Tehnoloģijas

LIKTA: RAPLM funkciju pazaudēšana var apstādināt e-pārvaldi

Sanita Igaune, 08.04.2010

Jaunākais izdevums

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) uzskata, ka optimizācijas ietvaros izformējot Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM), nedrīkst pazaudēt tās funkcijas.

Pretējā gadījumā apstāsies e-pārvaldes ieviešana, kā arī ievērojami aizkavēsies ES fondu apgūšana, kurā Latvija jau šobrīd atpaliek no kaimiņvalstīm.

«Lai izveidotu mazu, rīcībspējīgu un kvalitatīvu valsts pārvaldi, šobrīd ir ārkārtīgi svarīgi pabeigt darbu pie e-pārvaldes ieviešanas un attīstības. Tieši tas ir atslēgas instruments turpmākajai valsts resursu ietaupīšanai, taču nepārdomāti un sasteigti lēmumi par RAPLM likvidāciju var šo procesu negatīvi ietekmēt,» uzsver LIKTA prezidente Signe Bāliņa, piebilstot, ka jebkādām strukturālām reformām ir jābūt savstarpēji koordinētām ar IKT risinājumiem.

LIKTA, Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA), Latvijas Datortehnoloģiju asociācija (LDTA) un Latvijas Interneta asociācija (LIA) kā arī vadošās IKT nozares asociācijas rosina ar e-pārvaldes attīstību saistītās institūcijas saglabāt kā vienotu struktūru, kas atrastos tiešā Ministru prezidenta pakļautībā.

Tāpēc asociācijas savu viedokli un priekšlikumus ir iesniegusi Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Ekonomikas ministram un Darba grupas par RAPLM ministrijas reorganizāciju vadītājam Artim Kamparam un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra p.i. Raimondam Vējonim.

Db.lv jau vēstīja, ka koalīciju veidojošās partijas vienojošās likvidēt RAPLM, tās funkcijas sadalot Ekonomikas, Iekšlietu, Vides un citām ministrijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

VidM, iespējams, mākslīgi audzējusi ES fondu apguves rādītājus

Ritvars Bīders, 17.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn gada nogalē Vides ministrija (VidM) no Eiropas Savienības (ES) fondiem bez pietiekama pamatojuma projektu īstenotājiem papildu avansos ir pārskaitījusi 35,32 miljonus latu, tādējādi, iespējams, mākslīgi palielinot ES fondu apguves rādītājus, secināts Valsts kontroles (VK) atzinumā par VidM darbu.

Ņemot vērā, ka no šā gada 1. janvāra Vides ministrijai (VidM) ir pievienota Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), VK veica finanšu revīzijas par abu reorganizēto ministriju slēguma bilancēm. Revīziju rezultātā VK sniedza atzinumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), norādot, ka VidM un RAPLM gada pārskati visos būtiskajos aspektos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par iestāžu finansiālo stāvokli.

Vērtējot ES fondu aktivitāšu īstenošanu, VK konstatēja, ka abās ministrijās ES fondu apguves rādītāju izpilde ir īstenota ar ievērojamiem gada beigās veiktiem avansa pārskaitījumiem no valsts budžeta kontiem. Proti, VidM pērn gada nogalē projektu īstanotājiem bez pietiekama pamatojuma no ES fondiem pārskaitījusi kopā Ls 35,32 milj., tādējādi palielinot ES fondu apguves rādītājus VidM pārziņā esošajās aktivitātēs par 49 procentpunktiem, lai gan līdz 2010. gada 31. decembrim finansējuma saņēmēji bija izlietojuši tikai 4,75 % no iepriekš saņemtajiem avansiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēji: RAPLM uzsāktie darbi jāturpina

Guna Gleizde, 19.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) uzsāktie darbi uzņēmējdarbības vide pilnveidošanā ir jāturpina, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvētie uzņēmēji.

Organizācija nosūtījusi uzņēmēju vēstuli premjerministram Valdim Dombrovskim (JL), aicinot tuvākajā Reformu vadības grupā skaidrot to, kā tiks nodrošināta RAPLM aizsākto darbu īstenošana.

Nepieļaujama ir RAPLM pārziņā esošo valsts attīstības plānošanas dokumentu, kā arī strukturālo reformu projektu iesaldēšana vai ieviešanas atlikšana pēc rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, skaidro LTRK.

Organizācijas vadītāja Žaneta Jaunzeme-Grende norāda, ka RAPLM uzraudzījis citām nozaru ministrijām neraksturīgus valsts attīstības plānošanas un koordinācijas jautājumus - Latvijas Stratēģisko attīstības plānu 2010. – 2013. gadam, Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju 2030. gadam, kā arī citas politikas plānošanas iniciatīvas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vētras radīto zaudējumu segšanai nepieciešami 1,04 miljoni latu

Elīna Pankovska, 18.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) aprēķinājusi, ka kopumā vētras radīto zaudējumu novēršanai pašvaldībām nepieciešami 1,04 milj. Ls.

Četrpadsmit pašvaldību dažādiem objektiem vētra radījusi zaudējumus kopumā 506,4 tūkst. Ls apmērā, bet privātajam sektoram – 541,8 tūkst. Ls apmērā, no tiem 188,7 tūkst. Ls nepieciešami privātā dzīvojamā fonda atjaunošanai.

Saskaņā ar iesniegto informāciju vislielākie zaudējumi 436,6 tūkst. Ls apmērā radīti Daugavpils novadam, nedaudz mazāki – 215,9 tūkst. Ls – Madonas novadam, bet trešie lielākie zaudējumi 189 tūkst Ls apmērā nodarīti Daugavpils pilsētai.

Lieli zaudējumi radīti arī Līvānu un Preiļu novadiem. Tāpat pieprasījumus līdzekļu piešķiršanai iesniegusi Rīgas pilsēta, Krustpils novads, Smiltenes novads, Jēkabpils novads, Ventspils pilsēta, Valkas novads, Jēkabpils pilsēta, Beverīnas novads un Strenču novads.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis gatavs apturēt RAPLM reorganizāciju

Agnese Margēviča, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja tiks panākta politiska vienošanās, ka opozīcija līdz Saeimas vēlēšanām pārtrauc diskusiju par ministriju skaita samazināšanu, premjers Valdis Dombrovskis (JL) ir gatavs pārtraukt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) reorganizācijas sagatavošanu.

«Es esmu no savas puses gatavs šo darbu apturēt,» trešdienas rītā premjers paziņoja diskusijā ar Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas deputātiem.

Lai gan deputāts Jānis Lagzdiņš (TP) to ierosināja un Māris Kučinskis (TP) atbalstīja, komisija šodien vēl nebija gatava nobalsot par lēmumu līdz Saeimas vēlēšanām nenākt ar priekšlikumiem ministriju skaita samazināšanai. Pēc komisijas priekšsēdētāja Oskara Spurdziņa (TP) priekšlikuma, šis jautājums vispirms tiks izdiskutēts Saeimas frakcijās, lai deputāti rīkotos saskaņā ar savu partiju nostāju. «Uz emocijām balstīti balsojumi nav labi,» teica O. Spurdziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iespēja vienoties par ministriem mazinās; problemātiska parlamentāro sekretāru iecelšana

Agnese Margēviča, 29.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trūkstošo ministru meklēšana varētu tikt pārtraukta, jo koalīcijas iekšienē ir «nepārvarami ultimāti no ZZS un Pilsoniskās savienības», kā izteicās kāds premjera partijas pārstāvis. Situāciju sarežģī tas, ka izrādījies – ne premjers, ne ministra pienākumu izpildītājs nevar iecelt parlamentāros sekretārus, noskaidroja DB.

Bija doma, ka valdība var līdz vēlēšanām nostrādāt esošajiem ministriem uzticot papildus pildīt trūkstošo ministru pienākumus, bet viņu darbu atvieglot ieceļot parlamentāros sekretārus. Jaunā laika (JL) līdere Solvita Āboltiņa tomēr ceturtdienas vakarā pēc Vienotības valdes sēdes atkārtoja, ka, viņasprāt, ministru meklēšanai jāpieliek punkts, jo tad šī valdība strādāšot daudz stabilāk. Pilsoniskās savienības (PS) līderis Ģirts Valdis Kristovskis apgalvoja, ka būtu gatavs pieņemt bezpartejiskus kandidātus arī citiem ministru amatiem, ja tos virzītu premjers Valdis Dombrovskis (JL). Premjers uz divām dienām devies komandējumā ārpus valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministrija iesaka atļaut trokšņot un smēķēt Rīgas publiskajās vietās

Madara Fridrihsone, Db, 26.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) pieprasot Rīgas domei atcelt aizliegumu nepilngadīgajiem smēķēt publiskās vietās, lietot uz ielas alkoholu un aizliegumu trokšņot.

Šāds iespaids galvaspilsētas Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputātiem radies, izskatot RAPLM atbildi uz nosūtītajiem labojumiem Rīgas pašvaldības saistošajos noteikumos «Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā».

Komitejas deputāti secinājuši, ka konsekventi sekojot RAPLM norādēm, būtu jāatceļ arī aizliegums vest pastaigā suņus bērnu rotaļu laukumos, aizliegums peldēt aiz bojām, uzbraukt uz ledus un tamlīdzīgi, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Valsts informācijas sistēmu drošību uzlabos ar sertifikātiem

Sanita Igaune, 18.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts informācijas sistēmu (IS) drošības pārvaldniekiem līdz 2011.gadam būs jāiegūst speciāls sertifikāts, kas atbilst standarta «Atbilstības novērtēšana. Vispārīgās prasības personu sertificēšanas institūcijām» prasībām.

To paredz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) izstrādātie grozījumi valsts informācijas sistēmu likumā.

Mērķis šādiem grozījumiem ir uzlabot drošību valsts IS un izvairīties no papildus finanšu līdzekļiem, kas būtu nepieciešami, lai izveidotu speciālu valsts IS drošības pārvaldnieku sertifikācijas sistēmu.

Tādējādi tiks panākts līdzvērtīgs ieguvums ar minimālu slogu uz administratīvajām procedūrām un bez sloga uz valsts budžetu, DB skaidroja RAPLM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Ilze Dišlere.

RAPLM izstrādātie grozījumi Valsts informācijas sistēmu likumā, ceturtdien, 18.martā, izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ZZS redz Jāni Raščevski RAPLM vadībā un atbalsta Antru Sakni veselības ministres amatam

Agnese Margēviča, 30.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra amatam varētu virzīt bijušo Jēkabpils rajona padomes priekšsēdētāju Jāni Raščevski, DB apstiprināja zaļo zemnieku Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Viņš arī informēja, ka ZZS atbalsta Pilsoniskās savienības (PS) izvirzīto veselības ministra amata kandidāti, Rīgas domnieci Antru Sakni. Tieslietu ministra amatam ZZS gaida, ka premjers Valdis Dombrovskis (JL) nosauks pie partijām nepiederošu kompromisa kandidātu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas dome nav ņēmusi vērā Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrijas (RAPLM) iebildumus un izsludinājusi noteikumus par iebraukšanas maksas paaugstināšanu.

Laikrakstā Latvijas Vēstnesis publicēti 29.oktobrī Jūrmalas domes pieņemtie grozījumi saistošajos noteikumos Par transporta iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalā, tāpēc no 1.janvāra iebraukšanas maksa var tikt paaugstināta līdz diviem latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piedāvā veidot vienas pieturas aģentūru tīklu

Paula Prauliņa, 01.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) piedāvā līdz 2013.gadam pakāpeniski ieviest vienas pieturas aģentūru tīklu visā valstī, tādējādi iedzīvotājiem un uzņēmējiem nodrošinot ērtāku valsts un pašvaldību pakalpojumu pieejamību. Par koncepciju vēl jālemj Ministru kabinetā.

RAPLM piedāvā visās pašvaldībās izveidot pakalpojumu centrus, kuros tiktu organizēta pakalpojumu saņemšana gan neklātienē, gan klātienē. Plānots, ka neklātienē tiktu ieviests zvanu centrs, vai, izmantojot portālu www.Latvija.lv, pašvaldību un institūciju interneta vietnes, saņemti elektroniskie pakalpojumi. Klātienē pakalpojumi būs pieejami visās valsts lielākajās apdzīvotajās vietās – pilsētās, novadu administratīvos centros, kā arī to teritoriālajās vienībās.

Plānots, ka pašvaldības pakalpojuma centru nodrošināšanā varēs piesaistīt privāto sektoru kā ārpakalpojumu sniedzējus. Savukārt pašvaldībās, kurās jau darbojas pakalpojumu centri, tie netiks slēgti, kā arī nebūs nepieciešamas papildus izmaksas to slēgšanai, jo notiks jau esošo personu apkalpošanas centru integrēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā «pieņemas spēkā» diskusijas par programmatūras izvēli valsts pārvaldē.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), pamatojieties uz premjera doto uzdevumu, izvērtējusi iespēju valsts pārvaldē pilnībā pāriet uz atvērtā pirmkoda programmatūras (APP) operētājsistēmām un datorprogrammām. Ministrija savā atbildē premjeram vērš uzmanību, ka valsts pārvalde strādā ar programmproduktiem, kuri gan tiek nomāti, gan arī ir iegādāti īpašumā. Tāpēc tām iestādēm, kurām programmprodukti ir iegādāti īpašumā, obligāta pāriešana uz APP risinājumiem nozīmētu zaudēt IT infrastruktūrā jau investētos finanšu līdzekļus.

«RAPLM ir izvērtējusi iespēju pilnībā pāriet uz APP, bet iespēja daļēji pāriet un darbā izmantot APP nav tikusi apskatīta,» Db norādīja Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) valdes loceklis Edmunds Sprūdžs. Viņš sacīja, ka LATA piekrīt ministrijas viedoklim, ka pilnīga pāreja uz APP risinājumiem šobrīd nav finansiāli pamatota, taču asociācija uzskata, ka daļēja pāreja, izmantojot APP atsevišķās jomās, sniegtu tūlītēju finansiālu ietaupījumu. LATA atzīmē, ka lietderīgi būtu izvērtēt pāreju uz APP gadījumos, kad valsts iestādēs izmantotajām licencēm beidzies nomas termiņš, vajadzīgas jaunas programmatūras versijas vai nepieciešami jauni programmatūras licenču iepirkumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Inovatīvus IKT projektus var pieteikt ES naudas saņemšanai

, 05.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) aicina mazos un vidējos uzņēmumus, valsts pārvaldes un privātā sektora pārstāvjus pieteikties Eiropas Savienības (ES) atbalsta saņemšanai.

Pieejamais finansējums ir 116,05 miljoni eiro (81,56 miljoni latu), no tiem 107 miljoni eiro (75,2 miljoni latu) paredzēts izmantot projektu konkursā atbalstīto IKT projektu finansēšanai.

Savukārt 9,05 miljoni eiro (6,36 miljoni latu) tiks izmantoti publisko iepirkumu konkursu un atbalsta pasākumu finansēšanai.

Priekšroka tiks dota IKT projektiem, kas vērsti uz Latvijas e-pārvaldes attīstību.

Plašāku informāciju var atrast RAPLM mājas lapā www.raplm.gov.lv sadaļā E-pārvalde vai: http://ec.europa.eu/information_society/activities/ict_psp/participating/calls/call_proposals_10/index_en.htm

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

RAPLM izstrādājot plānu, cer uzlabot e-prasmes

Sanita Igaune, 22.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir sagatavojusi Elektronisko prasmju attīstības plānu, lai IKT nozares pārstāvjus un lēmumu pieņēmējus veicinātu rīkoties izlēmīgāk un neatlaidīgāk.

Ministrija sagaida, ka šāds plāns uzlabos iedzīvotāju e-prasmes.

Vienlaikus RAPLM norāda, ka jau šobrīd Latvijā rīkoti vairāki pasākumi, kas nodrošina iespēju apgūt e-prasmes iedzīvotājiem, kuriem ikdienā nav organizētas e-apmācības un nav piekļuves IKT rīkiem.

Rezultātus apliecina interneta pieejamību mājsaimniecībās. Salīdzinot ar 2005.gadu interneta pieejamība ir palielinājusies par 27,5%, bet datoru pieejamība sasniegusi 60,1%.

Lai arī turpmāk uzlabotu e-prasmes RAPLM akcentē, ka būtiski ir palielināt IKT jomā ieguldīto līdzekļu efektivitāti.

Ministrija paskaidro, ka ir nepieciešams motivēt, informēt un ieinteresēt sabiedrību par e-prasmju apgūšanas un izmantošanas iespējām, kā arī popularizēt piedāvātos e-pakalpojumus, apmācīt to pielietošanā, kā arī sniegt skaidrojošu informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valdība apstiprina IKT prioritāro projektu sarakstu

Sanita Igaune, 02.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība ir apstiprinājusi e-pārvaldes un informācijas sabiedrības attīstības prioritāro projektu sarakstu, Db informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) pārstāve Ilze Dišlere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latkovskis: RAPLM ir Tautas partijas barotāja

Sanita Igaune, 29.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrija (RAPLM) ir Tautas partijas barotāja, caur kuru tiek izsaimniekoti budžeta līdzekļi, raksta telegraf.lv.

Par to ir pārliecināts Jaunā laika (JL) deputāts Ainārs Latkovskis, kurš aktīvi iestājas par departamenta likvidāciju.

Intervijā «900 sekundes» A. Latkovskis paziņoja, ka RAPLM ir vienīgā ministrija, kur valsts sekretārs saņēmis algu vairāk nekā 8000 Ls.

Turklāt, liela daļa budžeta līdzekļu tika tērēti tajās pašvaldībās, kur dominēja Tautas partija, bet pārējiem tika tikai graši, piebilda JL pārstāvis.

RAPLM valsts sekretāre ir Laimdota Straujuma, bet reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra pienākumus pilda vides ministrs Raimonds Vējonis, taču pirms tam ilgstoši ministru amatus ieņēma Tautas partjas pārstāvētie ministri Edgars Zalāns, Māris Kučinskis un kādreizējais TP biedrs Aigars Štokenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti šodien iepazīsies ar Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrijas (RAPLM) iebildumiem pret pašvaldības noteikto aizliegumu atrasties sabiedriskā vietā Rīgā ar atvērtu alkohola iepakojumu.

RAPLM norādījusi, ka Rīgas pašvaldībai no tās sabiedriskās kārtības noteikumiem būtu jāsvītro norma par aizliegumu atrasties sabiedriskā vietā ar atvērtu alkohola iepakojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kampars: Lielāko daļu no TP priekšlikumiem valdība jau šobrīd īsteno

Lelde Petrāne, 14.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pēc iepazīšanās ar Tautas partijas iesniegtajiem priekšlikumiem valdības tūlītējai rīcībai esmu secinājis divas lietas - priekšlikumi ir deklaratīvi un bez skaidras valsts ekonomiskās attīstības vīzijas. Ir acīmredzams, ka to mērķis ir priekšvēlēšanu gaisotnē mēģināt sabiedrībai radīt mānīgu priekšstatu par ekonomikas atveseļošanās priekšnosacījumiem, nevis panākt reālu progresu tautsaimniecības izaugsmē,» medijiem izplatītajā paziņojumā norāda ekonomikas ministrs Artis Kampars.

«Ir acīmredzams, ka TP vēlas ielekt jau braucošā vilcienā. To apliecina fakts, ka 20 no 33 dokumentā minētajiem ierosinājumiem valdība jau šobrīd īsteno.

Mikrouzņēmumu koncepcijas sadaļa fiziskām personām ir ieviesta no šā gada 15. janvāra, pārējo daļu plānots apstiprināt līdz šā gada 1.aprīlim. Eksperti un sabiedrība jau šobrīd diskutē par nodokļu politikas pamatnostādnēm vidējam termiņam. Reformu vadības grupa turpina īstenot strukturālās reformas valsts pārvaldē.

Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu ieviešanas temps pēdējā gada laikā ir strauji kāpināts. Šajā ziņā esam priekšā saviem Baltijas kaimiņiem. Konceptuālu lēmumu par uzņēmumu ienākumu nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa administrēšanas kārtības atvieglošanu uzņēmējiem valdība pieņēmusi jau pērn septembrī. Šie ir tikai daži piemēri, bet tie nepārprotami norāda uz TP priekšlikumu sagatavotāju nekompetenci un nesekošanu līdzi valdības darbam,» skaidro ekonomikas ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Eiropas Komisijai bažas par Latvijas telesakaru regulatoru neatkarību

Sanita Igaune, 18.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijai (EK) radušās bažas, ka Satiksmes ministrija (SM), kurai ir īpašumtiesības un kontroles tiesības, vienlaikus ir iesaistīta arī regulēšanā, jo tās pārziņā ir Elektronisko sakaru direkcija (ESD).

Bažu pamatā ir Latvijas iestāžu pērn sniegtā atbilde EK. Tajā Latvijas puse paskaidroja, ka regulatīvās funkcijas telesakaru jomā no SM pārņem RAPLM, bet SM īpašumā un kontrolē paliek attiecīgie valstij piederošie komunikāciju un tīklu uzņēmumi.

Tāpat vēstulē EK norādīts, ka RAPLM no SM nav pārņēmusi ESD pārraudzību, lai gan direkcija veic vairākas funkcijas, tostarp radiofrekvenču pārvaldi, kas saskaņā ar Eiropas Savienības noteikumiem ir regulatīvas funkcijas.

Tāpēc EK ir nolēmusi nosūtīt vēl vienu oficiālu informācijas pieprasījumu Latvijai, lai valsts institūcijas sniegtu savus skaidrojums.

«Neatkarīgiem nacionālajiem regulatoriem ir ievērojama loma, lai nodrošinātu taisnīgu un efektīvu regulējumu Eiropas liberalizētajā un vienotajā telesakaru tirgū, un es sevišķi rūpīgi sekošu tam, vai dalībvalstis ievēro ES noteikumus, kas garantē regulatoru neatkarību,» uzsver Eiropas Komisāre Nēlī Krusa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RAPLM lūdz skaidrot Jelgavas novadam šaubīgu iepirkumu

Dienas Bizness, 07.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēlme pirkt juridiskos pakalpojumus no mazāk nekā divus mēnešus veca uzņēmuma, kurš turklāt pieder bijušajiem Jelgavas novada pašvaldības juristiem, pievērsusi arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, raksta Diena.lv.

Kā vēsta portāls zz.lv, iecere paredz tērēt 4 600 latu par juridiskajiem pakalpojumiem, kad iepriekš šiem pašiem juristiem mēnesī kā pašvaldības darbiniekiem tērēts mazāk nekā 2 000 latu.

Kopējā līgumcena ir 276 000 lati un tā termiņš ir pieci gadi. Pašvaldība portālam nav sniegusi informāciju, vai līgums jau noslēgts. RAPLM valsts sekretāre Laimdota Straujuma vēstulē norādījusi arī, ka pašvaldībām ar likumu aizliegts slēgt līgumus par pakalpojumiem jautājumos, kuru risināšana ietilpst attiecīgās iestādes amatpersonas vai darbinieka pienākumos. Lūdzam Jelgavas novada Domei sniegt viedokli par to, vai ir izvērtēti visi lietderības apsvērumi par juridisko pakalpojumu kā ārpakalpojumu pirkšanu kā alternatīvu tam, ka tos nodrošina pašvaldības amatpersonas (darbinieki),» teikts RAPLM vēstulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Elektroniskās identifikācijas kartes plāno ieviest sadarbībā ar partneri

Sanita Igaune, Db, 10.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc divām nedēļām valdībai atkārtotai izskatīšanai Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) plāno iesniegt uzlaboto eID karšu koncepcijas projektu.

Tāds ir galvenais secinājums pēc reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna tikšanās ar IKT nozares ekspertiem, kuras mērķis bija pārrunāt elektronisko identifikācijas karšu (eID) ieviešanu Latvijā.

RAPLM piedāvā elektroniskās identifikācijas kartes ieviest, izmantojot partnerības modeli, kas maksimāli samazinās projekta realizācijas finansiālos un tehnoloģiskos riskus. Tas paredz, ka PMLP veiks eID izsniegšanu, bet privātais partneris nodrošinās nepersonalizēto karšu izgatavošanu, sertifikātu ģenerēšanu, konfigurāciju, atsaukšanas sarakstu uzturēšanu, laika zīmogošanu, kā arī veiks ar eID ieviešanu saistītos pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Man ir jāatvainojos iedzīvotājiem par šo nepārdomāto soli šajā momentā. Atzīstu, ka krīzes laikā, kad ir tik liels bezdarbs, tas bija nepārdomāti,» dienu pēc plašu rezonansi guvušā medību semināra norādījis Jelgavas novada Domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS).

Taču, ja finansiālā situācija kļūšot labāka, darbinieku kopības izjūta šādā veidā tikšot stiprināta arī nākamgad, raksta Zemgales ziņas.

Novada vadītājs atzina, ka ceturtdien saņēmis reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna telefonzvanu, bez tam runājis ar ZZS vadītāju Augustu Brigmani, kurš teicies par šo gadījumu runāt partijas iekšienē.

Trešdien Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) valsts sekretāre Laimdota Straujuma nosūtījusi vēstuli Z.Caunem, pieprasot triju dienu laikā sniegt detalizētu informāciju par «semināru»ar medībām darba laikā.

RAPLM valsts sekretāre lūdz Z.Cauni trīs dienu laikā sniegt informāciju par seminārā gūto pieredzi, kā arī tās praktisku izmantošanu pašvaldības darbā, par to, kas piedalījās šajā pasākumā. Straujuma arī vēlas noskaidrot, vai seminārs tika finansēts no pašvaldības līdzekļiem, vai Jelgavas novada pašvaldības amatpersonas saņems atlīdzību par medībās pavadīto laiku, vai medībās tika izmantots Jelgavas novada pašvaldības tehniskais nodrošinājums (autotransports un tml.).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pašvaldības saņems 317 tūkst. Ls, lai bibliotēkās būtu bezmaksas internets

Sanita Igaune, 01.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu iespēju iedzīvotājiem pašvaldību bibliotēkās bez maksas izmantot internetu un datorus, visām Latvijas pašvaldībām kopumā tiks piešķirtas mērķdotācijas 317 tūkst. Ls apmērā.

To paredz Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien izsludinātais Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) rīkojuma projekts par mērķdotāciju piešķiršanu no valsts budžeta.

Tādējādi pašvaldību bibliotēkām tiks apmaksāti izdevumi, kas saistīti ar interneta abonēšanu 2010.gadā.

Piemēram, bezmaksas interneta un datoru izmantošanas nodrošināšanai Alūksnes novada pašvaldībai tiks piešķirti 6,5 tūkst. Ls, Balvu novada pašvaldībai – 4,2 tūkst. Ls, Daugavpils novada pašvaldībai - 8 tūkst. Ls, Madonas novada pašvaldībai 8,7 tūkst. Ls, Rēzeknes novada pašvaldībai 10,7 tūkst. Ls, bet Vecumnieku novada pašvaldībai – 3,5 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ES nauda ļaus pašvaldībām piesaistīt speciālistus

Aisma Orupe, 07.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Sociālā fonda finansējums 2,5 miljonu latu apmērā dos iespēju pašvaldībām piesaistīt atbilstošus speciālistus plānošanas reģionu un vietējās pārvaldes līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) vēstulē vēršas pie Latvijas amatpersonām, kurā pauž neizpratni par valdības vēlmi noteikt, kādu konkrētu ražotāju programmas valsts pārvaldē drīkst lietot un kādu ne.

Tas neatbilst ES definētajiem brīvā tirgus principiem, uzsver LIKTA, tāpēc 21.oktobrī asociācija savu viedokli nosūtījusi vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Edgaram Zalānam. Vēstuli parakstījusi LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

LIKTA paskaidro, ka asociācija ir iepazinusies ar 12.oktobra premjera rezolūciju, saskaņā ar kuru E.Zalānam tiek lūgts izvērtēt «nepieciešamību, kā arī iespēju valsts pārvaldē pilnībā vai daļēji pāriet uz tādu operētājsistēmu vai datorprogrammu lietošanu, kas nav ASV korporācijas Microsoft Corporation ražojumi, tai skaitā, izvērtēt pāreju uz atklātā pirmkoda operētājsistēmām vai datorprogrammām.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zalāns: valdība nav spējīga ieviest valstī kārtību

Madara Fridrihsone, Db, 22.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir skaidri redzams, ka šī valdība vispār nespēj ieviest valstī kārtību, šodien Ministru kabineta sēdē paziņoja Tautas partijas valdes loceklis Edgars Zalāns.

Ar šādu paziņojumu ministrs nāca klajā brīdī, kad valdība diskutēja par pašvaldību tiesībām noteikt savā teritorijā īpašā režīma zonas un premjers Valdis Dombrovskis (Jaunais laiks) paziņoja, ka atbalsta Jūrmalas pašvaldības līgumu pagarināt termiņu, līdz kuram pašvaldībai jāizstrādā teritorijas plānojums.

RAPLM speciālisti uzsver, ka jau tagad iedzīvotājiem būtu tiesības apšaubīt, vai īpašā režīma zona Jūrmalā vispār ir noteikta leģitīmi.

Db jau vēstījis, ka Jūrmalas dome vēlas maksu par caurlaidi iebraukšanai Jūrmalā dubultot, tas ir, palielināt no 1 Ls uz 2 Ls, bet pret to iebilst RAPLM. Pagājušajā nedēļā pašvaldība lēma par vēršanos Satversmes tiesā, lai «izcīnītu» tiesības paaugstināt maksu par caurlaidēm, taču šis priekšlikums neguva domes vairākuma atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru