Citas ziņas

Attīstītāji spiesti apturēt jau iesāktos projektus

Valters Grīnvalds kopā ar Vēsmu Lēvaldi un Ievu Mārtiņu, 03.09.2007

Jaunākais izdevums

Daudzi būvprojektu attīstītāji atteikušies no nākotnes plāniem un apsver domu par projektu pārdošanu un darbības uzsākšanu ārpus Latvijas.

«Kopš šā gada maija strādājam par saviem līdzekļiem, nauda tiek ņemta no citiem projektiem, ir samazinājušies projekta attīstības tempi. No bankas puses ir pilnīgs stop,» norāda SIA Domeko pārstāvis, ciemata Saliņas Babītes pagastā projekta attīstītājs Artūrs Kaļimuļins. Viņš atzīst, ka līdz inflācijas apkarošanas plānam esot bijušas grandiozas ieceres attiecībā uz nākotni. «Tagad uz tām skatāmies ļoti piesardzīgi,» tā viņš. «Tieši inflācijas apkarošanas plāna seku dēļ vairāk skatāmies uz citām valstīm, Bulgāriju, Ukrainu, kur iet prom no Latvijas. Šobrīd ir vairāki projekti, ko bijām plānojuši uzsākt, bet to nedarām. Plānojām iegādāties kādu zemes gabalu, taču saistībā ar pretinflācijas plānu bankas piešķirtais finansējums samazinājās no 80% līdz 60%, tāpēc tas prasa daudz lielāku ieguldījumu no pašu puses,» neminot konkrētā projekta nosaukumu, tā A. Kaļimuļins.

Par vēlu un par strauju

Komentējot inflācijas apkarošanas plānu, viņš atzīst, ka tas ir izdarīts par vēlu un strauju. Viņaprāt, šāds plāns bija jāievieš pakāpeniski un jau vismaz divus gadus agrāk. Arī Pilsētmāju institūta Urban Art rīkotājdirektore Laimdota Šnīdere atzīst, ka inflācijas apkarošanas plāns ieviests pārāk strauji, taču norāda, ka, viņasprāt, par strauju bijis arī tas, ka jebkurš varējis tikt pie kredīta nekustamā īpašuma iegādei, kas veicinājis to, ka pieprasījums pārsniedzis piedāvājumu, kas savukārt sekmējis straujo cenu kāpumu. «Ja pirms pāris gadiem nebūtu tik brīvi pieejami kredīti, tad gan dzīvokļu, gan būvniecības cenas būtu augušas daudz vienmērīgāk. Lai situācija stabilizētos, ir nepieciešams vismaz gads,» atzīst L. Šnīdere. «Gadījumos, kad valsts jūt ekonomisko lejupslīdi, būtu jāsamazina pārvaldes izdevumi, tāda prakse tiek realizēta visā pasaulē, bet nekur nav dzirdēts, ka tiek apgriezta plaukstoša industrija, nosaucot šo rīcību par inflācijas apkarošanu,» norāda kāds projektu attīstītājs, kurš vēlējās palikt anonīms. Viņš atzīst, ka tad, ja inflācijas apkarošanas plāns piesaistītu ārvalstu investorus, viss būtu kārtībā, bet notiek pretējais. «Latviju pamet lieli Krievijas investori, kas šeit ir veikuši lielus ieguldījumus. Savu aiziešanu viņi pamato ar mainīto kreditēšanas sistēmu, kā rezultātā cilvēki nevar iegādāties dzīvokļus jaunajos projektos, bet viņi nevar nopelnīt,» tā viņš.

Kavē projektus

«Cenšamies sakārtot to, kas ir uzsākts, visi nākotnes projekti ir iesaldēti, gaidot, vai no banku puses būs kādas izmaiņas,» tā A. Kaļimuļins. Projektu Saliņas esot bijis plānots pabeigt līdz gada beigām, kaut iepriekš plānots projektu nodot jūnijā. «Sākt kaut ko jaunu šobrīd ir nereāli. Ir nepieciešami miljoni skaidrā naudā, lai attīstītu normālu projektu. Visas bankas saka, ka tās ar grūtībām finansē tos klientus, kas ir, tāpēc jauniem klientiem durvis ir ciet,» atzīst A. Kaļimuļins. L. Šnīdere norāda, ka pēdējā laikā pieaudzis cilvēku skaits, kas dzīvokļus iegādājas, neuzņemoties kredītsaistības. Pēdējo mēnešu laikā bijuši jau pieci cilvēki, kas iegādājušies dzīvokļus projektā Dienvidu pakavs otrās kārtas ēku kompleksā, uzreiz samaksājot 80 % no summas, pārējos 20 % apņemoties samaksāt tad, kad dzīvoklis tiks nodots ekspluatācijā. «Dzīvokļu pārdošana ir piebremzējusies. Iestāsies pircēju laiks, kad pircēji iegādāsies gatavus dzīvokļus par sev pieņemamu cenu. Taču dzīvokļu cenu kritums ir gaidāms tikai daļēji,» tā L. Šnīdere.

Trūkst finansējuma, pārbūvētā senatnīgā ēka Liepājā paliks bez jumta

Divu Liepājas uzņēmēju atsevišķi iesāktie projekti valdības inflācijas apkarošanas plāna dēļ apturēti, jo traucēta normāla finanšu plūsma.

Liepājas Namīpašnieku biedrības vadītājs, uzņēmējs un vairāku jaunu projektu attīstītājs Juris Jaunzems atzīst, ka inflācijas apkarošanas plāna radītās sekas radīja viņam zaudējumus un uz laiku aizkavēja normālu finanšu plūsmu. «Projektu attīstītājus kredītpolitikas maiņa ķēra pirmām kārtām. Vismaz viens no manis iecerētajiem jaunajiem projektiem pagaidām ir nolikts plauktā. Es domāju, mēs izķepurosimies un iesāktos projektus, piemēram, Roma Plazza, pabeigsim noteikti, taču zinu uzņēmējus, kuriem šī valdības nepārdomātā rīcība radījusi ļoti smagus zaudējumus,» viņš saka. Liepājā esot apturēta kādas jaunas viesnīcas būve, ko banka pārstājusi kreditēt, tāpēc uz ziemu rekonstruētā senā ēka paliks bez jumta, Rīgā esot pazīstamiem attīstītājiem apturēts daudzmiljonu augstceltņu projekts. Taču kredītprocenti bankām jāturpina maksāt, zaudējumos jānoraksta arī daļa sabojāto celtniecības materiālu. Nerealizētie līgumi ar apakšuzņēmējiem. Pat ja izdosies pēc kāda laika projektus atsākt, tirgus niša var būt jau zaudēta, uzskata J. Jaunzems. Kas par to uzņemsies atbildību? Viņaprāt, valsts kārtējo reizi pieņēmusi nepārdomātu lēmumu, neanalizējot lavīnveida sekas. «Nevar taču piecu bojātu vārpu dēļ nodedzināt labības lauku,» viņš saka. «Nebiju par to agrāk domājis, taču tagad ir skaidrs, ka šī valdība manu uzticību ir zaudējusi,» secina Juris Jaunzems. Uzņēmējs Ivars Tīls Db apstiprināja, ka apturējis projektu Liepājā, Pumpura ielā 9, kur bija sākta 17. - 18. gs. vēsturiskās ēkas rekonstrukcija par viesnīcu. Sākotnēji noformēts kredīts bankā, taču augušas celtniecības izmaksas un uzņēmējs vērsies bankā ar lūgumu palielināt kredīta apjomu, tomēr saņēmis noraidījumu. Tagad viņš meklē citas investīciju piesaistes iespējas - aizņēmumu no privātpersonām, lai dabūtu ēku zem jumta. «Pavisam nopietni apsveru domu pamest biznesu Latvijā pavisam. Tāda biznesa vide neveicina nekādu attīstību,» viņš secina.

Bankas vairāk pievēršas citu nozaru kreditēšanai

Bankas jau kādu laiku mazāk finansē nekustamo īpašumu projektus, jo tie ir kļuvuši riskantāki.

Kā būs nākotnē, to neviens šodien nevar pateikt, atzina baņķieri. Parex banka jau gada sākumā paziņoja, ka nekustamā īpašuma tirgus vairs nav bankas kreditēšanas prioritāte un tā vairāk sāk pievērsties citu nozaru finansēšanas projektiem, piem., ražošanai utt. «Šis uzstādījums tagad ir saistīts ar brīdi, kad Latvijas nekustamo īpašumu tirgū ir vērojams zināms attīstības tempu palēninājums,» skaidroja Parex bankas viceprezidents Jorens Raitums. Pēc viņa teiktā, daudzi iesāktie projekti izrādījušies nepārdomāti, citi jaunie projekti nav līdz galam izstrādāti. Vienlaikus strauji pieaugušas būvizmaksas un cenu kāpums nekustamajam īpašumam ir apstājies, bet dažos segmentos pat ir vērojams cenu kritums. «Tas samazina projektu rentabilitāti. No banku viedokļa nekustamā īpašuma tirgus ir kļuvis krietni riskantāks un tādēļ bankas arī kļuvušas daudz piesardzīgākas,» tā J. Raitums. SEB Unibankas Lielo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes Nekustamo īpašumu finansēšanas nodaļas vadītāja Marina Agafončikova atzina, ka gadījumos, kad SEB Unibanka atsaka projekta attīstītājam, iesniegtais projekts neatbilst bankas kredītpolitikas prasībām, pēc projekta izvērtēšanas netiek gūta pārliecība, ka nākotnē attīstītājs spēs sa-sniegt plānoto rezultātu, ir pamatotas bažas par projekta kvalitāti, vai arī banka ir ieguvusi negatīvu pieredzi iepriekš, atbalstot līdzīga veida projektus. «Bankas līdz šim ir atbalstījušas un arī turpmāk ir gatavas atbalstīt jaunos projektus, kas atbilst banku kredītpolitikai, šiem projektiem ir zināmas celtniecības izmaksas, tiek piedāvātas visas nepieciešamās izpildes garantijas, tāpat attīstītājs ir noslēdzis priekšlīgumus, kas nodrošinās nākotnes naudas plūsmu. Ļoti svarīgs ir attīstītāja ieguldījums projekta realizēšanā, kā arī attīstītāja iepriekšējā pozitīvā pieredze nekustamo īpašumu attīstīšanā,» tā baņķiere.

Ķēdes reakcija

Nira fondi valdes loceklis Vadims Markovs lēsa, ka attīstītāji apturēja pārdošanas procesu, jo grūti atrast pircējus, kuru nav inflācijas apkarošanas plāna ietvaros realizēto kreditēšanas ierobežojumu dēļ. Attīstītājiem vienlaikus ir saistības ar banku, kurai jāmaksā procenti par kredītiem katru mēnesi un, ja nav alternatīvu biznesu, viņi spiesti tos apturēt vai pārdot projektus. Tomēr tādu investoru ir ļoti maz, atzina V. Markovs, piebilstot, ka bankas jaunos projektus finansē piesardzīgi, jo izpārdot dzīvokļus ir grūti. «Var prognozēt, ka tuvākajā laikā jauno projektu skaits samazināsies. Sekas būs tādas, ka pēc 2-3 gadiem būs situācija, ka mājokļu atjaunošanas process samazināsies,» tā viņš. V. Markovs uzsver, ka ir jādomā, kā spekulantus nodalīt no cilvēkiem, kuri grib nopirkt dzīvokli pirmo reizi dzīvē, jo tikai tas nenogremdēs mājokļu celtniecību kopumā. Viņš zināja teikt, ka dažas bankas cenšas izstrādāt jaunus produktus, lai atbalstītu attīstītājus, nenovestu tos līdz bankrotam. Ir runa par normāliem, pieredzējušiem attīstītājiem, kas cenšas nevis ātri pelnīt, bet tiešām darboties tirgū ilgtermiņā. Arco Real Estate valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits Db atzina, ka lielas nekustamā īpašuma kompānijas, t.sk. arī jauno projektu attīstītāji, stāv rindā pēc labiem mākleriem. Viņš atzina, ka nekustamā īpašuma pircēju patlaban atrast nav vairs tik viegli, tomēr «šobrīd redzams, ka pircējs ir gala patērētājs.»

Sekas - cenas krīt

Kā sekas tirgū manāmas interesantas cenu izmaiņas. Otrreizējā tirgū ir izveidojusies ļoti liela cenu diferenciācija: ja salīdzina šodienu ar gada sākumu, tad augšējā robeža cenai nav mainījusies, bet apakšējā cenu robeža kritusies, atzina Nira fondi valdes locekle Jevgēnija Markova. Ja gada sākumā neremontēts dzīvoklis maksāja par 10 - 15 % lētāk kā remontēts, tad šobrīd jau ir 25 - 30 %, no kā var secināt, ka tipveida dzīvokļiem apakšējā cenu robeža kritusi par 10 - 20 %, pavelkot uz leju vidējās cenas. Ja Purvciemā varēja nopirkt dzīvokli vidēji no 78 - 99 tūkst. eiro par 2 istabu dzīvokli, tad šobrīd var nopirkt no 67 līdz 99 tūkst eiro. Pēc viņas secinātā, cenu apakšējās robežas samazināšanās ir spekulantu īpatsvara samazinājums tirgū. Jauno projektu tirgū ir parādījies būtisks skaits piedāvājumu par cenām, kas ir par 15 - 20 % zemākas nekā šā gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos mēneša laikā samazinājās par 2.1% līdz 1 390 EUR/m2 (martā 1 424 EUR/m2), liecina Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus apskats.

Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā 2008. gada aprīlī būtiski pieauga reģistrēto pirkuma līgumu skaits, kas ir lielāks nekā tas bijis gada pirmajos trijos mēnešos. Savukārt ir jāatzīmē situācija, ka pagājušā gadā pirmajos 4 mēnešos lielākais darījumu skaits bija janvārī, bet šogad tas ir aprīlī.

Šobrīd pilnīgi noteikt var runāt par cenas samazināšanās tendenci jaunajos projektos. Jaunajos projektos, kuru realizācija jau notiek projektu attīstītāji gatavi dot atlaidi pat līdz 10%. Arvien vairāk projektu attīstītāji ir gatavi apstiprināt oficiāli šo pozīciju.

Pēc Ober-Haus datiem nozīmīga cenu samazināšanās notika 25-30% jaunajos projektos, kuri atrodas Rīgā. Vidējā cenu korekcija notika robežās no 5 -15%. Pirmo reizi jauno projektu vēsturē Latvijā, vidējā projekta attīstītāju piedāvātā cena jaunceltnēm Rīgas mikrorajonos samazinājās par 6.5% līdz 2 098 EUR/m2, atgriežot cenas iepriekšējā gada aprīļa līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī neremontētu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 1035 eiro par kv.m (oktobrī 1 089 eiro par kv.m). 1 un 2 - istabu dzīvokļiem tā bija 1 067 eiro par kv.m, bet 3 un vairāk istabu dzīvokļiem – 1 005 eiro par kv.m. Salīdzinot ar oktobri, cenas ir samazinājušās par 4.9%, bet, salīdzinot ar 2007. gada novembri – par 32%, liecina Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus pārskats.

Salīdzinot savstarpēji mikrorajonu cenas, dārgākie dzīvokļi joprojām ir Teikā – 1 205 eiro par kv.m un Āgenskalnā – 1 132 eiro par kv.m. Zemākās ir Bolderājā – 878 eiro par kv.m un Vecmīlgrāvī – 957 eiro par kv.m. Aptuveni trešdaļai mikrorajonu dzīvokļiem vidējā cena ir zem 1 000 eiro par kv.m.

Kopumā nekustamo īpašumu piedāvājums tirgū ir sācis samazināties. Ir pārdevēji, kuri savu īpašumu nevēlas pārdot šobrīd un labprāt nogaida, kad dzīvokļu cenas atkal atradīsies pieaugošā pozīcijā, un ir pārdevēji, kas savu dzīvokli piedāvā tirgū par ļoti zemu cenu. Šādu pārdošanas situāciju varētu nosaukt par izmisuma cenu. Tas galvenokārt izskaidrojams ar iedzīvotāju kredītu slogu un vājo finansiālo stāvokli. Savukārt cilvēki, kam ir savs finansiālais uzkrājums, kā vienu no variantiem izvēlas to ieguldīt nekustamā īpašuma iegādē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pateicoties drosmīgiem un izdarīgiem būvniekiem un nekustamo īpašumu attīstītājiem, pagājušajā gadā Rīgā bija vērojams straujākais jauno dzīvokļu skaita pieaugums visās Baltijas valstīs, sasniedzot pat 65% pieaugumu*.

Šobrīd nekustamo īpašumu tirgū veidojas augsts pieprasījums no pircēju un investoru puses, tāpēc daudzi būvnieki arvien biežāk izvēlas alternatīvo finansējumu avotus, lai ātrāk pabeigtu dažādus remontdarbu projektus un ēku renovācijas, kas tālāk paver šiem objektiem veiksmīgu, peļņu nesošu pārdošanu. Bet kā neapjukt plašajā kreditoru izvēlē? Konsultē AS West Kredit valdes loceklis Artūrs Silantjevs.

Kāpēc cilvēki arvien biežāk izvēlas ņemt kredītu būvniecības darbu veikšanai?

Pieprasījums pēdējā laikā tiešām ir audzis. Lielākoties būvnieki un celtnieki izvēlas ņemt aizdevumu, lai ātrā laika posmā realizētu dažādu jau iesāktu objektu remontdarbus. Tas ir arī aktuāli cilvēkiem, kas vēlas pabeigt sava mājokļa remontdarbus. Daudziem arī pieder tādi īpašumi, kurus viņi jau ilgstoši mēģina pārdot, bet pircēji nepērk, jo, piemēram, sienu apdare vai santehnika jau ir morāli novecojusi. Šādā gadījumā vistālredzīgākais risinājums ir aizdevuma paņemšana, kas ļauj ātrā tempā izremontēt pārdodamo objektu, lai pēc tam to pārdotu par krietni vien augstāku cenu. Protams, nekustamā īpašuma pircēju interese ir daudz lielāka, ja objekts ir ne tikai labā stāvoklī, bet arī ar svaigi veiktu remontu. Īsāk sakot – aizdevums kalpo kā akselerators peļņas gūšanai no nekustamā īpašuma – kā juridiskām, tā arī privātām personām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākie nekustamā īpašuma darījumi Rīgā: iezīmējas ballītes beigas

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 15.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvien vairāk ārvalstu pircēju un aizvien vairāk tiešā ārvalstu finansējuma, bez Latvijas kredītiestāžu starpniecības, - tās ir galvenās tendences, ko uzrāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā pagājušā gada otrajā pusgadā.

Vienlaikus, neraugoties uz runām par briestošo krīzi nozarē, īpaši lielo darījumu ir bijis vairāk nekā iepriekš: ja pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, tad otrajā – jau 51. Tādējādi gandrīz atkārtots 2006. gada otrā pusgada rekords – tad bija notikuši vismaz 55 darījumi ar oficiāli uzrādīto summu virs miljona latu katram.

Ballītes beigas?

Pagājušā gada otrais pusgads nav nesis tādus rekordus kā tirdzniecības centra Domina un tā zemes platību pārdošana par 103 miljoniem latu pirmajā pusgadā. Apjomīgākais redzamais darījums (neskaitot darījumus, kad tiek pārdotas uzņēmumu kapitāldaļas, kam piesieti konkrēti nekustamie īpašumi) ir bijis desmitkārt mazāks – Palazzo Italia ēkas un zemes īpašnieku maiņa, darījuma summai pārsniedzot 10 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pašlaik aktīvākajiem punktiem Latvijas būvniecības kartē ir Jūrmala, turklāt tā koncentrējusies t.s. jauno projektu segmentā

Vai šo punktu var raksturot kā karsto, vai varētu runāt par pārprodukciju, DB aptaujāto speciālistu viedoklis ir atšķirīgs. Domas dalījās arī par iespējamo dzīvokļu cenu uzvedību.

Dati nepilnīgi

Jauno projektu attīstības aktivitāti nenoliedzami ir veicinājusi Jūrmalas popularitāte nerezidentu vidū, kā arī iespēja pret ieguldījumiem nekustamajā īpašumā iegūt termiņuzturēšanās atļauju (TUA). Tieši pēdējos gados attīstītāji naski cenšas reaģēt uz šo interesi.

Pēc Arco Real Estate veiktā pētījuma, šobrīd būvniecības stadijā vai jau tapuši vairāk nekā 80 jauno daudzdzīvokļu māju projekti. Brīdī, kad ēkas sāk būvēt, notiek projekta prezentācija, var fiksēt konkrētu projektu, taču kopumā visaptverošu informāciju Latvijā par jebkuru no nekustamā īpašuma segmentiem ir samērā grūti iegūt, uzskata Arco Real Estate valdes loceklis, 1. vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs. Taču projektu skaits pats par sevi maz ko izsakot, jo to lielums ir dažāds. Vēl sarežģītāk esot iegūt datus par dzīvokļu skaitu un izmaiņām, proti, cik to ir pārdoti noteiktā laika posmā, cik ir atlikuši. Informācija ir rodama Zemesgrāmatā, taču jārēķinās ar faktu, ka Jūrmalā dzīvokļi tiek tirgoti vēl tad, kad ēka tiek būvēta, nevis pēc tās nodošanas ekspluatācijā. Turklāt tirdzniecībā vēl nav nonākusi daļa projektu, ko krīzes laikā pārņēmuši ar bankām saistītie uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Popularizē mājokļu iegādes shēmu, apejot banku

, 13.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā daudziem potenciālajiem mājokļu pircējiem bankas šobrīd kredītu atsaka, daži nekustamā īpašuma attīstītāji to piedāvā iegādāties uz nomaksu.

Lietišķo ziņu portāls dv.ee vēstī, ka Igaunijā kompānija Arco Vara piedāvā pircējiem savu finansējuma shēmu. Pērnruden uzņēmums būtiski pazemināja cenas savā projektā Tallinā. Tam bijis labs rezultāts — nopirkti 15 dzīvokļi. Taču vēl 25 dzīvokļi joprojām stāvot tukši. Pirktgribētāji esot, taču bankas nereti atsaka kredītu, pat ja potenciālā pircēja ienākumi esot pietiekami. Arco Vara šiem pircējiem piedāvā slēgt līgumu uz 5 gadiem. No potenciālā pircēja tiek prasīta 1. iemaksa 25 % apmērā, un tad ik mēnesi pircējs maksā daļu no pirkuma pamatsummas un procentus. Procentu likme tiek noteikta līgumā. Tā kā kompānija zināmā mērā riskē, procentlikme varētu būt nedaudz augstāka nekā bankas piedāvātā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaudu apjoms nākotnes elektrostacijām, ko attīstītāji plāno pieslēgt elektroenerģijas sadales operatora AS "Sadales tīkls" infrastruktūrai un kam operators attiecīgi jau rezervējis jaudas, jūlija otrajā pusē ir sasniedzis 1040 megavatus (MW) jeb 1,04 gigavatus (GW).

Savukārt kopējais rezervēto ražošanas jaudu apjoms plānotajām elektrostacijām gan sadales, gan pārvades sistēmā (AS "Augstsprieguma tīkls") vismaz četrkārt pārsniedz šābrīža faktisko patēriņu valstī.

Vēl 2021. gada noslēgumā plānotajām elektrostacijām rezervēto jaudu apjoms "Sadales tīklā" bija ap 180 MW. Tātad pusgada laikā šis apjoms sadales sistēmā vien pieaudzis sešas reizes. Līdz šim sadales sistēmai jau pieslēgtas un pašlaik darbojas AER ģenerācijas iekārtas ar kopējo jaudu aptuveni 300 MW apjomā.

Klienti, kas paši vēlas ražot elektrību, sadales sistēmai var pieslēgt vai nu mikroģeneratoru – ģenerācijas iekārtu elektroenerģijas ražošanai mazos apjomos ar jaudu līdz 11,1 kilovatiem (kW), vai elektrostaciju – ģenerācijas iekārtu, kas pārsniedz 11,1 kW un ir domāta elektroenerģijas ražošanai lielākos apjomos, tostarp arī komerciāliem nolūkiem – elektroenerģijas tirdzniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvprojektu Latvijā, investoriem par «prieku», var apturēt dienas laikā

Elīna Pankovska, 21.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīcijas būvniecībā Latvijā neredzēt, dienas laikā iespējams apturēt jebkuru būvprojektu, tostarp arī valsts un pašvaldību projektus.

To atzīst gan aptaujātie attīstītāji un būvnieki, gan ekspertu grupa, kas ZAB LEXTAL un investīciju un biznesa konsultāciju kompānijas Baltic Office vadībā izstrādājuši savus ierosinājumus grozījumiem normatīvajos aktos, kas nosaka investīciju objektu būvniecību un attiecīgi investīciju piesaistes kapacitāti valstij kopumā. Savā paziņojumā viņi skarbi norāda, ka pašlaik eksistē iespēja vienas dienas laikā likumīgā ceļā apturēt jebkuru vai pat visus iesāktos būvprojektus, tostarp arī valsts un pašvaldību projektus.

Kā piemēru var minēt jau DB aprakstīto situāciju, kad tiesā ir apstrīdēta 2002. gadā izsniegta būvatļauja, un tas ir iesaldējis Karvas HES izveidi. Šis ir viens no piemēriem, kas rosina domāt, ka, iespējams, nepieciešami normatīvie grozījumi, jo būvatļaujas pagarināšanas apstrīdēšana īsi pirms objekta pabeigšanas un nodošanas ekspluatācijā bez kādiem konstatētiem normatīvu vai būvniecības projekta pārkāpumiem ir dīvaina. Šajā situācijā projekta īstenotājs SIA Patina cieš finansiālus zaudējumus, jo spiests no citiem ienākumiem projektu finansētājai bankai maksāt kredīta pamatsummas daļu un procentus, jo šim projektam bija jābūt nodotam ekspluatācijā jau 2011. gada 1. decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Krievijā prognozē projektu attīstības atsākšanos

Ingrīda Drazdovska, 27.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā sagaidāma nekustamā īpašumu projektu attīstīšanas atsākšanās, ziņo propertyeu.info, atsaucoties uz kompāniju GVA Sawyer's.

Daļēji ir atsākusies vairāku nozīmīgu projektu būvniecība, ko varētu vērtēt kā ekonomiskās situācijas uzlabošanās pazīmi, norādījusi kompānijas konsultāciju departamenta vecākā analītiķe Jeļena Prosvetova.

Šā gada pirmajā ceturksnī attīstītāji ziņojuši par jauniem projektiem, kas būšot apjomos mazāki, salīdzinot ar pirmskrīzes laiku. Kopumā gan esot pāragri runāt par šīs nozares atlabšanu. Vēl būs vajadzīgi aptuveni trīs gadi, lai attīstītāju bizness atgrieztos aptuveni 2007. gada līmenī.

Vairāki attīstītāji šobrīd izmantojot iespēju un pievēršas jaunu projektu būvniecībai, ņemot vērā, ka ap 2012. gadu biroju telpas varētu aptrūkties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ar tiesību normu izmaiņām draud apturēt saules un vēja enerģijas parku projektu attīstību Latvijā

Gatis Lazda, Evecon valdes priekšsēdētājs, 08.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānotās izmaiņas nobremzēs lētākas zaļās enerģijas un energoneatkarības projektu īstenošanu Latvijā vēl vismaz par pusotru gadu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir sagatavojusi grozījumu priekšlikumus “Sistēmas pieslēguma noteikumiem elektroenerģijas ražotājiem”.

Konsultāciju dokuments ir tapis, balstoties uz šī gada jūlijā pieņemtajiem grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā un bez plašām konsultācijām ar nozares ekspertiem un uzņēmumiem. Tas paredz visiem enerģētikas projektiem ieviest jaunu maksājumu par sistēmas jaudas rezervēšanu.

Piemēram, projektiem, kuru jauda ir vismaz 50 MW, būs jārēķinās ar papildu 2,5 miljonu eiro izmaksām, bet 100 MW – ar 5 miljonu eiro papildu izmaksām. Neviens no Latvijas atjaunojamās enerģijas projektiem ar šādām pēkšņām papildu izmaksām nav rēķinājies, un tas visdrīzāk nozīmēs šo iesākto projektu apturēšanu. Pie tam, projektu attīstītāji riskē zaudēt iemaksāto rezervēšanas maksu, ja noteiktajā termiņā projekts netiek realizēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Gazele: YIT Celtniecība «būvē» apgrozījumu dzīvojamo māju tirgū

Linda Zalāne, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA YIT Celtniecība biznesu koncentrē dzīvojamo māju būvniecībā Rīgā; mērķis – pārdot 250 līdz 300 dzīvokļu gadā. Uzņēmuma apgrozījuma kāpums nodrošinājis YIT Celtniecība vietu DB un Lursoft veidotajā straujāk augošo uzņēmumu – Gazeļu - sarakstā.

«Esam veiksmīgi pārvarējuši krīzi un straujos tempos attīstāmies. Krīzē uz pusi samazinājām darbinieku skaitu, – beidzās lieli inženiertīklu projekti, bet jauni nesākās. Bija panīkums arī dzīvojamo māju attīstības segmentā,» atceras YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs Andris Božē. Kompānijas balsts ir mātes uzņēmums YIT Construction Ltd, kas ir lielākais nozares uzņēmums Somijā ar simt gadu pieredzi biznesā. Ekonomikas lejupslīdes gados tas investēja darbinieku apmācībās, jaunu IT risinājumu un attīstības projektu sagatavošanā. Brīdī, kad ekonomika uzrādīja pirmās atveseļošanās pazīmes, YIT Celtniecība bijusi gatava jaunām iespējām, startējot nišās, kur iepriekš aktīvi darbojušies citi attīstītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pērc māju, bonusā - mašīna

, 01.11.2007

Somu Māja IB saviem klientiem, kuri iegādāsies mājokli Mārupes projektā, sola dāvināt jaunu automašīnu.

www.somumaja.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija jauno mājokļu tirgū vairs neizsauc sajūsmu ne no attīstītāju, nedz arī no pircēju puses. Vairāki uzsāktie jaunie projekti tiek apturēti, esošos popularizē, piedāvājot pircējiem dažādus bonusus, tā secināts nekustamo īpašumu kompānijas Arco Real Estate nekustamā īpašuma tirgus oktobra apskatā.

Rīgā oktobrī kopumā pārdošanā tika pieteikti pavisam 3 jaunie dzīvojamo māju projekti, kas ir par 1 projektu vairāk, nekā septembrī, kad tika pieteikts rekordzems jauno projektu skaits – tikai 2. Ārpus Rīgas jauno projektu skaits kopā sasniedz piecus – viens jaunais projekts pieteikts Jūrmalā, viens Mārupē un trīs Salaspilī.

Salīdzinot oktobra datus ar jūlija un augusta datiem, kad attiecīgi jūlijā tika pieteikti 6 jaunie projekti, augustā – 7, var secināt, ka aktivitāte jauno projektu tirgū joprojām ir zema - attīstītāji ir piesardzīgi, rūpīgāk analizē un izvērtē tirgus iespējas, pieprasījumu un jauno projektu ienesīgumu, skaidro Arco Real Estate: "Tā, piemēram, daudzi mazie attīstītāji ir jau atteikušies no saviem sākotnējiem plāniem celt daudzdzīvokļu mājas Rīgas mikrorajonos, ko var izsecināt no pieaugošo zemes pārdošanas sludinājumu skaita ar jau izstrādātiem projektiem daudzdzīvokļu māju celtniecībai. Savukārt arī lielie attīstītāji, ņemot vērā esošo situāciju tirgū, ir nolēmuši apturēt dažu jauno projektu celtniecību. Turklāt, jauno projektu attīstītāji, lai stimulētu pircējus iegādāties jaunu mājokli, dāvanā piedāvā dažādus bonusus un dāvanas, piemēram, autostāvvietu, sadzīves tehniku, virtuves iekārtu u.c. lietas, kuru vērtība mērāma vairākos tūkstošos EUR, vai arī, piemēram, iegādājoties jaunu privātmāju Mārupē, dāvanā iespējams saņemt jaunu automašīnu."

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Kādus projektus nekustamo īpašumu pūļa finansēšanas platforma Crowdestate noraida?

LETA, 05.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu pūļa finansēšanas platforma Crowdestate piekrīt sākt finansējuma piesaisti tikai 5-10% no izskatītajiem projektiem, sacīja Crowdestate partneris Latvijā Edgars Ivanovs.

Viņš norādīja, ka Crowdestate primārais uzdevums ir atlasīt labus investīciju projektus un piesaistīt kapitālu šo projektu realizācijai. «Ideālais scenārijs ir tāds, ka mēs darbojamies tikai kā kapitāla piesaistītājs un mums ir virkne ar labiem projektiem, kuros piedāvājam ieguldīt. Otrā pusē mums ir uzticams partneris - attīstītājs, kuram ir laba pieredze, vēsture un arī savs kapitāls, kas tiek ieguldīts projektos. Tas ir ideālais scenārijs, bet tas piepildās ne vienmēr,» sacīja Ivanovs.

Viens no iemesliem, kāpēc šis ideālais scenārijs ne vienmēr piepildās, ir tas, ka, piemēram, no 100 piedāvātajiem projektiem 90 līdz 95 projektus Crowdestate noraida, stāstīja Ivanovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai jaunie mājokļi šogad kļūs pieejamāki?

Mareks Kļaviņš, “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs, 03.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi būtiskākie faktori, kas ietekmē jauno mājokļu pieejamību, ir to cena un finansējuma izmaksas. Ja uz pirmo objektīvu iemeslu dēļ, visticamāk, nebūtu vērts gaidīt, tad saskaņā ar daudzu analītiķu prognozēto banku aizdevumu procentu likmju mainīgās daļas kritums šogad ir pat ļoti reāls.

Turklāt pirmās pozitīvās vēsmas kreditēšanas jomā jau novērojam – Eiropas Centrālā banka (ECB) nu jau divas reizes pēc kārtas procentu likmes atstājusi negrozītas, radot pamatotas cerības, ka jau drīzumā hipotekāro kredītu procentu likmju mainīgā daļa jeb Euribor varētu samazināties. Vienlaikus cerību mākoņi var izrādīties arī ar ne tik gaišu maliņu.

Kad daudz nemaz nav tik daudz

Kā rāda nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas “Colliers” dati, pirmreizējā tirgū Rīgā un Pierīgā pašlaik iegādei pieejami aptuveni 1000 vidējās un ekonomiskās klases dzīvokļu, kuros iespējams ievākties uzreiz, savukārt vēl aptuveni 1500 pieejamo segmentu dzīvokļu ir būvniecības vai plānošanas stadijā. No vienas puses, ja skatāmies uz ekspluatācijā nodoto mājokļu skaitu, tas ir diezgan daudz. Patiesībā tirgū vairākus gadus nav bijis tik plašs pabeigto dzīvokļu piegādājums, līdz ar to pircējiem šī situācija ir izdevīga, jo beidzot iespējams fiziski apskatīt, izstaigāt un iegādāties tieši tādu mājokli, kādu gribas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Mājokļu pieejamība augsta, taču tirgus mainās

Laimdota Komare, "Swedbank" ekonomiste, 10.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu pieejamība šī gada 1.ceturksnī Rīgā uzlabojās un mājokļi joprojām bija pieejamāki nekā pārējo Baltijas valstu galvaspilsētās. Pieejamības uzlabojumu veicināja tas, ka vidējā alga kāpusi nedaudz straujāk nekā vidējā dzīvokļu cena. Gan Tallinā, gan Viļņā vidējā dzīvokļu cena auga straujāk nekā algas, tādēļ arī mājokļa pieejamība abās pilsētās pasliktinājās. Tomēr gada sākumā mājokļu pieejamība bija augsta visās Baltijas galvaspilsētās.

Lai gan 1. ceturksnī mājokļu tirgū lielā mērā turpinājās iepriekšējos gados novērotās tendences, pēdējos mēnešos mēs jau varam novērot pandēmijas ietekmes pirmās pazīmes. Rīgā aktivitāte dzīvokļu tirgū aprīlī un maijā ievērojami kritās. Aktivitātes samazināšanās novērojama, galvenokārt, otrreizējā tirgū. Kamēr šai kategorijā darījumi tika atlikti uz vēlāku laiku, darījumiem ar jaunuzceltiem dzīvokļiem veicās labāk. Tie notiek pēc iepriekš slēgtiem līgumiem – pirmie rokas naudas līgumi tiek parakstīti kādu laiku pirms māja tiek uzcelta, bet reālie darījumi tiek reģistrēti vēlāk, kad māja jau tiek nodota ekspluatācijā. Rezultātā darījumi tiek atspoguļoti datos ar ievērojamu nobīdi no pirkuma līguma parakstīšanas brīža. Tas nozīmē, ka datos par jaunuzcelto mājokļu darījumu skaitu un to cenām pandēmijas ietekme būs redzama ar novēlošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pārdošanā nonāk mazākā daļa pieejamo zemes gabalu

Armanda Vilciņa, 16.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Rīgā un tuvajā Pierīgā kopējais potenciāli iegādei pieejamais zemes apjoms pašlaik ir aptuveni 5565 hektāri (ha), reāli tirgoti tiek vien nepilni 6%, vēstīts Dienas Biznesa speciālizlaidumā Nekustamais īpašums.

Apkopojot publiski pieejamo informāciju, kā arī veicot lielāko nekustamo īpašumu pircēju un pārdevēju skrīningu, esam secinājuši, ka pašlaik Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē iegādei pieejami 322 ha zemes, skaidro Radiks Landaus, Colliers zemes un attīstības projektu vecākais konsultants. Viņš norāda, ka kopējā summa, ko zemes īpašnieki pieprasa par pārdošanā esošo zemi, šobrīd veido 155 miljonus eiro jeb 48 eiro par kvadrātmetru (EUR/m2).

Iznācis Dienas Biznesa speciālizdevums Nekustamais īpašums 

Nākamos 12 mēnešus nekustamo īpašumu tirgus, visticamāk, turpinās lejupslīdi, ko veicinās gan...

Galvaspilsēta attīstās10% no potenciāli iegādei pieejamā zemes apjoma šobrīd pieder fiziskām personām, 8% - pašvaldībām, bet lielākā daļa jeb 82% - juridiskām personām, skaidro R.Landaus. Arī lielākie darījumi laika posmā no 2019. līdz 2022. gadam liecina, ka visbiežāk tirdzniecībā esošā zeme nonāk tieši juridisko personu īpašumā. Viens no lielākajiem zemes darījumiem pēdējos gados saistīts ar Lietuvas attīstītāja Urban Inventors ienākšanu Latvijas tirgū, kad uzņēmums pērnā gada sākumā iegādājās 7,3 ha zemesgabalu, kas atrodas Lielirbes ielā, Rīgā. Zeme iegādāta par 5,5 miljoniem eiro jeb 75 EUR/m2, un publiski pieejamā informācija liecina, ka nākamajos gados investors šajā vietā plāno attīstīt vērienīgu daudzfunkcionālu projektu, uzbūvējot biroju, dzīvojamās, mazumtirdzniecības, atpūtas, zinātnes un izglītības telpas.

Tāpat vērienīgu darījumu veicis nekustamo īpašumu attīstītāja Linstow Baltic grupas uzņēmums, kas pērnā gada vasarā par 10,5 miljoniem eiro iegādājies īpašumu Rīgā, Sporta ielā 2. Linstow Baltic pārstāvji norāda, ka šo zemes gabalu viņi plāno attīstīt kā modernu, augstvērtīgu un daudzfunkcionālu pilsētvidi. Lielus darījumus, iegādājoties zemi Rīgā, laika posmā no 2019. līdz 2022. gadam veikuši arī tādi ārzemju attīstītāji kā Eastnine, Estmak Capital, VPH, Estera Development un citi, liecina Colliers dati.

Pērk ārzemnieki

Arī vērtējot zemes darījumus ar dzīvojamo zemi, var novērot, ka tos galvenokārt iegādājas ārzemju attīstītāji - Bonava, Merks, Hausers, Kaamos, Estera Development un YIT. R.Landaus šo tendenci skaidro ar faktu, ka Latvijā trūkst profesionālu attīstītāju. “Tādu fondu, kas dibināti Latvijā un joprojām darbojas vietējā tirgū, ir ļoti maz - praktiski uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi. Pārsvarā Latvijā strādā lietuvieši, igauņi, zviedri un norvēģi, kas pēdējos gados aktīvi meklē īpašumus, ko iegādāties. Īpaši liela aktivitāte vērojama šobrīd, jo attīstītāji meklē veidus, kā izglābt savu naudu no arvien pieaugošās inflācijas. Jāsaprot, ka cilvēku skaits pasaulē katru dienu palielinās, taču zemes gabalu vairāk nepaliek, tāpēc uzņēmēji saprot, ka šāda veida īpašuma iegāde ir lieliska iespēja ieguldīt savu naudu. Šobrīd Latvijas iedzīvotāju skaits nav tik liels, taču mēs redzam potenciālu - pie mums ierodas ārvalstu studenti, arī jaunās biroju ēkas piesaista jaunus nomniekus, kā rezultātā iedzīvotāju skaits varētu arī palielināties. Potenciāls zemes gabaliem, sevišķi tiem, kas atrodas Rīgā, ir ļoti liels un attīstītāji to apzinās. Piemēram, Lietuvas un Igaunijas galvaspilsētās brīvu, apbūvējamu zemes gabalu praktiski vairs nav, tā viņiem ir problēma, tāpēc lietuviešu un igauņu attīstītāji arvien biežāk izvēlas iegādāties īpašumus Rīgā,” atzīmē R.Landaus, piebilstot, ka Rīga platības ziņā ir lielākā no Baltijas valstu galvaspilsētām.

Visu rakstu lasiet Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums. Dienas Biznesa abonenti žurnālu saņem bez maksas.

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pūļa finansējums ir viens no veiksmīgākajiem investoru un projektu attīstītāju sadarbības modeļiem, tajā pašā laikā ir vēlams nodrošināties pret krāpniecību. Uzņēmums EstateGuru ir izveidojis drošu interneta platformu pūļa finansējuma piesaistei, tādēļ Dienas Bizness uz interviju aicina EstateGuru vadītāju Latvijā Aleksandru Mežapuķi.

Kas ir pūļa finansējums, un kādēļ to Latvijā plaši neizmantoja pirms 20 gadiem? Ar ko šis produkts atšķiras no shēmas – noguldu bankā, saņemu procentus un banka naudu aizdod uzņēmējam?

Pūļa finansējums ir salīdzinoši jauns veids, kā piesaistīt finansējumu biznesam vai veidot personīgos uzkrājumus un pelnīt ievērojamu atdevi. Pirms 20 gadiem šī nozare tikai sāka veidoties. Lai izprastu pūļa finansējuma galvenās atšķirības no tradicionālo banku piedāvājuma, jāapskata šis jautājums no abu galveno lietotāju skatupunkta – aizņēmēja, kas kā juridiska persona vēlas piesaistīt finansējumu savam nekustamā īpašuma attīstības projektam vai uzņēmējdarbībai, un investora, kas ir fiziska vai juridiska persona ar vēlmi pelnīt no saviem ieguldījumiem. Aizņēmējam lielākais ieguvums noteikti ir laiks! Izmantojot pūļa finansējumu, naudu savā kontā var saņemt vien dažu dienu laikā, kamēr bankās šis process nereti var aizņemt pat vairākus mēnešus. Tāpat arī ir elastīgi nosacījumi un personīga pieeja katram projektam – atšķirībā no bankām, kuras piemēro līdzīgus nosacījumus, pēc kuriem izvērtē jebkuru kredīta pieteikumu. Pūļa finansējuma gadījumā tiek vērtēta ne tikai aizņēmēja finansiālā stabilitāte un pieredze, bet arī realizējamā projekta potenciāls. Savukārt investoriem atbilde ir pavisam vienkārša – iespējams nopelnīt pat 10 reizes lielāku atdevi nekā banku noguldījumā. Platforma pilda starpnieka funkciju, savienojot aizņēmējus ar investoriem un pārliecinoties gan par aizņēmēja spēju atmaksāt aizdevumu, gan investoru naudas izcelsmes legālajiem aspektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pieprasījums pēc jauna mājokļa aug, tirgus pielāgojas cilvēku vēlmēm

Māris Opincāns, SEB Privātpersonu konsultācijas centra vadītājs, 17.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunu dzīvokļu namu un privātmāju būvniecība ilgu laiku ir bijis viens no ekonomikas un sabiedrības attīstības raksturlielumiem. Ja projektē, būvē un pērk jaunus mājokļus, tātad cilvēkiem ir ticība rītdienai un lielākiem ienākumiem, bet attīstītājiem ir ticība tam, ka pārtikušu cilvēku skaits pieaugs.

Rīgas salīdzināšanā ar Tallinu un Viļņu tieši mājokļu un biroju skaits bija kļuvis par pierādījumu tam, ka mūsu ekonomika attīstās mazliet gausāk. Šogad “mājokļu jautājumā” ir ienākušas divas nozīmīgas novitātes, kas ir mainījušas ierasto skatu: sen nepieredzēts cenu kāpums un neskaidrība par rītdienu. Abu šo faktoru ietekme ir un būs jūtama, taču vienlaikus ir laba ziņa – mājokļu projektēšana, būvēšana, iegāde un finansēšana turpinās un turpināsies.

Piedāvājums mazāks, bet finansēšanā šogad plus 14%

Viens no vadošajiem nekustamo īpašumu tirgus pētniekiem Colliers International pirms neilga laika publiskoja informāciju, ka jaunajos projektos pieejamo dzīvokļu skaits Rīgā ir sarucis līdz zemākajam līmenim pēdējo desmit gadu laikā . Runa bija par aptuveni 1100 pieejamiem gataviem dzīvokļiem un vēl dažiem tūkstošiem būvniecībā esošu dzīvokļu, no kuriem lielākā daļa ir vai nu rezervēti vai pārdoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijā nepārdomāti sabremzē atjaunīgās enerģijas projektu īstenošanu

Inga Āboliņa, SIA “Eolus” valdes locekle, 29.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS “Augstsprieguma tīkls” (AST) paziņojums pārtraukt izsniegt tehniskās prasības jaunu elektrostaciju pieslēgšanai pārvades tīklam, balstoties uz jaudu nepieejamību tīklā, ir tirgus regulēšana.

Laikā, kad valsts enerģētiskā neatkarība un alternatīvās enerģijas ražošana ir deklarēti kā prioritāri uzdevumi, ir radīta situācija, kad visas cerības tiek liktas uz tiem projektiem, kurus attīstītāji gluži vienkārši formāli paspēja pieteikt, kamēr citi potenciālie atjaunīgo energoresursu (AER) projekti, kuru investīcijas mērāmas simtos miljonu eiro, šobrīd “nolikti uz bremzēm”. Kādi ir šīs izveidojušās situācijas riski nākotnē?

Šobrīd daudzi zaļās enerģijas spēkstaciju attīstītāji ir iesnieguši AER projektu pieteikumus pieslēguma izbūvei pārvades sistēmai, tomēr tehnisko noteikumu izsniegšana jaunu projektu pieslēgumiem ir pārtraukta tīkla jaudu nepieejamības dēļ. Daudzi vērienīgi projekti ir palikuši “ārpus borta”. Vai domājot par Latvijas elektroenerģijas tirgus nākotni, ir pareizi balstīties uz situāciju šodien?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldību sagatavotajiem ES struktūrfondu projektiem, kas iesniegti pēc šī gada 1. jūlija, valsts budžeta dotācijas nebūs pieejamas, valdības sēdē atzina Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksandrs Antonovs.

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Sanita Šķiltere uzsver, ka tas nozīmē, ka būtībā pašvaldībām iecerētie ES fondu projekti ir jāaptur, bet mazākas pašvaldības ES struktūrfondu līdzfinansētos projektus vispār nespēs īstenot, jo nevarēs to atļauties. „Līdz ar to šīs pašvaldības no projektu iesniedzējiem tiek automātiski izsvītrotas,” viņa teica.

Finanšu ministrs Einars Repše uzsver, ka lielāku līdzekļu apjomu dotācijām nav iespējams piešķirt, jo valsts budžeta finanšu resursi ir ļoti ierobežoti.

Turklāt, kā norādīja A. Antonovs, slēdzot līgumus par ES fondu projektu īstenošanu, fondu vadībā iesaistītās institūcijas nevar uzņemties saistības, solot, ka pašvaldības, kas ES fondu projektus iesniegušas pēc 2009. gada 1. jūlija, varēs pretendēt uz valsts budžeta dotāciju 2010. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Re&Solution: attīstības potenciāls nekustamā īpašuma tirgū ir joprojām

, 02.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vietējo tirgus spēlētāju finanšu kapacitāte ir izsmelta - gan attīstītāju, gan banku līdzekļi ir iesaldēti neizpārdotos dzīvojamos projektos un zemē, turklāt lielākai daļai attīstītāju bankas finansējums vairs nav pieejams, secinājis uzņēmums Re&Solution. Neraugoties uz to, attīstības potenciāls visos nekustamā īpašuma tirgus sektoros joprojām saglabājas.

Lai realizētu esošo potenciālu, esot jāpievēršas līdz šim vēl pilnībā neizmantotiem finansējuma avotiem:

- pārdodot īpašumā esošos objektus;

- piesaistot ārvalstu finanšu partnerus attīstībai.

Ņemot vērā situāciju globālajos finanšu tirgos, naudu var piesaistīt tikai labākajiem un konkurētspējīgākajiem projektiem, kas pilnībā atbilst šīsdienas tirgus situācijai, norāda Re&Solution.

Uzņēmums secinājis, ka, lai atrisinātu radušās finanšu problēmas, vietējie nekustamā īpašuma tirgus spēlētāji ir spiesti pārdot to īpašumā esošos zemes gabalus, attīstības projektus vai jau uzbūvētas ēkas, vai meklēt finanšu partnerus. Tā rezultātā tirgū ievērojami pieaudzis investīciju objektu piedāvājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzoties būvniecības kompāniju tenderim, ir izvēlēts ģenerāluzņēmējs apartamentu kompleksa Pērle celtniecībai Mazā Baltezera krastā, kā arī uzsākta būvniecība. Par uzvaru konkursā atzīta kompānija LNK Industries, informē projekta attīstītāji.

LNK Industries pēdējo divdesmit gadu laikā realizējusi vairākus dzīvokļu un ofisu ēku apbūves projektus Latvijā un ārvalstīs. «Ģenerāluzņēmēja izvēlē liela nozīme bija būvnieka pieredzei līdzīgas klases objektu attīstībā, kā arī nevainojamai reputācijai par darbu kvalitatīvu izpildi un ilgtspējīgas būvniecības principu ievērošanu,» skaidro projekta attīstītāji. Paredzams, ka kompleksa būvdarbi tiks pabeigti 2013. gada septembrī.

Pērles attīstītāji vēsta, ka projektā jau ir aktīvi uzsākta dzīvokļu rezervācija, un, lai arī būvdarbi ir tikko sākušies, projektā jau rezervēti 15% dzīvokļu. Projektā Pērle apartamentus Latvijā pārdod trīs mākleru aģentūras - Baltic Sotheby’s International Realty, Arco Real Estate un Oberhaus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Atsakās no peļņas daļas

Ingrīda Drazdovska [email protected] 67084452, 15.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr lielākā daļa attīstītāju ieņem nogaidošu pozīciju, SIA YIT Celtniecība mājokļu cenu samazina vidēji par 20 - 25 %. «Projektos, ko šobrīd būvējam, veiksim cenu korekciju. Par laimi mums nav daudz iesāktu projektu - Rīgā, Jūrmalas gatvē (126 dzīvokļi) un Kuldīgas ielā (79 dzīvokļi).

Pieejamas cenas

Plānots, ka, piemēram, Jūrmalas gatvē dzīvokļi maksās, 1100 - 1150 Ls/m2. Manuprāt, ļoti pieejamas cenas,» tā nekustamā īpašuma attīstīšanas un celtniecības kompānijas SIA YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs Ahto Aders (Ahto Ader). Pēc viņa teiktā, pircēji par mājokļu iegādi interesējoties - staigājot kā kaķi ap krējuma podu, tomēr kaut kā pietrūkstot. «Es domāju, ka šādi mēs paiesim pircējiem pretī. Protams, iepriekš izmantojām situāciju, kad tirgus gāja uz augšu. Cenu samazināsim uz peļņas rēķina, turklāt patlaban atsevišķus celtniecības darbus var veikt lētāk. Jāteic, ka uzņēmuma projektus finansē nevis komercbankas, bet mātes uzņēmums Somijā.

Komentāri

Pievienot komentāru