Jaunākais izdevums

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess paziņojis auto kompānijām, ka tām jādalās ar savām tehnoloģijām ar vietējiem uzņēmumiem vai jāatstāj valsti, ziņo BBC.

Šādu ultimātu U. Čavess izvirzījis autoražotājiem Toyota, Ford, General Motors un Fiat.

Ja prasība netiks izpildīta, viņš sacījis: «Es aicinu jūs sakravāt savas mantas un aizvākties. Es ievedīšu krievus, baltkrievus, ķīniešus.»

U. Čavess īpaši «uzbrucis» autoražotājam Toyota, norādot, ka tas neražo pietiekami daudz četru riteņu piedziņas transportlīdzekļu, kas tiek izmantoti sabiedriskajam transportam, un pavēlējis sākt izmeklēšanu.

Līdz šim autoražotāji uz prezidenta paziņojumu nav reaģējuši.

Pagājušajā gadā auto rūpnīcas Venecuēlā saražoja 135 042 vieglās un kravas automašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc lēmuma devalvēt Venecuēlas valūtu valsts prezidents Ugo Čavess paziņojis, ka uz ielām izvietos militārpersonas, lai nodrošinātu, ka uzņēmumu īpašnieki neceļ cenas, vēsta CNN.

Runājot savā iknedēļas televīzijas programmā Alo Presidente, U. Čavess nopēlis komersantus, kuri mainījuši cenas savām precēm, reaģējot uz paziņojumu par Venecuēlas bolivāra devalvāciju.

Cenu mainīšanu viņš nosaucis par zādzību.

U. Čavess demonstrējis fotogrāfiju laikrakstā, kas rāda, ka patērētāji stāv garās rindās nedēļas nogalē, lai iegādātos importētās preces, jo baidās, ka straujā devalvācija varētu izraisīt cenu kāpumu. Viņš sacījis, ka tādējādi mediji veicina paniku sabiedrībā.

Viņš iedrošinājis cilvēkus publiski apsūdzēt uzņēmumus, kur cenas pieaug, un piedraudējis atsavināt uzņēmumus, kas tā rīkosies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Čavesa vēlēšanu konkurents grib palielināt minimālo algu no 260 latiem līdz 320 latiem

Jānis Šķupelis, 11.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajā laikā vēlēšanas gaidāmas ne tikai ASV, bet arī Venecuēlā, kur no 1999. gada pie varas ir pret kapitālismu noskaņotais Ugo Čavess. Čavesa konkurents gaidāmajās vēlēšanās šā gada 7. oktobrī ir Enrike Capriles, kas solījis, ka gadījumā, ja viņš nāks pie varas minimālā alga Venecuēlā tiks palielināta par 22% līdz 2500 bolivāriem (581 ASV dolārs – aptuveni 320 lati). Tāpat Venecuēlas prezidenta amata kandidāts ik gadu solījis radīt 500 tūkst. jaunu darba vietu.

Pagaidām gan Ugo Čavess ir līderis visās lielākajās sabiedriskās domas aptaujās. Kolorīto amatpersonu atbalsta liela daļa valsts nabadzīgo iedzīvotāju. Tieši par šo Venecuēlas iedzīvotāju slāni savas varas laikā U. Čavess rūpējies sevišķi pastiprināti (pats Ugo Čavess nāk no nabadzīgas ģimenes) – labklājības sistēmai tiek novirzīta faktiski visa peļņa no Venecuēlas bagātības naftas. Rezultātā Venecuēlā izvērstas plašas kampaņas slimību, analfabētisma, izsalkuma, nabadzības un citu sociālo problēmu apkarošanai. Piemēram, veselības aprūpe un izglītība Venecuēlā ir par velti.

Tāpat jāatgādina, ka šajā valstī ir zemākā benzīna cena pasaulē – aptuveni 1,3 santīmi par litru. U. Čavess slavens ar valsts naftas industrijas nacionalizēšanu. Db.lv jau rakstījis, ka, iespējams, ka bez šīs kolorītās personības Venecuēlā aina būtu līdzīga kā Nigērijā, kur naftu iegūst pamatā ārvalstu kompānijas un viena galona (3,79 litri) iegādei valsts iedzīvotājam aiziet 51% no vidējiem dienas ienākumiem (venecuēlietim ir vidēji jāatvēl vien 0,3% savu dienas ienākumu, lai nopirktu galonu naftas). Turklāt Nigērijā izveidojusies ačgārna aina, kad valsts, lai gan ir lielākā naftas eksportētāja Āfrikā, pašu benzīnu importē, jo Nigērijā vienkārši nav pietiekami daudz naftas pārstrādes rūpnīcu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Čavesam sākušās smagas pēcoperācijas komplikācijas

Jānis Rancāns, 04.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam ir «smags elpceļu iekaisums», kas traucē elpošanu un apgrūtina viņa atveseļošanos pēc vēža operācijas Kubā, pavēstījusi Venecuēlas valdība.

Dienvidamerikas valsts līderis jau vairāk nekā trīs nedēļas nav parādījies sabiedrībā un Venecuēlas valdība norāda, ka viņš jau pēc ceturtās pārciestās vēža operācijas atrodas sarežģītā stāvoklī. Līdz šim Venecuēlas valdība nav atklājusi, ar kādu vēža veidu sirgst Ugo Čavess. Zināms tikai, ka slimība skārusi Venecuēlas līdera iegurņa zonu.

«Infekcija izraisījusi elpošanas nepietiekamību, kura jāārstē ar speciālām metodēm,» teikts Venecuēlas izplatītajā paziņojumā. Venecuēla plašāk U. Čavesa veselības stāvokli nav komentējusi. Savukārt Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro iepriekš norādīja, ka U. Čavess ir pie pilnas apziņas un ir pārliecināts par saviem spēkiem slimības, lai tādējādi izgaiņātu pieaugošās bažas, ka valsts ilggadīgais līderis atrodas tuvu nāvei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Venecuēlas Čavess: Vai Latīņamerikas līderu vēža cēlonis ir ASV?

Lelde Petrāne, 29.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess izteicies, ka ASV varētu būt izstrādājusi veidu, kā saslimdināt Latīņamerikas līderus ar vēzi, ziņo Reuters.

Šādi Čavesa izteikumi seko informācijai, ka Argentīnas prezidente Kristīna Fernandeza pievienojusies prezidentu sarakstam, kuriem diagnosticēta šī slimība.

Šis ir tipiski strīdīgs paziņojums no Venecuēlas līdera puses, kurš jūnijā pārcieta operāciju, lai likvidētu audzēju. Taču viņš uzsvēris, ka viņš neizsaka nekādas apsūdzības, tikai skaļi domājot.

«Tas nebūtu dīvaini, ja viņi būtu izstrādājuši tehnoloģiju, kā izraisīt vēzi un neviens par to līdz šim nebūtu zinājis...,» sacījis Čavess uzrunā televīzijā. «Tas ir ļoti, ļoti, ļoti dīvaini... ir mazliet grūti to izskaidrot, to pamatot,» viņš turpinājis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Analītiķi paredz naftas tirgus «saviļņošanos» pēc Čavesa nāves

Jānis Rancāns, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Venecuēlas pretrunīgā prezidenta Ugo Čavesa nāves naftas tirgū paredz ievērojamas svārstības, jo samazināsies Venecuēlas naftas ražošanas apjomi. Tomēr ilgtermiņā situācija ar naftas eksportu varētu uzlaboties.

Ugo Čavesa valdīšanas laikā Venecuēlas, kas ir OPEC dalībvalsts un kuras naftas rezerves tiek lēstas kā vienas no lielākajām pasaulē, naftas eksperts samazinājās no trīs miljoniem barelu dienā 2000. gadā, līdz 1,7 miljoniem barelu 2011. gadā. Lai gan U. Čavess ienākumus no naftas pārdošanas izmantoja sociālo programmu uzturēšanai, tomēr investīcijas nozarē bija relatīvi minimālas, raksta AP.

Analītiķi prognozē, ka Venecuēlas līdera nāvei sekojoša politiskā nestabilitāte varētu naftas ieguves nozari valstī bremzēt vēl vairāk. Lai atgūtos un palielinātu ražošanas apjomus un eksportu, Venecuēlas naftas nozarei būtu nepieciešami vairāki gadi un arī tādā gadījumā, ja jaunā valdība to padarītu par prioritāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Hugo Čavess pārcietis vēža operāciju

Jānis Šķupelis, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien ekscentriskais Venecuēlas līderis Hugo Čavess (56) paziņojis, ka tas ir pārcietis vēža operāciju. Jānorāda, ka H. Čavess pie Venecuēlas stūres ir bijis jau vairāk nekā 10 gadus un nākamās valsts vadītāja vēlēšanas ir paredzētas nākamajā gadā, ziņo Reuters.

H. Cavess ziņoja, ka tas operāciju tas ir pārcietis Kubā, kur tas saņem turpmāku medicīnisko palīdzību. Tāpat Venecuēlas līderis ziņojis, ka tam nepieciešams ilgāks laiks , lai atgūtu spēkus un atgrieztos savā valstī.

Tiek ziņots, ka G. Čavesa piekritēji jau solījuši turpināt iet pa politiķa iesākto kursu, kā rezultāta tikuši nacionalizēti daudzi ekonomikas sektori, ieskaitot naftas industrijas pārņemšanu, kas šai valstij radījis asus diplomātiskos saspīlējumus ar ASV.

Reuters raksta, ka nabadzīgajos Karakasas kvartālos ziņas par valsts līdera pozitīvi pārciesto operāciju uzņemtas ar sajūsmu un pat salūtu, jo H. Čavess lielu daļu naftas ieņēmumu izmantojis slimnīcu un skolu izbūvei. Tikmēr opozīcijas līderi var H. Čeavesa slimību uztvert kā vājuma pazīmi pirms 2012. gadā gaidāmajām vēlēšanām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidenta vēlēšanās uzvaru ar nelielu balsu pārsvaru ieguvis mirušā valsts līdera Ugo Čavesa izraudzītais politiskās varas mantinieks Nikolass Maduro.

Svētdien notikušajās vēlēšanās N. Maduro ieguvis 50,7% vēlētāju balsu, bet viņa konkurents Enrike Kapriless – 49,1% balsu. Abus kandidātus šķir tikai daži simti tūkstošu balsu un E. Kapriless jau pieprasījis to pārskaitīšanu, norādot uz vēlēšanās notikušiem pārkāpumiem.

Vēlēšanu rezultātus Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā plaši nosvinējuši N. Maduro atbalstītāji. Savā pirmajā pēcvēlēšanu uzrunā jaunais Venecuēlas vadītājs norādīja, ka iznākums esot «godīgs, likumīgs un konstitucionāls» un liecina par to, ka U. Čavesa idejas turpina būt nesatriecamas. N. Maduro pauda arī, ka aicinājis savu konkurentu atzīt sakāvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Čavess atgriezies mājās no vēža operācijas Kubā

Lelde Petrāne, 18.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess ir atgriezies mājās no vēža operācijas Kubā, ziņo euronews.

Viceprezidents Nikolā Maduro apstiprinājis, ka Čavess ielidojis no Havanas rīta pusē un tagad ir militārajā slimnīcā Karakasā.

Čavess devās uz Kubu decembrī, lai turpinātu ārstēšanos. Vēzis viņam pirmoreiz tika diagnosticēts 2011. gadā.

Lai gan oficiālas informācijas nav, tiek vēstīts, ka Čavesam šoreiz no iegurņa rajona izņemti audzēji.

Mikroblogošanas vietnē Twitter pirmdien Čavess pateicās Venecuēlas iedzīvotājiem un pavēstīja, ka turpinās ārstēšanos mājas apstākļos.

Pēc ilga klusēšanas laika publiskotas arī jaunākās fotogrāfijas ar Čavesu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas viceprezidents nācis klajā ar skumju ziņu - sirgstošais prezidents Ugo Čavess slimnīcā Karakasā patlaban cīnās par savu dzīvību, vēsta euronews.

Nikolā Maduro, kuru Čavess nosaucis par viņa izvēlēto pēcteci, šoreiz nav slēpis līdera smago veselības stāvokli.

«Mūsu komandieris ir slims, jo viņš atdeva savu dzīvi tiem, kuriem nav nekā un nekad nekas nav bijis. Viņš cīnās par savu dzīvību un veselību. Un mēs esam ar viņu,» viņš sacījis. Konkrētāka informācija par to, ar ko sirgst Čavess, netiek sniegta, bet domājams, ka viņam ir vēzis iegurņa zonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē notikušajās Venecuēlas prezidenta vēlēšanās uzvarējis pašreizējais valsts vadītājs Ugo Čavess, ziņo BBC.

U. Čavess pie varas atrodas jau vairāk nekā 10 gadus. Viņš pārvēlēts prezidenta amatā ar 54,42% balsu. Sāncensis Enrike Kapriless ieguvis 44,97% balsu.

U. Čavess pavēstījis, ka Venecuēla turpinās savu gājienu uz ​​sociālismu, bet arī apsolījis būt labāks prezidents.

«Revolūcija ir triumfējusi,» paziņojis U. Čavess. «Lai dzīvo Venecuēla! Lai dzīvo tēvzeme! Kauja bija prefekta un uzvara bija perfekta,» viņš sacījis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa aiziešanas mūžībā Karakasas ielās redzami sērojoši iedzīvotāji, bet viņa mirstīgās atliekas atrodas militārajā akadēmijā, ziņo ārvalstu mediji.

Čavess nomira 58 gadu vecumā, zaudējot cīņā ar vēzi.

Tagad valstī izsludinātas septiņas sēru dienas, skolas nedarbojas un norisinās gatavošanās Čavesa bērēm, kas būs rītdien.

Čavess kā Venecuēlas prezidents tika vērtēts dažādi. Viņa atbalstītāji - tā sauktie Chavistas - bieži viņu dēvēja par moderno sociālistu varoni, bet pretinieki salīdzināja viņu ar tā sauktajiem personības kulta līderiem, piemēram, Ķīnas Mao Dzedunu.

Pēc Čavesa nāves valstī iestājusies saspringa situācija, jo Čavess un viņa partija kontrolēja pasaulē lielākās naftas rezerves.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Miris Ugo Čavess; Venecuēlā faktiski izsludināts karastāvoklis

Dienas Bizness, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien 58 gadu vecumā miris Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš pēdējos gandrīz divus gadus cīnījās ar vēzi. Čavezs valsti vadīja 14 gadus. Venecuēlā izsludinātas 7 dienu ilgas sēras. Ielās jau sākuši pulcēties Čavesa atbalstītāji.

Venecuēlas aizsardzības ministrs Diego Molero norāda, ka valsts militārie spēki ir «gatavībā rīkoties, lai nodrošinātu visu venecuēliešu drošību».

Pēc paziņojuma par līdera nāvi Karakasas centrā tika slēgti veikali un restorāni, Venecuēlieši strauji devās mājās, daži pat skriešus.

Pagaidām gan vienīgais zināmais politiskās vardarbības incidents noticis pie Augstākās tiesas, kur vairāki maskās un ķiverēs tērpti motociklisti, no kuriem dažiem bijuši ieroči, uzbrukuši aptuveni 40 studentiem, kas jau ilgāk nekā nedēļu protestēja, aicinot valdību atklāt vairāk par Ugo Čavesa veselības stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ciudad Caribia – bijušā Venecuēlas līdera utopija par sociālismu

Gunta Kursiša, 07.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess cerēja, ka «Karību pilsēta» (Ciudad Caribia), kas nesen uzcelta ziemeļos no galvaspilsētas Karakasas, kļūs par «sociālistu pilsētas» paraugu, vēsta Reuters, kas piedāvā fotogalerijā aplūkot, kā pašlaik izskatās šī piepilsēta.

Iedzīvotāji lielāko daļu pakalpojumu piepilsētā var iegūt bez maksas, iepriekš vēstīja BBC. Mājokļi paredzēti galvenokārt Venecuēlas pamatiedzīvotājiem.

Aizsaulē aizgājušais Venecuēlas prezidents solīja, ka līdz 2019. gadam tiks uzbūvēti trīs miljoni mājokļu, un liela daļa no tiem atradīsies piepilsētā Ciudad Caribia. Šis projekts iepriekš izpelnījies opozīcijas un arī daļas iedzīvotāju kritiku.

2012. gada pavasarī šajā pilsētas daļā bija apmetušies tūkstoš iedzīvotāju. Tolaik cilvēki sūdzējās, ka solītie dzīvokļi nav saņemti, un vienā miteklī dzīvoja pat vienpadsmit cilvēkiem. Cita problēma ir sabiedriskais transports uz Karakasu - lai iekļūtu sabiedriskajā transportā, cilvēki stāv garās rindās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess lūdzis Kubas līderi Fidelu Kastro un Bolīvijas līderi Evo Moralesu pievienoties viņam, lietojot sociālā tīkla vietni Twitter, vēsta BBC.

U. Čavess šādu lūgumu abiem līderiem izteicis, apmeklējot Bolīviju.

U. Čavesa Twitter konts chavezcandanga trīs dienu laikā esot piesaistījis 120 tūkstošus sekotāju.

Pagājušajā gadā Twitter lietotāju skaits Venecuēlā strauji pieaudzis.

U. Čavess, kurš iepriekš bija kritiski noskaņots attiecībā uz sociālā tīkla vietnēm, tagad paziņojis, ka viņu ir ieintriģējis Twitter potenciāls, un viņš to uzskata par labu veidu, kā apkarot kritiku par viņa valdību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inovatīvas idejas un labākās prakses pārņemšana komplektā ar ugunsisturības un skaņas izolācijas sertifikāciju ir atvēris daudzus tirgus durvju ražotājam SIA Līva AB Nord.

Arī tādai jebkurai mājai nepieciešama elementa kā durvis ražošanā ir ne tikai iespējamas inovācijas, bet tās pat ir nepieciešamas, lai spētu īstenot dažādus un pirmajā brīdī pat šķietami neiespējamus uzdevumus. To savā darbībā ir īstenojis SIA Līva AB Nord valdes loceklis Dzintars Ābele. Uzņēmējs savulaik ir sācis no nulles un pakāpeniski daudzu gadu garumā ir spējis atklāt dažādus gan specifisku durvju ražošanas knifiņus, gan arī iedzīvinājis Latvijā ārzemēs noskatītus risinājumus durvju apdarē. Tomēr, nenoliedzami, ražošanas tehnoloģiju izstrādāšanas pamatā ir iegūtā izglītība Latvijas Lauksaimniecības Akadēmijas Kokapstrādes tehnologa specialitātē un pieredze savulaik vadot Rīgas mēbeļu kombināta fabrikas Teika cehu. SIA Līva AB Nord specializējas tikai durvju ražošanā pēc pasūtījuma, un tā dēvēto masveida lēto produkciju neražo. Pateicoties trīs dažādiem sertifikātiem – ugunsdrošības, skaņas izolācijas un tolerances (izgatavošanas precizitātes) uzņēmuma izstrādājumi ir atrodami ne tikai visdažādākajās būvēs Latvijā, bet arī Norvēģijā, Zviedrijā, Šveicē, arī Krievijā (Maskavā). Vēl vairāk – uzņēmuma ienākumi turpina pieaugt, pat neraugoties uz būvniecības apjomu sarukumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmie Polijā ražotie Solaris autobusi Liepājā nonāks aprīļa beigās, pakāpeniski nomainot 17 gadus vecos un bieži lūstošos autobusus, kas pasažieru pārvadājums veica līdz šim, informē Liepājas pilsētas pašvaldības aģentūra Liepājas sabiedriskais transports.

Plānots, ka pirmie jaunie autobusi Liepājas pilsētas maršrutu tīklā varētu uzsākt kursēt jau tuvāko nedēļu laikā, bet pilnībā autobusus Liepājas ielās plānots nomainīt tiklīdz pārvadātājs AS Liepājas autobusu parks tos saņems no ražotāja.

No 14. līdz 16. aprīlim AS Liepājas autobusu parks pārstāvji dosies uz Solaris rūpnīcu Polijā, lai piedalītos apmācībās par jaunajiem autobusiem un jau drīz pēc tam pirmos autobusus vestu uz Liepāju.

Pavisam Liepājas pilsētas vajadzībām tiks saražoti 43 jauni, moderni zemās grīdas Solaris autobusi, kas veiks reisus 1., 3., 4., 6., 6.a, 9., 9.a, 10., 10.a, 11., 11.a, 904., 912., 912.a un 912.b maršrutā. Zemās grīdas autobusiem visas durvis atrodas vienā līmenī, iekāpšana ir bez pakāpieniem un pasažieru salonā nav pakāpienu ejās, kas atvieglos iekļūšanu autobusā un pārvietošanos gan māmiņām ar bērnu ratiņiem, gan cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Pie vidējām durvīm autobusos būs uzstādīta rampa invalīdu ratiņu iebraukšanai autobusā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

FOTO: Vieta, kur tiks būvēta Teslas Eiropas rūpnīca

Lelde Petrāne, 20.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īlons Masks jau sen ir gribējis ēst vācu autoražotāju pusdienas, taču neviens nedomāja, ka viņam pietiks nekaunības to darīt viņu pašu ēdnīcā, šādos salīdzinājumos medijs "Financial Times" komentē ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" lēmumu jauno rūpnīcu bāzēt tieši Vācijā.

Pēc šī Ī. Maska paziņojuma Vācijas valdība pauda sajūsmu. Ekonomikas ministrs Pēteris Altmaiers pavēstīja, ka tas ir “vēl viens pierādījums tam, cik Vācija ir pievilcīga vieta automašīnu ražošanai” un tas ir “pagrieziena punkts” valsts ceļā uz elektromobilitāti. Savukārt, vietējais laikraksts "Frankfurter Allgemeine Zeitung" šo "Teslas" lēmumu nodēvējis par kara pieteikumu.

Ī. Masks "izaicina Vācijas autoražotājus uz dueli tieši pie viņu pils vārtiem", komentējis Jans Burgards, "Berylls Strategy Advisors" partneris, kurš savulaik bijis "Audi" vadībā. "Viņš ir tiešām bezbailīgs," piebilst J. Burgards.

Izskanējuši arī viedokļi, ka šis solis izcels Vācijas autoražotājus no pašapmierinātības stāvokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pirmā informācija par Ugo Čavesa veselības stāvokli

Lelde Petrāne, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā mēnesi ilgas klusēšanas beidzot sniegta jaunākā informācija par Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa veselības stāvokli, vēsta euronews.com.

Decembrī Čavess Kubā pārcieta ceturto vēža operācijas kārtu.

Tomēr 58 gadus vecajam Čavesam sākās plaušu infekcija. Nekāda jaunāka informācija par viņa veselības stāvokli vairs netika sniegta līdz pat šodienai.

«Prezidenta stāvoklis pēdējās dienās ir uzlabojies,» paziņojis informācijas ministrs Ernesto Villegas. «Un viņš stingri seko ārstu norādījumiem. Prezidentam joprojām vajadzīga palīdzība, lai pārvarētu grūtības ar elpošanu. Viņš ir pie samaņas,» teicis

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Medvedevs un Švarcenegers apmainījušies ar tvītiem

Lelde Petrāne, 11.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Kalifornijas gubernators Arnolds Švarcenegers sākuši tvītot viens ar otru interneta vietnē Twiiter, ziņo RIA Novosti.

10.oktobrī slavenais aktieris un politiķis A. Švarcenegers ieradies vizītē Maskavā.

«Tikko nosēdos Maskavā. Skaista diena. Nevaru sagaidīt, kad satikšu prezidentu Medvedevu,» ASV amatpersona rakstījusi savā Twitter kontā.

«@Schwarzenegger, sveicināts Maskavā. Gaidu tikšanos ar Jums un jūsu delegāciju,» D. Medvedevs atbildējis A. Švarcenegeram mikroblogošanas vietnē.

A. Švarcenegers vada ASV delegāciju.

Kā vēstīts, Twitter pēdējos gados ir ievērojami augusi, lietotāju skaitam tagad pārsniedzot 160 miljonus. Vēl pirms diviem gadiem interneta vietni lietoja trīs miljoni cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spāņu aktieris Antonio Banderass pārsteidzis CNN skatītājus, kad kritizējis ASV prezidentu Baraku Obamu un rosinājis, ka Eiropā un ASV vajadzētu tādu pašu ekonomisko politiku, kādu īstenoja Venecuēlas aizsaulē aizgājušais prezidents Ugo Čavess, vēsta thelocal.es.

Runājot ar spāņu žurnālisti Anu Pastori, Banderasam tika uzdoti vairāki jautājumi par pašreizējo finanšu krīzi un iespējamiem risinājumiem.

Malagā dzimusī zvaigzne kā vainīgos minējusi «tirgus, lobijus, lielās korporācijas». Banderass arī norādījis, ka šie vainīgie nav uzņēmušies atbildību, kad valstīm un valdībām ir bijušas problēmas.

Jautāts, kāds būtu iespējamais risinājums, viņš atbildējis: «Jālauž to tā, kā Čavess darīja, jāpaņem visas šīs lielās korporācijas un tās jānacionalizē. Cita ceļa nav.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Čavess nodibina valsts pārdošanas ķēdi konkurencei ar privātajiem tirgotājiem

, 23.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu gludāku pāreju no kapitālistiskās uz sociālistisko sistēmu, Venecuēlas prezidents Ugo Čavess licis nodibināt valsts tirgotāju ķēdi, lai niknāk apkarotu privātos tirgoņus.

Par to ziņo Praim-Tass. «Ķīnā jau pastāv sociālisma tirgus modelis, tādu mēs ieviešam arī Venecuēlā,» sacīja U. Čavess. Viņaprāt, sociālisms palīdzēs apkarot spekulācijas, kas esot kapitālisma blakusprodukts. «Tāpēc automašīnas Venecuēlā maksā 2-3 reizes dārgāk nekā ASV, Meksikā un Kolumbijā. Bet jaunajam valsts tirdzniecības tīklam Komerso būs vairāki atzari, kas nodarbosies gan ar automašīnu tirdzniecību, vairuma un mazumtirdzniecību, aptiekām u.c. Pirmā Komerso filiāle atvērta uz Venecuēlas tradicionālo kukurūzas plācenīšu arepu tirgotavas bāzes. Arepas tiek pildītas ar pupiņām, sieru, cūkas un liellopa gaļu. «Sociālistiskajā arepu tirgotavā» viena arepa maksās 5 bolivārus (2.32 dolārus), kamēr pie privātajiem tirgotājiem to cena nereti ir vismaz 4 reizes augstāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess nodziedājis improvizētu dziesmu par viņa sarežģītajām attiecībām ar Hilariju Klintoni, ziņo BBC.

Dziedāt U. Čavess sācis runas laikā, kurā viņš kritizēja ASV valsts sekretāri.

Dziesmas vārdi bijuši šādi: «Mani nemīl Hilarija Klintone... un es arī viņu nemīlu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Venecuēla devalvēs savu valūtu

, 09.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess paziņojis, ka pirmo reizi kopš 2005.gada par vismaz 17% tiks devalvēta valsts valūta bolivārs, ziņo BBC.

Bolivāra kurss kopš 2005.gada bija 2.15 bolivāri par ASV dolāru, bet tagad tas tiek pazemināts līdz 2.60 bolivāriem par ASV dolāru prioritārām importa precēm. Taču attiecībā uz importa precēm, kuras atzītas par nebūtiskām, kurss būs 4.30 bolivāri par ASV dolāru.

Neoficiālajā valūtas tirgū bolivāra kurss līdz šim jau bija zemāks - aptuveni seši bolivāri par ASV dolāru.

BBC norāda, ka U. Čavess bija spiests devalvēt valūtu, lai palielinātu ienākumus no naftas eksporta.

Izdevīgākais no diviem oficiālajiem kursiem - 2.60 bolivāri par dolāru - tiks piemērots, piemēram, pārtikas un veselības aprūpes preču importam. Tas attieksies arī uz valsts sektoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen mirušais Venecuēlas līderis Ugo Čavess dzīvi uz zemes ietekmējot arī, pats esot aizsaulē, jo tieši viņam jāpateicas par Kristus lēmumu izvēlēties pāvestu no Latīņamerikas, tā domā Venecuēlas pašreizējais pagaidu prezidents Nikolā Maduro, raksta Reuters.

«Mēs zinām, ka mūsu komandieris aizgājis augstumos un ir aci pret aci ar Kristu,» Karakasas grāmatu gadatirgū teicis Maduro. «Kaut kas ietekmēja izvēli par labu Dienvidamerikas pāvestam, kāds jauns ieradās pie Kristus un teica viņam: šķiet, ka Dienvidamerikas laiks ir pienācis,» skaidrojis Maduro.

Db.lv jau rakstīja, ka katoļu kardinālu konklāvs par jauno Romas katoļu pāvestu izraudzījies līdzšinējo Buenosairesas arhibīskapu Horhi Mario Bergoljo. Jaunā pāvesta vārds ir Francisks. Daudziem viņa izvēlēšanās ir pārsteigums, jo viņš ir pirmais pāvests, kura izcelsmes vieta nav Eiropa, gandrīz 1300 gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ugo Čavess - kāds viņš bija

Lelde Petrāne, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas harizmātiskais līderis zaudējis cīņā ar vēzi.

Db.lv ielūkojās fotoaģentūru arhīvos, apkopojot spilgtākās fotogrāfijas no Ugo Čavesa dzīves.

Bijušais izpletņlēcēju pulkvežleitnants, kas vadīja neveiksmīgu valsts apvērsumu 1992. gada februārī, tika ievēlēts par prezidentu 1998. gadā. Viņa prezidentūras laikā Venecuēlā pieņemta jauna konstitūcija un tiek īstenota konfrontējoša ārpolitika attiecībā pret ASV, liecina ieraksts Vikipēdijā.

Savā «Bolivāra revolūcijā» Čavess atsaucas uz Latīņamerikas atbrīvošanas cīņu varoņa Simona Bolivāra idejām. Čavess cenšas īstenot demokrātiski sociālistisku valsts pārvaldes modeli. Venecuēlā izvērstas plašas kampaņas slimību, analfabētisma, izsalkuma, nabadzības un citu sociālo problēmu apkarošanai. Viņš pazīstams kā ciešākas Latīņamerikas integrācijas aizstāvis, kurš vienlaikus asi kritizē neoliberālismu, globalizāciju un ASV ārpolitiku, vēsta interneta vietne.

Komentāri

Pievienot komentāru