Pārtika

Balticovo saražoto biometānu ievada savstarpēji savienotā gāzes sistēmā

Db.lv, 04.04.2024

Jaunākais izdevums

Olu un olu produktu ražotājs “Balticovo” uzsācis ražot biometānu nesen pabeigtajā biometāna rūpnīcā “Bovogas”, kurā biogāze tiek attīrīta līdz biometānam – dabasgāzes ekvivalentam. Turklāt sadarbībā ar dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoru Latvijā AS “Conexus Baltic Grid” un dabasgāzes sadales sistēmas operatoru “GASO” ir izveidots pirmais pieslēgums Latvijā, pa kuru “Bovogas” saražotais biometāns tiek ievadīts savstarpēji savienotā gāzes sistēmā.

“Balticovo” vistu novietnēs Iecavā mīt apmēram 3,5 miljoni putnu. Ik gadus kā blakusprodukts izveidojas apmēram 80 000 tonnu kūtsmēslu, kas tiek izmantoti kā izejviela biogāzes ražošanai.

“Līdz šim biogāzi pašpatēriņam ražoja “Balticovo” meitas uzņēmums “EggEnergy”, taču, ņemot vērā pieejamos apjomus, kā arī izejvielas videi draudzīgo izcelsmi, 2023. gadā tika uzsākta biometāna ražošanas rūpnīcas “Bovogas” būvniecība, kas nu ir pabeigta. Biogāze tiek saražota “EggEnergy”, tad novadīta līdz “Bovogas”, kur tiek attīrīta līdz biometānam. Iekārtas un attīrīšanas tehnoloģijas pārbaudītas, un attīrītais biometāns tiek ievadīts savstarpēji savienotā gāzes sistēmā,” par jauno biometāna ražošanas rūpnīcu stāsta “Balticovo” valdes priekšsēdētājs Vladmirs Mkhitarjans.

“Bovogas” pieslēgums savstarpēji savienotai gāzes sistēmai bijis izaicinošs gan tāpēc, ka šis ir pirmais šāda veida projekts Latvijā, kā arī augsto biometāna kvalitātes un inženiertehnisko sistēmu drošības prasību dēļ. Inženiertehniskie izaicinājumi saistās ar gala rezultāta sasniegšanu - lai vārsts uz savstarpēji savienoto gāzes sistēmu atvērtos, "Bovogas" attīrītajam biometānam ir jāsasniedz ļoti augsta tīrība un konkrēta kvalitāte, ar minimālām pieļaujamajās koncentrācijas nobīdēm. Lai sasniegtu nepieciešamo kvalitātes līmeni, nepieciešama perfekta sistēma, kas ietver biogāzes dzesēšanas, sausināšanas, saspiešanas un attīrīšanas funkcijas, kā arī biometāna saspiešanas un izmešu gāzu novadīšanas funkcijas.

Jau šobrīd "Bovogas" bez pauzēm attīra un tīklā ievada līdz 16 bāriem saspiestu biometānu 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā. Tehnoloģijas biogāzes ražošanai “EggEnergy” ir unikālas pasaules līmenī, kuras radītas tepat Latvijā – projektēšanas un būvniecības birojā “SEP”. Biroja inženieri ir izstrādājuši pasaulē unikālu biogāzes ražošanas tehnoloģiju, kurā kā izejviela tiek izmantoti vienīgi vistu mēsli.

“Balticovo” biogāzes rūpnīca "EggEnergy" ir viena no šāda veida rūpnīcām Latvijā, taču līdzvērtīgas biogāzes rūpnīcas SEP projektējis arī ASV. Tehnoloģija paredz, ka biogāzes sistēmās tiek lietotas fermentācijas iekārtas izejvielas anaerobai sadalīšanai. Šī procesa galaprodukts ir biogāze. Taču līdztekus biogāzei, kas tiek iegūta "EggEnergy”, kā vērtīgs blakus produkts ir lauksaimniecības mēslojums - digestāts, kas ir reģistrēts kā "ORGANIQ™". Minēto izejvielu izmantošana biogāzes ražošanā un unikālais ražošanas process veido mēslojumam piemērotus blakus produktus, kas ir ļoti bagāti ar organiskajiem mikro un makro elementiem, īpaši ar fosforu, sēru, magniju, un kalciju. Digestāta sastāvā ir kultūraugiem nozīmīgākie mikroelementi.

“Bovogas” būvniecībā nozīmīgu ieguldījumu sniedza arī Portugāles uzņēmums “Sysadvance”. Tas jaunajai rūpnīcai piegādāja tehnoloģijas, kuras nodrošina biogāzes attīrīšanu līdz biometānam atbilstošajā kvalitātē, kā arī veic gāzes saspiešanu tās tālākai ievadei savstarpēji savienotā gāzes sistēmā.

V.Mkhitarjans piebilst, ka sākotnēji biogāzes projekts bija vairāk paredzēts pašu patēriņam. “Tagad biometāna tirgus kļuvis izdevīgāks, jo ir iespēja tirgot arī izcelsmes apliecinājumus par biometānu, kas saražots no atjaunojamiem energoresursiem, un tieši no putnu mēsliem ražota gāze ir sevišķi augstvērtīga,” norāda Mkhitarjans, “pašlaik uzņēmumam ir izdevīgāk gāzi pirkt, bet biometānu pārdot tām nozarēm un uzņēmumiem, kuriem nepieciešams mazināt savu ietekmi uz vidi, un pieprasījums pēc biometāna ir augošs".

AS “Conexus Baltic Grid” valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss norāda: "Ņemot vērā augošo pieprasījumu pēc ilgtspējīgiem energoresursiem, reģionālais biometāna tirgus tuvākajos gados strauji attīstīsies. Biometāns ir ļoti perspektīvs atjaunojamais energoresurss, kas var sniegt ievērojamu ieguldījumu ne tikai uzņēmumu ilgtspējīgai attīstībai, bet arī Latvijas enerģētiskajai neatkarībai. Balticovo iniciatīva ražot biometānu ir pozitīvs signāls un priekšzīme citiem uzņēmumiem, iedvesmojot ne tikai ieviest līdzīgas ilgtspējīgas rīcības modeļus, bet kopumā domāt par alternatīviem enerģijas avotiem, tādā veidā virzoties uz videi draudzīgāku un enerģētiski neatkarīgāku nākotni.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprites ekonomika nav tikai modes vārds. Aprites ekonomikas gigantu sadarbība veicina zaļāku vidi, vienlaikus palīdzot līdzsvarot starptautiskās loģistikas ikdienas izaicinājumus. Ziemeļeiropas lielākais olu ražotājs Balticovo un viens no pasaulē lielākajiem palešu apvienošanas pakalpojumu sniedzējiem CHEP dalās savās pārdomās par šodienas un rītdienas izaicinājumiem.

Balticovo ir lielākais olu ražotājs Ziemeļeiropā. Kādi ir lielākie izaicinājumi, ar kuriem jāsastopas jūsu uzņēmumam loģistikas jomā?

Balticovo komercdirektors Vjačeslavs Kočetkovs: Mēs katru dienu saskaramies ar daudziem izaicinājumiem, sākot no krājumu pārvaldības līdz konkurencei un tirgus dinamikai. Piemēram, mums ir ļoti svarīgi līdzsvarot krājumu līmeni, lai apmierinātu klientu pieprasījumu bez krājumu pārpalikuma vai nepietiekamības, un tas ir pastāvīgs izaicinājums mūsu loģistikas darbībām.

Pieaugošās degvielas cenas, mainīgie transportēšanas tarifi un jaudas ierobežojumi var būtiski ietekmēt preču piegādes izmaksas. Pārslogojums, regulējumu problēmas un nepieciešamība pēc ātras piegādes rada daudzas problēmas, lai efektīvi piegādātu produktus līdz klientu durvju sliekšņiem, jo īpaši pilsētu teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Olu ražotāja AS "Balticovo" jaunā jaunputnu novietne Iecavā darbu sāks 2024. pavasarī, aģentūrai LETA pavēstīja uzņēmuma pārstāvji.

Kā skaidro uzņēmuma pārstāvji, jaunputna periods vistas mūžā ir no vienas dienas līdz aptuveni četriem mēnešiem.

Šajā laikā putnkopji sagatavo vistas olu dēšanai, tostarp pieradina pie barības, dzirdināšanas, kustībām, dienas un nakts ritma. Uzņēmums vienu dienu vecus cāļus iegādājas no Vācijas, Beļģijas un Nīderlandes. Sasniedzot aptuveni četru mēnešu vecumu, jaunputni tiek pārvietoti uz dējējvistu novietnēm.

No apstākļiem, kādos jaunputni tiek turēti, ir atkarīga dējējvistu tālākā veselība un ražība, kas ietekmē arī olu un olu produktu kvalitāti, uzsver "Balticovo" pārstāvji.

"Balticovo" vadītājs Vladimirs Mhitarjans skaidro, ka, palielinot uz vietas audzēto jaunputnu skaitu, "Balticovo" ir iespēja pašiem sekot līdzi un analizēt, kā konkrēti audzēšanas apstākļi ietekmē vistu ražīgumu, olu kvalitāti, veselību un citus būtisks aspektus, kā arī uz tiem nekavējoties reaģēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Olu ražotājs AS "Balticovo" vienojies par putnkopības uzņēmuma iegādi arī Igaunijā, intervijā sacīja "Balticovo" valdes priekšsēdētājs Vladimirs Mhitarjans.

Uzņēmuma nosaukumu viņš neminēja, taču norādīja, ka Igaunijā plānots ražot olas, kuras dējuši brīvos apstākļos turēti putni. Igaunijā ražošanu plānots sākt šogad.

"Tādējādi beidzot varēsim attaisnot savu uzņēmuma nosaukumu "Balticovo" - jo būsim pilntiesīgs Baltijas mēroga uzņēmums, pārstāvēts visās trijās Baltijas valstīs," sacīja Mhitarjans, piebilstot, ka "Balticovo" ir arī lielākais Lietuvas uzņēmuma "Litegg" īpašnieks.Mhitarjans norādīja, ka Lietuvā "Balticovo" patlaban ir miljons putnu, taču šogad putnu skaitu plānots palielināt līdz 1,5 miljoniem, savukārt Latvijā kompānijai patlaban ir trīs miljoni dējējvistu, bet kopā ar jaunputniem - 3,5 miljoni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Balticovo investē 4,5 miljonus eiro jaunputnu novietnes būvniecībā Iecavā

Db.lv, 06.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balticovo ir uzsācis vēl vienas ārpus sprosta jaunputnu novietnes būvniecību Iecavā. Jaunā novietnes ēka ļaus Balticovo palielināt uz vietas audzētu dējējvistu skaitu par 186 tūkstošiem, tādējādi veicinot pilna cikla ārpus sprosta dētu olu un olu produktu ražošanu.

Balticovo projekta kopējās investīcijas būvniecībā būs 4,5 miljoni eiro, un to ir plānots pabeigt 2024. gada pavasarī.

Jaunputna periods vistas mūžā ir no vienas dienas līdz aptuveni četriem mēnešiem. Tas ir laiks, kad putns aug un sasniedz olu dēšanas vecumu. Šajā laikā putnkopji saudzīgi sagatavo vistas olu dēšanai – rūpējas, lai tās tiek pieradinātas pie barības, dzirdināšanas, kustībām, dienas un nakts ritma. No apstākļiem, kādos jaunputni tiek turēti, ir atkarīga dējējvistu tālākā veselība un ražība, kas ietekmē arī olu un olu produktu kvalitāti.

“Palielinot uz vietas audzēto jaunputnu skaitu, mūsu speciālistiem ir iespēja pašiem sekot līdzi un analizēt, kā konkrēti audzēšanas apstākļi ietekmē vistu ražīgumu, olu kvalitāti, veselību un citus būtisks aspektus, un uz tiem nekavējoties reaģēt. Tā ir pilna cikla ražošana, kas dod lielāku iespēju sekot līdzi un uzņemties atbildību par mūsu vistām un ražoto pārtikas produktu kvalitāti. Mūsu mērķis ir nepārtraukti uzlabot Balticovo vistu labturības apstākļus, tādējādi arī celt olu kvalitātes standartus reģionā,” skaidro AS “Balticovo” vadītājs Vladimirs Mhitarjans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Balticovo", rūpējoties par ūdens kvalitāti savā olu ražotnē Iecavā, investējis vairāk nekā 500 000 eiro. Projekta laikā tika izbūvēta ūdens atdzelžošanas stacija un ūdens ieguves vietas, kā arī rekonstruētas ūdens trases.

Jaunajā atdzelžošanas stacijā dienā tiek iegūts aptuveni 500 m3 liels ūdens daudzums, nodrošinot ūdeni visā uzņēmuma teritorijā. Tīro un kvalitatīvo dzeramo ūdeni izmanto darbinieki, to saņem vistas un cāļi, kā arī tas tiek lietots pārtikas ražošanas cehos šķidro un vārīto olu ražošanas procesā un visu cehu, novietņu un iekārtu mazgāšanai.

Tīram un kvalitatīvam ūdenim ir izšķiroša nozīme cāļu un vistu veselībā, labturībā un produktivitātē. Kā norāda dati, slikta ūdens kvalitāte ietekmē putnu dzīves kvalitāti un dēšanas rādītājus pat tad, ja putni ēd vislabāko barību. Ja ūdens sastāvā, piemēram, ir pārāk daudz dzelzs, tas var samazināt citu putniem svarīgo minerālvielu uzņemšanu. Parasti putni patērē 1,6 reizes vairāk ūdens nekā barību, tādēļ pastāvīga tīra ūdens piegāde putnu labturībā ir prioritāra. Ūdenim jābūt attīrītam no visām nogulsnēm, aļģēm, baktērijām, citādi tas var apdraudēt ne vien pašu vistu veselību, bet arī izdēto olu kvalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru