Finanses

Eiropas topa klubiem divu miljardu eiro zaudējumi koronavīrusa dēļ

LETA/AFP, 26.01.2021

Jaunākais izdevums

Saskaņā ar finanšu eksperta "Deloitte" prognozēm 20 Eiropas visvairāk pelnošajiem futbola klubiem koronavīrusa pandēmija varētu izmaksāt vairāk nekā divus miljardus eiro.

"Deloitte" jaunākais ziņojums liecina, ka 20 analizēto klubu ieņēmumi slēgto stadionu un iztrūkstošo televīzijas naudu dēļ 2019./2020.gada sezonā samazinājušies par 1,1 miljardu eiro.

Daļa no šiem ieņēmumiem tiks atgūti 2020./21.gada sezonā. Finanšu gads lielākajā daļā klubu beidzas 30.jūnijā, un tas nozīmē, ka kādi naudas ienākumi un ienākumi no televīzijas apraides vietējās līgās un Eiropas sacensībās vēl nav iekļauti šīs sezonas skaitļos.

Tomēr pašreizējā vīrusa ietekme 2020/2021.gada sezonā radīs vēl lielāku iespaidu uz klubu finansēm ar līdz šim visā kontinentā slēgtiem stadioniem un bez pazīmēm, ka Covid-19 ierobežojumi tiktu mazināti.

Pat spēlēm ritot aiz slēgtām durvīm, raidorganizācijām ir kompensētas sākotnējā spēļu grafika izmaiņas un tukšo stadionu radītās atmosfēras trūkums.

Kompensācijas Eiropas piecās labākajās līgās - Anglijā, Spānijā, Vācijā, Francijā un Itālijā -, kā arī UEFA Čempionu līgas un Eiropas līgas sacensībās jau ir sasniegušas gandrīz 1,2 miljardus eiro.

"Futbols nav pasargāts no Covid-19 pandēmijas," saka Tims Bridžs no "Deloitte" Sporta darījumu grupas. "Ieņēmumu trūkumu veicina fanu izpalikšana stadionā, fanu tēriņi kluba veikalā un pārtikas un dzērienu pirkšana spēļu dienās. Un tā ir ieņēmumu sastāvdaļa, kas ir līdzīga ieņēmumiem, ko raidorganizācijas vai nu ir atguvušas vai to izmaksu atlikušas uz nākamo gadu."

Spānijas milzis "Barcelona" saglabāja savas pozīcijas ieņēmumu tabulas augšdaļā, neskatoties uz to, ka ienākumi samazinājās par 15 procentiem - līdz 715 miljoniem eiro.

Tomēr saskaņā ar kluba pirmdien publiskoto kontu informāciju, Katalonijas klubs joprojām ir ekonomiskajā krīzē ar arvien pieaugošo parādu nastu 1,2 miljardu eiro dēļ.

Madrides "Real" ieņem otro vietu, tikai 200 000 eiro atpaliekot no "Barca" ieņēmumiem.

Minhenes "Bayern" apsteigusi Mančestras "United" cīņā par trešo vietu, jo angļi pagājušajā sezonā nepiedalījās Čempionu līgā.

Ceturtajā vietā esošais "United" joprojām ir augstāk ierindotais Anglijas klubs starp septiņām premjerlīgas komandām labāko 20 skaitā, kuru skaitā ir arī "Liverpool", Mančestras "City", Londonas "Chelsea", Totenhemas "Hotspur", Londonas "Arsenal" un Liverpūles "Everton".

Sanktpēterburgas "Zeņit" sarakstā ir vienīgais klubs, kas neietilpst kādā no piecām labākajām līgām.

Pandēmijas ietekmē daži no lielākajiem klubiem ir veikuši reformu, lai garantētu lielākus ieņēmumus.

Ir pavīdējušas spekulācijas par pārspējušo Eiropas Superlīgas izveidi, taču pagājušajā nedēļā Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) un Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) brīdināja visus spēlētājus, kuri piedalītos šādās sacensībās, ka viņi riskē ar aizliegumu piedalīties lielos starptautiskos turnīros, piemēram, Pasaules kausa izcīņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdlaučos, Daugavas krastā, 65 000 m2 teritorijā top lielākais privātais daudzfunkcionālais sporta komplekss “LNK Sporta Parks”, informē projekta attīstītājs LNK Properties.

Kopējās investīcijas kompleksa attīstībā ir pieci miljoni eiro. Sporta kompleksa atklāšana plānota nākamā gada vasarā.

Līdz šim uzņēmums ir specializējies industriālo parku un dzīvojamo ēku būvniecībā, “LNK Sporta Parks” būs pirmā sporta būve, kuras celtniecību tas realizēs.

Kompleksā ietilps trīs mūsdienīgi pilna izmēra futbola laukumi, no tiem divi ar augstākās kvalitātes dabīgo zālāju, bet viens ar jaunākās paaudzes mākslīgo segumu; tiks izbūvēti arī pludmales volejbola, basketbola, 3x3 basketbola, strītbola, florbola, pludmales futbola un mazāka izmēra futbola laukumi.

Valdlaučos tiks izbūvēta arī konferenču zāle, ģērbtuves, dušas un citas tehniskās telpas sporta pasākumu nodrošināšanai. Kompleksā vienlaikus sportot varēs vairāk nekā 300 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandē no 25.septembra tiks atcelta obligātā pusotra metra distances ievērošana, kas bijusi spēkā 18 mēnešus, bet tiks pieprasīti Covid-19 sertifikāti daudzu vietu apmeklēšanai, otrdienas vakarā paziņoja premjerministrs Marks Rite.

Covid-19 sertifikāti, kas apliecina vakcinēšanos, pārslimošanu vai negatīvu testu, būs obligāti restorānu, sporta un kultūras pasākumu apmeklēšanai.

"Šī nav tāda diena, kad viss būs tā, kā bija pirms koronavīrusa. Vēl ir pārāk daudz inficēšanos, un pārāk daudz cilvēku tāpēc tiek ievietoti slimnīcās," brīdināja Rite.

Spēkā paliks daudzi citi pasākumi, tai skaitā sejas masku obligāta valkāšana autobusos, vilcienos un lidostās. Klubi drīkstēs atsākt darbu, bet tos vajadzēs slēgt ne vēlāk par pusnakti tāpat kā visus restorānus.

Atceļot pusotra metra distanci, būs iespējams uzņemt vairāk viesu koncertos, teātros, restorānos un kafejnīcās, bet tikai ar Covid-19 sertifikātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rihards Snikus pirmdien Tokijas paralimpiskajās spēlēs jāšanas sportā iejādē brīvā stila disciplīnā izcīnīja sudraba godalgu.

Snikus un viņa partnera zirga "King of the dance" sniegums sacensībās iejādē I pakāpes brīvā stila disciplīnā tika novērtēts ar 82,087%, kas bija otrs labākais rezultāts.

Uzvaru ar vērtējumu 86,927% svinēja amerikāniete Roksanna Tranela, bet bronzas medaļa tika Sārai Morganti no Itālijas ar vērtējumu 81,100%.

Brīvā stila sacensībās startēja astoņi sportisti.

Snikus tiesības startēt šajās sacensībās 18 sportistu konkurencē nopelnīja, piektdien iejādes individuālajās sacensībās izcīnot otro vietu.

Latvijas komandu Tokijā pārstāv paravieglatlēti Aigars Apinis, Diāna Dadzīte, Edgars Bergs un Baiba Rorbaha. Jāšanas sportā iejādes disciplīnā piedalās Rihards Snikus, peldēšanā Latviju pārstāv Jurijs Semjonovs, bet loka šaušanā pieteikta Ieva Melle.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas sportiste Diāna Dadzīte otrdien Tokijas paralimpiskajās spēlēs uzstādīja jaunu paralimpisko rekordu F-55 medicīnas grupā un izcīnīja bronzas medaļu šķēpmešanas sacensībās.

Dadzītei labākais metiens padevās ceturtajā piegājienā, kad šķēps aizmests 24,22 metru tālumā, kas ir jauns paralimpiskais rekords F-55 medicīnas grupā.

Šķēpmešanā startēja arī sportistes no F-56 medicīnas grupas. Uzvaru ar jaunu pasaules rekordu 24,50 metri svinēja Irānas pārstāve Hašemije Motagiani Moavi. Sudraba godalga ar 24,39 metrus tālu metienu brazīlietei Raisai Rošai Mačado.

Latvijas pārstāve otrajā un piektajā mēģinājumā palika bez rezultāta. Pirmajā piegājienā viņa rīku raidīja 23,98 metru tālumā, trešajā - 23,68 metri, savukārt sestajā mēģinājumā sasniegti 23,34 metri.

Dadzīte pirms pieciem gadiem Riodežaneiro spēlēs uzvarēja ar jaunu pasaules rekordu 23,26 metri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vieglatlēte Diāna Dadzīte piektdien Tokijas paralimpiskajās spēlēs diska mešanas sacensībās izcīnīja sudrabu, sagādājot Latvijai pirmo godalgu.

Dadzīte, kura startēja F55 veselības grupā, sudrabu ieguva sestajā mēģinājumā, kad rīku aizmeta 25,02 metru tālumā. Iepriekšējā mēģinājumā Dadzīte disku raidīja par 97 centimetriem tuvāk, sacensību beigās sasniedzot divus personīgos rekordus pēc kārtas.

Sacensības Dadzīte sāka ar 23,01 metru tālu metienu, sekoja 23,40, 22,31 un 23,10 metrus tāli raidījumi.

Uzvaru svinēja ķīniete Feisji Donga, kura disku aizmeta 26,64 metrus tālu un sasniedza jaunu Āzijas rekordu. Bronzas medaļa ar rezultātu 24,11 metri meksikānietei Rozai Marijai Kazaresai Gerero.

Diska mešanas finālsacensībās piedalījās 11 sportistes, no kurām Krievijas Olimpiskās komitejas komandas pārstāve Natālija Čebakova palika rezultāta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas paralimpiskais jātnieks Rihards Snikus, startējot ar zirgu "King Of The Dance", piektdien Tokijā iejādes individuālajās sacensībās izcīnīja otro vietu un tiesības piedalīties brīvā stila disciplīnā.

Snikus startēja ar pirmo numuru, bet no 17 konkurentiem viņu spēja apsteigt vienīgi amerikāniete Roksanne Trunela. Latvijas paralimpieša un viņa zirga sniegums maršrutā tika novērtēts ar 80,179%. Trunela nopelnīja 81,464%.

Astoņi labāko rezultātu sasniegušie sportisti pirmdien spēkosies brīvā stila disciplīnā.

Snikus un Trunela bija vienīgie sportisti, kuri no tiesnešiem saņēma vismaz 80% vērtējumu. Bronzas medaļu izcīnīja Sara Morganti no Itālijas, kuras sniegumu novērtēja ar 76,964%.

Tikmēr Baiba Rorbaha, kura startē F32 veselības grupā, vieglatlētikas stadionā plkst.13.10 pēc Latvijas laika vālītes mešanas sektorā sāks cīņu par medaļām. Vālītes mešanas finālā kopumā startēs deviņas sportistes.

Komentāri

Pievienot komentāru