Jaunākais izdevums

Viena no reālām iespējām, kā palielināt valsts budžeta ienākumus 2011.gadā par 9,4 miljoniem latu, nepaaugstinot nodokļu slogu valstī, ir legālu alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa samazināšana un mērķtiecīga valsts rīcības programma alkohola pelēkā tirgus apkarošanā.

Tā uzskata legālo alkoholisko dzērienu nozares uzņēmumu pārstāvji no apvienības ARTA (Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība). ARTA pārstāvji vērsušies pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska ar aprēķiniem un prasību nodrošināt organizētu tiesībsargājošo iestāžu pretdarbību kontrabandas alkohola un brūvējuma tirgotājiem. «Ir jārada nosacījumi un situācija, kad risks nodarboties ar nelegālu dzērienu tirdzniecību kļūst tik augsts, ka pat potenciālā peļņa to neatsver,» uzskata ARTA biedri.

Pēc apvienības ARTA aprēķiniem, legālo stipro alkoholisko dzērienu un vīna akcīzes nodokļa samazinājums par 20% pie pašreizējās pirktspējas un mērķtiecīgas nelegālā tirgus apkarošanas programmas - samazinot tā daļu no pašreizējiem 40% līdz 20%, dotu ieņēmumus valsts budžetam 9,4 miljonus latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Latvijā degviela būs par 5 centiem dārgāka nekā Lietuvā

Rūta Cinīte, 29.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu politika ir jāmaina sinhroni ar kaimiņvalstīm

«Akcīzes nodokli palielināt drīkst tikai sinhroni ar kaimiņvalstīm, ar ko es šajā gadījumā domāju Lietuvu un Poliju. Latvija savas pozīcijas starpvalstu konkurencē aizstāv vāji. Mēs savā rīcībā esam pārāk pielaidīgi, ko savukārt izmanto kaimiņvalstis,» tā intervijā Dienas Biznesam, komentējot valdības un Saeimas lemto – no nākamā gada palielināt akcīzes nodokli degvielai, saka Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) prezidents Ojārs Karčevskis.

Ko degvielas tirgotājiem nozīmē lēmums no nākamā gada palielināt akcīzes nodokli degvielai?

Akcīzes nodokļa paaugstināšanas rezultātā mēs zaudēsim tranzīta klientus un pierobežas klientus, kuri dosies uzpildīties uz tuvāko degvielas uzpildes staciju (DUS) Lietuvā, kur cenas būs daudz pievilcīgākas. Valūta mums ir viena, līdz ar to nav nekādu norēķinu problēmu, tāpat arī nav robežkontroles. Mūsu pozīcijas starpvalstu interešu aizstāvībā ir vājas. Katram no mums – valsts, pašvaldību un pilsoņu līmenī, ir jāmaina attieksme pret pasaulē notiekošajiem procesiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Akcīzes palielināšana Latviju padarīs par dārgākā alkohola valsti reģionā

Māris Ķirsons, 07.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekš nolemto akcīzes nodokļa likmju spēkā stāšanās gada 1. martā Latviju padarīs par dārgākā alkohola valsti reģionā, kā rezultātā plānoto ieņēmumu nebūs, turklāt iespējami tādi blakusefekti kā nelegālā alkohola straujš kāpums, tāpēc šīs likmes jāmaina.

Tāds ieteikums skanēja no uzņēmējiem Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē. Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis aicināja parlamentāriešus nekavējoties ķerties pie akcīzes nodokļa likuma grozījumiem, lai lai akcīzes likmes alkoholam Latvijā 1. martā nebūtu augstākas kā Lietuvā un Igaunijā.

Attiecībā par iecerēto akcīzes nodokļa likmju pieaugumu alkoholiskajiem dzērieniem vēl būs diskusija parlamentā, kurā tad arī varētu nolemt - saglabāt pašreizējās likmes, tās paaugstināt, piemēram, par 5%, 10%, vai arī ļaut tām pieaugt līdz likumā paredzētajām ar visām no tā izrietošajām sekām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholiskie dzērieni no 1. marta Latvijā kļūs dārgāki, taču cenas kāpums nebūs tik straujš, kā bija paredzēts, bet gan daudz mērenāks.

To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā atbalstītais akcīzes nodokļa likuma grozījumu projekts, kurš gan vēl jāakceptē parlamenta vairākumam.

Iecerēts, akcīzes nodokļa likmi no 1.marta paaugstināt vidēji par 5% un tieši tikpat lielu pieaugumu īstenot arī no 2021.gada 1. marta.

Faktiski, pērn Igaunijas īstenotais bezprecedenta alkohola akcīzes nodokla likmes samazinājums ir piespiedis Latviju atteikties no tām iecerēm par alkohola akcīzes nodokļa likmju paaugstināsanu, kāds bija iecerēts 2017. gadā apstiprinātajās Valsts nodokļu politikas pamatnostādnēs 2018.-2020. gadam.

Bija paredzēts liels kāpums

Pašlaik Latvijā ir zemākās alkohola akcīzes nodokļa likmes, taču tā vairs nebūs, ja 1. martā spēkā stāsies iepriekš paredzētās šī nodokļa likmju izmaiņas - tad tās Latvijā būs visaugstākās Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, jau šogad pieaugs degvielas akcīze un azartspēļu nodokļi, bet valsts pārvaldē strādājošo skaits tiks samazināts, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Valda Dombrovska (Vienotība) valdību veidojošās koalīcijas padomē pirmdien ir panākta vienošanās par daļu no pasākumiem, kas tiks veikti, lai 2011. gada budžetā nodrošinātu starptautisko aizdevēju - Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas - ekspertu prasīto papildu konsolidāciju.

Saskaņā ar premjera V. Dombrovska preses sekretāres Līgas Krapānes sniegto informāciju, Vienotība un Zaļo un zemnieku savienība ir vienojušas, ka 12,8 milj. Ls lieli papildu ieņēmumi vēl šogad ir jānodrošina, aktīvāk apkarojot ēnu ekonomiku, īpašu akcentu liekot uz akcīzes preču, tas ir, degvielas un tabakas izstrādājumu nelegālās aprites ierobežošanu. Finanšu ministrija arī cer, ka nebanku kreditētāju licencēšanas ieviešana ļaus valsts budžetu papildināt par 8,3 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Nodokļu 
palielinājums nenes gaidīto

Sandra Dieziņa, Elīna Pankovska, 18.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcīzes nodokļa ieņēmumi no alkohola turpina samazināties, piektdien informē laikraksts Dienas bizness.

Reālu alkohola tirgus ainu iespējams iegūt, vērtējot rezultātus un tendences pēdējo trīs gadu griezumā, proti, sākot ar 2008. g., kad būtiski tika pacelta alkohola akcīze no 6,3 Ls uz 8,9 Ls par litru absolūtā alkohola, uzskata Alkohola ražotāju un tirgotāju asociācijas (ARTA) biedri. Aprēķini rāda, ka divu gadu laikā akcīze kāpusi par 40%, kam vajadzējis atainoties arī nodokļu ieņēmumu kāpumā vai vismaz prognozēs. Tomēr legālu alkoholisko dzērienu (izņemot alu) realizācijas apjomi divu gadu laikā kritušies par 32%: 2008. g. realizācijai nodots 69,23 milj. litru, bet pērn vairs tikai 46,92 milj. litru.

ARTA uzsver - faktiskā situācija rāda, ka ik gadu VID esot tikai samazinājis plānotos ieņēmumus, proti, divu gadu laikā plānotie ieņēmumi samazināti par 20%, bet arī reālie atpaliekot no plānotā. Līdz ar to zūdot loģika, kādi mērķi tad tikuši izvirzīti, paceļot akcīzes nodokli, jau iepriekš samazinot ieņēmumu prognozes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izanalizējot pagājušā gada rezultātus un valstī notiekošos ekonomiskos procesus, Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) biedri prognozē, ka legālais alkoholisko dzērienu (izņemot alu) tirgus Latvijā arī šogad turpinās lejupslīdi un var kristies vēl par 10 līdz 15%.

Kā galvenos lejupslīdes iemeslus nozares uzņēmumi min nelabvēlīgu valsts nodokļu politiku, vāji apkaroto un pieaugošo nelegālo alkohola tirgu un kopējo pirktspējas kritumu.

Kā jaunas tendences, kas šogad ietekmēs vietējo alkoholisko dzērienu tirgu, ARTA biedri atzīmē arī maksājumu kavēšanos un zaudējumus, ko rada tirgotāju bankroti, kā arī arvien augošo konkurenci, kas jau iezīmējās 2009.gadā.

2009.gadā legālu alkoholisko dzērienu (izņemot alu) realizācijas apjomi kritušies par 29%. Alkoholisko dzērienu sadārdzinājums vairākkārtīgas akcīzes nodokļu likmju paaugstināšanas rezultātā un straujš nelegālā alkohola tirgus pieaugums, kas pēc ARTA aplēsēm 2009.gadā veidoja jau 35% ir divi galvenie iemesli tik straujam kritumam. Statistika uzrāda, ka alus realizācijas apjomi, neskatoties uz pacelto akcīzes nodokli, arī smagajā 2009.gadā ir tikai auguši. Pateicoties alkohola sadārdzinājumam, akcīzes rezultātā alus pieprasījuma ziņā izkonkurējis stipro alkoholu un iekasētais akcīzes nodoklis par alu ir audzis par 36,54%, salīdzinot ar 2008.gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Alkohola nozare sašutusi par VID prēmijām

Sandra Dieziņa, 17.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) būtiskais ieguldījums ēnu ekonomikas apkarošanā - konkrēti alkoholisko dzērienu segmentā šī gada 9 mēnešos ir maigi izsakoties pārspīlēts, uzskata alkoholisko dzērienu nozares apvienības ARTA biedri.

Teikto viņi pamato ar to, ka 4% pieaugums legālo alkoholisko dzērienu realizācijā 9 mēnešos ir sasniegts tikai un vienīgi pateicoties tam, ka tā ir sezona, kad aug vīna un alus pieprasījums, kas neatspoguļo visu situāciju nozarē. Nozares apvienība uzskata, ka arī nav korekti burtiski salīdzināt taksācijas periodus, ja nav ņemtas vērā akcīzes likmes izmaiņas, kas ietekmē rezultātus.

ARTA valdes priekšsēdētājs, SIA LIVIKO direktors Genādijs Kļepikovs pauž viedokli, ka VID darbinieku motivācija, izmaksājot prēmijas, principā ir atbalstāma, taču prēmija 6.7% apmērā no summas par kuru pārsniegts nodokļu ieņēmumu plāns ir ļoti dāsns atalgojums. Kas tad notiek situācijā, ja nodokļu plāns netiek pildīts – vai tiek proporcionāli samazinātas algas, viņš jautā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Galvenā šī gada nozares aktualitāte ir un paliek legālo dzērienu konkurētspējas krišanās, ar to saprotot joprojām augsto nelegālas izcelsmes alkohola pieejamību un piedāvājumu, kas ticis vāji apkarots valstiskā līmenī.

To, vērtējot šī gada galvenos notikumus alkoholisko dzērienu nozarē, norāda Alkoholisko dzērienu ražotāju un tirgotāju apvienības (Arta) biedri. Tāpat trūkstot objektīvas informācijas, pētījumu, kas palīdzētu veidot ekonomisko nozaru politiku un izvērtēt, vai ēnu ekonomikas apkarošanas plāns alkoholisko dzērienu jomā strādā.

«Lai ari šogad valdība nāca klajā ar Ēnu ekonomikas apkarošanas plānu, tas notika tikai gada otrajā pusē un mums grūti spriest par rezultātiem, jo nozares uzņēmumus neviens nav aicinājis uz dialogu vai informējis par rezultātiem. Vienīgie fakti ir tie, ka legālu dzērienu realizācijas apjomi šī gada griezumā saglabāja tendenci samazināties,» tā ARTA valdes priekšsēdētājs Vitolds Bremmers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija trīs gadu laikā trīskāršos akcīzi alkoholam un divkāršos tabakai

Jānis Rancāns, 26.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija tuvāko gadu laikā ievērojami palielinās akcīzi tabakai un alkoholiskajiem dzērieniem, ir pavēstījis Krievijas finanšu ministrs Aleksejs Kudrins, ziņo Interfax.

No 2012. gada 1. janvāra akcīze etilspirtam tiks paaugstināta līdz 277,2 rubļiem (aptuveni 4,6 lati) par vienu litru, no tā paša gada 1. jūnija līdz 462 rubļiem, no 2013. gada līdz 693 rubļiem un no 2014. gada līdz 900 rubļiem. Pēc akcīzes palielināšanas vienas šņabja pudeles cena pieaugs līdz 180 (apmēram 3Ls) rubļiem, tagadējo 98 (1,65Ls) rubļu vietā.

Savukārt tabakas akcīzi 2012. gadā ir paredzēts palielināt par 60% līdz 448 rubļiem par tūkstoti jebkādu cigarešu, no 2013. gada līdz 672 rubļiem, bet no 2014. gada līdz 873 rubļiem. Pašlaik Krievijā akcīze par tūkstoš cigaretēm ir 360 rubļi, pieaugot akcīzei viena cigarešu paciņa jau nākamgad Krievijā varētu sadārdzināties par trešdaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī intervija ar ļoti augstu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu pirms diviem gadiem bijusi publicēta avīzē Astoņkājis un pārpublicēta DB ar portāla pietiek.com atļauju

Ar ko īsti cilvēki Finanšu policijā «pelna»?

Pirmkārt, ar noplūdēm. Ja agrāk arī bija noplūde informācijai par gaidāmajām Finanšu policijas darbībām lielajās lietās, tad ne daudz. Kādus 10–20% nevarēja nokontrolēt. Bet tagad viņam ir gandrīz 100% noplūde. Šajos divos gados faktiski 99% no tā, ko Finanšu policijā sauc par realizācijām, kuras ir pasākumi un akcijas, ir iepriekšēja noplūde. Un noplūde ir konkrēti tām personām, pie kā šie pasākumi tiek plānoti. Noplūžu nav tur, kur darbinieki paši pa kluso ir uztaisījuši realizāciju, neko nesakot vadībai. Viņi paši pa kluso vienojas sestdien, ka pirmdien brauc uz darbu un katrs brauc uz objektu. Tās divas šāda veida realizācijas, kas bija pagājušajā gadā, tās nav nopludinātas. Bet pārējās visas ir. Nu, normāli tas ir? Un tas viss notiek pie Kaminska, bet Podiņš plāno, kā paaugstināt viņu amatā. Nu, normāli cilvēki?

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijas Alkohola nozares asociācijas izpilddirektors: Igauņu mērķis ir iznīcināt pierobežu

Monta Glumane, 07.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Manuprāt, šobrīd būtu svarīgi samazināt alkohola akcīzi tieši tāpēc, ka igauņu galvenais mērķis ir iznīcināt pierobežu,» uzskata Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) izpilddirektors Dāvis Vītols.

Šādu viedokli viņš pauda Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) rīkotajā preses brīfingā «Akcīzes nodoklis. Pētījuma dati un potenciālie attīstības scenāriji». Preses pasākumā tika prezentēti jaunākie Igaunijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti un pausti viedokļi saistībā ar akcīzes nodokļa likmes izmaiņām Igaunijā, ņemot vērā, ka Igaunijas valdība ir nolēmusi no jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli alum, sidram un stiprajiem dzērieniem.

D.Vītols norādīja, ka LANA ir izstrādājusi divus scenārijus. Pirmais no tiem, ja saistībā ar akcīzes nodokli Latvijā nekas netiek mainīts un otrs, ja Latvija seko igauņiem un samazina akcīzes nodokli gan grādīgajiem dzērieniem, gan alum. Viņš minēja, ka 2018. gadā no akcīzes nodokļa Latvijā un pierobežā, valsts budžetā tika ieņemti aptuveni 391 miljons eiro un aptuveni 70 miljoni eiro no tiem bija pierobežā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskaidrība, vai akcīzes nodokli par dabasgāzi nāksies maksāt jau no 1. jūlija, vai tomēr tikai no 2014. gada 1. janvāra, vēl aizvien saglabājas. Pirmdien jau otro reizi pēdējo nedēļu laikā Saeimas koalīcijas frakcijas masveidā nereģistrējās balsojumam, lai nepieļautu vairākumā esošajām opozīcijas partijām nobalsot par akcīzes nodokļa gāzei atlikšanu uz trim gadiem. Kvoruma trūkuma dēļ Saeimas ārkārtas sēde tika pasludināta par slēgtu. Tāda pati situācija bija arī 26. jūlija plenārsēdē.

Saeimas opozīcija vāks 34 deputātu parakstus, lai atkārtotu ārkārtas sēdi, kurā lemt par akcīzi gāzei, sasauktu pēc nedēļas, 23. augustā, DB apliecināja politiskā bloka Par labu Latviju pārstāvis Vents Armands Krauklis (TP).

Koalīcijas pārstāvis Dzintars Zaķis (JL) uzskata, ka «kvoruma noraušana» ir normāla parlamentārā darba prakse, ko izmanto arī citās valstīs, ja valdošajai koalīcijai neizdodas nodrošināt balsu pārsvaru pār opozīciju. Viņš atzina, ka šādu taktiku koalīcija varētu īstenot līdz pat septembrim, kad no atvaļinājumiem atgriezīsies deputāti un vairs nebūs problēmu ar balsu pārsvara nodrošināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu avotu Latvijai, raksta laikraksts Diena. Rakstu sērijā tas ļaus ieskatīties, kā Baltkrievijas biznesa, kriminālā un politiskā vide mijiedarbojas un ietekmē nevien norises Baltkrievijas iekšienē, bet arī Latviju un citas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis.

Baltkrievijas Republikā saražotās tabakas produkcijas apjoms, pēc virknes ekspertu vērtējuma, vismaz divas reizes pārsniedz tās iekšējo patēriņu. Tas rada ideālus priekšnoteikumus gan oficiālajam tabakas izstrādājumu eksportam, gan arī to nelegālai izvešanai pāri robežai.

Raksts krievu valodā lasāms šeit: /uploads/manual/2022/01/20220117-0718-baltkrievijas-kontrabandas-vesture3-rus.pdf

XXI gadsimta pirmās desmitgades sākumā kļuva skaidri ieraugāms faktors, kas sekmēja līdz tam īpašu starptautisku ievērību neguvušu tabakas ražotāju, kā arī tabakas izstrādājumu kontrabandas strauju izaugsmi: lai kā par savu garšu tiktu nievātas zemākās kategorijas cigaretes, izrādījies, ka tieši tās pēdējās desmitgades laikā kļuvušas par īstu zelta āderi. Jo zemāka cena un akcīze nekā citās valstīs, jo tās izdevīgāk vest pāri robežām. Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas turpina plūst Rietumu virzienā. Eiropā ienākumi no nelegālās produkcijas ir ļoti augsti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no iespējām, kā mazināt akcīzes nodokļa celšanas negatīvo ietekmi uz Latvijas konkurētspēju, ir atjaunot ceļu fondu - nevis tikai autoceļu, bet kā ceļu fondu, jo ceļš ir ceļš – vienalga, vai tas ir dzelzceļš, vai autoceļš. Tas būtu viens no risinājumiem, par kuru vistuvākajā laikā diskutēsim gan ar privātajiem pārvadātājiem, gan ar tranzīta biznesa asociāciju, saka VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) prezidents Edvīns Bērziņš.

Fragments no intervijas

Kā akcīzes nodokļa celšana degvielai ietekmēs LDz konkurētspēju?

Tas krietni vien pasliktinās ne tikai uzņēmuma konkurētspēju, bet visu dzelzceļa nozares pārvadātāju konkurētspēju, tajā skaitā privāto pārvadātāju konkurētspēju, jo tas sadārdzina transporta koridoru mūsu virzienā. Jau gada sākumā, kad runāja par kravu samazinājumu, viens no apgalvojumiem bija, ka Latvijas tranzīta koridors esot dārgāks nekā, piemēram, Lietuvas virzienā, kaut gan tas tā nav. Tagad, ņemot vērā akcīzes nodokļa celšanu, mūsu tranzīta koridors tiešām sadārdzināsies par noteiktu procentu. Transporta koridora izmaksas būtībā ir visas izmaksas, ko sedz kravu īpašnieks, kurš grib nogādāt savu preci. Tā ir gan infrastruktūras maksa, gan pārvadājumu maksa, gan nodokļi. Pašreiz visas kravas Latvijā tiek pārvadātas ar dīzeļlokomotīvēm, un akcīzes nodokļa celšana sadārdzinās šo pārvadājumu kā tādu. Protams, dīzeļdegvielas sadārdzināšana padara vēl pievilcīgāku nākotnē gaidāmo dzelzceļa elektrifikāciju. Pašlaik rēķinām, ka elektrifikācija ļaus pārvadātājiem ietaupīt ap vienu eiro uz pārvadāto tonnu. Ja akcīze tiks palielināta, šis ieguvums ilgtermiņā būs vēl lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Virši-A: Pēdējā laika lielākais nozares satricinājums gaidāms jau pēc pāris nedēļām

Rūta Lapiņa, 15.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pēdējā laika lielākais nozares satricinājums būs gaidāms jau pēc pāris nedēļām, kad, sākoties jaunam gadam, tiks celts akcīzes nodoklis degvielai. Tā rezultātā jau 1. janvārī degvielas cena stacijās kāps par aptuveni 5 eiro centiem litrā,» biznesa informācijas portālam db.lv atzina degvielas tirgotāja AS «Virši-A» valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš.

«Šis ir tas gadījums, kad palielinot nodokļu slogu konkrētam sektoram, vistiešākajā veidā tiek ietekmēti gala patērētāji. Pieaugot nodoklim, pieaugs ne tikai degvielas, bet arī citu preču cenas, tā kā sadārdzināsies to loģistikas izmaksas,» viņš atzīmē.

Igaunijā akcīzes nodoklis atkārtoti tika celts šī gada sākumā, kā rezultātā Latvija ieguva papildus klientu pieplūdumu no Igaunijas. Savukārt pēc «Virši-A» rīcībā esošās informācijas, Lietuvas valdība neplāno nākamgad palielināt akcīzes nodokli degvielai. «Tas nozīmē, ka Latvija diemžēl kļūs mazāk konkurējoša kaimiņvalstu vidū,» atzīmē degvielas tirgotāja vadītājs.

Savukārt vērtējot degvielas cenu izmaiņas 2017. gada griezumā, J. Riekstiņš stāsta, ka tās saglabājušās diezgan stabilas, jo nedz Latvijā, nedz pasaulē nav bijuši tādi notikumi, kas izraisītu būtisku degvielas cenas pieaugumu vai samazinājumu ilgtermiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Spirtotie uztura bagātinātāji rada bažas

Sandra Dieziņa, 04.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spirtoto uztura bagātinātāju plānotā atbrīvošana no akcīzes nodokļa radījusi satraukumu alkoholisko dzērienu ražotājos un tirgotājos.

Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais grozījumu projekts Likumā par akcīzes nodokli paredz sakārtot normas attiecībā uz uztura bagātinātājiem, kas satur spirtu. Grozījumi paredz atbrīvot no akcīzes nodokļa tos uztura bagātinātājus, kuri satur spirtu, ja absolūtā spirta saturs tajos nepārsniedz 80 mililitrus iepakojumā.

Alkoholisko dzērienu ražotāji un tirgotāji FM priekšlikumu vērtē ar bažām. «Ja, piemēram, saražo 40 % liepziedu vai kliņģerīšu uzlējumu 0,2 l tilpumā ar attiecīgu instrukciju un sertifikāciju, tā ir iespēja ieinteresētām personām. Šādā gadījumā uztura bagātinātāju plaukti var pārvērsties par alkohola tirdzniecības plauktiem,» komentē SIA Mobil Plus tirdzniecības vadītājs Vitolds Bremmers. Noraizējies par šo situāciju ir arī Latvijas alkoholisko dzērienu ražotāju un tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs, Jaunalko vadītājs Edmunds Demiters, sakot, ka jaunie grozījumi ir mulsinoši un nesaprotami. Uzņēmēju mulsinot tas, kāpēc ar 1. jūliju stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem tiek palielināts akcīzes nodoklis, bet kādam citam produktam akcīze tiek noņemta vispār. Turklāt uz šiem spirta saturošajiem uztura bagātinātājiem neattiekšoties akcīzes preču statuss un noteikumi un tos varēšot ražot jebkur un tirgot gan aptiekās, gan mazumtirdzniecības veikalos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholisko dzērienu nozares darboņu apvienība ARTA ceturtdien visā Latvijā rīkos protesta akciju, lai paustu neapmierinātību ar valdības plānu palielināt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam.

Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) biedru rīkotajā akcijā visā Latvijas teritorijā pilnībā tiks apturēta ARTA apvienoto nozares pārstāvju darbība.

Protesta akcijas laikā nenotiks stipro alkoholisko dzērienu ražošana, nestrādās specializētie ARTA dzērienu tirdzniecības veikali un tiks apstādināts biroju un izplatītāju darbs.

Protesta akcija norisināsies rīt no pulksten 9.00 līdz pulksten 9.30.

Protesta akcija ir nozares uzņēmumu reakcija uz valdības lēmumu celt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam, lai konsolidētu budžetu.

Pēc apvienības ARTA aplēsēm protesta akcijā varētu piedalīties ap 1500 nozares darbinieku.

Protesta akcijā piedalīsies alkoholisko dzērienu ražotāji Latvijas Balzāms, SIA Jaunalko; nozares importētāji un tirgotāji Liviko, Mobil Plus ADV, Park MV, Dylan Distribution un Prike Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd bērnunamu audzēkņu apdāvināšana dzimšanas dienās ir labdarība, bet projekta Give iniciatore Arta Maure cer, ka drīz tā pārvērtīsies sociālajā uzņēmējdarbībā , trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Projekta būtība ir apsveikt bērnus viņu dzimšanas dienā,» saka Arta. Doma par bērnunamu mazo iemītnieku iepriecināšanu viņai radās, vērojot, ka šobrīd par labdarību runā visai daudz, tiek rīkotas dažādas akcijas. Īpaši to jūt sociālo tīklu lietotāji, jo tajos katru dienu var redzēt daudzus aicinājumus pēc palīdzības. Arta uzskata, ka tas ir labi, bet viņa vēlējās nodalīt divu veidu labdarību – palīdzību īpašos gadījumos un iepriecināšanu bez īpaša iemesla. «Šobrīd labdarībai ir pat negatīva pieskaņa – lai vērstos pēc palīdzības, jānotiek kaut kam sliktam – slimībai vai cita nelaimei. Dažkārt, ieraugot tikai bildi, man ir bail lasīt tālāk, jo nezinu, kas sekos. Emocionāliem cilvēkiem tas ir grūti. Pats vārds taču ir pozitīvs – darīt labu. Cilvēkiem ir vēlme palīdzēt, bet viņus attur šis smagums. Gribēju izveidot priecīgu labdarību – neviens nav saslimis, nekas slikts nav noticis, ir svētki, dzimšanas diena un iespēja bērnu šajā dienā iepriecināt. Nekādā ziņā nenoniecinu to labdarību, kas palīdz cilvēkiem, kurus piemeklējusi nelaime, abi virzieni viens otru neizslēdz,» uzskata Arta. Iesākot projektu, viņa ar draudzenēm Kseniju Titovu un Zani Rukavišņikovu vienojās – ja neizdosies, pašas vienu gadu pirks dāvanas, lai nebūtu tā, ka daži bērni ir saņēmuši apsveikumus, bet pārējie palikuši bešā. Taču projekts uzņem apgriezienus. Šobrīd viņas sadarbojas jau ar 15 bērnunamiem, jauniešu mājām, ģimenes atbalsta centriem, īslaicīgās un ilglaicīgās rehabilitācijas centriem. Galvenokārt tie atrodas ārpus Rīgas, jo Artas skatījumā Rīgas bāreņiem ir lielākas iespējas sagaidīt atbalstu nekā laukos dzīvojošiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaistā apņemšanās pasargāt jauniešus no alkohola lietošanas ir tikai deputātu lozungs – uzskata Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība (ARTA).

«Piekrītam Prezidenta argumentiem par to, ka, pirmkārt, jāsaprot mērķis, uz ko vērsti ierosinātie grozījumi ierobežot alkohola pārdošanu 1.septembrī. Balsošanas process apliecināja, ka pašu deputātu vidū nav sākotnējās izpratnes par šo aizliegumu rezultātā sagaidāmo atdevi. Vienotības šajā jautājumā nav ne jau tādēļ, ka kāds, tajā skaitā ARTA biedri vai tirgotāji būtu pret alkohola ierobežojumiem nepilngadīgajiem, būtība ir citur – skaistā apņemšanās pasargāt jauniešus no alkohola lietošanas ir tikai lozungs,» teikts ARTA komentārā pēc tam, kad valsts prezidents nosūtījis atpakaļ Saeimai 1. septembra sauso likumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Nozares pārstāvji: legālā alkohola nozare nostiprinās; nelegālais alkohols joprojām aizņem 40% tirgus

Gunta Kursiša, 21.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā iekāsētā akcīzes nodokļa apjoms par alkoholiskajiem dzērieniem, izņemot alu, audzis par 6% - to ietekmējos gan pērnā gada vasarā realizētais akcīzes nodokļa likmju palielinājums, gan legālā alkoholisko dzērienu patēriņa stabilizēšanās. Tajā pašā laikā nelegālais alkohols Latvijā vēl aizvien aizņem 35% - 40% no kopējā tirgus, norāda Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) biedri.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos akcīzes nodoklis par alkoholiskajiem dzērieniem (izņemot alu) iekasēts 39,55 milj. LS apmērā, kas ir par 2,16 milj. Ls vairāk nekā pērnā gada attiecīgajā periodā.

«Lai arī šī brīža rādītāji demonstrē pozitīvu tendenci, atslābt nedrīkst, jo pēc Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) aplēsēm nelegālā alkohola tirgus Latvijā joprojām aizņem aptuveni 35% - 40%,» pauž ARTA biedri.

«Pēc pagājušo gadu krituma šobrīd tirgū vērojams stabilizācijas un nostiprināšanās process, pēdējos sešus mēnešos alkohola tirgū vērojams pat 3% - 5% kāpums,» norāda ARTA biedri, piebilstot, ka «pozitīvi, ka Finanšu ministrija tomēr secināja, ka vēl tālāka akcīzes nodokļa alkoholam palielināšana ir nelietderīga. Pierādījies, ka, palielinot akcīzi, alkohola patēriņš īpaši nesamazinās, toties šis solis noved pie nelegālā alkohola tirgus paplašināšanās,» secina ARTA pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BBanka krājkases (ALBB Finanses) īpašniece Arta Liepiņa piedāvā naudu krāt caurspīdīgās un neatveramās stikla burkās, lai varētu vērot, kā aug nauda un būtu motivācija turpināt krāt, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

«Man patīk nauda un vienmēr ir bijusi vēlme pēc tās, līdz ar to allaž esmu domājusi par to, kā lai to iegūst vairāk. Biju mazs bērns, man tolaik bija astoņi gadi, un es gribēju redzēt, kā tā aug, krājas, bet vienlaikus zināju, ka tai nedrīkst tikt klāt – sāku aptīt burkas ar līmlenti. Bērnībā krājkases izmantoju ilgu laiku, tad pārstāju un nesen atkal atsāku, jo bija paredzēti nopietni lieli izdevumi,» stāsta Arta.

Domājot par krāšanu, viņai radās jautājums, kā to darīt, jo baidījās, ka nebūs gana stipra rakstura, tik un tā iekrāto iztērēs. Arta aizgāja uz stiklinieku darbnīcu, pasūtīja daļu no krājkases, pati sameistaroja to kopā un bija laimīga, ka beidzot ir viņas skatījumā drošs risinājums, kas neļauj tik vienkārši naudai tikt klāt. «BBanka krājkases tiešām nevar atvērt – vienīgi sasitot,» saka Arta. Viņa parādīja savas krājkases draugiem, kuri ideju slavēja un ierosināja mēģināt spēkus biznesā. Artai pašai gan sākumā likās absurdi izgatavot un tirgot krājkases, jo veikalos var nopirkt daudz lētākus līdziniekus no Ķīnas. Tomēr tagad viņa spriež, ka īpašas konkurences viņas produkcijai nav. «Ķīnas krājkases, ko var nopirkt lielveikalā, nav konkurentes – ja tās no tirgus pazustu, manas krājkases nesāktu pirkt divas reizes vairāk. Šī ir cita niša, un manas krājkases drīzāk konkurē ar citiem Latvijā ražotiem dizaina produktiem,» spriež Arta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Rūpnieki: ceļot akcīzi alkoholam, plānotie nodokļi netiks iekasēti

Sandra Dieziņa, 23.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkohola nozarē strādājošie paredz nodokļu neiekasēšanu pilnā apjomā pēc akcīzes nodokļa palielināšanas.

Alkohola akcīzes ieņēmumi šī gada 1.ceturknī saglabājušies stabili tikai un vienīgi pateicoties tam, ka nemainīga akcīzes nodokļa likme saglabājusies pusotru gadu un patērētājs ir paguvis pierast pie esošās dzērienu cenas. Gaidāmais cenu pieaugums alkoholiskajiem dzērieniem pēc 1.jūnija, ko radīs akcīzes palielinājums, negatīvi ietekmēs ieņēmumu dinamiku, un, pēc mūsu prognozēm, 2011.gads noslēgsies ar zaudējumiem attiecībā pret jau tā samazināto plānu, paredz nozares uzņēmumu apvienība ARTA.

ARTA valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters uzsver, ka jāņem vērā arī tas, ka lielāko ieguldījumu akcīzes ieņēmumos no stipro dzērienu pārdošanas dod degvīns, kas uzrāda izteiktu pārdošanas kritumu gadu no gada. Šī dzērienu kategorija ir tā, kas visvairāk cieš no viltojumiem un kontrabandas – ja 2008.gada 3 mēnešos (pirms akcīzes celšanas) realizēti 4.5 milj.litru degvīna, tad ar katru gadu realizācija sarukusi un šā gada pirmajos trīs mēnešos realizēti 2.4 milj. litru degvīna. Nozares uzņēmumu apvienība uzskata, ka valstī novērojama absurda situācija – aug mazumtirdzniecības apjoms, bet jau ilgtermiņā neaug valsts ieņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Alkohola rūpnieki aicina pārskatīt akcīzes nodokli

Sandra Dieziņa, 24.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stiprajam alum virs 6% būtu jāpiemēro palielināta akcīzes nodokļa likme un jāievieš vienāda akcīzes likme visiem alkoholiskajiem kokteiļiem, tostarp tiem, kas veidoti uz alus bāzes.

Šādi ir Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) priekšlikumi, aicinot ievērot vienlīdzības principu valsts politikā attiecībā uz visa veida alkoholiskajiem dzērieniem, tajā skaitā - ievērot vienādus principus reklāmas ierobežojumiem.

Lai apturētu turpmāku nodokļu ieņēmumu lejupslīdi un atgrieztu nodokļu ieņēmumus 2008.gada līmenī, ARTA biedru kompānijas aicina samazināt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam un vīnam par 20%.

Savienība rosina piemērot stiprajam alum virs 6% tādu pašu akcīzes nodokļa likmi, kāda tā ir vīniem, raudzētajiem dzērieniem un starpproduktiem ar absolūta alkohola saturu līdz 15 tilpumprocentiem, jo tirgū pieejams arī alus ar absolūtā spirta saturu 10-13%, un alus realizācijas apjomiem ir tendence pieaugt. Alkohola ražotāji un tirgotāji arī aicina piemērot vienādu akcīzes likmi visiem alkoholisko dzērienu kokteiļiem - arī uz alus bāzes gatavotajiem, kas īpaši iecienīti jauniešu vidū, un jāuzskata par tādu pašu alkoholisko dzērienu, kā jebkurš cits.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Prognozē akcīzes ieņēmumu kritumu otrajā pusgadā

Elīna Pankovska, 22.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns šā gada pirmajā pusgadā ticis izpildīts, jo ieņēmumi atspoguļo situāciju līdz akcīzes nodokļa paaugstināšanai stiprajam alkoholam šā gada 1.jūnijā, uzskata Alkoholisko dzērienu ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) pārstāvji.

ARTA prognozē, ka cenu pieaugums alkoholiskajiem dzērieniem, ko radīja akcīzes paaugstināšana, negatīvi ietekmēs turpmāko ieņēmumu dinamiku, tāpēc otrajā pusgadā nozare paredz ieņēmumu kritumu, īpaši degvīna segmentā.

«Pirmā pusgada rezultāti apstiprina jau agrāk valdībai un starptautiskajiem aizdevējiem pausto nozares redzējumu – saglabāt pieaugošu akcīzes nodokļu ieņēmumu dinamiku šī gada sākumā iespējams, neceļot nodokli. Jāņem vērā, ka pirmā pusgada rezultāti neatspoguļo akcīzes kārtējo palielināšanu un vēl neietekmēja pusgada ieņēmumu datus,»atzīmē ARTA valdes priekšsēdētājs un SIA Jaunalko vadītājs Edmunds Demiters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Alkohola rūpnieki sajuta aizdevēju izpratni

Sandra Dieziņa, 06.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholisko dzērienu ražotājus un tirgotājus pārstāvošās nozares apvienības (ARTA) pārstāvji otrdien tikās ar Starptautiskā valūtas fonda ekspertiem, lai iepazīstinātu ar objektīvo situāciju alkoholisko dzērienu nozarē, akcīzes ieņēmumu dinamiku un tendencēm pēdējo trīs gadu laikā.

Tikšanās laikā ARTA pārstāvji iesniedza starptautiskajiem aizdevējiem priekšlikumus, kā sekmēt valsts ieņēmumus no alkohola akcīzes nodokļa, to nepaaugstinot.

Dunker Latvija valdes loceklis Enno ENCE norāda, ka «ir gandarījums, ka tikām saprasti». Tikšanos viņš vērtē kā produktīvu, jo nozares ekspertu redzējums akcīzes politikas jautājumā ticis uzklausīts ar izpratni. Tikšanās laika alkoholisko dzērienu ražotāji un tirgotāji iesniedza SVF pārstāvjiem nozares redzējumu par to, kā saglabāt pieaugošu akcīzes nodokļu ieņēmumu dinamiku, neceļot nodokli.

ARTA pārstāvji prognozē, ka saglabājot akcīzes nodokļa likmi pašreizējā līmenī jeb 890 lati par 100 litriem absolūtā alkohola un apkarojot ēnu ekonomiku, izdotos turpināt pieaugošu akcīzes ieņēmumu tendenci, kas parādījusies šī gada pirmajos mēnešos. «Balstoties uz pašreizējo nodokļu ieņēmumu dinamiku, mēs varam paredzēt, ka negraujot situāciju alkoholisko dzērienu tirgū, valsts ieņēmumi gada beigās sasniegtu 80 miljonus latu plānoto 77 miljonu vietā », rezumē ARTA valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters.

Komentāri

Pievienot komentāru