Jaunākais izdevums

Latvijas būvkompānijas līgumus par TEC – 2 rekonstrukciju I kārtā slēdza ar Spānijas kompāniju Iberdrola, bet otrajā līgumi būs ar Turcijas Gama. Tāpēc KNAB aktivitātes Latvenergo grūti saistīt ar Latvijas būvniekiem, kas strādājuši kā apakšuzņēmēji.

DBjau rakstīja, ka neoficiāla informācija liecina, ka korupcijas apkarotājiem ir aizdomas, ka saistībā ar TEC-2 rekonstrukcijas uzsākšanu tikusi izveidota starpniecības kompānija, kas nodrošinājusi, ka tiek sadārdzinātas izmaksas un no tās izņemta nauda. Saskaņā ar neoficiālām ziņām, birojam ir aizdomas, ka starpniekkompānijas izveidē ir iesaistītas gan augstākās Latvenergo amatpersonas, gan TEC-2 projekta vadītāji. TEC - 2 stacijas energobloka rekonstrukcijas darbu sākšanai 3. martā noslēgts līgums ar konkursā uzvarējušo būvkompāniju – Turcijas uzņēmumu GAMA GÜC Sistemleri Muhendislik ve Taahhut A.S

Tehniskajai uzraudzībai piesaistīta konsultantu kompānija – Šveices uzņēmums AF Colenco LTd. Savukārt 2009. gada oktobrī šī projekta finansēšanai parakstīts aizņēmuma līgums ar EIB par 100 miljoniem eiro. TEC – 2 I kārtas rekonstrukciju pabeidza 2009. gada maijā. Tā izmaksāja 178 milj. eiro, par būvnieku konkursa kārtībā izvēlētā Spānijas kompānija Iberdrola vēl 10 gadus par 95 milj. eiro veiks jaunā energobloka apsaimniekošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Laikraksts: Latvenergo vadības krimināllieta «taranē» milzu projektus

Ritvars Bīders, 27.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvenergo vadības aresti veikti, uzskatot, ka uzņēmuma līgumi par nozīmīgu objektu rekonstrukciju ar ārvalstu uzņēmumiem Alstom un GAMA ir slēgti ļaunprātīgi un mantkārīgā nolūkā, raksta Neatkarīgā Rīta Avīze, norādot, ka jau divas tiesas instances piekritušas šādam traktējumam.

Savukārt Alstom ir Latvenergo sadarbības partneris jau no 1996. gada. Krimināllieta skar tikai Pļaviņu HES 4., 5. un 7. hidroagregāta atjaunošanas līgumu, kad no 2007. līdz 2010. gadam tika rekonstruēta Pļaviņu HES. Līgums par Pļaviņu HES hidroagregātu rekonstrukciju tika noslēgts ar Zviedrijas uzņēmumu Alstom Power Sweden par 29,6 miljoniem latu. Tiesa gan starptautiskais spēkstaciju būves un inženiertehniskais koncerns Alstom Power jau ir paguvis noliegt jebkādu saistību ar Latvenergo amatpersonu lietu.

Kā izriet no procesa virzītājas A. Rumjancevas parakstītā ierosinājuma par apcietinājuma piemērošanu, pēc virzītāja uzskata, aizturētā Latvenergo vadība it kā ir veikusi pretlikumīgas darbības personu grupā, kas izpaudās kā dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā saistībā ar labvēlīgu lēmuma pieņemšanas nodrošināšanu diviem uzņēmumiem. Labvēlīga lēmuma pieņemšana esot nodrošināta Alstom Network Swizerland AG, kas veica Pļaviņu HES hidroagregātu rekonstrukciju, un GAMA GÜC Sistemleri Muhendislik ve Taahhut, kas vēl tikai gatavojas veikt TEC-2 otrās kārtas rekonstrukciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

TEC-2 būvēs vietējās būvkompānijas

Ritvars Bīders, 07.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas kompānijas GAMA projekta TEC-2, kas paredzēts Latvijas energokompānijai Latvenergo, būvēšanā tiks iesaistītas vietējās būvkompānijas. Pagaidām gan nav zināms tieši kuri būs tie uzņēmumi, kas sadarbosies ar GAMA, taču sarunas ar būvniekiem jau notiekot.

Tā žurnālistiem Stambulā norādīja kompānijas GAMA valdes loceklis Ozgūrs Umuts Eroģlu, piebilstot, ka projekta būvniecības laikā tiks nodarbināti aptuveni 500 darbinieki no Latvijas.

GAMA par TEC2 būvniecību saņems aptuveni 350 miljonus eiro. GAMA valdes loceklis gan nevarēja minēt precīzu summu, jo šī informācija joprojām esot konfidenciāla.

Šis ir pirmais GAMA projekts Latvijā, taču jau tagad kompānija uzmanīgi vēro Latvijas tirgu un gaida GAMA specializācijai atbilstošus projektus. Kompānijai GAMA par labu runā fakts, ka visā tās vēsturē tai nav bijis neviens nepabeigts projekts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bolīvija, pārmetot par cenām, pārņem spāņiem piederošos enerģijas piegādātājus

Lelde Petrāne, 02.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bolīvija valsts kontrolē pārņēmusi divas spāņu īpašumā esošas elektroapgādes kompānijas, ziņo BBC.

Prezidents Evo Moraless Spānijas kompānijas Iberdrola meitasuzņēmumus apsūdzējis pārāk augstas maksas noteikšanā patērētājiem lauku apvidos. Viņš apgalvojis, ka lauku mājsaimniecības par elektroenerģiju maksā trīs reizes vairāk nekā cilvēki pilsētās.

Prezidents iepriekš nacionalizējis naftas, telekomunikāciju un enerģijas ražošanas kompānijas.

E. Moraless norādījis, ka viņa rīcība saskan ar Dienvidamerikas valsts konstitūciju, kas nosaka, ka sabiedrības intereses ir pārākas par privātajām interesēm, kad ir runa par enerģijas piegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turki gatavi strādāt Latvijā

Paula Prauliņa, 10.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ceturtā lielākā aviokompānijā Turkish Airlines, turku energobūvniecības uzņēmums GAMA un arī viena no lielākajām Turcijas būvkompānijām MESA ir gatavas investēt projektos Latvijā un izvērst mūsu valstī ievērojami plašāku darbību nekā līdz šim.

Latvijas Avīzei atzinuši visu minēto uzņēmumu vadītāji, tiekoties pirms jūlijā gaidāmās Turcijas premjera Redžepa Tajipa Erdogana vizītes Latvijā.

«Rīga varētu būt starta pozīcija, lai iekļūtu arī Lietuvā un Igaunijā. Turklāt Rīgas lidosta aug visstraujāk Eiropā, tādējādi paverot iespējas arī mūsu izaugsmei,» norādījis SIA North Hub Services, ko nesen savā īpašumā iegādājies Turcijas uzņēmums HAVAS Ground Handling Services Co, pārstāvis Kuršads Kočaks. Šī kompānija uzvarējusi konkursā par pilnu virszemes pakalpojumu klāsta sniegšanu lidostā Rīga, ko uzsāks no nākamā gada. (Lidostas Rīga «apgūšana» veiksmīgi noslēgusies arī citam turku uzņēmumam – TAV Havalimanlari Holding AS (TAV), kas vēlas investēt lidostas tālākajā attīstībā, ceļot jauno termināli.)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas kompānija GAMA, kas šā gada pavasarī uzvarēja Latvijas valstij piederošās akciju sabiedrības Latvenergo rīkotajā konkursā par stacijas energobloka rekonstrukciju un kļuva par Rīgas TEC – 2 ģenerāluzņēmēju, tā tiekot pie gandrīz 246 miljonu latu liela pasūtījums trīs gados, drīzumā grasās sākt rekonstrukcijas darbus.

Par to liecina arī fakts, ka aizvadītās nedēļas piektdienā GAMA (kompānijas pilnais nosaukums Gama Guc Sistemleri Muhendislik ve Taahhut A.S.) Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Rīgas filiālē pieteikusi 73 brīvas darba vietas, otrdien vēsta Latvijas Avīze.

Kā norāda laikraksts, pieteikumā var lasīt, ka nepieciešami, piemēram, pieci būvmateriālu inženieri, četri būvinženieri, seši elektronikas inženieri un arhitekti, kā arī citi profesionāļi, galvenokārt ar otrā līmeņa augstāko izglītību. Alga piesolīta no 461 latiem mēnesī. Pēc šā pieteikuma spiežot, tagad 73 Latvijas speciālisti, kas ir bez darba, varētu sarosīties un mēģināt pieteikties darbā. Taču ir viens «bet» – visiem pretendentiem uz šīm vakancēm kā obligāts nosacījums izvirzīta turku valodas prasme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Baltijas jūrā būvēs apjomīgu vēja parku

Ritvars Bīders, 22.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas kompānija Iberdrola Baltijas jūras Vācijas piekrastē attīstīs projektu Ventotec Ost 2, kas paredz vēja ģeneratoru parka būvniecību. 80 parkā paredzēto turbīnu kopējā jauda plānota 400 megavatu apmērā, ziņo Reuters.

Vācijas valdība šo projektu pirmo reizi jau akceptēja 2007. gadā.

Līdz 2020. gadam Vācija jūras piekrastē apņēmusies izveidot vēja parkus ar kopējo jaudu 12 tūkst. megavatu apmērā, lai izpildītu Eiropas Savienības (ES) noteikumus, kas paredz, ka 20% no kopējās valstī patērētās enerģijas jābūt ražotai no atjaunojamiem resursiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lietuva aicina stratēģiskos investorus

Līva Melbārzde, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Enerģētikas ministrija ir uzaicinājusi potenciālos jaunās atomelektrostacijas stratēģiskos investorus iesniegt saistošos piedāvājumus.

«Ir svarīgi, ka darbi norit saskaņā ar grafiku, un mēs ceram, ka līdz šī gada beigām mums būs partneris, ar kuru varēs sākt sarunas,» tā Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks. Potenciālo investoru saistošos piedāvājumus Enerģētikas ministrija pieņems novembrī, bet galīgo lēmumu plānots pieņemt līdz gada beigām.

Ministrija izsūtījusi arī aicinājumu, iesniegt saistošos piedāvājumus tiem konkursa dalībniekiem, kuru nesaistošie piedāvājumi atzīti par atbilstošiem konkursa nosacījumiem.

Konkursa dalībnieku nosaukumi pagaidām netiek atklāti, jo, pēc amatpersonu vārdiem, daži no tiem izjūtot spiedienu no Krievijas un citu valstu puses. Kā zināms, par jauno Lietuvas atomelektrostaciju savas vizītes laikā ar Lietuvas amatpersonām runājusi arī Vācijas federālā kanclere Angela Merkele. Lietuvas valdība ir iecerējusi stratēģiskajam investoram piešķirt vismaz 51% jaunās AES akciju, bet pati savā īpašumā paturēt 34% akciju. Neoficiāla informācija liecina, ka jaunās AES stratēģiskais investors, visticamāk, būs kāds no Eiropas enerģētikas milžiem- ,piemēram, EDF, E.ON, GDF Suez, Enel, Iberdrola, RWE vai Vattenfall.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zviedri būvēs pasaulē lielāko vēja ģeneratoru parku

, 08.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas kompānija Vattenfall sadarbībā ar Spānijas enerģētikas grupu Iberdrola uzvarējusi Lielbritānijas valdības veidotajā konkursā par vēja ģeneratora parku izbūvi.

Swedish Wire norāda, ka tas būs lielākais parks pasaulē. Darījuma summa oficiāli nav atklāta, bet Spānijas biznesa avīze elEconomista ziņo, ka darījuma summa varētu būt apmēram 20 miljardi eiro (14.05 mljrd. LVL).

Vēja ģeneratoru parks, kuram enerģijas kapacitāte būs 7 200 megavati, tiks uzbūvēts Ziemeļu jūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas pilsētai Alvasetei otrdiena izvērtās visai nepatīkama, jo par nesamaksātiem rēķiniem valsts elektrogigants Iberdrola tai atslēdza elektrību, vēsta AFP.

Alvasetē dzīvo aptuveni 175 tūkstoši cilvēku un tā pamanījusies iekrāt nesamaksātus rēķinus par elektrību viena miljona eiro apmērā. Elektrība tika atslēgta daudzām pilsētas administratīvajām ēkām, peldbaseinam, kurā tajā brīdī peldējās cilvēki, bibliotēkai un sporta centram.

Savukārt energokompānija norāda, ka pilsēta iepriekš tikusi brīdināta par kompānijas plāniem atslēgt elektrību mazāk svarīgās pilsētas ēkās.

Alvasetes mēram tomēr izdevies atrunāt Iberdrolu no elektrības atslēgšanas bērnudārzam.

Kopumā pilsētas parādsaistības dažādiem piegādātājiem un bankām veido vairāk nekā 15 miljonus eiro, norāda aģentūra. Daudzām Spānijas pilsētām un reģioniem finanšu krīzes apstākļos ir grūtības nomaksāt savus rēķinus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izraudzītas potenciālās kompānijas Lietuvas atomelektrostacijas būvniecībai

, 01.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvēlētas piecas starptautiskas kompānijas, kas piedalīsies konkursā par jaunas atomelektrostacijas būvniecībā Lietuvā, lai nomainītu nesen slēgto Ignalinas staciju, pirmdien apstiprinājis valsts enerģētikas ministrs Arvidas Sekmokas.

Kopumā pieteikušās bija 25 kompānijas, bet kandidātu skaits samazināts līdz pieciem. Gada vidū saraksts tiks samazināts līdz diviem pretendentiem.

«Komisija ir izvēlējusies piecus stratēģiskos investorus, kuri piedalīsies nākamajos posmos, pamatojoties uz kvalifikācijas kritērijiem,» sacījis Sekmokas.

Uzvarētājam, visticamāk, tiks piedāvāts 51 % jaunās kompānijas akciju, taču precīza informācija par projektu, kurā paredzēts ietvert arīkā partnerus Igauniju, Latviju un Poliju, vēl jāizstrādā.

Kā potenciālie dalībnieki piedāvājumā tiek minētas tādas Eiropas kompānijas kā EDF, E.On, Enel, RWE, Areva, Iberdrola un Vattenfall. Taču piecas izraudzītās kompānijas nosaukt ministrs atteicies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais izaicinājums nozarei šobrīd ir pieaugušās enerģijas projektu izmaksas un kapitāla lielā cena, tādēļ daudzu projektu īstenošana ir aizkavējusies un daži pat ir atcelti, jo vairs nav ekonomiski izdevīgi, intervijā sacīja Eiropas energouzņēmumu asociācijas "Eurelectric" ģenerālsekretārs Kristians Rubijs.

Viņš norādīja, ka šī situācija ne tikai palēnina darbu tur, kur vajadzētu to paātrināt, bet arī rada spiedienu uz elektrības cenām nākotnē, jo projektu izmaksas galu galā nonāks pie patērētājiem.

"Pašlaik mēs no laikmeta, kad tīra enerģija bija ārkārtīgi lēta un kad kapitāls bija gandrīz par brīvu, esam nonākuši laikā, kad vairāki faktori ir palielinājuši tīras enerģijas projektu izmaksas. Tas attiecas uz transporta izmaksām, izejvielu, tērauda izmaksām, ir redzams pusvadītāju, elektronisko iekārtu trūkums. Visi šie faktori ir paaugstinājuši tīras enerģijas ražošanas izmaksas," uzsvēra "Eurelectric" ģenerālsekretārs.

Tāpat Rubijs atzīmēja, ka papildus tam ir palielinājušās kapitāla izmaksas. Līdz ar to iepriekšējā laikmetā ieviestie konkursu un izsoļu modeļi vairs nedarbojas, un projektu īstenotāji nevar pamatot iepriekš izveidoto biznesa modeļu dzīvotspēju saviem akcionāriem vai investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TEC-2 otrā kārta nav naivu latviešu un viltīgu turku projektiņš, aiz tā stāv GE un Siemens, un ERAB, tā ekskluzīvā intervijā Dienas biznesam atzinis a/s Latvenergo bijušais valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons.

DB intervija ar a/s Latvenergo bijušo valdes priekšsēdētāju Kārli Miķelsonu šoreiz notikusi neparastā veidā, jo K. Miķelsons vēl arvien atrodas apcietinājumā. DB formulēja savus jautājumus K. Miķelsona advokātam Egonam Rusanovam, kurš, runājot cietumā ar savu aizstāvamo, nolasīja viņam DB jautājumus, uzklausīja atbildes, pierakstīja un pēc tam tās nolasīja DB.

Iespējams, ka, neesot vairs Latvenergo amatpersona, K. Miķelsons par daudzām lietām, tostarp Latvenergo slēgtajiem līgumiem, atļaujas runāt atklātāk, saucot lietas īstajos vārdos. Par savu pašreizējo situāciju viņš norāda, ka «Krievijas Federālā Drošības Dienesta jaunās pilnvaras ir tikai bērna šļupsti salīdzinājuma ar to, ko jau pašlaik ar mani dara dzimtā Latvija» un cenšas izskaidrot, kam un kāpēc varēja būt interese «beidzot Miķelsonu savākt».

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Līdz ar otra TEC-2 energobloka atklāšanu Latvija no elektroenerģijas ražošanas viedokļa kļūst pašpietiekama

Līva Melbārzde, 12.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiāli atklāts 225 miljonu latu vērtais a/s Latvenergo piederošais TEC-2 otrais energobloks.

Ar krāšņu gaismu šovu tika atklāts valsts uzņēmumam a/s Latvenergo piederošais lielākais enerģētikas objekts atjaunotās Latvijas vēsturē – TEC-2 otrais energobloks. Kopā ar jau iepriekš veiktajām rekonstrukcijām TEC-2 tagad šī spēkstacija, izmantojot dabasgāzi, spēj saražot 832 megavatus (MW) elektrības – aptuveni par 200 MW vairāk nekā pirms rekonstrukcijas. Par 225 milj. Ls šo staciju aptuveni trīs gadus būvēja Turcijas uzņēmums GAMA, bet spēkstacijai specifiskas iekārtas piegādāja arī Siemens un General Electric.

«Ar TEC-2 otrās kārtas pabeigšanu Latvija pirmo reizi vēsturē no elektroenerģijas ražošanas viedokļa ir kļuvusi pašpietiekama. Tas nav pasaulē pašsaprotams fakts. Ar rekonstruēto TEC-2 mēs varam arī ļoti elastīgi reaģēt uz gāzes cenu – ražot elektrību, kad tas ir komerciāli izdevīgi, vai arī to importēt. TEC-2 ir Latvijas enerģētikas un tautsaimniecības zelta rezerve un drošības garants,» atklāšanā sacīja a/s Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs. Zīmīgi, ka tik liela objekta atklāšanā nebija manāmi a/s Latvenergo akciju turētāji jeb vadošie Ekonomikas ministrijas pārstāvji. Arī a/s Latvijas gāze vadībai acīmredzot bija citas prioritātes, nevis sava lielākā klienta a/s Latvenergo publiska sveikšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rusanovs: Miķelsona lietā iespējami vēl pilnīgi jauni pagriezieni

Līva Melbārzde, 28.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«KNAB priekšā visiem, arī tiesnešiem, stingst kājas un viņiem šķiet, ka jādara tas, ko liek.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kombinēto cikla gāzes turbīnu stacijas izbūvi Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas otrās kārtas ietvaros veiks Turcijas kompānijas GAMA Guc Sistemleri Muhendislik ve Taahhut, liecina publikācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Kopējā līgumsumma ir gandrīz 368 miljoni eiro (257,6 miljoni latu).

Db.lv jau rakstīja, ka Finanšu ministrija ir atbalstījusi Latvenergo plānotos iepirkumus, kas saistīti ar ražotnes TEC-2 rekonstrukcijas otro kārtu.

Finanšu ministrijas pozitīvais atzinums TEC-2 rekonstrukcijas otrās kārtas projektam sniegts, balstoties uz Latvenergo iesniegto projekta ekonomisko pamatojumu, kā arī Valsts kases atzinumu, kurā norādīts, ka nav pamata uzskatīt, ka ar projektu saistīto iepirkumu veikšana radīs apdraudējumu uzņēmuma nākotnes maksātspējai.

Aktīvas darbības rezultātā ir izdevies būtiski samazināt Latvenergo izdevumu daļu TEC-2 rekonstrukcijas projektā – par 20 miljoniem eiro. Turklāt būtiski, ka Latvijas pašreizējā ekonomiskajā situācijā šis ir lielākais un nozīmīgākais investīciju projekts- tā izmaksas ir ap 360 milj. eiro, kas automātiski nodrošina milzīgas investīcijas ekonomikā un vismaz 500 jaunas darbavietas celtniecības nozarē strādājošajiem Latvijas speciālistiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ierosināta restorāna Ottella apsaimniekotāja Vinoteca maksātnespējas lieta

Gunta Kursiša, 09.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ierosinājusi restorānu un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējas SIA Vinoteca maksātnespējas lietu, liecina informācija Valsts aģentūras Maksātnespējas administrācija interneta vietnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Latvijas eksporta potenciālu Turcija saredz kopuzņēmumu veidošanā

Didzis Meļķis, 02.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Islāma valstu tirgos Turcijas bizness sadarbību ar Latvijas uzņēmējiem uztvertu kā iespēju, ne konkurenci, intervijā DB saka prezidents Abduls Gils, kurš ar uzņēmēju delegāciju ieradies vizītē Latvijā.

Latvijā Turciju reklamē kā vārtus uz islāma zemju tirgiem, tomēr mēs tajos esam arī eventuāli konkurenti. Cik nopietna ir šādas sadarbības iespēja?

Šai ziņā mēs jūtamies ļoti komfortabli, jo uzskatām, ka mūsu labās attiecības un vēsturiskās saites ar islāma pasauli tiešām ir mūsu priekšrocība. Nozīmīgiem Turcijas uzņēmumiem islāma zemēs ir liela mēroga biznesa projekti, un turki ir ļoti atvērti kopuzņēmumiem ar draudzīgu valstu kolēģiem.

Proti, ka Latvijas-Turcijas kopuzņēmums paver islāma zemju tirgu arī latviešu precēm vai pakalpojumiem?

Tieši tā. Jūsu investīcijas un bizness šādi var nonākt Irākā, Lībijā, Āfrikā vai Vidusāzijā, kur mums ir ļoti lieli projekti. Šādas partnerības ļoti labi varētu darboties tandēmā trešajās valstīs. Arī tādēļ es Latvijā ierodos kopā ar nozīmīgu uzņēmēju delegāciju, lai piedalītos biznesa forumā, un mans aicinājums Latvijas uzņēmējiem ir dibināt šādas partnerības ar Turcijas uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nevar apgalvot,ka Latvijai trūkst savu saražoto elektroenerģijas jaudu

Krišjānis Kalnciems, LTRK Zaļās enerģijas un energoefektivitātes darba grupas vadītājs; Jānis Zalāns, Asociācijas Latvijas koks Enerģētikas daļas vadītājs, 15.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diskusijas sabiedrībā ir radījis enerģētikas speciālistu spertais solis, sagatavojot vēstuli Eiropas Komisijai (EK) ar aicinājumu apturēt Latvenergo TEC-2 rekonstrukcijas otro kārtu.

Šim projektam atvēlētās investīcijas ir milzīgas. TEC-2 pirmās kārtas rekon-strukcija, kas tika nodota ekspluatācijā 2008. gada nogalē, spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, izmaksāja ap 178 miljoniem eiro. Šis rekonstrukcijas projekts tika veikts globālās ekonomikas augšupejas periodā. Savukārt identiskas TEC-2 otrās kārtas izmaksas ekonomikas lejupslīdes brīdī ir pieaugušas vismaz par 182 miljoniem un šobrīd tiek lēstas 360 miljonu eiro apmērā. Interesants ir arī fakts, ka izvēlētais šīs rekonstrukcijas realizētājs ir Turcijas būvkompānija GAMA - Krievijas monopolkoncerna Gazprom biznesa partneris Turusgaz gāzes vada projektā Turcijā. Pētot jautājumu saistībā ar TEC-2 rekonstrukciju, konstatēts, ka šā procesa izmaksas paredzēts iekļaut tarifā gala patērētājiem. Tas nozīmē, ka visiem - gan mājsaimniecībām, gan arī uzņēmumiem - šī rekonsrukcija būs jāapmaksā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Energoremonts Rīga apgrozījums pērn sasniedzis rekordu

Gunta Kursiša, 20.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Energoremonts Rīga pērn apgrozīja 37,7 miljonus latu, kas ir lielākais apgrozījums uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2011. gadu, aizvadītajā gadā SIA Energoremonts Rīga apgrozījums palielinājies vairāk nekā 2,5 reizes.

2012. gadā arī pieaugusi SIA Energoremonts Rīga peļņa, kas sasniegusi 1,778 milj. Ls.

Straujais apgrozījuma pieaugums daļēji saistīts ar to, ka pārskata periodā realizēti iepriekšējos gados noslēgtie, kā arī uz 2013. gadu pārejošie projekti, norāda uzņēmuma vadība. SIA Energoremonts Rīga lielākie pasūtītāji, vērtējot pēc apgrozījuma, ir a/s Latvenergo (25%), a/s Rīgas Siltums (20%), Gama Guc Sistemleri Mugendislik Ve Taahhut A.S. Latvijas filiāle (18%), SIA Fortum Jelgava (15%) u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iespējams, Latvenergo amatpersonas aizturētas ar kukuļa naudu rokās

Lelde Petrāne, 20.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TV3 raidījumam Nekā personīga esot zināms, ka izmeklētāji Latvenergo amatpersonas aizturējuši ar 145 tūkstošus lielu kukuļa naudu rokās.

«Līdz šim noslēpumainākajā un KNAB vēsturē sarežģītākajā lietā birojs ir pieķēries ietekmīgākajam valsts monopoluzņēmumam, kas vienmēr bijis gards kumoss politiķiem un tiem pietuvinātiem uzņēmējiem. Nu atklājies, ka savā labā paralēli valsts darbam strādājusi arī Latvenergo vadība.

Kriminālistikas eksperti skaidro, ka labākais veids kā slēpti maksāt kukuļus ir maksas konsultāciju sniegšana un nekustamo īpašumu darījumi. Tieši ar to nodarbojies Andreja Meļķo un Kārļa Miķelsona biznesa partneris uzņēmējs Andrejs Livanovičs, kurš arī atrodas cietumā,» norādīja raidījums.

Viņa mājā Mārupē esot reģistrētas vairākas firmas. Viena - Energy Consulting - sniedz konsultācijas enerģētikas nozarē strādājošiem uzņēmumiem. 2007.gads tai bijis neticami veiksmīgs. Peļņa - 2 miljoni latu. Par ko – nav zināms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Žīgurs patlaban neredz iemeslu pārtraukt TEC-2 rekonstrukcijas projektu

LETA, 28.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs, kas amatā stājās pirms nepilnām divām nedēļām, patlaban neredz iemeslu pārtraukt Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projektu.

Viņš norādīja, ka valsts, akcionārs, šo projektu ir atbalstījis un tas Latvijai ir vajadzīgs arī no enerģētikas drošības viedokļa.

Arī pirms stāšanās jaunajā amatā - oktobra sākumā - Žīgurs pauda viedokli, ka projekts ir jāturpina, nosaucot to par vienu no svarīgākajiem darbiem. Tomēr kopš tā brīža par projektu publiski izskanējušas šaubas.

Piemēram, Eiropas Komisijai (EK) iesniegts Rīgas Tehniskās universitātes profesores Dagnijas Blumbergas parakstīts dokuments, kura mērķis ir apturēt termoelektrocentrāles rekonstrukciju. Dokumenta iesniedzēji pauda aizdomas, ka valsts atbalsts TEC-2 nav saskaņos ar EK. Ekonomikas ministrija gan šos pārmetumus atspēkoja. Tāpat Somijas kompānija Wartsila publiski izteica šaubas, ka ir izvēlētas efektīvākās tehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Enerģētikas nozares pārstāvji jūtas nomelnoti un vēršas pie V. Zatlera pēc atbalsta

Līva Melbārzde, 21.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētikas nozares pārstāvji lūdz Valsts prezidentu pieprasīt informāciju Ģenerālrpokuratūrai par to, cik pamatotas bijušas KNAB aktivitātes Latvenergo amatpersonu aizturēšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Iespējams, kratīšanas veiktas restorānos Rossini un Otella

Sandra Dieziņa, Atis Rozentāls, 10.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde, iespējams, kratīšanu veikusi Rīgas restorānos Rossini un Otella, kas atrodas pilsētas klusajā centrā.

Rossini saimnieks Guntars Skrastiņš uz DB jautājumu, vai uzņēmumā bijis VID un veicis kratīšanas, teica, ka par kratīšanām ir dzirdējis, bet nekādu komentāru nebūs un sarunu pārtrauca. Restorānā Rossini, kas atrodas Pumpura ielā, sazvanītā sieviete teica, ka «uz šādiem jautājumiem mēs neatbildam» un arī sarunu pārtrauca.

Rossini apsaimniekotājs ir SIA Vasco de Gama ar juridisko adresi Valmierā, Austrumu ielā 35 un tās dalībnieki ir Guntars Skrastiņš un Gunvaldis Skrastiņš (katram pieder 40 %) un Mārcis Kripēns (20 %). Šajā adresē reģistrētas arī SIA Fram Grupa, kas pieder abiem Skrastiņiem un Zaigai Skrastiņai, kam savukārt pieder šajā adresē reģistrētā SIA Dzīne. Fram Grupas faktiskā adrese ir Valmierā, Bruņinieku ielā 3, kur savulaik atradies Rossini restorāns, kas pašlaik darbu ir pārtraucis. Guntars Skrastiņš, Gunvaldis Skrastiņš un Mārcis Kripēns ir īpašnieki arī SIA Vinoteca, kas reģistrēta Valmierā, Austrumu ielā 35 ar faktisko adresi Jura Alunāna ielā 2, Rīgā, kur atrodas restorāns Otella.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas sistēmiskās problēmas iegriež Latīņamerikas lielākajai ekonomikai; glābiņš ir tirdzniecības dažādošana, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Virkne makroekonomisko parametru nevedina par Latīņamerikas lielāko ekonomiku Brazīliju pašlaik domāt kā par iespēju zemi. Tās ekonomika pērn saruka par 3,7%, un lejupejošā tendence turpinās, janvārī IKP krītoties jau par 5,9% attiecībā pret šo laiku pērn. Inflācija ir 10,71%, nacionālā valūta – vāja, un valsti plosa politiskie skandāli.

«Es teiktu, ka mēs pašlaik piedzīvojam kaut ko tādu, ko Eiropas valstis pieredzēja 2008. gadā, lai gan ne ar tik dziļu kritumu,» sarunā ar DB saka Stokholmā rezidējošais Brazīlijas vēstnieks Latvijā Markoss Pinta Gama. Viņa vērtējumā nacionālā valūta – reāls – iepriekš ir bijusi pārvērtēta, un tās devalvācija savu ekonomisko izlīdzinājumu privātajā sektorā jau ir panākusi, atjaunojot valstij nozīmīgās lauksaimniecības un industrijas konkurētspēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Jura Savicka vadīta kompānija uzbūvē un palaiž Taškentas TEC jauno bloku Uzbekistānā

rus.db.lv, 12.12.2017

Attēlā (centrā no labās) Uzbekistānas prezidents Šavkats Mirzijevs un «Synecta Central Asia» prezidents Juris Savickis

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzbekistānas prezidents Šavkats Mirzijevs 2.decembrī nospieda simbolisko Taškentas TEC jaunā bloka palaišanas pogu, kura jauda ir 370 MW, savukārt šī projekta ģenerāluzņēmējs ir starptautiskā kompānija «SynectaCentralAsia», kuru vada Latvijas uzņēmējs Juris Savickis. Kompānijas vadībā ir arī ekonomikas zinātņu doktors Mihails Kuzņecovs, kurš ir nācis no Latvijas. Par jaunā TEC bloka atklāšanu plaši ziņoja Uzbekistānas mediji, informācija par to ir atrodama arī Uzbekistānas prezidenta oficiālajā mājas lapā.

«Mēs īstenojam šīs reformas, lai palielinātu mūsu valsts ekonomisko potenciālu,» svinīgajā Taškentas TEC jaunā energobloka iedarbināšanas pasākumā teica Uzbekistānas prezidents Š.Mirzijevs, uzsverot, ka «savs vārds te ir sakāms jaunajai speciālistu paaudzei, kuri pārvalda modernas mūsdienu tehnoloģijas.»

Tieši Š.Mirzijevs,esot vēl Uzbekistānas premjerministra amatā, uzsāka vērienīgo valsts enerģētikas attīstības programmu 2016.-2022.gadam, kurā ir paredzētas vairāk nekā 5 miljardus ASV dolāru lielas investīcijas. Taškentas TEC projektam šajā programmā ir atvēlētas 512 miljonus dolāru lielas investīcijas, no kurām 410 miljoni dolāru bija paredzēti tieši jaunā energobloka iekārtu un celtniecības izmaksu segšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru