Pārtika

Zīmolu stāsts: Herkuless un Rīgas Dzirnavnieks

Lelde Petrāne, 26.03.2019

Zīmola stāsts skatāms raksta galerijā! Herkuless iepakojums pagājušā gadsimta 80-tajos gados

Foto: no uzņēmuma arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

Pievienot komentāru

AS «Rīgas Dzirnavnieks», kas ir «Herkuless» produkcijas ražotājs, pirmsākumi ir saistāmi ar labības pārstrādes kombinātu Rīgā - «Sarkanais Oktobris», kas dibināts 1945.gadā. Iespējams, ka sākums pat bijis vēl agrāk, jo arhīvos atrodama 1927. gada publikācija par dzirnavām Rīgā ar nosaukumu «Sarkanais oktobris».

Savukārt, produkti ar nosaukumu «Herkuless» pirmo reizi minēti 1954. gadā, kad sākās «Herkuless» veiksmes stāsts nu jau 65 gadu garumā. Var droši teikt, ka ar «Herkuless» pārslām brokastīs uzaugušas vairākas paaudzes Latvijā.

No tiem laikiem ir saglabājies maz liecību, bet Latvijas valsts arhīvā atrodamās ziņas liecina, ka labības pārstrādes kombināta «Sarkanais Oktobris» ražošanas apjomi strauji auguši un tas bijis nozīmīgs graudaugu pārstrādātājs un graudu produktu ražotājs Padomju Latvijā. Kombināts fokusējies uz diviem segmentiem - miltu un auzu pārslu ražošanu. Uzbūvēts liels, padomju laikiem raksturīgs ražotnes komplekss Juglā. Šajā laikā galvenais produkcijas noieta tirgus bija Latvija. No enciklopēdiju izrakstiem izriet, ka 1985.gadā kombināts ražoja 97,7 tk tonnu miltu, salīdzinājumā 1970.gadā miltu apjoms bija 69,5 tk tonnu. Savukārt auzu pārslu apjoms veidoja 28,9 tk tonnu, kas ir četrkārt vairāk nekā 1970. gadā.

1992. gadā beidzas padomju kombināta stāsts un «Herkuless» pāršķir jaunu lapu vēsturē. AS «Rīgas Dzirnavnieks» tiek dibināts 1996. gadā, tas kļūst par privātu uzņēmumu ar mūsdienīgu pieeju. Mūsdienās uzņēmums ražo visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem «Herkuless» (graudaugu pārslu produkcija), «Hercogs» (milti un miltu maisījumi) un «Īsta Saimniece» (milti, miltu maisījumi, makaroni). Jāmin, ka bija laiks, kad daļa produkcijas tika ražota ar zīmolu «AXA» (daļēji, lai vieglāk būtu eksportēt), bet nu jau vairākus gadus uzņēmums atgriezies pie saknēm.

«Ar «Rīgas Dzirnavnieks» kompleksā esošajām dzirnavām, elevatoriem un ražošanas līnijām, ik dienas spējam saražot vairāk nekā 250 tonnu kviešu miltu, 120 tonnu rudzu miltu un 43 tonnu auzu produktu. Vienlaikus ar «Herkuless» graudaugu pārslām, tiek ražotas arī ātri pagatavojamās biezputras mazajos iepakojumos, tostarp trauciņos. Tiek pārdoti arī «Herkuless» musli batoniņi. Sekojot pasaules tendencēm, pērn uzsākts attīstīt jaunu segmentu - «Herkuless» produktus ar augstu proteīna saturu,» norāda «Rīgas Dzirnavnieks» direktore Anita Skudra.

Aptuveni 40% produkcijas tiek eksportēts, galvenokārt uz tādiem reģioniem kā Eiropa, Āzija, Ziemeļamerika un Āfrika.

Nu jau piecus gadus «Rīgas Dzirnavnieks» kopā ar lauksaimniekiem uzsācis auzu audzēšanas programmu, kurā auzas tiek audzētas, lai iegūtu pēc iespējas kvalitatīvākus, ražīgākus un piemērotākus graudus pārtikas ražošanai.

«Pirms vairākiem gadiem auzas galvenokārt audzēja lopbarībai, bet šobrīd mūsu lauksaimnieki var lepoties ar augstas kvalitātes auzām, kas parametru ziņā nodrošina ļoti kvalitatīvus graudus pārtikai. Mēs redzam, ka šī programma ir jātuprina - tomēr mūsu mērķis nav saimniecību skaita palielināšana, bet gan strādāt ar esošajām un vēl vairāk palielināt izaudzēto graudu kvalitāti,» komentē A. Skudra.

Vēl viens būtisks uzņēmuma ieguldījums graudu audzēšanā Latvijā ir Somijā lielākajā graudu selekcionēšanas institūtā «Boreal» radītā auzu dižšķirne «Herkuless Baltic», kas tika radīta kā dāvana Latvijas simtgadei. To plānots nākotnē izmantot «Herkuless» produkcijas ražošanā. Šobrīd otro gadu notiek sēklas pavairošanas process - lauksaimnieki ciešā sadarbībā ar zinātniekiem audzē auzas sēklai.