Foto: www.freeimages.com

Ražotāji krāpjas ar saldējuma svaru 

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) īstenojis uzraudzības projektu, kura laikā tika pārbaudīts, vai veikalos nopērkamā fasētā saldējuma satura faktiskais daudzums iepakojumā, kā arī fasētās preces marķējums atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, informē PTAC.

Zane Atlāce-Bistere, 2017. gada 30. jūnijs plkst. 17:08

PTAC kontroli veica 17 uzņēmumos (12 ražošanas un 5 vairumtirdzniecības uzņēmumos) un pārbaudīja 72 fasēto preču partijas. Pārkāpumi saistībā ar fasēto preču satura faktisko daudzumu konstatēti 3 saldējuma ražošanas un 3 vairumtirdzniecības uzņēmumos, no kuriem 5 gadījumos konstatētas būtiskas neatbilstības – atsevišķām saldējuma fasējuma vienībām satura faktiskais daudzums pārsniedza pieļaujamo negatīvo novirzi no marķējumā norādītā nominālā daudzuma. Savukārt 18 fasēto preču partijām tika konstatēts normatīvo aktu prasībām neatbilstošs marķējums.

Tāpat PTAC konstatēja, ka no 12 pārbaudītajiem ražošanas uzņēmumiem tikai 3 bija ieviesta fasēto preču satura faktiskā daudzuma kontrole. Šiem uzņēmumiem doti norādījumi attiecībā uz kontroles sistēmas izveidošanu.

PTAC norāda, ka fasēto preču ražotājs vai izplatītājs ir atbildīgs par to, lai fasēto preču satura faktiskais daudzums un marķējums atbilstu metroloģiskajām prasībām. Projekta ietvaros saldējuma ražošanas un vairumtirdzniecības uzņēmumiem tika sniegtas konsultācijas par metroloģiskajām prasībām fasētajām precēm.

Projekta laikā konstatēts, ka pārdošanā tiek piedāvāti dažāda veida saldējumi, kuru marķējumā nominālais daudzums tiek norādīts vienlaicīgi gan masas, gan tilpuma vienībās. PTAC vērš uzmanību, ka saskaņā ar normatīvo aktu prasībām saldējuma nominālais satura daudzums ir jānorāda masas vienībās, savukārt vienlaicīga produkta daudzuma norāde arī tilpuma vienībās ir ražotāja brīva izvēle. Ņemot vērā, ka piedāvājot patērētājiem preces, pārdevēja pienākums ir norādīt gabalcenu jeb pārdošanas cenu (piemēram, par iepakojumu), kā arī noteiktas mērvienības cenu, aicinām patērētājus pievērst uzmanību informācijai, vai saldējuma mērvienības cena norādīta masas vienībās. Nedrīkstētu būt situācija, ka saldējuma marķējumā tiek norādīts tikai tilpums, jo saldējuma ražošanas tehnoloģiskajā procesā liela nozīme ir produkta uzputojuma pakāpei, kas būtiski ietekmē preces tilpumu, un vizuāli var maldināt patērētāju par saldējuma daudzumu iepakojumā.

Vienlaikus PTAC informē, ka, ņemot vērā projekta rezultātus, 2017.gadā PTAC veiks atkārtotas šīs preču grupas metroloģiskās uzraudzības pārbaudes.

Dalies ar šo rakstu!
Nepalaid garām

Regulāras un pietiekamas investīcijas zīmolā ir ļoti nozīmīgas, jo tieši tas dod...

Uzņēmums Stats Serviss mainījis nosaukumu uz STATS RENT, turpina izstrādāt rentomāta projektu...

Nelīdzsvarotā būvniecības attīstība ar straujiem kāpumiem un kritumiem un atkarība no ES...

Lielākā Zviedrijas banka, vērtējot pēc aktīvu apjoma, Svenska Handelsbanken AB, paziņojusi, ka...

Šodien Jēkabpilī AS Virši-A atklās pirmo CNG jeb saspiestās dabasgāzes uzpildes staciju...

Skolēnu ēdināšana kļūst par sociālo uzņēmējdarbību....

No šīs sadaļas
2017. gada 30. jūnijs plkst. 12:38

«Manuprāt, sieviete – stipro dzērienu tehnologs – ir likumsakarība. Latvijas balzamā gan...

2017. gada 29. jūnijs plkst. 9:07

Latvijā samazinās desu patēriņš, bet pieaug pieprasījums pēc gaļas pusfabrikātiem, intervijā...

2017. gada 28. jūnijs plkst. 15:56

Latvijas valdībai jāpieņem lēmums vērsties pret Norvēģijas Karalisti Starptautiskajā tiesā...

2017. gada 28. jūnijs plkst. 7:51

Restorānu Vincents no 1.jūlija turpmāk vadīs vīnzinis Raimonds Tomsons, informēja līdzšinējais...

2017. gada 27. jūnijs plkst. 10:05

SIA StarfishSeafood Ādažos jauno zivju cehu pilnībā plāno pabeigt nākamā gada pavasarī...

2017. gada 27. jūnijs plkst. 8:12

Pēdējo gadu norises piena nozarē un lielākajos Latvijas piena pārstrādes uzņēmumos, kā...

2017. gada 26. jūnijs plkst. 17:50

Piena pārstrādes uzņēmums Food Union šogad attīstībā plāno ieguldīt vismaz divus miljonus...

2017. gada 22. jūnijs plkst. 14:05

Cannelle Bakery ceptie Ņujorkas bāgeļi ir iekarojuši pasaulē pazīstamā izgudrotāja Alana Amrona...

2017. gada 22. jūnijs plkst. 7:21

Ražotāji vēlētos, lai ar laiku bezalkoholiskais alus būtu brīvprātīga izvēle, kam cilvēki...

2017. gada 20. jūnijs plkst. 8:00

Šobrīd piena pārstrādes uzņēmums Latvijas Piens ir drošās rokās, intervijā DB atzīst...