Forevers valdes priekšsēdētājs: Mājražotāji ir nekonkurētspējīgi 

Ir mājražotāji, kas iepērk mūsu produkciju un pēc tam to pārdod tālāk kā savu, laikrakstam Dienas Bizness stāsta gaļas pārstrādes uzņēmuma Forevers valdes priekšsēdētājs Andrejs Ždans.

Rūta Kesnere, 27.9.2019
1/3

Andrejs Ždans

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Fragments no intervijas, kas publicēta 27. septembra laikrakstā Dienas Bizness:

Kāda ir rūpniecisko ražotāju kā Forevers konkurence ar mājražotājiem? Īpaši Rīgas Centrāltirgū vērojams, ka pircēji ļoti labprāt izvēlas mājražotāju preci.

Es uzskatu, ka mājražotāji ir nekonkurētspējīgi. Tie var nopelnīt izdzīvošanai, bet ne vairāk. Problēma ar mājražotājiem ir tā, ka daudzi pārkāpj sanitāri higiēniskās normas savu produktu ražošanā, proti, tie neievēro tos standartus, kas rūpnieciskajiem ražotājiem ir obligāti. Vēl jāuzsver, ka ir mājražotāji, kas iepērk mūsu produkciju un pēc tam to pārdod tālāk kā savu, tikai jau ar atbilstošu uzcenojumu. Es uzskatu, ka mājražotāji lielā mērā ir skaista ilūzija cilvēkiem, kam ir nauda, lai pirktu dārgus produktus.

Vai neesat domājuši palielināt vietējās izcelsmes cūkgaļas izmantošanu? Kādēļ tik liels ir importa īpatsvars?

Tuvākajos gados noteikti neplānojam palielināt vietējās izcelsmes cūkgaļas iepirkšanu. Tas būtu neprāts. Gan tāpēc, ka cūku mēra dēļ ir samazinājies cūku skaits, gan tādēļ, ka vietējie zemnieki nespēj nodrošināt vajadzīgo kvalitāti un apjomus. Cūkgaļu mēs pārsvarā importējam no Beļģijas. Mums galvenie kritēriji, iepērkot gaļu, ir kvalitāte, stabilas piegādes un spēja nodrošināt nepieciešamos apjomus.

Raksts turpinās pēc reklāmas

Vai jūsu nozarē – gaļas izstrādājumi – dominē cena vai kvalitāte? Vai ir vērojama tendence, ka pircēji izvēlas premium produktus?

Pasaulē ir vērojama tendence, ka olbaltumvielas dominē pār ogļhidrātiem. Tas, protams, nāk mums par labu, jo olbaltumvielām bagātu produktu patēriņš pieaug. Tajā pašā laikā mēs strādājam parastajā, nevis premium segmentā, jo mums vienkārši nav tādu izejvielu. Piemēram, slavenais prošuto šķiņķis tiek ražots no īpaši audzētiem lopiem, un to iepirkuma cena ir ļoti augsta. Jāteic, ka Latvijas gaļas produktu pircēji ir ļoti konservatīvi, kas nevēlas īpašas inovācijas un dod priekšroku labas kvalitātes vidējās klases gaļas izstrādājumiem. Pircējiem ir svarīga gan kvalitāte, gan cena. Ja runājam par kvalitāti, tad daudzi ražotāji diemžēl nodarbojas ar negodīgu mārketingu. Piemēram, uz etiķetes ir norādīts, ka izstrādājums satur 90% gaļas, kas tehniski nav iespējams. Jo saskaņā ar ES regulējumu gatavos gaļas izstrādājumos, piemēram, desās, cīsiņos utt., par gaļu netiek uzskatīts speķis, cīpslas, āda, kauli, mehāniski atdalīta gaļa, subprodukti. Līdz ar to ir skaidrs, ka saražot tādu desu vai cīsiņus, kuros nav nedz speķa, nedz ādas, nedz mehāniski atdalītas gaļas, bet ir tikai 100% gaļa, nemaz nav iespējams. Augstākais iespējamais gaļas procents ir 85%. Ja kāds ražotājs savai produkcijai norāda augstāku gaļas procentu, tad skaidrs, ka tas ir negodīgs mārketings. Piemēram, Vācijas tirgū jūs neatradīsiet gaļas izstrādājumus bez E vielām un ar 90% gaļas. Tāds ražotājs, kas kaut ko tādu norādītu uz etiķetes, tūdaļ tiktu iesūdzēts tiesā.

Visu interviju lasiet 27. septembra laikrakstā Dienas Bizness, meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Tevi varētu interesēt

Uzņēmums Lockero ražo gudrās mantu glabātuves, kas ar pirksta noskenēšanu dod piekļuvi...

Atbalstot Ekonomikas ministrijas ierosinājumu, Ministru kabinets noteicis stingrākas drošības prasības...

Nolietotu detaļu atjaunošana, to remonts komplektā ar nestandarta iekārtu projektēšanu un izgatavošanu...

Mazu izmēru metāla virpoto detaļu ražošanas uzņēmums SIA Baltma, audzējot ražošanas apjomus,...

SIA Leax Rēzekne investē 12 miljonus eiro jaunā ražošanas līnijā un iekāpj...

Nepalaid garām

Latvijas tehnoloģiju uzņēmumi saredz iespēju darbiniekiem strādāt attālināti, taču ļaut strādāt...

Novembra sākumā Rīgā, Ģertrūdes ielā atklāts salons BG Suits, kas piedāvā gan...

«Dažreiz vajadzīga cita perspektīva, kā uz lietām paskatīties,» par savu nesen gūto pieredzi...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

Izdevniecība Dienas bizness ar 12.novembri izdod iknedēļas biznesa žurnālu, kas aizstās laikrakstu...

Savu eko māju no salmu paneļiem Raiskuma pagastā būvē arī latviešu modele...

No šīs sadaļas

«Pihtla õleköök» ir Igaunijas senākā amatalus darītava, kas nodarbojas gan ar Sāremā...

Nepilnu desmit kilometru attālumā no Sāremā salas lielākās pilsētas Kuresāres, mazā ciematiņā...

Olu ražotājs «Alūksnes putnu ferma» plāno ieguldīt līdz sešiem miljoniem eiro divās...

Saldumu ražotājam SIA «Skrīveru saldumi» 2018./2019. finanšu gadā izdevies palielināt apgrozījumu...

Ar oktobra vidu darbību pārtrauks pirmais Kurts Coffee kafijas namiņš Krišjāņa Barona...

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un Slimību un profilakses centra (SPKC) paziņojumi,...

Pārtikas uzņēmumam turpmāk par neatbilstošiem pārtikas nekaitīguma rādītāju rezultātiem...

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir atļāvis SIA «Jelgavas augļi» dārzeņu apstrādes...

Šogad vasarā likvidēti uzņēmumi, ar kuriem iepriekš tika pārvaldīts «Tokyo City» ēstuvju...

Noslēdzies SIA Top Food izsludinātais konkurss par siera vārīšanas un formēšanas līnijas...