Citas ziņas

Daugavpils siltumtīklu un Latneftegaz darījumā saskata kriminālas iezīmes

Vēsma Lēvalde, 15.05.2013

Jaunākais izdevums

Izvērtējot Daugavpils siltumtīklu siltumcentrāles Nr.2 (SC-2) darbību, advokātu biroja Kronbergs & Čukste eksperti konstatējuši vairākus pārkāpumus, kas varētu kļūt par pamatu krimināllietas ierosināšanai.

Slēdzot iepirkuma līgumus, nav ticis ievērots sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkuma likums. Piemēram, palielinot siltumenerģijas obligātā iepirkuma apjomu no 4 līdz 8 megavatiem, iepirkuma procedūra nav veikta, lai gan normatīvie akti paredz, ka šādos gadījumos šādas procedūras veikšana ir obligāta. 2009.gadā noslēgtajā līgumā konstatēti arī citi pārkāpumi, informē pašvaldības a/s Daugavpils siltumtīkli administrācija.

Iegūto informāciju PAS Daugavpils siltumtīkli vadība kopā ar pašvaldības vadību ir nosūtījusi izskatīšanai tiesībsargājošām institūcijām - KNAB, Valsts kontrolei, Valsts policijai un Valsts ģenerālprokuroram.

Savukārt Ernst & Young eksperti, izvērtējot starp SIA Batergo un pašvaldības a/s Daugavpils siltumtīkli noslēgto un pretrunīgi vērtēto līgumu par siltumenerģijas piegādi siltumcentrālei Nr.3 (SC-3), pārkāpumus tajā nav saskatījuši. Visi līguma nosacījumi atbilstot normatīviem aktiem, arī siltumenerģijas iepirkuma procedūrā pārkāpumi nav konstatēti. Konstatēti vien daži riski, kuru novēršanai uzņēmums saņēmis konkrētas rekomendācijas. Tā kā operatīvās darbības nolikums ar SIA Batergo vēl nav noslēgts, speciālistu rekomendācijas ir iespējams iestrādāt šajā nolikumā, tādējādi novēršot riska faktorus, apgalvo uzņēmuma administrācija.

2012.gada neauditētie rezultāti liecina, ka PAS Daugavpils siltumtīkli debitoru parādu kopējā summa ir 6,1 milj.Ls, bet peļņa - 564,7 tūkst. Ls. Peļņu uzņēmums plāno novirzīt iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai. PAS Daugavpils siltumtīkli neto apgrozījums pērn bija 21,5 milj.Ls.

Db.lv rakstīja, ka šā gada februāra sākumā pēc KNAB veiktajām kratīšanām tiesa apcietināja trīs personas – Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieku Vjačeslavu Širjakovu, kā arī uzņēmējus Jāni Spirinovski un Gintu Sorokinu. Kā vēlāk skaidroja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, pārbaude bijusi saistīta ar kriminālprocesu par Daugavpils pašvaldības amatpersonu kukuļošanu saistībā ar Daugavpils domes akciju sabiedrības Daugavpils siltumtīkli īstenotajiem projektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

VK: Daugavpils siltumtīkli, pārkāpjot iepirkuma regulējumu, rada šaubas par siltumenerģijas tarifa stabilitāti ilgtermiņā

Žanete Hāka, 22.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kontrole (VK) ir pabeigusi revīziju Pašvaldības akciju sabiedrības Daugavpils siltumtīkli darbības atbilstība plānotajiem mērķiem un normatīvo aktu prasībām, informē VK.

Revīzijā siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifa noteikšanā neatbilstības nav konstatētas, taču nav arī gūta pārliecība par siltumenerģijas tarifa stabilitātes saglabāšanu ilgtermiņā.

Laikā no 2007. līdz 2012.gadam PAS Daugavpils siltumtīkli noslēdza sešus līgumus ar komersantiem par siltumenerģijas ražošanas avotu izbūvi un siltumenerģijas iepirkšanu, tādējādi ar katru gadu samazinot pašu ražotās siltumenerģijas apjomu. Patlaban PAS Daugavpils siltumtīkli saražo tikai pusi no nepieciešamā siltumenerģijas apjoma, bet pārējo iepērk no privātiem komersantiem. Astoņu gadu laikā privātiem komersantiem par piegādāto siltumenerģiju samaksāti 35,5 milj. EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

A/s Daugavpils siltumtīkli turpmāk vadīs Kononovs

Gunta Kursiša, 06.02.2013

Pērnā gada novembrī Daugavpilī vairāki simti cilvēku pulcējās, lai protestētu pret a/s Daugavpils siltumtīkli privatizāciju

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pašvaldības uzņēmuma Daugavpils siltumtīkli vadītāja Māra Laudiņa atlūguma iesniegšanas saistībā ar KNAB veiktajām kratīšanām, uzņēmums jaunā valdes locekļa amatam izvēlējies Valēriju Kononovu un šīs izmaiņas reģistrētas Uzņēmumu reģistrā, liecina Lursoft dati.

M. Laudiņš a/s Daugavpils siltumtīkli valdē kā vienīgais valdes loceklis darbojās kopš 2009. gada novembra, un kopš 5. februāra viņa vietā valdes locekļa pienākumus uzņēmumā pildīs Valērijs Kononovs.

Jau rakstīs, ka Daugavpilī februārī tiesa pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktajām kratīšanām apcietinājusi trīs personas - Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieku Vjačeslavu Širjakovu, kā arī uzņēmējus Jāni Spirinovski un Gintu Sorokinu. Savukārt starp aizturētajiem un vēlāk atbrīvotajiem bijis arī pašvaldības a/s Daugavpils siltumtīkli vadītājs Māris Laudiņš, liecina neoficiāla informācija. 4. februārī M. Laudiņš iesniedza Daugavpils domes priekšsēdētājai Žannai Kulakovai lūgumu atbrīvot viņu no valdes locekļa amata uz izmeklēšanas laiku, kā to prasa KNAB lēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daugavpils siltumtīklu lietā apsūdzētais Daugavpils politiķis Širjakovs savu vainu neatzīst

LETA, 22.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no sešiem tā dēvētajā Daugavpils siltumtīklu lietā apsūdzētajiem, bijušais Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Širjakovs savu vainu neatzīst, aģentūrai LETA pastāstīja viņa advokāts Dainis Lūsis.

«Apsūdzības formulējums ir visai nesaprotams un neskaidrs, arī pati apsūdzība, cik noprotu, vēl nav galīgā. Līdz ar to pateikt kaut ko par kādu fragmentu, neredzot kopainu, ir visai grūti,» skaidroja Lūsis.

«Cik noprotu no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) versijas par notikušo, arī no pretenzijām, kas izvirzītas pret Širjakovu, Daugavpils siltumtīklos ir notikusi kaut kāda krāpšanās. Baidos, ka to, kādā veidā šī krāpšanās ir notikusi, Širjakovs nemācēs pateikt, jo viņam ar visu to lietu ir maza saistība. Savulaik Širjakovam, pildot Daugavpils vicemēra pienākumus, Daugavpils siltumtīkli atradās viņa pārraudzībā, bet ietekmēt lēmumu pieņemšanu viņš nevarēja nekādā veidā,» uzsvēra Lūsis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

CFLA liek Daugavpils siltumtīkliem atmaksāt 2,5 miljonu eiro avansu

LETA, 09.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar siltumapgādes uzņēmuma piesaistītā eksperta iespējamo interešu konfliktu Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) aicina pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" atmaksāt 2,5 miljonu eiro avansu, kas izmaksāts jaunas šķeldas katlu mājas izbūvei.

CFLA iepirkumā "Izmaiņu projekta izstrāde, būvdarbu un autoruzraudzības veikšana jaunas biomasas katlu mājas ar kopējo uzstādīto jaudu 30 MW (ar papildus kondensācijas ekonomaizeru) izveidei Daugavpilī" konstatējusi Publisko iepirkumu likuma pārkāpumu - interešu konfliktu.

Proti, CFLA noskaidrojusi, ka eksperts, kurš tika pieaicināts iepirkuma procedūras laikā iesniegto piedāvājumu vērtēšanai, no 2018.gada augusta līdz 2020.gada maija beigām bijis SIA "Steel Pro" tehniskais direktors. Savukārt "Steel Pro" ir katlu mājas būvnieku, piegādātāju apvienības "Axis Filter" dalībnieka UAB "Axis Tehnologies" apakšuzņēmējs, izgatavojot būvuzņēmējam iekārtu vai tās daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis kriminālprocesu par iespējamo Daugavpils pašvaldības amatpersonu kukuļošanu saistībā ar Daugavpils domes kapitālsabiedrības Daugavpils siltumtīkli īstenotajiem projektiem.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka kukulis ne mazāk kā 120 000 eiro apmērā nodots par pašvaldības amatpersonu pieņemtajiem labvēlīgajiem lēmumiem kāda komersanta interesēs. Pēc kukuļa nodošanas kukuļošanā iesaistītās personas 1.februārī aizturētas.

Šobrīd abas Daugavpils pašvaldības amatpersonas atzītas par aizdomās turētajām kukuļņemšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, savukārt divi uzņēmēji – kukuļdošanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā, bet vēl divi uzņēmēji – kukuļošanas starpniecībā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām saistībā ar Daugavpils siltumtīklu iepirkumiem, kuros izkrāpti 850 tūkstoši eiro, bet kukuļots 130 tūkstoš eiro apmērā, trešdien žurnālistiem pavēstīja biroja amatpersonas.

Krāpšana veikta saistībā ar emisijas kvotu maiņu un tirdzniecību. Lietā ir seši cietušie - divas pašvaldības un trīs uzņēmumi.

Par kukuļņemšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanas atbalstīšanu aizdomās tiek turētas divas Daugavpils pašvaldības amatpersonas, savukārt divi uzņēmēji - krāpšanā lielā apmērā, kukuļošanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā, vēl divi uzņēmēji - kukuļošanas starpniecībā, kukuļa piesavināšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā, bet vēl viens komersants - par krāpšanu lielā apmērā un krāpšanas atbalstīšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pagājušajā nedēļā veiktajām kratīšanām Latgalē tiesa apcietinājusi trīs personas - Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieku Vjačeslavu Širjakovu, kā arī uzņēmējus Jāni Spirinovski un Gintu Sorokinu.

Apcietinājums minētajām personām piemērots kā drošības līdzeklis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Rīgas rajona tiesā apstiprināts, ka izmeklēšanas tiesnesis svētdien saņēmis un izskatījis trīs KNAB iesniegumus par drošības līdzekļa piemērošanu kādā kriminālprocesā aizdomās turētām personām.

Bez tam KNAB darbinieki saistībā ar šo pašu kriminālprocesu pagājušās nedēļas nogalē aizturējuši vēl vairākas personas, taču tās vēlāk atbrīvotas, nepiemērojot ar brīvības atņemšanu saistītus drošības līdzekļus, liecina neoficiāla informācija. Starp aizturētajiem un vēlāk atbrīvotajiem bijis arī pašvaldības AS Daugavpils siltumtīkli vadītājs Māris Laudiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Daugavpilī par četriem miljoniem latu atjaunos un paplašinās ūdensapgādes tīklus

Gunta Kursiša, 23.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpilī tiek plānota vairāk nekā 4,1 miljona latu apjomīga ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu paplašināšana un rekonstrukcija, liecina SIA Daugavpils ūdens noslēgtā iepirkumu konkursa rezultāti.

Konkursā, kurā par galveno uzvarētāju izvēles kritēriju tika noteikta zemākā cena, uzvarēja SIA Rbsskals Būvvadība un ceļu būves firma SIA Binders.

Ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu rekonstrukcija un paplašināšana Jaunā Forštadtē, Cēsu un Fabrikas ielu rajonos Daugavpilī tikusi Rbsskals Būvvadība, kas piedāvāja darbus veikt par vairāk nekā 489 tūkst. Ls (iepriekš paredzētā līgumsumma - 332,1 tūkst. Ls). Tāpat uzņēmums guvis uzvaru konkursa daļā par maģistrālo kanalizācijas sistēmas kolektoru rekonstrukciju, ko piedāvāja veikt par vairāk nekā 2,44 miljoniem latu (iepriekš SIA Daugavpils ūdens paredzētā līgumsumma – 2,89 milj. Ls), un 670 tūkst. Ls (iepriekš tika paredzēts darbus veikt par 389 tūkst. Ls) vērtajā konkursā par kanalizācijas spiedvadu pār Daugavu un Laucesi rekonstrukciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ažiotāžu par kukuļošanu Daugavpilī saista ar priekšvēlēšanu cīņu

Dienas Bizness, 13.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) paziņojumu, ka Daugavpils domes amatpersonas tiek turētas aizdomās par korupciju, domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova nedomā, ka viņai būtu jāatkāpjas no amatam, un pauž pārliecību, ka pašvaldības deputāti par to nebalsos.

Sarunā ar Latvijas Radio Daugavpils domes priekšsēdētāja sacelto ažiotāžu skaidro ar priekšvēlēšanu cīņām un, kamēr tiesībsargiem nebūs izdevies pierādīt amatpersonu vainu, negrasās pamest domi.

«Ja deputāti pieņems tādu lēmumu [par domes priekšsēdētājas atkāpšanos], es to, protams, darīšu,» sacīja Ž. Kulakova.

Februāra sākumā pēc KNAB veiktajām kratīšanām tiesa apcietināja trīs personas – Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieku Vjačeslavu Širjakovu, kā arī uzņēmējus Jāni Spirinovski un Gintu Sorokinu. Kā vēlāk skaidroja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, pārbaude bijusi saistīta ar kriminālprocesu par Daugavpils pašvaldības amatpersonu kukuļošanu saistībā ar Daugavpils domes kapitālsabiedrības Daugavpils siltumtīkli īstenotajiem projektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Par kukuļdošanu aizturētā uzņēmēja kompānija noslēdz 4,5 miljonu konkursu par katlumājas būvi Daugavpilī

Gunta Kursiša, 22.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada februārī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) par kukuļošanu aizdomās turētā Jāņa Sprinovska kompānija SIA Sprino noslēgusi vairāk nekā 4,57 miljonus latu vērtu konkursu par šķeldas katlumājas būvniecību Daugavpilī, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Konkursā pieteicās trīs uzņēmumi – a/s UPB, Viļņā reģistrētā UAB Naujoji Šiluma, kā arī personu grupa SIA CBT Birojs, SIA Āboltiņa būvuzņēmums AG, SIA Remce un Agro Forst & Energietechnik, un par uzvarētāju tika atzīts pēdējais. Konkursu savukārt izsludināja SIA Sprino.

SIA Sprino reģistrēta 2006. gadā Rīgā, un kā tās pamatdarbības veids norādīta neklasificēto individuālo pakalpojumu sniegšana, kā arī tvaika piegāde un gaisa kondicionēšana. Pērno gadu uzņēmums noslēdza ar 5069 latu apgrozījumu, kā arī ar 165 tūkstošu latu zaudējumiem. Uzņēmumā 2012. gadā tika nodarbināti četri darbinieki, savukārt vienīgā valdes locekļa amata pienākumus pilda Viesturs Razumovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Daugavpilī samazināsies maksa par siltumu

Žanete Hāka, 07.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir pabeigusi AS Daugavpils siltumtīkli iesniegtā siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projekta izvērtēšanu un apstiprinājis siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu samazinājumu, informē komisija.

Apstiprinātie tarifi stājas spēkā 2014.gada 10.martā.

AS Daugavpils siltumtīkli tarifi bez pievienotās vērtības nodokļa pie dabasgāzes diferencētajiem tirdzniecības gala tarifiem atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas būs diapazonā no 156,52 līdz 441,09 EUR/tūkst.nm3. Pie esošās dabasgāzes tirdzniecības cenas 284,57 EUR/tūkst.nm3 apstiprinātais siltumenerģijas gala tarifs ir 59,87 EUR/MWh, kas salīdzinājumā ar līdz šim piemēroto tarifu ir par 2,8% mazāks.

Apstiprinātie siltumenerģijas apgādes gala tarifi ietver siltumenerģijas ražošanas, pārvades un sadales, kā arī tirdzniecības tarifus. Pie pašreizējās dabasgāzes tirdzniecības cenas siltumenerģijas gala tarifā ietilpstošais siltumenerģijas ražošanas tarifs ir 46,41 EUR/MWh, pārvades un sadales tarifs – 11,04 EUR/MWh, bet tirdzniecības tarifs - 0,71 EUR/MWh.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar 2017.gada septembri, šogad septembrī lielākajai daļai regulēto komersantu tarifi ir palikuši nemainīgi, pavisam neliela daļai ir vērojams tarifu kāpums, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Tas nozīmē, ka šī gada apkures sezonas sākums kopumā gaidāms bez lielām pārmaiņām.

Tarifus paaugstinājuši Cēsu siltumtīkli (no 60,7 uz 62,27 eiro/MWh (bez PVN)), Daugavpils siltumtīkli (no 48,97 uz 57,55 eiro/MWh (bez PVN)), Tukuma siltums (no 50,58 uz 51,37 eiro/MWh (bez PVN)) un Valmieras ūdens (no 46,98 uz 62,08 eiro/MWh (bez PVN)).

Savukārt tarifa samazinājums vērojams Rēzeknes siltumtīkliem – pērn septembrī tas bija 52,42, bet šogad 52,14 eiro/MWh (bez PVN).

Siltumenerģijas apgādes komersanti, kuriem netika apstiprināti jauni tarifi, noteikta tarifu piemērošanas kārtība iepriekš apstiprinātajiem tarifiem (līdz dabasgāzes tirgus atvēršanai). Ja komersanti neizmantoja atļauju pašiem noteikt siltumenerģijas tarifus, tad viņi piemēro SPRK apstiprināto tarifu pie dabasgāzes sistēmas operatora pēdējās publicētās dabasgāzes tirdzniecības cenas. Tādējādi salīdzinot šī gada septembra tarifu ar 2017.gada septembra tarifu, tie nemainās. Tas nozīmē, ka jauno apkures sezonu viņi sāk ar nemainīgiem tarifiem (līdz brīdim, kad SPRK tiks iesniegti jauni pieteikumi un pieņemti jauni lēmumi).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kanels: Lidostas Rīga iekšējā ziņojumā atklājas daudzi nopietni pārkāpumi

LETA, 20.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidostas Rīga padomes pieņemtais lēmums atsaukt no valdes tās priekšsēdētāju Andri Liepiņu un valdes locekli Ilmāru Upenieku nav tapis Satiksmes ministrijas (SM) spiediena rezultātā, bet tā pamatā ir vairāki nopietni auditā atklāti pārkāpumi, aģentūrai LETA sacīja lidostas padomes priekšsēdētājs Juris Kanels.

Komentējot iepriekš padomes neatkarīgā locekļa Tāļa Linkaiša apgalvojumu, ka šis lēmums ir SM spiediena rezultāts, Kanels pauda, ka absolūti nepiekrīt šādam viedoklim.

«Nekāda spiediena nebija. Varbūt uz kādu citu, bet uz mani noteikti nekāda spiediena nebija,» sacīja Kanels.

Viņš norādīja, ka sēdes laikā nekādas komunikācijas ar ministriju neesot bijis.

«Komunikācija ar ministriju nenotika līdz pat tam brīdim, kad lēmums tika pieņemts. Pēcāk skaidrojām, kā lēmumu var realizēt, bet līdz tam vispār pat kontakta nebija,» piebilda padomes priekšsēdētājs.

Tāpat Kanels noraidīja Linkaiša apgalvojumu, ka lidostas Rīga iekšējais audits veidots tendenciozi, atlasot atsevišķus iepirkumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ES «melnajā sarakstā» iekļautā baltkrievu miljardiera kompānija pametusi Latviju

LETA, 14.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Neonafta, kuru kontrolē šopavasar Eiropas Savienības (ES) «melnajā sarakstā» iekļautais baltkrievu miljardieris Jurijs Čižs un kurai līdz šim piederēja viens no lielākajiem Latvijas biodegvielas ražotājiem Mamas D, šonedēļ oficiāli pametusi Latvijas tirgu, bet par Mamas D īpašniekiem kļuvuši divi Baltkrievijas iedzīvotāji, liecina Firmas.lv informācija.

Trīs Baltkrievijas valsts varai pietuvinātiem uzņēmējiem - Čižam, Anatolijs Tarnavskim un Vladimiram Peftijevam - ES iesaldējusi līdzekļus un liegusi ieceļot. Līdzekļi iesaldēti arī 30 Baltkrievijas uzņēmumiem, tostarp Čiža vadītajam naftas un gāzes holdingam Triple, kurā ietilpst Neonafta.

Konkrētās Latvijā strādājošās kompānijas nosaukums Eiropas Komisijas apstiprinātajā sankciju sarakstā gan nav minēts, bet tajā iekļauts holdings kopumā.

Sankciju darbības termiņš patlaban ir pagarināts līdz 2013.gada 31.oktobrim.

Līdz 14.decembrim Neonaftai piederēja 80% SIA Mamas D un 80% Latgales alus D kapitāldaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: PVN pārmaksas atmaksas kārtībā nepieciešami grozījumi

Ingūna Ābele, Nodokļu partnere, Sertificēta nodokļu konsultante, PRIMUS zvērinātu advokātu birojs, 28.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien biežāk mediju vidē uzņēmēji dalās ar savu pieredzi attiecībās ar Valsts ieņēmumu dienestu, lai atgūtu pārmaksāto PVN. Uzņēmēji atklāti runā par sistemātisku VID izmantoto darbības taktiku, kas apgrūtina uzņēmumu darbību un faktiski liedz uzņēmumu iespējamu attīstību vai pat darbības turpināšanu. Proti, VID sistemātiski veic darbības, lai aizturētu uzņēmuma pārmaksāto PVN maksimāli ilgi, neveicot savlaicīgu pārmaksātā PVN atmaksu uzņēmumiem. Kā šis jautājums ir regulēts un kādas katrai pusei ir izvēles?

Likumdevējs attiecībā uz nodokļu pārmaksu atmaksu VID ir piešķīris salīdzinoši lielu rīcības brīvību – normatīvie akti nodokļu iekasēšanas jomā ir vienpusēji. Kopējais sabiedrības labums no nodokļu iekasēšanas stāv pāri par privātpersonas tiesībām. Atbilstoši normatīvajiem aktiem, pirms VID pieņem lēmumu PVN pārmaksu atmaksāt, tas var pieprasīt darījumu apliecinošus dokumentus un paskaidrojumus, kuru izvērtēšanai paredzētas kopā 75 dienas. Gadījumā, ja sākotnējās pārbaudes laikā viss gluži vēl nav saprasts līdz galam, tiek uzsākts nodokļu audits, tas kopā ar pagarinājumiem nodokļu pārmaksu var aizturēt līdz pat vienam gadam. Kā tad tas tā var notikt? PVN pārmaksas pamatotības vērtēšanas 75.dienā VID pieņem lēmumu par audita uzsākšanu. Audits var tikt reāli uzsākts pat pēc mēneša, jo no lēmuma pieņemšanas dienas līdz audita uzsākšanas dienai uzņēmējam tiek dots laiks sagatavoties auditam. Nodokļu audits ilgst 90 dienas, ko VID ģenerāldirektors var pagarināt vēl par 30 dienām. Jo īpaši bezspēcīgs uzņēmējs ir gadījumos, kad VID pieprasa informāciju no ārvalstu nodokļu administrācijām. Audita termiņš tiek pagarināts vēl par 60 dienām un apturēts uz laiku, kamēr tiek gaidīta un apstrādāta atbilde no citas valsts nodokļu administrācijas. Šeit jau atkal izgaismojas kopējā termiņa neparedzamība, jo uzņēmējs neredz, kad VID ir informāciju pieprasījis un, kad un ko citas valsts nodokļu administrācija ir atbildējusi. Vēlāk, iepazīstoties ar VID audita materiāliem, redzams, ka, ja arī VID saņem informāciju no ārvalstu nodokļu administrācijas pāris dienu laikā, tad mēnešiem to var apstrādāt, novilcinot visu procesu maksimālajā termiņā, neietverot kopējā audita termiņā laika posmu, kad VID it kā apstrādā saņemto informāciju. Diemžēl šobrīd arī tiesa šādus procesuālā termiņa nokavējumus neuzskata par tik būtiskiem, lai tie ietekmētu lietas virzību. Turklāt netiek veikta arī kontrole pār to, cik efektīvi un pamatoti VID izmanto nodokļu auditam paredzēto laiku un vai nodokļa audita termiņa pagarinājums patiešām ir nepieciešams, jo formāli VID darbojas likuma ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Augstāko sniegumu Ilgtspējas indeksā turpina demonstrēt Aldaris un Latvenergo

Dienas Bizness, 06.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar, 5.jūnijā, Ilgtspējas indeksa ietvaros tika apbalvoti 40 Latvijas uzņēmumi, kuri demonstrējuši atbildīgu un tālredzīgu uzņēmējdarbības pieeju un bijuši pietiekami drosmīgi, lai veiktu publisku sava snieguma novērtējumu. Jau otro gadu pēc kārtas augstākos rezultātus sasniedza AS Aldaris un AS Latvenergo.

Šogad Ilgtspējas indeksā novērtējumu pilnībā veica 42 Latvijas uzņēmumi, kas novērtēja savu sniegumu attiecībā uz stratēģisko plānošanu, tirgus attiecībām, darba vidi, attieksmi pret vidi un vietējo kopienu. Dalībnieku vidū arī šogad bija mazs valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību īpatsvars.

«Lai gan indeksa rezultāti apliecina, ka privātā sektora uzņēmumi joprojām ir līderi attiecībā uz stratēģisku un atbildīgu biznesa vadību, tomēr tieši valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām ir svarīgi būt paraugam un demonstrēt atbildīgu pieeju. Mēs joprojām ceram, ka valsts sekmēs plašāku savu kapitālsabiedrību pārstāvniecību arī Ilgtspējas indeksā,» skaidro Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, norādot, ka šogad novērtējumu veica tikai 7 valsts kapitālsabiedrības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas dabasgāzes tirgotāju reģistrā pašlaik pieteicies 21 potenciālais tirgotājs, liecina informācija Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas mājaslapā.

Gāzes tirgotāju reģistrā pašlaik reģistrējušies AS AJ Power Gas, SIA Booking Group, PAS Daugavpils siltumtīkli, SIA Enefit, SIA ESK Sistēmas, SIA Euro Energo Company, SIA FLAMMA, SIA Frenzo, SIA GEG, SIA IMLITEX LATVIJA, AS Latvenergo, AS Latvijas Gāze, SIA LATVIJAS PROPĀNA GĀZE, UAB Lietuvos Duju Tiekimas, UAB Litgas, SIA MVBK, SIA Renergy Latvia, AS Rīgas Gāze, SIA Scener, SIA Willbrook Management un SIA WIN Baltic.

Jau vēstīts, ka dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrētie komersanti dabasgāzes tirdzniecību var uzsākt no 2017.gada 3.aprīļa.

Līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu, juridiskajām personām līdz šā gada 15.jūnijam ir jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru slēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu. Ja jauns dabasgāzes tirdzniecības līgums netiks noslēgts, tad līdz 2017.gada 1.jūlijam dabasgāzi tirgos esošais tirgotājs saskaņā ar pašlaik spēkā esošajiem dabasgāzes tirdzniecības diferencētajiem gala tarifiem, savukārt pēc 1.jūlija - pēdējās garantētās piegādes ietvaros par cenu, kuras noteikšanas kārtība atrunāta Ministru kabineta noteikumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

RB Rail par audita rezultātiem: Mēs esam gatavi rīkoties

Agnis Driksna, "RB Rail" AS pagaidu izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs; Ignas Degutis, "RB Rail" AS finanšu direktors, 07.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Rail Baltica" kopuzņēmums "RB Rail" AS ir rūpīgi izvērtējis vienotā audita rezultātus, kuru 2019. gadā veica trīs Baltijas valstu nacionālās audita institūcijas. Mēs pilnībā uzticamies un respektējam vienotā audita rezultātus, kurus izstrādāja neatkarīgas audita institūcijas Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Mēs esam gatavi rīkoties un sākam īstenot nepieciešamos pasākumus, lai sasniegtu taustāmas izmaiņas kopuzņēmuma atbildības jomās, kas izceltas audita ziņojumā.

Lai gan audita ziņojumā ir izcelti gan plānošanas, gan budžeta riski, "Rail Baltica" projekta ieviešana līdz 2026. gadam joprojām ir mūsu mērķis.

Mēs esam identificējuši galvenos priekšnoteikumus, kas nepieciešami šī mērķa sasniegšanai, ieskaitot uzlabotu lēmumu pieņemšanu projektēšanas un būvniecības posmā, kā arī savlaicīgu finansējuma pieejamību.

Ja šie priekšnosacījumi tiek efektīvi izpildīti, "Rail Baltica" projektu ir iespējams īstenot noteiktajā termiņā.

Atbildot uz audita secinājumiem par "Rail Baltica" izmaksām, jāuzsver: tā kā "Rail Baltica" globālais projekts ir sasniedzis būvprojektēšanas fāzi, projekta attīstītāju rīcībā ir aizvien detalizētāka tehniskā informācija par plānoto darbu apmēriem, kā arī parādās jaunas projektā ieinteresēto organizāciju prasības un vajadzības. Balstoties uz šo jauno informāciju, "Rail Baltica" izmaksas visās valstīs tiks atjauninātas pēc būvprojekta pabeigšanas 2021. gadā un turpmākiem pētījumiem par prognozētajām pasažieru un kravu plūsmām. Tajā pašā laikā jāatzīst, ka ir arī daudz iespēju, kā samazināt projekta izmaksas, izmantojot kopīgus iepirkumus un viedus projektēšanas risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zaharjina alga Liepājas metalurgā bijusi lielāka nekā Google šefam

Dienas Bizness, 19.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms astoņiem gadiem AS Liepājas metalurgs padomes priekšsēdētāja un faktiskā saimnieka Sergeja Zaharjina gada atalgojums bijis 968 tūkst. latu , liecina pietiek.com rīcībā esošie dokumenti. Tas ir vairāk nekā darba algā saņem Google padomes priekšsēdētājs Ēriks Šmits, kura darba alga patlaban ir 1,25 miljoni ASV dolāru, kas ir 681 tūkst. Ls, gadā (Tiesa, prēmijās un akcijās viņš saņem krietni vairāk).

Jau ziņots, ka a/s Liepājas metalurgs neto apgrozījums 2012.gadā sasniedzis 305,2 miljonus latu jeb 434,3 miljoni eiro, savukārt zaudējumi bijuši 8,8 miljoni latu.

Kad janvāra beigās Pietiek.com publiskoja informāciju par uzņēmuma vadības atalgojumu, oficiāli tā tika noliegta, Liepājas metalurga valdes loceklis un izpilddirektors Leons Ptičkins paziņoja, ka uzdot jautājumus par šādu tēmu esot nepieklājīgi.

Savukārt pats Zaharjins medijiem atbildēja ar pretjautājumu - vai tad saprātīgi domājošs cilvēks vispār varot noticēt publicētajai informācijai, bet pēc ilgākas taujāšanas paziņoja, ka viņa atalgojums esot ap 5000 latiem un vēl samazināts, kad sākusies krīze, bet iepriekš bijis augstāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Auditi Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrībās varētu izmaksāt 1,5 miljonus eiro, turklāt pašvaldības ieskatā, šie izdevumi būtu jāsedz pašām kapitālsabiedrībām, Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas sēdē skaidroja Īpašuma departamenta vadītāja Aija Rimicāne.

Komitejai 1.jūlijā bija jāpieņem lēmums par auditu veikšanu pašvaldības iestādēs, taču deputātu diskusiju rezultātā lēmums tika atbalstīts konceptuāli, uzticot ierēdņiem to mēneša laikā pilnveidot.

Uz šodienas sēdi sagatavotais lēmumprojekts paredzēja veikt korporatīvās pārvaldības auditu domes institūcijās un lielākās diskusijas deputātu vidū raisīja tieši pats termins - «korporatīvās pārvaldības audits» - un tas, ko tas sevī ietver.

Deputāts Aleksejs Rosļikovs pauda viedokli, ka pašvaldībai būtu konkrēti jānosaka, kas tieši tiks auditēts, - finanšu izlietojums, juridiskās nianses vai kas cits. «Mums visvairāk interesē naudas izlietojums, taču korporatīvā pārvalde ir, piemēram, tas, kā valde sadarbojas ar kapitāldaļu turētāju. Mums vajadzētu definēt konkrētus uzdevumus, pretējā gadījumā šis jēdziens ļauj «aizpeldēt» no galvenās idejas un beigās mēs dabūsim ne šo, ne to,» pauda Rosļikovs. Viņš arī bija rosinājis noteikt, ka iepirkumus organizē katras kapitālsabiedrības valde, nevis dome centralizēti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperts: Nepamatoti turīgie 20 000 Latvijas iedzīvotāju

Valts Stūrmanis, Mag iur Lundas Universitāte. Starptautiskās un Eiropas Savienības nodokļu tiesības. Deloitte Latvia vecākais konsultants, 12.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms kāda laika presē parādījās informācija, ka gandrīz divus gadus pēc fizisko personu sākumdeklarācijas iesniegšanas VID ir apkopojis šajās deklarācijās iekļautos datus. Analīzes rezultātā VID ir identificējis vairāk nekā 20 000 Latvijas iedzīvotājus, kuri pēc VID ieskatiem dzīvo pāri saviem līdzekļiem. Tātad, nav nomaksājuši iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) par visiem saviem ienākumiem, un slēpj savu ienākumu patiesos apmērus.

Neviļus šāda VID publiski pausta informācija liek aizdomāties par to, kāda būs VID turpmākā rīcība ar šiem datiem. Skaidrs, ka šobrīd VID nav kapacitātes un ekonomiskā pamatojama veikt auditus visiem šiem 20 000 iedzīvotāju.

Prognozējams, ka ar daļu no šiem 20 000 iedzīvotāju VID veiks ilgu saraksti, noskaidrojot šo personu ienākumu avotu. Lūgs iesniegt paskaidrojumus un papildeklarācijas. Ja personai neizdosies VID pārliecināt, ka IIN ir nomaksāts vai labais dzīves līmenis sasniegts, gūstot ar nodokli neapliekamus ienākumus, tad nodokli nāksies nomaksāt vai ilgstoši strīdēties ar VID. Tāpat droši var teikt, ka “perspektīvākajai” daļai no šiem 20 000 personu VID ieradīsies ciemos, lai veiktu auditu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēju un sabiedrības vidū lietu ažiotāžu sacēla pasūtījuma kriminālprocesa ziņas Finanšu policijā, kā dēļ tika atstādināta no amata Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme un Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Podiņš.

Lai gan I. Jaunzeme apgalvo, ka citi šādi pasūtījumu gadījumi VID vadībai neesot zināmi, tomēr Dienas rīcībā ir ziņas, ka jau iepriekš bijušas citas pasūtījumu lietas VID, par ko uzņēmēji VID vadībai arī ziņojuši. Tomēr, atšķirībā no līdz šim publiskotās lietas pret uzņēmēju Ramoliņu, VID nav veicis aktīvas darbības citu pasūtījumu lietu izmeklēšanas sakarā jau vairākus gadus.

Diena pēta divus gadījumus, kurus cietušie uzņēmēji sauc par pasūtījuma lietām, – abos vērojams pārāk daudz līdzību, lai tās uzskatītu par vienkāršām sakritībām.

Lūgts komentēt šo gadījumu, finanšu ministrs Jānis Reirs Dienai pauda: "Dobeles dzirnavnieka gadījums izskatās pēc kārtējā pasūtījuma audita. Jādara viss iespējamais, lai šādas situācijas – pasūtījumu lietas – VID nebūtu iespējamas. Tā kā augstākminētais raisa aizdomas par iespējamu negodprātīgu un krimināli sodāmu rīcību, par šo lietu kopumā esmu rosinājis pārbaudi".

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Energoaudits var palīdzēt ietaupīt lielas naudas summas

Sandris Točs, speciāli DB, 15.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģijas izmaksas lielajos uzņēmumos ir ievērojamas, pat mazākais procentuālais ietaupījums veido vērā ņemamas summas, kuras citreiz tiek palaistas vējā

SIA CMB ir viens no diviem akreditētajiem uzņēmumiem Latvijā rūpnieciskā energoaudita veikšanai. Akreditācija ir veikta, lai izpildītu Eiropas Savienības (ES) direktīvas prasības, kas nozīmē, ka šie uzņēmumi ir atzīti par spējīgiem veikt auditus lielos uzņēmumos ar lielu enerģijas patēriņu – gan ēkām, gan inženiersistēmām, gan transportam.

Saruna ar energoauditoriem Andri Vulānu un Andu Kursišu.

Ekonomikas ministrija ir publicējusi lielo uzņēmumu sarakstu, kam saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu būs saistošs energoaudits. Daļai uzņēmumu būs jāveic tikai ēku energoaudits, savukārt vairākiem lielajiem uzņēmumiem – rūpnieciskais energoaudits. Ar ko rūpnieciskais energoaudits atšķiras no ēku energoaudita?

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

RKB: apakšuzņēmēji aktivizējušies, jo saņēmuši naudu par nepadarītiem darbiem

Žanete Hāka, 25.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais AS Rīgas kuģu būvētava (RKB) valdes loceklis Igors Komarovs maksājis apakšuzņēmējiem par faktiski neveiktiem darbiem, tādēļ patlaban kompānijā notiek audits, informē RKB pārstāvji, piebilstot, ka tādējādi iespējams arī skaidrot šo apakšuzņēmēju pēdējā laika aktivitātes, kas vērstas pret RKB.

Patlaban RKB rūpnīcā tiek veikts apjomīgs neatkarīgs audits, pirms kura pilnīgas pabeigšanas RKB ir apņēmusies atturēties publiskot kopējos rezultātus. Taču jau patlaban iegūts pietiekami plašs faktoloģiskais materiāls, lai izdarītu secinājumus, ka I. Komarovs savus pienākumus ir pildījis nolaidīgi, norāda RKB pārstāvji.

Kā piemēru viņi min, ka viens no apakšuzņēmējiem ir iesniedzis rēķinus par faktiski neveiktiem darbiem, taču visi dokumenti ir noformēti un pat no RKB ir saņemta apmaksa par šiem darbiem. Līdzīgi pārkāpumi tiek atklāti arī sadarbībā ar citiem apakšuzņēmējiem. Ņemot vērā, ka tieši I. Komarovs bija atbildīgs par sadarbību ar apakšuzņēmējiem, RKB valde ir spiesta pārbaudīt visus darījumus, lai identificētu visus nelikumīgās naudas izkrāpšanas gadījumus no RKB, norāda uzņēmums, piebilstot, ka RKB jau ir vērsusies tiesībsargājošās iestādēs, lai likumā noteiktā kārtībā aizstāvētu savas mantiskās intereses un vērstos pret vainīgajām personām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Būvniecības uzraudzībā sola reformas

Vēsma Lēvalde, Māris Ķirsons, 26.11.2013

D. Pavļuts uzskata, ka Būvniecības likums, kas stāsies spēkā 2014. gada 1. februārī, ir solis uz priekšu.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko ēku drošības audits, augstāki būvniecības procesa standarti un valsts reālas uzraudzības atjaunošana. Tie ir galvenie Ekonomikas ministrijā topošā rīcības plāna stūrakmeņi, Tiesa tie top vien pēc Zolitūdē notikušās traģēdijas. Plānots, ka rīcības plāns tiks iesniegts izskatīšanai nākamajā valdības sēdē.

Tehniskā apskate

«Jau notiek ārkārtas pārbaudes sabiedriskajās vietās, it īpaši tajās, kuras uzceltas pēdējos gados vai notiek kādi būvdarbi,» uzsvēra ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. DB jau rakstījis, ka ekonomikas ministrs uzdevis nodrošināt, lai pašvaldību atbildīgās būvvaldes un būvinspektori veic ārkārtas pārbaudes visās sabiedriski nozīmīgajās ēkās par būvnormatīvu ievērošanu, prioritāri tajās celtnēs, kur notiek vai ir plānoti būvdarbi. Līdzās tam Ekonomikas ministrija sola veidot iespējamo riskanto objektu sarakstu un karti, kur tiks veiktas neatkarīgas ārkārtas pārbaudes. «Tiks ņemti vērā arī anonīmie būvniecības speciālistu ziņojumi, kuri jau ir publicēti sociālajos tīklos un internetā. Pārbaudes neveiks pašvaldību būvvaldes, un tā būs neatkarīga pārbaude ne tikai par normatīvu izpildi, bet arī par šo ēku reālo drošību,» skaidroja D. Pavļuts. Tiesa, viens no uzņēmējiem norādīja, ka ekspertu pārbaudes nevar prasīt augstākus standartus, kā paredz esošie būvnormatīvi. DB jau rakstījis, ka Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Mārcis Nikolājevs uzskata – ideja par to, ka arī sabiedriskajām ēkām ik pēc kāda laika būtu nepieciešama sava veida tehniskā pārbaude, tāpat kā automašīnām, ir loģiska. «Tāda ideja ir, un tā ir apsverama,» tā tehniskās apskates ideju vērtē D. Pavļuts.

Komentāri

Pievienot komentāru