Citas ziņas

TP sola biedroties ar opozīciju

, 22.12.2009

Jaunākais izdevums

Ja Tautas partija (TP) tuvākajās dienās nesagaidīs saprātīgus risinājumus no premjera Valda Dombrovska vairākās jomās, tā sola atbalstu konkrētām iniciatīvām saskaņot ar opozīcijas partijām.

Par to liecina TP paziņojums. «Situācijā, kad valstī pieaug bezdarbs, cilvēki nespēj samaksāt komunālos maksājumus, uzņēmumi bankrotē un ekonomika kopumā stagnē, Ministru prezidentam un Finanšu ministram jāspēj atrast sevī spēks atzīt, ka līdzšinējā ekonomiskās krīzes pārvarēšanas politika nenes viņu solītos rezultātus. Mēģinājums risināt valdības maksātspējas problēmas uz pensionāru rēķina ir izgāzies,» tā TP.

Ienākumu avotam pensiju izmaksām jābūt reālam, un tam jābūt saistītam ar reāliem tautsaimniecības aktivizēšanas pasākumiem, norādīts paziņojumā. Mums jārīkojas tāpat kā Vācijai un citām ES dalībvalstīm, kuras izeju no krīzes nodrošina samazinot nodokļus. Jau iepriekš vairākkārt paustajai TP nostājai, ka nodokļu paaugstināšana krīzes laikā ir kļūda, kas var dārgi maksāt Latvijas ekonomikai kopumā, pēdējās dienās ir pievienojusies opozīcijā esošā LPP/LC un to bijis spiests atzīt arī finanšu ministrs Einars Repše.

Tautas partija aicina valdības vadītāju uzdot Finanšu ministram vēl šogad sagatavot priekšlikumus, kas veicinātu ekonomiskās aktivitātes atjaunošanos valstī un līdz ar to nodrošinātu budžeta ieņēmumu palielināšanos. Piemēram, grozījumus likumā par PVN, atjaunojot pazeminātās nodokļu likmes tūrismam kā pakalpojumu eksporta jomai. Tas veicinās tūrisma pieaugumu un ieņēmumus valsts budžetā. Šādas izmaiņas PVN likumā noteikti atstās pozitīvu iespaidu uz valsts budžetu un ļaus jau nākamās vasaras laikā gūt kaut daļu nepieciešamo līdzekļu kompensācijām pensionāriem.

Tāpat joprojām pilnā mērā neizmantotas ir valsts administratīvā aparāta, tostarp ministriju skaita samazināšanas iespējas.

TP uzskata, ka kļūdas jālabo tiem, kas tās pieļāvuši, tāpēc nav pamata pašreizējā premjera un Finanšu ministra atbrīvošanai no politiskās atbildības un nekavējošas kļūdu labošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien pieņēma lēmumu atlaist Rīgas domi.

Dome gan vēl darbu turpina, jo Rīgas domes atlaišanas likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, par ko lēmumu desmit dienu laikā jāpieņem Valsts prezidentam Egilam Levitam.

Lai arī pirmajā lasījumā par likumprojektu balsoja tikai četras koalīcijas partijas un knapi tika savākts nepieciešamo balsu skaits, piektdien par Rīgas domes atlaišanu balsoja visi valdībā pārstāvētie politiskie spēki - par nobalsoja 62 deputāti, bet pret bija 22 tautas kalpi.

Balsojumā nepiedalījās četri Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāti, savukārt pret likumprojektu balsoja partijas "Saskaņa" frakcijas deputāti, kā arī vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Egils Levits šodien ir izsludinājis Saeimas pieņemto Rīgas domes atlaišanas likumu.

Likums paredz, ka ārkārtas vēlēšanas ir jāsarīko divu mēnešu laikā pēc domes atlaišanas, attiecīgi plānots, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks 25.aprīlī.

Līdz ar domes atlaišanu pilsētas vadības grožus pārņems pagaidu padome, kas pildīs likumos paredzētās domes funkcijas un darbosies līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāks jaunievēlētā dome. Pagaidu administrācijas locekļi izvēlēti, "ņemot vērā viņu iepriekšējo pieredzi darbā valsts pārvaldē, personu reputāciju un izglītību, lai nodrošinātu pagaidu administrācijas spēju efektīvi darboties un risināt pašvaldību darbībā nepieciešamo stratēģisko un operatīvo uzdevumu izpildi".

Pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs līdz ārkārtas vēlēšanām būs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Edvīns Balševics, vadītāja vietnieks būs Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš, bet administrācijas locekļa amatā strādās Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Namu ilgtspēju apdraud nepabeigta privatizācija

Jānis Goldbergs, 24.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

65% Rīgas dzīvokļu īpašnieku daudzdzīvokļu namos nav noslēguši privatizācijas procesu, proti, nav pārņēmuši no pašvaldības rūpes par māju kopumā. Sekas – tiek likti ielāpi bojājumu vietās, bet ilgtspējīgas īpašuma apsaimniekošanas pārsvarā gadījumu nav.

Par problēmām, kas no tā izriet, un risinājumiem iecerēts diskutēt konferencē Mājoklis 2023, kas jau 1. un 2. jūnijā notiks ATTA Centre Krasta ielā Rīgā. Par to Dienas Biznesa intervija ar Latvijas Dzīvokļu īpašnieku biedrību asociācijas Mājoklis Rīgas nodaļas vadītāju Ingāru Daibi.

Kādas ir galvenās problēmas, ar ko saskaras cilvēki saistībā ar daudzdzīvokļu mājokļu apsaimniekošanu?

Viena no galvenajām problēmām šobrīd ir nespēja pieņemt lēmumus jautājumos, kas skar daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu. Proti, dzīvokļu īpašnieki nespēj sanākt kopā, lai vienotos par mājas uzturēšanai būtiskiem jautājumiem. Un, ja arī sanāk kopā, tad tajā brīdī, kad nonāk līdz lēmuma pieņemšanai, nespēj vienoties ne par to, kurš darīs, ne - kā darīs. Vērojams, ka cilvēkiem ir diezgan liela vienaldzība par to, kas ir ārpus viņu dzīvokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LSDSP priekšvēlēšanu programmā sola no bagātajiem nodokļos iekasēt vairāk

LETA, 16.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) šodien Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegtajā 4000 zīmju priekšvēlēšanu programmā sola ieviest progresīvu un taisnīgu sistēmu iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) aprēķināšanā, pēc kuras bagātie maksās vairāk.

LSDSP sola panākt Latvijas pāreju uz valsts regulētu, sociāli atbildīgu tirgus ekonomiku, netērējot vairāk, nekā nopelnīts, kā arī neļaut valsts budžeta konsolidācijai un taupībai atstāt graujošu ietekmi uz ekonomiku, iedzīvotājiem, sociālo jomu, vēlēšanos dzīvot, strādāt un investēt šajā valstī.

Tāpat partija savā programmā sola nepieļaut valsts uzņēmumu privatizēšanu, un, tieši otrādi, veidot uzņēmumus ar valsts atbalstu, tā radot darba vietas.

LSDSP iecerējusi sakārtot valsts pārvaldi, lai trūkstošā nauda valsts budžetā nebūtu jāmeklē pie starptautiskajiem aizdevējiem vai mehāniskā nodokļu palielināšanā, kā arī veicināt videi draudzīgu atjaunojamo vietējo energoresursu attīstīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

ZZS vēl cer panākt garantijas pašvaldībām

Madara Fridrihsone, 25.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdošajā koalīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vēl arvien uzstāj, ka 2011. gadā valstij ir pašvaldībām jāgarantē nodokļu prognožu izpilde 100 % apmērā un to neizpildes gadījumā jākompensē pašvaldībām negūtie ieņēmumi.

To ceturtdien pēc vairāk nekā stundu ilgušas valdošo koalīciju veidojošo partiju apspriešanās paziņoja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis.

Arī Latvijas Pašvaldību savienība vēlas panākt, lai pašvaldībām tiktu sniegtas garantijas 100 % apmērā, turpretī Finanšu ministrija un premjera Valda Dombrovska pārstāvētā Vienotība paliek pie nostājas, ka garantiju apjoms 2011. gadā saglabājams 92 % apmērā.

A. Brigmanis ceturtdien žurnālistiem pauda, ka ZZS turpinās diskutēt par šo jautājumu, taču konkrēti termiņi, kad vajadzētu vienoties, nav noteikti. «Mēs negrasāmies novilkt nekādas sarkanās līnijas,» viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gobzems: Ja KPV LV nokļūs opozīcijā, tad Latvijas parlaments tādu opozīciju nebūs pieredzējis

LETA, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partijas «KPV LV» nokļūšana opozīcijā neļaus atslābt citām 13.Saeimā iekļuvušajām partijām, jo ar partijas aktīvo rīcību Latvijas parlaments tādu opozīciju nebūs pieredzējis, šorīt intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja partijas premjerministra amata kandidāts Aldis Gobzems.

Gobzems atgādināja, ka vēlētājs šajās vēlēšanās ir devis skaidru signālu, proti, viņi Latvijas politikā vēlas redzēt jaunas sejas un pārmaiņas, par ko liecina fakts, ka jaunajā Saeimā nomainās 65 deputāti.

«Tāpēc ir grūti iedomāties, ka savulaik pie varas esošās partijas šādu signālu valdības veidošanas procesā ignorētu. Tomēr, ja mūsu partija paliktu opozīcijā, tad ar mūsu aktīvo darbību tajā Latvijas parlaments vēl nekad tādu opozīciju nebūs pieredzējis,» prognozēja Gobzems.

13.Saeimā ievēlētajām partijām paredzēts šodien sākt apspriešanos par sadarbību pēc parlamenta vēlēšanām.

Sākotnēji paredzēts, ka vairākos politiskajos spēkos notiks iekšējās sanāksmes, kurās tiks pārrunāti vēlēšanu rezultāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Kijevā atkal izceļas protestētāju un miliču sadursmes

Gunta Kursiša, 18.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienu dienu pēc tam, kad oficiāli spēkā stājās protestētāju amnestijas likums, Kijevas centrā atkal atsākušās sadursmes starp aktīvistiem un likumsargiem. Tāpat tribīni bloķējuši opozīcijas deputāti parlamenta iekšienē, vēsta BBC.

Protestētāji ar bruģakmeņiem apmētā miličus, kas sastājušies ap parlamentā ēku, kur šodien notiek lēmumu pieņemšana, kas nākotnē varētu ievērojami «apcirpt» prezidenta Viktora Janukoviča varu. Opozīcijas pārstāvji vairākkārt atkārtojuši – ja balsojums parlamentā par izmaiņām konstitūcijā nenotiks, masu protesti atsāksies.

Otrdienas pēcpusdienā ap parlamenta ēku bija pulcējušies vairāki desmiti tūkstoši protestētāju, kurus ierobežoja milicijas automašīnu ķēde. Daži no protestētājiem uz miličiem met bruģakmeņus, citi izmantojuši «dūmu bumbas». Milicija uz aktīvistiem raida gumijas lodes un dūmu granātas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vjačeslavs Dombrovskis: Man ir morāli nepieņemami, ka tiek vilktas sarkanās līnijas

LETA, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partijas «Saskaņa» premjerministra amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis būtu gatavs uzņemties arī rīcībspējīgu mazākumvaldību.

Šorīt intervijā Latvijas Radio Dombrosvkis atgādināja, ka 13.Saeimas vēlēšanās uzvarējusi partija «Saskaņa» un likumsakarīgi Valsts prezidentam Raimondam Vējonim būtu jāpiedāvā valdību veidot partijai, kas uzvarējusi.

«Man ir morāli nepieņemami, ka tiek vilktas sarkanās līnijas pret cilvēkiem, kuri atbalstījuši citu partiju, jo Latvijas simtgadē ir jādomā par cilvēku apvienošanu, nevis šķelšanu,» sacīja Dombrovskis.

Viņaprāt, jauno valdību bez «Saskaņas» nevar izveidot un sarkano līniju vilkšana jaunas valdības veidošanas procesā ir strupceļš, lai gan viņš atzina, ka būtu gatavs vadīt rīcībspējīgu mazākumvaldību. «Mazākumvaldības darbības laikā es pieliktu visas pūles, lai panāktu, ka tā vairs nebūtu mazākumvaldība,» piebilda politiķis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskaidrība, vai akcīzes nodokli par dabasgāzi nāksies maksāt jau no 1. jūlija, vai tomēr tikai no 2014. gada 1. janvāra, vēl aizvien saglabājas. Pirmdien jau otro reizi pēdējo nedēļu laikā Saeimas koalīcijas frakcijas masveidā nereģistrējās balsojumam, lai nepieļautu vairākumā esošajām opozīcijas partijām nobalsot par akcīzes nodokļa gāzei atlikšanu uz trim gadiem. Kvoruma trūkuma dēļ Saeimas ārkārtas sēde tika pasludināta par slēgtu. Tāda pati situācija bija arī 26. jūlija plenārsēdē.

Saeimas opozīcija vāks 34 deputātu parakstus, lai atkārtotu ārkārtas sēdi, kurā lemt par akcīzi gāzei, sasauktu pēc nedēļas, 23. augustā, DB apliecināja politiskā bloka Par labu Latviju pārstāvis Vents Armands Krauklis (TP).

Koalīcijas pārstāvis Dzintars Zaķis (JL) uzskata, ka «kvoruma noraušana» ir normāla parlamentārā darba prakse, ko izmanto arī citās valstīs, ja valdošajai koalīcijai neizdodas nodrošināt balsu pārsvaru pār opozīciju. Viņš atzina, ka šādu taktiku koalīcija varētu īstenot līdz pat septembrim, kad no atvaļinājumiem atgriezīsies deputāti un vairs nebūs problēmu ar balsu pārsvara nodrošināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Polija atsaka izdot Ivanovu Baltkrievijai

Jānis Goldbergs, 04.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polijas apelācijas tiesa Belostokā 3. martā nolēma atteikt Vjačeslava Ivanova izdošanu Baltkrievijai. V. Ivanovs Latvijā tiek vainots par naudas atmazgāšanu likvidējamajā "ABLV Bankā".

"Tas vēl nav prāvas noslēgums Polijā. Jautājums jāizskata Polijas Iekšlietu ministram divu mēnešu laikā. Tāda ir procedūra! Galīgo atteikumu Baltkrievijai sniegs ministrs. Viņš var lietu nodot iztiesāšanai Polijas Augstākajā tiesā, kasācijas instancē, kam es personīgi neticu," "Dienas Biznesam" pēc tiesas Belostokā sacīja V. Ivanova advokāts Bogumils Zigmonts, klaji izrādot savu prieku par uzvaru prāvā.

Runājot kontekstā, Latvijā V. Ivanovs ir nonācis tiesībsargājošo institūciju uzmanības lokā, visticamāk, to pašu iemeslu dēļ, kādēļ tika arestēts Polijā, lai arī lietas tieši nekādā veidā nav saistītas. Polijā V. Ivanovs tika aizturēts pēc Interpola izdota ordera un visu pērno gadu risinājās tiesvedības par viņa izdošanu Baltkrievijai. Baltkrievijas varas iestādes bija izdevušas orderi par noziegumu, kas Polijā nav kriminālnoziegums, pie kam bija pieļauta rinda neatbilstību laikā, tādēļ divās tiesās Suvalkos un pēdējā tiesā Belostokā V. Ivanova izdošana Baltkrievijai tika atteikta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reizniece-Ozola: Esošajai valdībai vajadzēja aktīvāk stāstīt par paveikto

LETA, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esošajai valdībai vajadzēja aktīvāk stāstīt par paveikto, tā līdzšinējās koalīcijas partiju sniegumu 13.Saeimas vēlēšanās vērtē finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa atzina, ka 13.Saeimas vēlēšanās koalīcijas partijas - Zaļo un zemnieku savienība, «Vienotība» un nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» - ir uzskatāmas par zaudētājām, tomēr kopumā, vērtējot vēlēšanu rezultātus, neviena partija nav atzīstama par uzvarētāju.

«Lietojot sporta terminoloģiju, ir neizšķirts, kas nozīmē smagas valdības veidošanas sarunas,» piebilda ministre.

Tāpat Reizniece-Ozola norādīja, ka līdzšinējā valdība zina, cik grūti ir virzīt reformas, cik daudz valsts var atļauties tērēt utt., tāpēc arī uzmanīgi jāattiecas pret pirmsvēlēšanu laikā dotajiem solījumiem par algu un pensiju paaugstināšanu.

«Tā valdība, kas strādā un neguļ, veic labu darbu. Piemēram, šī valdība tieslietu jomas sakārošanā paveica daudz vairāk nekā iepriekšējās. Tomēr ir arī jārēķinās ar padarītā darba kritiku. Iespējams, vajadzēja vairāk komunicēt ar sabiedrību, lai tā novērtētu valdības paveikto,» pauda Reizniece-Ozola.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pavļuts: Sagaidot simtgadi, vajadzētu būt skaidrām koalīcijas aprisēm un veicamajiem darbiem

LETA, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja arī, sagaidot Latvijas simtgadi, vēl nebūs pilnībā noslēgusies valdības veidošana, tad valsts jubilejā jau vajadzētu būt skaidrām koalīcijas aprisēm un veicamajiem darbiem, aģentūrai LETA sacīja partiju apvienības «Attīstībai/Par!» līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Politiķis norādīja, ka politiskais spēks vēlas veiktspējīgas, dinamiskas un stabilas koalīcijas un valdības izveidošanu. Viņš skaidroja, ka jaunajā koalīcijā būtu jādominē Saeimā jaunievēlētajām partijām. Pašreizējā situācijā nav tik izšķiroši, kura no partijām uzņemas iniciatīvu, aicinot uz sarunām, jo no tā dēvēto centrisko jeb latvisko partiju spārna «visiem jārunā ar visiem», akcentēja politiķis.

Vaicāts par darāmajiem darbiem, ko «Attīstībai/Par!» ieskatā vajadzētu veikt nākamajai valdībai, Pavļuts norādīja, ka tā ir pieejamas veselības aprūpes nodrošināšana, kur radikāli jāmaina pašreizējais modelis, likvidējot, viņaprāt, gaidāmo diskrimināciju pakalpojumu saņemšanā cilvēkiem, kas ir samaksājuši nodokļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pēc paziņojuma par Mubaraka neatkāpšanos protesti Ēģiptē atsākas ar jaunu sparu

Ritvars Bīders, 09.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Ēģiptes viceprezidenta Omāra Suleimana paziņojuma, ka patlaban notiekošo diskusiju mērķis nav mainīt valdošo režīmu valstī, ar jaunu spēku atsākušies iedzīvotāju protesti, kuru mērķis ir pēc iespējas ātrāk panākt prezidenta Huseina Mubaraka atkāpšanos un valsts iekārtas maiņu, ziņo Bloomberg.

«Esošais valsts režīms netiks gāzts, jo tas novedīs pie haosa un vedīs valsti nezināmajā,» vietējiem mediju pārstāvjiem paziņojis O. Suleimans, piebilstot, ka pašreizējās sarunas ar opozīcijas spēkiem, ieskaitot Musulmaņu brālību, ir «pirmais solis, lai valstī no jauna panāktu stabilitāti un izkļūtu no pašreizējās krīzes mierīgā ceļā».

Ēģiptes viceprezidents arī norādījis, ka H. Mubaraks neatkāpsies no sava amata un pašreizējās sarunas ar opozīciju ir vienīgā alternatīva militāram apvērsumam.

Tahriras laukumā Ēģiptes centrā atkal bija pulcējušies vairāki desmiti tūkstošu cilvēku, šajā vietā izveidojot vienu no lielākajiem protestantu pūļiem pēdējo nedēļu laikā. H. Mubaraka solījumi nekandidēt septembrī gaidāmajās vēlēšanās nav bijuši pietiekami, lai apturētu iedzīvotāju neapmierinātības izrādīšanu. Turklāt aizvien vairāk šaubas protestētāju vidū rodas par O. Suleimana aizsāktajām sarunām ar opozīciju, kuru mērīs ir it kā izstrādāt jaunu konstitūciju un panākt brīvas vēlēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Politologs: Lai JKP izveidotu koalīciju bez ZZS, JV un Saskaņas, tai jāspēj parādīt ļoti augsta spēja manevrēt

LETA, 10.10.2018

Jaunās konservatīvās partijas (LKP) valdes priekšsēdētājs, premjera amata kandidāts Jānis Bordāns (priekšplānā) un nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK pārstāvis Gaidis Bērziņš

Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Jaunā konservatīvā partija (JKP) spētu izveidot koalīciju bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), «Jaunās Vienotības» (JV) un «Saskaņas», kļūstot par koalīcijas vadošo spēku, tai jāspēj parādīt ļoti augsta spēja manevrēt, šādu viedokli pauda politologs Filips Rajevskis.

Līdz ar JKP paziņojumu, ka jaunās valdības izveidē tā neplāno sadarboties ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), iespējamie tālākie koalīcijas modeļi var būt dažādi, skaidroja politologs. «JKP tikpat labi varētu tikt galā arī bez ZZS, JV un «Saskaņas», ar pārējām partijām kopā nodrošinot 58 vietas Saeimā, taču tā ir tikai matemātika, nevis politika,» sacīja politologs.

Eksperts norādīja, ka JKP vēlētāji šādu soli, proti, nesadarbošanos ar ZZS, varētu prasīt, ņemot vērā, ka JKP retorika bija agresīva un ar uzstādījumu, ka viss, ko iepriekšējā valdība darījusi, ir nepareizi. Šī iemesla dēļ zināma loģika JKP solī nesadarboties ar ZZS ir, tomēr atklāts ir jautājums, vai koalīciju spēs izveidot no četriem spēkiem, un šajā ziņā jāparāda ļoti augsta spēja manevrēt, uzskata Rajevskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

No gūsta atgriezies Automaidan dalībnieks: smagi piekauts, bet dzīvs

Gunta Kursiša, 31.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Dima Bulatovs, viens no Automaidan kustības līderiem, ir dzīvs,» liecina kāda protestētāja ieraksts sociālajā tīklā Facebook. Ierakstam klāt pievienota arī iepriekš nolaupītā aktīvista fotogrāfija, kurā redzams, ka vīrietis ir smagi piekauts.

Automaidan kustībā ir apvienojušies protestētāji, kuriem pieder automašīnas, lai nodrošinātu protestu loģistiku, patrulētu ielās protestu laikā un novērstu nekārtību uzliesmojumus, ko izraisa kriminālo aprindu pārstāvji, Db.lv skaidroja Sergejs Zdorovecs, aktīvs protestu dalībnieks.

D. Bulatovs ir smagi piekauts, tāpat viņš medjiem pauda, ka ir ticis spīdzināts - sists, griezts ar nazi, kā arī ilgu laiku viņš tika pakārts aiz rokām, un viņa plaukstās tagad ir caurumi. Viņš norāda, ka nezina, kas ir bijuši viņa nolaupītāji, taču vīrieši ir runājuši ar krievu akcentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sankcijas pret Baltkrieviju tomēr nesasniedz cerēto mērķi

Edžus Ozoliņš, 22.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikraksts Diena rakstu sērijā turpina pētīt mūsu kaimiņvalstī Baltkrievijā notiekošos procesus. Pret Baltkrieviju vērsto ierobežojumu efektivitāte ir apšaubāma, kas raisa jautājumu, cik ļoti civilizētajai pasaulei rūp zeme, kuras priekšgalā atrodas pēdējais Eiropas diktators un kurā vērojamas masveidīgākās represijas Eiropā pēdējo 50 gadu laikā.

Daudz šķēpu lauzts ap civilizētās pasaules sankcijām pret Baltkrieviju. No vienas puses, kopš 2006. gada Rietumi ievieš virkni ierobežojumu par cilvēktiesību pārkāpumiem, represijām, vēlēšanu rezultātu viltošanu. No otras puses, eksistē izteikta pretdarbība, kā rezultātā virkne Baltkrievijas individuālu personu, organizāciju un kompāniju neiekļūst melnajos sarakstos, ko lielā mērā var uzskatīt par valsts vadītāja Aleksandru Lukašenko atbalstošo spēku un lobistu panākumu.

Sankcijas ir viens no būtiskākajiem instrumentiem, ar kā palīdzību ES, ASV, Lielbritānija, Kanāda un citas valstis var ietekmēt demokrātiskos procesus noteiktā valstī. Tomēr vēl līdz šim pret Baltkrieviju vērsto ierobežojumu efektivitāte ir apšaubāma, kas raisa jautājumu, cik ļoti civilizētajai pasaulei rūp zeme, kuras priekšgalā atrodas pēdējais Eiropas diktators un kurā vērojamas masveidīgākās represijas Eiropā pēdējo 50 gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperte: Partiju solījumi nodokļu jomā izsauc šermuļus

Anna Medne - Biznesa augstskolas Turība docētāja,nodokļu eksperte, 02.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no jomām, par kuru sabiedrībā bieži izskan neapmierinātība, ir nodokļu sistēma. Tuvojoties vēlēšanām, arī partiju pārstāvji nodokļu jomā sola daudz un dažādus uzlabojumus. Šogad lielākā partiju uzmanība pievērsta nekustamā īpašuma nodoklim (NĪN), taču jāsaka, ka daļa priekšvēlēšanu solījumu attiecībā uz nodokļiem izsauc šermuļus.

Izpētot to, ko savās 4000 zīmju programmas partijas sola uzlabot nodokļu jomā, var secināt, ka solījumi ir ļoti atšķirīgi. Liela daļa solījumu skar NĪN – vieni sola lielu atlaidi, citi – atcelt NĪN vienīgajam īpašumam. Varētu teikt, ka attiecībā uz NĪN partijas sacenšas vairāksolīšanā, saprotot, ka tā gandrīz ikvienam vēlētājam ir jūtīga tēma. Īpašums ir ļoti būtiska lieta mūsu dzīvēs, un partiju programmu veidotāji to apzinās. Tas, ko viņi neapzinās vai izliekas nesaprotam, ir fakts, ka tieši NĪN lielā daļā pašvaldību veido budžeta pamatu. Partijas sola atcelt NĪN vienīgajam īpašumam, bet nepiedāvā nevienu alternatīvu, ka tiks aizlāpīts budžeta robs, ko šāds lēmums radītu. Šis solījums uzskatāms par reālu tikai tad, ja politiķi nāks klajā ar konkrētiem risinājumiem pašvaldību budžeta sabalansēšanai. Vēl partijas aizmirst piebilst, ka pašvaldības jau šobrīd var lemt par atlaižu piešķiršanu NĪN.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: «Solīt sola…» jeb Partiju kauja par vēlētājiem sākusies

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 08.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālajā vēlēšanu komisijā uz 12. Saeimas vēlēšanām iesniegti 13 deputātu kandidātu saraksti, kuriem pievienota arī konkrētā politiskā spēka 4000 zīmju programma jeb labo apņemšanos un solījumu apkopojums. Atmetot biznesam mazāk svarīgo liriku un tukšmuldēšanu pozitīvisma saukļu stilā, bez kā neiztiek praktiski neviena priekšvēlēšanu programma, savu uzmanību vērsu uz deputātu kandidātu solījumiem ekonomikas, lielākoties nodokļu, jomā.

Piemēram, sociāldemokrātiskā partija Saskaņa sola ieviest biznesa ilgi sapņoto uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) nulles likmi nesadalītai vai reinvestētai peļņai. Pēc būtības tas ir Igaunijas modelis, vienlaikus solot palielināt iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) dividendēm. Kā apliecina DB publicētais BDO Tax pētījums, šāds regulējums atbilst vispārējai Eiropas tendencei. Vēl šī partija apliecina vēlmi veicināt pašvaldību ieinteresētību darba vietu radīšanā, novirzot tām daļu UIN. Ņemot vērā, ka Saskaņa kopā ar Gods kalpot Rīgai ir pie varas Latvijas galvaspilsētā, Rīga tādējādi varētu cerēt uz papildu ienākumiem. Tomēr nevajag aizmirst – lai arī daudziem vadošiem uzņēmumiem juridiskā adrese ir reģistrēta Rīgā, piemēram, a/s Latvenergo, ievērojama to ienākumu daļa tiek gūta citos Latvijas reģionos, piemēram, tur, kur atrodas Latvenergo piederošās HES. Saskaņa apsola arī diferencēt IIN, gan neminot konkrētas likmes. Interesants ir arī nekustamā īpašuma nodokļa atbrīvojums minimālai deklarētās dzīvesvietas platībai, kā arī nodoklis luksusa precēm un mantojuma nodoklis lieliem mantojumiem, taču arī šajos gadījumos trūkst detalizēta atskaites punkta. Toties ir konkrēta apņemšanās samazināt PVN veselīgajai pārtikai līdz 5%. Kaut ko līdzīgu, lai arī ar mazāku konkrētību sola arī No sirds Latvijai, toties tā sauktajai Sudrabas partijai ir pāris piedāvājumu, kas varētu uzrunāt plašas tautas masas, piemēram, tautas vēlēta prezidenta institūta izveide, kā arī personiskas politiķu un valsts ierēdņu atbildības ieviešana. Salīdzinājumam Vienoti Latvijai, kas pulcējusi vairākus vairāk vai mazāk populārus ekspolitiķus, rosina pārtikai noteikt 12% PVN likmi, necelt mikronodokļa likmi, ieviest kapitāla nodokli 20% apmērā, bet likvidēt UIN reinvestētai peļņai. Turpretim Latvijas attīstībai, kas tautā pazīstama arī kā Repšes partija, sola necelt nodokļus tuvākos četrus gadus un reinvestētai peļņai ieviest 0% likmi, kā arī samazināt darbaspēka nodokļus par 9%. Līdzīgi arī Reģionu apvienība sola samazinātu PVN pārtikai, nemainīgu mikronodokļa likmi 9% apmērā, kā arī interesantu jauninājumu – ikgadējo transporta līdzekļa nodevu, kuru transporta līdzekļa vadītājs maksātu tikai par laiku, kad reāli lieto transportlīdzekli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ukrainai būs jāizšķiras – Maskava vai SVF

Jānis Šķupelis, 30.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikušajās Ukrainas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi valsts prezidenta Viktora Janukoviča izlolotā Reģionu partija. Šobrīd aplēses liecina, ka Reģionu partija savākusi aptuveni pusi no 450 vietām Ukrainas parlamentā, jo minēto partiju atbalstīs arī liels skaits individuālu kandidātu, kas būs ieguvuši vietu valsts parlamentā, ziņo ārvalstu mediji.

Tāpat nav izslēgts, ka minētā varas partija veidos koalīciju ar Komunistisko partiju, ja tas būs nepieciešams. Līdz ar šādu vēlēšanu iznākumu palielinājušās bažas, ka Ukraina varētu attālināties no demokrātijas ceļa. Eiropas attiecīgās varas iestādes jau šī gada maijā pieņēma rezolūciju, kurā tiek paustas bažas par politisko pretinieku izslēgšanu no demokrātiskā procesa un politiskās opozīcijas apspiešanu. Šajā ziņā attiecību saasinājumu izraisīja opozīcijas līderes, ekspremjeres Jūlijas Timošenko apcietināšana. Attiecību neuzlabošanās nozīmē, ka varētu sarežģīties Ukrainas un Eiropas Savienības tirdzniecības attiecības. ES sola neratificēt politiskās asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu ar Ukrainu tik ilgi, kamēr vien J. Timošenko atradīsies apcietinājumā. Jautājums ir, cik lielā mērā šo valsti gatava balstīt Krievija, kas pagaidām neuzklausa Ukrainas vēlmes pēc lētākas gāzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ēģiptieši gatavojas «miljonu maršam»

Ritvars Bīders, 01.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdienas, 1. februāra, rītā Ēģiptes iedzīvotāji sākuši pulcēties ielās, lai kopīgi dotos protesta gājienā, kuras mērķis ir gāzt valsts prezidentu Hosni Mubaraku. Valsts armija, kas tika uzskatīta par pēdējo šķērsli valdības gāšanā, atļāvusi gājienu, solot neatklāt uguni uz protestētājiem, raksta AFP.

Opozīcija norādījusi, ka iesniegs H. Mubarakam aicinājumu atkāpties no sava amata, ja ielās izies miljons valsts iedzīvotāju.

Opozīcijas līderu paziņojums par «miljonu maršu», kas nepieciešams, lai iesniegtu atkāpšanās aicinājumu H. Mubarakam, ir ievērojams pārbaudījums Ēģiptes iedzīvotājiem, kas piedalās pēdējo 30 gadu ievērojamākajā protesta akcijā, kuru neapmierinātie valsts iedzīvotāji sola turpināt līdz H. Mubaraka režīma gāšanai.

Cenšoties mazināt nemierus, H. Mubaraks no amata atstādinājis līdzšinējo iekšlietu ministru, savukārt jaunais šī amata pildītājs piedāvājis prezidentam uzsākt sarunas ar opozīciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Latviešu RentMama sāk darboties arī Lielbritānijā

Gunta Kursiša, 01.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijā šīs nedēļas sākumā darbu uzsākusi automašīnu iznomāšanas mājas lapa RentMama, ko 2010. gadā Latvijā dibinājuši trīs pašmāju uzņēmēji. RentMama radītāji sola veikt revolūciju automašīnu nomas tirgū, apvienojot mazos un vidējos autonomas uzņēmumus.

Automašīnu iznomāšanas portāls RentMama.com sola atvieglot auto nomas procesu, apvienojot vienā vietnē vietējās autonomas kompānijas, un portāla misija ir palīdzēt klientiem atrast piemērotāko automašīnu, piedāvājot «personiskāku servisu» un papildus priekšrocības, kā, piemēram, izvēlēties noteiktu automašīnas modeli un elastīgus automašīnas paņemšanas datumus, vēsta thenextweb.com.

RentMama līdzdibinātājs Gunārs Grundštoks uzskata, ka nelielās, neatkarīgās automašīnas nomas kompānijas var ievērojami uzlabot savus rādītājus, izmantojot internetu. RentMama sola veikt «revolūciju autonamas tirgū», apvienojot mazos un vidējos autonomas uzņēmumus vienotā platformā, kur klienti darījumus varēs slēgt elastīgāk un personiskāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Veselīguma norādēm vajadzēs papildu izmaksas un izpēti

Sandra Dieziņa, 05.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselīguma norāžu ieviešanā pārtikas ražotājiem jārēķinās ar papildus laika un izmaksu resursiem.

Pārtikas produktu marķējumā, reklāmās un jebkurā citā patērētājiem paredzētā informācijā no 14. decembra būs atļauts izmantot tikai Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) apstiprinātās veselīguma norādes, paredz ES regula nr. 432/2012. Savukārt neapstiprināto norāžu un to norāžu, kurām nav piemērojami pārejas perioda nosacījumi, izmantošana būs aizliegta.

Tiesa, atbildīgā institūcija vēl nav pabeigusi visu iesniegto norāžu izvērtēšanu un darbs pie saraksta veidošanas turpinās. Ražotājiem izmaiņas nozīmē papildus pētījumus un izmaksas. Ja tirdzniecībā pēc šī gada 14. decembra būs pārtikas produkti ar neatļautu veselīguma norādi, tie būšot no tirdzniecības jāizņem un jāveic pārmarķēšana. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) gan sola izvērtēt katru gadījumu individuāli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons svētdien prezentējis savas Konservatīvās partijas manifestu pirms decembrī gaidāmajām britu parlamenta ārkārtas vēlēšanām, kurā sola pabeigt valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), lai tā varētu izbeigt taupības pasākumus un veicināt uzplaukumu.

Jūlijā Džonsons sāka vadīt mazākuma valdību, bet tā arī nespēja panākt Brexit vienošanās apstiprinājumu britu parlamentā. Tagad viņš vēlas pārliecinošu uzvaru 12.decembrī gaidāmajās vēlēšanās.

"Kā jums zināms, ir atlikušas nepilnas trīs nedēļas līdz visizšķirošākajām vēlēšanām mūslaiku vēsturē," Džonsons sacīja, Telfordā prezentējot toriju priekšvēlēšanu manifestu.

"Izvēle nekad nav bijusi skaidrāka," viņš teica. "Pabeigt Brexit, un tad mēs varam atjaunot uzņēmēju un ģimeņu pārliecību un uzticību," Džonsons piebilda.

"Pabeigt Brexit, un tad mēs varam koncentrēt savas sirdis un prātus uz Lielbritānijas iedzīvotāju prioritātēm," viņš uzsvēra, sakot, ka "ir laiks atbrīvot visas valsts potenciālu un kalt jaunu Lielbritāniju".

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Lielbritānijas valdība noraida aicinājumu rīkot Skotijas neatkarības referendumu

LETA--DPA, 15.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons otrdien noraidīja aicinājumu rīkot vēl vienu Skotijas neatkarības referendumu, norādot, ka tādējādi tiktu "turpināta politiskā stagnācija, ko Skotija pieredzējusi pēdējās desmitgades laikā".

Džonsons Lielbritānijas valdības lēmumu darījis zināmu vēstulē Skotijas pirmajai ministrei Nikolai Stērdženai. Skotijas līdere iepriekš paudusi, ka vēlas referendumu sarīkot vēl šogad.

Džonsons norādīja, ka Stērdžena iepriekš esot solījusi, ka 2014.gada referendums būs balsojums, kas notiek "reizi paaudzē".

Kā skaidro Skotijas neatkarības atbalstītāji, situācija pilnībā mainījusies pēc 2016.gada Brexit referenduma, kurā Skotija balsoja par palikšanu Eiropas Savienībā (ES), kamēr vairums vēlētāju Lielbritānijā kopumā nobalsoja par izstāšanos.

Turklāt 2014.gada neatkarības referendumā tika balsots par turpmāko dalību valstī, kas ir ES sastāvā, tomēr Lielbritānija jau mēneša beigās bloku pametīs.

Komentāri

Pievienot komentāru