Citas ziņas

Mīti tracina sabiedrību. Pilna intervija ar SIA Gaižēni direktoru Aleksu Rasmusenu

Sandra Dieziņa, 21.03.2010

Jaunākais izdevums

Dāņu cūkkopības celmlauzis Latvijā, viena no lielākajiem ražotājiem SIA Gaižēni direktors Alekss Rasmusens (Alex Rasmussen) domā, ka sabiedrībā joprojām valda mīti par dāņu cūkkopju darbību Latvijā, turklāt sabiedrība tiek mākslīgi tracināta. Pēdējā laikā uzbangojušie nemieri Gudeniekos, arī Sesavā, kur dāņi plāno būvēt cūkkopības kompleksus, liek izvērtēt situāciju kopumā.

A. Rasmusens, kurš Latvijā darbojas kopš 90. gadu sākuma, domā, ka vainīga arī lēmējvaras neizglītotība, pieņemot lēmumus. Uzņēmējs ir pārliecināts, ka šeit iespējams taisīt biznesu, taču atgādina, ka konkurence ir milzīga.

Kāpēc atkal un atkal uzbango sabiedrības nemieri pret dāņu plāniem attīstīt jaunus cūkkopības kompleksus Latvijā?

Latvijā dzīvoju kopš 1993. gada - faktiski uzskatu sevi par vietējo, kaut gan mans uzvārds ir nevis Bērziņš, bet Rasmusens. Tas mani jau sāk mazliet personiski aizskart, ka aizvien vairāk tiek teikts «dānis, dānis», piesaukta cūkkopība un piesārņojums - sabiedrība tā ļoti tiek tracināta ar negatīvismu. Šeit ir daudz subjektīvisma, nepatiesu apgalvojumu, ļoti daudz mītu un nepatiesības.

Vai tas notiek apzināti?

Vai laikā, kad sākāt darbu Latvijā, šī skaidrība bija definēta?

Toreiz nebija. A kategorijas atļauja nozīmē, ka cūku un jebkādai citai ražotnei jāveic ietekmes uz vidi novērtējums (IVN) - apjomīgs darbs, kurā tiek veikta izpēte, modelēšana, - un ražotājam jāizpilda virkne nosacījumu.

Manuprāt, tas ir ļoti profesionāls darbs.

Daudz nepatiesu apgalvojumi un mīti bieži vien sabiedrībā tiek pasniegti kā fakti, un tas notiek mērķtiecīgi. Un tad mēs kā cūku ražotāji gribam klusēt un nerādīt savu ražotni, un neinformēt sabiedrību, kā īstenībā šeit it. Tas ir problemātiski. Ja sabiedrībā reizi pa reizei tiek pasniegta virspusēja informācija, tad tā uztver to kā patiesību.

Gribu teikt, ka diemžēl mūsu lēmējvara ir diezgan pavāja - ja daļa sabiedrības ir pret kādu lietu, vara uzreiz sabīstas un uzskata - labāk noraidīt, jo negribam, lai cilvēki ir neapmierināti. Tajā pašā laikā daudzviet laukos nekas nenotiek, investīcijas ir niecīgas, lauki aizaug. Ja uzņēmumam ir A kategorija, ja ir IVN, politiķi to var lasīt un iepazīties. Protams, vienmēr būs tie, kuri ir par un kuri pret, bet politiķiem jāatrod līdzsvars. Vienmēr jau visi nebūs apmierināti. Bet tiek pasniegts - ārzemes, ārzemes, dānis, dānis. Ja tas nav mūsu, tad to nevajag. Daudzi politiķi bāž galvu smiltīs. Bet ir pierādīts, ka katrs strādnieks pārtikas pārstrādes industrijā nodrošina darbu vēl 8-10 cilvēkiem.

Kādi ir izplatītākie mīti?

Veicot aprēķinus, uz katru Latvijas iedzīvotāju ir 0,4 nobarojamas cūkas. Pēc oficiālās statistikas, varam nodrošināt tikai pusi no vajadzīgās cūkgaļas. Bet Latvijā ir tik daudz zemes, un mēs nevaram saražot pietiekami daudz gaļas sev, tas iet kontekstā ar apgalvojumiem, ka viss tiek pieblīvēts, vairs nebūs kur dzīvot, bērni tiks ietekmēti utt. Gribu teikt, ka Latvijā vairs nevar būt mazāka lopkopība vai cūkkopība. Jautājums - ko Latvija vispār grib?

Pēc statistikas, Latvijā reģistrēti 2100 ganāmpulku, un 93% gadījumu ir viens līdz deviņi dzīvnieki, tās ir piemājas saimniecības, un tas nav saistīts ar cūku ražošanu. Pārējie ir ap 20 cūku ražošanas uzņēmumu, kam ir lieli rūpnieciskie apjomi. Ja paši nespēsim saražot gaļu, to ievedīs no Polijas, kur izmanto dažādas metodes.

Vēl viens mīts ir tāds, ka Dānijas valsts maksā papildu subsīdijas, lai mēs nāktu uz šejieni un audzētu cūkas. Tā nav, varu teikt, liekot roku uz sirds, ka Dānijas valdība neko nedod. Esam Latvijā dibināts uzņēmums, kurš saņem tieši tāpat kā Jānis, Pēteris un citi. Diemžēl arī cūku audzēšanas nozarē ir šāds mīts - ir ērti uzturēt to, ka vilks nāks un ārzemnieks vainīgs.

Vai kontrolējošās institūcijas jūs pārbauda vairāk?

Nosacījumi mums ir stingrāki nekā vietējiem, un PVD mūs kontrolē vairāk. Ir daļa vietējo cūku ražotāju, kas vēl nav uzbūvējuši mēslu krātuves, bet tām ir jābūt. Tas mazliet tiek noklusēts, bet vienreiz tas mani sāks kaitināt. Arī starp lielākajiem ražotājiem redzams, ka lielākā daļa ir vietējo. No 18 lielākajiem uzņēmumiem, kas ražo cūkas, pieci ir dāņi un viens norvēģis, bet lielākais īpatsvars ir vietējiem ražotājiem. Arī subsīdijas ir mazas.

Ar ko jūs skaidrojat tos iebildumus, kas sabiedrībā rodas pret dāņu cūkaudzētājiem?

Protams, es apzinos, ka vienmēr būšu iebraucējs, vienalga, cik gadu šeit dzīvoju, un vienmēr mūs uzmanīs vairāk nekā vietējos. Tā ir arī citās valstīs. Mēs nekad nevarēsim darīt tāpat, ko varbūt atļaujas vietējie. Bet, atrodoties Eiropas Kopienā, jājautā, kā vispār Latvijas sabiedrība grib, ja runā par investīcijām, eksportu, nodarbinātību. No vienas puses, oficiālās iestādes uzsver, ka vajag attīstīt uzņēmējdarbību un eksportu, no otras puses - vajag pamatot nepatiesu informāciju un mītus. Tas ir tas, kas man nav pieņemams. Ja lēmējvara nemainīs attieksmi un nebūs pietiekami profesionāla, no tās bedres ārā netiksim. Ja noraida kādu lietu, tad jābūt skaidram pamatojumam.

Cik liels ir jūsu bizness?

Ražotnē Smurģi tiek saražoti 10 tūkstoši nobarojumu gadā, vēl ir atsevišķs komplekss sivēnmātēm netālu no Cēsīm, kur ir 450 sivēnmāšu. Bauskas rajona Īslīces pagastā ir 1500 sivēnmāšu, un tur saražojam 45 tūkstošus sivēnu līdz 30 kg. Puse no tiem nonāk vietējā uzņēmumā,otru pusi eksportējam uz Poliju. Nodarbinām 20 cilvēku. Augkopības nozarē 780 ha audzējam graudus, no kā ražojam barību.

Cik tas ir nozīmīgi? Vai ļauj samazināt pašizmaksu?

Tas ir svarīgi. Lai būtu konkurētspējīgs, jāstrādā pietiekami efektīvi un jābūt pēc iespējas zemākai pašizmaksai. Jāņem vērā, ka barības izmaksas ir ap 70% no gaļas ražošanas izmaksām. Neesmu rēķinājis pēdējā laikā, bet aptuveni par 10-15 % izdodas samazināt pašizmaksu.

Kā krīze ietekmējusi cūkkopības biznesu?

Protams, pie mums jūt - gaļas cena krītas un cilvēku pirktspēja ir mazāka, nekā bija iepriekš. Jūtams, ka no Polijas ienāk lētāka gaļa. Arī bankas uz lauksaimniecisko ražošanu vairs neskatās tik labvēlīgi.

Bet lauksaimniecība un pārtika šobrīd silda tautsaimniecību un vairo eksporta apjomu...

Jā, bet, cik saprotu no kolēģiem, trūkst apgrozāmo līdzekļu. Tas ir vēl viens mīts - šķita: ja ir kaudze naudas, mums jāsēž un nauda nāks mums pakaļ. Arī ārzemniekiem ir kredīti, no kā daļa ņemta šeit un daļa savā dzimtenē, un arī ārzemēs bankas ir ļoti piesardzīgas. Maksāju tādus pašus procentus kā šeit - 6-7 %.

Cik daudz esat investējuši pēdējos gados?

Lielākās investīcijas ir Bauskas ražotnē - pieci miljoni latu. To iegādājāmies 2007. gadā, līdz tam darbojāmies Cēsu pusē.

Vai tas atmaksājās?

Jāsaka, lauksaimniecība nav tā nozare, kur var pelnīt milzīgu naudu. Šī nozare prasa lielus kapitālieguldījumus, kas nāks atpakaļ ļoti lēni. Ja izdodas gūt 5-7% peļņu, jau ir labi. Ieguldījumi varētu nākt atpakaļ tikai 20 gadu laikā. Tiem ārvalstu investoriem, kas šeit strādā, ir tādi paši nosacījumi kā vietējiem. Faktiski augkopībā vislabākās un efektīvākās ražotnes ir vietējiem, jo ārzemnieks tik labi nepārzina visus apstākļus. Nav jau tā, ka visu zemi ir nopirkuši ārzemnieki. Skatieties paši - dīvānzemnieks Latgalē vai kur citur ir nopircis tūkstoš hektāru un domā par Eiropas subsīdijām. Mums jau neviens neaizliedz braukt uz ārzemēm un darīt tāpat, jo esam Eiropas Kopienā.

Vai joprojām arvien vairāk dāņu nāk uz Latviju?

Cūkkopībā ir ap 20 lielu uzņēmumu, no tiem ir seši ārzemnieki. Vai tas ir daudz - mans pretjautājums. Par zemēm runājot, pazīstu ap 15 uzņēmumu, kas iegādājas zemi, bet tiem viegli neiet. Domāju, ka dāņu zemniekiem pašlaik ir ļoti lielas, nepatīkamas finanšu grūtības, jo zemes vērtība ļoti krītas. Ārzemniekiem ir ļoti lielas kredītsaistības - pat līdz 80% no akciju vērtības. Ja zemes vērtība labajos laikos Dānijā bija 20 tūkstoši Ls/ha, kas ir milzīga cena, bet patlaban tā ir 10 tūkstoši latu. Rodas jautājums - kāda izskatās bilance? Daļa, kas ieguldīja Latvijā, tagad labprāt pārdotu zemi, jo viņiem mājās trūkst līdzekļu. Bet šobrīd ir grūti to izdarīt, jo tirgus ir apstājies.

Vēl ir otrs moments - ja atver ražotni, jābūt uz vietas cilvēkam, kas labi pārzina nozari, tu nevari sēdēt Dānijas un Vācijas ofisā un nodrošināt visus procesus. Zinu ārzemniekus, kam katru gadu jāliek klāt nauda šeit, Latvijā.

Ar ko Latvija ir pievilcīga dāņu uzņēmēju acīs?

Kad Latvija iestājās Eiropas Kopienā, zeme šeit bija pietiekami lēta. Vēl bija apstāklis, ka Latvija nespēja pilnībā nodrošināt sevi ar cūkgaļu.

Pēdējos gados starptautiskā līmenī ir daudz negatīvas informācijas, kas Latvijai nāk par sliktu. Protams, ir grūti, bet man ir ticība, ka šeit ir iespējams taisīt biznesu. Bet tikpat labi šādas iespējas ir arī jebkurā citā valstī. Latvija nav unikāla. Ja Latvija grib piesaistīt investīcijas ražošanā, ir jācīnās.

Runājot par valsti, patlaban Latvijas pārvaldes sistēma ir ļoti vāja. Kopš šeit dzīvoju, man ir trīs lietas, ko neesmu varējis saprast: ētika, morāle un godprātība, kā trūkst politiskajai elitei. Sabiedrībai ir bieza āda, ka pieļauj kaut ko tādu un nespiež politiskajai elitei aiziet. Politiķiem jāstrādā sabiedrības un tautas labā. Patiesībā nav īstenotas pamatreformas.

Ko darīt? Kur saskatāt izeju no šīs situācijas?

Jāsāk ar sevi, ko varu darīt, lai sevi mainītu. Tas ir sabiedrībā kopumā - neakceptēt korupciju, pašam nepiedalīties. Jābūt prasīgiem, lai nodokļu nauda būtu efektīvi administrēta. Nodokļu reformas jau sen vajadzīgas. Pieskaitu sevi pie turīgākiem cilvēkiem, un man nekas nebūtu pretim, ja būtu jāmaksā lielāks progresīvais nodoklis. Raugoties no ārzemnieka viedokļa, ja esi bagāts un turīgs, Latvija ir ļoti laba valsts, kur dzīvot, jo nodoklis ir mazs. Skandināvijā varbūt ir par daudz liela izlīdzināšanas sistēma, taču uz to pusi vajadzētu. Trūcīgo skaits Latvijā ir ļoti liels, bet jābūt līdzsvaram. Ir jābūt efektīvai pārvaldes sistēmai, godprātīgiem politiķiem, izglītotai sabiedrībai, un - uz priekšu! Gribu cerēt, ka 10. Saeimas vēlēšanas dos jaunas vadlīnijas. Slikti, ka mums ir starptautisks kredīts, bet, ja pats neproti tikt galā, labi, ka kāds mūs noliek rāmī un saka, ka tā jābūt.

Kāda ir biznesa vide Latvijā, kas mainījies pa šiem gadiem?

Man ir bieza āda, jo tik daudz gadu šeit strādāju un varu saprast, kāpēc ir viena, otra vai trešā lieta. Bet pēdējā gadā biznesa vidē ir daudz neskaidrību, kas nepatīk biznesam. Biznesa investīcijas paredzētas 10-20 gadiem - ja tu nezini spēles noteikumus, tas ļoti traucē biznesam. Spekulatīvo darījumu ēra ir beigusies un neatgriezīsies. Ir tikai ražošana un darbaspēks, un smags darbs, lai mēs varētu atrast savu vietu Eiropā, cita varianta nav. Neskaidrības ir kopumā, arī lauksaimniecībā. Ja gribu investēt vienu miljonu latu, man jāzina, kādi būs nosacījumi.

Vai stratēģija ir jūtama? Lielie ražotāji jau pārmet, ka lauksaimniecībā nav ilgtermiņa stratēģijas...

Šo jautājumu palīdz risināt Eiropas nauda. Mans uzņēmums gan vēl nav pretendējis uz to, bet tas varētu būt labs moments, un nosacījumi ir labvēlīgi. Patlaban nodokļu slogs vairāk gulstas uz iedzīvotājiem, nevis uz ražotājiem. Domāju, vajag samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli un ieviest kapitāla nodokli. Politiķiem jābūt drosmīgiem.

Kādi ir Gaižēnu turpmākie plāni? Vai varētu iegādāties vēl kādu uzņēmumu?

Vienmēr jābūt mērķim, attīstībai un kustībai uz priekšu. Ja tā nav, konkurenti būs priekšā. Arī cūkkopībā, tāpat kā jebkurā citā lauksaimniecības nozarē, jābūt lielai vienībai, lai būtu konkurētspējīgs, citādi Polija var izkonkurēt.

Vai Polija to jau nedara?

Dara, bet pats esi vainīgs, jo zeme, graudi ir, kāpēc pats to nevari darīt. Jābūt paškritiskam, jo iespējas ir.

Mēs pēdējos gados esam ieguldījuši lielu naudu. Bet es nesaku, ka mēs lauksaimniecībā vairs nepaplašināsimies, tas būs atkarīgs arī no banku attieksmes, kas patlaban ir ļoti piesardzīga.

Daudzi pievēršas biogāzes ražošanai. Vai jūs to neplānojat darīt?

Zaļo enerģiju vajag ražot, un tas ir apsveicami, bet mēs visi kā patērētāji un nodokļu maksātāji par to maksājam, jo ir paaugstināti tarifi. Nākotnē neizslēdzu šādu iespēju, bet tas mums nav pašmērķis. Jāsaprot, ka biogāzes ražošanā nevar izmantot tikai šķidros mēslus, vajadzīga arī kukurūza vai kas cits.

Dažiem citiem gaļas nozarē izveidots pilns ražošanas cikls, ieskaitot gaļas pārstrādi. Vai neesat domājuši par šādu iespēju?

Nē. Latvijā ir daudz kautuvju, visi nevar izdzīvot. Piemēram, Ruks strādā, neizmantojot visu jaudu. Starp lielveikaliem ir nežēlīga konkurence, kas diktē savus noteikumus. Šī nozare ir jāpārzina. Es esmu lauksaimnieks, man ir augkopība un cūkkopība. Lai nodrošinātu konkurētspēju un strādātu pietiekami efektīvi, visa uzmanība jāvelta tam. Visu es nevaru.

Teicāt, ka eksportējat uz Poliju. Cik tas ir izdevīgi?

Pēdējā pusgadā cena ir diezgan zema - kopumā Eiropā situācija ir diezgan pagrūta krītošo cenu dēļ. Mēs nestrādājam zem pašizmaksas, bet tuvu tai. Ir kolēģi, kas darbojas zem pašizmaksas. Bet tas ir tirgus, tur neko nevar darīt.

Pērn pavasarī naturālajās saimniecībās bija liels pieprasījums pēc sivēniem. Vai šogad atkārtosies līdzīga situācija?

Jā, varētu tā būt, cilvēki domā, kā izdzīvot, un grib nodrošināties. Ja ir lauku mājas un ir graudi, ko dot, kāpēc ne?! Mēs gan to pagājušajā gadā nejutām, jo strādājam ar sadarbības partneri un piegādājam kravas.

Sabiedrībai jāsaprot: ja tā grib lētus un kvalitatīvus sivēnus, tos var iegādāties tikai rūpnīcā, kur ir visas labturības prasības un noteikumi.

Vai jutāt cūku gripas ietekmi?

Nē, noteikti nē. Tas jau vairāk tikai nosaukums - tam nav nekāda sakara ar cūkām. Cilvēki Latvijā cūkgaļu ēd vairāk nekā liellopu gaļu - tā arī turpināsies.

Ja varētu atgriezties pagātnē, vai izvēlētos darīt to pašu?

Kad atbraucu uz Latviju, sāku tūrisma biznesu, bet tagad esmu to pārdevis. Tagad daru to, kas atbilst manai izglītībai - strādāju lauksaimniecības nozarē. Man patīk to darīt - strādāt ar dzīvniekiem -, turpināšu to darīt. Nauda nenāk viegli, bet jāstrādā. Ja nauda viegli nāk, tā viegli aiziet. Jāsaprot: ja smagi strādā, kaut kas var iznākt.

Liekot roku uz sirds, varu teikt, ka neviens santīms šo gadu laikā nav izvests no Latvijas.

Vai jūs gribētu, lai bērni turpina iesākto biznesu?

Man ir trīs bērni, un vēl ir laiks, lai par to domātu. Galvenais, lai mēs kā vecāki nodrošinātu viņiem labu izglītību. Nebūtu slikti, ja kāds turpinātu šo biznesu, bet labāk pārāk daudz nesapņot, jo viņi paši izvēlēsies.

Biznesa fakti

SIA Gaižēni

▶ Atrašanās vieta: Cēsis

▶ Realizācijas ieņēmumi: 2,3 miljoni latu (2009)

▶ Bruto peļņa: 900 tūkstoši latu (2009)

▶ Investīcijas: 800 tūkstoši latu (2009), pēdējos piecos gados: 6,2 miljoni latu

▶ Darbinieku skaits: 20

Avots: SIA Gaižēni

CV

Alekss Skovgords-Rasmusens

▶ Dzimis 1966. gadā Dānijā

▶ Izglītība: 2. līmeņa speciālā lauksaimniecības izglītība, specialitāte – agroekonomists

▶ Darba pieredze

▶ 1982.–1984. gads – starptautiskā prakse lauksaimniecības uzņēmumos Anglijā, Austrālijā

▶ 1984.–1991. gads – vadītājs lopkopības uzņēmumā Dānijā

▶ 1992.–2005. gads – viesnīcas Cēsis īpašnieks Latvijā

▶ Kopš 1995. gada lauksaimniecības un lauku tūrisma uzņēmuma Ezersētas īpašnieks

Latvijā

▶ Kopš 2000. gada lauksaimniecības uzņēmuma Gaižēni vadītājs Latvijā

▶ Ģimene stāvoklis: precējies, trīs bērni

Avots: SIA Gaižēni

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

SIA Gaižēni valdes loceklis Rasmusens iegūst uzņēmuma daļas

Gunta Kursiša, 08.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības nozares SIA Gaižēni valdes loceklis Dānijas valstspiederīgais Alekss Skovgārds Rasmusens (Alex Skovgaard Rasmussen) nu kļuvis arī par uzņēmuma daļu turētāju, liecina jaunākā informācija Lursoft.

A. S. Rasmusenam kopš 8. augusta pieder 14,58% SIA Gaižēni daļu, kas ir ieguldījums 504 tūkst. Ls apmērā.

Tādējādi patlaban Cēsu novadā bāzētais lauksaimniecības uzņēmums pieder A. S. Rasmusenam (14,58%), a/s Livlande Holding (37,42% ar 1,293 milj. Ls ieguldījumu), kā arī Kaimanu salās reģistrētajai Agro Investment Corp (48,99% jeb 1,659 milj. Ls ieguldījums).

Kopš 8. augusta no SIA Gaižēni dalībnieku saraksta pazudusi Dānijas kompānija a/s Danlat Gruppen, kurai līdz šim piederēja 14,58% SIA Gaižēni daļu, kā arī daļu apjomu samazinājusi a/s Livlande Holding.

Līdz šim a/s Livlande Holding daļu apjoms uzņēmumā Gaižēni ir mainījies – līdz šā gada 26. jūlijam uzņēmumam piederēja 52% SIA Gaižēni daļu, bet laikā no 2006. gada augusta līdz 2008. gada jūlijam – 100% uzņēmuma daļu. Savukārt Kaimanu salās reģistrētais uzņēmums Agro Investment Corp SIA Gaižēni dalībnieku sarakstā parādījies pērnā gada oktobra sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Suiti: ar saukli «gaļu, darbu un naudu!» Latvija var tikt padarīta par smirdošu mēslu bedri

Sandra Dieziņa, 22.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav cerību, ka Latvijā saražojot milzīgus apjomus cūkgaļas, iedzīvotāji patērēs pašmāju cūkas.

Tā uzskata suiti no Gudeniekiem pēc piektdien Lietiškajā dienā publicētās intervijas ar dāņu cūkkopi Latvijā Aleksu Rasmusenu.

Suti norāda, ka cūkaudzēšanas asociācijas līderis V. Sīmanis gaužas, ka mēs nesaražojam pietiekami daudz cūku, lai iegūtu lielos Krievijas pasūtījumus , taču minētais nedod cerības, ka, saražojot pat milzīgu apjomu cūku, iedzīvotāji patērēs Latvijā augušas cūkas. Patreiz no Latvijas tiekot izvestas dzīvas cūkas par 7 milj. LVL, bet ievestas par 1 milj. «Tas, ko mūsu iedzīvotāji pērk un lieto uzturā ir saldētais draņķis, kas par 31 milj. LVL tiek vests uz mūsu gaļas pārstrādes uzņēmumiem no pus pasaules, pat no tādām «cūkkopības lielvalstīm» kā Luksemburga. Mēs atļaujamies apšaubīt šīs gaļas kvalitāti, bet neiedziļināsimies «pelēkās» gaļas tēmā, jo tā ir bīstama veselībai, par ko liecina dažu cilvēku «pārcelšanās uz labākiem medību laukiem». Drīz Krievijā pašā būs sabūvēti milzīgi dāņu cūku monstri. Tad dāņi saņems eksportsubsīdijas, par cūku vai gaļas izvešanu no Krievijas uz ES, un no Dānijas, Polijas, Lietuvas, Latvijas ES fondiem saņems eksportsubsīdijas par dzīvu cūku eksportu uz Krieviju. Tā vizinot cūkas top nauda.Ja dāņi būs izpirkuši visu mūsu zemi, tad tiešām mēs nevarēsim saražot pietiekami daudz cūkgaļas pat tad, ja krīze beigsies un sāks maksāt vienādas subsīdijas visiem,» norāda suiti, kas apvienojušies biedrībā Suitu novada atdzimšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cūkkopības uzņēmums SIA «Gaižēni» pagājušajā nedēļā pārjaunojis trīs komercķīlas, palielinot katras komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālo summu, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

SIA «Gaižēni» katras jaunreģistrētās komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 15,635 miljoni eiro, un tās ir lielākās pagājušajā nedēļā reģistrētās komercķīlas.

Iepriekš katras komercķīlas summa bija 14,5 miljoni eiro. Jaunās komercķīlas reģistrētas 4.jūlijā.

Visas trīs ķīlas reģistrētas par labu AS «Swedbank». Vienas ķīlas devējs ir SIA «Gaižēni» un ar to ir ieķīlāts uzņēmums kā lietu kopība, tā krājumi, ganāmpulks, nemateriālie ieguldījumi, ķermeniskie pamatlīdzekļi, prasījuma tiesības un traktortehnika.

Otras komercķīlas devējs ir SIA «Gaižēni» vienīgais valdes loceklis Alex Skovgaard Rasmussen, kurš ir ieķīlājis viņam piederošās 717 127 kapitāldaļas, kas veido 7% no SIA «Gaižēni» pamatkapitāla, bet pārādnieks ir SIA «Gaižēni». Savukārt trešās komercķīlas devējs ir SIA «Ungure», kas ir 51,9% SIA «Gaižēni pamatkapitāla īpašnieks un kas ir ieķīlājis tam piederošās 5 312 260 kapitāldaļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Gaižēni paplašinās un audzēs apjomus

Sandra Dieziņa, 16.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cūkkopības komplekss Gaižēni Bauskas novadā paplašina ražošanu, ieguldot 4,5 miljonus latu.

Uzņēmuma valdes loceklis Alekss Rasmusens DB pastāstīja, ka Gaižēni Bauskas novadā paplašinās un paredzēts izveidot jaunu kompleksu 14 tūkstošiem nobarojamo cūku. Pēc kompleksa pabeigšanas Gaižēni kļūs par vienu no lielākajiem kompleksiem. Šobrīd ar cūkkopību uzņēmums nodarbojas arī Priekuļu un Īslīces novados.

Kompleksa izveide Brunavas pagastā noris divās kārtās - pirmo paredzēts pabeigt līdz 31. oktobrim, otru - līdz šā gada beigām vai nākamā gada sākumā. Līdz šim Bauskas novada Īslīces pagastā tika nobaroti sivēni līdz 30 kg, bet jaunajā kompleksā sivēnus varēs turpināt nobarot līdz pieaugušām cūkām, un tas uzņēmumam dos pievienoto vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Apkopoti 2017. gada radošākie uzņēmumu nosaukumi

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā kopumā reģistrēti 10,21 tūkstoši jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2016.gadu, Lursoft aprēķini rāda, ka gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%. Tas gan nav mazinājis uzņēmēju vēlmi saviem uzņēmumiem izvēlēties nosaukumus, kuri būs pamanāmi starp pārējiem.

Ņemot vērā, ka nosaukums ir viens no pirmajiem, ko pamana patērētājs, tā izvēlei jābūt tālredzīgai. Iespējams, tieši tāpēc daļa uzņēmēju izvēlējušies nosaukumus, kas jau vedina domāt par tā darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA «Traktordakteris», SIA «Latvijas alus paradīze», kas savu mājvietu radusi Rīgā, SIA «Aizvest paku», SIA «Žogu valstība» vai arī SIA «Labakais Tehnologiju Sakartotajs» Daugavpils novadā. Tomēr jāteic, ka šādi uzņēmumi ir mazākumā un vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas tā darbības joma tā arī paliek miglā tīta. Jūsuprāt, ar ko ikdienā nodarbojas aizvadītajā gadā reģistrētie SIA «Pupsiks», SIA «Jaukie cilvēki», SIA «Ko gribu, to daru», SIA «Turpinājums sekos» vai arī SIA «Čau Tēti»?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pagājušajā nedēļā reģistrēta 38 milj. Ls liela ķīla

Gunta Kursiša, 09.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Saldus novada uzņēmums a/s Kurzemes degviela reģistrējis 38,9 milj. Ls komercķīlu, kuras ņēmējs ir Gibraltārā reģistrēta kompānija Red Star Enterprises Limited, liecina Uzņēmuma reģistra informācija.

A/s Kurzemes degviela darbības veidi ir degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība; naftas pārstrādes produktu ražošana; degvielas, rūdas, metāla un rūpniecisko ķīmikāliju vielu vairumtirdzniecības starpnieku darbība un uzglabāšana un noliktavu saimniecība. Uzņēmums dibināts 1994. gadā, un tā juridiskā adrese ir Saldus pagasta Torņi.

Tāpat pagājušajā nedēļā apjomīgu – 21,3 milj. Ls – ķīlu reģistrējusi SIA Baltic Trade Network, kuras parādnieks ir būvmateriālu tirgotājs UAB Sanitex, Bendra Lietuvos-Jav imone. Ķīlas devējs ir a/s UniCredit Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā būtu jāievieš progresīvais ienākumu nodoklis, šādu viedokli pauž cūkkopības nozares uzņēmuma SIA Gaižēni īpašnieks Alekss Rasmusens.

«Uzskatu, ka būtu jāievieš progresīvais nodoklis - kam ir vairāk, vairāk jāmaksā nodokļos. Tāda prakse ir daudz kur - kāpēc ne te,» norāda Rasmusens.

Tāpat viņš uzskata, ka tas ir mīts, ka Latvijā ir augsti nodokļi. «Principā Latvijā, skatoties no investoru puses, ir labvēlīga nodokļu politika, izņemot algas. Viens no augstākajiem nodokļiem tiek uzlikts algām. Bet, ja runā par dividendēm, uzņēmuma ienākumu nodokli, nekustamā īpašuma nodokli, nevar teikt, ka nodokļi ir augsti,» atzina uzņēmējs.

Pēc Rasmusena domām, sociālais nodoklis Eiropas kontekstā ir ļoti augsts, tāpēc arī tik daudzi šmaucas, maksājot aploksnēs un tamlīdzīgi. «Mūsu politiķiem raksturīga lineāra griešana, neskatoties, kas strādā labi, kas - slikti,» uzskata uzņēmējs, norādot, ka viena no galvenajām problēmām ir tas, ka ļoti liela nauda iet garām valsts kasei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pēdējā ceturksnī Āfrikas cūku mēra dēļ cenas produkcijai samazinās, to Dienas Bizness izdevumam TOP 500 pastāstīja SIA Gaižēni valdes loceklis Alekss Rasmusens.

Noteikti situāciju ietekmēšot arī tas, ka pēdējo mēnešu laikā eksports uz Poliju ir pilnībā apstājies. «Mēs meklējam jaunus tirgus, bet nav jau daudz iespēju, kur meklēt. Lietuvā mums ir viens sadarbības partneris un cerēsim, ka apjomi nesamazināsies. Vēlamies paplašināt sadarbības partneru skaitu Latvijā. Pašlaik sadarbojamies ar Rēzeknes gaļas kombinātu, Kurzemes gaļsaimnieku, GPU Nākotne un Maxima Latvija, bet ceram uz jauniem sadarbības partneriem,» pastāstīja Alekss Rasmusens.

2016. gadā SIA Gaižēni strādāja ar 9,73 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 35 % vairāk nekā gadu iepriekš un 2,09 miljonu eiro peļņu. Veiksmīgajai SIA Gaižēni darbībai 2016. gadā bija divi galvenie iemesli, informē A. Rasmusens. Viens iemesls – cenas uzņēmumam kā cūkkopības produkcijas ražotājam bija ļoti veiksmīgas un turējās augstā līmenī. Otrs iemesls – pieaugusi arī ražotnes jauda, kas ļāva palielināt apgrozījumu. Visas četras Gaižēnu novietnes ir no jauna uzbūvētas un īpaša modernizācija tām nav nepieciešama. Galvenais – mēs centāmies kāpināt efektivitāti un rezultāti liecina, ka tas ir izdevies, uzsver Rasmusens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības uzņēmuma SIA "Gaižēni" realizētais dzīvo cūku apjoms 2019.gadā veidoja 11,2 tūkstošus tonnu, kas ir par 12,5% vairāk nekā 2018.gadā, liecina "Lursoft" iesniegtais uzņēmuma 2019. gada pārskats.

Kā skaidro uzņēmuma vadība, kvantitatīvā apjoma pieaugums saistīts ar nobarojamo cūku audzēšanas jaudas palielināšanu, izbūvējot jaunu novietni Brunavas pagasta kompleksa "Tunkūni" teritorijā. Kopumā šeit investēti 5,2 miljoni eiro - 2018.gadā tika iesākta ēku būvniecība, bet 2019.gada februārī tās nodotas ekspluatācijā. Līdz ar šo uzlabojumu nodrošināta iespēja visus saimniecībā audzētos sivēnus nobarot līdz kaujamās cūkas svaram un samazināt risku, kas saistīts ar ierobežotajām sivēnu realizācijas iespējām.

Ražošanas kapacitātes palielināšanas projekta īstenošana tika finansēta ar pašu un bankā aizņemtajiem naudas līdzekļiem, kā arī saņemts ES fondu atbalsts 800 tūkstošu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Miljons cūkkopības kompleksā

Sandra Dieziņa, 04.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cūkkopības uzņēmums Gaižēni jaunā kompleksā ieguldīs 1,597 miljonus Ls.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija, iepirkums tiek sadalīts piecās daļās – tiks izbūvēta cūkkopības novietne ar barības ražošanas ēku, graudu un sēklu pirmapstrādes būves, daļa ūdensapgādes urbuma un daļa ugunsdzēsības ūdens krātuves. Iepirkumā uzvarējis STATIO Solutions un paredzētā līgumcena ir 1,597 miljoni Ls. Jaunais komplekss paredzēts 7000 nobarojamo cūku vietām un tā būvniecība tiks realizēta Īslīces pagastā Bauskas novadā, kur šobrīd uzņēmums audzē sivēnus gan vietējam tirgum, gan eksportam – Krievijas un Polijas tirgiem.

SIA Gaižēni direktors Alekss Rasmusens stāsta, ka šobrīd gadā tiek saražoti ap 50 tūkstoši sivēnu svarā līdz 30 kg, ko pēc tam realizē pircējiem. Pēc jaunā kompleksa pabeigšanas aptuveni puse no šī apjoma tiks nobaroti līdz 100 kg un pēc tam cūkas dosies uz kautuvi. A. Rasmusens uzsver, ka tādējādi veidosies pilns cikls un samazināsies dažādi riski. Gaižēni šo projektu jau izstrādājuši pirms diviem gadiem, taču krīze darījusi savu un plānus nācies koriģēt. Tagad radusies iespēja šo projektu realizēt, izmantojot gan kredītlīdzekļus, gan pašu nopelnīto. A. Rasmusens norāda, ka uzņēmums iegulda ilgtermiņā, jo ir pārliecība, ka pieprasījums pēc Latvijā saražotās cūkgaļas neies mazumā un šī prece būs konkurētspējīga arī Eiropas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas (FM) ieskatā nepieciešams nodrošināt pakāpenisku krājaizdevu sabiedrību sektora attīstību, sākot to ar juridisku personu kreditēšanu, otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja FM Kredītiestāžu un maksājumu pakalpojumu politikas nodaļas departamenta direktora vietniece Dina Buse.

Komisijas sēdē deputāti vērtēja grozījumus Krājaizdevu sabiedrību likumā, pirms balsojuma par otrajam lasījumam iesniegtajiem priekšlikumiem. Komisijas diskusija noritēja par partijas "Progresīvie" priekšlikumu atļaut krājaizdevu sabiedrības paju iegādes kreditēšanu, kā arī sākt juridisko personu kreditēšanu.

Buse norādīja, ka, ņemot vērā citu valstu darbības modeļus par krājaizdevu sabiedrību otrā līmeņa veidošanu, ir nepieciešams mērķtiecīgi nodrošināt pakāpenisku krājaizdevu sabiedrību sektora attīstību, uzsākot to ar juridisku personu kreditēšanu, jo pie esošās situācijas nav iespēju veidot otrā līmeņa krājaizdevu sabiedrību.

Buse informēja, ka no patlaban Latvijā esošajām 29 krājaizdevu sabiedrībām juridisko personu kreditēšanu varētu sākt septiņas sabiedrības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VK rekomendācija armijā saprasta kā pavēle, uzsākot reiderismam līdzīgas darbības pret uzņēmēju

Jānis Goldbergs, 18.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“...lai Aizsardzības ministrijai jebkurā brīdī būtu operatīvi pieejama informācija, kas varētu kalpot par pamatu iespējai atgūt nomas objektu Rīgā, Krustabaznīcas ielā 11, aizsardzības resora vajadzībām, izbeidzot nomas līgumus bez būtiskiem papildu izdevumiem no valsts budžeta”.

Tā skan Valsts kontroles revīzijas ziņojuma Vai īpašumu Rīgā, Krustabaznīcas ielā 11, aizsardzības resors pārvaldījis valsts interesēs? būtiskākā rekomendācija Aizsardzības ministrijai un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

SIA Arsan, kas noslēdzis neapdzīvoto telpu nomas līgumu uz 40 gadiem ar NBS pirms vairāk nekā 20 gadiem, lielākā ķeza ir, ka VK rekomendācija armijā ir uztverta kā nepārprotama pavēle. Uzņēmuma valdes loceklis Endo Lapsa pēc ilgstošas komunikācijas ar Aizsardzības ministriju un NBS sapratis, ka jāvēršas pie civilām amatpersonām pēc taisnības, un uzrakstījis vēstuli premjeram un aizsardzības ministram ar situācijas skaidrojumu, tomēr atbildi turpat divu mēnešu laikā tā arī nav saņēmis. Tikmēr objektā notiek kaut kas, ko var pielīdzināt reiderismam uzņēmējdarbības vidē ar to atšķirību, ka šajā gadījumā to realizē NBS un Aizsardzības ministrija. Dienas Bizness lūdza Endo Lapsu skaidrot situāciju īsāk un tiešāk, nekā tas darīts četru A4 formāta lapaspušu garajā vēstulē premjeram, kuru gan pilnā apmērā pievienojam intervijas noslēgumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Dāņu lauksaimnieki: Mēs neesam citplanētieši

Miks Lūsis, 23.09.2010

Investoriem nācies apturēt vairāku desmitu miljonu latu investīcijas lauksaimniecības objektu būvniecībā.

sxc

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs neesam citplanētieši, mēs esam tādi paši lauksaimnieki kā visi šeit, Latvijā, strādājošie un vēlamies vienādu attieksmi – tāds ir Latvijā saimniekojošo ārvalstu lauksaimnieku viedoklis.

Viņi ir gatavi aktīvāk aizstāvēt savas intereses Latvijā, tādēļ iesnieguši zemkopības ministram Jānim Dūklavam savu vēlmju sarakstu, ziņo Latvijas Avīze. Viens no galvenajiem punktiem tajā – jāierobežo pašvaldību teikšana jautājumos par lielu investīciju projektu, precīzāk – cūku fermu, būvniecību. Tieši pašvaldību iecirtības dēļ ārvalstu lauksaimniekiem šobrīd nācies apturēt investīcijas šajā jomā vairāk nekā 40 miljonu latu apmērā.

Ārvalstnieki norāda – nav loģiski, ka Ietekmes uz vidi novērtēšanas birojs viņu projektus novērtē kā videi pieņemamus, bet pašvaldības šajos argumentos neklausās un sīksti, bez loģiska pamatojuma iestājas pret. Vienlaikus latviešu zemniekiem savas ieceres īstenot ir daudz vieglāk, jo pastāvot uzskats – latviešu audzēto cūku smaka esot daudz labāka nekā dāņu cūku radītā. Neskatoties uz to, ka latviešu īstenotajos projektos vides aizsardzības jautājumiem pieiets daudz paviršāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Norvik bankas padomē iecelts bijušais NATO ģenerālsekretārs Rasmusens

Zane Atlāce - Bistere, 24.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Ekskluzīvu interviju ar Andersu Fogu Rasmusenu lasiet laikrakstā Dienas Bizness pirmdien, 29. janvārī.

Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens kļuvis par AS Norvik Banka padomes priekšsēdētāja vietnieku, informē bankā.

No 2009. gada līdz 2014. gadam Rasmusens ieņēma NATO ģenerālsekretāra amatu, bet no 2001. gada līdz 2009. gadam bija Dānijas premjerministrs. Iepriekš Anderss Fogs Rasmusens ir bijis Dānijas Nodokļu ministrs un Ekonomikas ministrs.

«Priecājos pievienoties AS Norvik Bankas Padomei un atjaunot savas ilgstošās un spēcīgās saiknes ar Latviju. Es ceru, ka mana pieredze būs noderīga bankas attiecību veidošanā ar valsts pārvaldes iestādēm un stratēģiskās izaugsmes centienos Latvijā un Eiropas Savienībā,» norāda Anderss Fogs Rasmusens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

2011. gada aktualitātes konkurences tiesību jomā - mātes sabiedrības atbild arī Latvijā

Tatjana Čaika, juriste, zvērinātu advokātu birojs Borenius, 01.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rezumējot iepriekšēja gada notikumus konkurences tiesību jomā nevar neatzīmēt vienu no būtiskākiem Konkurences padomes (KP) lēmumiem, kas viennozīmīgi ietekmēs arī turpmāko praksi Konkurences likuma (KL) normu piemērošanā.

KP lēmums SIA Terra Serviss/ SIA Preiss Agro1 lietā ir ievērojams, jo šajā lēmumā sods par KL pārkāpumu tika piemērots ne tikai uzņēmumam, kas tieši bija iesaistīts KL pārkāpumā, bet arī mātes sabiedrībai, tādējādi attiecinot atbildības pienākumu uz uzņēmumu, kas realizē 100% kontroli pār uzņēmumu-pārkāpēju. Jānorāda, ka mātes sabiedrības atbildības pienākums tiek plaši piemērots Eiropas līmenī jau vairāku gadu laikā, taču Latvijā KP šādu pieeju ir piemērojusi pirmo reizi. Atsaucoties uz Eiropas Komisijas (EK) praksi, KP lēmumā ir norādījusi, ka «mātes sabiedrības atbildība izriet (..) no tā, ka abi tirgus dalībnieki (mātes sabiedrība un meitas sabiedrība) ir uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku [KL 1.panta 9.punkta izpratnē2] un meitas sabiedrība savu rīcību nenosaka patstāvīgi».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Foto: MyAvis

Dinamiska un piepildīta dzīve mūsdienu apstākļos nav iedomājama bez uzticama auto. Kaut arī tradicionālais līzings joprojām ir populāra izvēle auto iegādei, pilna servisa līzingsmūsdienu svārstīgajos finanšu apstākļos var būt krietni vien izdevīgāka izvēle. Turpinājumā par to, kādi ir tā plusi.

AVIS pilna servisa līzings – atšķirības no ierastā līzinga

Kvalitatīvas un mūsdienīgas automašīnas cena nav zema, tāpēc ierasta izvēle ir automašīnu līzings – auto izpirkšana noteiktā laika posmā, ik mēnesi maksājot līzinga maksājumu, kā arī procentus. Līzinga perioda laikā tiek segta pilna automašīnas vērtība, pēc tā beigām klients kļūst par pilntiesīgu auto īpašnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kritizē CFLA nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas

Db.lv, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centru un vairāk nekā 100 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli premjeram un ministriem par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas.

Parakstītāji uzskata, ka inovāciju un digitālās transformācijas finansējums ir izšķiroši svarīgs ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājībai, un tam ir nepieciešama pušu savstarpēja uzticēšanās. Uzņēmēji zaudē uzticību ES fondu atbalsta programmām, ja CFLA tās administrē atbilstoši pašreizējās vadības stilam un uzstādījumiem: "Mēs kā nodokļu maksātāji no CFLA sagaidām komandu, kas par prioritāti izvirza principu “konsultē vispirms”, ievieš risku pārvaldības sistēmu un izmanto ES noteikumus kā ietvaru programmu veidošanai un ieviešanai, neapdraudot Latvijas tēlu un ekonomisko attīstību".

Šīs vēstules parakstītāji aicina mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ernst&Young: kompāniju valdēs izķer finanšu direktorus

Gunta Kursiša, 24.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sarežģīto ekonomisko apstākļu un stingrāku likumdošanas prasību kontekstā pasaules uzņēmumos neparastu kāpumu pieredzējis pieprasījums pēc finanšu direktoriem - teju 80% finanšu direktoru saskata arvien lielāku pieprasījumu pēc viņu kompetences, secināts Ernst&Young veiktajā pētījumā.

Pētījuma pamatā ir 800 finanšu direktoru apsekojums pasaulē, finanšu direktoru karjeras virzības izpēte 347 pasaules lielākos uzņēmumos, kuru gada ienākumi ir lielāki par pieciem miljardiem ASV dolāru, kā arī intervijas ar finanšu direktoriem, vadības speciālistiem un akadēmiķiem.

«Lielo pieprasījumu valdēs pēc finanšu direktoru pieredzes visā pasaulē nosaka stingrākas juridiskā regulējuma prasības. Daudzās valstīs finanšu direktora kompetence finansēs tiek ne tikai augsti vērtēta, bet ir arī obligāta prasība,» skaidro Ernst&Young partnere Diāna Krišjāne. Viņa piebilst, ka, ņemot vērā uzņēmumi cīņu ar ekonomikas nepastāvīgumu un atšķirīgajām izaugsmes tendencēm attīstītajos un ātri augošajos tirgos, kompānijas arvien biežāk vēlas saņemt kompetentu viedokli un atbalstu izmaksu, risku un naudas plūsmas vadības izpratnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā, atšķirīgi no citur pasaulē izplatītās tendences, gan uzņēmumi, gan privātpersonas parasti iegādājas automašīnu ar līzingu bankā, taču pastāv vienkāršāka un ērtāka alternatīva bez pirmās iemaksas – pilna servisa noma. Kas tā ir un kā automašīnas noma var būt labāka par līzingu, to skaidro Rentest SIA, kas vairāk nekā 10 gadus piedāvā transportlīdzekļu pilna servisa nomu, reģionālais vadītājs Ardo Voll un Rentest Grupp (20 darbības gadu) vadītājs Andrus Valma.

Lielākais ieguvums, ko sniedz pilna servisa noma, ir laika un izdevumu ietaupījums, kā arī cenu pieauguma un neparedzētu apstākļu radīto risku vadība. „Uzņēmumi, tādi kā mēs, kuri ir specializējušies pilna servisa nomā, atbrīvo klientu no riska, fiksējot pilna servisa nomas maksājumus visā periodā,” paskaidro Andrus Valma.

Uzņēmuma laika patēriņš, kas saistīts ar vienu transportlīdzekli, ir aptuveni 20–25 darba stundas gadā

Uzņēmums bieži vien iegādājas transportlīdzekļus līzingā un nozīmē darbinieku, kura uzdevums ir sekot autoparka tehniskās apkopes termiņiem, iegādāties riepas, rezervēt riepu nomaiņas, tehniskās apskates un apkopes laikus. Pilna servisa nomas gadījumā visu klienta autoparka uzturēšanas uzraudzību veic pats nomas piedāvātājs, iegādājas riepas, uzglabā tās, vienojas par tehnisko apkopi, tehnisko apskati un rezervē riepu maiņas laikus. Rentest servisa ietvaros var paši nogādāt automašīnu uz riepu nomaiņu vai tehnisko apkopi, uz to laiku nododot klienta rīcībā maiņas automašīnu. Šo pakalpojumu var izvēlēties kā vienreizēju vai arī kā pastāvīgu papildpakalpojumu. Tā klients ietaupa savu vērtīgo laiku un var veltīt lielāku uzmanību savam pamatdarbam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Sabojāts valstij piederošais ceļš Jātnieki – Tunkūni

Dienas Bizness, 15.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brunavas pagastā sabojāts valstij piederošais ceļš Jātnieki – Tunkūni. Sešus kilometrus garajā ceļā dažviet desmitiem metru garumā visas brauktuves platumā izveidojušās smilšu vannas, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Šo ceļu intensīvi izmantojot, lai pa to piegādātu nepieciešamo cūkkopības kompleksam Brūveri. Smagsvara auto ved barību, dzīvniekus. Vietējais iedzīvotājs Albīns Baļčūns portālam stāstījis, ka nekad agrākajos gados šis ceļš nav bijis tā izdangāts kā tagad.

Brauktuve īpaši slikta kļuvusi pēdējā mēneša laikā. Dažviet esot veikts neliels remonts, taču tas nav novērsis smilšu vannu veidošanos.

Bauskas autoostas pasažieru pārvadājumu daļas vadītājs Jānis Kļaviņš stāstījis, ka šis ir vissliktākā stāvoklī esošais ceļa posms visu vietējo reisu maršrutos. Īpaši izdangāta brauktuve kļuvusi pēdējo nedēļu laikā. «Šoferi nebeidz sūdzēties, ka braukšana pa šo ceļu ir īstākā tehnikas laušana,» apgalvojis J. Kalniņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā uzliesmojušais cūku klasiskais mēris apdraud arī Latvijas cūku audzētājus, pirmdien informē laikraksts Dienas bizness.

Lai aizsargātu vietējo tirgu, pašmāju ražotāji prasa noteikt stingrākus robežkontroles pasākumus.

Satraukts par Lietuvā atklātās infekciju slimības - klasiskā cūku mēra gadījumu ir a/s Jēkabpils labība valdes priekšsēdētājs Varis Sīmanis. Viņš domā, ka nekavējoties jānodrošina stingra kontrole uz visiem Lietuvas-Latvijas ceļiem, lai izslēgtu iespēju ievazāt šo bīstamo slimību Latvijā. «Uz robežas ir jāatjauno robežkontrole, jāveic pastiprināta transportlīdzekļu kontrole, kā arī to dezinfekcija,» pārliecināts V. Sīmanis. Tāpat būtu jāaizliedz to kravas automašīnu pārvietošanās, kas pārvadā gaļu un gaļas produktus tranzītā, jo tos neesot iespējams izkontrolēt. Viņš arī nav pārliecināts par kaimiņvalsts puses godprātību. «Kāpēc viņi, zinot par šo bīstamo slimību, vēl 31. maijā mēģināja vest savas cūkas uz Krieviju?» vaicā pieredzējušais nozares speciālists. Gadījumā, ja šī slimība nonāktu Latvijā, valsts ekonomikai tiktu nodarīts liels posts, jo būtu jāizkauj ganāmpulki un eksports uz Krieviju apstātos. Kā jau iepriekš vēstīts, tieši dzīvo cūku eksports uz Krieviju būtiski pieaudzis tieši pēdējos gados, pērn tas sasniedza 21,7 % no saražoto cūku skaita jeb vairāk nekā 10 tūkstošus tonnu. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) informācija liecina, ka pēdējos gados nozīmīgs ir arī cūkgaļas imports no Lietuvas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Privātuzņēmējs Brunavā labo valsts ceļu

Dienas Bizness, 05.09.2013

Ceļš no Jātniekiem līdz Tunkūniem tagad ir nesalīdzināmi gludāks, nekā tas bija vasaras sākumā.

Foto: Vilnis Auzāns, Bauskas Dzīve

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brunavas pagasta Tunkūnos no Jātniekiem tagad var nokļūt pa salabotu grantsceļu. Sešus kilometrus garo ceļa posmu šovasar remontēja par uzņēmuma Gaižēni līdzekļiem, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Medijs kopā ar valsts akciju sabiedrības Latvijas Valsts ceļi Bauskas nodaļas vadītāju Dzintaru Dzeni un būvinženieri Juri Derevjanko izbraucis minēto ceļa posmu. Grants segums līdzens, vien dažas nelielas bedrītes.

Pēc divu dienu lietavām vietās, kur ceļa malās atjaunoti grāvji, tajos sastājies ūdens. Brauktuve tādējādi ātrāk izžūst un kalpo ilgāk. Braukšana pa šādu ceļu nav salīdzināma ar to, kāda tā bija jūlija sākumā, kad smagsvara tehnika brauktuvē bija radījusi daudzas «smilšu vannas». Ar vieglo auto izbraukt bija teju neiespējami, problemātiski pārvietoties pa ceļu bija satiksmes autobusiem.

SIA Gaižēni projektu vadītājs Juris Bērziņš, iepazīstinot ar salaboto ceļu, stāstījis, ka darbiem izlietoti 40 000 latu uzņēmuma līdzekļu. Pirms tam vēl par 8500 latiem atsevišķos ceļa posmos izrakti grāvji, kas veicina brauktuves ātrāku nožūšanu. Sešus kilometrus garajā ceļa posmā aptuveni 20 procentiem brauktuves veikts kapitālais remonts. Darbus veicis uzņēmums Viona.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krājaizdevu sabiedrībās gada sākumā noguldīti 422 tūkstoši latu

Žanete Hāka, 17.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos trīs mēnešos Latvijas kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību biedru noguldījumu apjoms, kas ir galvenais sabiedrību piesaistīto līdzekļu avots, palielinājās par 422 tūkstošiem latu jeb 4,3% un marta beigās sasniedza 10,3 miljonus latu.

Kā liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati, kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību kapitāla pietiekamības rādītājs 1. ceturksnī saglabājās augsts un marta beigās bija 19,9% (decembra beigās – 20,1%), gandrīz divreiz pārsniedzot minimālā kapitāla pietiekamības prasību 10%.

Šajā periodā krājaizdevu sabiedrības kopā nopelnīja 103 tūkstošus latu jeb par 12% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, kad peļņa sasniedza 92 tūkstošus latu. Pārskata periodā ar peļņu strādāja 23 krājaizdevu sabiedrības, kopā nopelnot 110,5 tūkstošus latu, savukārt pārējo 10 sabiedrību zaudējumi kopā sasniedza 7,6 tūkstošus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krājaizdevu sabiedrības peļņu audzējušas par vairāk nekā trešdaļu

Žanete Hāka, 06.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā Latvijas krājaizdevu sabiedrības kopumā nopelnīja 253 tūkstošus eiro jeb par 38% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, kad peļņa sasniedza 183 tūkstošus eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvā informācija.

Peļņas pieaugumu nodrošināja gan augošais kredītportfelis, kuram līdzi auga arī procentu ienākumi no kredītiem (par 3,6%), gan arī izdevumu sarukums nedrošu kredītu uzkrājumiem (par 39,4%). Savukārt procentu izdevumi par piesaistītajiem līdzekļiem joprojām zemo procentu likmju ietekmē turpināja sarukt (par 5,8%). Pārskata periodā ar peļņu strādāja 17 krājaizdevu sabiedrības kopā nopelnot 285 tūkstošus eiro, savukārt pārējo 16 sabiedrību zaudējumi kopā sasniedza 32 tūkstošus eiro.

Galvenais krājaizdevu sabiedrību ienākumu avots bija procentu ienākumi no krājaizdevu sabiedrību biedriem izsniegtajiem kredītiem (64%), savukārt būtiskākie sabiedrību izdevumu posteņi - administratīvie izdevumi, izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem un procentu izdevumi par noguldījumiem, jūnija beigās veidoja attiecīgi 39,7%, 36,1% un 17% no kopējiem sabiedrību izdevumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru