Foto

ASV dienvidos priekšpilsētu mājas nobrucina tornado; ir bojāgājušie

Gunta Kursiša, 28.04.2014

Jaunākais izdevums

Vismaz deviņi cilvēki gājuši bojā spēcīgos tornado, kas plosījās ASV centrālajā un dienvidu daļā, vēsta BBC.

Astoņi cilvēki gājuši bijā Arkanzasas štata priekšpilsētu rajonos, bet vēl viens cilvēks miris Oklahomas štata ziemeļaustrumos, kur, tāpat kā Arkanzasas štatā, arī tika izpostītas daudzas ēkas.

Tornado plosījās arī Nebraskas, Kanzasas, Aijovas un Misūri štatā.

Oklahomas štata pilsētiņā Kvapavā (Quapaw), kurā dzīvo aptuveni 900 cilvēku, tornado smagi postījumi radīti aptuveni pusei ēku, pauda atbildīgās amatpersonas. Kvapavā ievainojumus guvuši vismaz seši cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV tornado dzīvību zaudējuši 17 cilvēki

LETA--AFP, 28.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīgajos tornado, kas traukušies pāri ASV dienvidu un vidienes apvidiem, svētdien un naktī uz pirmdienu dzīvību zaudējuši vismaz 17 cilvēki, pirmdien paziņojušas Ārkanzasas un Oklahomas štatu ārkārtas dienestu amatpersonas.

Ārkanzasā svētdien dzīvību zaudējuši 15 cilvēki, bet Oklahomā ir vismaz divi tornado upuri, apliecināja amatpersonas.

Dabas stihijā daudzām ēkām nodarīti postījumi, vairākas sagrautas. Ar saknēm izrauti koki un apgāztas automašīnas.

«Pašreiz valda haoss,» telekanālam CNN svētdien norādīja Ārkanzasas štata pilsētas Vilonijas mērs Džeimss Faierstouns.

4000 iedzīvotāju lielās pilsētiņas centrs ir pilnībā nopostīts, daļēji veselas palikušas vairs tikai dažas ēkas. Gāzes caurules un elektrolīnijas ir pārrautas, norādīja Faierstouns.

Tornado plosījās reģionā svētdien un naktī uz pirmdienu, tomēr sinoptiķi prognozē, ka nopietni tornado draudi saglabāsies arī turpmākās dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tornado un vētrās sešos ASV štatos kopš svētdienas gājuši bojā vismaz 35 cilvēki, otrdien ziņoja Savienoto Valstu mediji.

Ārkanzasas, Aiovas un Oklahomas štatos svētdien vētras un tornado laupīja dzīvību 18 cilvēkiem, savukārt pirmdien Misisipi, Alabamas un Tenesī štatos gāja bojā vismaz 17 cilvēki.

Tikmēr Nacionālais Meteoroloģijas dienests prognozē, ka laikapstākļi tik drīz neuzlabosies, un vētras var skart aptuveni 70 miljonus cilvēku.

Meteorologi prognozē pērkona negaisus Misisipi austrumos un dienvidos, Alabamas rietumos un Luiziānas austrumos, kā arī paredz vairākus spēcīgus tornado.

Daudzviet sagrautas ēkas, ar saknēm izrauti koki, apgāztas automašīnas un pārrautas elektrolīnijas, atstājot tūkstošiem cilvēku bez elektrības.

Ārkanzasas štatā palīgā vietējām varasiestādēm devušies Nacionālās gvardes karavīri. Štata pilsētu Viloniju, kas ir mājvieta aptuveni 4000 cilvēku, tornado nolīdzinājuši līdz ar zemi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - FOTO: Tornado Kubas galvaspilsētā gājuši bojā trīs cilvēki un 172 ievainoti

LETA, 28.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kubas galvaspilsētā Havanā svētdienas vakarā plosījies tornado, laupot dzīvību vismaz trim cilvēkiem un 172 ievainojot, paziņojis Kubas prezidents Migels Diass-Kanels.

Tornado vislielākos postījumus nodarījis Havanas austrumos, kur sagāzti elektrības stabi un nolauzti koki un ielas ir pilnas viesuļvētras sanestajām drazām.

Kubas oficiālajā laikrakstā «Granma» publicētajās fotogrāfijās redzamas pārplūdušas ielas, bet sociālajos medijos cilvēki publicējuši attēlus ar apgāztām automašīnām un autobusiem un ziņo, ka daudzviet pilsētā traucēta elektroapgāde.

Spēcīgais vējš izsita stiklus septiņu stāvu ēkai, kurā atrodas slimnīca. Visi pacienti - grūtnieces un jaunās māmiņas - tika evakuētas. Tornado arī norāva betona jumtu kādai dzīvojamajai mājai.

Diass-Kanels tviterī ziņoja, ka uz cietušajiem rajoniem nosūtītas glābēju komandas, kas jau ķērušās pie darba.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācija ir gatava pievienoties starptautiskajai koalīcijai, kas veic uzlidojumus teroristiskā grupējuma Islāma valsts pozīcijām Sīrijā, pēc kancleres Angelas Merkeles tikšanās ar ietekmīgākajiem kabineta ministriem aģentūrai DPA pavēstījuši avoti valdībā.

Vācija pievienosies starptautiskajai koalīcijai ar iznīcinātājiem Tornado, ziņo avoti.

Ministru tikšanās tika noorganizēta pēc tam, kad Merkele sarunās ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu piekrita sniegt militāru palīdzību starptautiskajā cīņā pret Islāma valsti, kas uzņēmusies atbildību par teroraktiem Parīzē.

Mediju vēstītais liecina, ka Parīze vēlējusies, lai Tornado ar izlūkošanu atbalsta Francijas militāro misiju pret džihādistiem.

Merkeles sasauktajā ministru sanāksmē piedalījās arī ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers un aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena, un tajā tika izvērtēts, kādus militāros soļus Vācijai vajadzētu spert, lai palīdzētu starptautiskajai koalīcijai cīņai pret Islāma valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas kompānijas lielākoties atlīdzību pieteikumus saņēmušas par vētras laikā bojātiem jumtu segumiem un lūstošu koku radītiem postījumiem, kuros cietuši īpašumi - jumti, žogi, ēkas, taču pieteiktas arī atlīdzības par kaitējumu automašīnām, stāsta apdrošinātāji.

AAS Gjensidige Baltic Vispārējo atlīdzību nodaļas vadītājs Aleksejs Kozirs stāsta, ka apdrošinātājs saņēmis 65 īpašuma apdrošināšanas atlīdzības pieteikumus. Jau pirmajā dienā pēc vētras bija iesniegti gandrīz 30 pieteikumi, un joprojām katru dienu cilvēki no visiem Latvijas reģioniem piesaka jaunas atlīdzības. Prognozējams, ka klientiem kopumā par vētras radītajiem zaudējumiem atlīdzībās Gjensidige izmaksās aptuveni 150 – 200 tūkstošus latu.

Bojājumi, ko vētras nodara īpašumam, gadu no gada ir līdzīgi, tāpēc cilvēkiem vajadzētu arī savlaicīgi domāt par drošības pasākumiem, atgādina eksperts, piebilstot, ka lielākoties tie ir ēku jumtu bojājumi. Nereti stiprais vējš tos norauj vispār, kas īpaši raksturīgi runājot par piebūvēm vai verandām. Tāpat mājām tiek izsisti logi. Parasti tajos trāpa kāds zars vai vēja nests priekšmets. Bīstamākie ir tie gadījumi, kad vētra izgāž kokus, īpaši māju vai elektrolīniju tuvumā, jo tad zaudējumi var sasniegt ļoti lielus apmērus, kā arī tiek apdraudēta cilvēku veselība un dzīvība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Kaupers par jauno dziesmu: «Šeit ir kas vairāk par vidēju albuma skaņdarbu»

Laura Mazbērziņa, 04.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepilnas trīs nedēļas pirms koncerttūres uzsākšanas grupa Prāta Vētra publiskojusi videoklipu dziesmai «Ogles» no jaunā albuma «Par to zēnu, kas sit skārda bungas». Videoklipa filmēšana ilgusi divas dienas.

«Runājot ar draugiem par jauno albumu, gandrīz visi atzīmē – tās «Ogles» gan jums ļoti labi sanākušas. Jāsaka, ka jau ierakstā bija sajūta, ka šeit ir kas vairāk par vidēju albuma skaņdarbu. «Youtube», «Spotify» un citas platformas arī apliecina, ka «Ogles» ir pieprasītākā un klausītākā jaunā albuma dziesma. Tad nu skatīsimies, varbūt mums ir darīšana ar Prāta Vētras jauno laiku Zelta dziesmu fonda jaunpienācēju, ko daudzus gadus ar prieku spēlēsim koncertos,» tā par dziesmu izsakās Renārs Kaupers.

«Šis ir parasts stāsts no mūsu katra dzīves. To varētu nosaukt par simbolisku salīdzinājumu. Meitene no spēles, ko mēs visi pazīstam kā «Cirks», aicina savā dzīvē puisi. Var redzēt, ka meitene ļoti labi un viegli orientējas šajā spēlē, ko sauc par dzīvi, jo «Cirks» ir viņas vide, turpretī puisim iet daudz grūtāk. Viņš kāpj pa trepēm uz augšu, tad krīt lejā, atgriežas uz sākumu un mēģina vēlreiz. Grupa klipā ir kā likteņa «kalpi», kas, metot kauliņus, veido šo cilvēku dzīvi. Jo dzīve ir cirks un cirks ir dzīve,» stāsta Aivars Čivželis, videoklipa režisors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas Tev jāzina 28. aprīlī (atjaunota plkst. 18:06)

Dienas Bizness, 28.04.2014

Latvijā.

Atklāta pirmā stāvvieta motocikliem pie tirdzniecības centra

2014. gada motosezonas atklāšanas svētku ietvaros pie t/c Mols atklāta speciālā stāvvieta motocikliem. Lai arī Latvijā ir ap 10 000 aktīvo motobraucēju, īpašas stāvvietas motocikliem ir retums. Lasīt tālāk...

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID investēs miljonus informācijas sistēmās. Strādājošo darba samaksa 10 gadu laikā augusi par 57%; pensijas – par 68%. Swedbank Latvija pirmajā ceturksnī nopelnījusi 32 miljonus eiro. Krievijas ietekmīgākās personas var sagaidīt jaunas sankcijas. ASV dienvidos priekšpilsētu mājas nobrucina tornado.

Šīs un citas šodien aktuālākās un svarīgākās ziņas skatiet galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kriptoindustrija un naudas atmazgāšanas novēršanas tehnoloģijas

Polina Brotjē, Binance pārstāve Latvijā, 30.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no visplašāk sastopamajiem pārpratumiem, runājot par kriptovalūtām, ir maldīgais uzskats, ka tās tiek plaši izmantotas dažādām noziedzīgām darbībām un naudas atmazgāšanai. Cilvēki, kas saprot blokķēdes un kriptovalūtu tehnoloģijas, zina, ka kripto ir neērts un ļoti nepiemērots līdzeklis naudas atmazgāšanai.

Pirmkārt, Zini savu klientu jeb KYC procedūras kripto nozarē ir tik stingras, ka krāpniekiem daudz vienkāršāk varētu būt izmantot viltotus identifikācijas dokumentus bankas konta atvēršanai.

Otrkārt, nav iespējams pārvietot lielus kriptovalūtu apjomus, lai to nepamanītu. Treškārt, kriptovalūtu darījumi ir pilnībā izsekojami. Pat lielākā daļa tā saukto “privātuma monētu” ir daudz pārskatāmākas un vieglāk izsekojamas nekā tradicionālā nauda.

Patieso situāciju vislabāk raksturo reālie fakti un skaitļi. 2021. gadā no visiem kriptovalūtu darījumiem tikai 0,15 % bija iespējams sasaistīt ar kāda veida nelikumīgām darbībām1. Tajā pašā laikā 2 %–5 % skaidras naudas darījumiem jeb līdz pat 2 triljoniem tradicionālās fiat, izteikti ASV dolāros, bija saistāmi ar nelikumīgām darbībām2.Izsekot skaidras naudas darījumus ir praktiski neiespējami. Savukārt blokķēdes tehnoloģija praksē ir sevi pierādījusi kā viens no efektīvākajiem tiesībaizsardzības iestāžu instrumentiem finanšu plūsmas pārvaldībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alabamas štatu Amerikas Savienotajās Valstīs pamatīgi plosījis virpuļviesulis, laupot dzīvības vismaz 22 cilvēkiem, vēsta ārvalstu mediji.

Dabas katastrofā dažādas traumas guvuši vairāk nekā 50 cilvēki, joprojām arī turpinās cietušo meklēšana un ir bažas, ka bojā gājušo skaits varētu pieaugt.

Tornado dēļ bez elektroenerģijas palikušas vairāk nekā 17 000 mājsaimniecību Alabamā un aptuveni tikpat daudz arī blakus esošajā Džordžijas štatā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Rullējoties kļūst tievāks

Linda Zalāne, 10.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzās dažādiem sporta klubiem savu vietu iekaro Figura Line studijas, kurā skaistas ķermeņa aprises cenšas iegūt daiļā dzimuma pārstāves.

Pirmā Figura Line Rīgā atvērta pirms četriem gadiem, un tagad tai piepulcējušās vēl 35 studijas visā Latvijā. No tām Rīgā atrodas aptuveni trešdaļa, pārējās – lielākās un mazākās Latvijas pilsētās. Studijas ir aprīkotas ar Latvijā ražotiem limfas stimulācijas aparātiem. «Paši ražojam šīs ierīces. Procedūra sevī apvieno limfātiskās sistēmas stimulāciju, masāžu, kas palīdz tievēt. No vienas puses, tā savā ziņā ir pasīvā sportošana, bet, no otras puses, cilvēkam nodarbībā ir nepieciešams līdzdarboties. Efekts netiek panākts, vienkārši guļot. Patlaban, balstoties uz speciālistu ieteikumiem, izstrādājam vēl vienu – uzlabotu ierīci,» stāsta SIA Figura Line vadītāja Laura Dekšenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Līvu akvaparks testa režīmā izmēģinās atvērt arī parka iekštelpu daļu

LETA, 08.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atpūtas komplekss "Līvu akvaparks" nākamajā nedēļā 12.jūlijā un 13.jūlijā testa režīmā izmēģinās atvērt arī parka iekštelpu daļu, aģentūrai LETA atklāja "Līvu akvaparka" pārstāvji.

Šajās dienās iekštelpas tiks atvērtas tikai personām ar sadarbspējīgiem Covid-19 sertifikātiem. Testa režīmā divas dienas paredzēts strādāt, lai novērotu klientu atsaucību iekštelpu pakalpojumiem un pēcāk spriestu par turpmāku plānu darbības turpināšanai.

"Valdība ar ierobežojošiem noteikumiem liedzot akvaparka iekštelpu atrakciju apmeklējumu, tajā skaitā Eiropas lielāko atrakciju "Tornado", tāpat "Pirātu kuģi", principā tos "pasludinājusi par valsts noslēpumu", kuram atbilstoši jaunākajiem noteikumiem, Covid sertifikāts ir tāda kā īpaša valdības atļauja valsts noslēpuma pieejai," pauda "Līvu akvaparka" izpilddirektore Velta Lasmane, kura norādīja, ka, tikai raugoties šādā manierē, akvaparks ir spējīgs saglabāt cieņu savu apmeklētāju acīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Vētras dēļ arī Rīgas lidostā atcelti vai kavējas vairāki avioreisi

LETA, 10.02.2020

Lielbritānijā, kas sagaida spēcīgu vēju un stipras lietusgāzes, atcelti jau vairāki desmiti avioreisu, un par atceltajiem vilcienu reisiem ziņo arī dzelzceļa operatori.

Foto: ZUMAPRESS.com/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļeiropas vētras dēļ izmaiņas notikušas arī starptautiskajā lidostā "Rīga" ielidojošajos un izlidojošajos avioreisos, tādēļ ceļotāji tiek aicināti sekot līdzi aktuālajam lidojumu sarakstam, informē lidostas Komunikācijas vienības vadītāja Laura Karnīte.

Viņa norādīja, ka vētras dēļ Eiropā ir atcelti vairāki reisi uz citām lidostām, tostarp arī Rīgas. Karnīte papildināja, ka aviokompānijas ir atcēlušas vai paziņojušas par izlidošanas kavēšanos arī vairākiem reisiem no Rīgas uz vētras skartajiem galamērķiem Eiropā, patlaban galvenokārt Apvienotajā Karalistē.

Karnīte uzsvēra, ka pasažieriem jāseko aviokompāniju sniegtajai informācijai par tālāko rīcību. Reisu izmaiņu vai atcelšanas gadījumos ceļotāji tiek aicināti sazināties ar attiecīgo aviokompāniju.

Jau ziņots, ka, Ziemeļeiropai sākot izjust spēcīgas ziemas vētras ietekmi, svētdien tika saņemtas ziņas par avioreisu atcelšanu un dzelzceļa satiksmes ierobežojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārākā Latvijas grupa «Prāta vētra» domā izmēģināt spēkus Ķīnas mūzikas tirgū, intervijā žurnālam «Sestdiena» pastāstījis grupas dziedātājs Renārs Kaupers.

«Ir doma paskatīties uz Ķīnas mūzikas tirgus pusi. Dzīvosim, redzēsim,» teicis Kaupers, «mūsu draugi Deivids Larsons un Povels Olsons, kas producēja mūsu albumu, ar savu grupu «The Royal Concept» septembrī dosies tūrē pa Ķīnu. Japānā viņi jau ir labi pazīstami.»

Kaupers atzīmējis, ka Ķīnā arvien vairāk patērē Eiropas mūziku. «Tās ir lielas teritorijas, daudz cilvēku, un, ja izdodas viņiem iepatikties, ir brīnišķīgi, paplašinās loks, kurā vari koncertēt.»

«Atskatoties uz mūsu internacionālajiem sasniegumiem, rietumpusē tie ir 2000.gadu sākumā - Eirovīzija, dziesma «My Star», labi panākumi Zviedrijā, Somijā, topos un radio,» rezumējis mūziķis.

«Prāta vētras» 30 gadu jubileju nākamgad grupai esot padomā atzīmēt ar koncertu Liepājā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārā Latvijas grupa «Prāta vētra» nākamā gada 20.jūlijā uzstāsies Liepājā, apstiprina grupas menedžmenta pārstāve Ieva Liepa.

«Skārdu bungu tūres» turpinājuma koncerts notiks Liepājas stadionā «Daugava». Grupas pārstāve norāda, ka nākamajā gadā tā būs mūziķu vienīgā uzstāšanās reize Latvijā, kā arī papildu koncerti Liepājā netiks rīkoti.

Iepriekšējo reizi grupa Liepājā uzstājās 2016. gadā. Kā biznesa portālam db.lv pastāstīja «Prāta vētras» menedžmenta pārstāve, koncerti Liepājā jau kļuvuši gandrīz par tradīciju.

Viņa norāda, ka pilsētai piemīt kāda īpašā enerģija, tāpēc mūziķi labprāt tur atgriezīsies arī nākamajā gadā. Aizvadītajā koncertā 2016. gadā stadionā «Daugava» Liepājā pulcējās aptuveni 28 000 skatītāju.

LASI ARĪ:

Prāta Vētras skaņu ierakstu kompānijai zaudējumi

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajās brīvdienās Liepājā vētras laikā konstatēti dažādi postījumi – lielākoties, lūstot kokiem vai koku zariem, bojāti transportlīdzekļi, taču iespaidīgākais vētras postījums Liepājā bijis ostas kravu pārkraušanas krāna apgāšana. Vētras dēļ cilvēki nav cietuši.

Spēcīgās vētras rezultātā Liepājas Ostas teritorijā apgāzies kravu pārkraušanas krāns, daļēji iekrītot kanālā.

Tāpat bojātas vairākas automašīnas - Liepājā, Reiņu Meža ielā, laika apstākļu dēļ automašīna Hyndai Terracan ir uzripojusi gružu konteineram. Saskrāpēts transportlīdzekļa bagāžas nodalījuma vāks. Savukārt Zemnieku ielā automašīnai VW Golf uzkrita nolūzis koka zars, bojājot transportlīdzekli. Vaiņodes ielā, Liepājā, laika apstākļu dēļ nolūzis koks un uzkritis uz automašīnas Sang Yong Musso, bojājot to.

Liepājā, M. Ķempes ielā, mājas pagalmā sautomašīnai Renault Megane Scenic vējš uzpūtis gružu tvertni, bet Aldaru ielā kāda vīrieša automašīnai VW Golf Variant uzgāzies koks, kā rezultātā bojāts transportlīdzekļa priekšējais vējstikls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekšējās nakts vētras laikā bojāta arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunā ēka, kurai bojātas trīs stikla virsmas, vēsta Latvijas Televīzija.

Kā skaidroja LNB projekta būvuzraugs Valdis Koks, pēc jumta darbu pabeigšanas pie ēkas atstātas divas alpīnistu virves ar karabīnēm, lai varētu regulāri apsekot jumtu. «Šīm virvēm apakšējā daļā ir piestiprinātas karabīnes - pretbremzes -, pie kurām stiprinās cilvēki, kāpjot augšā. Šīs karabīnes pārpūta pāri parapeta malai, un tika sabojātas stikla paketes,» stāstīja Koks.

Koks apgalvoja, ka stikla paketes «normālos apstākļos neplīsīs». Vētras radītais bojājums ir mehānisks, tas radies vētras ietekmē, uzsvēra Koks.

Jau ziņots, ka naktī no svētdienas uz pirmdienu vētras laikā daudzās mājsaimniecībās bija traucēta elektroapgāde un bojāta viena no divām Rīgas pils jumta pagaidu pārseguma kārtām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

KP atļauj vienošanos starp Balticovo, ZS Vētras un SIA Straupes Ligzda

Žanete Hāka, 04.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut AS Balticovo, ZS Vētras un SIA Straupes Ligzda paziņoto vienošanos par sadarbību, informē KP.

Vienošanās veicinās konkurenci brīvas turēšanas apstākļos iegūto vistu olu tirgū un palielinās izvēles iespējas patērētājiem.

KP lēmumā secina, ka sadarbības rezultātā palielināsies visu vienošanās iesaistīto uzņēmumu konkurētspēja, tiks sekmēta konkrēto preču izplatība un ražošanas attīstība. Tāpat vienošanās rezultātā palielināsies patērētāju izvēles iespējas.

Lai palielinātu realizējamo brīvas turēšanas apstākļos iegūtu vistu olu skaitu, vienošanās paredz, ka AS Balticovo izaudzēs un sadarbības partneriem – ZS Vētras un SIA Straupes Ligzda – pārdos dējējvistu jaunputnus un dējējvistu barību. Tāpat AS Balticovo nodrošinās šo putnu veterināro aprūpi, saražoto olu šķirošanu, iepakošanu, pārstrādi produktos un izplatīšanu, kā arī neproduktīvo putnu nodošanu kautuvēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai ir vēl kāds labāks veids par prāta vētru, kā tikt pie oriģināliem risinājumiem samilzušām problēmām un problēmiņām? Protams, ka ne! Vai tiešām? Kaut prāta vētras ir apritē jau gadus sešdesmit, tomēr ir maz (vai gandrīz nemaz) akadēmisku pierādījumu, ka prāta vētrās ļaudis tiktu pie vairāk un labākām idejām nekā tad, ja to darītu individuāli.

Patiesībā lielākā daļa pierādījumu norāda uz to, ka prāta vētras faktiski traucē radošajam procesam, radot kaut ko pilnīgi pretēju gaidītajai kreativitātes sinerģijai, raksta Harvard Business Review.

Prāta vētra ir dzimusi Amerikā. Tās autors ir Alekss Osborns, Mad Man prototips dzīvē. Viņš savulaik bija partneris reklāmas aģentūrā B.B.D.O., kas bija plaši pazīstama kā viena no visradošākajām Medisonas avēnijas kompānijām. 1948. gadā viņš uzrakstīja grāmatu Your Creative Power – popzinātnes un biznesa piemēru miksli, kas ātri vien ieguva dižpārdokļa statusu. Grāmata ir pilna ar trikiem un stratēģijām, kā palielināt radošumu. Tomēr visslavenākā ideja ir aprakstīta 33. nodaļā ar nosaukumu Kā organizēt komandu ideju radīšanai, raksta žurnāls New Yorker. Pēc A. Osborna domām, efektīvākais veids, kā risināt problēmu, ir izmantot grupas radošo potenciālu, un praktisks instruments, kā tikt tam klāt, ir prāta vētra. Tās principi ir: a) radīt pēc iespējas vairāk ideju; b) priekšroku dot neparastām vai oriģinālām idejām; c) kombinēt un attīstīt radītās idejas; d) un atturēties no kritikas prāta vētru laikā. Prāta vētras ir bāzētas uz divām cilvēkiem raksturīgām psiholoģiskajām premisām: ka citu klātbūtnei ir motivējošs efekts un ka kvantitāte galu galā novedīs pie kvalitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Prāta Vētras skaņu ierakstu kompānija» apgrozījums 2017.gadā sasniedzis 235,27 tūkstošus eiro, kas ir par 47,36% mazāk nekā 2016.gadā, liecina Klientu portfeļa informācija.

Uzņēmums vienādās daļās pieder grupas «Prāta Vētra» mūziķiem Jānim Jubaltam, Renāram Kauperam, Mārim Mihelsonam un Kasparam Rogam.

Vairāk nekā pusi jeb 63,76% no SIA «Prāta Vētras skaņu ierakstu kompānija» pagājušajā gada apgrozījuma nodrošināja ieņēmumi no koncertdarbības, bet vēl 17,48% - pakalpojumi un preces uz ES un trešajām valstīm. Gadu iepriekš, 2016.gadā, šī pozīcija veidoja 61,30% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma, kas 2016.gadā bija 446,98 tūkstoši eiro.

Gada pārskatā publicētā informācija rāda, ka 2017.gadu SIA «Prāta Vētras skaņu ierakstu kompānija» noslēdza ar 125,83 tūkstošu eiro zaudējumiem pretstatā 260,97 tūkstošu eiro peļņai 2016.gadā. VID administrētajos nodokļos uzņēmums pagājušajā gadā samaksājis 193,12 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

FOTO: Cilvēku pūļi plūst uz Prāta Vētras koncertturnejas pirmo koncertu Jelgavā

Laura Mazbērziņa, 21.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien uz grupas «Prāta Vētra» «Skārda bungu tūres» pirmo koncertu Jelgavā plūda fanu straumes.

Db.lv novēroja, ka cilvēki seko «Prāta Vētras» aicinājumam uz koncertu ierasties, izmantojot velosipēdus, sabiedrisko transportu vai arī pēc iespējas vairāk koplietojot privātos transportlīdzekļus, lai turnejas laikā radītu mazāku kaitējumu videi. Tāpat apmeklētāji tika aicināti drukātu biļešu vietā pirms koncertiem uzrādīt elektroniski iegādātās biļetes savos viedtālruņos.

Koncerttūres atklāšanas koncerts kā ierasti notiek grupas dzimtajā pilsētā Jelgavā, Lielupes pļavā pretim Jelgavas pilij. Pēc ilgāka pārtaukuma «Prāta vētra» piestās arī Latgalē, kur daudziem spilgtā atmiņā palicis sirsnīgais koncerts Preiļos pirms gandrīz 10 gadiem. Šoreiz koncerts notiks Daugavpilī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

FOTO: Vācijā turpinās vētras Ksavjērs izraisītais satiksmes haoss

LETA--DPA, 06.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vētras «Ksavjērs» nodarīto postījumu dēļ Vācijas ziemeļdaļā piektdien nopietni apgrūtināta sabiedriskā un privātā transporta kustība, uzņēmumiem atceļot reisus vairākos nozīmīgos dzelzceļa maršrutos, bet Mēklenburgas-Priekšpomerānijas federālajā zemē 10 000 cilvēku joprojām bija bez elektrības.

Atbilstoši jaunākajiem datiem vētrā dzīvību zaudējuši septiņi cilvēki, pieci no viņiem - savās automašīnās, vēsta raidorganizācija DW.

Vilcienu kustība starp Berlīni, Hamburgu, Hannoveri un Ķīli ir ierobežota vai arī apturēta pavisam, atbildīgajiem dienestiem turpinot atbrīvot sliežu ceļus no tur sakritušajiem kokiem un veicot remontdarbus.

Sabiedriskā transporta kustība Hamburgā atjaunota ierastajā kārtībā, bet Berlīnē transporta kustība joprojām noris ar traucējumiem.

Vietējā dzelzceļa uzņēmuma pārstāvis brīdināja pasažierus par traucējumiem reģionālo vilcienu satiksmē.

«Reģionā ir skarts viss tīkls. Uz sliedēm ir sakrituši koki, bojāti elektrības padeves vadi un nogāzti torņi,» sacīja uzņēmuma «Deutsche Bahn» pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pludmales gar Francijas Atlantijas okeāna piekrasti šovasar izskatīsies citādāk. Tas nebūs tūristu pieplūduma dēļ, bet gan tāpēc, ka nesenās vētras aizskalojušas senatnīgo krasta līniju, vēsta thelocal.fr.

Krasta erozija parasti notiek gadu desmitus vai gadsimtus, bet Francijas rietumdaļā šajā ziemā šis process norisinājies krietni ātrāk. Vietām Atlantijas okeāna piekrastē vētras un paisuma viļņi aizskalojuši vairāk nekā 10 metrus no zemes, atklājis pētījums.

Kopumā raugoties, visa piekraste esot stipri erodējusies. To paveikušas vētras no 23. līdz 27. decembrim un no 3. līdz 7. janvārim.

Zinātnieki vaino viļņus, kas sasnieguši četru metru augstumu.

Krasta erozija ir iznīcinājusi piekļuvi pludmalēm, sabojājusi pastaigu vietas. Tā arī apdraud piekrastē esošās mājas un treileru stāvvietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Lai saules paneļi neradītu zaudējumus

Raitis Čaklis, ERGO Risku parakstīšanas departamenta direktors, 20.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar energoresursu cenu kāpumu, ievērojami palielinoties pieprasījumam pēc elektroenerģijas pašražošanas, nebijušu popularitātes vilni Latvijā piedzīvo saules paneļi. Kādēļ tos vērts apdrošināt un kādiem riskiem jāpievērš lielākā uzmanība, uzstādot saules paneļus?

Pieprasījuma vilnis

Ar pilnu jaudu – tā var raksturot tempu, ar kādu Latvijā patlaban ienāk saules paneļi. Šī gada pirmajos sešos mēnešos mājsaimniecībās uzstādīts trīs reizes vairāk saules paneļu elektrības ģenerācijas iekārtu nekā visa 2021. gada laikā, liecina AS "Sadales tīkls" dati. Augsta ir interese arī par saules un vēja elektrostacijām ar lielāku ražošanas jaudu. Līdz 2022. gada vidum kopējais rezervēto jaudu apjoms (projekti, kuriem jau izsniegti tehniskie noteikumi) elektrības ražošanai no saules vai vēja sadales sistēmā vien sasniedzis vairāk nekā 900 megavatus (MW), “Augstsprieguma tīklā” (elektroenerģijas pārvades sistēmā) – vairāk nekā 3000 MW. Vēl 2021. gada noslēgumā kopējais rezervēto jaudu apjoms tieši sadales sistēmā bija aptuveni 180 MW, pusgada laikā tas pieckāršojies. Līdzīgi augsta interese par elektrības ražošanu novērojama ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs, piemēram, Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināta - vējš lielākos postījumus nodarījis Ziemeļatvijā un Piejūras reģionā

LETA, Gunta Kursiša, 02.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vētra naktī uz pirmdienu, 2. decembri, izraisīja bojājumus a/s Sadales tīkls elektrolīnijās, bez elektrības atstājot aptuveni 20 tūkstošus mājsaimniecību. Lielākie postījumi ir Ziemeļaustrumu Latvijā un Piejūras teritorijās, informēja a/s Sadales tīkls pārstāve Ilze Rubene.

Neņemot vērā ievērojamo darba apjomu, kas paveikts elektrotīklā nakts laikā, šorīt lielākie elektroapgādes traucējumi ir Vidzemē - Kokneses, Gulbenes, Skrīveru, Ogres un Aizkraukles novadā. Zemgalē - Bauskas, Olaines novadā. Piejūras reģionā - Carnikavas un Saulkrastu novadā.

Visaktīvāk a/s Sadales tīkls elektromontieru brigādes šorīt strādās Ziemeļaustrumu un Centrālajā valsts daļā.

Jau vakar a/s Sadales tīkls strādāja pastiprinātā režīmā, mobilizējot speciālās tehnikas vienības, apzinot materiāltehnisko bāzi, mobilizējot papildus elektromontieru brigādes, kas iesaistīsies vētras izraisīto bojājumu likvidēšanā. Šodien darbi turpināsies pastiprinātā režīmā, visas dienas garumā sekojot līdzi vētras virzībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Elektroapgāde pēc vētras ir atjaunota visām mājsaimniecībām

Žanete Hāka, 14.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien līdz diennakts tumšajam laikam AS Sadales tīkls elektromontieru brigādes veica aktīvu darbu, lai pēc iespējas ātrāk novērstu vētras radītos bojājumus un atjaunotu elektrības piegādi atlikušajiem klientiem Kurzemē un Vidzemē, informē uzņēmuma pārstāvji.

Elektroapgāde ir atjaunota visiem klientiem, kur tā tika pārtraukta vētras izraisīto bojājumu dēļ. AS Sadales tīkls turpina novērot situāciju elektrotīklā.

Šodien elektrotīkla atjaunošanā un bojājumu novēršanā iesaistījās 242 brigādes ar 630 elektromontieriem, lai novērstu tehniski sarežģītākos un laikietilpīgākos bojājumus. Elektroapgāde galvenokārt tika traucēta valsts rietumu daļā – Liepājā un Kuldīgā, kā arī ziemeļu daļā – Valmierā un Limbažos.

Sestdienas rītā vētras izraisītie bojājumi pārsvarā bija sarauti vadi elektropārvades līnijās, nolauzti koki, kā arī vējā nesti un elektrolīnijās aizķērušies koku zari, kas izraisīja līniju atslēgšanos. Divu dienu laikā tika nomainīti vairāk nekā 100 vēja un lūstošu koku ietekmē bojāti balsti, no elektrolīnijām noņemti vairāk nekā 1000 vēja brāzmu ietekmē uzgāzti koki, kā arī savienoti sarautie elektrolīniju vadi.

Komentāri

Pievienot komentāru