Jaunākais izdevums

Piena pārstādes uzņēmums AS "Smiltenes piens" pagājušajā gadā strādāja ar 21,156 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka par 1,9% un bija 1,296 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānijas gada pārskata vadības ziņojumā minēts, ka 2020.gadā patērētājiem tiks piedāvāti jauni produkti, tika paplašināts ražoto sieru klāsts un sākta bioloģiskā piena pārstrāde, sākotnēji produktus ražojot eksporta tirgiem. Vienlaikus izstrādāti produkti jauniem eksporta tirgiem, ņemot vērā klientu vēlmes.

Gada pārskatā norādīts, ka "Smiltenes piens" pērn Latvijas tirgū realizēja produkciju 19,584 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 4,4% vairāk nekā gadu iepriekš, trešajās valstīs realizēta produkcija 1,165 miljonu eiro vērtībā, kas ir kāpums par 39,4%, savukārt pārējās Eiropas Savienības valstīs realizēts par 12,6% mazāk - 406 525 eiro apmērā.

Vadības ziņojumā norādīts, ks "Smiltenes piens" strādā pie piena zonas paplašināšanas, uzlabojot sadarbību ar esošajiem piena piegādātājiem un piesaistot jaunus, kā arī palielināta sadarbība ar rūpnieciskajiem izejvielas piegādātājiem un industriālajiem produktu pircējiem. Veiksmīgi tiek turpināta arī iebiezināto sūkalu ražošana un pārdošana.

Tāpat vadības ziņojumā uzsvērts, ka "Smiltenes piens" izveidojis veiksmīgu sadarbību ar lielākajiem veikalu tīkliem Latvijā, taču vienlaikus tiek strādāts arī pie tā, lai atrastu jaunus noieta tirgus. Sadarbības partneru meklējumos "Smiltenes piens" Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta ietvaros pērn piedalījās starptautiskajā pārtikas nozares izstādē "Gulfood 2020" Dubaijā.

Pērn kompānija iegādājās siera bloku vakuumēšanas iekārtas, automātisko divjoslu rotējošo trauciņu pildīšanas iekārtu, rekonstruēja katlu mājas Smiltenē un Blomē, kā arī iegādājās piena produktu infrasarkano staru analizatoru un 25 kubikmetru tvertni sūkalu produktu uzglabāšanai un siera fasēšanas iekārtu. Projekts īstenots Eiropas Lauksaimniecības Fonda lauku attīstībai (ELFLA) Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.- 2020.gadam pasākuma "Ieguldījumi materiālajos aktīvos" apakšprogrammā "Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē".

2021.gadā "Smiltenes piens" paredz palielināt apgrozījumu par 4%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, apgūt jaunus eksporta tirgus, izstrādājot jaunus produkcijas veidus, kā arī nostiprināt pozīcijas esošajos tirgos, palielināt apgrozījumu biezpiena desertu grupai, jaunajiem sieriem un skābpiena produktiem.

Tāpat šogad paredzēts sākt ražošanu uzņēmuma jaunajā struktūrvienībā, uz to pārceļot nogatavinātā siera apstrādi, kā arī plānots ražojot jaunu siera veidu. Jaunu ražošanas iekārtu iegādei plānots piesaistīt līdzekļus, izmantojot ELFLA projektu līdzfinansējumu.

Vienlaikus plānots turpināt darbu pie jaunu produktu izstrādes un produktu sortimenta optimizācijas un produkcijas uzskaites datorprogrammas ieviešanas visās struktūrās, ieskaitot ražošanas procesus.

2019.gadā "Smiltenes piens" strādāja ar 20,054 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 51,9% un bija 1,322 miljoni eiro.

Kompānija "Smiltenes piens" reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 872 963 eiro. Kompānijas kapitālā 98,1% pieder SIA "AS900", kuras vienīgais īpašnieks ir Armands Kovaldins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā pārtikas nozares izstādē "Riga Food 2021" apbalvoti labākie piena produkti, kuru ražotāji šogad ir AS "Smiltenes piens", AS "Limbažu siers", AS "Tukuma piens", AS "Krāslavas piens" un AS "Rīgas piena kombināts", informē pasākuma organizatori.

Konkurss notika vairākās kategorijās - "Nogatavinātie sieri", "Saldkrējuma/skābkrējuma sviests", "2020./2021.gada jaunais piena produkts", "Bioloģiskā piena produkts" un "Piena produkta iepakojums".

Bioloģiskā piena produktu konkursā 1. vieta un starptautiskās izstādes "Riga Food 2021" zelta medaļa piešķirta "Smiltenes piena" ražotajam "BIO Holandes sieram" (45%), kura meistare ir Vita Puriņa. Otro vietu un sudraba medaļu saņēma "Tukuma piena" ražotais "Eko jogurts bez piedevām" un tā meistare Sandra Firleja, bet 3. vietu un bronzas medaļu ieguva AS "Talsu piensaimnieka" ražotais Talsu pilnpiena biezpiens (9%) un meistari Dina Zazīte un Mārtiņš Raksa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija sevi pilnībā spēj apgādāt ar pārtiku, un paliek vēl pāri, ko realizēt ārvalstu pircējiem, vienlaikus joprojām esošais svaiga piena un graudu eksports ir labs pamats, lai investētu šo produktu pārstrādes jaudās.

Covid-19 pandēmijas ierobežošanai noteiktie pasākumi ir ietekmējuši dažādu nozaru piegāžu ķēdes, un šādos apstākļos lielākie ieguvēji ir tie, kuriem viss nepieciešamais ir pieejams pašu mītnes zemēs. Šis faktors ir būtisks tieši attiecībā uz pārtiku, bez kuras cilvēki nevar iztikt nekādos apstākļos.

Maciņu spogulis

Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore, Agroresursu un ekonomikas institūta vadošā pētniece Ingūna Gulbe uzsver, ka pārtikas galvenajās nozarēs Latvija ir pašpietiekama, jo eksportē vairāk, nekā importē. Protams, 100% pilnīgi visu pārtiku, ko patērējam, saražot Latvijā nav iespējams, jo klimatiskie apstākļi neļauj izaudzēt un realizēt pircēju iecienītos citrusaugļus, arī zemenes janvārī–aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru