Jaunākais izdevums

Papildu birokrātiskais slogs sertificētiem un Ekonomikas ministrijā reģistrētiem nekustamo īpašumu aģentiem, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasības ikvienam no klientiem, Covid-19 pandēmijas izaicinājumi, kam sekoja Krievijas invāzija Ukrainā, nepieredzēta inflācija, Euribor un energoresursu straujais kāpums ir radījis līdz šim nebijušus izaicinājumus nekustamā īpašumā jomā strādājošajiem.

To intervijā Dienas Biznesa speciālizdevumam Nekustamais Īpašums stāsta 1991. gadā reģistrētā nekustamā īpašuma pārvaldīšanas, vērtēšanas, starpniecības pakalpojumu un jauno projektu attīstīšanas uzņēmuma SIA Vestabalt valdes locekle un līdzīpašniece Līga Plaude. Viņa uzskata, ka pašlaik ir laika posms, kas piepildīts ar neziņu, jautājumiem par turpmāko Latvijas kopējo attīstību, izpildvaras nepieciešamību steidzīgi iesaistīties ar izpratni nekustamā īpašuma problēmjautājumu risināšanā, kas viss kopumā neveicina nekustamo īpašumu segmenta izaugsmi un attīstību. Lai situāciju mainītu, ir nepieciešams ilgtermiņa redzējums par Latvijas valsts attīstību, drosme atzīt problēmjautājumus, kas jau gadiem saistīti ar nekustamo īpašumu jomu, un nekavējoši, sadarbojoties nekustamā īpašuma nozares pārstāvjiem un valdības pārstāvjiem, rast risinājumus un sākt izmantot tos.

Fragments no intervijas

Kāda ir pašreizējā situācija nekustamo īpašumu segmentā?

Šķiet, visatbilstošākais apzīmējums būtu — nogaidīšana, piesardzības un neziņas laiks, ko visizteiktāk jūtam no potenciālo pircēju puses un lielajiem investīciju fondiem, kas izskata lielāku attīstības projektu iegādi Latvijā. Iemesls ir līdz šim nebijis vairāku satricinājumu virknējums — sākotnēji Covid-19 pandēmija, kam sekoja Krievijas invāzija Ukrainā, nepieredzēti augstā inflācija, energoresursu izmaksu kāpums, kas rezultējās Euribor procentlikmju kāpumā, lai mazinātu kliedzošos inflācijas rādītājus. Protams, viss iepriekš minētais kopums vistiešākajā veidā ir ietekmējis arī nekustamo īpašumu segmentu. Piemēram, Covid-19 pandēmija atstāja dziļas brūces komercsegmentā, jo bija izaicinājumiem pilns laiks biroju centriem, veikaliem, restorāniem, kad, nerodot kompromisu noslēgto nomas līgumu ietvaros starp telpu īpašnieku un nomnieku, šajā sarežģītajā laikā izdzīvot bija neiespējami.

Iznācis Dienas Biznesa speciālizdevums Nekustamais īpašums 

Viļņā katru gadu tiek uzbūvēti un pārdoti aptuveni 5000 dzīvokļu, savukārt Rīgā...

Ārvalstu tūristu Latvijā praktiski nebija, Vecrīga un Rīgas centrs bija tukšs, un straujā ienākumu krituma dēļ nebija iespējams telpu nomniekiem turpināt maksāt sākotnēji pielīgtās nomas maksas. Līdzīga situācija bija arī biroju telpu segmentā, kur daudzi bija spiesti strādāt attālināti, un uzņēmumu vadītāji daudzos gadījumos saprata, ka darbs klātienē daļai no darbiniekiem ikdienā nav nepieciešams, un pieņēma lēmumu turpināt darbu attālināti arī pēc Covid-19 pandēmijas beigām. Ir pieaudzis brīvo biroju platību īpatsvars. Biroju telpu segments arī šodien nav atguvies no Covid-19 pandēmijas radītā šoka. Pašreiz strādājam ar vienu lielu biroja ēku Rīgā ar kopējo ēkas platību 8000 m2, kurā no 9 stāviem, kas pirms pandēmijas bija nepieciešami iestādes darbiniekiem, šodien vairs aizpildīti ir tikai divi stāvi, bet pārējiem tagad ir jāpiemeklē jauni apakšnomnieki. Šī iemesla dēļ pieļauju, ka daļa iecerēto jauno biroju centru attīstības ieceru nākamajos dažos gados tā arī paliks projektu līmenī.

Pēdējā gada tendences un Vestabalt pieredze, strādājot komercsegmentā, signalizē to, ka arī vairāki lieli ārvalstu uzņēmumi pēc visu trīs Baltijas valstu izvērtēšanas par vietu, kur uzsākt uzņēmuma darbību, diemžēl izvēlas Lietuvu vai Igauniju. Latvija, lai cik skaudri to ir apzināties, šodien neizskatās pievilcīga daudz ārvalstu investoru acīs. Vienlaikus pandēmijas laikā īstu bumu piedzīvoja lauku un brīvdienu īpašumi. Proti, cilvēki, kuriem bija iekrājumi un kuri jau ilgāku laiku bija domājuši par ģimenes lauku īpašuma iegādi, tieši Covid pandēmijas ietekmē izdarīja gala lēmumu par šādu īpašumu iegādi. Vairāki lauku īpašumi, kurus nevarējām realizēt ilgāku laika periodu, tika pārdoti, un ievērojami palielinājās attālums no Rīgas, kādā pircēji bija gatavi iegādāties brīvdienu īpašumus. Saprotot, ka ilgākā laika periodā ir iespēja turpināt strādāt attālināti un savā lauku īpašumā ģimene var pavadīt vairāk dienu nekā tikai brīvdienas, pircēji izskatīja īpašumus arī 100-150 km attālumā no Rīgas.

Nākamos satricinājumus un izaicinājumus nekustamā īpašuma sektoram sagādāja karš Ukrainā, pastiprinot vēl vairāk prasības pret visiem ārvalstu klientiem no Krievijas un Baltkrievijas. Strādājot ar nekustamo īpašumu pārdošanu un arī apsaimniekojot vairākas mājas tieši premium segmentā, varu apliecināt, ka jaunās papildu ieviestās sankcijas ir radījušas vairākiem klientiem sarežģījumus, kā, piemēram, pēc aizlieguma veikt pārskaitījumus no Krievijas un Baltkrievijas. Vairāki klienti vairs nevar apmaksāt pat ikmēneša komunālos rēķinus par sev piederošajiem īpašumiem, nonākot neapskaužamā situācijā, jo arī pārdot sev piederošo īpašumu ne visos gadījumos ir iespējams. Kā viens no risinājumiem, ko piedāvājam klientiem šādos gadījumos, ir uz laiku īpašumus izīrēt, lai nekrātos parāds un beigās īpašumus neapgrūtinātu ar aizliegumiem kreditori, un tiktu segti ikdienas ekspluatācijas izdevumi. Kopumā aizvien vairāk nerezidentu klientu ne tikai no Krievijas, bet arī no Uzbekistānas, Kazahstānas, Gruzijas nejūtas vairs vēlami un gaidīti Latvijā. Šie nerezidentu klienti saprot, ka situācija kopš 2011. gada, kad sāka izsniegt termiņuzturēšanās atļaujas apmaiņā pret nekustamo īpašumu iegādi, ir kardināli mainījusies. Pēc personīgās pieredzes varu apgalvot, ka tiešām daudzi klienti ir nonākuši neapskaužamā situācijā un starp tiem ir arī ārvalstu pilsoņi, kas šeit pastāvīgi dzīvo 10 un vairāk gadus, kuriem bērni iet jau latviešu skolās, viņi ir šeit atvēruši rūpnīcas, vada veiksmīgus uzņēmumus un ir visīstākie Latvijas patrioti. Sankciju un ierobežojumu dēļ arī šādi klienti pēdējos mēnešos izvēlas pārcelties ar ģimenēm uz Spāniju, Izraēlu vai citām Eiropas Savienības valstīm, kur viņi jūtas vēlami.

Visu interviju lasiet jaunākajā Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums.

Dienas Biznesa abonenti speciālizdevumu Nekustamais īpašums saņem bez maksas. Žurnāls no 5.aprīļa nopērkams arī lielākajās tirdzniecības vietās Latvijā!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no iemesliem, kāpēc Rīgas centrā ir tik daudz neapdzīvotu un nerestaurētu vēsturisko namīpašumu, ir tas, ka daudz namīpašnieki nosaka nepamatoti augstu pārdošanas cenu, kas tiek prasīta vairāku gadu garumā, nedodot iespēju pārdot šos īpašumus potenciālajiem pircējiem, kas būtu gatavi sākt restaurāciju, aģentūrai LETA pavēstīja nekustamo īpašumu kompānijas SIA "Vestabalt" valdes locekle Līga Plaude-Stukovenko.

Papildu sarežģījumus rekonstrukcijas darbu veikšanai un lielu finanšu slogu vēl aizvien namīpašniekiem rada ilgtermiņa īres līgumi, kas nāca mantojumā pie ēku pārņemšanas, norāda Plaude-Stukovenko. Daudzās centra ēkās gadiem ir situācijās, kur namīpašniekiem ir pienākums uzturēt ēku labā tehniskajā stāvoklī un vēl nākas piemaksāt par īrnieku atrašanos viņu privātīpašumā.

Plaude-Stukovenko uzskata to par absurdu situāciju, ka nu jau vairāk nekā 30 gadus Latvijā izpildvarai nav bijusi vēlme un griba sakārtot likumdošanu attiecībā uz denacionalizēto namīpašumu īrniekiem, kas daudzviet vēl joprojām maksā īres maksu, kas nenosedz pat ikmēneša apsaimniekošanas izdevumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viļņā katru gadu tiek uzbūvēti un pārdoti aptuveni 5000 dzīvokļu, savukārt Rīgā šis skaitlis nesasniedz pat 2000. Jau šobrīd, iebraucot Lietuvas galvaspilsētā, mēs varam justies kā mazajā Baltijas Manhetenā, jo viņi ir atvērti ārvalstu investīcijām. Tikmēr mēs mēģinām pārdalīt Eiropas fondu naudu un vienkārši nelaižam lielos investorus mūsu valstī, tādēļ arī ekonomika kopumā neattīstās.

Tā situāciju Latvijas nekustamo īpašuma tirgū Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums vērtē nekustamo īpašumu attīstītāja un celtniecības pakalpojumu sniedzēja YIT LATVIJA valdes loceklis Andris Božē. Viņš atzīmē, ka par Latvijas nekustamo īpašumu tirgus atpalicību liecina arī kopējais kredītu portfelis - ja līdz 2008. gadam situācija visās Baltijas valstīs bija diezgan līdzīga un nekustamo īpašumu iegādei bankas kredītos katrā valstī bija izsniegušas apmēram 10-11 miljardus eiro, tad šobrīd aina ir pavisam citāda. Lietuva un Igaunija ir spējusi atgriezties pirmskrīzes līmenī un to jau pārsniegt, savukārt Latvijas kopējais kredītu portfelis joprojām ir vien ap pieciem miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgušies renovācijas darbi eklektisma stilā celtajā namīpašumā Pulkveža Brieža ielā, kurā tiks piedāvāti 85 ilgtermiņa un īstermiņa īrei labiekārtoti un pilnībā mēbelēti dzīvokļi. Ēka atrodas UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas “Rīgas vēsturiskais centrs” teritorijā un tās renovācijā ieguldīti teju 5 miljoni eiro.

“Strādājot pie Pulkveža Brieža ielā esošā nama atjaunošanas, mums bija svarīgi, lai ēka saglabā savu stāstu un vēsturisko mantojumu. Esam patiesi gandarīti, ka šis projekts šobrīd ir otrais no trim “Indexo Real Estate Fund” portfelī esošajiem ilgtermiņa daudzdzīvokļu īres īpašumiem, kas ir nodots ekspluatācijā, un kurā tuvākajā laikā tiks uzsākta dzīvokļu ilgtermiņa izīrēšana,” norāda "Provendi Asset Management" ("Indexo Real Estate Fund" fondu pārvaldnieks) valdes priekšsēdētājs Kristaps Bērziņš.

Ēkas kompleksu veido vēsturiskā ēka un jaunbūve ar kopējo platību 4582.5 m2, no tās iznomājamā platība ir 3518.9 m2. Nama renovācijas procesā tika saglabāta ēkas vēsturiskā fasāde, kas papildināta ar gaismas objektiem, lai izceltu ēkas greznumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

LANĪDA rosina starpnieku pakalpojuma komisijas maksu iekļaut attaisnojamos izdevumos

Db.lv, 19.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA) rosina nekustamo īpašumu nozarē starpnieku pakalpojuma komisijas maksu iekļaut attaisnojamos izdevumos, informē LANĪDA pārstāvji.

LANĪDA valde otrdien tikās ar Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem, lai pārrunātu ēnu ekonomikas ierobežošanu nekustamo īpašumu darījumos.

Pēc asociācijas aplēsēm tikai aptuveni 20% no darījumiem nekustamo īpašumu nozarē notiek, izmantojot nekustamo īpašumu aģentūras vai izmantojot Ekonomikas ministrijas (EM) reģistrā esošos nekustamo īpašumu starpnieku pakalpojumus. Pārējie darījumu notiek pašu spēkiem, ar juristu konsultantu palīdzību, vai, iespējams, nelegālo mākleru atbalstu, kā rezultātā nav jāveic ne klientu izpētes, ne sankciju pārbaudes atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) likuma prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru