Jaunākais izdevums

ASV Pensilvānijas pavalsts iedzīvotāja Merija Baha (Maru Bach) uzvarējusi tiesvedību pret lielveikalu ķēdi Wal-Mart, kas esot viņu apkrāpusi par diviem centiem.

Pavalsts tiesa lēmusi par labu M. Bahai un lielveikalu gigantam likusi atmaksāt izkrāptos divus centus, 100 dolāru lielu kompensāciju un segt tiesas izdevumus, vēsta Associated Press.

Merija Baha augustā esot iegādājusies cīsiņu iepakojumu, kas maksājot 98 centus, bet pie kases atklājusi, ka jāmaksā viens dolārs. Pēc viņas iebilduma kasieris atzinis kļūdu un atmaksājis divus centus.

Taču, kad tāds pats gadījums noticis sešas dienas vēlāk, M. Bahas pacietības mērs bijis pilns un viņa lielveikalu ķēdi iesūdzējusi tiesā, uzsverot, ka šādas nelielas izkrāpšanas notiekot pārāk bieži.

Lielveikals skaidro, ka ievieš dārgāku cīsiņu iepakojumu, kas maksās vienu dolāru un tāpēc notikusi nejauša cenu sajaukšana, bet M. Bahai esot jau tiesvedību vēsture ar dažādiem veikaliem par cenu atšķirībām un patiesībā viņa iepērkoties nevis preču dēļ, bet «tiesvedību dēļ», Wal-Mart pausto citē pittsburghlive.com.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Wal-mart Canada pārtrauks Visa maksājumu karšu pieņemšanu

LETA, 13.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un pasaules lielākā mazumtirgotāja Wal-Mart Stores Inc. Kanādas struktūrvienība Wal-mart Canada paziņojusi, ka vairs nepieņems Visa maksājumu kartes, jo tā nav spējusi panākt vienošanos ar ASV kredītkaršu gigantu.

Wal-mart Canada norāda, ka ar Visa kartēm veiktajiem pirkumiem piemērotās nodevas joprojām saglabājas nepieņemami augstas.

Uzņēmums vēsta, ka klienti no 18.jūlija vairs nevarēs izmantot šīs maksājumu kartes Tanderbejas veikalā, bet laika gaitā šāds lēmums tiks ieviests visā Kanādā.

Tikmēr Visa izteicis kritiku Wal-mart Canada, uzskatot, ka kompānija savas finanšu intereses vērtē augstāk par klientu vajadzībām.

«Wal-mart pieņēmis šādu biznesa lēmumu, neskatoties uz to, ka Visa piedāvā vienas no zemākajām likmēm, kas valstī pieejamas tirgotājiem,» vēsta Visa preses pārstāvis.

Wal-mart gan cer, ka vēl izdosies panākt vienošanos ar Visa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daļa Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Eiropas Parlamenta (EP) deputāti un valdību pārstāvji nosūtījuši vēstuli ASV un pasaules lielākajam mazumtirgotājam «Wal-Mart Stores Inc.», kurā aicina pārtraukt t-kreklu ar PSRS simboliku tirdzniecību, sociālajā tīklā «Facebook» norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V).

«Wal-Mart pārdod t-kreklus ar totalitārā režīma, kurš nogalināja miljonus, simboliku,» raksta Kalniete, kura ir viena no šīs vēstules parakstītājām.

Viņa norāda, ka vēstulē aicina mazumtirgotāju demonstrēt korporatīvo atbildību, cienīt to cilvēku atmiņu, kas cietuši no Padomju totalitārā režīma un nekavējoties pārtraukt šādu preču tirdzniecību.

Vēstuli parakstījuši četri Lietuvas politiķi un trīs Igaunijas politiķi, kuru vidū ir arī Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu. No Latvijas vēstuli parakstījis arī EP deputāts Krišjānis Kariņš (V).

Kā liecina eiroparlamentārietes sociālā tīkla ierakstam pievienotais attēls no «walmart.com» interneta veikala, par 19,99 ASV dolāriem (17 eiro) tiek pārdots sarkans vīriešu t-krekls, uz kura attēlota piecstaru zvaigzne, kā arī sirpis un āmurs un uzraksts «CCCP».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Pasaules lielākā mazumtirgotāja otrā ceturkšņa peļņa aug par 5,7%

Jānis Šķupelis, 16.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākā mazumtirgotāja Wal-Mart Stores peļņa šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn palielinājusies par 5,7%, raksta Bloomberg.

Kopumā kompānijas peļņa šā gada otrajā ceturksnī palielinājusies līdz 3,8 miljardiem ASV dolāru jeb 1,09 ASV dolāriem uz akciju. Pieaudzis arī Wal-Mart apgrozījums – par 5,4% līdz 109,4 miljardiem ASV dolāru. Pirms tam prognozēja, ka kompānijas peļņa uz akciju būs sasniegusi 1,08 ASV dolārus uz akciju.

Aptuveni 15 minūtes pēc tirdzniecības sākšanās ASV fondu tirgū Wal Mart akcijas cena bija pakāpusies aptuveni par 3,5%, pietuvojoties 52 ASV dolāru atzīmei. Saskaņā ar Thomson/First Call aptaujas datiem vēl pirms pašreizējo finanšu rādītāju publicēšanas analītiķu vidējais nospraustas cenas nākotnes orientieris noteikts 61 dolāra apmērā par akciju. Ekspertu vidējā prognoze paredz, ka šogad kompānija nopelnīs 4,46 dolārus uz vienu akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Google un ASV un pasaules lielākais mazumtirgotājs Wal-Mart Stores Inc. otrdien paziņoja par partnerību, kas ļaus cilvēkiem iegādāties mazumtirdzniecības uzņēmuma produktus interneta giganta tiešsaistes veikalā.

«Sākot ar septembra beigām, mēs sadarbosimies ar Google, lai piedāvātu simtiem tūkstošu produktu, kurus varēs iegādāties ar balss komandām, izmantojot Google Assistant. Šis būs šobrīd lielākais produktu apjoms, ko piedāvā kāds mazumtirgotājs šajā platformā,» norāda Wal-Mart e-tirdzniecības vadītājs Marks Lors.

Wal-Mart savā platformā integrēs Google Express, kas jau ļauj klientiem iegādāties tādu zīmolu kā Costco un Walgreen's produktus, lai konkurētu ar ASV interneta tirdzniecības gigantu Amazon.

Amazon jau ilgstoši apgrūtinājis Wal-Mart darbību internetā, taču tagad tas sācis konkurēt arī reālajā pasaulē, paredzot iegādāties ASV lielveikalu tīklu Whole Foods Market.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft dibinātājs Bils Geitss Forbes veidotajā bagātāko amerikāņu sarakstā palielinājis savu pārsvaru pār investoru Vorenu Bafetu, ziņo BBC.

Kāpjot Microsoft akciju vērtībai, Geitsa bagātības apmērs pieaudzis par 3 miljardiem ASV dolāru līdz 59 miljardiem ASV dolāru, pat neraugoties uz viņa filantropijas centieniem.

Savukārt Bafeta bagātība sarukusi par 11 miljardiem ASV dolāru līdz 39 miljardiem ASV dolāru. Tas saistīts ar viņa kompānijas Berkshire Hathaway vērtības samazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Benetton, H&M, Primark apģērbu ražotāju ikdiena - darbs Āzijas rūpnīcās

Gunta Kursiša, 11.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ļoti liela daļa pasaulē populāru apģērbu zīmolu, piemēram, Hennes & Mauritz AB (H&M), Benetton, Primark, Wal-Mart, savu produkciju ražo Āzijas valstīs, un šajā kontekstā izskan pārmetumi Rietumvalstu uzņēmumiem par sliktajiem darba apstākļiem, kādos jāstrādā Āzijas valstu iedzīvotājiem, kā arī lielo negadījumu skaitu, tostarp letālu - pēdējā pusgada laikā Bangladešas ražotnēs miris vairāk nekā tūkstotis strādājošo, ziņo Reuters.

Ziņu aģentūra Reuters fotogrāfijās iemūžinājusi darbu Āzijas valstu apģērbu ražotnēs.

Piemēram, Indijas pilsēta Tirupura savu ražotņu dēļ ieguvusi palamu «dolāru pilsēta», jo ik gadu no pilsētas tiek eksportēti trikotāžas izstrādājumi un adījumi divu miljardu ASV dolāru apjomā.

Indijas un citu Dienvidāzijas valstu rūpnīcas cer sagaidīt pasūtījumu pieplūdumu pēc tam, kad, nogalinot vairāk nekā tūkstoti strādājošo, sabruka Hennes & Mauritz, Benetton un citu pasaulē atpazīstamu zīmolu apģērbu ražotne Bangladešā, liekot kompānijām izskatīt iespēju pārcelt rūpnīcu uz kādu citu vietu.

Tomēr rūpnīcu pārstāvji Vjetnamā, Kambodžā, Indonēzijā, Šrilankā un Indijā atzīst, ka vismaz pagaidām starptautiskie apģērbu zīmoli interesi par ražotņu izveidošanu šajās valstīs nav izrādījuši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Wal-Mart Meksikā plāno veikt 1,3 miljardu dolāru investīcijas

LETA, 08.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un pasaules lielākais mazumtirgotājs Wal-Mart Stores Inc. paziņojis, ka plāno Meksikā veikt jaunas investīcijas 1,3 miljardu dolāru (1,2 miljardu eiro) apmērā, neskatoties uz jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa stingro nostāju attiecībā uz ārvalstu tirdzniecību un darba vietu saglabāšanu ASV.

Uzņēmums plāno Meksikā uzbūvēt jaunus izplatīšanas centrus un paplašināt jau esošos, radot vairāk nekā 10 000 jaunu darba vietu.

Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto jau atzinīgi novērtējis šādu "Wal-Mart" ieceri, kas paredzēta laikā, kad novērojamas būtiskas neskaidrības un riski.

Tramps jau publiski brīdinājis sodīt ASV uzņēmumus, kuri pārceļ savu darbību un investīcijas uz ārvalstīm.

Wal-Mart Meksikā ir vairāk nekā 2300 veikali un kompānija nākamo desmit gadu laikā plāno atvērt vēl 1000.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Wal-Mart aplūko iespējas bezpilota lidaparātu izmantošanai sūtījumu piegādēm

LETA, 27.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un pasaules lielākais mazumtirgotājs Wal-Mart Stores Inc. aktīvi aplūko iespējas izmantot bezpilota lidaparātus, lai valstī veiktu sūtījumu piegādes, tādējādi sekojot interneta tirdzniecības giganta Amazon un citu mazumtirdzniecības uzņēmumu piemēram, pirmdien paziņoja kompānijas preses pārstāvis.

Wal-Mart jau vairākus mēnešus veicis izmēģinājumus ar šo tehnoloģiju iekštelpās un pirmdien uzņēmums iesniedzis lūgumu ASV aviācijas varasiestādēs, lai šos izmēģinājumus pārceltu uz ārtelpām.

Papildus piegādēm kompānija arī vēlas izmantot bezpilota lidaparātus, lai no putna lidojuma uzraudzītu tās noliktavas un citas ēkas, vai lai transportētu veikalos veiktos pirkumus uz klientu automašīnām.

«Tā ir daļa no mūsu nepārtrauktajiem pūliņiem uzlabot efektivitāti mūsu piegādes tīklā un klientus apkalpot ātrāk un labāk,» norāda Wal-Mart preses pārstāvis.

Kā ziņots, ASV Federālā civilās aviācijas pārvalde (FAA) martā apstiprināja Amazon plānus valstī sākt bezpilota lidaparātu izmēģinājumus sūtījumu piegādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

27 eiroparlamentārieši aicina Amazon netirgot preces ar PSRS simboliku

LETA/BNS, 16.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

27 Eiropas Parlamenta (ED) deputāti aicinājuši ASV tirdzniecības gigantu «Amazon» vairs nepārdot preces ar PSRS simboliku.

Lietuvas EP deputāta Antana Guogas ierosināto vēstuli «Amazon» vadītājam Džefam Bezosam parakstījuši EP deputāti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Nīderlandes, Vācijas, Horvātijas, Lielbritānijas, Slovākijas, Somijas, Portugāles, Ungārijas un Spānijas, un starp viņiem ir visu EP frakciju pārstāvji.

Vēstulē EP deputāti uzsvēruši, ka nosoda totalitāro režīmu - nacistu vai komunistu - simboliku izmantošanu, jo šie režīmi «sistemātiski pārkāpa cilvēktiesības, apspieda brīvību un demokrātiju».

«Kopējais padomju režīma upuru skaits aplēsts uz vairāk nekā 60 miljoniem. Vairāk nekā desmit miljoni cilvēku tika nosūtīti uz darba nometnēm Sibīrijā, kur nācās izturēt necilvēcīgus dzīves apstākļus, piespiedu darbu, badu un fizisku vardarbību. Padomju režīma asiņainā darbība, terors un necilvēcīgums skāra gandrīz katru ģimeni bijušajās okupētajās valstīs. Šīs darbības traģiskās sekas ir jūtams vēl šodien,» norādīts vēstulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Jelgavas pilsētas dome palielina braukšanas maksu autobusos, šķirojot pilsētniekus un viesus

LETA, 26.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas pilsētas domes deputātu vairākums šodien nolēma palielināt braukšanas maksu pilsētas autobusos, jelgavniekiem to palielinot no 70 centiem līdz 85 centiem, bet tiem, kam nav Jelgavas pilsētas iedzīvotāja kartes, maksa augs no 70 centiem līdz vienam eiro, aģentūra LETA uzzināja domes sēdē.

Saskaņā ar Ministru kabineta apstiprināto kārtību, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu, un atsaucoties uz 2009.gada 26.augustā starp Jelgavas pilsētas domi un pašvaldības kapitālsabiedrību SIA Jelgavas autobusu parks noslēgto Koncesijas līgumu par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu ar autobusiem Jelgavas pilsētas maršrutu tīkla pilsētas nozīmes maršrutos, dome šodien nolēma noteikt jaunu sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifu (braukšanas maksu) Jelgavas pilsētas maršrutu tīkla pilsētas nozīmes maršrutos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi trešdien pieauga, investoriem reaģējot uz ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) signāliem.

FRS sanāksmes protokols radīja labāku priekšstatu par ASV centrālās bankas 30.janvāra lēmumu nemainīt bāzes procentlikmi, kā arī apstiprināja piesardzīgu pieeju turpmākām darbībām, ko bija paudis FRS vadītājs Džeroms Pauels.

Protokolā bija atzīmēts, ka, palielinoties globāliem riskiem un pastāvot bažām par tirdzniecības saspīlējumu, ASV ekonomikas pieaugumam vajadzētu «atkāpties» no pērnā gada straujā tempa.

«Jebkurš, kas domāja, ka varbūt FRS nebija nodoma sūtīt vēsti, ar kuru Pauels nāca klajā preses konferencē, var beigt brīnīties,» sacīja «FTN Financial» ekonomists Kriss Lovs. «FRS tiešām ir noskaņota uz procentlikmju nemainīšanu ilgtermiņā, un nākamais tās politikas solis patiesībā varētu būt procentlikmju samazināšana.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas mazumtirgotāji otro reizi šīs nedēļas laikā samazinājuši benzīna un dīzeļdegvielas cenas, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie degvielas mazumtirgotāji.

Degvielas mazumtirgotāja Statoil Fuel & Retail Latvia (Statoil) degvielas kategorijas vadītājs Armands Žubulis aģentūrai BNS norādīja, ka ceturtdien Statoil pilna servisa degvielas uzpildes stacijās benzīna cena ir samazināta par diviem centiem litrā, bet dīzeļdegvielas cena - par vienu centu litrā.

«Kopumā nedēļas laikā benzīna cenas ir samazinātas par pieciem centiem un dīzeļdegvielas cenas par diviem centiem,» sacīja Žubulis.

Tāpat viņš atzīmēja, ka kopš šā gada jūlija Statoil tīklā benzīna cena ir samazinājusies par 22 centiem litrā, bet dīzeļdegvielas cena ir sarukusi par 15 centiem litrā, saglabājoties zemākajā līmenī kopš 2011.gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sekojot līdzi naftas produktu cenu izmaiņām pasaules biržās, decembra pirmajā pusē degvielas mazumtirdzniecības cenas Statoil degvielas uzpildes stacijās ir samazinātas par 2 centiem benzīnam un par 3 centiem dīzeļdegvielai, informē Statoil Fuel & Retail Latvia Degvielas kategorijas vadītājs Armands Žubulis.

Vidējā miles benzīna cena Statoil degvielas uzpildes stacijās ir 1,064 EUR/l, bet miles dīzeļdegvielas cena – 0,974 EUR/l.

AS Virši-A degvielas nozares eksperts Arnis Andrianovs stāsta, ka, ņemot vērā izmaiņas degvielas biržās, Virši-A degvielas uzpildes stacijās decembra laikā ir vērojamas būtiskas degvielas cenu izmaiņas: 95 E markas benzīna cena ir samazinājusies par vidēji 2,5 eiro centiem litrā, savukārt dīzeļdegviela par vidēji 3 eiro centiem litrā. Šobrīd vidējā 95 E markas benzīna cena Virši-A DUS tīklā ir 1,029 eiro litrā, savukārt dīzeļdegvielas vidējā cena ir 0,954 eiro litrā.

Decembrī ir vērojams straujš dīzeļdegvielas biržas cenas samazinājums, aptuveni 100 ASV dolāru par 1 tonnu, kas ir viens no zemākajiem pēdējo gadu laikā. Ņemot vērā tik strauju cenu samazinājumu, ir grūti prognozēt, vai uz svētkiem cenas pazemināsies vēl vairāk, skaidro A. Andrianovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas kompānijas nolēmušas sākt pārbaudes Bangladešas apģērbu ražotnēs, lai samazinātu negadījumus nozarē, kurā pēdējo sešu mēnešu laikā šajā valstī gājis bojā vairāk nekā 1,2 tūkstoši strādājošo.

Eiropas starptautiskā ražošanas nozares arodbiedrība IndustriALL vēlas panākt, lai lielās kompānijas noslēgtu līgumu, kurā apņemtos izstrādāt noteiktus ugunsdrošības un celtniecības standartus, kas būtu jāievēro to meitasuzņēmumiem Bangladešā. Līdz šim šādu vienošanos atbalstījuši vairāki lielie Eiropas apģērbu ražotāji kā, piemēram, Marks & Spencer, Inditex un H&M.

Iebildumi pret eiropiešu ideju izskanējuši no ASV kompāniju puses. Tā, piemēram, ASV mazumtirdzniecības milzis Wal-Mart paudis uzskatu, ka daudz efektīvāk ir veikt regulāras pārbaudes savās Bangladešas ražotnēs. Kompānija patlaban arī ir sākusi apjomīgas pārbaudes savās 279 Bangladešas piegādātāju ražotnēs. Tikmēr ASV grupa Gap Inc. pavēstījusi, ka nepievienosies līgumam, kamēr netiks mainīta strīdu šķiršanas kārtība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pasažieru vilcienam zonu tarifu biļešu sistēmas ieviešana izmaksā 270 000 eiro

LETA, 11.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Pasažieru vilciens (PV) zonu tarifu biļešu sistēmas ieviešana izmaksājusi 270 000 eiro, šodien žurnālistus informēja PV pārstāvji.

Jaunā sistēma paredz, ka maršruti Rīga-Skulte, Rīga-Sigulda un Rīga-Jelgava tiks sadalīti trijās zonās, maršrutā Rīga-Tukums būs četras zonas, un maršrutā Rīga-Aizkraukle būs piecas zonas. Lai nepieļautu krasas braukšanas maksas izmaiņas, pārvietojoties starp blakus esošajām zonām, tiks ieviestas divu veidu starpzonas.

Biļetes cena vienam braucienam zonā «A» būs 80 centi, bet, iebraucot nākamajā zonā, cena pieaugs par 60 centiem, «B» zonā sasniedzot 1,4 eiro. Savukārt braukšanas maksas solis nākamajās zonās - «C», «D» un «E» - pieaugs pa 50 centiem, attiecīgi līdz 1,9 eiro, 2,4 eiro un 2,9 eiro. Izbraucot no šīm zonām, piemēram, uz tālākiem galamērķiem - Valku, Daugavpili, Zilupi u.c., tiks piemērots esošais tarifs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Centrāltirgū ābolus tirgo par 1,2-1,5 eiro

Žanete Hāka, 06.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Centrāltirgū sākusies ābolu tirdzniecība - iespējams iegādāties rožābolus un baltos dzirdos - to cena attiecīgi 1,20 eiro un 1,50 eiro kilogramā, informē tirgus pārstāvis Ivars Jakovels.

Piedāvājumā ir arī ievesti āboli – arī tiem divas cenas: 40 centi un 1,30 eiro.

Zemenes tirgū nopērkamas par 2,50 līdz 3,50 eiro kilogramā, ķirši, sākot no 1,80 eiro, mellenes maksā 4,50 eiro vai 5 eiro kilogramā, dārza mellenes – no 4,50 līdz 6 eiro, upenes un jāņogas – 1,50 eiro, ērkšķogas – divi eiro, avenes – trīs eiro puskilograms, plūmes maksā no 90 centiem līdz 2,20 eiro kilogramā.

Visredzamākais cenu kritums nedēļās laikā bijis sviesta pupām – 2 vai 2,50 eiro vietā tās tagad nopērkamas par 1,20 vai 1,50 eiro kilogramā. Kartupeļiem cena ir robežās no 15 līdz 60 centiem, sīpoliem no 70 centiem līdz vienam eiro, gurķi maksā no 40 līdz 70 centiem, tomāti no 65 centiem līdz 1,80 eiro kilogramā. biešu cena ir 80 centi (vārītas 1,50 eiro), kabači nopērkami par 30 vai 50 centiem, cūku pupas par 70 vai 80 centiem, burkāni 80 centi, kāposti 40 vai 50 centi, ziedkāpostiem cena no 40 līdz 80 centiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā mēneša laikā cenas degvielas uzpildes stacijās benzīnam ir samazinātas par astoņiem centiem un dīzeļdegvielai par 11 centiem, informēja uzņēmumā Neste Oil.

Līdzīga cenu lejupslīde ir vērojama arī citu degvielas tirgotāju DUS. Kā liecina LETA degvielas cenu apskats, Lukoil DUS mēneša laikā benzīna cenas samazinājušās aptuveni par sešiem centiem, bet dīzeļdegvielai par 11 centiem, savukārt Virši-A benzīna cena samazinājusies par gandrīz septiņiem, bet dīzeļdegvielai par desmit centiem.

Statoil Fuel&Retail Latvia degvielas kategorijas vadītājs Armands Žubulis apliecināja, ka, reaģējot uz cenu izmaiņām pasaules biržās, degvielas cenas Statoil uzpildes stacijās kopš jūlija vidus ir samazinātas par astoņiem centiem benzīnam un desmit centiem dīzeļdegvielai, sasniedzot attiecīgi 1,164 eiro litrā un 1,044 eiro litrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai samazinātu apgrozībā esošo viena un divu centa monētu skaitu, Lietuvā no nākamā gada maija preču vai pakalpojumu groza galīgā summa tiks noapaļota līdz tuvākajiem pieciem centiem, ja pirkums tiks veikts skaidrā naudā, ceturtdien nolēma Lietuvas Seims.

Par šādiem tiesību aktu grozījumiem nobalsoja 65 deputāti, 20 deputāti bija pret, bet 31 deputāts atturējās.

No 2025.gada maija maksājumiem skaidrā naudā galīgā pirkuma summa tiks noapaļota līdz tuvākajiem pieciem centiem. Summa, kas beidzas ar vienu, diviem, sešiem vai septiņiem centiem, tiks noapaļota uz leju, bet summa, kas beidzas ar trīs, četriem, astoņiem vai deviņiem centiem – uz augšu.

Turklāt viena un divu centu monētas netiks izņemtas no apgrozības un tās varēs turpināt izmantot maksājumos.

Noapaļošana netiks izmantota bezskaidras naudas maksājumos, valūtas maiņā, skaidras naudas pārvedumos, skaidras naudas iemaksā un izmaksā.

Maksājumos skaidrā naudā summas jau tiek noapaļotas līdz pieciem centiem sešās eirozonas valstis - Beļģijā, Itālijā, Īrijā, Nīderlandē, Slovākijā un Somijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Berdigans: Printful rīcība ir melnais PR un centieni graut Printify reputāciju

Zane Atlāce - Bistere, 03.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Draugiem Group" ietilpstošā, ASV strādājošā uzņēmuma "Printful" vēršanās tiesā, konkurējošo uzņēmumu "Printify" apsūdzot intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumā un negodīgā komercpraksē ir melnais PR un konkurentu centieni graut "Printify" reputāciju Latvijas auditorijā, uzskata "Printify" dibinātājs Jānis Berdigans.

Viņš par prasības pieteikumu ASV tiesā uzzinājis tikai no publikācijām Latvijas medijos un šobrīd, kamēr ASV advokāti vēl iepazīstas ar iesniegtajiem materiāliem, plašākus komentārus par lietas būtību nesniegs, uzsverot: "Jebkurš komersants var iesūdzēt tiesā jebkuru. Tiesas uzdevums ir izvērtēt, vai pieteikums ir pamatots un vai to virzīt tālāk".

"Acīmredzot "Draugiem Group" uzņēmums ir neapmierināts ar konkurenci un zemākām cenām, ko mēs nodrošinām, tāpēc cenšas likt šķēršļus mūsu darbā, izmantojot tiesvedību. Man ir žēl, ka latvieši šādā veidā izvēlās cīnīties ar konkurenci. Mūsuprāt, konkurence ir laba lieta, varētu pat teikt, ka arī jebkurš PR ir labs, un par to jāsaka paldies. Tomēr mēs izvēlamies fokusēt savu laiku un resursus uz klientu piesaisti un piegādāt mūsu klientiem preces un pakalpojumus, kas ir labāki nekā mūsu konkurentiem, nevis iesaistīties šādās aktivitātēs, kas grauj Latvijas tēlu," uzskata J.Berdigans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Printify - viens no labākajiem darba devējiem jaunuzņēmumu vidē

Zane Atlāce - Bistere, 12.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas dibinātāju veidotais e-komercijas uzņēmums "Printify" iekļauts "Forbes" labāko jaunuzņēmumu nozares darba devēju topā, kas izceļ tos jaunos un strauji augošos uzņēmumus ASV, kas ieguvuši augstu vērtējumu starp saviem esošajiem un potenciālajiem darbiniekiem.

Topā, kas veidots sadarbībā ar tirgus izpētes uzņēmumu "Statista", kopumā novērtēti 2500 uzņēmumi, kuru darbinieku skaits sasniedz vismaz 50 cilvēkus, un "Printify" tajā ierindojies augstajā 281. vietā.

Jaunuzņēmumu darba devēju topu "Forbes" veido pirmoreiz, un tas atspoguļo gan tehnoloģiju uzņēmumu popularitāti potenciālo darbinieku vidū, gan nozares izaugsmi kopumā. Topā tika iekļauti tikai uzņēmumi, kas dibināti pēdējo desmit gadu laikā, un kuru mātes uzņēmumi atrodas ASV jurisdikcijā, vērtējot tos pēc trim kritērijiem - darba devēja reputācija, darbinieku apmierinātība un izaugsme.

Tehnoloģiju jaunuzņēmuma "Printify" dibinātāji ir latvieši Artis Kehris, Jānis Berdigans un Gatis Dukurs. Lai gan mātes uzņēmums un galvenais tirgus atrodas ASV, uzņēmuma stratēģiskais centrs un komanda fiziski atrodas tepat Rīgā, uzņēmuma birojā Spīķeros. "Printify" nodrošina e-komercijas platformu, kas savieno mazos uzņēmējus un māksliniekus ar ražotājiem un drukātajiem visā pasaulē, palīdzot tiem nopelnīt pat vairākus desmitus miljonus ASV dolāru gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban degvielas uzpildes stacijās degvielas cenas ir sasniegušas zemāko līmeni pēdējo četru gadu laikā, portālam db.lv sacīja degvielas tirgotāji.

Novembrī Neste Oil degvielas cenas stacijās turējās zemākajā līmenī pēdējo četru gadu laikā, stāsta uzņēmuma pārstāve Ilze Pērkone.

Sekojot naftas produktu cenu kritumam pasaulē, SIA Neste Latvija atkārtoti samazināja degvielas cenas pagājušajā nedēļā. Salīdzinot šī gada augstākā cenu līmeņa dīzeļdegvielai martā un benzīnam jūnijā, Neste Futura 95 un Neste Futura 98 benzīnu cenas šobrīd samazinājušās par 13 centiem litrā, savukārt Neste Futura dīzeļdegvielas cena – par 15 centiem litrā.

Savukārt Statoil Fuel & Retail Latvia Degvielas produktu kategorijas vadītājs Armands Žubulis skaidro, ka, sekojot naftas produktu (benzīna un dīzeļdegvielas) cenu samazinājumam, degvielas cenas SIA Statoil Fuel & Retail Latvia staciju tīklā nedēļas laikā ir samazinājušās vēl par 3 centiem benzīnam un 4 centiem dīzeļdegvielai. Līdz ar to kopš šī gada jūlija benzīna cenas Statoil tīklā kopumā ir samazinājušās par 17 centiem un dīzeļdegvielas cenas par 13 centiem, sasniedzot zemāko līmeni kopš 2011. gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ukrainas un Krievijas ilgtermiņa parādzīmju cenas pieaug

Žanete Hāka, 04.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas un Krievijas ilgtermiņa ASV dolāru parādzīmju cenas pakāpās pēc tam, kad Maskava atsaukusi karavīrus no militārajām mācībām centrālajā un rietumu Krievijā, liecina Reuters dati.

Pirmdien obligāciju cenas ievērojami saruka un ienesīgums - pieauga pēc tam, kad Krievija pārņēma kontroli Ukrainas dienvidu Krimas reģionā. Īstermiņa obligāciju inesīgums sasniedza visu laiku augstāko atzīmi – 51%. Savukārt eiroobligāciju ar dzēšanas termiņu ienesīgums pieauga līdz 10,62%.

Savukārt otrdien Ukrainas parādzīmju ar dzēšanas termiņu 2023.gadā cena pieauga par 1 centu, sasniedzot 84,2 centus, bet 2020. gada obligācijas pakāpās par 2 centiem līdz 83,94 centiem. Parādzīmes, kuru dzēšanas termiņš ir šā gada jūnijs, cena saruka par 025 centiem līdz 91,25 centiem, jo investori aizvien bažījas par Ukrainas spēju atmaksāt īstermiņa aizdevumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Papildināta - Degvielas tirgotāji ar cenu paaugstināšanu nekavējas

Rūta Lapiņa, 03.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar akcīzes nodokļa paaugstināšanu, no šī gada 1. janvāra, pieaugušas arī degvielas cenas Latvijā esošajās degvielas uzpildes stacijās. Izmaksas par 50 litru bākas uzpildi automašīnai ar benzīna dzinēju pieaugušas par vidēji 2,4 eiro, savukārt automašīnai ar dīzeļdegvielas dzinēju - par vidēji 1,9 eiro.

Papildināta ar «Circle K Latvia» komentāru pēdējās divās rindkopās

AS «Virši-A» Pārdošanas daļas vadītājs Arnis Andrianovs biznesa informācijas portālam db.lv atklāja, ka vidējās degvielas cenas «Virši-A» tīklā 2017. gada beigās bija 1,193 eiro par 95 E markas benzīna litru, savukārt dīzeļdegvielai – 1,11 eiro par litru. Pēc akcīzes nodokļa paaugstināšanas šī gada 1. janvārī, vidējā 95 E markas benzīna cena «Virši-A» tīklā ir 1,24 eiro litrā, kas ir par 4,7 centiem vairāk nekā gada nogalē, un dīzeļdegvielai – 1,148 eiro par litru, kas savukārt ir pieaugums par 3,8 centiem.

«Arī kaimiņvalsts Igaunija no 1. janvāra atkārtoti paaugstinājusi akcīzes nodokli benzīnam, kas kopā ar PVN sastāda aptuveni plus 6,2 eiro centus litrā. Turklāt jāņem vērā, ka no 1. janvāra iebraucot Igaunijā jāiegādājas vinjete jeb autoceļu lietošanas nodeva tam autotransportam, kā svars pārsniegs 3,5 tonnas. Lietuvā šogad gaidāms tikai neliels akcīzes nodokļa pieaugums dīzeļdegvielai, kas sastādīs 2 eiro centus litrā,» norāda A. Andrianovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau 1. janvārī stāsies spēkā paaugstināta akcīzes nodokļa likme degvielai un palielināta obligātā biokomponentes piejaukuma prasība benzīnam, savukārt aprīlī pieaugs obligātā piejaukuma prasība arī dīzeļdegvielai, līdz ar to jārēķinās ar manāmu degvielas cenu pieaugumu.

Pašmāju degvielas tirgotāja "Virši" Pārdošanas daļas vadītājs Arnis Andrianovs atgādina, ka, saskaņā ar likumu par akcīzes nodokli, 2020. gadā būs izmaiņas akcīzes nodokļa likmēs, kas paredz būtisku degvielas cenu pieaugumu -- no 1. janvāra akcīzes nodoklis benzīnam palielināsies par 3,3 centiem litrā, dīzeļdegvielai par 4,2 centiem litrā, lauksaimniecības degvielai par 0,6 centiem litrā, bet sašķidrinātai propāna gāzei (LPG) par 4,1 centiem kilogramā. Papildus akcīzes likmi apliek ar PVN 21 % apmērā.

"Akcīzes likmes palielināšana nav vienīgais faktors, kas atstās negatīvu iespaidu uz degvielas cenām tuvākajā nākotnē. Benzīna cenu, kuru redzēsim degvielas uzpildes stacijās jau pirmajā gada dienā, ietekmēs arī grozījumi "Noteikumos par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu", kas paredz, ka, sākot ar 2020. gada 1. janvāri, 95. markas benzīnu Latvijā būs iespējams realizēt ar ne mazāk kā 9,5 % bioetanola piejaukumu līdzšinējo 5 % vietā. Abu šo faktoru ietekmē 95. markas benzīna cena jaunajā gadā palielināsies aptuveni par 6 centiem," skaidro A. Andrianovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Akcīzes nodokļa palielināšana sekmēs degvielas «tūrismu» uz Lietuvu

Arnis Andrianovs - «Virši» pārdošanas daļas vadītājs, 05.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī palielinot akcīzes nodokli degvielai, var šķist, ka valsts budžetā būs papildu ieņēmumi, būtu nopietnāk jāvērtē, kā degvielas cenas palielināšana uz nodokļu rēķina ietekmēs izmaksu palielināšanos dažādos uzņēmējdarbības sektoros un kā tas ietekmēs valsts konkurētspēju starptautiskā līmenī.

Esošais projekts par akcīzes likmju pieaugumu paredz, ka benzīna cena no 2020. gada nodokļa ietekmē palielinātos par 3,3 centiem, dīzeļdegvielas cena par 4,2 centiem, bet degvielas cena, kura paredzēta lauksaimniecības transportam, par 0,6 centiem litrā. Auto gāzes cena palielinātos par 4,1 centiem kilogramā.

Pēc «Virši» aprēķiniem tas nozīmē, ka gadā privātpersonas un juridiskās personas, kas ikdienā iegādājas benzīnu, papildu valsts budžetā iemaksās 7 miljonus eiro. Dīzeļdegviela veido 73% no kopējā tirgus apjoma jeb nedaudz vairāk kā vienu miljardu litrus, tāpēc akcīzes nodokļa palielināšana iedzīvotājiem un komerctransportam tādā pašā laika periodā izmaksās papildu 45 miljonus eiro. Lauksaimnieki uz nodokļa rēķina valsts budžetā papildus iemaksās apmēram 1 miljonu eiro gadā, savukārt par auto gāzi valsts budžets var rēķināties ar papildu 2 miljoniem eiro ieņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru