Nekustamais īpašums

Lielākie nekustamā īpašuma darījumi Rīgā: iezīmējas ballītes beigas

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 15.02.2008

Jaunākais izdevums

Aizvien vairāk ārvalstu pircēju un aizvien vairāk tiešā ārvalstu finansējuma, bez Latvijas kredītiestāžu starpniecības, - tās ir galvenās tendences, ko uzrāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā pagājušā gada otrajā pusgadā.

Vienlaikus, neraugoties uz runām par briestošo krīzi nozarē, īpaši lielo darījumu ir bijis vairāk nekā iepriekš: ja pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, tad otrajā – jau 51. Tādējādi gandrīz atkārtots 2006. gada otrā pusgada rekords – tad bija notikuši vismaz 55 darījumi ar oficiāli uzrādīto summu virs miljona latu katram.

Ballītes beigas?

Pagājušā gada otrais pusgads nav nesis tādus rekordus kā tirdzniecības centra Domina un tā zemes platību pārdošana par 103 miljoniem latu pirmajā pusgadā. Apjomīgākais redzamais darījums (neskaitot darījumus, kad tiek pārdotas uzņēmumu kapitāldaļas, kam piesieti konkrēti nekustamie īpašumi) ir bijis desmitkārt mazāks – Palazzo Italia ēkas un zemes īpašnieku maiņa, darījuma summai pārsniedzot 10 miljonus latu.

Tomēr citi pirmā pusgada rādītāji, neraugoties uz runām par nekustamo īpašumu nozares krīzi, ir tikuši pārsniegti: pirmajā pusgadā galvaspilsētā notika apmēram 70 nekustamā īpašuma darījumu virs pusmiljona eiro, savukārt otrajā pusgadā tādu bija vismaz 86 (neskaitot darījumus ar dzīvokļiem un nedzīvojamām telpām).

«Lieli darījumi tiek atlikti vai nenotiek tādēļ, ka mainījusies banku politika. Netiek realizētas daudzas uzņēmēju intereses. Vēl neesam noformulējuši, kā tas varētu iespaidot situāciju nākotnē. Agrāk visi lielie darījumi bija banku līdzfinansēti, tagad banku prasības par līdzfinansējumu ir tik lielas, ka daudzi izlemj darījumu neveikt. Cilvēki ir gatavi riskēt ar bankas naudu, bet ne ar savējo,» – tā pirms pusgada teica Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas vadītājs un uzņēmuma Latio īpašnieks Edgars Šīns.

Arī tagad viņš ir tikpat skumīgi noskaņots, runājot par ballītes beigām un paģiru sākumu: «Ir visas pazīmes kā pēc ballītes. Kādam ir jāmaksā rēķins, un nav skaidrs, kurš to darīs. Esat kādreiz spēlējusi pokeri? Tur uz galda ir liela kaudze ar naudu un kādā brīdī pastiepjas viena roka un to visu aizvāc. Bankām atbrauca mātes banku bargie onkuļi un pateica, paspēlējāties, pietiek. Visa tā spēlīte jau notika par banku naudu. Piedraudēja, ka kāds var palikt bez amata. Un bankām palīgā nāca valdība ar savu inflācijas apkarošanas plānu. Bankas varēja ietaupīt krietnu naudas žūksni, ko būtu jātērē PR kampaņās, skaidrojot, kādēļ vairs kredītus nedod tik viegli. Valdība pasniedza bankām patīkamu dāvaniņu...»

Taču, kā rāda dati par lielajiem nekustamo īpašumu darījumiem pagājušā gada otrajā pusgadā, E. Šīna pieminētās ballītes beigas nav tik acīmredzamas. Cita lieta – ka aizvien biežāk lielos darījumus slēdz uzņēmumi ar ārzemju vecākiem, tajos tiek izmantots ārvalstu banku vai citu juridisko personu finansējums, savukārt ievērojama daļa pašmāju kompāniju un fizisko personu darījumu ir bijuši formāli – tas pats īpašnieks zemi vai ēku vienkārši pārlicis no vienas kabatas otrā.

Parādās ārvalstu finansējums

Visi baņķieri gan šiem vērojumiem nepiekrīt. Piemēram, Hansabankas Privātpersonu kreditēšanas daļas vadītājs Dzintars Kalniņš uz jautājumu, kāpēc pēdējā pusgada laika kredīta izsniedzēju vidū parādās Latvijā nerezidējošas kredītiestādes, neatbild – viņš atturēšoties komentēt, ņemot vērā, ka nav konkrētu faktu. Bankas pārstāvis tikai piebilst, ka, «ja runa ir par bankām, kas ir jaunpienācēji Latvijas tirgu, tad ir tikai normāli, ka, laikam ejot, tās sāk vairāk sniegt savus pakalpojumus un parādās arī rezultāti». Savukārt privātpersonu kreditēšanas tirgū joprojām līderis esot Hansabanka, izsniedzot tuvu pie 30% no ikmēneša tirgus apjomiem.

Toties DnB NORD bankas Pārdošanas vadības pārvaldes vadītājs Ilmārs Vamzis acīmredzamo neslēpj – šāda situācija esot tikai loģiska, jo uz Latvijā nerezidējošajām kredītiestādēm taču neattiecoties valdības pieņemtais inflācijas apkarošanas plāns un tā noteiktie ierobežojumi kredītņēmējiem. Savukārt uzņēmuma Vestabalt valdes loceklei Līgai Plaudei jau ir pavisam praktisks skaidrojums: «Ārvalstu bankas dod kredītus uz augstākiem procentiem, bet dod 80% nepieciešamā finansējuma. Mūsu bankas prasa 40-50% līdzfinansējumu. Tādēļ tie, kuriem ļoti vajag naudu un kuri ir gatavi maksāt austākus procentus, aizņemas, piemēram, Itālijā, Maltā un citur.»

Šī situācija pietiekami smagi ietekmējot ne tikai mazos attīstītājus, bet arī tirgū jau labi pazīstamus uzņēmumus: «Arī mums, kuriem agrāk bankas deva projektam 110% finansējumu attīstībai, tagad prasa zemes iegādei 60% līdzfinansējumu. Projektēšanai un celtniecībai kredītus saņemt ir arvien sarežģītāk. Tā ir banku piesardzība. Ja agrāk, redzot cenu kāpumu, bankas īpaši neriskēja, izsniedzot kredītu par lielāku summu, nekā tobrīd maksā īpašums, tad tagad tas vairs nav iespējams, jo cenu kāpums ir apstājies. Agrāk arī īpašuma vērtējumi bija daudz paviršāki, bija daudz vairāk pārvērtētu īpašumu, bet tagad bankas uzticas tikai uzticamiem vērtētājiem...» I. Vamzis gan piebilst, ka zemesgrāmatu informācija par kredītu lielumu, kas nu kļūst izteikti mazāki par darījumu summām, tomēr nedod pilnīgi precīzu priekšstatu par to reālo proporciju. Zināmu laiku iepriekš zemesgrāmatā daudziem darījumiem uzrādīta mazāka summa – tas bijis izdevīgi pārdevējam, jo tādējādi iespējams neuzrādīt visus ienākumus. «Savukārt pašlaik tirgū un darījumā noteicējs ir pircējs, un, ņemot vērā to, ka bankām ir stingrākas kreditēšanas prasības un tās pievērš īpašu uzmanību pirkuma reālajai summai un 10% pircēja ieguldījumam saskaņā ar likumu, pircējam vairs nav nekādas vēlēšanās uzņemties uz sevi papildus apgrūtinājumu un piekrist vēl kādām kombinācijām, kas saistītas ar pārdevēja interesi.»

Mēģina pārdot nepabeigtus projektus

Vēl viena tendence – aizvadītā gada pēdējos sešos mēnešos ļoti strauji pieaudzis nepabeigtu nekustamā īpašuma projektu pārdošanas gadījumu skaits. Hansabankas pārstāvis Dz. Kalniņš gan arī šajā tendencē neko īpašu nesaskata: «Katrai kompānijai ir atšķirīga stratēģija, specializācija un peļņas apetīte. Tas, ka projekts tiek pārdots kā viens vesels dažādās projekta stadijās, pats par sevi ir normāla prakse. Iepriekšējos gados ar to nebijām tiešā veidā saskārušies vai runājuši, lai gan ir virkne piemēru, kad šādi darījumi Latvijā ir notikuši arī iepriekšējos gados.»

Toties DnB NORD bankas pārstāvis I. Vamzis atzīst, ka tirgū tiešām esot liels piedāvājums sagatavotiem projektiem, kuriem ir gan būvatļauja, gan veikta parcelācija, gan zemes transformācija, - tiesa, pieprasījums gan šiem projektiem pašlaik esot visai zems. Taču pašreizējos apstākļos, bankām «piebremzējot» un uz hipotekāro kreditēšanu raugoties piesardzīgāk, «ja attīstītājam ir vairāki projekti, tad šajā situācijā, kad pārdošanas apjomi ir kļuvuši lēnāki, attīstītājs cenšas pārdot savus projektus, saglabājot vienīgi lielos projektus. Savukārt daļa attīstītāju, saprotot, ka bankas jaunus projektus vairs nekreditēs, ir spiesti šos projektus pārdot».

Vēl tiešāka ir L. Plaude – daudzi attīstītāji ir spiesti investīciju fondiem pārdot, piemēram, pusi sava projekta, lai tikai būtu iespējams to turpināt. Iesāktie projekti tiekot pārdoti vienkārši tāpēc, ka ir beigusies nauda to pabeigšanai, - un ne vienmēr atrodoties pircēji. «Ir arī tādi, kas pārdod kompānijām, kas tālāk nodarbosies ar ēkas iznomāšanu, piemēram, pie Mola pārdeva biroja ēku itāļiem, kuri tālāk nodarbosies ar biroju iznomāšanu,» piebilst Vestabalt pārstāve.

Tomēr, neraugoties uz šīm tendencēm, banku pārstāvji saskata arī pozitīvu virzību. Piemēram, I. Vamzis min, ka līdz ar inflācijas apkarošanas plāna stāšanos spēkā no tirgus ir aizgājuši nekustamā īpašuma spekulanti – parādījies profesionāls tirgus, kas būtu pamats, lai parādītos vairāk kvalitatīvu projektu par atbilstošu cenu. Pozitīvi vērtējama arī tirgus maiņa no pārdevēju diktēta tirgus uz patērētāju tirgu – projektu attīstītāji un pārdevēji vairāk sāk rūpēties par pircēju, piedāvājot dažādus bonusus un atlaides, kas savukārt sniedz daudz lielākas iespējas pircējam izvēlēties sev patiešām piemērotāko mājokli, un nozares dalībnieki – projektētāji, attīstītāji, būvnieki – arvien vairāk pievērsīs uzmanību kvalitātes un darba sakārtošanas jautājumiem.

1. 10,331 miljons latu

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Parex Asset Management kļuvusi par piecstāvu nama Krišjāņa Barona ielā 2 (itāļu modes veikalu Palazzo Italia ēku un zemi) īpašnieci, atpērkot to no SIA Global Trading Corporation, kas par nama saimnieku kļuva tikai 2006.gadā, samaksājot par to uz pusi mazāku summu. SIA Global Trading Corporation vienīgā īpašniece saskaņā ar Lursoft datiem ir AS Capital Department Store (iepriekšējais nosaukums – Trade House Abitare Interiors), kas savukārt pieder Krievijas iedzīvotājiem Grigorijam Rabinovičam un Anastasijai Plastunai, kā arī ASV iedzīvotājam Romānam Rabinovičam.

2. 7,43 miljoni latu

Par šādu summu pazīstamā uzņēmēja Jevgēņija Gomberga kompānija Teikas nami pērn augustā iegādājās 405 kvadrātmetrus zemes ar četrstāvu dzīvojamo namu Alberta ielā 4 (ekskluzīvs dzīvojamais nams, kura dzīvokļi izlikti pārdošanā). Darījums bijis diezgan formāls: lielāko daļu īpašuma savai kompānijai pārdeva pats J. Gombergs, bet atlikušo desmitdaļu – viņa dzīvesbiedre, 1953.gadā dzimusī Tatjana Solovjova. Īpašums ieķīlāts SEB Unibankā.

3. 5,622 miljoni latu

SIA Bluebeech (īpašniece – Šveices Galleria Holding SA) pagājušā gada septembrī no piecām privātpersonām, tostarp bijušā Valsts nekustamo īpašumu aģentūras ģenerāldirektora Kalvja Briča, par šādu summu nopirka 1246 kvadrātmetrus zemes ar divām mājām – vienu piecstāvu, bet otru – sešstāvu Dzirnavu ielā 63. Darījumu finansēja ārvalstu uzņēmums Acacia SARL, aizdodot 5,763 miljonus latu. Reģistrētās hipotēkas apmērs – 9,84 miljoni latu.

4. 5,44 miljoni latu

Par šādu summu reģistrēts darījums, kurā 7425 kvadrātmetrus liels zemesgabals Vienības gatvē 21 no SIA Tekstiliana (īpašnieki – Viesturs Kuļikovskis, Raimonds Plāte, Andrejs Voļpe, Gints Čakāns) pārgājis komandītsabiedrības Tekstiliana R.E. īpašumā (kuras īpašnieku vidū tāpat ir minētie uzņēmēji). Uz īpašumu – daļu no zemes zem jaunā dzīvojamo un sabiedrisko ēku projekta Tekstiliana – hipotēka reģistrēta jau 2006.gadā, un līdz ar īpašnieka maiņu 2,023 miljonu lielā hipotēka pārgājusi jaunā īpašnieka atbildībā.

5. 4,814 miljoni latu

Par šādu summu SIA L.B. Properties (īpašniece – Kiprā reģistrētā Leader Real Estate International Limited) nopirkusi 8489 kvadrātmetrus zemes Anniņmuižas bulvārī. Īpašumu – faktiski projektu, kura ietvaros paredzēts uzcelt divas 26 stāvu augstceltnes ar 350 dzīvokļiem, - pārdeva nekustamo īpašumu uzņēmēja Alda Plauža SIA Anniņmuižas nams, kuram ar to nedaudz vairāk kā gada laikā formāli izdevies gūt 3,8 miljonu latu peļņu, proti, 2006.gada februārī uzņēmējsabiedrība šo zemesgabalu nopirka par 1,044 miljoniem latu. Pēdējo darījumu finansējusi Latvijas Biznesa banka, kurai par labu nostiprināta 2,811 miljonu latu hipotēka. Faktiski pārdots ticis projekts, kura ietvaros plānots uzbūvēt divas 26 stāvu augstceltnes.

6. 4,772 miljoni latu

SIA Zaubes nams (vienīgā īpašniece – 1945. gadā dzimusī Natālija Lavrentjeva) par šādu summu nopirkusi 1780 kvadrātmetrus zemes ar dzīvojamo māju Zaubes ielā 9 (renovēts pirmskara ēkas projekts). To pārdeva pazīstamais bijušais azartspēļu uzņēmējs Aleksandrs Jakovenko. Īpašuma iegādei Rietumu bankā ņemts 6,3 miljonu latu kredīts. Pēc tam uzņēmējsabiedrība sākusi nama izpārdošanu pa dzīvokļiem un citām telpām.

7. 4,585 miljoni latu

Par šādu summu SIA Park Lane (oficiālā īpašniece – britu New View Estates Limited, tomēr valdes loceklis ir Latvijas iedzīvotājs, 1982. gadā dzimušais Andrejs Ščerbakovs) īpašumā nonācis nekustamais īpašums Pulkveža Brieža ielā 35. Tas sastāv no 4283 kvadrātmetriem zemes, divstāvu administratīvās ēkas, četrstāvu administratīvās ēkas, noliktavas, vienstāva dzīvojamās mājas, sarga mājas un divām darbnīcām. Īpašuma pārdevējam – Stygate Properties Limited – gada laikā ar šo īpašumu izdevies gūt aptuveni miljonu latu lielu peļņu. 2006.gadā investors to nopirka par 3,3 miljoniem latu. Jaunais īpašnieks darījuma veikšanai ņēmis 8,43 miljonu latu kredītu Hansabankā.

8. 4,568 miljoni latu

Pazīstamā uzņēmēja, Arēna Rīga līdzīpašnieka Genādija Bondarika dzīvesbiedre Jeļena Bondarika par šādu summu pārdevusi 259/1000 domājamās daļas no nekustamā īpašuma Elizabetes ielā 22, kas sastāv no 1667 kvadrātmetriem zemes ar sešstāvu dzīvojamo māju. Tagad tās pārgājušas SIA Elizabetes 22 īpašumā (tās īpašnieks savukārt – 1948. gadā dzimušais Aleksandrs Jadrišņikovs). Uzņēmums darījuma veikšanai ņēmis 3,02 miljonu latu kredītu Rietumu bankā.

9. 4,5 miljoni latu

Pie šādas summas tikusi Latvijas miljonāru sarakstā atrodamā 1943.gadā dzimusī Mihaila Berga, kura pārdevusi 1316 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu ar četriem namiem Kalēju ielā 43. To iegādājusies SIA Kalēju kvartāls (vadītāji – no Izraēlas, oficiālais īpašnieks – Kiprā reģistrētā Blacksmith Holdings Cy Limited),kura darījumu veikusi bez hipotekārā finansējuma.

10.-11. 4,217 miljoni latu

Par šādu summu SIA MZ Noma (īpašnieki – Normunds Celmiņš un Martins Zemītis) pērn novembrī kļuva par 701 kvadrātmetru liela zemesgabala ar piecstāvu administratīvo ēku īpašnieku Palasta ielā 7. Iepriekš šis nams piederēja trim pietiekami labi zināmiem uzņēmējiem – 1953. gadā dzimušajam Guntim Plūmiņam, 1953. gadā dzimušajam Oskaram Barševskim un 1958. gadā dzimušajam Andrim Ertam. Darījuma veikšanai ņemts 2,811 miljonu latu kredīts Hansabankā.

10.-11. 4,217 miljoni latu

Ventspils tranzīta uzņēmēja Oļega Stepanova dzīvesbiedre Viktorija Stepanova pagājušajā gadā pabeigusi 5134 kvadrātmetrus liela zemesgabala Mazā Nometņu ielā 43 pārdošanu. Īpašumu par šādu summu iegādājies 1952. gadā dzimušais Oļegs Kukainis (pazīstams kā nu jau bijušais SIA Kurzemes namu apsaimniekotājs valdes priekšsēdētājs), kurš darījuma veikšanai hipotekāro kredītu nav ņēmis.

12. 3,795 miljoni latu

SIA Pulka 4 pērn novembrī par šādu summu nopirka 11 873 kvadrātmetrus zemes ar palīgceltni Pulka ielā 4. Iepriekš tā piederēja diviem īpašniekiem: pazīstamais uzņēmējs Rafails Deifts, Dominante holdinga lielākais īpašnieks par sev piederošajām 90/100 saņēma 3,415 miljonus latu, bet viņa kompanjons, 1960.gadā dzimušais Arnolds Koņevņikovs par savu daļu – 379 tūkstošus latu. Darījuma veikšanai kredītlīdzekļi nav izmantoti. SIA Pulka 4 vienīgais īpašnieks ir 1970. gadā dzimušais Dmitrijs Palaguta, kurš agrāk uz brīdi ir bijis R. Deifta vēlāk pārdoto Drogu formālo īpašnieku vidū.

13. 3,45 miljoni latu

SIA Tīraine Estate (īpašniece – Igaunijas Ehitus Service OU) par šādu summu iegādājās īpašuma tiesības uz vairāk nekā pusi no 63 149 kvadrātmetrus liela zemesgabala Tīraines ielā. To pārdeva SIA Gūtmanis (īpašnieki – Latvijas lielo zemes īpašnieku sarakstā atrodamie Jānis Bazevičs un Edgars Uldriks), kas pati šo zemesgabalu tikai pērn oficiāli bija iegādājusies par 350 tūkstošiem latu. Darījums veikts bez hipotekārā finansējuma piesaistes.

14. 3,001 miljons latu

Par šādu summu Tiesu namu aģentūra tiesu vajadzībām no SIA RB Invest (vienīgais īpašnieks – 1965. gadā dzimušais Uldis Krauja) nopirkusi 537 kvadrātmetrus zemes ar biroja ēku Jēzusbaznīcas ielā 6. Darījumu, kura formēšana sākta jau 2006.gada jūlijā, finansējusi SEB Latvijas Unibanka, kurai par labu reģistrēta 3,163 miljonu latu hipotēka.

15. 2,811 miljoni latu

Vēl viens darījums, kurā īpašums pārgājis no SIA Tekstiliana komandītsabiedrības Tekstiliana R.E. īpašumā. Šis darījums saistīts ar 4843 kvadrātmetru lielu zemesgabalu Torņakalna ielā 2. Tieši par šādu pašu summu SIA Tekstiliana šo īpašumu iegādājās pērnā gada februārī. Arī uz šo īpašumu reģistrēta 2,023 miljonu latu lielā hipotēka.

16. 2,811 miljoni latu

Kādreizējais hokejists Helmuts Balderis-Sildedzis pagājušā gada novembrī par šādu summu formāli pārdevis 1115 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu ar tirdzniecības un biroja ēku Tērbatas ielā 74A. Darījums bijis diezgan formāls, jo īpašumu iegādājās paša H. Baldera-Sildedža SIA HB 19, untā veikšanai hipotekārais kredīts nav ņemts.

17. 2,811 miljoni latu

SIA Alūksnes 5 (vienīgā īpašniece – 1946. gadā dzimusī Inita Liberte)pagājušā gada septembrī par šādu summu nopirka 1447 kvadrātmetrus zemes ar piecstāvu dzīvojamo māju Alūksnes ielā 5. To pārdeva 1972. gadā dzimušais Armands Liberts un 1968. gadā dzimušais Alvis Krasovskis. Darījumu ar 1,265 miljonu latu kredītu finansējusi Norvik banka.

18. 2,775 miljoni latu

Raimonda Gerkena un Andreja Vasiļjeva AS Mēbeļu nams pusgada laikā nopelnījusi ievērojamu summu ar 16 152 kvadrātmetrus lielu zemes nekustamo īpašumu Krustpils ielā. Martā īpašums no bijušā Saeimas deputāta Leonarda Teņa un advokāta Modra Supes iegādāts par 1,5 miljoniem latu, bet decembrī divas trešdaļas no tā pārdotas tālāk jau par ievērojami lielāku summu. Daļa īpašuma pārdota SIA Biznesa avots (īpašnieki – 1980. gadā dzimusī Sanita Iminaviča un Aleksandrs Novoženovs), kura darījuma veikšanai ņēmusi kredītu Latvijas Biznesa bankā, tādēļ kredītiestādei par labu reģistrēta 2,9 miljonu latu hipotēka. Turklāt arī M. Supe un L. Tenis tikuši pie labas peļņas – viņu pašu īpašumā bijusī kompānija Reaģents A viņiem īpašumu bija pārdevusi par 25 tūkstošiem latu.

19. 2,772 miljoni latu

Par šādu summu pagājušā gada oktobrī darījumu slēdza SIA Prūšu iela un SIA Ķīšzeme, kura pārdeva 23 269 kvadrātmetrus zemes Prūšu ielā. Pēc darījuma slēgšanas kredītsaistības pret DnB NORD banku pārgājušas jaunā īpašnieka atbildībā: kredītiestādei par labu reģistrēta 2,367 miljonu latu hipotēka. Darījumā gan īpašums faktiski tikai pārlikts no vienas kabatas otrā – abu kompāniju vienīgais īpašnieks ir uzņēmējs Pēteris Šmidre.

20. 2,622 miljoni latu

Pērn augustā SIA Baltic Office Partners (Baltic Realty Partners LP uzņēmums) par šādu summu nopirka vairāk nekā pusi no jaunuzceltā tirdzniecības centra Ģertrūdes ielā 66. Īpašuma iegādei kredīts nav ņemts. Atlikušās īpašuma daļas joprojām pieder pārdevējai – uzņēmēja Pētera Antonova SIA Baltprivāts.

21. 2,6 miljoni latu

SIA VIP un CO divos darījumos nopirkusi 30 122 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu Traleru ielā. Īpašumu pārdeva divas privātpersonas – 1962.gadā dzimusī Regīna Blumberga par sev piederošo pusi īpašuma saņēmusi 707 tūkstošus latu, bet atlikušo summu saņēmis 1965. gadā dzimušais Aivars Miķelsons. Uzņēmējsabiedrība darījuma veikšanai ņēmusi 1,81 miljonu latu kredītu Baltic International Bank.

22. 2,45 miljoni latu

Vēl viens īpašums, kurš pērn decembrī no AS Mēbeļu nams pārgājis SIA Biznesa avots īpašumā, turklāt sagādājot pārdevējam iespaidīgu peļņu. 2006.gada oktobrī a/s Mēbeļu nams par 112 tūkstošiem latu nopirka ražošanas korpusu ar administrācijas ēkām un virkni palīgceltņu Krustpils ielā 12. Pērn decembrī apmēram deviņas desmitdaļas īpašuma pārdotas par 2,45 miljoniem latu. Arī šī īpašuma iegādei izmantoti Latvijas Biznesa bankas piešķirtie kredītlīdzekļi.

23. 2,425 miljoni latu

Pagājušā gada augustā SIA L.B. Development par šādu summu nopirka 12 653 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu M. Keldiša ielā. Īpašums iegādāts divos darījumos, pirmajā nopērkot 9/10, bet otrajā – atlikušo. Latvijas Krājbanka zemesgabala iegādei izsniegusi 3,289 miljonu latu kredītu. Zemesgabalu pārdeva SIA R.E. Development.

24. 2,319 miljoni latu

Pie šādas summas pagājušā gada septembrī tikusi 1955. gadā dzimusī Jeļena Švarcšteina, pārdodot SIA Saules būdas 3371 kvadrātmetru zemes ar dzīvojamo ēku Visbijas prospektā 15. Īpašuma iegādei ņemts 1,4 miljonu latu kredīts Rietumu bankā. SIA Saules būdas ir pilnīgi nepazīstama, toties tās īpašnieki nekustamo īpašumu jomā tomēr ir pamanīti: kā rāda nekustamo īpašumu kompāniju datu bāzes, 1970. gadā dzimušais Edgars Karabajevs uzskatāms par gandrīz vai nekustamo īpašumu magnātu: viņam pieder veseli pieci īpašumi Rīgā, Kaļķu ielā 3, kā arī vēl pusotrs desmits īpašumu Rīgā, Ādažos, Saulkrastos un Liepājas rajonā. Neko īpaši neatpaliek arī otrs Saules būdu īpašnieks – 1969. gadā dzimušais Vents Pilāns: viņa īpašumu sarakstā ir gan dzīvoklis Rīgā, Miesnieku ielā, gan citi īpašumi – kopumā nepilns desmits – Rīgā, Berģos, Mālpilī, Engurē, Siguldā un Valgundē.

25. 2,280 miljoni latu

SIA Dzirciema terases pērn pāris mēnešu laikā izdevies oficiāli gūt visai iespaidīgu peļņu. Maijā uzņēmējsabiedrība par 702 tūkstošiem latu nopirka 10 301 kvadrātmetrus zemes Rikšotāju ielā, bet jau jūlijā šis īpašums pārdots tālāk par 2,28 miljoniem latu. Zemesgabalu nopirka SIA TKD Retail Park, kas darījuma finansēšanai izvēlējās UniCredit Bank, aizņemoties 3,18 miljonus latu.

26. 2,224 miljoni latu

Pagājušā gada jūlijā SIA Berta nams nopirka 620 kvadrātmetrus zemes ar četrstāvu dzīvojamo ēku Mārstaļu ielā 26. Nama iegādei ņemts kredīts Kipras kredītiestādē Rezeland Management Ltd., kurai par labu nostiprināta 5,622 miljonu latu hipotēka.

27. 2,197 miljoni latu

SIA Org Pro pagājušā gada septembrī par vairāk nekā diviem miljoniem latu nopirka 23 594 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu Daugavgrīvas ielā 77. Īpašuma iegādāts no SIA AKD Logistik. Darījuma veikšanai kredītlīdzekļi nav izmantoti.

28. 2,079 miljoni latu

Vēl viens zemesgabals M. Keldiša ielā, kas pagājušā gada augustā pārgājis no SIA R.E. Development SIA L.B. Development īpašumā. Arī šajā gadījumā darījums veikts divās daļās, vienā pērkot 9/10, bet otrā – 1/10 īpašuma.

Šis zemesgabals ir 10 862 kvadrātmetrus liels. Uz šo īpašumu arī reģistrēta tā pati hipotēka, kas uz iepriekšējo.

29. 2 miljoni latu

Aizkraukles banka par šādu summu iegādājusies 4640 kvadrātmetrus zemes ar degvielas uzpildes staciju un automazgātuvi Hanzas ielā 16b. Iepriekš tā piederēja SIA Space. Īpašums iegādāts bez kredītlīdzekļiem.

30. 1,814 miljoni latu

Šādu summu pērn augustā maksāja neapdzīvojamas telpas Tērbatas ielā 46, kuras iegādājās SIA Intrados, bet pārdeva SIA LV Nams. Īpašuma iegādei pircējs aizņēmies 1,365 miljonus latu no Milligan Agency LLP, kam par labu reģistrēta 2,731 miljonu latu hipotēka. Šim aizdevumam noteikts 20 dienu atmaksas termiņš no pirmā aizdevuma rakstveida pieprasījuma saņemšanas.

31. 1,667 miljoni latu

SIA Elbi no SIA MGH Rīga par šādu summu iegādājusies mehāniskās darbnīcas un biroja māju, kā arī palīgēkas Spilves ielā 22. Darījumu finansējusi SEB Latvijas Unibanka, kurai par labu nostiprināta 1,616 miljonu latu hipotēka.

32. 1,652 miljoni latu

Šāda summa minēta, pērn īpašnieku mainot 10/112 no nekustamā īpašuma Noliktavas ielā 5. Dāvinājuma darījumu slēdza 1924.gadā dzimusī Valentina Loseva kā pārdevēja un 1951. dzimušais Valērijs Losevs. Kopumā īpašums sastāv no piecstāvu administratīvā nama un 1286 kvadrātmetriem zemes.

33. 1,650 miljoni latu

AS Kolonna pērn par šādu summu realizējusi 1805 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu Strēlnieku ielā 7. To iegādājās SIA Strēlnieku 7. Uz īpašumu reģistrēta 27,284 miljonu latu hipotēka par labu Parex bankai 13,69 miljonu latu kredīta nodrošināšanai.

34. 1,634 miljoni latu

SIA Balmoral pērn augustā par šādu summu nopirkusi vairāk nekā pusi no 12 000 kvadrātmetrus liela zemesgabala Mežotnes ielā. Pārējā nekustamā īpašuma daļa joprojām pieder pārdevējam – SIA Motorcentrs. Darījuma veikšanai kredītlīdzekļi nav izmantoti.

35. 1,616 miljoni latu

SIA Kuģu menedžments pagājušā gada septembrī no SIA Astros IMMO par šādu summu nopirka 5016 kvadrātmetrus zemes ar divstāvu ēku Ganību dambī 10a. Darījuma veikšanai aizņēmums nav izmantots.

36. 1,497 miljoni latu

SIA Stabu projekts pagājušā gada jūlijā par šādu summu nopirkusi 516 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu ar dzīvojamo māju Stabu ielā 18b. Namu pārdeva SIA Capital Park. Darījuma veikšanai Latvijas Krājbanka izsniegusi 720 tūkstošu latu kredītu.

37. 1,450 miljoni latu

SIA Dzirnavu 90 pagājušā gada jūnijā un oktobrī veikusi divus darījumus, lai iegādātos pusi no nekustamā īpašuma Dzirnavu ielā 107, kas sastāv no 1295 kvadrātmetriem zemes un divām mājām. Savas īpašuma tiesības pārdevis 1946.gadā dzimušais Ziedonis Kārlis Varts. Darījumu ar 1,56 miljonu latu kredītu finansējusi Latvijas Krājbanka.

38. 1,447 miljoni latu

SIA TKD Retail Park, ņemot 3,18 miljonu latu kredītu UniCredit Bank, pērn jūlijā no SIA Dzirciema terases par šādu summu nopirkusi 6359 kvadrātmetrus zemes Platones ielā.

39. 1,299 miljoni latu

Pazīstamais farmācijas nozares uzņēmējs Guntis Belēvičs pagājušā gada jūlijā divos darījumos par šādu summu pārdevis 1461 kvadrātmetru lielu zemesgabalu ar trim divstāvu dzīvojamām mājām M. Nometņu ielā 32. Namus iegādājusies Iršu pagasta zemnieku saimniecība Zemitāni. Darījuma veikšanai ņemts 909 tūkstošu latu kredīts Trasta komercbankā.

40. 1,195 miljoni latu

SIA Balt invest group pagājušā gada oktobrī par gandrīz 1,2 miljoniem latu nopirkusi 744 kvadrātmetrus zemes ar divstāvu māju Akas ielā 4. Īpašumu pārdeva SIA Homemarket birojs, kura pie tā bija tikusi 2006.gadā par 1,124 miljoniem latu. Jaunais īpašnieks darījumam hipotekāros kredītlīdzekļus nav izmantojis.

41. 1,172 miljoni latu

Par šādu summu reģistrēts darījums, kurā lielākā daļa no 1336 kvadrātmetrus lielā zemesgabala ar trīs divstāvu dzīvojamām mājām Liepājas ielā 9 pārgāja no 1963. gadā dzimušā Žaņa Buša viņa laulātās draudzenes Marikas Bušas īpašumā. Darījuma veikšanai slēgts pirkuma līgums, reģistrēts arī laulību līgums par visas mantas šķirtību.

42. 1,131 miljons latu

SIA Jūrkalnes 1 pagājušā gada augustā no SIA Excel Invest par šādu summu nopirka 3989 kvadrātmetrus zemes ar jaunuzceltu dzīvojamo māju Zasulauka ielā 36. Darījums veikts bez hipotekārā finansējuma.

43. 1,123 miljoni latu

1930 .gadā dzimušais Eberhards Kupčs pagājušā gada jūlijā ticis pie vairāk nekā miljona latu, pārdodot 1662 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu ar dzīvojamo ēku Hospitāļu ielā 20. Jaunais īpašnieks – SIA O & A Būve – nama iegādei ņēmis 1,259 miljonu latu kredītu Nordea Bank Finland Plc.

44. 1,123 miljoni latu

Pie šādas summas tikusi 1915.gadā dzimusī Alita Larsena, pārdodot SIA Baltic R.E. Development 12 868 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu Vienības gatvē 196. Darījuma veikšanai ņemts 738 tūkstošu latu kredīts Norvik bankā.

45. 1,095 miljoni latu

Pie šādas summas pagājušā gada decembrī ticis Pētera Šmidres kompanjons – uzņēmējs Juris Mazarevičs, pārdodot 1072 kvadrātmetrus zemes ar piecstāvu dzīvojamo māju un saimniecības ēku Stabu

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā nekustamo īpašumu ballīte tiešām beigusies

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ballīte tiešām ir beigusies, un šā gada pirmajā pusgadā Rīgā būtiski sarucis kā lielo nekustamā īpašuma darījumu kopskaits, tā arī tajos figurējošās summas, – to rāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā šā gada pirmajā pusgadā.

Pagājušā gada pirmajā pusgadā galvaspilsētā notika vismaz 70 nekustamā īpašuma darījumi, kuros katra summa bija virs pusmiljona eiro, otrajā pusgadā, neraugoties uz runām par tuvojošos nozares krīzi, šādu darījumu skaits pat palielinājās līdz 86 – un tas, pat neskaitot darījumus ar dzīvokļiem un nedzīvojamām telpām. Šā gada pirmajā pusgadā šis skaits nu ir sarucis līdz 60.

Vēl straujāk samazinājies īpaši lielo darījumu skaits: protams, nevarēja gadīt tādus megadarījumus kā 103 miljonu latu vērtais Domina Shopping pārdošanas darījums pagājušā gada pirmajā pusgadā, un vienalga: pagājušā gada otrajā pusgadā Rīgā vēl notika vismaz 11 nekustamā īpašuma darījumi par četriem miljoniem latu vai lielāku summu, bet šā gada pirmajā pusgadā ir bijis tikai viens nepilnu desmit miljonu darījums, savukārt nākamais lielākais – jau tikai par 3,5 miljoniem latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, otrajā – 51, bet šā gada pirmajā pusgadā – vairs tikai 31.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma darījumu starpniekiem turpmāk būs jāapdrošina savas darbības civiltiesiskā atbildība, informē Ekonomikas ministrija.

2020.gada 1.augustā stājās spēkā Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums, kas paredz regulēt nekustamā īpašuma darījumu starpnieku profesionālās darbības tiesiskos pamatus un nodrošināt šo personu profesionālās darbības uzraudzību, lai novērstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma un proliferācijas finansēšanu un sekmētu stabilu, drošu un uzticamu starpniecības pakalpojumu sniegšanu.

Savukārt, šā gada 29.septembra sēdē Ministru kabinets apstiprināja nekustamā īpašuma darījumu starpnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas kārtību un reģistrācijas maksu par personas iekļaušanu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā. Likums paredz, ka nekustamā īpašuma darījumu starpniekam ir jāapdrošina savas profesionālās darbības civiltiesiskā atbildība. MK apstiprinātie "Nekustamā īpašuma darījumu starpnieka profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas noteikumi" paredz apdrošināšanas līguma minimālo atbildības limitu gadā un obligātos riskus, kurus apdrošina nekustamā īpašuma darījumu starpnieks. Nekustamā īpašuma darījumu starpnieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līguma minimālais atbildības limits gadā ir noteikts 50 000 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lursoft datu bāzē pieejama informācija par 2451 februārī reģistrētu nekustamā īpašuma darījumu, liecina apkopotie dati. Vairāk nekā puse, t.i., 55%, no visiem darījumiem ir ar telpu grupām, proti, telpām vai dzīvokļiem.

Analizējot nekustamo īpašumu darījumu datus, redzams, ka februārī jauni darījumi reģistrēti visu Latvijas pašvaldību teritorijās. Lursoft izpētījis, ka 36% no visiem nekustamo īpašumu darījumiem aizvadītajā mēnesī reģistrēti Rīgā, aiz kuras darījumu skaita ziņā seko Daugavpils un Liepāja.

Pašvaldības, kuru teritorijā februārī reģistrēti visvairāk nekustamo īpašumu darījumi:

  • Rīga: 888 darījumi;
  • Daugavpils: 96 darījumi;
  • Liepāja: 79 darījumi;
  • Jūrmala: 71 darījums;
  • Ropažu novads: 65 darījumi;
  • Rēzeknes novads: 59 darījumi;
  • Dienvidkurzemes novads: 57 darījumi;
  • Mārupes novads: 56 darījumi;
  • Cēsu novads: 53 darījumi;
  • Jēkabpils novads: 53 darījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdībai līdz šā gada 1. maijam ir jāsagatavo piedāvājums nekustamā īpašuma nodokļa liktenim attiecībā uz iespējamo vienīgā vai primārā mājokļa neaplikšanu ar to.

Tāds ir Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lēmums, izskatot kolektīvo iesniegumu par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam īpašumam, kas kalpo par dzīvesvietu tās īpašniekam.

Tieslietu ministrija ir sagatavojusi projektu par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vai samazinājumu primārajam mājoklim un to nodevusi sabiedriskajai apspriešanai. Tā ieviešanas gadījumā jautājums ir par prognozētajiem pašvaldību ieņēmumiem no šī nodokļa 2022. gadā.

Jāatgādina, ka jau iepriekš ir bijuši vairāki mēģinājumi "atbrīvot" vienīgo mitekli no NĪN maksāšanas, taču neviens no tiem nav beidzies ar uzvaru. Proti, 2019. gadā parlamentā bija pašlaik opozīcijā esošās ZZS deputātu iesniegtais grozījumu projekts Nekustamā īpašuma nodokļa likumā, kurš paredzēja no šī nodokļa maksāšanas ar 2020. gadu atbrīvot mitekli, kurā cilvēks ir deklarēts un dzīvo, un tam piekrītošo zemi pilsētās un ciemos līdz 1,5 ha, bet viensētās līdz 2 ha ar kopējo kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro. Taču attiecīgie grozījumi neguva parlamenta vairākuma atbalstu un nenonāca pat līdz izskatīšanai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā reģistrēti kopumā 16,36 tūkstoši jaunu uzņēmumu, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2012.gadu, pagājušā gadā reģistrēto uzņēmumu skaits sarucis, taču jaunreģistrēto uzņēmumu skaita kritums nebūt nenozīmē, ka būtu samazinājusies arī jauno uzņēmēju radošā pieeja, izvēloties savu uzņēmumu nosaukumus. Veicot pētījumu par 2013.gadā reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, Lursoft secinājis, ka radoši ļaudis dzīvo visā Latvijas teritorijā, sākot ar Liepāju, beidzot ar Daugavpili.

Vairāki uzņēmēji saviem uzņēmumiem izvēlējušies nosaukumus, kuri liek uzreiz noprast par komersanta darbības jomu. Tādi ir, piemēram, Beķerfeja, Ātra Paka, Kārumu fabrika, Prieks Būvēt, Tortes fabrika. Lursoft novērojumi arī liecina, ka nezūdoša ir cilvēku vēlme uzņēmumu nosaukumos iepīt pozitīvisma pilnus vārdus, kas, pavisam iespējams, nākotnē varētu līdzēt veiksmīgi vairot klientu loku. Starp interesantākajiem pērn reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, kuri tā vien vairo ticību savām spējām un rada optimismu, noteikti jāmin Yes, we can, Laimīgie nami, Good Feeling, Labs dzēriens, Tīri un Skaisti, Patiesi ar Mīlestību, Pozitīvo emociju aģentūra, Happy Latvia, tomēr ir uzņēmēji, kuri uzskata, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos, tādēļ pagājušajā gadā arī reģistrēti uzņēmumi, kuriem ir tādi nosaukumi kā Cerība resnīšiem un Pēdējā aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) augustā uzsāka balto karogu akciju, reaģējot uz plānotajām nekustamā īpašuma kadastra vērtību izmaiņām, kas draudēja ar nesamērīgu nodokļa lēcienu. Nozares viedoklis tika sadzirdēts, un, progresējot sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, nekustamā īpašuma attīstītāji, investori un īpašnieki pārtrauc miermīlīgo protesta akciju, noņemot vairāk nekā 100 izkārtos baltos karogus.

NĪAA norāda, ka valdībā, sadarbojoties ar nozares pārstāvjiem, ir sākts aktīvs un mērķtiecīgs darbs pie tā, lai krasas nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņas nenotiktu, un Latvijā tiktu nodrošināts konkurētspējīgs nodokļa maksājums.

Ar balto karogu akcijas palīdzību nozares pārstāvji vērsa lēmumpieņēmēju uzmanību uz Valsts zemes dienesta izstrādātās īpašuma kadastrālās vērtēšanas metodikas nepilnībām un no tās izrietošajām sekām uz nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem. Lai tuvākajos gados gaidāmās izmaiņas nevis sagrautu Latvijas konkurētspēju nekustamā īpašuma tirgū, bet to veicinātu, šobrīd NĪAA biedri iesaistās divās darba grupās – Finanšu ministrijas darba grupā par nekustamā īpašuma nodokli un Valsts zemes dienesta darba grupā par kadastrālo vērtību vērtēšanas metodiku. Tādējādi nozares pārstāvjiem ir iespēja paust savu viedokli nozares sakārtošanā, lai jaunās kadastra vērtības un nekustamā īpašuma nodokļa aprēķina modelis radītu pozitīvu vidi īpašumu attīstībai Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Banku kredīti tautsaimniecībai – kuras nozares dominē?

Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš, 11.12.2018

1. attēls. Banku kredītu īpatsvars nozaru komersantu kreditoru kopsummā (%)

Datu avots: Centrālā statistikas pārvalde, Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku kredīti ir viens no investīciju avotiem, kas nodrošina tautsaimniecības attīstību. Tomēr, par spīti ilgstošai kreditēšanas stagnācijai un pat kritumam, jau vairāku gadu garumā Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsme bijusi viena no straujākajām eiro zonā. Tātad līdzekļus attīstībai uzņēmumi aizvien vairāk guvuši no citiem avotiem.

Par to liecina arī komersantu finanšu rādītāju salīdzinājums pēdējos desmit gados – gandrīz visās nozarēs kredītu īpatsvars uzņēmumu aizņemtajos līdzekļos krasi samazinājies. Tomēr tautsaimniecības noturīgas izaugsmes nodrošināšanai ir nepieciešama plašāka kredītu pieejamība investīcijām.

Protams, pat gados, kad kredītportfelis kopumā būtiski saruka, tika izsniegti arī jauni kredīti, savukārt atsevišķās nozarēs, neraugoties uz banku kredītu lomas mazināšanos kreditoru sastāvā, kredītportfeļa dinamika bijusi krietni labvēlīgāka nekā tautsaimniecībā kopumā. Šajā rakstā aplūkosim, kāda bijusi uzņēmumu kreditēšanas dinamika atsevišķu nozaru skatījumā un kādas ekonomikas nozares bankas vairāk kreditē eiro zonā kopumā, kā arī Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai meklētu risinājumus, kā mazināt ēnu ekonomiku nekustamo īpašumu darījumu jomā un arvien vairāk cilvēku izvēlētos godīgus un legālus darījumus, Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija LANĪDA aicina Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju, kā arī Valsts ieņēmumu dienestu veikt grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, iekļaujot tajā regulējumu, kas paredz samazināt kapitāla pieauguma likmi līdz 10% un attaisnotajos izdevumos iekļaut arī komisijas maksu par nekustamā īpašuma darījuma starpnieka pakalpojumiem.

LANĪDA nosūtījusi vēstules ar priekšlikumiem gan iepriekš minētajām ministrijām, gan to paspārnē izveidotajām darba grupām.

Kā norāda LANĪDA, tās biedri savā ikdienā pastāvīgi komunicē ar fiziskām personām, nodokļu maksātājiem, un sniedz tiem konsultācijas par ienākuma no nekustamā īpašuma izīrēšanas un pārdošanas deklarēšanu un nodokļu nomaksu. Ja 10% ienākuma nodokli no nekustamā īpašuma izīrēšanas gūtajiem ienākumiem klienti uzskata par saprātīgu un godīgu un lielākais vairums to labprātīgi un godprātīgi maksā, tad, uzzinot par kapitāla aktīvu atsavināšanas nodokli 20% apmērā no nekustamā īpašuma pārdošanas un iegādes summas starpības, klienti nereti atceļ vai atliek darījuma noslēgšanu, uzskatot to par nesaprātīgu un negodīgu. Šādus objektus to īpašnieki turpmāk cenšas pārdod pašu spēkiem par samazinātām darījumu cenām vai veic fiktīvus darījumus paziņu vai radinieku starpā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veids, kā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārvalda nekustamo īpašumu un nodrošina ar to valsts iestādes, Valsts kontrolei (VK) liek šaubīties, vai valsts intereses tiek vērtētas augstāk par valsts kapitālsabiedrības interesēm.

Latvijā Finanšu ministrija (FM) ir atbildīga par valsts nekustamā īpašuma pārvaldīšanas politikas izstrādi. Tās dibinātā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" ir atpazīstamākais, bet ne vienīgais valsts nekustamā īpašuma pārvaldītājs valstī, informē VK.

Valsts kontrole veiktajā revīzijā konstatēja būtiskus trūkumus gan politikas veidošanā, gan arī īpašumu pārvaldīšanā. 2006.gadā pieņemtās Valsts nekustamā īpašuma vienotas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas koncepcijas īstenošana noslēgusies jau 2020.gadā, bet no iecerētā sasniegta tikai daļa.

Valstij pieder liels skaits nekustamo īpašumu ar visdažādāko pielietojumu, un vienlaikus nekustamais īpašums ir viens no pamata resursiem, kas nepieciešams valsts institūciju funkciju veikšanai. Valsts kontroles veiktās revīzijas fokusā šoreiz bija VNĪ pārvaldīšanā esošie birojiem paredzētie valsts un VNĪ nekustamie īpašumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Par aizejošā gada norisēm nekustamā īpašuma tirgū ir nopelnītas gan dāvanas, gan arī žagari

"Latio", 27.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gads tuvojas izskaņai, un šajā laikā parasti atskatāmies uz paveikto, sasniegto, un iezīmējam jaunā gada aprises. Nekustamo īpašumu uzņēmums "Latio" apkopojis būtiskākās šā gada norises Latvijas nekustamā īpašuma tirgū un ielūkojies, kas sagaidāms nākamgad. Lai palīdzētu Ziemassvētku vecītim sarūpēt dāvanas, "Latio" nāca talkā un dāvanu maisam pievienoja savu artavu, jo par aizejošā gada norisēm ir nopelnītas gan dāvanas, gan arī žagari.

2019. gadā bijuši īpaši atzīmējami notikumi gan nekustamā īpašuma (NĪ) nozarē, gan arī politikā, kas to veido.

Šis gads atnesa ierobežojumus darījumos ar skaidru naudu. Kopš 2019. gada 1. maija nodokļu maksātāji, tajā skaitā – fiziskas personas, kuras neveic saimniecisko darbību, vairs nedrīkstēja veikt atsavināšanas darījumus ar nekustamo īpašumu skaidrā naudā neatkarīgi no darījuma summas. Likuma "Par nodokļiem un nodevām" pārejas noteikumi paredz, ka uz tādiem nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumiem, kuri noslēgti pirms 2019. gada 1. maija un kuru darbība turpinās pēc šā datuma, un kuru pilnīga vai daļēja izpilde paredzēta skaidras naudas norēķinu veidā, aizliegums norēķināties skaidrā naudā būs spēkā no 2020. gada 1. janvāra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

FOTO: Bērnu ballītēm izveido svētku piekabi

Laura Mazbērziņa, 14.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilva Žaka kopā ar vīru Artūru radījuši mazo biznesu - svētku piekabi, kuru iespējams piegādāt uz jebkuru vēlamo bērnu ballītes norises vietu.

Idejas autore un iniciatore Ilva stāsta, ka bizness tapis, apvienojot aizraušanos un hobiju. Ilva pēc profesijas ir pasākumu vadītāja un organizatore, kura šajā jomā darbojas jau vairāk nekā 10 gadu. «Ideja radās ģimenei īpaši saspringtā laikā, kad mūsu meitiņa Odrija nepārtraukti slimoja. Bērna slimošanas dēļ daudz laika pavadot mājās, nācās rast veidu, kā sevi nodarbināt. Mana klusā vēlme vienmēr bijusi radīt ko inovatīvu, ko tādu, kas vēl Latvijā nav redzēts un kas sagādātu prieku man pašai un citiem. Vienu dienu vīram prātā «iešāvās» ideja, ka varētu organizēt bērnu ballītes piekabē. Es ideju papildināju, radot vīziju par to, kā pati piekabe varētu izskatīties. Sākotnēji idejas potenciālu pārbaudījām, ļaujot piekabes piedāvājumu izbaudīt Odrijai un krustbērniem, un vērojot viņu reakciju, vēlāk parādījās interese arī no kaimiņu bērniem. Redzot, cik daudz prieka un pozitīvu emociju Svētku piekabe sagādā bērniem, iebraucot ballītes norises vietas pagalmā, sapratām, ka mūsu idejai ir arī biznesa potenciāls. Šobrīd piedāvājam piekabes nomu ikvienam interesentam,» aizrautīgi stāsta I.Žaka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Uzņēmēji Saeimas frakcijām pauž bažas par kadastrālas vērtības pieauguma negatīvo ietekmi

LETA, 06.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera vēstulē Saeimas frakcijām paudušas bažas par kadastrālas vērtības pieauguma negatīvo ietekmi uz nekustamo īpašumu nozari, tostarp zaudējumu un izmaksu pieaugumu uzņēmējiem, kā arī konkurētspējas samazināšanos reģionā, informēja uzņēmēju organizācijās.

Vēstule ir adresēta Saeimas frakcijām, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), finanšu ministram Jānim Reiram (JV), tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP) un ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV).

Vēstulē vērsta uzmanība, ka Valsts zemes dienesta izstrādātā īpašuma kadastrālās vērtēšanas metodika un projektētās kadastrālās vērtības 2022.gadam paredz par esošo trīs reizes lielāku nekustamā īpašuma "jauno" kadastrālo vērtību.

"Iztrūkstot gan piedāvājumam, gan solījumam mainīt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes, kadastrālās vērtības pieaugums nozīmē to, ka NĪN maksājums par birojiem, ražotnēm, loģistikas centriem, viesnīcām un citiem komerciāliem objektiem palielināsies vidēji trīs reizes," tajā pausts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kadastrālās vērtības pārskatīs ik pēc 4 gadiem

LR VZD ģenerāldirektors Mārtiņš Lazdovskis, 23.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar šā gada 1. janvāri ir stājusies spēkā jaunā nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību bāze un izmaiņas kadastrālo vērtību aprēķināšanas metodikā. Paredzams, ka februārī iedzīvotāji saņems pašvaldību nodokļu paziņojumus, un katrs īpašnieks varēs uzzināt sava īpašuma kadastrālo vērtību un no tās izrietošo nekustamā īpašuma nodokļa apjomu.

Pagājušajā gadā Ministru kabinets pieņēma vairākus būtiskus lēmumus un normatīvos aktus nekustamo īpašumu vērtēšanas jomā — ir pārskatīta un apstiprināta kadastrālo vērtību bāze — zonējums un bāzes vērtības – dzīvojamajiem, lauksaimniecības un mežsaimniecības nekustamajiem īpašumiem, kā arī indeksētas bāzes vērtības pārējiem nekustamajiem īpašumiem, lai tie būtu savstarpēji salīdzināmi.

Vēl papildus pagājušā gada septembrī ir pieņemti labojumi kadastrālās vērtēšanas noteikumos, saskaņā ar kuriem arī lielākajai daļai saimnieciskajā darbībā izmantojamo ēku kadastrālās vērtības tagad tiek aprēķinātas pēc to platības, nevis pēc būvtilpuma kā līdz šim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Godīga konkurence un droši darījumi

Aigars Šmits, LANĪDA valdes priekšsēdētājs, 11.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai panāktu, ka pēc iespējas plašāks nekustamā īpašuma darījumu starpnieku loks iekļautos nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā, apstiprināšanai aktīvi tiek virzīts likumprojekts "Grozījumi Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumā".

Šī tiesību akta izstrāde ir vēl viens solis ceļā uz nozares sakārtošanu un regulēšanu. Tā ir nozares mazā, bet nozīmīgā uzvara. Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA) darbības misija ir godīga konkurence un droši darījumi. LANĪDA iestājas par profesionālu darbību, nodrošinot bāzi un saturu kvalifikācijas celšanai, kā arī sertifikācijai.

Mēs augsti turam ne tikai tiesisku un caurspīdīgu, bet arī ētisku darbību un pušu attiecības. Tāpēc jau kopš pirmās dienas iestājāmies par nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistra izveidi, kas ļauj īpašuma pircējam pārliecināties gan par starpnieka kvalifikāciju, gan darījumu drošumu.

Spēkā esošais Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums jau ir lēciens ne tikai mūsu profesijas atzīšanā, bet arī sakārtošanā. Tomēr, kā jebkurš tiesību akts, tas nav ideāls. Tāpēc LANĪDA ilgstoši vērsa likumdevēja uzmanību faktam, ka diemžēl, lai pilnībā noregulētu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistra darbību, nepieciešams sankciju mehānisms tiem, kuri joprojām vēlas darboties nekustamo īpašumu darījumu “ēnas zonā”, nevis atklāti, reģistrējoties nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rosina regulējumu par nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības reģistrēšanu un uzraudzību

Lelde Petrāne, 31.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai regulētu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības tiesiskos pamatus un nodrošinātu šo personu profesionālās darbības pietiekamu uzraudzību, Finanšu ministrija ir izstrādājusi Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumu.

Tā mērķis ir novērst noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma un proliferācijas finansēšanu, kā arī sekmēt stabilu, drošu un uzticamu nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumu sniegšanu, skaidro ministrijā.

Par šāda regulējuma nepieciešamību norādot arī starptautiskie eksperti, kas vērtē uzraudzības atbilstību tai piemītošajiem riskiem.

Likumprojekts paredz ierobežot trešo personu piesaisti kā darījumu starpnieku, tas ir, veikt starpniecības pakalpojumus citu personu labā saimnieciskās darbības ietvaros. Savukārt tas neaizliedz fiziskām un juridiskām personām veikt darbības ar tiem piederošajiem nekustamajiem īpašumiem.

Rosinātais regulējums attiecas uz fiziskajām un juridiskajām personām, kuras vēlas sniegt vai sniedz nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumus par atlīdzību, kas ietver nekustamā īpašuma darījuma piedāvājuma izteikšanu, nekustamā īpašuma darījuma noslēgšanai nepieciešamo sarunu vešanu un dokumentu sagatavošanu. Tāpat arī ietver nekustamā īpašuma darījuma noteikumu sagatavošanu un izskaidrošanu. Nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumi attiecas uz nekustamā īpašuma atsavināšanas, iznomāšanas, izīrēšanas vai citādas nodošanas lietošanā nekustamā īpašuma darījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jūrmala: nekustamo īpašumu tirgus faktiski pamiris

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 22.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Rīgā nekustamo īpašumu darījumu jomā vienkārši beigusies ballīte, tad Jūrmalā, izsakoties kūrortpilsētas nekustamo īpašumu kompānijas Vigvam valdes priekšsēdētāja Alekseja Jeļina vārdiem, nenotiek vispār nekas.

To apliecina arī jaunais Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Jūrmalā šā gada pirmajā pusgadā.

Pazuduši pat krievi

Apkopotā informācija par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem ir nepielūdzama: 2006. gada otrajā pusgadā Jūrmalā tika reģistrēti 34 darījumi, kuru apmērs bija vismaz 600 tūkstoši latu, pagājušā gada pirmajā pusgadā – tikai 16, otrajā pusgadā – vēl par vienu mazāk, savukārt šā gada pirmajos sešos mēnešos tādi bijuši tikai astoņi. Pat uz pusi mazākas summas robežu aizvadītajā pusgadā pārsnieguši tikai 17 darījumi.

Tāpat kā Rīgā arī Jūrmalā no lielo darījumu arēnas faktiski pazuduši ārzemnieki – turklāt kūrortpilsētā vairs neiepērkas arī naudīgie Krievijas iedzīvotāji, kuri iepriekš lika runāt par krieviem, kuri izpērkot Jūrmalu. «Arī Krievijas iedzīvotāji neko nepērk, jo internetā un žurnālos ir izlasījuši, ka ir krīze. Arī Krievijā nauda sāk izsīkt, vairs nav liekas naudas. Tā ir globāla problēma, krīze nav tikai pie mums, bet arī citur,» saka A. Jeļins, kura uzņēmumam pēdējais ievērojamais darījums bijis pagājušā gada decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kad burbulis Zviedrijā sprāgs, kreditēšanas prasības kļūs stingrākas

Natālija Poriete, 08.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas nekustamā īpašuma tirgū šobrīd ir vērojamas burbulim raksturīgās iezīmes, tomēr, kad tas varētu sprāgt, to mēs nezinām, šādu viedokli intervijā portālam db.lv pauda Danske Bank Baltijas reģiona galvenais ekonomists Rokas Grajauskas.

Ekonomists uzskata, ka nekustamā īpašuma tirgus cenas dažādu faktoru ietekmē var pieaugt ilgu laika posmu. Piemēram, Zviedrijā vērojams iedzīvotāju skaita pieaugums lielākajās pilsētās, pieaugot imigrācijai no citām valstīm, kā arī iedzīvotājiem no mazpilsētām pārceļoties uz lielajām pilsētām. Tam visam ir ietekme uz pieprasījuma pieaugumu pēc nekustamā īpašuma, saka Grajauskas. Tomēr cik lielā mērā šo cenu burbuli ietekmē spekulatīvi iemesli, un cik – reālais pieprasījuma pieaugums, viņš neņemas prognozēt.

«Jebkurā gadījumā, pēdējos gados nekustamā īpašuma cenas Zviedrijā pieaugušas par 10% un vairāk, kas liek cilvēkiem satraukties, jo mēs ar tādu situāciju ES valstīs, īpaši Baltijas valstīs, esam saskārušies. Ja nekustamā īpašuma cenas sāk pieaugt straujāk nekā algas, kas pieauga tikai par dažiem procentiem, tā ir zīme, ka nekustamā īpašuma tirgū kaut kas iet greizi,» saka ekonomists. Viņš uzskata, ka pastāv risks, ka burbulis faktiski varētu drīzumā plīst, kas savukārt var negatīvi ietekmēt finansiālo situāciju un bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Baltijas nekustamo īpašumu tirgus satricinājumu laikā pieaug

Olga Rudzika, nekustamā īpašuma attīstītāja Pro Kapital rīkotājdirektore Latvijā, 28.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma nozares attīstībā šis ir interesants laiks, jo visas pazīmes liecina, ka Covid-19 pandēmijas ietekme uz nekustamā īpašuma tirgu ir beigusies.

Lai gan tai bija un joprojām ir ievērojama ietekme uz pasaules ekonomiku, nekustamā īpašuma nozare no pandēmijas varētu iegūt visvairāk. Ierobežojumu dēļ cilvēki pavadīja mājās vairāk laika nekā jebkad iepriekš, kas rosināja novērtēt savu dzīves vidi un ieguldīt tās kvalitātes uzlabošanā.

Mājokļu nozare ir izturīga pret pandēmijas radītajiem izaicinājumiem, jo tirgus galvenie dzinējspēki – pieejamība, finansējums un ekspektācijas joprojām ir augstā līmenī. Baltijas galvaspilsētu nekustamā īpašuma tirgus aug, un, pēc analītiķu domām, nav gaidāms, ka šī izaugsme mazināsies. Vismaz ne drīzumā.

2021. gada perspektīvas dod pamatu investoru optimismam

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilna servisa nekustamo īpašumu uzņēmums "Latio", kam ir ekskluzīvas tiesības rīkot mutisku izsoli Igaunijas republikas īpašumā esošiem diviem īpašumiem Rīgā. Izsolē tiek piedāvāts nekustamais īpašums un ēka Skolas ielā 13, un zemes gabals komerciālai apbūvei Klusajā centrā Vidus ielā 2. Pieteikšanās izsolei notiek līdz 10.novembrim, mutiska izsole – 16.novembrī.

Oficiāls paziņojums par Skolas ielu 13, LV-1010, Latvijas Republika

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija publicē šādu paziņojumu saskaņā ar Igaunijas valsts īpašumu likuma 58.panta 1.punktu.

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija (turpmāk – Pārdevējs) izsludina šāda nekustamā īpašuma publisku mutisko izsoli:

Nekustamais īpašums un ēka, kas atrodas Latvijas Republikā, Rīgā, Skolas ielā 13, LV-1010 (kadastra numurs 01000200115, kopējā platība 5’832,3 kv.m., zemes gabala platība 1261 kv.m, Valsts nekustamā īpašuma kadastra vienības apzīmējums KV33891 (turpmāk – Nekustamais īpašums). Pārdevēja īpašuma tiesības uz Nekustamo īpašumu ir reģistrētas Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodalījumā Nr.5812. Izsolāmā Nekustamā īpašuma sākumcena ir 4 500 000 EUR. Izsoles drošības nauda ir 5% no izsoles sākumcenas. Izsoles solis ir 10’000 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nekustamā īpašuma cenas turpina augt

Lelde Petrāne, 20.07.2020

2020.gada pirmajā ceturksnī visstraujāk nekustamā īpašuma cenas augušas Lietuvā

Foto: AFP/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz pandēmijas ietekmi, vidējās nekustamā īpašuma cenas pasaulē turpinājušas pieaugt arī 2020.gada pirmajā pusē, rāda "Global Property Guide" (GPG) indeksa dati. No Baltijas valstīm vismazākais nekustamā īpašuma cenu pieaugums gada pirmajā ceturksnī vērojams Latvijā, kur tas, salīdzinot ar gadu iepriekš, bija 0,83%.

Pandēmijas izraisītās situācijas dēļ nekustamā īpašuma darījumu skaits Rīgā maijā saruka par 43%, un, vērtējot nekustamā īpašuma iegādes un īres cenu attiecību, Rīgā dzīvoklis šobrīd ir mazāk vērtīga investīcija nekā Viļņā un Tallinā, liecina Igaunijas uzņēmuma "RIA.com Marketplaces" apkopotā informācija.

2020.gada pirmajā ceturksnī visstraujāk nekustamā īpašuma cenas augušas Lietuvā - vidēji par 5,52%. Līdzīga situācija bija vērojama arī Igaunijā, kur cenas pirmajā ceturksnī pieauga par 4,32%, bet visstabilākā situācija bija Latvijā, vidējām nekustamā īpašuma cenām pieaugot par 0,83%. Kopumā visstraujāk nekustamā īpašuma cenas saskaņā ar GPG indeksu gada sākumā augušas Portugālē (+16,37%), Vācijā (+12%) un Jaunzēlandē (+10,87%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Miljonu pārsnieguši trīs telpu iegādes darījumi

Lato Lapsa/Kristīne Bormane, pietiek.com, speciāli DB, 21.03.2018

Lielākais neapdzīvojamo telpu darījums pērn slēgts Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 14, kur SIA Properties, kas tagad pārdēvēta par SIA Bibliotēkas nams, novembrī nopirka 4021,2 kvadrātmetrus plašas telpas.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien laikrakstā Dienas Bizness publicēti 2017. gada 20 lielākie darījumi ar dzīvokļiem un telpām: rekords – 1,94 miljoni eiro

Noslēdzot publikāciju ciklu par 2017. gada gada lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā, Jūrmalā un pārējā Latvijā, šodien DB publicē datus par aizvadītā gada 20 lielākajiem darījumiem ar dzīvokļiem un telpām. Dārgākās telpas pārdotas par 1,94 miljoniem eiro, bet pagājušā gada visdārgākais pirkums dzīvokļu vidū bijis Jūrmalā un pārdots par 1,65 miljoniem eiro.

Pirmā vieta - 1,94 miljoni eiro

Lielākais neapdzīvojamo telpu darījums pērn slēgts Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 14, kur SIA Properties, kas tagad pārdēvēta par SIA Bibliotēkas nams, novembrī nopirka 4021,2 kvadrātmetrus plašas telpas. Šī kompānija pieder SIA Kazak Invest (90%), kas tagad pārdēvēta par SIA ITG Group un pieder 1985. gadā dzimušajam Bolatam Itegulovam, kā arī SIA Property (10%), kura savukārt pieder 1985. gadā dzimušajam Kalvim Urmanam. Īpašumu pārdeva Finanšu ministrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Informācija par izmaiņām tiesību aktos, kas stāsies spēkā no 1.janvāra

, 27.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008.gada 1.janvāra Latvijā stāsies spēkā virkne izmaiņu nodokļu likumos, kā arī citos normatīvajos aktos, kas ir Finanšu ministrijas atbildības sfērā, liecina ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Nodokļu politikas jomā:

·grozījumi likumā ''Par iedzīvotāju ienākuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nekustamā īpašuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījums likumā ''Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 6.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par akcīzes nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nodokļiem un nodevām'' (stājās spēkā 2007.gada 12.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par pievienotās vērtības nodokli'' (varētu stāties spēkā 2008.gada janvārī vai februāra sākumā);

·Elektroenerģijas nodokļa likuma pārejas noteikumi;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemkopības ministrija (ZM) ir nodevusi sabiedriskajai apspriešanai tās izstrādātos grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", kas paredz no nākamā gada uz nenoteiktu laiku iesaldēt nodokli lauksaimniecības zemēm, aģentūra LETA noskaidroja ZM.

Grozījumi likumā sagatavoti, pamatojoties uz valdības 18.februāra sēdē doto uzdevumu, ar kuru ZM sadarbībā ar Tieslietu ministriju un Finanšu ministriju uzdots izstrādāt priekšlikumus attiecīgajā likumā, kas paredz no 2021.gada iesaldēt lauku zemes kadastrālās vērtības. Zemkopības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) biroja vadītājs Jānis Eglīts aģentūrai LETA pastāstīja, ka ZM rosina no nākamā gada uz nenoteiktu laiku iesaldēt nodokli lauksaimniecības zemēm, ņemot vērā zemes kadastrālās vērtības ievērojamo pieaugumu.

Pēc viņa skaidrotā, ZM piedāvā saglabāt nekustamā īpašuma nodokli pārskatāmu un saprotamu, lai pasargātu Latvijas lauksaimniekus no "neadekvāta" nodokļa sloga pieauguma. ZM nostāja ir, ka nodoklis nedrīkst pieaugt, ja vien ar zemi nenotiek kāds darījums. "Ja nekustamā īpašuma vērtība pieaug vairāk nekā trīs reizes, rodas jautājums, cik veikalos maksās maize. Tāpat jāvaicā, vai tādējādi Latvijas lauksaimnieks būs konkurētspējīgs ar Polijas, Lietuvas, Igaunijas un citu valstu zemniekiem," retoriski vaicāja Eglīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Solis augšup – spēkā stājas izmaiņas Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumā

Aigars Šmits, Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) valdes priekšsēdētājs, 07.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

7. jūnijā spēkā stājas grozījumi Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumā. Solis augšup nekustamā īpašuma nozares tiesiskuma sakārtošanā, ēnu ekonomikas mazināšanā, nozares reputācijas paaugstināšanā. Diena, kas tiks atzīmēta nekustamo īpašumu nozares vēsturē.

Kas mainīsies?

Kopumā šie grozījumi likumā veicinās nozares caurspīdīgumu un regulējuma ievērošanu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības jomā. Ja pašlaik aptuvenas aplēses liecina, ka Ekonomikas ministrijas darījumu starpnieku reģistrā lasāmi ieraksti par aptuveni 50% no nozarē strādājošiem. Tad izmaiņas ir vērstas uz to, lai panāktu, lai šo normu respektē arvien vairāk. Ja nevar ar “burkānu”, tad – ar “pātagu”.

Būtiskākā izmaiņas – turpmāk būs administratīvo atbildība par nereģistrēšanos Ekonomikas ministrijas darījumu starpnieku reģistrā. Fiziskai personai, ja tā sniegs nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumus bez reģistrācijas nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā, varēs tikt piemērots brīdinājums vai naudas sods. Maksimālais naudas sods fiziskajai personai, kas sniedz nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumus bez reģistrācijas, ir līdz 500 eiro, bet juridiskajai personai – līdz tūkstoš sešsimt naudas soda vienībām 8000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FM: Piedāvātā kadastrālo vērtību maiņa neietekmēs NĪN aprēķināšanas kārtību nākamajā gadā

LETA, 21.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrijas (TM) piedāvātā kadastrālo vērtību maiņa neietekmēs nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanas kārtību 2021.gadā, pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

Ministrijā atgādināja, ka Ministru kabinets 2019.gada oktobrī uzdeva TM un FM izstrādāt priekšlikumu, lai jaunās kadastrālās vērtības un izmaiņas NĪN politikā varētu stāties spēkā no 2022.gada 1.janvāra.

"Ministru kabineta uzdevumi ir doti atbilstoši ministriju kompetencei un paredz to secīgu izpildi tikai pēc TM uzdevuma - jauno kadastrālo vērtību sagatavošanas - izpildes, FM paredzot pienākumu sākt NĪN politikas izstrādi un saskaņošanu, nodrošinot, ka Ministru kabinetā jauns NĪN regulējums tiktu iesniegts 12 mēnešu laikā no prognozēto kadastrālo vērtību publiskošanas dienas," norādīja FM.

Ministrijā norādīja, ka tādējādi Ministru kabinets jau ir paredzējis loģisku pāreju uz jaunajām kadastrālajām vērtībām un jauno NĪN politiku tikai no 2022.gada, ļaujot savlaicīgi un secīgi visiem nodokļu maksātājiem un nodokļa administrācijām iepazīties ar jaunajām kadastrālajām vērtībām un paredzamo nodokļa politiku.

Komentāri

Pievienot komentāru