Citas ziņas

Paziņojums presei

, 30.08.2007

Jaunākais izdevums

"Sabiedrība par atklātību - Delna" šodien publisko informāciju par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanā laika posmā no 2003. gada 1. janvāra līdz 2006. gada 31. decembrim izlietotajiem 14 428 880 LVL. Informācija apkopota "Datu apkopojumā par LNB projektam izlietoto finansējumu no 2003. līdz 2006. gadam", kas ir pieejams Internetā www.j3b.gov.lv un www.delna.lv. Delna cer, ka šis datu apkopojums dažādi vērtējamajai diskusijai par līdzšinējo līdzeķlu izlietojumu LNB projektā dos faktos balstītus argumentus. Delna nodrošina sabiedrībai iespēju patstāvīgi iepazīties un vērtēt LNB projekta līdzekļu izlietojuma samērīgumu un lietderīgumu. Apkopojums satur datus par fiziskām un juridiskām personām, kas par pakalpojumu sniegšanu, preču piegādi vai būvdarbu veikšanu saņēmušas LNB projekta līdzekļus. Delna cer, ka turpmāk atbildīgās valsts pārvaldes iestādes pašas aktīvi un atklāti publiskos šādus datus, tādējādi vairojot sabiedrības uzticību publisko līdzekļu tēriņiem.

Delnas iniciatīva izpētīt un apkopot informāciju par LNB projekta līdzekļu saņēmējiem balstās uz Kultūras ministrijas un v/a "Jaunie Trīs brāļi" un Delnas noslēgto Līdzdarbības līgumu, kas paredz īpaši plašu atklātību un aktīvu vēršanos pret korupciju v/a "Jaunie Trīs brāļu" īstenoto projektu ietvaros.

Kopumā pārskata periodā izlietoti 15 442 440 LVL, bet datu apkopojumā iekļauti 93,4% izlietotā finansējuma. Summas atlikumu veido darba devēja sociālās apdrošināšanas iemaksas un atsevišķas pozīcijas, kuru dokumentācijai Delnai nebija pieejams.

"Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas likums" nosaka, ka LNB projekts ietver ēkas būvniecību, infrastruktūras izveidi informācijas pakalpojumu sniegšanai uzceltajā ēkā, bibliotēkas iekārtošanu un Valsts vienotās bibliotēku informācijas sistēmas (VVBIS) izveidošanu. Ar būvniecību un infrastruktūru saistītie darbi ietver jaunās LNB ēkas jeb "Gaismas pils" būvniecību, t.sk., nekustamo īpašumu tiesību sakārtošanu, infrastruktūras izveidi, bibliotēkas iekārtošana, un LNB Repozitorija jeb reti pieprasīto grāmatu krātuves Ropažu pagasta Silakrogā rekonstrukciju.

Pārskata periodā darbu, kas saistīti ar LNB ēkas būvniecību, izpildītājiem izmaksāti kopā 8 961 147 LVL jeb 58% no kopējām LNB projekta izmaksām. Lielākā daļa jeb 57% no ar LNB ēkas būvniecību saistītajiem līdzekļiem izmaksāti privātpersonām par nekustamo īpašumu pārdošanu vai atsavināšanu. Otra lielākā daļa jeb 31% no izmaksām saistībā ar LNB ēkas būvniecību samaksātas Hill International Inc. par ēkas projektēšanu.

Reto grāmatu krātuves Silakrogā rekonstrukcijai divās kārtās iztērēti 834 922LVL jeb 5,4% no kopējiem LNB projekta līdzekļiem. Par rekonstrukcijas darbu veikšanu divās kārtās SIA "Gādība" saņēmusi 71% no šiem līdzekļiem.

Otrai LNB projekta komponentei "Gaismas tīkla" jeb valsts vienotas bibliotēku informācijas sistēmas izveidošanai izlietoti 5 556 371LVL, no kuriem 62% iztērēto līdzekļu samaksāti SIA "Lattelecom Technology" par tehniskās infrastruktūras ierīkošanu un informācijas tehnoloģiju pamatiemaņu nodrošinā��anu Latvijas bibliotēkās. 6,9% no "gaismas tīkla" izmaksām iztērēti bibliotēku informācijas sistēmu programmatūras nodrošināšanai Latvijas bibliotēkās, ko veica SIA "TietoEnator Alise".

Datu apkopojumā informācija par LNB projekta līdzekļu sanēmējiem publiskota dažādos griezumos, t.i., gan naudas līdzekļu saņēmēji pa gadiem, pa nozīmīgākajiem paveiktajiem darbiem, gan arī izdalot lielākos piegādatājus.

"Delna veica šo apkopojumu, lai dotu plašākai sabiedrībai iespēju diskutēt par LNB projekta līdzekļu līdzšinējo izlietojumu faktos balstītos argumentos. Delna ir informējusi Kultūras ministriju un v/a J3b par savu nostāju, ka aktīva, vienota un iespējami atklāta tiešsaistes sistēma par projekta līdzekļu tērēšanu un saņēmējiem būtu svarīgs pašai valsts pārvaldei pildāms uzdevums, lai panāktu lielāku sabiedrības uzticēšanos projektu īstenotājiem", sagatavotā datu apkopojuma mērķi komentē projekta vadītāja Delnā Zanda Garanča.

Datu apkopojums publicēts valsts aģentūras "Jaunie Trīs brāļi" mājas lapā www.j3b.gov.lv un Delnas mājas lapā www.delna.lv. Sīkākā informācija pie Delnas J3b projekta vadītājas Zandas Garančas 7285585, 26512437, [email protected] .

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārejas perioda ideju maksimālās PVN likmes piemērošanai presei uz 2009. gadu valdības sēdē vakar tika noraidīta un šis jautājums nu ir Saeimas ziņā. Ja parlaments neko nemainīs, tad jau ar 2009. gadu PVN likme presei pieaugs vairāk nekā 4 reizes.

Tomēr, ja parlaments nākamgad saglabās 10 % PVN likmi, tā būs viena no augstākajām likmēm ES, apdraudot preses biznesa nākotni. Ņemot vērā, ka liela daļa preses izdevumu jau noslēguši ar abonentiem līgumus uz nākamo gadu, presei vēl 2009. gadā tiks piemērota samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme, kura gan pieaugs no pašreizējiem 5 % līdz 10 %.

Saeima par valdībā otrdien apstiprināto Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmu, kā arī likumprojektiem, kas saistīti ar tās ieviešanu, lems šodien.

PVN nepalielināt

Tomēr nemierā arī ar šo kompromisa variantu ir Latvijas Preses izdevēju asociācijas (LPIA) biedri. Asociācijas biedri ārkārtas sēdē vakar secināja, ka valdības piedāvātās PVN likmes - ne 10 %, ne 21 % - ir nepieņemamas un preses industriju iznīcinošas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Finanšu ministrs atbalsta samazinātā PVN piemērošanu vietējai drukātajai presei

LETA, 20.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) atbalsta samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu vietējai drukātajai presei, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja ministrs.

Gaidāmo nodokļu izmaiņu kontekstā piedāvāts laikrakstiem un periodikai fiziskā formātā piemērot PVN likmi 5% apmērā līdzšinējo 12% vietā.

Reirs norādīja, ka samazinātā PVN piemērošana vietējai drukātajai presei un e-grāmatām ir atbalstāma, turklāt tam nebūtu negatīvas fiskālas ietekmes.

"[Jautājumā par drukāto presi] savijas ģeopolitika un ideoloģija. Liela daļa laužu reģionos informāciju iegūst no drukātajiem medijiem. Tomēr mediji patlaban strādā ar zaudējumiem, tāpēc mums ir jādod iespēja šai informācijai nokļūt pie cilvēkiem. Līdz ar to samazinājums PVN drukātajai presei ir pareizs risinājums," uzskata Reirs.

Ministrs piebilda, ka patlaban samazinātā PVN likme 12% tiek piemērota gan vietējai presei, gan trešo valstu drukātajiem medijiem. "Sanāk tā, ka mēs subsidējam kaimiņvalstu negatīvo naratīvu pret mums caur samazinātu PVN. Pareizāk būtu trešo valstu medijiem piemērot pilno PVN likmi 21% apmērā," atzina finanšu ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ar šo vēlos darīt zināmu, ka šodien pie zvērināta notāra Valdas Vaivares bija plānots parakstīt mana mirušā vīra Valērija Maligina mantinieku vienošanos par mantojuma sadali. Nu jau kārtējo reizi nākas secināt, ka tas, ko pārējie mantinieki runā publiski un dara praktiski, ir divas diametrāli pretējas lietas.

Ilgstošu un sarežģītu pārrunu rezultātā, ņemot vērā visu iesaistīto pušu intereses, bet augstāk par visu vērtējot Valērija Maligina izveidotā uzņēmuma «Olainfarm» veiksmīgas darbības nodrošināšanu nākotnē kā viņa piemiņas apliecinājumu, visi mantinieki pirms dažām dienām vienojās par mantojuma sadali. Šodien šo vienošanos visām iesaistītajām pusēm bija plānots parakstīt pie notāra, tādējādi apstiprinot tās spēkā esamību.

(V. Maligina meitu paziņojums)

Panākto vienošanos uzskatu par kompromisu, kurā iespējami plašākajā veidā ietvertas Valērija nepilngadīgās meitas Annas, vecāko meitu un manu pameitu Irinas un Nikas un manas intereses. Šodienas rīcība, vienošanos neparakstot, skaidri un nepārprotami apliecina, ka gan Irinai, gan Nikai «Olainfarm» nākotne ir dziļi vienaldzīga – gluži tāpat kā tēva labā vārda un piemiņas saglabāšana, un ka konstruktīva pieeja mantojuma jautājuma risināšanā aprobežojas ar skaistiem, bet tukšiem paziņojumiem presei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazeminot PVN, iegūto naudu preses izdevēji novirzīs algu pieaugumam un ražošanas izmaksu segšanai

Tā intervijā DB saka Latvijas Preses izdevēju asociācijas izpilddirektors Guntars Līcis. Sarunā viņš ieskicē priekšnoteikumus drukātās preses pastāvēšanai nākotnē un argumentē valsts atbalsta nepieciešamību.

Fragments no intervijas, kas publicēta 13. marta laikrakstā Dienas Bizness:

Kas pašlaik notiek drukātās preses tirgū? Kādas ir aktualitātes un vai, pārfrāzējot klasiķi, var teikt, ka ziņas par manu nāvi ir stipri pārspīlētas?

Ziņas par mūsu nāvi tiešām ir pāragras. Protams, jaunās tehnoloģijas izmaina tirgu, saliek citus akcentus, bet produkti ar augstu pievienoto vērtību, kādi ir gan laikraksti, gan žurnāli, noteikti paliks. Vai drukātais medijs saglabāsies tāds, kāds tas ir pašlaik? Pamatlīnijās, domāju, ka jā, jo tā ir arī sensuāla un vizuāla pieredze, kuru nevar aizstāt digitālās tehnoloģijas. Rezumējot – prese noteikti ir lielu pārmaiņu priekšā, taču tikpat noteikti ir visi priekšnoteikumi, lai mēs izdzīvotu. Tas ir svarīgi arī no valsts drošības viedokļa. Ja runājam pa reģionālajiem laikrakstiem, tad tie ir ļoti svarīgi reģiona kultūrvēsturiskajā kontekstā – vides saglabāšanai un uzturēšanai. Ir interesanti un vērtīgi lasīt vietējos laikrakstus, piemēram, no vietvārdu izmantošanas viedokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izbeidz kriminālprocesu pret tiesnesi Orniņu un uzņēmēju Krūmiņu

LETA, 09.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretēji Korupcijas novēršanas un novēršanas apkarošanas biroja (KNAB) ierosinājumam Ģenerālprokuratūra izbeigusi kriminālprocesu pret atstādināto Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas tiesnesi Aiju Orniņu un uzņēmēju Jūliju Krūmiņu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Prokuratūra paziņojumā presei raksta, ka 24.aprīlī Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors ir izbeidzis no KNAB saņemto kriminālprocesu pret vienu privātpersonu un rajona tiesas tiesnesi, jo pirmstiesas izmeklēšanas gaitā nav iegūti pierādījumi par noziedzīgā nodarījuma sastāvu personu darbībās.

Kā ziņots, KNAB jau pērn lūdza apsūdzēt Orniņu un Krūmiņu, taču jau toreiz prokuratūra atzina, ka nav pamata lemt jautājumu par tiesneses saukšanu pie kriminālatbildības par kukuļa piedāvājuma pieņemšanu un privātpersonas saukšanu pie kriminālatbildības par kukuļa piedāvājuma izteikšanu. Toreiz kriminālprocesu nodeva birojam papildus izmeklēšanai, līdz birojs atkal rosināja uzrādīt apsūdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir noslēgusies ziedojumu vākšanas (akcija) seriāla Neprāta cena turpinājuma filmēšanai, informē fonda pārstāve Inta Gorodecka.

Kā liecina provizoriskie dati, ir savākta mazāk nekā ceturtā daļa no nepieciešamās summas (aptuveni 160 tūks. Ls), kas ir nepietiekami. Skaidrs, ka seriāla veidošana Latvijas Televīzijā, nav iespējama sakarā ar valsts budžeta samazinājumu, taču TV3 piedāvājusi finansēt seriāla uzņemšanu, pēc iespējas drīzāk uzsākot Neprāta cenas otrās daļas ražošanu sadarbībā ar radošo grupu, režisores Intas Gorodeckas vadībā.

emNeprāta cenas/em turpinājumu finansēsem TV3/emAkcijas laikā iedzīvotāju saziedotie līdzekļi tiks izmantoti atbilstoši akcijas un fonda mērķiem - tos paredzēts izmantot aktieru atalgojumam seriāla otrajā daļā. «Fonds un seriāla veidotāji ir bezgala pateicīgi par sniegto morālo un finansiālo atbalstu gan skatītājiem, gan visiem medijiem, kas informēja par līdzekļu vākšanas akciju. Šis atbalsts deva spēku un motivāciju nenolaist rokas un meklēt iespējas darba turpināšanai,» teikusi Inta Gorodecka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Televīzija ir šokēta par Neprāta cenas pāriešanu uz TV3

Atis Rozentāls, Db, 03.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Televīzijas vadība ir šokēta par seriāla Neprāta cena veidotāju šodien izplatīto paziņojumu par vienošanos ar TV3 par seriāla turpmāko veidošanu un pārraidīšanu TV3 ēterā.

"Seriāls Neprāta cena ir Latvijas Televīzijas veidots produkts – ideja un oriģināldarbs, un līdz pat šim brīdim iespēja, ka tā veidošanu varētu pārņemt kāda cita telekompānija, pat nav apspriesta. Šobrīd arī nepieļaujam šādu iespēju, jo paši aktīvi meklējam līdzekļus tā atjaunošanai," paziņojumā presei norādīja LTV ģenerāldirektors Edgars Kots.

Viņš arī uzsvēra, ka seriāla radošajai komandai nav tiesību vienpersonīgi vienoties par seriāla pāriešanu uz citu televīziju, kas turklāt darīts aizmuguriski, neinformējot Latvijas Televīziju. "Projekta atjaunošanā esam ieguldījuši gan savus finansiālos, gan materiālos resursus, bijām uzsākuši sarunas ar vairākiem iespējamiem sponsoriem, tāpēc šis paziņojums mūs ļoti nepatīkami pārsteidz," sašutumu neslēpa E. Kots. Tikai pāris stundas pirms publicētā paziņojuma šodien LTV darbinieku kopsapulcē seriāla Neprāta cena režisore Inta Gorodecka un projekta vadītāja Baiba Saleniece sarunā ar LTV1 kanāla direktori Baibu Šmiti atzina, ka vēl nav skaidrība par projekta turpmāko nākotni, savukārt jau pēc īsa brīža presei tika publicēts paziņojums par seriāla turpmāku veidošanu TV3. Tas norāda uz apzinātu Latvijas Televīzijas maldināšanu, jo sarunas ar TV3 projekta veidotāji, visticamāk, jau bija veikuši ilgāku laiku iepriekš. Šādā situācijā LTV uzskata, ka seriāla veidotāji un TV3 ir rīkojošies klaji neētiski, norādīja Latvijas Televīzijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Mārtiņš Pučka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Vērtspapīru un biržu komisija (SEC) ceturtdien paziņoja, ka piespriedusi aviobūves milzim "The Boeing Company" 200 miljonu ASV dolāru naudassodu par to, ka uzņēmums maldinājis investorus par lidmašīnu "737 MAX" drošumu pēc divām to katastrofām ar cilvēku upuriem.

"Boeing" piekrita šim naudassodam, lai izbeigtu apsūdzības, ka tas "nolaidīgi pārkāpis krāpniecības novēršanas noteikumus" ASV vērtspapīru likumos, paziņoja SEC. Komisija atzina, ka uzņēmums un tā vadītājs "stādījis peļņu augstāk par cilvēkiem".

"Boeing" bijušais vadītājs Deniss Mjulenbergs arī piekrita samaksāt vienu miljonu dolāru, lai izbeigtu tādas pašas apsūdzības civillietā.

SEC piespiestais sods ir jaunākais trieciens "Boeing" saistībā ar šī modeļa lidmašīnām pēc aviosabiedrības "Lion Air" lidmašīnas katastrofas Indonēzijā 2018.gada oktobrī un aviokompānijas "Ethiopian Airlines" lidmašīnas katastrofas Etiopijā 2019.gada martā. Abās katastrofās kopā gāja bojā ap 350 cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Edmunds Krastiņš atkāpjas no amata, un par korupcijas skandāliem Domē aicina atbildību uzņemties arī pilsētas mēru Jāni Birku.

"Ņemot vērā pēdējā laika notikumus Rīgas domē, uzskatu par politiski neiespējamu turpināt darbu Rīgas domes Attīstības komitejas vadītāja amatā," teikts E. Krastiņa izplatītajā paziņojumā presei.

"Es nejūtu un nevaru just tiešu atbildību par korupcijas skandālu Rīgas domē, jo esmu darījis visu, lai korupcijas riskus mazinātu. Attīstības komiteja pieņem koleģiālus lēmumus un vienīgi kolektīvi pārrauga Attīstības departamenta darbu. Tomēr gadījumos, kad darbinieku rīcība ir devusi pamatu nopietnām šaubām, arī komitejas vadītājam nav citas iespējas kā uzņemties morālu atbildību par to, ka nav radīta sistēma, kas šādus gadījumus pilnīgi izslēgtu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Par kukuļošanu sākta kriminālvajāšana pret Magoni un Igaunijas miljonāru Osinovski

LETA, 07.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģenerālprokuratūra nolēmusi sākt kriminālvajāšanu pret AS Latvijas Dzelzceļš (LDz) bijušo valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni par aptuveni 500 000 eiro liela kukuļa pieņemšanu. Kukuļa došana savukārt tiek inkriminēta Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim, noskaidroja aģentūra LETA.

Prokuratūra paziņojumā presei kā jau ierasts uzvārdus nemin, taču norāda, ka vakar un šodien Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore sākusi kriminālvajāšanu pret divām personām, pieņemot lēmumus par valsts amatpersonas un privātpersonas saukšanu pie kriminālatbildības.

Pret valsts amatpersonu sākta kriminālvajāšana par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu no privātpersonas saistībā ar Latvijas dzelzceļš meitasuzņēmuma LDz ritošā sastāva serviss iepirkumu.

Pret privātpersonu šodien sākta kriminālvajāšana par kukuļa lielā apmērā došanu amatpersonai par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Prudentia partneris: ja Liepājas metalurga akcionāri spītēsies, ar viņiem runās policija

Ieva Jurevica, 20.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaicinātā finanšu konsultanta Prudentia Advisers partneris Kārlis Krastiņš uzsvēris - ja uzņēmuma Liepājas metalurgs akcionāri turpinās uzvesties kā līdz šim, tad turpmāk viņiem nāksies runāt ar policiju.

«TAP būtībā ir Liepājas metalurga biznesa plāns, kurā noteiktas konkrētas lietas, kas jādara, lai LM atgrieztos uz pareizā ceļa. Mēs esam pārliecināti, ka LM var strādāt rentabli, un ka šis plāns nosaka ceļu gan kreditoriem, gan investoram, lai tam būtu atviegloti ienākšanas nosacījumi, » norādīja K. Krastiņš. Viņš arī pēc valdības sēdes žurnālistiem stāstīja, ka nav viena vēlamā investora, ir vairāki kandidāti.

«Prudentia darbs ir radīt konkurenci potenciālo investoru vidū, lai pārdotu uzņēmumu par vislabāko cenu. Galvenais nosacījums, kas pagaidām traucē, ir akcionāri. Investori rakstveidā ir noradījuši, ka viņu līdzšinējās sarunas un darbības vainagojas ar fiasko tieši akcionāru dēļ. Tātad akcionāri ir tie, kas nevēlas nopietnā veidā runāt ar kreditoriem un investoriem. Visas līdzšinējās darbības ir blefs. Tas neliecina par nopietniem nolūkiem – apgriezt līgumu kājām gaisā un pirms tam par to vēl paziņot presei. Kreditori dara visu iespējamo, lai palīdzētu LM, taču šie trīs kungi dara tieši pretējo,» stāsta K. Krastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šlesers noraida viņam veltītos pārmetumus par neizdevīgo airBaltic akcionāru līgumu

LETA, 11.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (PLL) paziņojumā presei noraida viņam veltītos pārmetumus par neizdevīgo Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS Air Baltic Corporation (airBaltic) akcionāru līgumu un aicina ekonomikas ministru Arti Kamparu (V) savus apgalvojumus atsaukt.

Kā ziņots, Kampars piektdien Rietumu radio apgalvoja, ka airBaltic šī gada pirmajos piecos mēnešos strādājusi ar 18 miljonu latu zaudējumiem un ir tuvu maksātnespējai. Tiesa, ministrs nesniedza nekādus komentārus par citiem uzņēmuma finanšu rādītājiem, kas ļautu objektīvāk novērtēt tā finanšu situāciju.

Kampars atgādināja, ka savulaik Šlesers parakstījis izcili neizdevīgu akcionāru līgumu, kas rada zaudējumus Latvijas valstij. «Šim cilvēkam šie zaudējumi būtu jāatmaksā vai jāatbild kādā citā veidā,» sacīja ministrs.

Šlesers savukārt paziņojumā presei norāda, ka Valda Dombrovska (V) valdība 2010.gada 30.aprīlī noslēgusi jaunu airBaltic akcionāru līgumu un «atzinusi to par tik labu un veiksmīgu, ka ieguldījusi nacionālajā aviokompānijā 15 miljonus latu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis: Nozīmīgākais valdības veikums 100 dienās – budžeta grozījumi

Madara Fridrihsone, Db, 18.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības galvenais uzdevums tās darbības pirmajās 100 dienās bija 2009. gada budžeta grozījumu pieņemšana un izdevumu būtiska samazināšana, lai valsti glābtu no bankrota, paziņojumā presei norāda Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Jaunais laiks).

„To mēs esam paveikuši, lai gan emocionāli tas ir ārkārtīgi smags lēmums,” norāda valdības vadītājs.

Viņš pauž, ka valdības mērķis ir valsts pārvaldes izdevumu samazināšana un strukturālās reformas, tādēļ 2009. gada valsts budžeta grozījumi paredz kopumā par 82 milj. Ls samazināt līdzekļus, kas tiek tērēti atlīdzību izmaksai valsts pārvaldē strādājošajiem un preču un pakalpojumu iegādei paredzēto izdevumu samazināšana par 2.5 %. Kopš šī gada sākuma valdība lēmusi par 24 valsts pārvaldes iestāžu likvidāciju. No gada sākuma līdz 30. aprīlim no darba atlaisti 5475 valsts pārvaldes darbinieki.

Paziņojumā presei V. Dombrovskis norāda, ka valdība optimizējusi bezdarbnieku atbalsta sistēmu, lai iespēju robežās nodrošinātu to, ka bezdarbnieki nepaliek bez iztikas līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

EK un galvenie redaktori apspriež preses nākotni un plurālismu plašsaziņas līdzekļos

, 03.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ES plašsaziņas līdzekļu komisāre Viviāna Redinga tikās ar galvenajiem redaktoriem no deviņiem Eiropas preses izdevumiem, tostarp, Le Monde (Francija) un Lidové Noviny (Čehija), lai augsta līmeņa sanāksmē apspriestu situāciju, kāda patlaban valda drukātajos plašsaziņas līdzekļos, Db.lv uzzināja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecībā Latvijā.

Apspriedes dienas kārtība: vai preses izdevumi ievēro augstus rakstītā vārda standartus tiešsaistē vai arī tie par katru cenu cenšas pirmie publicēt jaunas ziņas? Vai rakstošajiem žurnālistiem nav jāuzņemas pārāk daudzas lomas daudzveidīgajā drukātā vārda, tīmekļa, podcast un videoklipu pasaulē un, ja tā notiek, vai tas neiespaido kvalitāti? Vai galvenajiem redaktoriem no jaunajām un vecajām dalībvalstīm ir kopēja nostāja par plašsaziņas līdzekļu plurālismu, kas varētu Komisijai palīdzēt noteikt rādītājus plašsaziņas līdzekļu plurālisma pakāpes izvērtēšanai? Kā raidorganizāciju tiešsaistes darbību publiskais finansējums varētu negatīvi ietekmēt preses brīvību?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nodegušo Dzelmju īpašnieks no AS Balta vēlas piedzīt 240 000 Ls

Sanita Igaune, Db, 09.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz pirms gada nodegušā atpūtas un ēdināšanas kompleksa Dzelmes īpašnieks Māris Mālmeistars no apdrošināšanas a/s Balta vēlas piedzīt 240 tūkst. Ls, tāpēc ir iesniegta prasība Rīgas apgabaltiesā par apdrošināšanas atlīdzības piedziņu, Db pavēstīja Dzelmju īpašnieka piesaistītais advokāts Mārtiņš Krieķis.

Prasība iesniegta, jo šajā laikā nav izdevies panākt vienošanos starp Dzelmju īpašnieku un apdrošinātāju par atlīdzības izmaksu.

"Gandrīz gada garumā esmu cīnījies ar apdrošinātāju par noslēgtā līguma godprātīgu izpildi. Apšaubāmas ekspertīzes, ko apšaubāmā kārtībā veikuši apšaubāmi eksperti, kas, kā izrādās, ilgāku laiku no apdrošinātāja saņem naudu, man rada aizvien nesatricināmāku iespaidu par to, ka apdrošināšanas kompānija Balta mēģina izvairīties no savu saistību izpildes, izmantojot negodīgus un prettiesiskus līdzekļus. Diez vai mani tagad pārsteigtu ekspertīze, kas liecinātu, ka savu īpašumu esmu nodedzinājis es pats," paziņojumā presei sašutumu pauž kompleksa Dzelmju īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu apgāde Latvijā ir apdraudēta, ja tiks īstenots Veselības ministrijas (VM) informatīvais ziņojums par zāļu finansiālo pieejamību, paziņojumā presei norāda Latvijas nacionālās zāļu apgādes asociācija.

Savukārt Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija portālam lsm.lv norāda, ka VM sagatavotais informatīvais ziņojums par to, kā uzlabot recepšu zāļu pieejamību Latvijā, ir sasteigts, bet atsevišķi priekšlikumi – nelietderīgi un izšķērdīgi, turklāt plāna īstenošana varētu novest pie 150 attālāku aptieku bankrota.

VM plānā rosinātas vairākas izmaiņas recepšu zāļu aprites un pieejamības uzlabošanā, tostarp, piemēram, iecere medikamentiem noteikt cenu griestus – recepšu zāļu cenām Latvijā nepārsniegt tā paša ražotāja pārdošanas vai vairumtirdzniecības cenu Igaunijā un Lietuvā. Tāpat VM piedāvā visām recepšu zālēm, kuras nav kompensējamo medikamentu sarakstā, noteikt 5% kompensāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No redzamām spēka pozīcijām Londonā olimpiādes laikā pieies ne tikai drošības jautājumam vien. Īpaša 286 profesionāļu liela «zīmolpolicija» īstenos masīvu olimpisko spēļu ģenerālsponsoru tiesību uzraudzīšanu. Speciāli Londonas spēlēm paredzētā likumdošanā šiem tiesībsargiem dotas pilnvaras «kaktu reklāmistiem» uzlikt sodus līdz pat 20 tūkstošiem mārciņu, ziņo The Independent.

Spēļu rīkotāji jau veikuši preventīvu informatīvu kampaņu, liekot vietējiem biznesiem saprast, ka joku nebūs. Arī presei piekodināts nepadoties visam, uz ko mēle niez. The Independent publicējis bīstamo vārdu sarakstu, kuru lietošanu presei un uzņēmējiem labāk apsvērt divreiz. To starpā ir šādi: Londona, spēles, vasara, divi tūkstoši divpadsmit, divpadsmit divpadsmit, medaļas, zelts, sudrabs, bronza, sponsori un skaitlis 2012.

Krogu īpašnieki brīdināti, ka tāfelēm, uz kurām garāmgājēju piesaistei rakstīti spēļu translāciju laiki, jābūt «neitrālām». Proti, lai tie nereklamētu alus šķirnes vai darītavas, kas nav spēļu sponsori. Arī ēdienkartēs silti ieteikts izvairīties no «olimpiskajām kotletēm» u.tml., vai arī tas izrādīsies sālīti. Arī spēlēs pielaistajiem individuālajiem komersantiem atradies šķērslis. Lai neaizvainotu globālo partneri McDonald's, kam spēlēs ir ekskluzīvas ātro uzkodu tirgošanas tiesības, kioskniekiem aizliegts tirgot čipsus. Un tas nekas, ka McDonald's čipsus netaisa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevniecība Bizness&Baltija piektdien laidusi klajā jaunu nedēļas izdevumu Pulss, kas saturiski un vizuāli izskatās ļoti līdzīgi Izdevniecības Dienas bizness izdevumam Impulss. Vērtējiet paši - attēli fotogalerijā.

Projektu līdzības pamanīšanu plašākā publikā pierāda arī Dienas bizness reklāmas nodaļā piektdienas rītā saņemtie zvani - zvanītāji interesējās, vai iespējams ielikt reklāmu jaunajā Dienas biznesa izdevumā.

Savukārt Dienas bizness abonēšanas daļa piektdien saņēma šādu e-pastu: "Šodien (29.06.2007.) saņēmām "Dienas bizness" avīzi kopā ar pielikumu "Impulss". Tas "Impulsa" eksemplārs, kas tika ievietots mūsu pasta kastītē, ir krievu valodā. Mēs būtu pateicīgi, ja varētu to saņemt latviešu valodā." Izdevums Impulss piektdien neiznāk. Sazvanoties ar e-pasta nosūtītājiem, noskaidrojām, ka viņi saņēmuši izdevumu Pulss un noturējuši to par Impulss krievu versiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parlamenta deputāti šodien galīgajā lasījumā atbalstījuši PVN likmes samazināšanu tūrisma mītnēm, kā arī samazinātās PVN likmes piemērošanu presei arī nākamgad.

Jau ziņots, ka PVN likme no 21% uz 10% tūrismā tiks samazināta no šī gada 1. maija.

Pašlaik likums paredz, ka presei samazinātā PVN likme tiek piemērota līdz šī gada beigām, tomēr deputāti atbalstīja priekšlikumu to piemērot arī nākamgad.

Diskusijas izraisīja priekšlikumi samazināt PVN likmi recepšu zālēm, tomēr tie neizpelnījās deputātu vairākuma atbalstu.

Tūrisma nozare solījusi, ka nodokļa likmes samazināšana tai ļaus radīt 2000 jaunu darba vietu, kā arī palielinās apgrozījumu tūrismā, jo šāds solis ļaus piesaistīt lielās tūristu grupas, konferences utt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kad ECB sāks samazināt procentu likmes?

Anete Kravinska, Latvijas Bankas ekonomiste, 19.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku dzīvojam laikmetā, kad naudas tirgus likmes ir atgriezušās pozitīvā teritorijā un pakāpušās līdz līmeņiem, kas kredītņēmēju maciņus padarījuši krietni vien plānākus. Daudzi kredītņēmēji nepacietīgi gaida, kad Eiropas Centrālā banka (ECB) sāks mazināt likmes.

Pēc ECB Padomes 11. aprīļa sanāksmes paziņojumā presei pieļauts iespējams procentu likmju samazinājums. Runājot par likmju samazināšanu, ECB prezidente Kristīne Lagarda uzsver, ka ECB Padomes lēmums atkarīgs no ienākošajiem datiem, tostarp par novērtējumu, kad inflācija atgriezīsies ECB noteiktā mērķa – 2 % vidējā termiņā – līmenī. Daudziem no mums šāda komunikācija varētu šķist pārāk abstrakta un gribētos konkrētākas atbildes par procentu likmju attīstību nākotnē.

Šajā rakstā iepazīstināšu ar vairākiem avotiem, kam ne vien seko līdzi politikas veidotāji, bet kas ikvienam ekonomikas dalībniekam var sniegt informāciju par procentu likmju virzību nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

EM: nedēļas laikā cenas pieaugušas 2,8% preču un pakalpojumu

Dienas Bizness, 18.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot decembra pirmā un decembra otrā cenu monitoringa datus, vairākumam preču pamata cena ir palikusi nemainīga – 95,8 % gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas. Cenu pieaugums ir novērojams 2,8 % gadījumu, savukārt 1,4 % gadījumu cena ir samazinājusies, liecina decembra otrā cenu monitoringa rezultāti.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, pārbaudot monitoringa jaunākos datus, secina, ka joprojām dažām monitoringā iekļautajām precēm ir pieļaujamā viena eiro centa svārstība.

Tāpat arī iepriekšējos monitoringa datos bija norādīts, ka vairākām precēm tika veikta nekorekta konvertācija, savukārt decembra otrā monitoringa datos konvertācija atbilst un ir norādīta korekti.

Pārtikas produktu cenas lielākoties palikušas nemainīgas. Cena nav mainījusies rīsiem, griķiem, auzu pārslām, makaroniem, kā arī dažādu veidu maizēm – sēklu, kviešu, rudzu un tostermaizei.

Arī svaigas gaļas produktu grupā cenas lielākoties saglabājušās bez izmaiņām – cena nav mainījusies broilera stilbiņiem, svaigai liellopa gaļai, kā arī cūkgaļas šķiņķim, bet cūkgaļas karbonāde divos gadījumos kļuvusi lētāka par 26 santīmiem jeb 5,98 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

«Futbols» par TEC projektu Ventspilī turpinās

Vēsma Lēvalde, 19.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Eiropas naudas apguve ir apdraudēta, starp SIA Ventspils Energo dalībniekiem - Stadtwerke Flensburg GmbH un Ventspils domi - nav rasta saskaņa.

Ventspils Energo līdzīpašniece Stadtwerke Flensburg GmbH paziņojumā presei izsaka bažas, ka pašvaldība vēlas no projekta izstāties. Savas bažas Vācijas kapitāla uzņēmuma vadība pamato ar 6. maijā Ventspils pašvaldības izsludināto konkursu par konsultanta piesaistīšanu, lai esošās mazuta katlu mājas renovētu un piemērotu videi draudzīgākam kurināmajam.

«Mēs nevaram saprast, kādēļ Ventspils vēlas ieguldīt līdzekļus pilnībā novecojušās iekārtās. Vēlākais, 2013. gada beigās sāks darboties jaunās iekārtas. Ekonomiski un tehniski mēs nevaram izprast jēgu.

Mēs neticam, ka īsi pirms TEC projekta faktiskās realizācijas uzsākšanas Ventspils veiks tik krasu pavērsienu pilsētas siltuma un elektroenerģijas apgādes attīstībā. Taču mēs arī nespējam racionāli izskaidrot šādu rīcību,» pauž Stadtwerke Flensburg GmbH pārstāvis Tomas Bēlers. Savukārt Ventspils pašvaldība ironiski aicina Stadtwerke Flensburg GmbH koncentrēties sekmīgai TEC projekta īstenošanai, nevis izplatīt paziņojumus presei. «Kārtējo reizi nav izpildīts LR Finanšu ministrijas aicinājums līdz šā gada 14.maijam iesniegt pamatotu projekta realizēšanas shēmu,» Stadtwerke Flensburg GmbH paziņojumu komentē Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kukuļodšanas lietā kā «jautājumu kārtotājs» parādās Edmunds Krastiņš

, 30.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājs Raimonds Janita, kurš ir viens no apsūdzētajiem vērienīgajā Rīgas domes kukuļošanas lietā, pratināšanā liecinājis, ka 5000 eiro (3500 lati) esot bijuši paredzēti vienam no Tautas partijas (TP) dibinātājiem, kādreizējam Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītājam Edmundam Krastiņam, raksta diena.lv atsaucoties uz žurnālu Klubs.

Žurnāls raksta, ka «politiskā jumta» esamību minētajā lietā apliecina gan noklausītas sarunas starp krimināllietā apsūdzētajiem Janitu un bijušo Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoru Vilni Štramu, gan epizode ar 30 000 eiro pieprasīšanu par būvniecības atļaujas iegūšanu namam Dzelzavas ielā, Rīgā.

Pēc žurnāla rīcībā esošas neoficiālas informācijas, lietā noklausītajās sarunās Štrams vairākkārt piemin gan kādu Edmundu, gan Krastiņu, caur kuru iet «visi jautājumi». Par politisko jumtu liecinot vēl viena epizode.

Saskaņā ar apsūdzību 2007.gadā sākumā Štrams izskaidroja Janitam, ka jāpieprasa 30 000 eiro (21 000 latu) no firmas C.R.M. nami par būvniecības atļaujas iegūšanu dzīvojamo māju celtniecībai Rīgā, Dzelzavas ielā. Tobrīd firmas kontrolpakete piederējusi partijas Jaunais laiks (JL) bijušā ģenerālsekretāra Grigorija Krupņikova brālim Dmitrijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina nelikvidēt RAPLM

Paula Prauliņa, 15.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot ieceri likvidēt Reģionālās attīstības un pašvaldību ministriju, vairāku pašvaldību vadītāji uzskata, ka vienkāršota pieeja valsts pārvaldes reformām nav pieņemama un aicina neaizmirst par pašvaldību un to iedzīvotāju interesēm.

Krīzes laikā, kad pašvaldībām nākas operatīvi risināt virkni iedzīvotājiem svarīgu jautājumu, kā arī pēc novadu izveidošanas domājot par plašākas teritorijas attīstību, esot nepieņemami, ka tiek sarežģīta pašvaldību saikne ar valdību. Tāpat sasteigtās diskusijas par labi strādājošas ministrijas likvidāciju liekot uzdot jautājumu, kas turpmāk notiks ar Eiropas fondu investīcijām pašvaldībās, ar nekavējoties uzsākamo aktivitāti kompleksai jauno novadu attīstības veicināšanai. «Pašreizējā ekonomiskajā situācijā, kad samazinās uzņēmējdarbības aktivitāte un līdz ar to pašvaldību ieņēmumi, redzot šādus koalīcijas lēmumus, rodas sajūta, ka valdība neizprot, ka tieši Eiropas fondi, kas caur pašvaldībām tiek novirzīti investīcijās, ir gandrīz vienīgā iespēja uzturēt un sildīt ekonomiku reģionos,» sacīts vairāku pašvaldību vadītāju paziņojumā presei. Kopumā to parakstījuši 15 novadu vadītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunais laiks atzīst, ka no sutenerismā apsūdzētām personām saņēmis 1500 Ls ziedojumus

Madara Fridrihsone, 21.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Vienotības daļu kļuvusī politiskā partija Jaunais laiks (JL), no masu medijiem uzzinot, ka 2009. gadā pieņēmusi ziedojumus no personām, kam uzrādītas apsūdzības sutenerismā, no šīm personām saņemto naudu ziedojusi vardarbībā cietušo sieviešu rehabilitācijai resursu centrā sievietēm Marta.

Tas pausts piektdien izplatītajā paziņojumā presei. Svētdien Latvijas Televīzijas raidījums De facto gatavojas pārraidīt sižetu par to, ka JL savulaik pieņēmusi ziedojumus no prostitūcijas biznesā iesaistītām personām, liecina televīzijā demonstrētais De facto pieteikums.

JL paziņojumā presei norāda, ka, ņemot vērā, ka ik gadu partijai finanšu līdzekļus ziedo vidēji trīs tūkstoši cilvēku un organizācijai nav pieejas informācijai par šo personu darījumiem, pārbaudīt katra ziedotāja darbību neesot iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru