Jaunākais izdevums

Gados jauni cilvēki sāk ar vienkāršāku darbu, bet paralēli mērķtiecīgi meklē labāku, tā secināts karjeras portāla Irdarbs.lv veiktajā aptaujā par jauniešu nodarbinātību. Aktīvākas darba meklējumos ir jaunietes – 71% respondentes atzinušas, ka meklē darbu, kamēr puišu vidū šis rādītājs ir vien 39%

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Vakanču sludinājumu skaits kopš gada sākuma audzis par 20%

Gunta Kursiša, 28.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba devēju ievietoto sludinājumu skaits kopš gada sākuma ir pieaudzis par 20%, un ik mēnesi tiek izziņotas aptuveni 1500 jaunas vakances, novērojis portāls Irdarbs.lv.

Tajā pašā laikā liela daļa no ilgstošajiem bezdarbniekiem darba meklējumos neiesaistās, bet izvēlas saņemt pabalstu no valsts, pašvaldības vai draugu un tuvinieku atbalstu, pauž Irdarbs.lv vadītāja Evija Šalte. Personāla atlases speciālisti novērojuši, ka daļai darba meklētāju «nav nopietnas attieksmes pret iespēju iegūt darbu». Kā piemēru Irdarbs.lv pārstāvji min gadījumu, kad darba meklētājs bez iepriekšēja brīdinājuma neatnāk uz darba interviju, ja līst lietus.

Irdarbs.lv darba sludinājumus aplūko arī Anglijā, Īrijā, Vācijā, Dānijā, Zviedrijā, Somijā un pat ASV dzīvojošie, bet, ticamāk, ka bez adekvāta atalgojuma piedāvājuma šī sabiedrības daļa Latvijas darba tirgū tik drīz neatgriezīsies, secina E. Šalte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Kauguros par 7,5 miljoniem eiro veidos parku un jauniešu māju

Žanete Hāka, 07.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas pilsētas dome izsludinājusi konkursu par būvdarbu veikšanu pilsētas atpūtas parka un jauniešu mājas izveidei Kauguros, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Paredzamā līgumcena bez PVN ir 7,5 miljoni eiro.

Kā skaidro Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zane Leite, Jūrmalas blīvāk apdzīvotajā daļā – Kauguros, pašvaldība veidos atpūtas parku un izbūvēs jauniešu māju. 24.aprīlī ir izsludināts būvdarbu iepirkums, piedāvājumu iesniegšanas termiņš – 29.maijs. Darbus iecerēts veikt divās kārtās, vispirms labiekārtojot parka teritoriju un otrajā kārtā izbūvējot jauniešu māju. Darbi būs jāpabeidz 14 mēnešu laikā no darbu uzsākšanas.

Atpūtas parku 3,8 hektāru platībā veidos Kauguru apkaimē, teritorijā starp Talsu šoseju, Telšu ielu, Mazo Nometņu ielu un Lauku ielu, izbūvējot šajā teritorijā ēkas, kas būs piemērotas komersantiem saimnieciskās darbības veikšanai, un pilsētas atpūtas parka teritoriju – kā drošu, vizuāli Jūrmalas pilsētas ainaviskajai videi raksturīgu teritoriju, kas piemērota daudzfunkcionālām sabiedriskām aktivitātēm - pilsētas kultūras un atpūtas pasākumu organizēšanai, tirdzniecības vietu nodrošināšanai, sporta un aktīvās atpūtas aktivitātēm, jauniešu interešu un profesionālās ievirzes apmācību organizēšanai un citām funkcijām, skaidro Z. Leite.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar siltās sezonas darbu aktualizēšanos darba devēji piedāvā jaunas papildus vakances gan Latvijā, gan ārzemēs. Papildspēkus meklē mazumtirdzniecību veikalu ķēdes, automazgātuves, āra kafejnīcas, dārzeņu audzētāji. Vēl uzņēmumiem papildus nepieciešami krāvēji, pakotāji u.c strādnieki. Populārākie galamērķi ārzemju sezonas darbu tirgū Latvijas iedzīvotājiem ir Lielbritānija, Grieķija, Kipra, liecina karjeras un darba portāla Irdarbs.lv sniegtā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Aizvien biežāk pirmā darba intervija notiek, izmantojot Skype

Gunta Kursiša, 18.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka liela daļa Latvijas cilvēkresursu atrodas ārzemēs vai vairāku stundu brauciena attālumā no reģionu centriem un Rīgas, darba devējiem būtu jāpievērš lielāka uzmanība, kā sasniegt tieši šo auditorijas daļu. Aizvien biežāk pirmā darba intervija notiek, izmantojot programmu Skype, novērojis portāls irdarbs.lv.

Lielākais Skype interviju pluss ir tieši laika un finanšu ietaupījums, norāda Irdarbs.lv. Piemēram, lai kandidāts ceļā uz interviju nepavadītu trīs stundas, viņš var norunāt vairākas intervijas virtuālajā vidē. Tāpat arī darba devēji var organizēt vairākas intervijas paralēli gan klātienē, gan neklātienē, Skype darba interviju priekšrocības min karjeras portāla pārstāvji. Tajā pašā laikā viņi atzīst, ka pirmais iespaids, kas rodas, satiekoties dzīvē, vēl aizvien ir izšķirošs, bet Skype intervija ir kā papildinājums CV.

«Jāņem vērā, ka virtuālā intervijā nevar sajust rokas spiedienu, nevar redzēt, kā potenciālais kandidāts ienāk telpā u. tml. Tie varētu šķist vien sīkumi, bet tajā pašā laikā tie daudz liecina par cilvēku kā personību. Klātbūtnes efektam personāla atlases savstarpējā dialogā starp darba ņēmēju un darba devēju vai viņa pārstāvi – personāla atlases speciālistu - ir un paliks ievērojama nozīme,» norāda karjeras un darba portāla Irdarbs.lv vadītāja Evija Šalte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba ņēmējiem aizvien būtiskāk ir ne tikai saņemt stabilu atalgojumu un sociālās garantijas, bet darba vietas izvēlē aizvien noteicošāks faktors ir darba devēja piedāvātā motivācijas sistēma jeb bonusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Pelnošākais Jānis saņem 8,4 tūkstošus, bet Līga – 5,6 tūkstošus latu

Dienas Bizness, 20.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp darba ņēmējiem pelnošākais Jānis pirms nodokļu nomaksas Latvijā saņem 8,4 tūkstošus latu, bet Līga – 5,6 tūkstošus latu, liecina karjeras un darba portāla Irdarbs.lv dati.

Gada laikā veiktajās Irdarbs.lv personāla atlases intervijās uzklausīti 2,3 tūkstoši kandidātu. No tiem 525 bijuši Jāņi un 362 Līgas. Portāla vadītāja Evija Šalte atzīst, ka pēc novērojumiem par šo vārdu īpašniekiem varot teikt tikai to labāko. Darba intervijās satikti tikai pozitīvi noskaņoti Jāņi un ļoti dzīvespriecīgas Līgas. « Ja ticam, ka vārds ietekmē cilvēka dzīvi, tad manā redzējumā Jāņi un Līgas darbu sev atrod veiksmīgi, pēcāk kolektīvos ir labi ieredzēti,» norāda E. Šalte.

Portāls Irdarbs.lv dibināts 2010. gadā un tajā darba devējs var izvietot darba piedāvājumus, bet darba meklētāji var pievienot savu CV. Mēnesī portāls apkalpo aptuveni 2000 vakances. Vismaz vienu pakalpojumu, arī vakances izsludināšanu un pieeju CV datu bāzei, līdz šim izmantojuši vairāk nekā 2500 darba devēji, savukārt vairāk nekā 1000 uzņēmumu izmanto portāla nodrošināto Premium servisa klasi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijā trūkst darbaspēka. Vai pensionāri var palīdzēt?

Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane, 16.03.2018

1. attēls. Nodarbinātie 65+ g.v. no kopējā nodarbināto skaita, dalījums pa nozarēm

Avots: CSP dati, autores aprēķins. Piezīme: Dati par 2016. gadu.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku Latvijas darba tirgū vērojama ierobežota darbaspēka pieejamība. Darba meklētāju īpatsvars pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2017. gada 4. ceturksnī samazinājies līdz 8.1%, pieaug arī neaizpildīto darba vietu skaits.

Bezdarbam sarūkot, palielinās algas un rodas spiediens uz inflāciju. Ierobežotais darbaspēka piedāvājums varētu būt nopietns izaicinājums turpmākai tautsaimniecības izaugsmei. Kādas ir iespējas šo jautājumu risināt?

Varianti ir dažādi, tostarp bezdarbnieku kvalifikācijas celšana un arī tik nepopulārā kvalificēta darbaspēka imigrācija. Bet šoreiz par ko citu. Iespējams, mums jau ir kvalificēts resurss, kurš nekur nav «jāmigrē», proti, gados vecāki cilvēki, kas pametuši darba tirgu.

Pensionāru Latvijā ir daudz un to skaits turpina pieaugt. Latvijā virs darbspējas vecuma (65+ g.v.) ir vairāk nekā piektdaļa no visiem iedzīvotājiem – 384 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šie karjeras un darba portāla Irdarbs.lv 10 padomi noderēs darba meklētājiem vārda tiešajā nozīmē, nevis ilgstošiem bezdarbniekiem, kuri īsti nemaz nevēlas atrast darbu.

Darba meklētājs ir cilvēks, kurš ir aktīvs darba tirgū, interesējas par jaunākajiem darba piedāvājumiem un pasaulē notiekošo, attīsta sevi, skaidro padomdevēji.

1) Sagatavojiet tādu CV, kādu Jūs pats vēlētos saņemt. Lai tas nepazustu lielajā pieteikumu gūzmā, atrodiet kā sevi īpaši izcelt, jo CV ir Jūsu darba instruments sava sapņu darba atrašanā, tā ir Jūsu vizītkarte un Jūsu pārdošanas prezentācija.

2) Uzsveriet ieguvumus, kādus Jūs varēsiet dot uzņēmumam. Darba devējs mēģinās izprast, ko Jūs spēsiet sniegt uzņēmumam. Pārdodiet sevi!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstākļus, no kuriem atkarīga darbaspēka atgriešanās Latvijā, veido gan valsts, gan darba devēji un paši darba meklētāji. Veiksmīgu iekārtošanos darbā sekmētu ne tikai augstākas algas un stabilitāte, bet arī pašu darbinieku mērķtiecīgāka rīcība un karjeras plānošana ilgtermiņā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn veiktajā ārzemju karjeras portāla Vault.com aptaujā secināts, ka 59% respondentu vismaz vienu reizi savas karjeras laikā pavadījuši romantisku laiku kopā ar kolēģi. Sadarbojoties ar dažādiem uzņēmumiem un iestādēm, arī vietējā darba portāla Irdarbs.lv vērojumi liecina, ka darbinieki nereti satuvinās, kļūstot par pāriem dzīvē. Visvairāk darbinieki iepazīstas tādos kolektīvos kā sporta klubos, kafejnīcās, medicīnas iestādēs un kolektīvos, kur pārsvarā strādā jauni cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba meklējumos nepieciešama lielāka drosme, neatlaidība, bet CV jeb Dzīves gājumam jābūt pārdomātam un labi sagatavotam. Tad iegūt izraudzīto darbu un nopelnīt cerēto ir daudz vieglāk, norāda darba portāla Irdarbs.lv vadītāja Evija Šalte.

CV ir jābūt sagatavotam vismaz divās valodās (latviešu un angļu) sūtīšanai vai iesniegšanai papīra formātā, jau uzsākot darba meklēšanas gaitas, iesaka šīs jomas eksperte.

«CV forma nav noteikta – dažādās MC Word programmas sagatavēs, kā arī internetā ir pietiekami daudz CV paraugu. Ir pieejams Eiropas Savienības standarts šī dokumenta sagatavošanai, bet, ja vien darba devējs to īpaši nenorāda, varat nepūlēties. Darba devējs tāpat novērtēs elementārāko konkrētajā CV,» viņa uzsver.

Irdarbs.lv ieteikumi:

1. Pārskatāms un glīts izkārtojums. Formatējums - pārbaudiet, kā CV izskatīsies, kad darba devējs to izdrukās uz sava printera - būs nelāgi, ja piepeši jūsu dokuments ar divu lapu tekstu izpletīsies pa piecām lapām. Ja ar datoru esat uz «Jūs», palūdziet, lai kāds palīdz. Norādiet CV sagatavošanas datumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba tirgu no pārlieku lielas atdzišanas turpmāk turēs valdības atbalsta programmas, kuru efektivitāte būs izšķiroša, nosakot ekonomikas tālākās atgūšanās pozīcijas, un, jo vairāk darbinieku tiks noturēti darba tirgū, jo spēcīgāka tā būs, norāda "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

Augstākais līmenis

Šī gada pirmajā ceturksnī bezdarbs Latvijā ir palielinājies līdz augstākajam līmenim pēdējos divos gados un sasniedza 7,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētie dati. Salīdzinājumā ar 2019. gada pēdējo ceturksni bezdarbs Latvijā ir pieaudzis par 1,4 procentpunktiem, kas ir straujākais bezdarba kāpums Latvijā kopš 2009. gada, saka AS "Citadele banka" ekonomists Mārtiņš Āboliņš Taču COVID-19 izraisītā krīze ekonomikā un ne tikai attīstās ļoti dinamiski, tādēļ mēnesi vai divus veci makroekonomiskie rādītāji faktiski jau ir novecojuši un maz raksturo situāciju ekonomikā šobrīd. Tas redzams arī darba tirgū. Kopš marta beigām bezdarbs Latvijā ir strauji audzis un reģistrētais bezdarbs šobrīd pārsniedz 8%, savukārt, skaitot klāt dīkstāves pabalstu saņēmējus, faktiskais bezdarbs ir sasniedzis 13%. Tik augsts bezdarbs Latvijā pēdējos reizi piedzīvots 2013. gadā un pēc eksperta prognozēm, bezdarbs šogad kopumā Latvijā varētu sasniegt 10%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pandēmijas laikā būtiski audzis lielo algu saņēmēju skaits

Dr. Oļegs Krasnopjorovs, LU Produktivitātes zinātniskā institūta “Latvijas Universitātes domnīca LV PEAK” direktora vietnieks, Latvijas Bankas Monetārās Politikas pārvaldes galvenais ekonomists, 03.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrums, ar kādu 2020. gada aprīlī saruka darbavietu skaits un iedzīvotāji reģistrējās bezdarbnieka statusam, bija visai līdzīgs 2009. gadā piedzīvotajam globālās finanšu krīzes laikā.

Taču šoreiz “jostu savilkšanas” vietā darba devējiem un ņēmējiem tika piedāvāti vairāki atbalsta mehānismi, kas ļāva uzņēmumiem paturēt darbiniekus, pat būtiski samazinoties apgrozījumam. Tāpēc var teikt, ka kopumā valsts atbalsta mērķis tika sasniegts - nepieļaut uzņēmumu domino maksātnespēju kaskādi. Arī bezdarba līmenis valstī palielinājies tikai nedaudz, bet ekonomikas apjoms atgriezās pirmspandēmijas līmenī.

Tomēr kopējie rādītāji slēpj "divu ātrumu Latviju". Viena sabiedrības daļa Covid-19 pandēmijas laikā sekmīgi pārgāja uz attālināto darbu un savās ģimenēs labklājības kritumu neizjuta, bet daļai iedzīvotāju ienākumi un drošības sajūta par nākotni būtiski kritās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Lai jaunieši gribētu mācīties, vidusskolai ir jābūt sasniedzamai

Edgars Grīnis, Rīgas Tālmācības vidusskolas direktors, 13.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstoties mūsdienu tehnoloģijām un mākslīgajām intelektam, cilvēka darbs vienkāršās profesijās aizvien vairāk tiks automatizēts. Tas nozīmē, ka nākotnē izzudīs tās profesijas un darbi, ko var veikt bez vidējās izglītības. Tāpēc mums jau šodien jādomā par to, kā motivēt jauniešus mācīties un iegūt vidējo izglītību.

Vienkāršo darbu darītāji kļūs aizvien nevajadzīgāki, tāpēc vidējā izglītība ir must have. Lai jaunieši gribētu mācīties, vidusskolai ir jābūt sasniedzamai, taču Izglītības un zinātnes ministrijas pētījumā par optimāla vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveidi publicētajā Latvijas kartē redzams, ka strauji pieaug to reģionu skaits, kuros ceļš līdz skolai jāmēro vismaz stundu (ar vieglo auto labos laika apstākļos).

Sarūk internātskolu skaits

Runājot par skolu pieejamību, tiek uzsvērts princips – jaunākajām klasēm skola iespējami tuvu dzīvesvietai, kas ir pilnīgi pareizi, taču mēs nedrīkstam aizmirst arī par lielākiem bērniem un jauniešiem, kuriem lielie attālumi jau pamatskolā var mazināt motivāciju mācīties. Un mazinot bērna vēlmi mācīties jau pamatskolā, mēs nevaram gaidīt, ka viņš ar prieku dosies uz vidusskolu. Ja līdz šim attālākajos un mazāk apdzīvotajos reģionos risinājums bija internātskolas vai skolu internāti, kopmītnes, tad no šī gada par internātskolu uzturēšanu valsts vairs nemaksās un tās pāriet uz pašvaldību pleciem. Tas ir iemesls, kāpēc pašvaldības vairākas internātskolas reorganizējušas vai pat slēgušas. Valsts naudu saņems vairs tikai divas internātskolas. Tā kā nav dzirdēts arī par plāniem būvēt kopmītnes pie vidusskolām, tad nopietni jāskata jautājums par to pieejamību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrijā norisinājusies apaļā galda diskusija par biznesa iespējām Āfrikā. Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs kopīgi ar uzņēmējiem un Saeimas, LIAA, LTRK un augstskolu pārstāvjiem izvērtēja rezultātus un pieredzi, kas gūta šā gada aprīļa vizītēs Etiopijā, Kenijā un Ganā, kā arī iezīmēja perspektīvos tālākās darbības virzienus.

Diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka Āfrikas kontinenta valstīs ir nozīmīgs ekonomiskās sadarbības potenciāls, un Latvijas uzņēmēji ir ieinteresēti apgūt šo valstu tirgu vai paplašināt savu darbību tajā.

Redzamākās sadarbības iestrādes ar Āfrikas reģionu Latvijai šobrīd ir lauksaimniecības un pārtikas apstrādes jomā. Vienlaikus, viesojoties Etiopijā, Kenijā un Ganā, tika arī gūta pārliecība par Latvijas eksporta potenciālu tādās jomās kā mežkopība, IKT, ķīmiskā rūpniecība (farmācija), transports un loģistika, kā arī izglītība, īpaši inženierzinātnēs. Latvijas piedāvājums atbilst šo valstu ekonomiskās attīstības prioritātēm. To sarunā apliecināja arī uzņēmēji, kuriem ir ilglaicīga darbības pieredze Āfrikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc būtiskā bezdarba līmeņa krituma pagājušajā gadā, kad bezdarba līmenis pēc darbaspēka apsekojuma bija samazinājies par 0,9 procentpunktiem, bezdarba samazināšanās turpinās arī šogad un ir pat kļuvusi vēl straujāka. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie darbaspēka apsekojuma dati šā gada pirmajā ceturksnī bezdarba līmenis ir samazinājies līdz 8,2% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem un ir par 1,2 procentpunktiem zemāks nekā pirms gada.

Bezdarba līmeņa samazināšanās pamatā ir jau vairāk nekā gadu vērojamā straujā ekonomikas izaugsme, kas būtiski palielinājusi pieprasījumu pēc darbiniekiem, īpaši tādās pašlaik ļoti strauji augošās nozarēs kā informācijas tehnoloģijas un būvniecība. Kopējais tautsaimniecībā nodarbināto iedzīvotāju skaits šā gada pirmajā ceturksnī bijis par 15,5 tūkstošiem jeb par 1,8% lielāks nekā attiecīgajā ceturksnī pirms gada.

Šāds nodarbināto skaita pieaugums ir straujākais kopš 2015.gada beigām un vienlaikus atspoguļojas arī augošā darba ņēmēju skaitā, kuri maksā sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā kārtībā. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem darba ņēmēju skaits šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni, palielinājies aptuveni par 2,2%, uzrādot straujāko kāpumu kopš 2012.gada. Līdzās straujajai ekonomikas izaugsmei šādu kāpumu ir veicinājušas arī izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa regulējumā, veicinot strādājošo pāreju no mikrouzņēmumiem uz sociāli daudz aizsargātākajiem darba ņēmējiem parastajā nodokļu maksāšanas režīmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Jo ilgāk aug ekonomika, jo karstāk iet darba tirgū

Swedbank vecākā ekonomiste Agnese Buceniece, 15.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties straujai ekonomikas izaugsmei, turpina augt pieprasījums pēc darbiniekiem, savukārt darbaspēka rezerves pamazām izsīkst. Darba tirgū iet arvien karstāk.

Arvien biežāk darba specifikai un piedāvātajam atalgojumam atbilstoša darbinieka piemeklēšana ir īsts izaicinājums darba devējiem. Apstākļos, kad samazinās bezdarbnieku skaits, bet aug vakanču skaits, pretendentu skaits uz vienu vakanci sarūk. Līdz ar to sarunās par darba samaksas lielumu un citiem labumiem, kārtis viennozīmīgi ir darba ņēmēja rokās. Tas ir arī viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc redzam diezgan strauju vidējās algas pieaugumu. Protams, situācija katrā konkrētajā nozarē un darba specifikā var atšķirties no aprakstītā vidējā.

Bezdarbnieku skaitam samazinoties par 15.3 tūkstošiem salīdzinājumā ar situāciju gadu iepriekš, bezdarba līmenis trešajā ceturksnī noslīdēja līdz 7%. Tas ir zemākais līmenis pēdējo nedaudz vairāk nekā 10 gadu laikā. Tai pat laikā nodarbināto skaits pieauga par 17.2 tūkstošiem, un nodarbinātība mērāma ar plus zīmi jau piekto ceturksni pēc kārtas, kas ir ļoti labi, ņemot vērā nelabvēlīgās demogrāfiskās tendences. Neskatoties uz iedzīvotāju skaita kritumu, darba ņēmējam labvēlīgais darba tirgus jau gadu no vietas veicina ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita (tādi, kas strādā un/vai aktīvi meklē darbu) kāpumu. Trešajā ceturksnī 70.1% no visiem iedzīvotājiem 15-74 gadu vecumā bija ekonomiski aktīvi, kas ir atkal jauns rekords, kurš pēdējā laikā bieži tiek pārsists. Te gan jāsaprot, ka šis rādītājs vairs ilgstoši augt nevarēs. Tam uzšauties vēl nedaudz augstāk, var galvenokārt palīdzēt jauniešu un pirmspensijas vecuma iedzīvotāju grupu lielāka aktivizēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos divdesmit gados OECD valstīs, pie kurām kopš 2016. gada pieder arī Latvija, nodarbinātība ražošanā ir kritusies par 20%, bet pakalpojumu jomā pieaugusi par 27%.

Pēdējos 10 gados industriālo robotu skaits ir trīskāršojies. Tuvākajos gados 14% no visiem darbiem kļūs automatizēti, bet 32% nozīmīgi izmainīsies. Tā vakar Latvijas Bankas rīkotajā konferencē par darba tirgus izaicinājumiem norādīja OECD nodarbinātības pārskata redaktors Andrea Bassanini. Savukārt Somijas Bankas ekonomists Meri Obstbaums norādīja, ka automatizācijas riskam visvairāk pakļauti ir tā dēvētie rutīnas darbi. Jautājums ir gana aktuāls – vai tuvākajā nākotnē automatizācija radīs masveida bezdarbu?

Vairums zinātnieku un ekonomistu sliecas atbildēt, ka automatizācija ne tikai iznīcinās darba vietas (kā, piemēram, ir izzudušas mašīnrakstītājas), bet radīs jaunas, kas nāks veco vietā. Tiesa, tās prasīs pilnīgi jaunas prasmes. Auditorkompānija Price Waterhouse Cooper (PwC) savā pārskatā par nodarbinātību un automatizāciju min šādus skaitļus: mūsu gadsimta trīsdesmito gadu vidū 44% strādnieku ar zemu izglītības līmeni būs pakļauti riskam, ka viņus aizstās roboti, un 30% no visām darba vietām būs automatizācijas risks. Saskaņā ar PwC pārskatu, trīs nozares, kas ilgtermiņā ir visvairāk pakļautas automatizācijai, ir transportēšana un uzglabāšana, ražošana un būvniecība, savukārt vismazāk apdraudētās ir veselības un sociālā aprūpe un izglītība. Visvairāk pakļauti darba zaudēšanai darba vietu automatizācijas dēļ ir strādājošie ar zemu izglītības līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Restorānu biedrība (LRB) un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) ir noslēgušas vienošanos ar Finanšu ministriju par nozares ģenerālvienošanās noslēgšanu un samazinātās PVN likmes 12% apmērā ieviešanu.

LRB prezidents Jānis Jenzis šodien piedalījās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijā un informēja deputātus, ka nozares organizācijas ir izstrādājušas ģenerālvienošanās tekstu un apzinājušas nepieciešamo parakstītāju skaitu.

LRB, LVRA, Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) un Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un Transporta darbinieku arodbiedrība (LAKRs), kā arī Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atbalsta ģenerālvienošanās parakstīšanu. Arī Ekonomikas un Finanšu ministrijas ir sniegušas papildu ierosinājumus, kas ir būtiski nozares sakārtošanas procesos un ir iekļauti nozares pašsakārtošanās plānā.

"LRB ir nogājusi garu un cerību pilnu ceļu, vairāk nekā divus gadus esam strādājuši pie nozares sakārtošanas jautājumiem. Kopā ar VID, Finanšu ministriju un Ekonomikas ministriju izstrādātais ēnu ekonomikas apkarošanas plāns paredz pilnīgu nozares iziešanu no pelēkās zonas, noslēdzot ģenerālvienošanos un ieviešot samazināto PVN likmi, kā to jau saskaņā ar ES direktīvu ir izdarījušas 18 Eiropas valstis," teic J. Jenzis.

Komentāri

Pievienot komentāru