Jaunākais izdevums

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija Nokia panākusi vienošanos, lai iegādātos Francijas un ASV telekomunikāciju iekārtu ražošanas uzņēmumu Alcatel-Lucent, tādējādi radot pasaulē lielāko mobilo telefonu tīkla iekārtu piegādātāju, trešdien paziņoja abas kompānijas.

Darījuma summa veidos 15,6 miljardus eiro.

Vienošanās paredz, ka Nokia saviem konkurentiem par vienu savu akciju sniegs 0,55 akcijas apvienotajā uzņēmumā.

Jaunā uzņēmuma nosaukums būs Nokia, tas tiks bāzēts Somijā un to pārvaldīs Nokia pašreizējā vadības komanda.

Jaunā grupa pēc restrukturizācijas īstenošanos cer līdz 2019.gada beigām panākt 900 miljonu eiro ietaupījumu bez nepieciešamības likvidēt papildu darba vietas, bet apvienošanās varētu ietaupīt vēl papildu 200 miljonus eiro finanšu izdevumos, norāda abi uzņēmumi.

Alcatel-Lucent vadītājs Mišels Sombs intervijā franču televīzijas kanālam BFM Business pavēstīja, ka jaunā grupa plāno Francijā par 25% palielināt izpētes un izstrādes aktivitātes, noalgojot papildu 500 pētniekus, tādējādi kopējo izpētes un izstrādes darbinieku skaitu valstī palielinot līdz 2500.

Tikmēr Francijas valdība otrdien pauda bažas par iespējamu darba vietu likvidēšanu valstī, ja tiks īstenota abu uzņēmumu apvienošanās.

Baumas par iespējamu darījumu starp Nokia un Alcatel-Lucent virmo jau kopš decembra, bet franču laikraksts Les Echos raksta, ka abu uzņēmumu vadītāji pārrunas veic kopš janvāra.

Šis darījums ievērojami palielinātu Nokia tirgus daļu un palīdzētu uzņēmumam nostiprināt tā mobilo infrastruktūru biznesu pret Zviedrijas konkurentu Ericsson.

Nokia otrdien paziņoja, ka veic pārrunas par iespējamu Alcatel-Lucent pilnīgu pārņemšanu.

Nokia pērn aprīlī pabeidza mobilo telefonu ražošanas struktūrvienības pārdošanu ASV informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumam Microsoft.

Nokia vairāk nekā desmit gadus bija pasaulē lielākais mobilo telefonu ražotājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreiz populārais zīmols ceļu uz zaudētās spozmes atgūšanu sāk ar vidējās klases tālruni Nokia 6

Par gadsimta sākumā Latvijā ārkārtīgi iecienītajiem Nokia telefoniem dažs labs lietotājs joprojām runā kā par pirmo mīlestību – ar siltām, pat jūsmīgām atmiņām. Taču, ko nesīs tikšanās ar «nokiju» pēc ilgu gadu neredzēšanās, kuru laikā tā pabijusi laulībā ar Microsoft, bet tagad nonākusi Ķīnas uzņēmuma HMD paspārnē un atjaunojusi sākotnējo nosaukumu, taču vairs īsti nav Somijas eksportprece?

Pirmais atjaunotā zīmola modelis Nokia 6 tika prezentēts gada sākumā un vasarā kopā ar Nokia 3 un Nokia 5 nonāca arī mūsu tirgū, kur piesaistīja uzmanību ar salīdzinoši zemu cenu. Un, protams, atklāsmi, ka ierasto Symbian vai Windows operētājsistēmu aizstājis savulaik somu noraidītais Android. Lūkosim uzzināt, ar ko vēl dārgākais no visiem trim ir ievērības cienīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Nokia 5.3" piemīt budžeta klases tālruņiem neraksturīgs svarīgāko sastāvdaļu līdzsvars un tas pat aprīkots ar sejas atpazīšanas sistēmu.

Pēc ieilgušiem identitātes meklējumiem, atjaunotais "Nokia" zīmols, šķiet beidzot ir atradis vietu pasaules viedtelefonu hierarhijā. Tā īpašniekiem "HMD Global" izdodas radīt tehniski kvalitatīvus produktus un cenas ziņā iekļauties starp budžeta un vidējo klasi. Jaunākais pienesums "Nokia 5.3" precīzi atbilst šim aprakstam, un ir gana interesanta ierīce lietotājiem, kuri nevēlas tērēt viedtelefonam īpaši vairāk par 200 eiro.

Dizains

(Raksta autora vērtējums: 7 punkti no 10)

Kamēr citi ražotāji cenšas līdzināties viens otram, aizmugurējās kameras izkārtojot vienā vertikālā virtenē vai plašākos blokos pa pāriem, "Nokia 5.3" pieturas pie no pērnā gada "Nokia 9 PureView" aizgūtā apaļā dizaina. Četras simetriski izkārtotas kameras ar zibspuldzi pa vidu saskan ar mazliet zemāk novietoto mazāko apli – pirkstu nospiedumu lasītāju. Kā ierasts, kameras bloks ir izvirzīts uz āru, taču tā apmales ir mata tiesu augstākas par lēcas klājošo stiklu, tādēļ tas ir relatīvi pasargāts no skrāpējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Bite Latvija”, viens no vadošajiem IKT pakalpojumu sniedzējiem Latvijā, sadarbībā ar globālo tehnoloģiju līderi “Nokia”, ir spēris nozīmīgu soli sava fiksētā tīkla infrastruktūras attīstībā, kļūstot par pirmo operatoru Baltijā un vienu no pirmajiem Eiropā, kas savos IP sakaru tīklos integrējis “Nokia” 800GE maršrutēšanas tehnoloģiju un revolucionāro “Nokia” drošības risinājumu “Deepfield Defender”.

Šīs tehnoloģijas veido vienotu “Nokia” ekosistēmu, kas nodrošina tīkla drošību un datu plūsmas efektivitāti.

“Nokia” inovatīvās tehnoloģijas, kuru ieviešanā “Bite Latvija” investē 5 miljonus eiro, ļauj uzņēmumam ne tikai efektivizēt tīklu un padarīt to drošāku, bet arī uzlabot esošo servisu kvalitāti, veidojot pamatu nākotnes inovācijām un pakalpojumiem, kas būs pieprasīti 5G tīkla kontekstā.

Ņemot vērā pieaugošo kiberdraudu apjomu un sarežģītību digitālajā vidē, “Nokia” drošības risinājums “Deepfield Defender” nodrošina, ka “Bite Latvija” tīkls ir gatavs aizsargāt sevi un savus klientus pret jauniem un aizvien izsmalcinātākiem kiberdraudiem. Tas ir īpaši svarīgi šodien, kad datu drošība un privātums kļūst par aizvien nozīmīgāku patērētāju un uzņēmumu prioritāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikāciju uzņēmums Nokia svētdien paziņoja par plāniem atgriezties mobilo tālruņu nozarē un prezentēja vairākus jaunos telefonus.

Kompānijas vadītājs Radživs Sūri prezentēja vairākus jaunus telefonus: Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 un nedaudz atjaunotu klasisko Nokia 3310.

Nokia tālruņi darbosies ar Android.

Nokia 6 ir lielākais tālrunis starp visiem, tas veidots no alumīnija, un būs pieejams vairākās metāliskās krāsās – vara, sudraba, zilā, kā arī matēti melnā. Tālruņa ekrāns būs 5,5 collas liels un tam ir 1080 pikseļu IPS LCD. Atmiņas lielums ir 64 GB, un to iespējams palielināt ar microSD vai 4GB RAM.

Nokia 6 galvenajai kamerai ir 16 megapikseļu sensors, bet priekšējai kamerai – 8 megapikseļi.

Pārējie modeļi ir mazāki.

Cenu diapazons Nokia 6, Nokia 5 un Nokia 3 būs sākot no attiecīgi 240, 189/199 un 145 dolāriem. Vēl būs pieejams ierobežots daudzums Arte Black versijas tālruņu, kuram ir spīdīgi melns panelis un tā cena būs, sākot no 315 dolāriem. Paredzēts, ka tālruņi tirgū būs pieejami vasarā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī pēc Nokia norieta Somijai aizvien ir labas pozīcijas ekonomikas izrāvienam; izaicinājums ir iemācīt uzņēmību

Divpusējām ekonomikas un biznesa attiecībām ar Latviju ir labas iestrādes, ieskaitot izglītību un tehnoloģiju sākumuzņēmumus, intervijā Dienas Biznesam saka Somijas vēstnieks Latvijā Olli Kantanens.

Pirms pārrunājam Somijas jauno valdību un ekonomikas politiku, svarīgi būtu ieskicēt pašreizējo situāciju. No negatīvās puses tā acīmredzot ir divkāršs digitālais satricinājums – digitālās tehnoloģijas vispirms negatīvi ietekmējušas jums svarīgo papīrrūpniecību, un tad jau Apple nogremdējusi jūsu ekonomikai tik svarīgo Nokia.

Daļēji jums taisnība, bet tikai daļēji. Ja raugāmies uz Somijas ekonomikas attīstību XX gadsimtā, tad pirms 100 gadiem tā bija trūcīga agrārā ekonomika, bet tagad tā ir veiksmes stāsts pēc visiem parametriem, kā tas aprakstīts daudzos globālos akadēmiskos pētījumos. Kopš 90. gadiem tas tiešām ir bijis Nokia brīnuma laikmets, kad somu kompānijas izrādījās īstajā laikā un īstajā vietā, lai kļūtu par globālajiem līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija Nokia ceturtdien paziņoja, ka atgriešanos viedtelefonu tirgū piedzīvos 2017.gada pirmajā pusē.

Nokia licencējusi savu zīmolu Somijas uzņēmumam HMD Global Ltd., kas pirmos Nokia viedtelefonu produktus izlaidīs nākamā gada sākumā.

Nokia norāda, ka HMD Global saņēmusi atļauju ražošanai pēc tam, kad tika pabeigti visi nepieciešamie darījumi ar Taivānas ražošanas partneri FIH Mobile of FoxConn Technology Group un ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmumu Microsoft, kas 2014.gadā iegādājās nerentablo mobilo telefonu ražošanas biznesu no Nokia.

«HMD Global var sākt darbību kā jaunās Nokia tālruņu mājas, saņemot ekskluzīvu globālā zīmola licenci nākamajiem desmit gadiem,» vēsta Nokia.

Microsoft pērn maijā paziņoja, ka par 350 miljoniem dolāru (329,4 miljoniem eiro) HMD Global pārdos mobilo telefonu biznesu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nokia 8 fotokamera piedāvā retu iespēju fotografēt vienlaikus uz abām pusēm un savienot bildes vienā attēlā

Vasarā iepazīstinājuši ar trīs viduvējiem viedtālruņiem, savulaik varenā zīmola Nokia jaunie saimnieki HMD Global no Ķīnas rudens pusē parādīja pasaulei arī savu nu jau pērnā gada flagmani Nokia 8. Par vasaras «metienu» galvenokārt runāja pievilcīgās cenas un solīto ātro Android operētājsistēmas atjauninājumu dēļ, bet «astotnieku» jau apvija triecienmodelim raksturīgā noslēpumainība un solījumi pārsteigt ar kaut ko interesantāku, piemēram, duālo kameru un īpašu fotografēšanas režīmu.

2017. gada nogalē tālrunis beidzot sasniedza arī mūsu veikalus un ar Nokia oficiālā izplatītāja Evelatus gādību nonāca līdz DB. Lūkosim noskaidrot, vai reiz Latvijā tik iecienītā «nokija» šobrīd spēj spēkoties ar šā brīža tirgus līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Tele2 AB” grupa ir izraudzījusies “Nokia” kā piegādātāju, kas uzstādīs uzņēmumam 5G radio piekļuves tīklu (RAN) Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

“Tele2” kopīgi ar “Nokia” Baltijas valstīs veidos nākamās paaudzes savienojumu infrastruktūru, kas privātpersonām un uzņēmumiem palielinās mobilā interneta ātrumu un uzlabos pārklājumu, kā arī samazinās latentumu jeb aizturi iekārtām un nodrošinās lielāku uzticamību.

“Tele2” par sadarbību ar “Nokia” 5G pamata tīkla veidošanā informēja jau 2021. gada janvārī. Tagad “Tele2” paplašina savas partnerattiecības ar “Nokia”, noslēdzot vienošanos arī par 5G RAN uzstādīšanu Baltijā, vienlaikus arī uzsākot “Tele2” 5G tīkla izvēršanu katrā valstī līdzko tajās tiks iegūts nepieciešamais frekvenču spektrs.

“Mums ir spēcīgs un uzticams partneris, lai īstenotu 5G tīkla ieviešanu Baltijā un kopīgiem spēkiem nodrošinātu nozīmīgu mobilā interneta attīstību katrā valstī. “Nokia” piedāvā pirmšķirīgus risinājumus un modernu aprīkojumu apvienojumā ar lielisku servisu. “Nokia” mums ir bijis lielisks partneris, ieviešot iepriekšējās mobilo tehnoloģiju paaudzes, un mēs ar prieku gaidām šīs partnerības turpinājumu nākotnē,” saka “Tele2” izpilddirektors Baltijā Petrs Masjulis (Petras Masiulis).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija Nokia trešdien paziņoja, ka plāno atgriezties globālajā mobilo telefonu un planšetdatoru tirgū, licencējot savu zīmolu nesen izveidotam Somijas uzņēmumam.

«Nokia piešķirs HMD Global Ltd. ekskluzīvu globālu licenci, lai nākamajos desmit gados radītu Nokia zīmola mobilos telefonus un planšetdatorus,» norāda uzņēmums.

Šī procesa ietvaros HMD Global un Taivānas partneris FIH Mobile of FoxConn Technology Group par 350 miljoniem dolāru (310,5 miljoniem eiro) iegādāsies ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmuma Microsoft mobilo telefonu biznesu, kuru tas no Nokia iegādājās 2014.gadā.

Sagaidāms, ka darījums starp Microsoft un Nokia jaunajiem zīmola licencēšanas partneriem tiks pabeigts 2016.gada otrajā pusē.

Nokia pavēstīja, ka jaunā Somijas kompānija HMD Global ir privāts uzņēmums, kurā "Nokia" akciju daļa nepiederēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

HMD Global, Nokia tālruņu mājvieta, paziņojusi par jauno Nokia tālruņu ienākšanu Latvijas tirgū, kuri no 7.maija pieejami pārdošanā.

Nokia 1, jaunais Nokia 6, Nokia 7 Plus un Nokia 8 Sirocco pieejami tirdzniecībā jau šobrīd, savukārt leģendārais banāntelefons - Nokia 8110 - būs pieejams jūnijā.

Pirmo reizi viedtālruņi tika prezentēti ietekmīgākajā industrijas izstādē Mobile World Congress (MWC) šī gada februārī Barselonā, kur Nokia saņēma 25 godalgas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nokia budžeta klases tālrunis 5.1. Plus vizuāli atgādina konkurentu flagmaņus un izskatās dārgāks par savu īsto vērtību.

Pēc atgriešanās starptautiskajā apritē Nokia zīmols mērķtiecīgi nostiprina visnotaļ pieklājīgu budžeta un vidējās klases viedtelefonu tēlu. Šim raksturojumam pilnībā atbilst pērnā gada nogalē veikalos nonākušais Nokia 5.1 Plus.

Kā padarīt vidusmēra tālruni iekārojamāku? Piešķirot modernu dizainu. Šo taktiku izkopuši daudzi ražotāji un apgūst arī Nokia zīmola turētāji HMD Global.

Zemas cenas noturēšanai HMD Global izlēmis upurēt veiktspēju, piedāvājot pircējiem «iztikas minimumu» – 1,8 GHz astoņu kodolu Mediatek MT6771 Helio P60 procesoru un 3GB operatīvo atmiņu. Arī datu krātuve mūsdienu prasībām ir pieticīga – 32GB, ko gan var palielināt ar prāvu microSD atmiņas karti, līdz pat 400GB ietilpīgu. Kā jau varēja gaidīt, procesors brīnumus nerāda. Veiktspējas testos tas ierindojas starp divus gadus veciem vidējās klases tālruņiem, kā Sony Xperia X Compact ar Snapdragon 625 procesoru. Ikdienas lietošanā telefons it kā paveic visu prasīto – veikli pārslēdzas starp vairākām atvērtām lietotnēm, bez īpašām grūtībām uztur vismaz pusduci interneta pārlūka cilņu un tiek galā ar vidusmēra spēlēm. Tomēr flagmaņu izlutināts lietotājs pamanīs atšķirību programmu atvēršanas ātrumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

HMD Global, kas ražo Nokia ierīces, piesaista 100 miljonus, kļūstot par vienradzi

Laura Mazbērziņa, 22.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijā bāzētais uzņēmums HMD Global, kas izstrādā viedierīces ar Nokia zīmolu, paziņojis, ka ir piesaistījis papildu 100 miljonus ASV dolāru no vairākiem investoriem, lai palielinātu uzņēmējdarbības apmērus un finansētu uzņēmuma izaugsmi tā darbības otrajā gadā.

Jaunie investori ir DMJ Asia Investment Opportunity un Foxconn meitasuzņēmums FIH Mobile. Investīciju piesaisti vadīja fonds Ginko Ventures. Jāatzīmē, ka FIH Mobile ražo HMD Global produktus.

Pēc finansējuma piešķiršanas HMD Global pašreizējais tirgus novērtējums pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru, piešķirot tam tā saucamo «vienradža» statusu jeb unicorn status (uzņēmums, kura vērtība pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru). 2018. gadā uzņēmums apņēmies agresīvi paplašināt Nokia viedtālruņu portfeli.

Savā pirmajā darbības gadā HMD Global pārdevis aptuveni 70 miljonus Nokia tālruņu. 2017. gadā HMD Global kopējie ieņēmumi veidoja 1,8 miljardus eiro (2,13 miljardi ASV dolāru), bet darbības zaudējumi bija 65 miljoni eiro (77 miljoni ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

ASV regulatori apstiprina Nokia ieceri pārņemt Alcatel-Lucent

LETA, 14.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas telekomunikāciju uzņēmums Nokia pirmdien paziņoja, ka tas saņēmis visus ASV regulatoru apstiprinājumus, lai pārņemtu Francijas un ASV telekomunikāciju iekārtu ražošanas kompāniju Alcatel-Lucent, tādējādi pietuvinot to soli tuvāk pasaulē lielākā mobilo telefonu tīkla iekārtu piegādātāja izveidei.

Nokia norāda, ka šis darījums jau iepriekš bija saņēmis ASV Tieslietu ministrijas apstiprinājumu, bet tagad apstiprinājumu devusi arī komisija, kas atbildīga par ārvalstu investīcijām ASV.

Nokia aprīlī panāca vienošanos, lai iegādātos Alcatel-Lucent, tādējādi radot pasaulē lielāko mobilo telefonu tīkla iekārtu piegādātāju.

Darījuma summa veidos 15,6 miljardus eiro.

Jaunā uzņēmuma nosaukums būs Nokia, tas tiks bāzēts Somijā un to pārvaldīs Nokia pašreizējā vadības komanda.

Šo darījumu jūlijā jau apstiprināja Eiropas Komisija, taču vēl to nepieciešamas apstiprināt Nokia akcionāriem.

Darījumu paredzēts pabeigt 2016.gada pirmajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ «Tele2» veic pirmos mobilā sakaru tīkla un interneta ātruma testus, izmantojot operatora tīklā jau uzstādīto 5 G Ready Nokia Air Scale aparatūru un decembrī izlaisto oficiālo «Nokia» programmatūru, informē «Tele2».

«Tagad «Tele2» infrastruktūrā ir viss praktiski nepieciešamais, lai uzsāktu 5G mobilo sakaru tehnoloģiju darbu. Mūsu rīcībā ir sākotnēji nepieciešamā radiofrekvenču spektra josla. Oktobrī sākām aprīkot bāzes stacijas ar 5G Ready aparatūru un tagad ieguvām arī pēdējo svarīgo komponenti – īpašo «Nokia» programmatūru, kas palīdzēs 5G Ready aparatūrai parādīt uz ko tā spējīga. Jau pirmie testi uzrāda iepriekš neredzētus ātrumus, taču mēs turpināsim slīpēt tehnoloģijas, lai sasniegtu 1 gigabitu sekundē (Gbps),» stāsta «Tele2» valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

«Tele2» izdodas ar tirgū pieejamajām iekārtām uzrādījis tīklā vēl nebijušu ātrumu – 575 megabitus sekundē (Mbps).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Android 10 vispirms būs pieejams Nokia 8.1 viedtālruņu īpašniekiem

Lelde Petrāne, 16.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nokia 8.1 viedtālruņu īpašnieki varēs izmēģināt Android 10, informē Nokia telefonu ražotājs HMD Global.

Šis Android programmatūras atjauninājums ļaus novērtēt jaunākās mākslīgā intelekta radītās inovācijas un intuitīvo kontroli un labāku personīgo datu kontroli.

«Mūsu nolūks ir nodrošināt labāko iespējamo pieredzi visiem lietotājiem – gan tiem, kuri izmanto ekonomiskās klases viedtālruņus, gan jaunāko modeļu īpašniekiem. Izpildījām solījumu par ātru Android Oreo un Android Pie ieviešanu, to pašu darīsim arī ar Android 10 – sākumā tas būs pieejams Nokia 8.1 telefonos, bet pēc dažiem mēnešiem arī pārējos. Līdz 2020. gada sākumam Android 10 būs aktīvs visos Nokia viedtālruņos,» stāsta Juho Sarviks (Juho Sarvikas), HMD Global galvenais produktu vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nokia mobilo tālruņu izplatītājs Mobitec Group sadarbībā ar vairumtirdzniecības partneri Latvijā – Evelatus, Rīgā, Pļavniekos atklājis pirmo Nokia Showroom, informē uzņēmumā.

Jaunatklātais «Nokia Showroom» ir vienīgā vieta, kur vienuviet pieejami visi Nokia telefoni, kuri tiek tirgoti Latvijā.

Šāda vieta izveidota, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar jaunākajām «Nokia» zīmola mobilajā ierīcēm, sniegtu konsultācijas par «Android One» un piedāvātu klientiem «Nokia» aksesuāru izvēli Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nokia vairākās tiesās iesūdz Apple par patentu pārkāpumiem

LETA, 22.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija Nokia trešdien paziņoja, ka Vācijas un ASV tiesās tā iesūdzējusi ASV informācijas tehnoloģiju gigantu Apple Inc., apgalvojot, ka uzņēmums bez samaksas izmanto "Nokia" tehnoloģijas vairākos savos produktos.

Nokia norāda, ka abi uzņēmumi 2011.gadā noslēdza licencēšanas līgumu un kopš tā laika Apple noraidījis vairākus Nokia piedāvājumus, lai licencētu citus kompānijas patentētus izgudrojumus, kas tiek izmantoti vairākos Apple produktos.

Pēc vairākām pārrunām, lai censtos panākt vienošanos, kas aptvertu šo patentu izmantošanu Apple produktos, mēs tagad vēršamies tiesā, lai aizstāvētu savas tiesības, skaidro Somijas kompānija.

Sūdzības, kas iesniegtas trīs Vācijas pilsētu tiesās un Teksasas apgabaltiesā, aptver 32 patentus attiecībā uz inovācijām saistībā ar ekrāniem, lietotāju saskarni, programmatūru, antenu, mikroshēmām un video šifrēšanu. Nokia arī gatavo turpmākas tiesvedības citās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atdzimušā Somijas zīmola dārgākais modelis Nokia 8 Sirocco sapņo iespraukties starp pasaules labākajiem

Pirms diviem gadiem ieguvis tiesības izmantot leģendāro Nokia zīmolu, uzņēmums HMD Global nav izniekojis laiku velti. Īsā laika sprīdī sagatavoti modeļi teju visiem tirgus segmentiem, kas galvenokārt piesaistīja uzmanību ar pievilcīgu cenu. Šogad daži no tiem piedzīvojuši otro paaudzi, un redzams, ka pievilcīgie skaitļi drīzāk bija «iepazīšanās akcija», nevis ilgtermiņa stratēģija. Vismaz ne attiecībā uz augstāko klasi, uz kuru pretendē vasarā pie pircējiem nonākušais Nokia 8 Sirocco.

Ja HMD apzināti vēlējās radīt no pūļa atšķirīgu telefonu, ar Nokia 8 Sirocco tas zināmā mērā ir izdevies. Pretēji valdošajai tendencei izstiept ierīci pēc iespējas garāku, HMD palikuši uzticīgi klasiskajām vērtībām jeb 16:9 ekrāna malu attiecībai. Rezultātā Sirocco uz konkurentu fona izskatās kā resnītis – strups un plats. Tas vairāk ir vizuāls efekts, jo tālrunis ar 7,3 cm ir pat šaurāks par citiem konkurentiem. Taču 14 cm garums ir krietni mazāks, nekā šajā klasē pieņemts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pēdējiem viedtelefoniem ar Nokia Lumia vārdu uzskatāmi atgādina Somijas uzņēmuma misiju – savienot cilvēkus , piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Iecerēts kā kompromiss starp jaunākajām un dažkārt arī labākajām tehnoloģijām un saprātīgu cenu, Nokia Lumia 830 vēsturē paliks kā Somijas lepnuma mirstošā gulbja dziesma. Līdz ar rudens metienu Nokia viedtālruņus vairs neredzēsim, un to vietu ieņems Microsoft Lumia.

Uzņēmums, kas savulaik nelielu ziemeļvalsti Somiju padarīja par ietekmīgu spēlētāju tehnoloģiju pasaulē, centies, cik nu spējis, lai aiziešana būtu cieņpilna. Lumia 830 gan nav flagmanis un nav arī īpašs inovāciju uzplaiksnījumu iemiesojums, ar kādiem kaimiņi laiku pa laikam palutinājuši pasauli. Atcerēsimies kaut PureView 41 megapikseļa superkameru. Šis modelis drīzāk ir atgriešanās pie saknēm, jo Nokia atbilstoši savai devīzei «Connecting People» vēsturiski centusies radīt optimālas ierīces plašam lietotāju lokam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Alcatel-Lucent vadītājs atsakās no 2,4 miljonus eiro vērtā zelta izpletņa

LETA--AFP, 23.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas un ASV telekomunikāciju iekārtu ražošanas uzņēmuma Alcatel-Lucent vadītājs Mišels Sombs apstiprinājis, ka atteiksies no 2,4 miljonus eiro vērtās aiziešanas prēmijas jeb tā dēvētā zelta izpletņa pēc tam, kad kompāniju pārņems Somijas konkurents Nokia.

Sombs, kurš Alcatel-Lucent vadījis kopš 2013.gada, drīzumā pametīs šo amatu, kā to paredz ar Nokia panāktais uzņēmuma pārņemšanas darījums.

Ņemot vērā bažas, ka šis darījums varētu apdraudēt darbavietas Francijā, un faktu, ka jaunais uzņēmums tiks bāzēts Somijā, Sombs intervijā franču televīzijas kanālam BFM Business trešdien norādīja, ka atteiksies no sev pienākošās aiziešanas prēmijas.

Tikmēr Alcatel-Lucent preses pārstāvis apstiprinājis, ka Sombs atteiksies arī no prēmijas akciju izteiksmē.

Nokia pagājušajā nedēļā panāca vienošanos, lai iegādātos Alcatel-Lucent, tādējādi radot pasaulē lielāko mobilo telefonu tīkla iekārtu piegādātāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija Nokia paziņojusi, ka tā neplāno atgriezties viedtelefonu tirgū, neskatoties uz iepriekš izskanējušo informāciju, vēsta portāls ZDnet.

Uzņēmums norāda, ka tas neplāno ražot vai pārdot jebkāda veida plaša patēriņa elektronikas preces.

Iepriekš izskanēja informācija, ka Nokia mobilo telefonu ražošanas bizness, kas tagad pieder ASV informācijas tehnoloģiju gigantam Microsoft, plāno atgriezties viedtelefonu tirgū 2016.gadā.

Kad Nokia mobilo ierīču ražošanas biznesu 2013.gadā iegādājās Microsoft, tas kļuva par Microsoft struktūrvienību ar nosaukumu Microsoft Mobile Oy, kas paredzēja pakāpenisku Nokia zīmola izmantošanas pārtraukšanu.

Vienīgo klātbūtni viedtelefonu tirgū Nokia saglabājis ar navigācijas platformu Here, taču uzņēmums jau apstiprinājis, ka plāno to pārdot un pircējs arī varētu būt Microsoft.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazāk nekā gadu pēc Somijas mobilo tālruņu uzņēmuma pārņemšanas Microsoft nolēmis atteikties no Nokia zīmola, vēsta BBC.

Jaunie Nokia Lumia viedtālruņi turpmāk tiks tirgoti kā Microsoft Lumia.

Nokia mobilo tālruņu biznesu Microsoft iegādājās aprīlī, samaksājot 7,2 miljardus ASV dolāru. Jau kopš tā laika Microsoft klusām sākusi atteikties no Nokia zīmola.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņa par klasiskās Nokia 3310 jaunā modeļa laišanu klajā pagājušajā nedēļā dominēja daudzos medijos, tostarp arī Mobile World Congress ziņu izdevumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Nokia 7.2: Ārējais skaistums apslēpj trūkumus

Jānis Vēvers, 18.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izstrādājot "Nokia 7.2", ražotāji lielo likmi likuši uz visvieglāk nodemonstrējamajām kvalitātēm – pievilcīgu dizainu un ļoti labu ekrānu.

Pēdējais ir patiešām labs. Ar viduvējo procesoru vēl var sadzīvot, jo tas tiek galā ar saviem pienākumiem, taču fotokamera un akumulatora darbība lietotājus varētu sarūgtināt.

Pateicoties tirgotāju piedāvātajām nomaksas iespējām un aizdevēju dāsni dāļātajiem patēriņa kredītiem, teju ikviens strādājošais un pat stipendiju saņēmējs var atļauties iegādāties kāroto viedtelefona modeli. Ja izreklamētu prestiža zīmola labāko modeli var iegūt par trīs, četriem desmitiem eiro mēnesī, kā gan sevi pārliecināt pirkt kaut ko lētāku? Šādos apstākļos mazāk populāriem ražotājiem nenākas viegli iegūt pircēju uzmanību, tādēļ nākas sapakot ierīcē dažas labas lietas, likt tai izskatīties pēc iespējas prestižākai un piedāvāt par zemu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Microsoft likvidēs 7800 darba vietas; reorganizēs mobilo telefonu ražošanas struktūrvienību

LETA, 08.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju gigants Microsoft trešdien paziņoja par plāniem likvidēt 7800 darba vietas un reorganizēt mobilo telefonu ražošanas struktūrvienību Windows Phone, kas saskārusies ar grūtībām mobilo tālruņu tirgū.

Tādējādi šī jau ir otrā reize pēdējā gada laikā, kad uzņēmums likvidējis ievērojamu darba vietu skaitu.

Pirms gada Microsoft strādājošo skaitu samazināja par aptuveni 18 000 saistībā ar pūliņiem integrēt Nokia mobilo tālruņu ražošanas struktūrvienību.

Jaunākais paziņojums paredz, ka vairums darba vietu tiks likvidēts mobilo telefonu ražošanas struktūrvienībā, un uzņēmums norakstīs no Nokia iegādātā telefonu biznesa vērtību par aptuveni 7,6 miljardiem dolāru.

Analītiķi skaidro, ka "Microsoft" nav spējis gūt būtiskus panākumus ar savu Windows Phone platformu pat pēc Nokia iegādes.

Mēs novirzāmies no stratēģijas izveidot atsevišķu telefonu biznesu uz stratēģiju attīstīt un radīt dzīvotspējīgu Windows ekosistēmu, norāda Microsoft vadītājs Satja Nadella.

Komentāri

Pievienot komentāru