Kad alus ir gan darbs, gan hobijs 

Alus pasaule ir daudz plašāka, nekā varētu iedomāties, stāsta šī dzēriena someljē Andris Rasiņš. Viņš Jāņos iesaka cilvēkiem labāk izvēlēties nevis kvantitāti, bet kvalitāti un to arī baudīt

Jānis Šķupelis, 2019. gada 21. jūnijs plkst. 11:30

Ko tad nozīmē būt alus someljē?

Man daudzi cilvēki prasa, vai tas nozīmē kādu diplomu, kādu īpašu papīru. Ja godīgi, tā nav. Tā nav problēma – dabūt papīru.

Man tas ir dzīvesveids, hobijs un, paldies Dievam, arī darbs. Neatceros, kad pēdējo reizi esmu bijis kādā izbraucienā, kas nav saistīts ar alu. Mani tuvākie cilvēki un mani draugi dabū ciest, ka jebkurā pilsētā pirmā vieta, kas tiek apmeklēta, ir kāda alus darītava vai labs craft alus bārs. Kopumā man viss dzīvesveids ir pakārtots alum.

Kā līdz tam nonācāt?

Es ar alu sāku strādāt pirms deviņiem gadiem. Pirms tam darbojos labā uzņēmumā vadošā amatā, bet tad atnāca krīze un es pazaudēju savu darbu. Tai pašā dienā, kad mani atlaida, aizgāju uz savu mīļāko alus bāru. Jau tad tur bija virs 15 alus veidiem – no Beļģijas, Anglijas un citām valstīm, un es zināju, ka alus nav tikai tumšais un gaišais. Bāra īpašnieks man piedāvāja darbu – teica, ka vajag cilvēku, kurš var strādāt alus veikalā. Tā tas mani ievilka. Gluži kā bērnībā jebkurš bērns gribēja kļūt par saldējuma veikala īpašnieku vai tirgotāju, es savukārt piepildīju sapni un sāku strādāt alus veikalā.

Sanāk, ka krīze, kad visiem slikti, pavēra jaunas iespējas.

Es neticu liktenim, bet ir brīži manā dzīvē, kas saistīti ar alu, kas mani ievirzīja un atstāja šajā sfērā. Alus pārvērtās par dzīvesveidu.

Kāda izglītība tam ir nepieciešama?

Ir vairākas skolas – vācu, britu, amerikāņu. Var pabeigt kursus un dabūt someljē grādu. Es šādu skolu pabeidzu Londonā.

Ko tur māca?

Kursi ir no A līdz Z – no alus brūvēšanas tehnoloģijas līdz alus stila specifikācijām. Pēdējais eksāmens ir degustācija. 45 ali, kurus nezini, un ir jāspēj atpazīt tā veids un ēdienu saderība. Vēl ir jāizstāsta šo alu brūvēšanas tehnoloģija. Tas ir ļoti smags, divas ar pusi stundas garš eksāmens – viens pret vienu ar pasniedzēju.

To māca četrus kursus. Lai gan visu tāpat nevar iemācīties – ir jāmācās visu savu dzīvi. Arī mans skolotājs teica, ka nekad nevērtējam – pareizi vai nepareizi. Mēs vērtējam to, kā cilvēks domā.

Vai ir jābūt kādam iedzimtam talantam, lai spētu visu sagaršot?

Tā gluži nav. Par to atbildīgas smadzenes, un to var uztrenēt. Jo vairāk alu garšo, jo vairāk strādā smadzenes un vairāk atpazīsti dažādas garšas un dažādus šī dzēriena veidus. Galvenais ir pēc iespējas vairāk garšot dažādus alus. Tad arī sāc orientēties, kas tas ir par alu un kā tas tiek brūvēts. Skan varbūt kā alkohola reklāma, bet alus patiešām ir vairāk jāgaršo! Tas trenē smadzenes un paliek atmiņā.

Visu interviju lasiet 21. jūnija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2019. gada 12. februāris plkst. 6:48

Latviešu valodas ekspertu komisija alus darinājumu «craft beer» latviešu valodā aicina saukt...

2018. gada 21. decembris plkst. 12:09

Alus patērētāju paradumi pēdējā laikā izteikti mainās – šogad par aptuveni 8%...

2018. gada 22. novembris plkst. 8:58

Aizvadītajā karstajā vasarā alus tirdzniecība veikusies labi, tomēr akcīzes nodokļa celšana...

2018. gada 02. oktobris plkst. 7:03

Alkoholisko dzērienu mazo darītavu skaits Latvijā aug kopš 2010. gada marta, kad...

2018. gada 06. septembris plkst. 15:23

Jau sesto gadu alus, iesala dzērienu un kvasa biedrība Alus brālība rīko...

Nepalaid garām

Šodien Ventspilī tika prezentēta jaunā koncertzāle «Latvija»....

Biznesa portāls Db.lv bija liecinieks situācijai, kad kāda sieviete SIA «Ilgezeem» tirdzniecības...

Jaunlaicenē ražotās cementēto koka ēveļskaidu plātnes tiek realizētas ne tikai Eiropā, bet...

Asociācija LANĪDA turpina publicēt ikmēneša nekustamā īpašuma tirgus cenu indikatoru....

Jau 22.sezonu Saulkrastos strādā Velosipēdu muzejs, kas ļauj ielūkoties Latvijas velosipēdu ražošanas...

No šīs sadaļas
2019. gada 28. jūnijs plkst. 7:35

Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju vērot, kā top...

2019. gada 21. jūnijs plkst. 7:08

Klājot Līgo svētku galdu, neiztikt bez Jāņu siera,kura būtiska sastāvdaļa ir ķimenes...

2019. gada 20. jūnijs plkst. 16:10

Veicot robežkontroli, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Ukrainas izcelsmes konditorejas izstrādājumos...

2019. gada 18. jūnijs plkst. 16:17

Valdība apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos noteikumus pārtikas izplatīšanai...

2019. gada 17. jūnijs plkst. 11:35

Investējot 20 tūkstošus eiro, «Latvijas Maiznieks» produktu līniju «Maiziņš» papildinājis...

2019. gada 17. jūnijs plkst. 9:52

Šā gada jūnija otrajā nedēļā, salīdzinājumā ar to pašu periodu pagājušajā gadā,...

2019. gada 17. jūnijs plkst. 8:45

Vidzemes rajona tiesa 12. jūnijā pasludinājusi pārtikas ražotāja SIA «Milda KM» maksātnespējas...

2019. gada 10. jūnijs plkst. 12:03

Latvijas olu ražotāji vērsušies pie Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un citām...

2019. gada 10. jūnijs plkst. 8:45

Rīgas jūras līča Kurzemes piekrastē gan zvejnieku, gan zivju palicis maz...

2019. gada 06. jūnijs plkst. 16:58

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina nelietot uzturā vairākus SIA «Lat Eko...