Rāmkalnos, 16. jūlijā tiks atklāta jaunā sukāžu ražotne, informē Rāmkalnu pārstāvis Uldis Janušs.
Tajā tiks ražotas sukādes, pastilas, sīrupi, kā arī tiks ieviesti vairāki jaunumi, tostarp sukādes šokolādes glazūrā un dažādi bezalkoholiskie dzērieni.
Ražotnes pamatakmens tika ielikts pagājušā gada valsts svētkos - Lāčplēša dienā, 11. novembrī. Tā tapusi ar SEB bankas un ES struktūrfondu atbalstu Lauku atbalsta dienesta programmā Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana. Jaunā ražotne ļaus septiņkārt palielināt ražošanu - no esošajām 50 tonnām līdz 380 tonnām saražoto sukāžu gadā. Sākotnēji tajā strādās 30 darbinieki, bet nākotnē plānots skaitu palielināt. Ražošanas ēka kopā ar saldētavām aizņem 1800 kvadrātmetru lielu platību.
«Sākoties celtniecībai sākām braukāt pa izstādēm, lai meklētu sadarbības partnerus eksportam. Daļa izstāžu apmeklētas ar LIAA atbalstu. Līdz šim Rāmkalnu produkcija prezentēta Zaļajā nedēļā Vācijā, IFE Lielbritānijā, Ningbo pilsētā Ķīnā un notiek gatavošanās nākamajām izstādēm. IFE izstādē, kura ir lielākā ēdienu un dzērienu izstāde Lielbritānijā, Rāmkalnu ražotās rabarberu sukādes tika nominētas starp TOP 100 labākajiem jaunajiem produktiem. Tas ir liels sasniegums. Rāmkalnu sukādes tika arī izvēlētas kā īpašās uzkodas Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē delegāciju dalībniekiem. Tās tika liktas galdā visās īpašajās pieņemšanās,» stāsta Rāmkalni Nordeco valdes loceklis Andris Kikusts, «Darbs pie eksporta tirgiem neapstājas ne uz brīdi. Jau šobrīd Rāmkalnu sukādes ir nopērkamas ārvalstīs, piemēram, Igaunijā, Dānijā un jau eksperimentāli Ķīnā. Jaunās ražotnes jaudas būs pietiekamas eksporta tirgiem,» viņš skaidro.
Rāmkalnos šobrīd tiek ražotas sukādes, sīrupi un pastilas no cidonijām, lielogu dzērvenēm, ķirbjiem, aronijām, upenēm, rabarberiem, āboliem, avenēm, mellenēm, burkāniem un pīlādžiem.