Aizstāvot Latvijas šprotu ražošanas tiesības, Latvijas zivrūpnieki sākuši plašu lobija kampaņu Eiropas Komisijas (EK) institūcijās, piektdien raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.
EK eksperti inspekcijas vizītē uz Latviju iecerējuši atbraukt pirms Jāņiem. Zemkopības ministrija skaidro, ka šāds apciemojums nepieciešams, lai uz vietas iepazītos ar situāciju kūpinātu šprotu ražošanā un rastu visām iesaistītajām pusēm pieņemamu risinājumu.
Šobrīd ar formālo virsmērķi – patērētājiem droša pārtika – katra dalībvalsts cīnās par saviem un pret svešiem produktiem. Kā viens no argumentiem šai cīņā tiek izmantots lielos daudzumos veselībai kaitīgais benzopirēns. Šī viela, kas ietilpst policiklisko aromātisko ogļūdeņražu (PAO) grupā, rodas kūpināšanas procesā. Šprotēs tā ir niecīgā daudzumā, taču bez kūpināšanas Latvijas tradicionālais produkts – šprotes eļļā – nav iespējams.
Pašlaik spēkā ir norma, kas pieļauj piecus mikrogramus PAO kilogramā produkta. To pieņēma 2005. gadā. Šprotes kļuva «blondākas»– mazinājās garšas kvalitāte. Tas tiešā veidā ietekmē pieprasījumu pēc kūpinātām šprotēm Latvijai nozīmīgajos eksporta tirgos.
Tāpēc mūsējie vēlas panākt izņēmuma attiecināšanu uz šprotēm. Latvijas ierēdņi saskaņā ar zemkopības ministra Jāņa Dūklava apstiprināto instrukciju turpina uzturēt pozīciju par nepieciešamību noteikt atsevišķu normu kūpinātām šprotēm – palielinot maksimālo pieļaujamo benzopirēna piesārņojuma līmeni līdz astoņiem mikrogramiem kilogramā.
Latvijas Pārtikas centrs ir zinātniski izpētījis, ka PAO norma kūpinātām šprotēm Latvijas izvirzītajā līmenī nerada apdraudējumu patērētāju veselībai, un šis pētījums 31. maijā prezentēts Briselē.
Zemkopības ministrijas speciālists pārtikas nekaitīguma jautājumos Māris Valdovskis skaidro, ka Latvijas pieprasītā norma ļautu ražot kūpinātas šprotes ar patērētāju iecienītajām garšas, smaržas un krāsas īpašībām.
Tomēr, salīdzinot benzopirēna daudzumu dažādos produktos, secināms, ka šprotēm uzliktie ierobežojumi pēc būtības ir absurdi.