Sākam biznesu: Iekonservē vietējo garšu 

IK Smuk’ dāvan’ īpašniece Sanija Ciekale par savu galveno darbu uzskata mammas lomu saviem diviem bērniem, taču pārējā laikā īsteno sevi kā uzņēmēja

Anda Asere, 2018. gada 03. septembris plkst. 7:08

IK Smuk’ dāvan’ sortimentā ir dažādas ēdamlietas: ogu mērces jeb čatniji, augu sīrupi, garšaugu maisījumi. «Kopsaucējs visam, ko ražoju, ir vietējās izejvielas – ogas un augi. Lielāko daļu mēģinu audzēt pati vai iepirkt no zināmām saimniecībām. Protams, kanēlis, ko izmantoju čatnijā, nav vietējais, bet čili piparus audzēju pati,» stāsta Sanija.

Runājot par nākotnes plāniem, viņa atklāj, ka vēlas biznesu attīstīt, bet meklē līdzsvaru starp to, ka spēj piedāvāt ko unikālu mazā apjomā, un lielāka mēroga ražošanu. «Man patīk, ka varu radīt produktus ar pievienoto vērtību, bet vienlaikus ar to nevar ļoti daudz nopelnīt. Jāsaprot, cik lielus apjomus vēlos un no kā esmu gatava atteikties, runājot par produkta unikalitāti. Tuvākajā laikā plānoju izveidot internetveikalu, attīstīt dāvanu komplektus un radīt jaunus produktus. Man ir vismaz trīs lieliskas idejas, ko gribu saražot. Dažreiz man ir pat nedaudz bail, vai sortiments nav pārāk raibs. Taču vienlaikus tā ir mana priekšrocība, veidojot dāvanu komplektus,» viņa stāsta.

No dāvanām pie ražošanas

Smuk’ dāvan’ darbojas četrus gadus. «Viss sākās salīdzinoši nesen. Man piedzima bērns. Radošiem cilvēkiem ir grūti nosēdēt uz vietas, saglabājas vēlme darboties. Saskatīju iespējas, arī esot mājās kopā ar bērnu,» saka Sanija. Pirms četriem gadiem Ziemassvētkos vairākas jaunās māmiņas Talsos apvienojās kopīgā projektā, veidojot dāvanu komplektus no vietējo ražotāju produkcijas. Pēc svētkiem projekts samazināja apgriezienus, taču Sanijā nerima vēlme turpināt darboties, radot kaut ko arī pašai. «Ar laiku sapratu, ka jārada kaut kas pašai, un zināju, ka vēlos kaut ko kvalitatīvu un veselīgu, tajā pašā laikā skaistu – tā, lai produkts vienlaikus būtu dāvināšanas cienīgs. Šobrīd esmu nonākusi līdz tam, ka Smuk’ dāvan’ ir spēcīgs zīmols, ko cilvēki sāk atpazīt. Neņemot vērā manus mazos darbošanās apjomus, esmu priecīga, ka cilvēki jau ir ievērojuši mani, dzirdējuši par šiem produktiem, kāds ir saņēmis tos dāvanā. Pavasarī biju tirdziņā Kuldīgā, atkal piedalījos tur arī vasarā, un bija vairāki cilvēki, kuri nāca uz tirdziņu ar domu mani satikt un atkārtoti iegādāties konkrētus produktus, kas viņiem bija iepatikušies,» viņa saka. Cilvēki visās sezonās vienlīdz aktīvi pērk garšaugu maisījumus, bet pārējo produktu pieprasījumu ietekmē gadalaiks, piemēram, grila sezonā labi pērk čatnijus no vietējām ogām, ziemā – vairāk dažādus augu sīrupus. Iesākumā ļaudis produkciju vairāk pirka dāvanām, bet tagad arvien vairāk izvēlas arī pašu lietošanai.

Visu rakstu Iekonservē vietējo garšu lasiet 3. septembra laikrakstā Dienas Bizness.

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2018. gada 25. jūnijs plkst. 7:34

Yelo izstrādātāji Krišjānis Mazurs, Mārtiņš Kozlovskis un Ģirts Ulmanis uzskata, ka laikā,...

2018. gada 26. jūnijs plkst. 7:10

Mikrouzņēmuma «From Bee.With Love.» īpašniece un dizainere Olga Grigurko uzskata, ka «Laimas»...

2018. gada 11. jūnijs plkst. 7:35

Pēc septiņpadsmit friziera profesijā nostrādātiem gadiem Jānis Raubens piepilda sapni un atver...

2018. gada 06. jūnijs plkst. 6:52

Atvērtas vēl divas Raunas dārzs eklērnīcas un turpat astoņkāršots apgrozījums, ieviests jauns...

2018. gada 30. maijs plkst. 8:17

Desmit gados privātajā mūzikas skolā BJMK Rokskola mācījušies simtiem bērnu gan no...

Nepalaid garām

Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties Lietuvas...

Anda Šmitmane ēdināšanas biznesā Tukumā darbojas jau 20 gadus. Viņa atzīst, ka...

Mazumtirdzniecības tīkls Rimi pirmdien prezentēja pirmo veikalu Latvijā ar pašapkalpošanās skeneriem....

Pēdējā laikā būtiski pieaudzis elektrisko skrejriteņu vandālisma gadījumu skaits, stāsta koplietošanas...

Vai bērnam ir jābūt algas grāmatiņā, lai saņemtu IIN atvieglojumus jeb -...

«Pastāvēs, kas pārmainīsies - šis ir par mums un tieši tamdēļ mēs...

No šīs sadaļas
2018. gada 10. septembris plkst. 7:57

Jānis Joksts un Gintars Petrovs, kuri iepriekš vadīja Rīgas restorānu Eksports, tagad Ragaciemā...

2018. gada 29. augusts plkst. 7:20

Skaistumkopšanas salons un lietotu apģērbu veikaliņš Mademoiselle pārdzimis trīs frizētavu ķēdē...

2018. gada 28. augusts plkst. 7:00

Zirgu stallis Zirgzandales Mārupē darbojas jau 15 gadus un no vietas, kur sākotnēji tika...

2018. gada 27. augusts plkst. 6:57

Ieva un Andris Tarandas ēdiena gatavošanas mīlestību pārnesuši no savas mājas virtuves...

2018. gada 24. augusts plkst. 17:45

Latvijas uzņēmums Biorganik5 un Igaunijas uzņēmums Chaga OU Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības...

2018. gada 24. augusts plkst. 10:38

Rīgā bāzētais latviešu jaunuzņēmums «Gamechanger Audio» ražo unikālus, inovatīvus ģitāru...

2018. gada 22. augusts plkst. 7:23

Easy Wine un Easy Beer koncepcijas restorāniem Rīga kalpo kā eksperimentāla laboratorija,...

2018. gada 21. augusts plkst. 7:42

Mārtiņš Treijs un Gints Aizupietis uzskata, ka burgeri garšo visiem un šis...

2018. gada 17. augusts plkst. 12:14

Koknesē ir daudz sīkražotāju, daudz uzņēmīgu un interesantu cilvēku, kuriem ir, ko...

2018. gada 15. augusts plkst. 8:27

Izmantojot Eiropas Savienības fondu finansējumu, «Mārupe Wake Park» izveidots pūšļu parks, kurš...