Jaunākais izdevums

Irākas valdības uz laiku slēgusi desmit sunītu televīzijas kanālus, tostarp pazīstamo Al Jazeera, apsūdzot tos reliģiskas vardarbības veicināšanā, kas valsti plosījusi pēdējo nedēļu, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Bagdādes spertie soļi raisījuši bažas, ka sasprindzinājums valstī draud pāraugt pilsoņu karā, līdzīgā tam, kāds plosījās no 2005. līdz 2008. gadam starp šiītiem un sunītiem. Aizvadītajā nedēļā sadursmēs starp valdības spēkiem un sunītu protestētājiem jau gājuši bojā aptuveni 200 cilvēki.

Paziņojums par telekanālu darbības apturēšanu tika nolasīts valsts centrālajā televīzijā un izsūtīts apturēto mediju redakcijām. Pārtraukta arī tādu pazīstamu kanālu darbība, kā Al Jazeera un Al Sharqiya.

Irākas valdība norāda, ka telekanāli slēgti, jo «notikusī vardarbība piedzīvota tāpēc, ka televīzija to iedrošinājusi un veicinājusi». Irāka noliedz, ka lēmumam uz laiku apturēt televīzijas kanālu darbību, būtu bijis arī kāds politisks pamats. Bagdādes lēmumu kritizējušas žurnālistu organizācijas, norādot, ka telekanāli tikai atspoguļojuši noteiktus viedokļus.

Telekanāls Al Sharqiya jau pavēstījis, ka nepakļausies valdības pavēlei un jau iepriekš ir sagatavojis veidus, kas atļaus tam strādāt no ārvalstīm.

Pēdējo dienu nemieri Irākā raisījuši bažas par sunītu sacelšanos. Aizvadītajā nedēļā Irākas valdības drošības spēki iebruka sunītu protestētāju nometnē valsts ziemeļos. Iebrukumu izraisīja centrālās valdības apsūdzības, ka nometnē atrodas divi vīrieši, kuri iepriekš nogalinājuši policistu. Vardarbīgā operācija izsauca sadursmes visā valstī, kuru laikā bojā gājuši vairāki desmiti cilvēku.

Eksperti norāda, ka, ja Bagdādei tuvākajā laikā neizdosies panākt situācijas nostabilizēšanos, valsts ziemeļos un centrā varētu sākties sunītu sacelšanās, un uz Irāku varētu pārsviesties Sīrijas pilsoņkarš. Šāda situācija neatstātu vienaldzīgas arī Irākas kaimiņvalstis – Turciju un Irānu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Benzīna cena var nedaudz pieaugt

Žanete Hāka, 13.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas pieaugums pasaulē var palielināt benzīna cenas Latvijā par dažiem centiem.

Jau ierasts benzīna cenu izmaiņas vietējā tirgū nosaka krietni vairāk faktoru nekā naftas cenu izmaiņas pasaules tirgū, stāsta SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Pēdējā laikā ģeopolitiskie faktori ir veicinājuši naftas cenu kāpumu. Šķiet, ka to ietekme tuvākajā laikā saglabāsies, vai pat pieaugs, kas nozīmē, ka pastāv iemesli arī naftas produktu cenu kāpumam. Tāpat pēdējā laikā ir vājinājusies arī eiro vērtība, līdz ar to potenciāls pieaugumam ir.

Tomēr patlaban ir vērojama pietiekami plaša cenu amplitūda gan viena tīkla, gan arī nozares uzņēmumu piedāvājumos, kas varētu norādīt, ka arī reakcija uz izmaiņām varētu būt atšķirīga. Potenciālais kāpums varētu būt dažu centu robežās, jo, neskatoties uz iespējamām izmaiņām, cenu šoku iespējamība pagaidām vērtējama kā zema, uzsver eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Food Union sāk eksportu uz Irāku

Zane Atlāce - Bistere, 14.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot eksporta tīkla paplašināšanu Tuvajos Austrumos, Latvijas piena pārstrādes uzņēmums un Baltijas valstīs vadošais saldējuma ražotājs Food Union uzsāk eksportu uz Irāku, kur Latvijā ražoti piena produkti un saldējums būs pieejami vairāk nekā 200 lielveikalos lielākajās Irākas pilsētās – Bagdādē, Erbīlā, Suleimanijā, Dahukā, Kirkūkā, Basrā u.c., informē uzņēmumā.

Food Union produkti būs nopērkami arī otra lielākā mazumtirgotāja pasaulē Carrefour grupas veikalos visā Irākas teritorijā.

«Pirmā 7 tonnu krava ar Ekselence, Pols un Nu Fruit saldējumiem ar īpašām etiķetēm Irākas tirgum jau ir nosūtīta un veikalos šajā tirgū parādīsies no 20. jūnija. Vienlaikus notiek pārrunas par plaša sortimenta piena produktu eksportu, kas tiks uzsākts jau tuvākajā laikā. Pašreizējās vienošanās ar partneriem Irākā paredz, ka katru mēnesi uz Irāku nosūtīsim vismaz 20 tonnas piena produktu un saldējuma, tādējādi Irākas tirgum kļūstot par vienu no mūsu stratēģiski svarīgajiem tirgiem. Taču nākotnē šo apjomu plānots būtiski palielināt,» stāsta Normunds Staņēvičs, AS Rīgas Piena kombināts (Food Union grupa) valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Fotogalerija - Latvijas uzņēmēji viesojas Irākā

Dienas Bizness, 07.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irāka ir valsts, kurai piemīt ekonomiskās izaugsmes potenciāls, arī finanšu līdzekļu tai ir pietiekami, lai būvētu ražotnes un arī pirktu ārvalstu pakalpojumus, turklāt šai valstij pat vairāk nekā investīcijas nepieciešamas zināšanas un pieredze. Līdz ar to Latvijas uzņēmējiem ir plašas iespējas sadarboties ar šo Līča valsti, nododot tai savu pieredzi. Tās ir galvenās atziņas, kuras laikrakstam Diena iepriekš pauda Irāku apmeklējušās uzņēmēju delegācijas pārstāvji.

Mūsu uzņēmēji pabijuši gan Irākas ziemeļos, Kurdistānas galvaspilsētā Erbilā, gan valsts galvaspilsētā Bagdādē. Kopējie secinājumi pēc vizītes visiem esot līdzīgi - Erbilā ir droši. Turklāt tur jau likti pamati infrastruktūras attīstībai un sadarbībai ir lielāks potenciāls nekā Bagdādē. Savukārt Irākas galvaspilsētā situācija drošības ziņā esot nestabilāka, kara gados faktiski visa infrastruktūra ir izpostīta un daudzu nozaru atīstība jāsāk no nulles, vēsta laikraksts.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols stāstījis, ka no 12 uzņēmējiem, kas viesojās Erbilā, uz Bagdādi bijuši gatavi doties tikai trīs. «Kurdistāna ir droša, ar šo reģionu mums jau ir sadarbība. Bagdāde ir pilnīgi cits stāsts. Tur pašnāvnieki uzspridzinājās arī mūsu vizītes laikā. Līdz ar to attiecībā uz mūsu uzņēmēju iespējām darboties šajā pilsētā esmu pozitīvi piesardzīgs tieši drošības apsvērumu dēļ,» viņš sacījis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francija un ASV: Sīrijas gadījums nav līdzīgs Irākai

Jānis Rancāns, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francija un ASV noraidījušas Sīrijas gadījuma salīdzināšanu ar Irāku, uzsverot, ka militāru operāciju rezultātā nav gaidāma ilga un mokoša kara sākšanās.

Uzstājoties kopīgas konferences laikā Parīzē, ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs un Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss uzsvēra, ka šobrīd cilvēku prātos valda lielas šaubas par Rietumvalstu iebrukuma Sīrijā nepieciešamību. Tas saistīts ar neprecīziem izlūkdienestu ziņojumiem par masu iznīcināšanas līdzekļiem Irākā, kas kalpoja par iemeslu iebrukumam 2003. gadā.

Dž. Kerijis norādīja, ka īpaši uzstājis, lai ASV izlūkdienesti publisko savus atklājumus, tādējādi ļaujot pārliecināties, ka Sīrija nekļūs par «otro Irāku». ASV rīcībā esošās pārtvertās sarunas starp Sīrijas armijas vadību apliecinot, ka Bašara Al Asada režīma spēki devuši rīkojumu gatavoties ķīmisko ieroču uzbrukumam un karavīriem izdalījuši gāzmaskas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teroristu izsekošanā un ķeršanā gūtās prasmes noder arī biznesa drošībai un banku regulējumu ievērošanai

Nerezidentu apkalpošana ir un paliks svarīga Latvijas banku biznesa niša, kas nosaka nepieciešamību pēc augstākajiem naudas atmazgāšanas novēršanas un terorisma finansēšanas novēršanas standartiem šai sektorā. Nesen šim uzdevumam Latvijā ir piesaistīts ASV bijušais superspiegs Džozefs Kofers Bleks (Joseph Cofer Black), kas ir ievērojams ar savu svarīgo lomu bēdīgi slavenā terorista Karlosa Šakāļa notveršanā. Viņš arī vadīja CIP Pretterorisma centru pēc 1998. gadā izsludinātā «kara pret al Qaeda». Šogad novembrī Dž. K. Bleks tika ievēlēts par Baltic International Bank (BIB) padomes locekli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Irānā nogāzusies Ukrainas pasažieru lidmašīna ar vairāk nekā 170 cilvēkiem

LETA--DPA/AP/AFP, 08.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irānā netālu no Teherānas Imama Homeini starptautiskās lidostas trešdien nogāzusies Ukrainas pasažieru lidmašīna ar vairāk nekā 170 cilvēkiem, un atbilstoši provizoriskajai informācijai neviens no aviolainerī esošajiem cilvēkiem nav izdzīvojis.

Avarējusi aviokompānijas "Ukraine International Airlines" lidmašīna "Boeing 737", kas bijusi ceļā uz Kijevu, vēsta plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz amatpersonu teikto.

Pēc provizoriskām ziņām, visi pasažieri un apkalpes locekļi gājuši bojā, pavēstīja Irānas Sarkanā Pusmēness organizācija.

Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apliecināja, ka, pēc provizoriskām ziņām, aviokatastrofā izdzīvojušo nav.

"Atbilstoši provizoriskajai informācijai visi pasažieri un apkalpes locekļi ir gājuši bojā," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstīja prezidents.

Ukrainas vēstniecība Irānā paziņojusi, ka, pēc provizoriskām ziņām, lidmašīna nogāzusies dzinēja tehnisko problēmu dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irāka sāks maksāt par Irānas gāzes importu ar naftu, lai apietu sarežģītu mehānismu, par kuru tā vienojusies ar ASV, un nepārkāptu ASV sankcijas pret Irānu, otrdien paziņoja Irākas premjerministrs Mohameds Šia al Sudani.

Irānas gāze ir svarīga Irākas elektroenerģijas ražošanai, bet ASV sankcijas pret Irānas naftu un gāzi nosaka ierobežojumus Bagdādes iespējām samaksāt par Irānas gāzes importu.

Saskaņā ar sankcijām Irākas maksājumi par gāzi nevar tikt tieši nodoti Irānai, bet tie jāieskaita bankas kontā, kuru Teherāna var izmantot, lai finansētu pārtikas un medikamentu importu.

Šīs maksājumu sistēmas dēļ izveidojušies lieli Irākas parādi, kas pamudinājuši Irānu periodiski atslēgt gāzes piegādes Irākai.

Ar naftu bagātā Irāka ir atkarīga no Irānas gāzes importa, lai nodrošinātu trešdaļu no savām enerģijas vajadzībām.

Irāna pirms 10 dienām samazināja uz pusi gāzes piegādi Irākai tās nesamaksāto rēķinu dēļ, kas pārsniedz 12 miljardus ASV dolāru. Šī nauda ir noguldīta Irākas bankas kontā, kuru Teherāna nevar izmantot, otrdien televīzijas uzrunā paziņoja Irākas premjers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naftas cena nokrīt zem 90 dolāriem

Žanete Hāka, 14.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļjūras naftas markas Brent cena otrdien saruka līdz gandrīz četru gadu zemākajam līmenim, jo Irāka sekoja Saūda Arābijai un Irānai, samazinot naftas pārdošanas cenas, raksta Bloomberg.

Irāka, kas ir Naftas eksportētājvalstu organizācijas otrs lielākais ražotājs pārdos savu Basrah vieglo jēlnaftu ar lielāko atlaidi kopš 2009. gada janvāra. Pagājušajā nedēļā jau Irāna paziņoja, ka pārdos naftu Āzijai novembrī ar lielāko atlaidi gandrīz sešu gadu laikā.

Rezultātā Brent cena novembra piegādēm saruka par 1,32 dolāriem jeb 1,5% līdz 88,89 dolāriem par barelu, kas ir zemākā cena kopš 2010. gada decembra. Kopš šā gada augstākās cenas – 115,06 dolāriem par barelu - sasniegšanas 19. jūnijā, cena sarukusi par 23%.

Savukārt WTI cena novembra piegādēm samazinājās par 8 centiem līdz 85,74 dolāriem par barelu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Irākas armija: Protesti radījuši sešus miljardus dolāru lielus zaudējumus

LETA--DPA, 06.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret valdību vērstie protesti, kas Irākā notiek kopš oktobra sākuma, radījuši zaudējumus vairāk nekā sešu miljardu dolāru (5,4 miljardu eiro) apmērā, trešdien paziņojusi Irākas armija.

«Patiešām miermīlīgām demonstrācijām nevajadzētu novest pie posta vai kaitēt Irākas ekonomikai,» paziņoja armijas preses pārstāvis Abdelkarims Halafs.

Viņš norādīja, ka Basras provincē simtiem kravas mašīnu jau piekto dienu pēc kārtas nespēj piekļūt ostai, jo protestētāji nobloķējuši ceļus.

«Tas nodara smagu kaitējumu valstij,» viņš piebilda.

Irākieši Bagdādē un galvenokārt šiītu apdzīvotajos Irākas dienvidos protestos pieprasa reformēt politisko iekārtu. Protestus uzkurinājušas sabiedrības dusmas par plaši izplatīto korupciju, lielo bezdarbu un sliktajiem sabiedriskajiem pakalpojumiem.

Lai gan kopš 24.oktobra, kad sākās otrais protestu vilnis, protestētāju galvenā taktika bijusi pilsoniskā nepakļaušanās, demonstrācijas vairākkārt ir pāraugušas vardarbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien naftas cena strauji pieauga, jo augošais konflikts Irākā apdraudēja piegādes apjomus no otras lielākās Naftas eksportētājvalstu organizācijas dalībvalsts, raksta Bloomberg.

ASV vieglās jēlnaftas WTI cena pieauga par 1,15 dolāriem par barelu līdz 107,68 dolāriem. Cena ceturtdien sasniedza 106,53 dolārus, kas ir augstākais līmenis kopš pērnā gada 18. septembra. Šajā nedēļā šīs markas naftas cena jau ir pieaugusi par 4,6%.

Arī Ziemeļjūras vieglās jēlnaftas Brent cena piektdien strauji palielinājās – par 1,3% līdz 114,43 dolāriem par barelu. Šajā nedēļā cenas pieaugušas par 5,2%, kas ir straujākais kāpums kopš pērnā gada jūlija.

Šonedēļ nemiernieku grupējums Islāma valsts Irākā un Levantē (ISIL) sagrābuši Irākas otru lielāko pilsētu Mosulu, liekot apturēt galvenā cauruļvada remontdarbus, un konflikts valstī paplašinās, palielinot bažas par naftas piegādes traucējumiem nākotnē. Pagaidām gan cīņas nav paplašinājušās uz austrumiem, kur tiek ražotas divas trešdaļas no Irākas naftas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ziepju un vannas kosmētikas tirgotājs un ražotājs Stenders šogad vasarā plāno atvērt pirmo veikalu Irākā, kā arī pirmos veikalus Londonā un Singapūrā, aģentūrai BNS pastāstīja uzņēmuma Mārketinga un komunikācijas vadītāja Baiba Čipa-Ziemele.

«Noteikti turpināsim izaugsmi Baltijā, Eiropā un Āzijā. Gada sākumā esam parakstījuši sadarbības līgumu par Stenders produktu tirdzniecību Irākā, kur pirmo veikalu plānojam šī gada vasarā. Plānā ir arī veikali Londonā un Singapūrā,» pastāstīja Čipa-Ziemele.

Viņa arī norādīja, ka, pateicoties Stenders pārstāvniecībai Āzijas reģionā, uzņēmums veicis nopietnas iestrādes darbā ar potenciālajiem partneriem Korejā un Dienvidaustrumāzijā, līdz ar to šogad plānots paplašināt Āzijas tirgu ar franšīzes pārstāvniecībām un mazumtirdzniecības veikaliem.

Čipa-Ziemele arī norādīja, ka Stenders šogad plāno turpināt izaugsmi Eiropā, attīstot mazumtirdzniecības veikalu tīklu un paplašinot franšīzes veikalu tīklu Austrijā un Spānijā, kur pērn atvēra pirmo veikalu. Tāpat uzņēmumam ir svarīgi turpināt nostiprināt savas pozīcijas Latvijā un Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šovasar Rundāles novadā atvērta jauna ēdināšanas vieta «Viktoria», kur var nobaudīt kebabus, atsaucoties uz Bauskas tūrisma informācija centra (TIC) vadītājas Ineses Tukupoles-Zilpures sniegto informāciju, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Ēstuve atrodas līdzās autobusa pieturai «Rundāles pils», blakus veikalam «Vesko». Apmeklētājus tā uzņem no jūnija sākuma, stāsta īpašnieki, vietējie rundālieši Evita un Sergejs Lisenko.

S. Lisenko atklāj, bijis pārsteigts, ka 14 gadus Rundāles pils tuvumā atradās vīnogās ieaudzis pamests ēkas karkass. Skats kā no šausmu filmas, spriež uzņēmējs, tāpēc nolemts 500 kvadrātmetru lielu zemesgabalu iznomāt no pašvaldības. Marta domes sēdē deputāti lēma šo vietu iznomāt uzņēmuma darbībai uz vienu gadu ar tiesībām līgumu pagarināt katru nākamo gadu, bet ne ilgāk kā līdz 2020. gadam, norādīts pašvaldības sagatavotajā lēmumprojektā. Teritorijas nomas maksa ir pieci procenti no zemesgabala kadastrālās vērtības gadā. Savukārt ēstuves ēka pieder uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas pasažieru lidmašīna "Boeing 737", kas ar 176 cilvēkiem nogāzās netālu no Teherānas, aizdegās, vēl gaisā esot, teikts Irānas izmeklētāju sākotnējā ziņojumā.

Aviokompānijas "Ukraine International Airlines" lidmašīna, kas bija ceļā uz Kijevu, avarēja trešdien neilgi pēc izlidošanas no Teherānas Imāma Homeini lidostas.

Irānas civilās aviācijas organizācijas ziņojumā citēti aculiecinieki uz zemes un garām lidojošā lidmašīnā augstu gaisā sakām, ka "Boeing 737" aizdegusies vēl gaisā esot.

Trīs gadus vecajai lidmašīnai, kurai apkope pēdējoreiz tika veikta 6.janvārī, neilgi pēc pacelšanās radās tehniskas problēmas. Lidmašīna mainīja kursu uz tuvāko lidostu un pēc tam avarēja, norādīts ziņojumā.

Ziņojumā nav teikts, kādas tieši tehniskās problēmas lidmašīnai bijušas. Tomēr kāds kanādiešu avots drošības dienestos ziņu aģentūrai "Reuters" atklāja, ka gūti pierādījumu, ka pārkarsis viens no lidmašīnas dzinējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Tramps draud Irākai ar sankcijām, ja ASV karaspēks tiks izraidīts

Lelde Petrāne, 06.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps draudējis ar bargām sankcijām pret Irāku pēc tam, kad tās parlaments aicināja ASV karaspēku pamest valsti, ziņo BBC.

"Mums tur ir ļoti dārga gaisa spēku bāze. Tās uzbūvēšana prasīja miljardiem dolāru. Mēs nekur nebrauksim, ja vien viņi mums to neatmaksās," viņš sacījis žurnālistiem.

Kā vēstīts, Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani, kurš pagājušās nedēļas piektdienā gāja bojā raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai, tika nogalināts pēc ASV prezidenta Donalda Trampa norādījuma. Starp nogalinātajiem ir arī Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Irāna solījusi atriebties par K. Soleimani nogalināšanu, savukārt ASV akcentē, ka nogalinājušas teroristu. K. Soleimani pēctecis solījis izraidīt ASV no Tuvajiem Austrumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV amatpersonas nodevušas Ukraina svarīgus datus par Ukrainas aviolainera katastrofu Irānā, piektdien pavēstīja Ukrainas ārlietu ministrs Vadims Pristaiko.

"Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un es tikāmies ar ASV pārstāvjiem. Mēs saņēmām svarīgus datus, ko apstrādās mūsu eksperti," tviterī pavēstīja ministrs.

Zelenskis sociālajā tīklā "Facebook", izsakoties par Irānas aviokatastrofas iemesliem, apliecināja: "Versija par raķeti netiek izslēgta, bet tā pagaidām nav apstiprināta."

Prezidents lūdzis, lai Ukrainai tiek nodota visa nepieciešamā informācija pilnīgas izmeklēšanas veikšanai.

"Mūsu mērķis ir noskaidrot neapstrīdamu patiesību," viņš norādīja. "Cilvēka dzīvības vērtība ir pāri visiem politiskajiem motīviem."

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs ceturtdien pavēstīja, ka izmeklētāji strādā pie vairākām versijām. To vidū ir raķetes trieciens, sadursme ar bezpilota lidaparātu, dzinēja avārija un terorakts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LTRK veido pārstāvju tīklu ārvalstīs

Lelde Petrāne, 24.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) noslēgusi sadarbības līgumus ar pārstāvjiem sešās ārvalstīs: Igaunijā, Irākā, Itālijā, Samarā (Krievija), Vācijā un Katalonijā (Spānija).

Valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš skaidro: «Eksports un pārdošana ir divas uzņēmējdarbības «karstākās» tēmas šodien - mazā tirgus un katastrofālās demogrāfiskās situācijas dēļ tās savu aktualitāti Latvijā nezaudēs vēl ilgi. Šādos apstākļos viena no LTRK prioritātēm ir eksporta atbalsta stiprināšana. Šogad uzsākam visaptveroša LTRK pārstāvju tīkla izveidi.»

«LTRK pārstāvju uzdevums šajās valstīs būs nodrošināt un sekmēt sadarbību ar attiecīgās valsts uzņēmējiem, sniegt tiem dažādus biznesa pakalpojumus, sadarboties ar ārvalsts publiskā un nevalstiskā sektora institūcijām, uzņēmējus apvienojošajām organizācijām un Latvijas ārējām ekonomiskām pārstāvniecībām,» sacīja LTRK valdes loceklis Andris Vanags.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien naftas cena turpina palielināties, ņemot vērā, ka saspīlējums starp ASV un Irānu turpina augt.

Brent jēlnaftas cena pieauga par 2,4% līdz 70,24 dolāriem par barelu, kas ir augstākais līmenis vairāk nekā sešu mēnešu laikā. Savukārt ASV jēlnaftas WTI cena palielinājās par 2,1% līdz 64,36 dolāriem par barelu.

Naftas cena sāka kāpt piektdien, reaģējot uz ziņām, ka pēc ASV prezidenta Donalda Trampa pavēles Irākā nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Soleimani. Analītiķi gan norādījuši, ka cenas turpmākais virziens atkarīgs no tā, kāda būs turpmākā valstu reakcija un rīcība.

Irāka ir OPEC otrs lielākais naftas ražotājs, un decembrī valsts kopējie naftas pārstrādes apjomi sasniedza 4,6 miljonus barelu dienā.

RBC globālā izejvielu izpētes analītiķe Helima Krofta uzsvērusi, ka pagātnē šāds ģeopolitisks notikums izraisītu straujāku naftas cenu pieaugumu, un pašreizējā reakcija atspoguļo to, ka cenas kļuvušas salīdzinoši noturīgas pret šādām situācijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irāna sestdien atzinusi, ka notriekusi Ukrainas lidmašīnu, kuras katastrofā trešdien pie Teherānas dzīvību zaudēja visi 176 cilvēki, kas atradās gaisa kuģī.

"Irānas Islāma republika dziļi nožēlo šo katastrofālo kļūdu," tviterī pavēstīja Irānas prezidents Hasans Ruhani. "Bruņoto spēku iekšējā izmeklēšanā konstatēts, ka Ukrainas lidmašīnas drausmīgo katastrofu un 176 nevainīgu cilvēku nāvi diemžēl izraisījušas cilvēciskas kļūdas dēļ izšautas raķetes."

Ruhani piebildis, ka izmeklētāji turpina darbu, lai noskaidrotu atbildīgos par šo "nepiedodamo kļūdu" un sauktu tos tiesas priekšā.

Lidmašīna trešdien nogāzās dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz pagājušās piektdienas ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

86 gadu vecumā miris bijušais Francijas prezidents Žaks Širaks, kurš vadīja valsti no 1995.gada līdz 2007.gadam, ceturtdien paziņoja viņa ģimene.

«Prezidents Žaks Širaks nomira šorīt, savas ģimenes ieskauts,» paziņoja viņa znots Frederiks Salā-Barū.

Širaks divreiz ieņēma premjerministra amatu - no 1974.gada līdz 1976.gadam un no 1986.gada līdz 1988.gadam.

No 1977. līdz 1995.gadam Širaks bija Parīzes mērs.

Širaks bija viena no populārākajām politiskajām figūrām Francijā, neskatoties uz apsūdzībām korupcijā, kad viņš bija Parīzes mērs, par ko viņam 2011.gadā tika piespriests nosacīts divu gadu cietumsods.

Viņš nepiekrita tiesas lēmumam, bet to neapstrīdēja, sakot, ka franču tauta zina, ka viņš ir godīgs cilvēks, kurš strādājis tikai Francijas diženuma un miera labā.

Širaks prezidenta amatā tika ievēlēts 1995.gadā un 2002.gadā pārvēlēts, kopumā pavadot valsts galvas amatā 12 gadus. Tādējādi viņš kļuvis par otru ilgāk valdījušo prezidentu pēckara Francijā aiz Fransuā Miterāna, kurš ieņēma prezidenta amatu pirms Širaka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

OPEC vienojas nemainīt naftas ieguvi

LETA, 05.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC piektdien Vīnē notikušajā sanāksmē nolēma saglabāt pašreizējās naftas ieguves kvotas, paziņoja Saūda Arābijas naftas ministrs Ali al Nuaimi.

Tādējādi OPEC naftas ieguves apjoms arī turpmāks veidos 30 miljonus barelu dienā.

Šajā apjomā organizācijas naftas ieguves kvotas saglabājušās jau vairāk nekā trīsarpus gadus.

«[Naftas ieguves] griesti saglabājušies nemainīgi. Jūs būtu pārsteigti, uzzinot, cik draudzīgi aizritēja šī sanāksme,» norādīja Nuaimi.

Arī analītiķi iepriekš prognozēja, ka OPEC kārtējo reizi nolems naftas ieguves kvotas saglabāt nemainīgas, ņemot vērā vēlmi nosargāt savu tirgus daļu pret slānekļa naftas ieguves apjoma straujo pieaugumu ASV.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) gan vēsta, ka OPEC patiesībā iegūst 31,2 miljonus barelu naftas dienā, kas skaidrojams ar piegāžu pieaugumu no Saūda Arābijas un Irākas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Rīgas Lutera draudzes rīkotajā svētku mielastā piedalījās ap 70 cilvēku no patvēruma meklētāju izmitināšanas centra Mucenieki.

Kā sacīja draudzes mācītājs Linards Rozentāls, pasākums tiek rīkots, lai mazinātu atšķirību starp konfesijām un iepriecinātu cilvēkus kuri ir ļoti grūtā un neierastā situācijā.

«Šīs ir pateicības pusdienas. Šādu pasākumu rīkojam ceturto gadu. Iepriekš tas bija veltīts galvenokārt trūcīgiem cilvēkiem, bet šogad, ņemot vērā bēgļu tēmas aktualitāti, nolēmām, ka labākie viesi šajā pasākumā būs patvēruma meklētāji, kuri izmitināti Muceniekos. Un nav pretrunas saistībā ar to, ka šie cilvēki, lielākoties ir musulmaņi. Esam pārliecināti, ka pēc iespējas jācenšas mazināt atšķirības starp konfesijām, izceļot cilvēcības, labestības un līdzjūtības faktoru,» sacīja mācītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VentEko iekaro Irāku

Egons Mudulis, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienīgais Kurdistānā strādājošais Latvijas uzņēmums konsultē kurdus vides jautājumos; saskata biznesa iespējas arī citu nozaru kompānijām.

Pērnajā gadā panācis uzrāvienu darbam Irākas Kurdistānas reģionā, uzņēmums VentEko, kas darbojas vides aizardzības jomā, turpina regulāri sniegt konsultācijas Kurdistānas galvaspilsētas Erbilas pārvaldei par ilgtspējīgas attīstības koncepcijas izstrādi un ieviešanu. Galvenās pakalpojumu jomas ir administratīvo procesu uzlabošana institūciju ietvaros, konsultēšana par pilsētvides un vides infrastruktūras objektu plānošanu un investīciju piesaisti, DB stāsta VentEko īpašniece Arta Bažovska.

Viņa saskata plašas biznesa iespējas arī citiem Latvijas uzņēmumiem, jo īpaši tādēļ, ka sadarbībā ar VARAM un Ārlietu ministriju izdevies uz Latviju pirmajā ārvalstu vizītē atvest Kurdistānas reģiona Vides aizsardzības un attīstības pārvaldes (ministijas) jaunievēlēto direktoru un citas amatpersonas. DB nav ziņu par citu Latvijas uzņēmumu darbību Kurdistānā vai citviet Irākā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas karteļa līderi pauž vēlmi reformēties un turpināt sadarbību ar jauniem biedriem

Jēlnaftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) jau kādu laiku sadarbojas ar vairākiem šī resursa ieguvējiem, kuri nav šī karteļa sastāvā. Pamatā tas ticis darīts, lai pēc agrākā naftas cenas sabrukuma šajā tirgū sabalansētu pieprasījumu/piedāvājumu, mazinātu daudzu valstu jēlnaftas uzkrājumus un celtu cenu. Vēl decembrī tā saucamā «OPEC+» lēma kopējo melnā zelta ieguvi samazināt ap 1,2 miljoniem barelu dienā.

Šobrīd izskatās, ka šīs valstis ir ceļā uz arvien ciešāku sadarbību, un daži uzskata, ka jaunā alianse ir mēģinājums reformēt nosacīti mirstošo OPEC, kuru ik pa laikam pavada iekšējie konflikti un neapmierinātība ar organizācijas kopējo politiku, ko lielākoties diktē Saūda Arābija un pēdējā laikā – arī Krievija, ko var uzskatīt par OPEC sadarbības valstu līderi. Valdot šādam fonam, «OPEC un Krievija+» ir ceļā uz pavisam oficiālu partnerību, kur šis priekšlikums tikšot apspriests šā mēneša vidus sanāksmē Vīnē, liecina pieejamā informācija. Jaunais šo valstu sadarbības nolikums, ja tāds tiek pieņemts, paredz, ka trīs gadus reizi divos mēnešos regulāri turpinās gan OPEC, gan tās sadarbības valstu mītiņi, kuru laikā tiek spriests par esošās politikas īstenošanas izaicinājumiem un melnā zelta ieguves izmaiņām, atklājušas OPEC amatpersonas. Vairāki analītiķi piebilst – jebkurā gadījumā, visticamāk, kaut kāda vienošanās par sadarbību tiks pieņemta, jo tās neesamības gadījumā melnā zelta cena var sabrukt, ko iesaistītās puses negrib.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Kurdi gribt tiešo reisu ar Latviju

Egons Mudulis, 29.08.2013

Dara Džalils Al Hajats, Kurdistānas Tirdzniecības un rūpniecības kameru federācijas prezidents (pirmais no labās).

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviosavienojums ar Latviju pavērtu jaunas biznesa iespējas, saka kurdu uzņēmēju pārstāvji; airBaltic izvērtēs.

Latvijas kompāniju vadītājiem un īpašniekiem jāatbrauc uz Kurdistānu, lai savām acīm redzētu tukšās nišas dažādos uzņēmējdarbības sektoros, kuras viņi varētu aizpildīt, sarunā ar DB vairākkārt aicina ietekmīgās Kurdistānas Tirdzniecības un rūpniecības kameru federācijas (KTRKF) prezidents Dara Džalils Al Hajats.

Tam lieti noderētu tiešais reiss starp Rīgu un Erbilu (Irākas Kurdistānas reģiona galvaspilsēta). Viņaprāt, šāds maršruts būtu ekonomiski izdevīgs, taču tam priekšnosacījums ir vīzu izsniegšanas jautājums, kas jau šā gada septembrī arī tiks atrisināts.

AirBaltic ir izrādījis interesi par iespējamo jauno maršrutu, pēc tikšanās ar nacionālās lidsabiedrības pārstāvjiem norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvis Irākā Mareks Bažovskis. AirBaltic regulāri notiek sarunas ar vairākiem desmitiem lidostu un reģionu gan Eiropā, gan NVS, gan Tuvajos Austumos, norāda nacionālās lidsabiedrības korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags. Taču jebkādi paziņojumi seko tikai pēc lēmuma pieņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Uzbrucējs Jordānijā tūrisma objektā sadūris astoņus cilvēkus

LETA--AP/DPA, 06.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jordānijas ziemeļos populārā senpilsētā uzbrucējs trešdien sadūris vismaz astoņus cilvēkus, tostarp četrus tūristus, paziņojusi policija.

Sadurti trīs meksikāņu tūristi un viena šveiciete. Ievainoti arī divi policisti, gids un autobusa šoferis, pavēstīja Sabiedriskās drošības direktorāts.

Ievainotie nogādāti slimnīcās, bet uzbrucējs aizturēts un tiek nopratināts.

Viena sadurtā policista un viena meksikāņu tūrista stāvoklis raksturots kā smags.

Uzbrukums notika Džerašā, kura atrodas daudzi ievērojami Romas impērijas laiku arhitektūras pieminekļi.

Sociālajos medijos izplatījies video, kurā redzami vismaz divi ievainoti cilvēki, redzams, kā citi cilvēki cenšas viņiem palīdzēt un apturēt asiņošanu, un dzirdams, kā kāda sieviete kliedz spāņu valodā. Policija ir lūgusi pārstāt izplatīt šo video, norādot, ka tas uzskatāms par pārkāpumu un sāpina ievainoto cilvēku tuviniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru