Jaunais alus darītājs Ziemeļu Enkurs neizjūt konkurenci tirgū 

Šā gada sākumā Rīgā tika atklāts jauns alus brūzis un bārs Ziemeļu Enkurs, kuru vēsturiskās telpās kopīgiem spēkiem izveidojuši bērnības draugi Dāvis Linde un jūrasbraucējs Klāvs Killo.

Laura Mazbērziņa, 2018. gada 17. maijs plkst. 6:36

Šīs biznesa idejas pirmsākumi meklējami pirms pusotra gada. Ideja par «Ziemeļu Enkuru» radās Dāvim, kad viņš piedalījās Alus darītavas AS «Aldaris» rīkotajā konkursā «Aldara kauss». «Aldara kauss» ir alus mājbrūvētāju konkurss, kurā dalībnieki sacenšas par iespēju savu alu saražot «Aldara» vēsturiskajā brūzī 12 000 litru apmērā. 2015. gadā Dāvis tika finālā, bet neuzvarēja. Viņš savam bērnības draugam Klāvam bija apsolījis un kā ironisku joku izteicis, ka, ja uzvarēs 2016. gadā, tad viņi taisīs paši savu alu, un tā arī notika. Dāvis saņēma «Aldara kausa» godalgu kā 2016. gada labākais mājbrūvētājs.

«Ziemeļu Enkurs» esot likumsakarīgs turpinājums tā saimnieku pieredzei mājbrūvēšanā un mīlestībai pret alu. Šeit tiek piedāvāts pašu brūvēts alus, kā arī ar alu saskaņoti ēdieni.

«Ziemeļu enkurā» kopumā ir ieguldīti ap 100 tūkstošiem eiro.

«Ziemeļu Enkurs» izvietojies Matīsa ielā - tur, kur pirms simts gadiem darbojās trīs lielas un slavenas alus darītavas - «Bier- und Porter Brauerei und Malzfabrik C. Stritzky», «C. L. Kymmel» un «Bierbrauerei Gust. Kuntzendorff». 1796. gadā vācbaltu tirgotājs Gustavs Kuncendorfs toreizējā Matveja ielā atvēra brūzi «Bierbrauerei Gust.Kunzendorff» – 20. gadsimta sākumā tas strādāja ar tik lielu jaudu, ka uzņēmuma noliktavas atradās ne vien Rīgā un Liepājā, bet arī Kijevā, Pēterpilī, Tallinā, Tartu un Kuresārē. Atšķirībā no lielākās daļas alus darītavu, Kuncendorfa brūzis par spīti kariem strādāja līdz pat padomju okupācijai 1940.gadā.

Dāvis skaidro, ka, lai gan pašos pamatos alus ir saglabājies nemainīgs, alus vārīšana ir radošs process un vienmēr var atklāt jaunas garšas un radīt jaunus alus veidus. Patlaban «Ziemeļu Enkurā» ir pieejami seši dažādi alus veidi, lai gan izmēģināti ir jau 12 alus veidi.

Konkurenci alus nozarē viņi neizjūt, jo mazās alus darītavas savā starpā ļoti sadarbojas.

Dāvis, kurš alu brūvē pats, stāsta, ka cilvēku atsaucība ir liela un alus tukšojoties ļoti ātri. «Ziemeļu Enkuru» iemīļojuši ne tikai vietējie, bet arī ārzemnieki. Šeit var sastapt dažādas vecuma grupas, taču izteiktāk - 25 līdz 35 gadus jaunus cilvēkus.

Festivālos gan «Ziemeļu Enkurs» šogad neplāno piedalīties, jo «fiziski to nevarēšot izdarīt». Vairāk tiek domāts par to, kā palielināt jaudu, jo šobrīd nav vietas, kur brūvēt un uzglabāt lielos apjomos. Taču šobrīd vasarai tiek plānoti pāris koncerti, kā arī viens atvērtais kino festivāls pagalmā.

Patlaban «Ziemeļu Enkurā» strādā 13 darbinieki. Alus cenas ir no 3 eiro līdz 4,50 eiro par puslitru.

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2017. gada 15. novembris plkst. 17:23

Liepājā durvis apmeklētājiem vēris tā dēvētais «kabatas formāta» alus bārs Miezis un kompānija,...

2017. gada 03. novembris plkst. 10:08

Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties alus Labietis ražotnē,...

2017. gada 02. novembris plkst. 9:14

Alus Labietis radītāji Reinis Pļaviņš un Edgars Melnis iestrādājušies jaunajā ražotnē Ādažos,...

2016. gada 07. septembris plkst. 15:08

No nākamā gada septembra plānots aizliegums pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs. Par...

2016. gada 17. jūnijs plkst. 9:08

Biznesā, tāpat kā sportā, viss notiek pakāpeniski: nereti tiec atmests atpakaļ un...

Nepalaid garām

Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties Lietuvas...

Anda Šmitmane ēdināšanas biznesā Tukumā darbojas jau 20 gadus. Viņa atzīst, ka...

Mazumtirdzniecības tīkls Rimi pirmdien prezentēja pirmo veikalu Latvijā ar pašapkalpošanās skeneriem....

Pēdējā laikā būtiski pieaudzis elektrisko skrejriteņu vandālisma gadījumu skaits, stāsta koplietošanas...

Vai bērnam ir jābūt algas grāmatiņā, lai saņemtu IIN atvieglojumus jeb -...

«Pastāvēs, kas pārmainīsies - šis ir par mums un tieši tamdēļ mēs...

No šīs sadaļas
2018. gada 16. maijs plkst. 15:39

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Rīgā atklāta kafejnīca ar noteikumiem «Noslēpumu...

2018. gada 16. maijs plkst. 6:58

SIA Positive Foods ir apvienojušies divi līdz šim nesaistīti veselīgo saldumu zīmoli...

2018. gada 16. maijs plkst. 0:00

Augļkopība Z/s Pīlādži mērķtiecīgi attīsta augļkoku stādu audzēšanu, apgrozījums septiņu...

2018. gada 15. maijs plkst. 11:45

«Šogad pavasarī iestājos Ogres biznesa inkubatorā un esmu ļoti apmierināts ar sadarbību,»...

2018. gada 15. maijs plkst. 8:13

SIA TakTil vadītāja Ulla Krūmiņa izgatavo attīstošās bērnu rotaļlietas – grāmatiņas, sedziņas,...

2018. gada 15. maijs plkst. 0:05

Uzņēmēja pieredze: Modris Šteimaks, Moderum dibinātājs...

2018. gada 14. maijs plkst. 14:30

16.maijā Rīgā notiks Sociālās uzņēmējdarbības forums 2018. Šoreiz Forumā tiks runāts par...

2018. gada 14. maijs plkst. 8:04

2013. gadā Veronā, Itālijā, dibinātais sociālais kooperatīvs Progetto Quid nodarbina sociāli...

2018. gada 14. maijs plkst. 6:23

Visi māk pārdot, vienkārši latvieši ir pieņēmuši, ka pārdošana ir uzbāšanās, saka...

2018. gada 09. maijs plkst. 8:25

Nelielā beigeļnīca Big Bad Bagels Baznīcas ielā Rīgā «izgriezusi pogas» ne vienam...