Jaunākais izdevums

"Saeimas cilvēkiem jāiziet makroekonomisko kursu minimums, pirms lemt par lietām, kuras viņi nesaprot," intervijā Latvijas Avīzei, komentējot krīzes situāciju Latvijā, 7. janvārī saka uzņēmējs Uldis Pīlēns.

Uz LA jautājumu, kā, viņaprāt, vajadzēja rīkoties Godmanim un valdībai, uzņēmējs atbild: "Es tik tiešām rīkotos citādi. Piekrītu ekonomistam Osim, ka 1) krīzē celt PVN un akcīzes nodokli nebija prāta darbs, it īpaši – nesinhroni ar Lietuvu un Igauniju, 2) Parex pārņemšana ir liela kļūda. Arī tagad Godmanis stāstījis, ka no vienas puses – banka pēc iespējas ātrāk pārdodama. Pilnīgs haoss valdīja jau Parex pārņemšanas laikā, bet nu paziņo – "pārdodama vilku bedre"! Viens variants bija, sākoties problēmām, banku aiztaisīt ciet un pārbaudīt no augšas līdz apakšai. Kurš lej iekšā degvielu motorā, kam lejpusē viss ir caurs! Vasaras sākumā runāja par budžeta deficītu miljarda apmērā, bet rudenī šis deficīts jau bija 1.8 miljardi.

Kur tad piepeši skaitļi gandrīz dubultojās? Droši vien Parex bedres dēļ. Tagad valsts pārņēmusi saistības, ko producējusi viena privāta struktūra. /../ – Manuprāt, tad varēja runāt ar pārējām finanšu sistēmas dalībniecēm bankām, vai krītošais Parex nav kopus spēkiem adaptējams, savienojams u. tml. Diez vai valdība tā darīja. Šveicē ir pieredze, kā pārtvert grimstošo banku, kamēr nav par vēlu, un pārdalīt tirgu, neļaujot nevienai bankrotēt. Latvijas ekonomiskajā situācijā, kura tiek arvien kompaktizēta – varbūt visām bankām nemaz vairs nebūs vietas tajā sistēmā, kas uzbūvēta? Un tādu lietu ir vesela kaudze, par kurām teikt, ka augstākās izpildvaras personas nav rīkojušās pietiekami profesionāli. Rezultātā: esam tikuši pie parāda, kurš ir daudz pamatīgāks, nekā valstij nepieciešams. Uzņēmēji, aizņemdamies, sastāda biznesa plānu, iet uz banku, un kad banka saka okei, tad ir arī visām iesaistošajām pusēm skaidrs redzējums, kā naudu atdos. Valstij, saņemot 7.5 miljardus eiro, liekas, ka ar to viss beidzies. Ar to viss tikai sākas! Kas būs, ja nevarēsim atdot šo milzu summu? Nauda ienākšot pa porcijām, un atdodama pēc samērā īsa termiņa. Cerībā palielināt ienākumus budžetā, valdība izspēlējusi PVN palielināšanas kārti. Un ja nu pēc gada 1. ceturkšņa noskaidrojas, ka kārts izspēlēta nepareizi, budžets saņem mazāk, nekā gaidīts? Ja viena daļa saimnieciskās aktivitātes novirzījusies uz Lietuvu, Igauniju, kur vairums brauks iepirkties, pēc 1. februāra – arī degvielu?

Savukārt komentējot pievienotās vērtības nodokļa pacelšanu un Starptautiskā Valūtas fonda aizdevumu, U. Pīlēns piekrīt LA, ka Latvija faktiski ir ieķīlāta:

"Es domāju, kāpēc lai SVF būtu savādāks, nekā jebkurš cits aizdevējs, kurš aizdod naudu uz procentiem, sagaida atpakaļ atdotu pēc trīs gadiem un drošības labad paprasa kādu ķīlu pretī. Kaut kādām saistībām taču jābūt! Tās mani interesē. Kā pilsoni. Bet kā uzņēmējs es saprotu, ka ar šādu piedāvāto palielināto nodokļu paketi nevar to naudu nopelnīt. Esmu jau izteicies, ka Saeimas cilvēkiem jāiziet makroekonomisko kursu minimums pirms lemt par lietām, kuras viņi nesaprot. Šobrīd lēmumus pieņem un par tiem balso naktīs."

Uzņēmējs intervijā aizstāv lata vērtības ierobežotu samazināšanu: "Nauda ir tikai instruments sabiedriski ekonomiskās situācijas stabilizēšanai valstī. Naudas vērtības iesaldēšana nedrīkst izvērsties par pašmērķi. Zviedru krona pēdējo mēnešu laikā pret eiro nokritusies par apmēram piecpadsmit procentiem. Tas nozīmē, ka viņi sargā iekšējo tirgu, vienlaicīgi vairojot spēju eksportēt no Zviedrijas. Mēs, kas eksportējam no Latvijas, tāpat kā citi redzam, cik grūti kļuvis ieiet zviedru tirgū. Naudas vērtību ir jāpiemēro laikiem un apstākļiem. Baņķieru lobijs Latvijā saka – sargi Dievs, nekādā gadījumā neķeraties klāt latam! No tā izriet, ka darbalgas spiež uz leju, darbinieku skaits krīt, ekonomiskā aktivitāte samazinās, jo esot uzņemtas kredītsaistības. Bet kas atdos parādus? Cilvēki tos maksās no bezdarbnieku pabalstiem? Šā vai tā atdošanas iespējas samazinās. Otrā versijā, ja lata vērtību, piemēram, par piecpadsmit procentiem samazinātu, tad par tik daudz kristos cilvēku pirktspēja. Alga paliktu tāda, kāda bija, darbavietas "nesaīsinātu", bet darbīgie ļaudis būtu spiesti aktivizēties un pārkārtoties, strādāt produktīvāk un efektīvāk, meklēt vietu eksporta tirgos. Nebūtu nolaidušās rokas, kā tas ir bankrotējušam uzņēmumam vai mājsaimniecībai, kurā ģimenes galva pazaudējis darbu. Tas ir jautājums par citu vidi, par sabiedrības psiholoģisko veselību, kad tai tiek dota izpratne par tuvāku un tālāku nākotni.

/../ Protams, valsts varēja būt daudz, daudz gatavāka, un ļoti noderētu makroekonomiskās autoritātes, kurās ieklausīties. Ekonomiskā autoritāte ir tāpēc autoritāte, ka dod ticamu prognozi par perspektīvu, nevis statistikas analīzi par pagātni. No Finanšu ministrijas analītiķiem tagad dzirdam vaimanas – mēs nedomājām, ka būt tik traki! Atvainojiet, jebkurā normālā uzņēmumā ir izrēķināti iespējamie krīzes scenāriji līdz vissliktākajam, līdz sarkanai līnijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs, Apvienotā saraksta dibinātājs Uldis Pīlēns nolēmis kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, intervijā aģentūrai LETA apliecināja politiķis.

Pīlēns ir pirmais, kurš paziņojis par savu startu maijā gaidāmajās Valsts prezidenta vēlēšanās. Esošais Valsts prezidents Egils Levits pagaidām nav atklājis, vai kandidēs atkārtoti.

Pīlēns skaidroja, ka lēmums pieņemts, visu pamatīgi apsverot. Tāpēc tam esot bijis nepieciešams tik daudz laika, lai arī par Pīlēna kandidēšanu spekulēts jau ilgstoši.

"Lieldienu laiks ir nopietnu pārdomu laiks kristīgajā pasaulē. [..] Šis nav jautājums par gribēšanu vai negribēšanu. Pirms Ukrainas kara teicu, ka šis amats nav tas, ko man ļoti gribētos iekarot. Bet situācija pasaulē ir ļoti mainīga, un esam atbildīgi cilvēki – arī tie, kuri nāk politikā. Man aiz muguras ir 35 gadi uzņēmējdarbībā, pēc profesijas esmu arhitekts, un, lai tiktu skaidrībā ar šo ļoti lielo uzticības līmeni, ko Apvienotā saraksta deputāti man ir devuši, ir nepieciešams laiks. Lai saprastu, vai esmu gatavs nest šādu atbildību, lai pārrunātu ar ģimeni un lai sāktu kārtot lietas, kas saistītas ar uzņēmējdarbību, jo potenciāls Valsts prezidenta amats nav saistāms ar uzņēmējdarbību," pauda Pīlēns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Pīlēns: Administratīvi teritoriālā reforma sākta nepareizā veidā un ļoti virspusēji

LETA, 07.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvi teritoriālā reforma (ATR) Latvijā ir nepieciešama, bet tā sākta nepareizā veidā, un ļoti, ļoti virspusēji, intervijā sacīja uzņēmuma «UPB» padomes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns.

Viņš norādīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), organizējot ATR, obligāti būtu jāņem vērā ļoti dažādā iedzīvotāju blīvuma struktūra.

«Pirmkārt - Pierīgas tuvums, Rīgas aglomerācijas, blīvuma struktūra Ikšķilē vai Ogrē rada principiāli citādāku saimniecisko modeli nekā, piemēram, Ventspils vai Liepājas pieguļošajās teritorijās, kur saimnieciskās komponentes veido lielu disbalansu. Otrkārt, piemēram Vidzemes pilsētu - Cēsu un Valmieras - pieguļošās teritorijas ir daudz blīvākas. Respektīvi, Vidzemes zonā ir labāk sabalansētas teritorijas, bet Kurzemē ir ārkārtīgi liela neviendabība - gan no darba algu, gan arī, piemēram, no nekustamā īpašuma cenu viedokļa. Teritorijas ar zemu blīvumu un neviendabīgas teritorijas pieprasa valsts intervenci,» skaidroja Pīlēns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pīlēns: Vienīgā ideja «eiro 2014.gadā pāri līķiem» ir pārāk šaurs mērķis

Žanete Hāka, 04.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīze mūs ir tiktāl nogurdinājusi, ka, risinot atsevišķas taktiskas problēmas - airBaltic, tad Krājbankas, tad atkal citu -, esam pazaudējuši orientieri, kurp mēs īsti ejam, intervijā žurnālam Playboy saka UPB holdinga valdes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns.

«Tas ir kā studentu laikos, gumijas laiviņā pa Amatu braucot. Ja tu nodarbojies tikai ar ūdens smelšanu ārā no laiviņas, tad drīz esi krācē iekšā, pēc tam vēl pazaudē līdzairētāju, kuru krastmalas krūma zars ir izvilcis ārā no laivas, tad tu domā tikai par to, kā viņu glābt, - kāds tur vairs virziens? » jautā U.Pīlēns.

Viņš uzsver, ka līdzīgi notiek Latvijas politikā - mēs neesam līdzsvarā ar sevi, esam apjukuši starp nacionālas valsts ideju un līdzdalību ģeopolitisku problēmu risināšanā, glābjot eiro, un tā pazaudējam orientāciju, kurp katram sabiedrības loceklim jāiet. «Es būtu laimīgs, ja valdības vadītājs vai Saeimas spīkers man pateiktu skaidru redzējumu: dārgie uzņēmēji, mēs tagad kustamies tajā un tajā virzienā, būsim atkarīgi no Eiropas naudas, savu nacionālo identitāti uz desmit gadiem noliksim malā, iespējams, pēc tam paņemsim to atpakaļ, bet tagad būs Eiropas naudas apgūšanas process. Tas vismaz būtu redzējums, kuram var piekrist vai nepiekrist. Tagad ir pilnīga neskaidrībā,» viņš norāda, piebilstot, ka, ja sabiedrību tiktāl dezorientē, tā, protams, nogurst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

UPB holdinga prezidents Uldis Pīlēns analizē krīzi gan Eiropā kopumā, gan Latvijā, kur daudzās jomās, pēc viņa teiktā, tā izraisījusi pilnīgu haosu. Par to vēsta UPB holdinga iekšējais izdevums UPB Ziņas.

U. Pīlēns intervijā slavē Skandināvijas un Lielbritānijas valstu valdības un pašvaldības, kuras lieto dažādas metodes, lai kompensētu privātās būvniecības kritumu un mazinātu krīzi. Uz jautājumu, vai Latvijas valdībai ir līdzīga politika, uzņēmējs atbild:

"Diemžēl pilnīgs haoss. Lielākā daļa līdz šim tērētās ES naudas nav dalīta ar mērķi vairot Latvijas eksportspēju." Viņš norāda, ka krīzes pamatā ir daudzi uzņēmumi, kyuri strādā vienā nišā ar milzu jaudām, kuras vērstas uz iekšējo tirgu un patēriņu. "Mūsu politiskā vide šobrīd nav gatava efektīvi palīdzēt uzņēmējiem," viņš atzīst un iesaka katram uzņēmējam meklēt savu uzvedības modeli krīzē, izspēlēt krīzes scenārijus līdz vissliktākajam. "Ja palīdzība nāk, jo labāk, bet nepaļauties uz to," iesaka U. Pīlēns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Mārtiņš Pīlēns par Latvijas arhitektiem: vairumā esam tādi vidējā lauka spēlētāji

NOZARE.LV, 24.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārzemēs Latvijas arhitektiem pieprasa specifiskākas lietas, jo Latvijas arhitektūras lielākā kvalitāte ir tieši atturīgajā, mazliet necilajā arhitektūrā, ko vairāk novērtē ārzemēs, stāsta arhitektu biroja 1 plus 1 vadītājs arhitekts Mārtiņš Pīlēns.

«Latvijā ir daudz vidējas ambiciozitātes līmeņa arhitektūras - mēs neesam ne slikti arhitekti, ne arī pārāk labi arhitekti, vairumā esam tādi vidējā lauka spēlētāji. Ir pāris ļoti labi speciālisti uz koka māju rekonstrukcijām, kuriem ir drosme saskatīt izaicinājumu pārbūvē, tas piemīt tieši Latvijas arhitektiem. Tādēļ mums tirgus vienmēr ir un būs gan šeit, gan arī ārpusē,» sacīja Pīlēns.

Arhitekts norādīja, ka ārzemēs Latvijas arhitektiem pieprasa specifiskākas lietas - Latvijas arhitekti jau sen starptautiskos konkursos ir sevi pierādījuši ar dažādiem interesantiem objektiem.

«Bieži vien šie objekti vietējā tirgū nemaz netiek atpazīti vai augsti vērtēti tieši savas atturības dēļ, necilības dēļ, jo Latvijā joprojām tiek augsti vērtēts košums un krāšņums. Taču mūsu lielākās kvalitātes ir tieši šajā atturīgajā, mazliet necilajā arhitektūrā - smalka vienkāršība ir mūsu nācijas vērtība. Mazliet vairāk to novērtē ārzemēs,» skaidroja Pīlēns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nedrīkst aizmirst par reģionu attīstību; jau šobrīd varam redzēt darbaspēka aizplūšanu uz ārvalstīm, kas apgrūtina tautsaimniecības asinsriti

Dienas Biznesa (DB) klubā, kas apvieno ietekmīgākos Latvijas uzņēmējus, norādīja UPB Holding padomes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns. Latvijā politiskajā vidē ir nepieciešama biznesa domāšana. Ja kritiski paskatāmies uz Latvijas tautsaimniecību un politikas aktivitātēm un izpratni par to kopumā, neredzu valsts līmeņa spēju domāt par atbalsta sniegšanu konkrētām industrijām vai taisni pretēji – atbalsta nesniegšanu, uzsvēra U. Pīlēns.

Ja nedomājam šādā līmenī, tad nevaram runāt par reģionālo politiku, izglītību, darba spēka profesionalizāciju un citiem būtiskiem jautājumiem. Arī pēdējā laikā aktuālajā diskusijā par mikrouzņēmumu nodokli viņš neatbalsta attiecīgos atvieglojumus un šādu lēmumu jomā velk paralēles ar biatlonu, kad tiekam aizlaisti soda aplī, kurā pazaudējam potenciālu, lai gan dzīve neapstājas un starptautiskā līmenī konkurētspēja attīstās. Nav noslēpums, ka Eiropā sabiedrība noveco un lielajās valstīs katru gadu ir nepieciešami jauni augsta līmeņa speciālisti, piemēram, Vācijā ir aprēķināts, ka katru gadu valstij nepieciešams piesaisīt aptuveni 600 tūkstošus šāda līmeņa speciālistu, turklāt vislabāk imigrantus ir piesaistīt no Baltijas valstīm un Polijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas pārņemšana valsts īpašumā ir visneveiksmīgākā Eiropas vēsturē, intervijā Neatkarīgajai norāda uzņēmējs Uldis Pīlēns.

"Pirmā argumentācija – lētāk būs banku pārņemt, nevis izmaksāt noguldītājiem pa 50 000 eiro. Pēc tam – sindicētie kredīti. Vai tad tie bija valdības garantēti? Ja tā, tad tiem vajadzēja parādīties budžetos. Bet nekā tāda nebija. Rezultātā – visneveiksmīgākā bankas pārņemšana, kādu es zinu Eiropas vēsturē," uzsver U. Pīlēns.

"Nauda no bankas ir aizplūdusi. Valsts ir paklupusi kā uz banāna mizas. Valsts kase jau kuru reizi met iekšā šajā bankā lielas summas. Tas ir nopietns signāls, ka šī taktika nav devusi to rezultātu, ko kāds acīmredzot sev ir solījis, pārņemot šo banku. Valsts nedrīkst būt glābējs saimnieciskajā vidē, tai jāveido tai ietvars – arī tas ir viens no konservatīvās politikas pamatuzstādījumiem. Valsts ir spēles noteikumu definētāja, nevis spēlētāja," nobeigumā norāda U. Pīlēns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pīlēns apņēmies pārdot savas daļas UPB arī tad, ja nekļūs par prezidentu

LETA, 23.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Uldis Pīlēns ir apņēmies pārdot savas daļas AS "UPB" arī tad, ja netiks ievēlēts Valsts prezidenta amatā, intervijā Latvijas Televīzijai 22.maijā apliecināja Pīlēns.

Pīlēns ir viens no trim Valsts prezidenta amata kandidātiem, kuru uz vēlēšanām virza "Apvienotais saraksts". "Jaunā vienotība" amatam virza ilggadējo ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV), bet "Progresīvie" - publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto. Valdošās koalīcijas partiju nespēja vienoties par vienu kandidātu ir radījusi saspīlējumu starp politiskajiem spēkiem.

Pīlēns intervijā stāstīja, ka pašlaik notiek sarunas par viņa daļu pārdošanu "UPB". Pirmās sarunas notiekot ar esošajiem akcionāriem, kuriem ir pirmpirkuma tiesības, bet interese kopumā esot gana liela.

Pirms vairākiem gadiem "UPB" novērtēts par 91 miljonu eiro. Pašlaik Pīlēnam piederot trešdaļa uzņēmuma. Taujāts, vai attiecīgi sanāk, ka viņš tirgo savu daļu par aptuveni 30 miljoniem eiro, Pīlēns daļēji piekrita, gan uzsverot, ka pašlaik notiek jaunas sarunas un veikti jauni vērtējumi par cenu, lai nonāktu pie abām pusēm pieņemama risinājuma. Viņa skatījumā, "UPB" pēdējos gados varētu būt kļuvis tikai vērtīgāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

UPB holdinga prezidents, uzņēmējs Uldis Pīlēns 12. decembrī Tautas partijas birojā iesniedzis vēstuli, kurā pauž par savu lēmumu izstāties no partijas.

Ekonomikas glābšanas programma, viņaprāt, esot saturiski absurda, stabilitāti un attīstību neveicinoša paša būtībā.

"Politisko un tautsaimniecisko prioritāšu apzināšanās, personālpolitikas jautājumi, sociāli atbildīgas tirgus ekonomikas un nacionāli konservatīvas politikas vērtības, stils komunikācijai ar sabiedrību, sociālo un politisko partneru atbildīga izvēle, tautsaimniecības stratēģijas un reģionālpolitikas jautājumi, koķetēšana ar nacionāli konservatīvas ideoloģijas pretiniekiem, jautājums – kas mēs esam – demokrātiska vai autoritāra partija: tie ir jautājumi, kuri ir bijuši mūsu diskusiju, viedokļu sadursmju pamatā visu šo laiku, man atrodoties Tautas partijas biedru vidū, valdē, frakcijā, kongresos un konferencēs (kamēr tādas bija).

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Pīlēns: IKP pieaugums par 2,5% labākajā gadījumā ir parāda atdošanas līmenis

Nozare.lv, 14.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikai jāaug vismaz par 6%, lai sasniegtu kaut kādu attīstību, jo Finanšu ministrijas prognozētais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 2012.gadā par 2,5% labākajā gadījumā ir parāda atdošanas līmenis, norāda holdinga UPB vadītājs Uldis Pīlēns.

Latvijas Universitātes Ekonomikas vadības fakultātes Starptautisko ekonomisko attiecību katedras profesore Margarita Dunska piekrita, ka IKP kāpums par 2,5% tiešām nav nekāda izaugsme, bet arī 6%, viņasprāt, būtu par daudz.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) savukārt uzskata, ka optimāls IKP kāpums Latvijai būtu par 4% līdz 5% gadā.

Tomēr, kā uzsvēra Pīlēns, lai uzņēmējs varētu veiksmīgi strādāt, apgūt tirgus, būt konkurētspējīgs un izglītot savus darbiniekus, nepieciešama lielāka izaugsme par 2,5%.

«Ar tādu izaugsmi nevaram atgriezt valstī tos, kuri ir aizbraukuši. Protams, situācija patlaban ir labāka. Būtu muļķīgi teikt, ka tā nav, bet tā ir taktiski, nevis strukturāli labāka,» uzskata uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

UPB holdings reģistrē jaunu kapitālsabiedrību Londonā – jau astoto meitasuzņēmumu ārvalstīs

Lielbritānijā reģistrētais uzņēmums nodarbosies ar UPB holdinga produktu un pakalpojumu pārdošanu, vienlaikus veicot padziļinātu potenciālā tirgus izpēti, DB informēja a/s UPB valdes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns.

Paplašinoties saimnieciskajai darbībai Skandināvijā, tiek arī pētīta iespēja iegādāties kādu inženiertehnisku uzņēmumu Skandināvijā. Holdinga apgrozījums pērn audzis par 11%, un eksporta apjoms jau vairākus gadus ir virs 60%.

«Esam gatavi lielākam atspērienam,» saka U. Pīlēns, vienlaikus norādot, ka starptautiskās situācijas saasināšanās var nozīmēt tirgus sabremzēšanos Eiropā.

Politiski svarīgi

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

UPB holdinga akcionāru strīds nonācis tiesā

Vēsma Lēvalde, 10.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas tiesa piemērojusi 250 latu lielu naudas sodu a/s UPB valdes priekšsēdētājam Uldim Pīlēnam par tiesu izpildītāja rīkojumu nepildīšanu - atteikšanos akcionāru reģistrā ierakstīt aizlieguma zīmi viceprezidenta un holdinga līdzīpašnieka Oskara Mora 564 a/s UPB akcijām.

Eriks Hjorts, viens no a/s UPB sākotnējiem investoriem, vērsās tiesā pret Oskaru Moru, lai piedzītu no Oskara Mora 249 tūkstošu latu lielu parādu, kas radies, iegādājoties akcijas no Erika Hjorta, taču nenorēķinoties par tām. Lai gan Oskars Mors iegādātās akcijas pārreģistrējis uz sava vārda uzreiz pēc pirkuma līguma noslēgšanas, tomēr pielīgto samaksu nav veicis. Turklāt, norāda E. Hjorts, tikai dažas dienas pēc maksājuma termiņa nokavēšanas Oskars Mors noslēdzis laulības līgumu, nodibinot mantas šķirtību, kā arī strīda laikā deklarējis dzīvesvietu Mārupē, lūdzot civillietu par parāda piedziņu nodot izskatīt Rīgas apgabaltiesai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uldis Pīlēns: Partijas nebūs tās, kas sabiedrību motivēs un iedvesmos.

Vēsma Lēvalde, 14.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parlaments jau ir «dembeļa» noskaņās un šobrīd nav redzējuma par valsts tālāko kursu pēc vēlēšanām. Pēc vēlēšanām būs ļoti sarežģīti un neviens bloks nejaudās dominēt pār pārējiem. Izeja ir bezpartijisku intelektuāļu iesaistīšana valsts pārvaldē.

Tā intervijā Latvijas Avīzei prognozē uzņēmējs, Meierovica biedrības neatkarīgais eksperts Uldis Pīlēns.

«/../ modernas nacionālas valsts redzējums un pamatnācijas atbildība par savu valsti ir dziļi integrēta šo pārmaiņu laiku procesos,» savu nostāju raksturo Uldis Pīlēns, norādot, ka viņš ir neatkarīga eksperta pozīcijās, jo nedomā, ka partijas var iedvesmot sabiedrību.

Pašlaik, norāda uzņēmējs, ir sācies trešais krīzes vilnis. Pirmais bija finansiālais, otrais – ekonomiskais, bet trešais – valstu parādu krīzes vilnis. Tas nozīmē, ka būs apgrūtināta naudas pieejamība kapitāla tirgū, norāda U. Pīlēns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

UPB holdinga valdi pamet tā dibinātāji Pīlēns un Mors

Dienas Bizness, 09.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

UPB holdinga valdi pirmdien, 9. februārī, atstāj tā dibinātāji Uldis Pīlēns un Oskars Mors, nododot UPB vadības stafeti jaunās menedžeru paaudzes rokās, informē UPB holdinga mārketinga departamenta direktore Ilze Rosicka.

U. Pīlēns un O. Mors pēc aiziešanas no uzņēmuma operatīvās vadības turpmāk koncentrēsies darbam UPB holdinga padomē. Padomē turpmāk darbosies arī UPB holdingā ietilpstošās MB Betons grupas līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Normunds Horsts.

Tādējādi uzņēmums, atrodoties savas līdzšinējās attīstības augstākajā punktā, nolēmis pārgrupēt holdinga vadības spēkus, piesaistot operatīvai biznesa vadībai aktīvu un enerģisku menedžeru jauno paaudzi, kas izaudzināta uzņēmumā – Daini Bērziņu, Noru Kalnu, kura darbojās jau uzņēmuma iepriekšējās valdes sastāvā, un Uģi Grīnbergu, bet UPB holdinga padomi nodrošinot ar spēcīgu un pieredzes bagātu komandu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimai trešdien pirmajā balsojumā neizdevās ievēlēt jaunu Valsts prezidentu, jo neviens kandidāts nesaņēma nepieciešamo vismaz 51 balsi.

Vislielāko balsu skaitu jeb 42 deputātu atbalstu saņēma premjera partijas "Jaunā vienotības" (JV) virzītais kandidāts, ilggadējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), tātad par viņu nobalsojusi arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). JV Saeimā ir 26 balsis, bet ZZS - 16 deputāti. Pret Rinkēviču nobalsoja 45 deputāti.

Otru lielāko atbalstu jeb 25 balsis saņēma valdošo koalīciju veidojošā "Apvienotā saraksta" (AS) virzītais AS dibinātājs, uzņēmējs Uldis Pīlēns. AS Saeimā ir 15 balsis, bet par Pīlēnu solīja balsot arī Aināra Šlesera "Latvija pirmajā vietā" ar deviņām balsīm un deputāte Glorija Grevcova. Pret viņu balsojuši 62 deputāti.

Pēdējā vietā ierindojās "Progresīvo" Valsts prezidenta amatam izvirzītā publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto, par kuru nobalsoja 10 deputāti. Pret viņu nobalsoja 77 deputāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pīlēns: Kompetence jāpērk par Eiropas naudu

Vēsma Lēvalde, 15.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai, lai pārvarētu krīzi, nepieciešami tā sauktie «ģenerālisti» jeb intelektuāļi ar autoritāti un ietekmi politikā, intervijā Latvijas Avīzei pauž uzņēmējs Uldis Pīlēns.

Valstīs, kur skaidri saskatāma «ģenerālistu» ietekme uz valsts politiku, krīzes pārvarēšanas rezultāti ir labi, tādējādi nostiprinās valsts autoritāte starptautiskos procesos un iekšpolitikā dominē sociālais līdzsvars un psiholoģiskais komforts sabiedrībā, norāda U. Pīlēns. Pie «ģenerālistiem» Eiropā viņš pieskaita arī Vācijas kancleri Angeli Merkeli. Savukārt Latvijas premjers Valdis Dombrovskis, viņaprāt, ir apstākļu gūsteknis, jo pārņēma valdību ar jau līdz detaļām parakstītu Latvijas un SVF memorandu. Līdz ar to premjers ir būtiski ierobežots savā rīcībspējā. Tomēr viņš valdībai pārmet nespēju aktivizēt sabiedrības mobilizācijas un solidaritātes spēju un katastrofālu varas autoritātes zaudēšanu. «Te nav runas tikai par uzpleču nost raušanu ministriem, bet par valsts varas autoritātes atjaunošanu. Redzam, ka lielākā daļa makroekonomistu pazuduši no publiskās vides ar saviem viedokļiem un ekspertīzi. Tiem nolaidušās rokas. Arvien vairāk kļūst to, un es viņu skaitā, kuri šobrīd var teikt – ar šādu politiku nezinu, kur Latvija iet,» atzīstas uzņēmējs. Viņš iebilst pret algu nivelēšanu, norādot, ka «pašcieņai ir sava vērtība. Un darbam arī».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reāla triju Baltijas valstu sadarbība, nevis sadarbība tikai vārdos varētu izvest šo reģionu no krīzes, tā intervijā laikrakstam Bizness&Baltija uzsver holdinga UPB prezidents Uldis Pīlēns.

Uz jautājumu, kāpēc Latvija izrādījusies tik smagā situācijā, uzņēmējs norāda, ka jau 1996. gadā viņš uzvēris lata lielo stiprumu. Tā rezultātā eksporta potenciāls ir mazs, jo iepirkt bija izdevīgāk nekā ražot. «Latvijas Banka veic ļoti stingru monetāro politiku, bet mums līdzās ir Polija, Norvēģija, Zviedrija un citas valstis, kur tā ir ļoti dinamiska. Tas apgrūtina konkurenci. Latvijas uzņēmumiem ir sarežģīti iekļūt citu valstu tirgos, taču arī no iekšējā tirgus mēs tiekam izspiesti. Rezultātā greizais rūpniecības potenciāls, kas veidots, pateicoties skandināvu bankām un orientēts uz patēriņu, kļūst maz efektīvs. Mūsu ekonomika daudzos strukturāli svarīgos sektoros strādā jau uz sarkanās līnijas robežas. Rūpniecības apjomi neiet nekādā salīdzinājumā ar parādiem un banku kredītiem, » tā uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Labākais arhitektūras darbs — sporta zāle Talsos

, 14.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas arhitektūras 2008. gada Lielā balva piešķirta Talsu pilsētas 2.vidusskolas un sākumskolas sporta zāles autoriem.

Tie ir a/s UPB, arhitekts Uldis Pīlēns, Guna Pīlēna, Dzintars Heinsbergs un Ilze Ķauķe. Sporta zāle atzīta arī par labāko projektu kategorijā Jaunbūves – publiskas ēkas.

No kopumā iesniegtā 81 darba astoņās nominācijās tehniskās komisijas žūrija konkursa otrajai kārtai izvirzīja 32 darbus. Konkursa otrajā kārtā darbus izvērtēja un laureātus noteica starptautiska žūrija: Igaunijas Arhitektūras centra direktors Ilars Marks (Ülar Mark), Kijevas Arhitekta Sergeja Babuškina biroja direktors Aleksandrs Babuškins, Viļņas Ģedimas Tehniskās universitātes docents Sauļus Mikšts (Saulius Mikstas), Tallinas pilsētas arhitekts Endriks Mands (Endrik Mand), kā arī Igaunijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs Ike Volkovs (Ike Volkov).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uldis Pīlēns: Apdraudētas ir demokrātijas pamatvērtības

Vēsma Lēvalde, Db, 05.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Uldis Pīlēns uzskata, ka nekavējoties jāsāk diskusija par valdības «kļūdu labojumu». Viņam ir savs redzējums par iespējamo izeju no krīzes, balstīts uz paša pieredzi, darbojoties dažādās valstīs, pasaules krīžu vēsturi un rūpīgu pasaules vadošo ekonomistu darbu analīzi.

Vai Jums kā uzņēmējam un šīs valsts pilsonim ir skaidrs, kas īsti notiek valstī?

Grūts brīdis Latvijai. Tas, kas tagad izdarīts jau ar otro nepareizo lēmumu sēriju, ir ārkārtīgi liela kļūda un ne tikai ciparu izteiksmē. Tagad ir aizskartas jau demokrātiskas sabiedrības pamatvērtības. Pirmā no tām ir juristu valodā tiesiskā paļāvība, vienkārši runājot - paļāvība uz savu valsti, uz savas valsts politiku. Ja šodien mēs ķeramies klāt pie pamatpensijām, turklāt vienu dienu apgalvojot, ka to nedarīs, bet otrajā jau atsakoties no teiktā, ķeroties pie skolotāju algām, nodrošinājuma medicīnai, sekas ir traģiskas nozaru pamatiem. Tas nav kā uzņēmējdarbībā – lieku mašīnu var turēt noliktavā vai pārdot. Tas nozīmē uzticības apdraudējumu valsts pārvaldei. Nevar vienā dienā pārvilkt krustu izglītības un veselības aizsardzības cilvēciskajam un intelektuālajam resursam, tradīcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pīlēns: Preses nama kvartāla attīstītājs nemaksāja UPB par paveiktajiem būvdarbiem

LETA, 13.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums AS "UPB" pārtraucis līgumu ar "Preses nama kvartāla" attīstītāju "Lords LB Special Fund V", jo tas nav maksājis būvniekam, intervijā sacīja "UPB" līdzīpašnieks Uldis Pīlēns.

"Mēs pārtraucām līgumu, jo, ja pasūtītājs nemaksā būvniekam, tas nav labs izejas punkts, lai turpinātu būvēt. Tagad esam procesā risināt jautājumus ar pasūtītāju, kas saistīti ar līguma pārtraukšanu juridiski," teica Pīlēns.

Papildināta - Preses nama kvartāla būvniecību turpinās YIT 

“Preses Nama Kvartāla” attīstītājs “Lords LB Special Fund V” noslēdzis ģenerāluzņēmēja...

Jautāts, vai vainīgā puse ir pasūtītājs, kas nemaksāja uzņēmumam, Pīlēns sacīja, ka to jau vienmēr nosaka arbitrāža, kā arī šajā gadījumā.

"Ņemot vērā, ka bijām iniciatori šādam procesam, domāju, ka gribētu, lai process iegūtu juridiski pareizu formātu, un pasūtītājam ir jāmaksā būvniekam," uzsvēra Pīlēns.

Jau ziņots, ka martā "Preses nama kvartāla" attīstītājs "Lords LB Special Fund V" paziņoja, ka pārtraukts pirms diviem gadiem noslēgtais pirmās kārtas būvniecības līgums ar "UPB" un noslēgts ģenerāluzņēmēja līgums ar būvniecības uzņēmumu "YIT Lietuva" par jaunā centrālā biznesa kvartāla pirmās kārtas celtniecību Pārdaugavā.

Atbilstoši līgumam biznesa centra un multifunkcionālā centra būvniecību paredzēts sākt martā un pabeigt 2024.gada otrajā pusgadā. Projekta pirmās kārtas kopējās investīcijas tiek lēstas vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā.

"Lords LB Special Fund V" pārstāvji skaidroja, ka iepriekš 2021.gada martā parakstītais 76,8 miljonu eiro vērtais pirmās kārtas būvniecības līgums ar "UPB" ir pārtraukts. Attīstītāja pārstāvji norādīja, ka attīstītājs un "UPB" vienojušies nekomentēt līguma pārtraukšanas iemeslus.

Līdz tam brīdim multifunkcionālā centra būvniecības procesā bija īstenoti visi betonēšanas un galvenās nesošās konstrukcijas darbi, un pabeigta ēkas jumta izbūve. Savukārt biznesa centra ēkas lielizmēra konstrukcijas montāža bija paveikta astoņu stāvu līmenī.

"Preses nama kvartāla" attīstība plānota trijās kārtās. Celtniecības pirmajā kārtā top 11 stāvu A klases biznesa centrs 26 000 kvadrātmetru platībā. Biznesa centrs atbildīs starptautiskā BREEAM sertifikāta "Excellent" un gandrīz nulles enerģijas ēkas standartiem.

Biroju ēka būs savienota ar multifunkcionālu centru 40 000 kvadrātmetru platībā, kurā būs apvienoti mazumtirdzniecības, sporta un medicīnas pakalpojumi, ēdināšanas zona, 300 apsargātas velosipēdu novietnes un trīs līmeņu virszemes autostāvvieta. Stāvlaukumā kopumā būs pieejamas 1000 autostāvvietas, kā arī būs pieejamas elektromobiļu uzlādes stacijas. Uz multifunkcionālā centra piektā stāva jumta tiks ierīkots futbola laukums, kuram blakus paredzēta apzaļumotas terases un kafejnīca.

Attīstības pirmās kārtas kopējās vīzijas un daudzfunkcionālā centra autori ir arhitektu birojs "Arhis Arhitekti". Biznesa centra autori ir dāņu arhitektu birojs "Arrow Architects".

Paralēli pirmās kārtas būvniecībai norisinās otrās kārtas projektēšanas darbi, lai šogad sāktu vēl viena 10 stāvu multifunkcionāla biroju centra būvniecību, ēkā integrējot arī izglītības iestādi.

"Lords LB Special Fund V" pārvalda Lietuvas Bankas licencēta ieguldījumu pārvaldības sabiedrība "Lords LB Asset Management", kas dibināts 2008.gadā. Uzņēmums koncentrējas uz nekustamo īpašumu un privātā kapitāla ieguldījumu stratēģijām un šobrīd pārvalda 13 nekustamā īpašuma fondus, vienu privātā kapitāla fondu, vienu enerģētikas un infrastruktūras fondu un divas ieguldījumu sabiedrības. Kopējā pārvaldīto aktīvu vērtība 2022.gada decembra beigās sasniedza 871,6 miljonus eiro.

Tāpat ziņots, ka pērn "UPB" koncerna apgrozījums, pēc provizoriskiem datiem, bija 235 miljoni eiro, tostarp apmēram 60% veidoja eksports ar fokusu uz būvkonstrukciju projektēšanu, ražošanu un montāžu.

"UPB" ir 100% kapitāldaļu īpašniece uzņēmumos SIA "Aile grupa", SIA "RK Metāls", SIA "UPB Energy", SIA "UPB nams", SIA "Būvmehanizācija", SIA "UPB projekti", SIA "Enna", SIA "Inženieru birojs "Būve un forma"", SIA "Grotta" un SIA "Alto 4.0". Savukārt uzņēmumā SIA "MB Betons" "UPB" pieder 93,5% kapitāldaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pīlēna UPB holdings par trešdaļu kāpinājis apgrozījumu

Vēsma Lēvalde, 25.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s UPB 2012. gadā sasniegusi 76.4 miljonus eiro lielu apgrozījumu, kas ir par 32% vairāk nekā 2011. gadā.

Savukārt UPB holdinga konsolidētais neauditētais 2012. gada apgrozījums bija 95 miljoni eiro, informē uzņēmums.

Līdz ar to aizvadītajā gadā sasniegta stratēģiski vēlamā proporcija - 60% eksporta un 40% - vietējā tirgus, norāda UPB holdinga valdes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns.

Noslēgto līgumu apjoms 2013. gada janvārī, salīdzinot ar 2012. gada janvāri, ir palielinājies par 30%. UPB holdinga uzņēmumos pašlaik strādā aptuveni 1200 darbinieku. Paralēli apgrozījuma pieaugumam ārvalstu tirgos, arī pašmāju tirgus, pateicoties daudziem ES finansētiem projektiem Latvijā, ir atguvis otro elpu, norāda U.Pīlēns.

UPB investīciju politika vērsta uz to, lai no būvniecības koncerna pakāpeniski pārtaptu par industriālu koncernu un varētu uzņemties tehnoloģiski arvien sarežģītākus projektus, atklāj U.Pīlēns. Līdz ar to aizvadītais gads bijis veiksmīgs arī saistītajiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazāku izmaksu dēļ Latvijas uzņēmēji transportlīdzekļus reģistrē Lietuvā, turklāt tiek pieļauts, ka šādas tendences var pieņemties spēkā.

«Uzzinot, ka uzņēmumam nepieciešamā piekabe Lietuvā maksā teju par 25 % lētāk nekā Latvijā, turklāt tai apskate ir jāiziet tikai pēc 3 gadiem, attiecīgo ražošanas līdzekli ne tikai iegādājās, bet arī reģistrēja šajā kaimiņvalstī,» stāsta tirdzniecības SIA Viastor valdes loceklis Andrejs Paupers. Viņš norāda, ka tādējādi ir izdevies ietaupīt ne tikai tādēļ, ka tādas pašas piekabes cena Lietuvā ir zemāka, bet arī tāpēc, ka nākamā tehniskā apskate šai piekabei būs jāiziet tikai 2011. gadā. «Tas ir būtisks ietaupījums pašreizējos ekonomiskās lejupslīdes apstākļos,» stāsta A. Paupers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima trešdien arī otrajā balsojumā neievēlēja jaunu Valsts prezidentu, un no turpmākās cīņas izstājās "Progresīvo" izvirzītā kandidāte, publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto, kura saņēma vismazāk balsu.

Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešamas 51 deputāta balss. Otrajā balsojumā atsijā vismazāk balsis saņēmušo kandidātu un trešajā balsojumā piedalīsies tikai divi pretendenti.

Vismazāk balsis saņēmusi Pinto, par kuru tāpat kā pirmajā balsojumā nobalsoja tikai 10 "Progresīvo" deputāti. Pret viņu nobalsoja 77 deputāti.

Savukārt vislielāko balsu skaitu jeb 42 deputātu atbalstu saņēma premjera partijas "Jaunā vienotības" (JV) virzītais kandidāts, ilggadējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Par JV virzīto kandidātu balso arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). JV Saeimā ir 26 balsis, bet ZZS - 16 deputāti. Pret Rinkēviču nobalsoja 45 deputāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Tas ir genocīds. Tas ir genocīds pret Ukainas tautu un Ukrainas nāciju. Un neviens no mums nevar ieņemt neitrālu pozīciju, ja mūsos ir kaut nedaudz cilvēciskums un solidaritāte," tā uzrunā saviem darbiniekiem Youtube kanālā saka Uldis Pīlēns, arhitekts, UPB holdinga dibinātājs un ilggadējs vadītājs.

Viņaprāt, ir tikai divas izvēles – vai nu mēs atbalstam agresiju vai atbalstam neatkarīgas, pašpietiekamas, pašapzinīgas valsts pastāvēšanu. "Mana izvēle, kā UPB dibinātāja, akcionāra un padomes priekšsēdētāja, ir viennozīmīga. Man ir jānostājas Ukrainas pusē, ar visām no tā izrietošajām sekām. Agresors ir jāapstādina. Nedrīkst būt, ka kāds iejaucas un diktē otrai nācijai spēles noteikumus. Ja gadījumā Putinam ir plāns par impērijas atjaunošanu, kaut vai19.gadsimta sākuma robežās, kaut vai 1991.gada robežās, tad mēs esam nākamie. Un Ukraina izcīna šobrīd cīņu ne tikai par savu neatkarību, bet arī par mūsu neatkarību. Tāpēc šobrīd mums ir jākoncentrē visi savi spēki, ne tikai, lai veiktu savus ikdienas darbus, ne tikai lai palīdzētu bēgļiem, bet lai ļoti precīzi pozicionētos savas nākotnes lielajam izaicinājumam," saka U.Pīlēns.

Komentāri

Pievienot komentāru