Jaunākais izdevums

Pašmāju pavārs Mārtiņš Sirmais septembrī vērs durvis jaunam restorānam Vecrīgā. Iecerēts, ka maltīti šajā restorānā varēs ieturēt par zemām cenām.

Restorāns, kuru M. Sirmais veido kopā ar kādu draugu, savu darbu sāks septembra sākumā un tas atradīsies Jēkaba kazarmās - šobrīd topošā restorāna telpās notiek remontdarbi, bet pats Sirmais meklē jaunus darbiniekus, kuri vēlētos pievienoties radošajam restorāna kolektīvam, vēsta portāls Mango.

«Katru dienu, atverot savu elektroniskā pasta kastīti, es gandrīz apraudos no priekiem, jo izrādās, ka pie mums ir tik daudz cilvēku, kuri grib strādāt un mācīties,» par potenciālo darbinieku atsaucību prieku neslēpj pavārs.

Jaunā maltīšu ieturēšanas vieta, kurā būs 60 sēdvietas, veidota Rīgā tā saucamajā «pavāru restorāna» stilā.

«Restorānam pa vidu būs atvērtā virtuve, kas aizņems aptuveni pusi no visas telpas. Tur tad arī rosīsies pavāri un visu acu priekšā gatavos maltītes, bet būs arī viesmīļi, kuri rūpēsies par atspirdzinājumiem,» ideju raksturo Sirmais.

Savulaik, kad durvis vēra Sirmā vadītais restorāns Māja Kalnciema ielā, no kura gan pats pavārs pirms septiņiem mēnešiem esot «juridiski atbrīvojies» un pārdevis sev piederošo daļu, viņš saņēma pārmetumus par nepamatoti augstajām cenām - jaunajā restorānā gan tiks ievērota cita, daudz demokrātiskāka un draudzīgāka cenu politika.

«Šis būs zemo cenu restorāns - tajā būs tādas cenas, kādas es pats varētu atļauties,» stāsta Sirmais un atklāj, ka maltīte vienai personai maksās cenu amplitūdā no trim līdz desmit latiem.

«Mūsu mērķauditorija būs pavāri un cilvēki, kuriem patīk ēst un kuri domā par to, ko viņi ēd, bet kuri nav bagāti,» skaidro pavārs.

Paralēli darbam pie jaunā restorāna telpu iekārtošanas M. Sirmais vēl aizvien saimnieko galerijā Istaba, kā arī darbojas aprīļa sākumā golfa klubā Viesturi atvērtajā restorānā, gatavojas jaunajam televīzijas šovam un raksta savu otro grāmatu.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB projekti

Reģionu restorānu topa līderi: Vecpuisis, Goldingen Room un H.E. Vanadziņš

DB, 21.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas labākie restorāni ir izlauzušies no Vecrīgas mūriem. Cēsis, Kuldīga un tagad arī Valmiera – tie ir karstākie Latvijas gastronomiskā tūrisma galamērķi

Dienas Bizness septembra beigās un oktobra sākumā sociālajos tīklos aicināja sabiedrību vērtēt labākos reģionu restorānus. Balsojuma rezultātā izveidojām restorānu TOP 15, kas pirmo reizi tika publicēts žurnālā Horeka, kas pie lasītājiem devās 18. oktobrī (elektronisko versiju var iegādāties: https://www.dbhub.lv/horeka).

Topa līderi

Reģionu restorānu topa pirmajā vietā Dienas Biznesa lasītāji, aktīvi balsojot, ierindojuši Valmieras Vecpuisi. Britu uzņēmēja valmierieša Maikla Braisa restaurētais senais paviljons Vecpuišu parkā pilnībā atguvis vēsturisko godu, pat vēl vairāk, jo lielākā Vidzemes pilsēta ieguvusi ne tikai cienījamu restorānu, bet arī modernu koncertzāli un telpas konferencēm. Lielisks tandēms!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šefpavāru duets Ēriks Dreibants un Mārtiņš Sirmais 31.maijā kāps uz pop-up restorāna Dinner on the lake plosta, lai viesus aizvestu garšu ceļojumā.

Vakars uz ezera jeb Dinner on the lake ir pop-up restorāns, kas atrodas uz peldoša plosta Kāla ezerā.

Šajā sezonā gaidāmi 15 pasākumi, kuros piedalīsies 13 Latvijā zināmi pavāri - Raimonds Zommers (restorāns Entresol), Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants (restorāna Trīs pavāru restorāns Tam labam būs augt saimnieki), Dzintars Kristovskis (Annas design hotel & spa restorāns), Sergejs Širipovs (restorāns Le Dome), Kristaps Sīlis ( restorāns Bruņinieku 63), Svetlana Riškova ( Grand Hotel Kempinski Riga restorāns ), ēst gatavošanas entuziasts Ritvars Toms Logins, Endijs Bērziņš ( restorānu ķēdes Vairāk saules īpašnieks), Valters Zirdziņš (restorāna Valters saimnieks), izcilais Jānis Zvirbulis (darbojas pie jauna restorāna izveides), Juris Dukaļskis (restorāns Trīs) un Lauris Aleksejevs (restorāna 36. līnija līdzīpašnieks).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atpakaļ skatīties nav jēgas, jo tā, kā bija, vairs nebūs, – viss ir mainījies, ir citi spēles noteikumi. Tagad viss ir aizvērts, un tad jau redzēs, kā būs pēc tam, – varbūt uzreiz būs jālec supervirslīgā, varbūt būs jānokāpj lejā uz Purvciema Ramen. Galvenais ir nepazaudēt sevi un nepārvērsties santīmos, centos.

Tā intervijā Dienas Biznesam teic restorāna 3 pavāri šefpavārs un līdzīpašnieks Mārtiņš Sirmais.

Ēdināšanas nozare viena no pirmajām pandēmijā tika apstādināta. M. Sirmais pauž, ka vecā kārtība nekad vairs neatgriezīsies.

Kā jums iesācies šis gads?

Tāpat kā jebkurš Latvijas valsts pilsonis sekoju līdzi skaistajām preses konferencēm no rīta līdz vakaram. Tas ir viss, ko es reāli drīkstu darīt. Likuma noteiktajā kārtībā.

Saprotu, ka šobrīd vairāk esat pievērsies Ramen Rīga darbībai?

Tas jau mums visu laiku ir bijis eksperimentālais bistro. Bijām Stabu ielā un tad nedēļas laikā uztaisījām arī Purvciemā.

Un kā sokas ar šo biznesu? Kāds ir pieprasījums?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Latvijas sabiedrībā popularizētu matemātiku, parādot tās pielietošanas iespējas daudzās profesijās, informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmums "Accenture" sadarbībā ar partneriem ir izveidojis Latvijā pirmo digitālo izlaušanās spēli "MathScape". Tāpat, piesaistot sabiedrībā zināmus dažādu nozaru ekspertus, ir radīti īpaši profesiju matemātikas uzdevumi.

"Latvijas lielākais resurss ir zinoši cilvēki – talanti un speciālisti dažādās jomās. Konkurētspējīgai sabiedrībai īpaši svarīgas ir loģiskās domāšanas prasmes, ko īpaši attīsta matemātika. Tomēr jaunākajā OECD PISA pētījumā par piecpadsmitgadnieku matemātikas zināšanām Latvija ierindojās 29. vietā, tāpat pērn skolēnu vidējais rezultāts matemātikas eksāmenā bija zemākais pēdējo desmit gadu laikā.

Tādēļ, lai pierādītu, ka jau skolā iegūtās zināšanas ir noderīgas visai dzīvei, mēs atklājām matemātikas popularizēšanas projektu un izlaušanās spēli "MathScape". Ticam, ka matemātikas zināšanas ir nepieciešamas ikvienam, turklāt tās ir iespējams apgūt un trenēt ļoti aizraujošos veidos," skaidro "Accenture" vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Expo 2017

FOTO, VIDEO: Informāciju tehnoloģijas ierindojas eksportspējīgāko nozaru vidū

Dienas Bizness, 10.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālās dienas ietvaros Astanas EXPO 2017 izstādē norisinājās The Red Jackets seminārs, kurā ar prezentācijām uzstājās vairāki Latvijas uzņēmumu vadītāji un stāstīja par eksporta būtisko nozīmi uzņēmējdarbībā.

Perspektīvo IT nozari, kuras eksporta pieaugums 2016. gadā bija 30,1%, kamēr kopējā valsts ekonomikas izaugsme – 2%, pārstāvēja Latvijas IT uzņēmums Squalio. Semināra Latvijas dārgumi. Iepazīšanās ar Latvijas eksportu auditorija bija pilna ar uzņēmējiem un dažādu nozaru pārstāvjiem, kuri uzzināja par vairākiem Latvijas uzņēmumiem, precēm, pakalpojumiem un sadarbības iespējām Latvijā.

Uzņēmuma Squalio valdes loceklis Sandis Kolomenskis uzstājās ar prezentāciju Latvijas Informāciju Tehnoloģiju uzņēmumu priekšrocības, kuras pamatelements bija pašizveidotā uzņēmuma veiksmes stāsts un izcilība IT jomā jau 20 gadu garumā. Profesionālā pieeja IT inventarizācijas, audita, problēmu risināšanas un atbilstošākās programmatūras piemeklēšanas jautājumos jebkurā situācijā, divu dekāžu laikā, ir padarījis Squalio par īstenu reģiona līderi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Sirmais un Dreibants Līgatnē atvērs vienas dienas restorānu

Natālija Poriete, 07.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 11.augustā, Līgatnē jau otro reizi notiks šefpavāru Ērika Dreibanta, Mārtiņa Sirmā un Līgatnes novada domes organizēts Festivāls Pārceltuve.

Festivāla laikā tiks svinēti reiz iemīļotie Papīra svētki, kur papīra godināšanu papildinās zemnieku un amatnieku tirdziņš, brīvdabas kafejnīcas, ekskursijas, īpašas meistarklases, Dabas garšu sarunas un improvizēts vienas dienas restorāns « 101 Latvijas produkts».

Līgatnē satiksies dažādu jomu pārstāvji. Viņus visus vieno alkas izzināt dabu tās dažādākajās izpausmēs – Zero Waste dzīvesveidā, sportojot dabā un mākslā. Sarunu tēmu spektrs tikpat plašs kā dalībnieku intereses, sākot no mākslas un kulinārijas beidzot ar sportu. Dzirdēsim Rimantu Liepiņu (Stirnu buks) , Lauru un Andi Arnicānus ( Blogs seekthesimple.com) , Māri Jansonu ( restorāns KEST, Cēsis), Žani – Raivo Behmani ( Restorāns 3, Rīga), Arturu Gailīti ( Vakars uz ezera organizātors), Kristīni Pilienu ( Latvijas Kazkopības biedrība), mākslinieci, dizaineri IrituTīlani-Pakalniņu u.c. Sarunas vadīs un runātājus pieskatīs dabas pētnieks Māris Olte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

FOTO,VIDEO: Dreibants kūti pārveido par pavāru māju, bet Līgatnes dzemdību namā plāno restorānu

Monta Glumane, 29.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavārs Ēriks Dreibants nesen pārcēlies uz dzīvi Pārgaujā starp Lielstraupi un Raiskumu, kur pirms desmit gadiem iegādājās māju meža vidū. Par saviem līdzekļiem atjaunojis kūti un tajā izveidojis pavāru radošo māju. Kā pats joko, tad šobrīd īsteno savu pensijas projektu un plāno bijušajā Līgatnes dzemdību namā izveidot kafejnīcu - restorānu.

«Lēnā garā visu salabojot un sakopjot, sapratu, ka radusies telpa, kura ir kaut kā jāizmanto. Kad biju aktīvs kā pavārs, pats pie plītīm stāvēju, veidoju ēdienkartes, tad man visu laiku pietrūka vieta, kurā radīt jaunu ēdienkarti un eksperimentēt. Sapratu, ka jāizveido pavāru māja un tā pērn vasarā atvēru, un pirmā sezona aizvadīta pilnā sparā,» stāsta E.Dreibants.

Māja tapusi arī ar E.Dreibanta draugu atbalstu, piemēram, pazīstami keramiķi iedevuši savus veidotos traukus, vietējais amatnieks galdus un krēslus. Apkārtējiem patikusi ideja un viņi palīdzēja tās īstenošanā.

Aizvadīto gadu pavārs raksturo kā ļoti ražīgu - pavāru radošajā mājā ciemojušies jau vairāki pavāri, piemēram, Māris Jansons, Juris Dukaļskis, Artūrs Trinkuns, Mārtiņš Sirmais, Jānis Sproģis. Viesos bijuši arī dažādi ēdienu fotogrāfi, sarīkoti pasākumi Vidzemes reģiona pavāriem. E.Dreibants uzsver, ka pavāru radošā māja nav tikai vieta ēst gatavošanai, bet visam, kas saistīts ap to, pulcējot ap sevi cilvēkus, kas saistīti gan ar pavārmākslu, gan galda kultūru, tostarp arī bārmeņus, vīnziņus u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembra sākumā Stabu ielā, kur iepriekš atradās restorāns Kasha un pēc tam ID Gourmet, atvērsies Āzijas virtuves bistro Ramen Riga, portālam DB pastāstīja 3 pavāru restorāns līdzīpašnieks Ēriks Dreibants.

Projektā piedalīsies arī šefpavārs Mārtiņš Sirmais un vēl divi biznesa partneri.

Ramen Riga specializēsies uz Japānas zupas ramen izgatavošanu dažādos variantos – ar liellopu gaļu, vistas gaļu, garnelēm un citām piedevām, kā arī būs pieejams veģetārais ramen.

«Nosaukums liecina par bistro specializāciju – tā ir Japānas zupa ramen ar nūdelēm. Tādas vietas Rīgā vēl nav. Šī zupa pasaulē ir ļoti populāra – tā ir lēta un ļoti sātīga,» stāsta Ē. Dreibants.

Bistro tiks piedāvātas arī nelielas uzkodas Āzijas stilā. Vidējā ēdiena cena Raimen Riga būs 10 eiro vienam cilvēkam.

Pēc Ē. Dreibanta teiktā, patlaban telpas tiek remontētas un remontdarbi tika sākti pirms pusotra mēneša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Uzņēmēju novēlējums Ziemassvētkos: Vairot gaišos brīžus

Sagatavojusi Linda Zalāne, 26.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Bizness turpina iesākto tradīciju, pirms Ziemassvētkiem aicinot dažādu nozaru uzņēmējus radoši izpausties. Šajā gadā kopā tika tapinātas apsveikumu kartītes, uz kurām krāsu karuselis nonāca, nevis izmantojot otu, bet gan pirkstus.

Mārtiņš Sirmais, šefpavārs, 3 pavāru restorāns līdzīpašnieks:

«Man šķiet, ka Latvijā uzņēmējdarbības vide ir diezgan smieklīga parādība. Man nav šizofrēnijas un es nedalu valstiskās un nevalstiskās atbildības. Tas – tāpat kā man nav mājas un izejamo drēbju, bet ir tikai viens labs uzvalks. Visa dzīve ir vienā. Šajā Ziemassvētku apsveikuma kartītē esmu ar rokām uzzīmējis melnas un baltas krāsas klekšus. Balto ir vairāk. Arī mans novēlējums ir gaužām vienkāršs: lai mums visiem dzīvē balto klekšu būtu vairāk nekā melno gan darbā, gan privātajā jomā. Neiesaku lolot cerības, ka mūsu gigantiski lielajā, izcili pārvaldītajā valstī kaut kas kardināli mainīsies, tādēļ katram pašam ir jāvairo labais un jāvirzās uz priekšu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Žurnāla Dienas Bizness izdevums #4

DB, 26.01.2021

Dalies ar šo rakstu

Latvijā stabilitāte uzņēmējdarbību reglamentējošos likumos ir bijis nesasniedzams mērķis.

Jaunākās likuma normas, kas tiek virzītas Saeimā, pieprasīs noteiktai daļai uzņēmēju kristāldzidru reputāciju. Pretējā gadījumā jārēķinās ar īpašuma zaudēšanu.

Lasi žurnāla #DienasBizness 26. janvāra numurā:

  • viedokļi – uzņēmēji var dalīties ar īpašumu un nemaksāt nodokli
  • tēma – steidzami pieprasīs kristāldzidru reputāciju
  • aktuāli – vai valsts naudas sargs turpmāk klusēs?
  • likumdošana– darbiniekus var prēmēt ar kapitāldaļām
  • meža nozare – pārkāpt pāri stereotipu riskiem
  • intervija – 3 pavāru restorāns šefpavārs un līdzīpašnieks Mārtiņš Sirmais: Mums vajag naudu!
  • finanses – visi gaida peļņu
  • vērtē eksperts – ieguldījumu eksperts Voldemārs Strupka: Ieejam 2021. gadā ar buļļa prātu
  • attīstības iespējas – Latvijas biznesa vārti uz Saūda Arābiju
  • brīvdienu ceļvedis – Ivars Auziņš, SIA Transhemp valdes priekšsēdētājs un īpašnieks

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā atzītie šefpavāri Lauris Aleksejevs (36.līnija), Māris Jansons (Kest), Mārtiņš Sirmais (Ramen Riga), Andris Rūmītis (Hercogs Garden) un Kristīne Vīksna (Tower Cafe) apvienojušies jauna koncepta līdzņemšanas restorānā Chef’s BOX – restorānā tiem, kas ceļā.

Chef’s BOX koncepts paredz, ka restorāna līmeņa ēdiens par ikdienā pieejamām cenām tiks sagatavots pēc individuāla pasūtījuma līdzņemšanai ērtos ilgtspējīgos iepakojumos. Pirmais Chef’s BOX restorāns uzsācis savu darbu Neste degvielas uzpildes stacijā Mārupē, taču svinīgā atklāšana plānota šī gada 21.jūlijā.

“Laikā, kurā cilvēkiem restorānu apmeklēšana ir bijusi vairāk sapnis, nekā īstenība, mēs, pavāri, ejam tuvāk viņiem. Proti, vietām, kur cilvēki atrodas – viņu mājām, viņu darba vietām, viņu un viņu bērnu interešu izglītības vietām,” komentē viens no Chef’s BOX ēdienu autoriem, uzņēmējs, restorāna 36. līnija īpašnieks un šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Komentāri

Pievienot komentāru