Citas ziņas

Kojās vietu netrūkst; nereti starpposms līdz īres dzīvokļa atrašanai

Dienas Bizness, 30.08.2013

Džens Dzjuņs Sjao (no kreisās) un Guaņs Bo pirms dažām dienām ieradušies no Ķīnas, lai Latvijas Universitātē studētu ekonomiku un datorzinātni. Kopmītnēs Prima par īri katrs maksā 65 latus mēnesī.

Foto: Kristaps Kalns, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Daudzi studenti dienesta viesnīcas izmanto tikai līdz īres dzīvokļa atrašanai, savukārt vietu trūkums viesnīcās vairs neesot aktuāla problēma, noskaidrojis laikraksts Diena.

Dienesta viesnīcu vadītāji atklāj, ka jau apmēram sešus gadus nav nācies gultasvietas dalīt pēc deklarētās dzīvesvietas attāluma principa. «Šobrīd gan brīvu vietu ir maz, bet mācību gada sākumā tas ir raksturīgi – daudzi kopmītnes izmanto kā pagaidu apmešanās vietu, līdz atrod sev piemērotu īres dzīvokli,» tendenci novērojusi Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studentu viesnīcu daļas vadītāja Iveta Sveržicka.

Viņa piebilst, ka uz ielas neviens students gan netiek atstāts, un vienā no astoņām RTU dienesta viesnīcām ar kopumā teju trim tūkstošiem gultasvietu pajumte vienmēr atrodoties. Savukārt Latvijas Universitātes (LU) kopmītnēs var tikt izmitināti 2,4 tūkst. studentu, taču šogad vien pmatstudijām reģistrējušies vairāk nekā trīs tūkstoši cilvēku, un jāņem vērā, ka lielāko daļu gultasvietu aizņem «veterāni», kuri tur dzīvo visu studiju laiku, raksta Diena.

Pilna laika studentiem mēnesī kopmītņu cenas ir šādas: Rīgas Stradiņa Universitāte – 35– 120 Ls, LU – 32–37 Ls, LU Prima 65–180 Ls, RTU – 32–40 Ls, Daugavpils Universitāte – 28 Ls, Vidzemes Augstskola – 30–35 Ls, Ventspils Augstskola – 29–43 Ls, Latvijas Lauksaimniecības universitāte – 19–58 Ls, Biznesa augstskola Turība – 25 Ls.

Lielāku maksu par dzīvošanu savās dienesta viesnīcās teju visas augstskolas piemēro ārvalstu studentiem, taču viņiem atvēlētajos ēku stāvos ir labāki apstākļi un atdalītas sanitārās telpas. Aptaujātie apmaiņas studenti atklāj, ka viņu dzīvošanai atvēlētais mēneša budžets svārstās no 200 līdz 400 Ls. Vairākums vietējo studentu par šādu summu var tikai sapņot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgumam tuvojas studentu kopmītņu ēkas SHED būvniecība Pārdaugavā, blakus Latvijas Universitātes ēkai, kuras izveidē Lietuvas ieguldījumu fondu pārvaldītājs “I Asset Management” investē 12 miljonus eiro.

Topošais komplekss, kura atklāšana plānota septembrī, atbilst pasaules labāko universitāšu studentu izmitināšanas standartiem un būs lieliska alternatīva vecajiem kopmītņu namiem, kas būtiski atpaliek no mūsdienu vajadzībām, kā arī privātajiem īres dzīvokļiem.

SHED būs pieejams visiem Rīgas augstāko izglītības iestāžu vietējiem un ārvalstu studentiem un citiem jaunajiem profesionāļiem. Šai studentu mājai ir arī “dvīņubrālis” Viļņā, kur arī tiek pabeigts šāds komplekss.

SHED kompleksu Rīgā un Viļņā ģenerāldirektore Egle Garniene uzsver, ka šādi studentu nami ir vēl salīdzinoši jauns mājokļu veids, taču pieprasījums pēc tiem pakāpeniski tuvojas tām valstīm, kur tie darbojušies jau gadiem ilgi. Pieprasījumu arī strauji veicinājušas valstī augošās īres cenas un studentu vēlme dzīvot modernā vidē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fotogrāfs un žurnālists Paskāls Dumonts fotogrāfijās iemūžinājis vairāku Maskavas izglītības iestāžu kopmītnes.

Blaktis un tarakāni ir studentu nelūgtie viesi, un tekoši griesti nevienu nepārsteidz. Skatieties raksta galerijā! Lai arī tā sauktās kojas nevienu nevilina, īres cenas Krievijas galvaspilsētā liedz iespēju izvēlēties sev tīkamāku mājokli.

To, kādās kopmītnēs dzīvo RTU un RSU studenti, skatieties, klikšķinot šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Nordic Homes būvē studentiem Lielbritānijā

Anda Asere, Māris Ķirsons, 09.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Nordic Homes ražotajām modulārajām mājām – gatavām studijas tipa dzīvokļu «kastītēm» – atrasts noiets Apvienotajā Karalistē , ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Uzņēmums šīs «kastītes» nosūta klientiem Lielbritānijā, kuri tās savā būvobjektā sastiprina kopā. «Parasti celtniecības procesā ir jāgaida, kamēr pamati ir gatavi, un tikai tad var sākt būvniecību. Mēs jau sākam ražot moduļus, kamēr būvnieks gatavo pamatus. Piemēram, kad sadarbības partneris Liverpūlē bija pabeidzis pamatus, aizvedām moduļus un divarpus nedēļu laikā bija gatavi pirmie četri stāvi. Atkarībā no projekta laika ietaupījums ir no 30 līdz 50%. Investoriem tas ir īpaši svarīgi, piemēram, Liverpūles projektā dzīvokļus varēs izīrēt gadu ātrāk, nekā tas būtu bijis tradicionālā celtniecībā. Mērot investīciju atdevi, tas ir būtiski – jo ātrāk atgūsti ieguldīto, jo lielāka projekta atdeve,» skaidro Pauls Dzintars Kalniņš, SIA Nordic Homes izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas aktīvu pārvaldīšanas kompānija I Asset Management sākusi Torņakalnā būvēt modernu privāto viesnīcu studentiem.

Projekta investīciju kopapjoms ir 12 miljoni eiro.

I Asset Management projektu attīsta partnerībā ar līdzinvestoriem SIA MBC Capital un SIA Bonum Management, kas iegādājās zemes īpašumu un atbild par projekta dizainu un atļaujām. Būvniecības ģenerāluzņēmējs ir kompānija AS LNK Industries.

Projekts Rīgā ir daļa no I Asset Management studentu mājokļu attīstības stratēģijas, kas paredz attīstīt modernas studentu viesnīcas Baltijas valstīs un citviet Centrāl-Austrumeiropā.

Studentu viesnīca tiek būvēta studentiem draudzīgajā Torņakalna apkaimē - Jelgavas ielā 12, kas atrodas Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra tuvumā. Tā ir ērta vieta, lai dotos arī uz citām augstākās izglītības iestādēm. Plānots, ka jaunā studentu viesnīca Rīgā sāks darbu 2022.gadā. Sešu un četru stāvu ēkās 6600 kvadrātmetru platībā būs izvietotas 240 atsevišķas istabas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka karkasa konstrukciju – moduļu ražotājs SIA Nordic Homes veiksmīgi apguvis Lielbritānijas tirgu. Nākamā pietura – Norvēģija , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Nordic Homes ražotās koka konstrukcijas ir izmantojamas studentu kopmītņu, daudzstāvu dzīvojamo māju, sabiedrisko ēku un privātmāju celtniecībai.

Četros gados uzņēmuma pieredzes krātuvē ir vairāk nekā 50 projekti; lauvas tiesa no tiem ir realizēti Lielbritānijā, kur uzbūvētas sešas daudzstāvu ēkas, ko veido 682 moduļi. Lielākā daļa ir studentu kopmītnes, bet pārējie – augstas kvalitātes dzīvokļi. «Līdz šim Latvijā realizēti 5-10% no visiem saražotiem moduļiem. Šobrīd aktīvi strādājam pie Zviedrijas un Norvēģijas tirgus apguves. Esam tikušies ar vairākiem potenciāliem sadarbības partneriem. Plānojam Skandināvijā sākt strādāt nākamā gada martā,» stāsta SIA Nordic Homes valdes loceklis Pauls Dzintars Kalniņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Lai jaunieši gribētu mācīties, vidusskolai ir jābūt sasniedzamai

Edgars Grīnis, Rīgas Tālmācības vidusskolas direktors, 13.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstoties mūsdienu tehnoloģijām un mākslīgajām intelektam, cilvēka darbs vienkāršās profesijās aizvien vairāk tiks automatizēts. Tas nozīmē, ka nākotnē izzudīs tās profesijas un darbi, ko var veikt bez vidējās izglītības. Tāpēc mums jau šodien jādomā par to, kā motivēt jauniešus mācīties un iegūt vidējo izglītību.

Vienkāršo darbu darītāji kļūs aizvien nevajadzīgāki, tāpēc vidējā izglītība ir must have. Lai jaunieši gribētu mācīties, vidusskolai ir jābūt sasniedzamai, taču Izglītības un zinātnes ministrijas pētījumā par optimāla vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveidi publicētajā Latvijas kartē redzams, ka strauji pieaug to reģionu skaits, kuros ceļš līdz skolai jāmēro vismaz stundu (ar vieglo auto labos laika apstākļos).

Sarūk internātskolu skaits

Runājot par skolu pieejamību, tiek uzsvērts princips – jaunākajām klasēm skola iespējami tuvu dzīvesvietai, kas ir pilnīgi pareizi, taču mēs nedrīkstam aizmirst arī par lielākiem bērniem un jauniešiem, kuriem lielie attālumi jau pamatskolā var mazināt motivāciju mācīties. Un mazinot bērna vēlmi mācīties jau pamatskolā, mēs nevaram gaidīt, ka viņš ar prieku dosies uz vidusskolu. Ja līdz šim attālākajos un mazāk apdzīvotajos reģionos risinājums bija internātskolas vai skolu internāti, kopmītnes, tad no šī gada par internātskolu uzturēšanu valsts vairs nemaksās un tās pāriet uz pašvaldību pleciem. Tas ir iemesls, kāpēc pašvaldības vairākas internātskolas reorganizējušas vai pat slēgušas. Valsts naudu saņems vairs tikai divas internātskolas. Tā kā nav dzirdēts arī par plāniem būvēt kopmītnes pie vidusskolām, tad nopietni jāskata jautājums par to pieejamību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Pārdoti seši valstij nevajadzīgi īpašumi

Monta Glumane, 04.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) pirmajā izsolē ar lejupejošu soli pārdevusi sešus degradētus valsts īpašumus, informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna.

Izsoles tika rīkotas, lai optimizētu valsts īpašumu portfeļa pārvaldību un ilgstoši neuzturētu īpašumus, kuri nav nepieciešami valsts pārvaldes funkciju nodrošināšanai nākotnē un nav efektīvi no valsts līdzekļu izlietojuma viedokļa.

VNĪ pirmajā izsolē ar lejupejošu soli tika pārdoti seši īpašumi reģionos. Lielākie no tiem - Jāņa muiža, divi īpašumi Priekuļu novada Jāņmuižā, Ozolu gatvē 3 un 5, kas atrodas uz privātas zemes. Par 5000 eiro pārdota bijusī skolas ēka, savukārt par 3700 eiro atsavināta blakus esošā bijusī kopmītnes ēka. Šo īpašumu uzturēšana Jāņmuižā valstij gadā izmaksā aptuveni 7000 eiro. Tāpat ar lejupejošās izsoles metodi par kopējo summu 1690 eiro atsavināti četri īpašumi - divi zemes gabali Rūjienas novadā (602 kvadrātmetru platībā Jaunā ielā 1 un 1571 kvadrātmetru platībā zeme Dzirnavu ielā 21A), garāžu boksi Jāņmuižā, Lauku ielā 10, kā arī 1/5 domājamā daļa no veikala Gaujienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Radisson Blu Rīdzene Hotel ģenerāldirektoru Jāni Vālodzi

Lelde Petrāne, 14.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Radisson Blu Rīdzene Hotel ģenerāldirektors Jānis Vālodze. Radisson Blu Rīdzene Hotel ir pieczvaigžņu viesnīca Rīgas centrā ar 95 istabām un darbojas ar Radisson Blu zīmolu kopš 2010. gada 1. jūnija.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Viesnīcas man ir šķitušas interesantas un patikušas jau no pašas bērnības, kad ceļoju kopā ar vecākiem, bet mērķtiecīgi uz to nekad neesmu gājis. Pēc vidusskolas beigšanas iestāšanos tūrisma skolā noteikti varētu raksturot kā nejaušību, jo tāda īpaša plāna, ko darīt, man nebija. Runājot par uzņēmumu, darbs starptautiskā viesnīcu tīklā, manuprāt, ir noteikti labākā izvēle profesionālā ziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: RSU atklāj dienesta viesnīcu, kuras izveidē investēti 4,5 miljoni eiro

Zane Atlāce - Bistere, 13.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, Dārza ielā 5 trešdien, 13.decembrī atklāta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) dienesta viesnīca, kas ir pirmā no jauna uzbūvētā dienesta viesnīca studentiem kopš Latvijas neatkarības atgūšanas, informē mācību iestādē.

Jaunā viesnīca papildinās studiju un pētniecības kompleksu RSU galvenās ēkas Dzirciema ielā 16 teritorijā un piedāvās 220 studentiem labiekārtotus un modernus viesnīcas numuriņus, no kuriem četri ir piemēroti cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Ēkas celtniecībā RSU ieguldījusi vairāk kā 4,5 miljonus eiro no saviem līdzekļiem.

Jaunā studentu dienesta viesnīca ir ēka ar trīs stāviem un vienu pazemes stāvu. Ēkas kopējā platība ir aptuveni 5400 m2, tur ir izveidoti 135 dienesta viesnīcas numuriņi 220 personām, no kuriem četri ir piemēroti cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Dienesta viesnīcā ir telpas studentu atpūtai un mācībām, bet pagrabstāvā - veļas mazgātava un sporta telpa. Uzbūvēta ir arī novietne velosipēdiem un autostāvvieta 70 automašīnām, tostarp arī četriem elektromobiļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Lembergs: Latvijai neviena priekšā nav jāklanās

Sanita Igaune, 30.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā politiķiem trūkst mugurkaula un kompetences; energoneatkarības jomā būtu jāsāk kaut ko darīt, ne tikai tukši muldēt

Tā Dienas Biznesa (DB) klubā, kas apvieno ietekmīgākos Latvijas uzņēmējus, norādīja Ventspils mērs Aivars Lembergs. Viņš atgādina, ka Latvija tika uzņemta Eiropas Savienībā (ES) pirms desmit gadiem kā nabadzīgākā valsts, un šobrīd valstij tiek uzspiestas dažādas ES prasības, kuras izstrādā un faktiski pieņem bagātās valstis, kas pēc sava sociāli ekonomiskās attīstības līmeņa ir daudz reižu bagātākas nekā Latvija. Tāpēc tām realizēt prasības ir daudz vienkāršāk, savukārt mēs, akli sekojot šīm prasībām, pieturamies pie principa, ka precīzi tās pildīsim, un pēc tam brīnāmies, ka Latvijai ļoti grūti klājas.

Darbaspēka jautājums

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

KP: Izglītības iestādēm ir jāpārskata dienesta viesnīcu izmitināšanas cenas tūristiem

Db.lv, 05.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP), veicot tirgus uzraudzību par izglītības iestāžu darbību, nodrošinot dienesta viesnīcas pakalpojumus trešajām personām, rosina gan pārskatīt esošo normatīvo regulējumu, kas regulē maksas pakalpojumu izcenojuma noteikšanu publiskām personām, gan izglītības iestādēm pārvērtēt, vai to dienesta viesnīcu darbība konkrētajā tirgū ir nepieciešama.

KP ierosināja tirgus uzraudzību pēc vairākkārt saņemtām sūdzībām, par potenciāliem konkurences ierobežojumiem, izglītības iestāžu dienesta viesnīcām iznomājot naktsmītnes tūristiem. Tirgus uzraudzības mērķis bija veikt dienesta viesnīcu darbības analīzi, sniedzot pakalpojumus trešajām personām, t.i., tūristiem, un identificēt normatīvā regulējuma prasības, kas, iespējams, veicina atšķirīgus konkurences apstākļus.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem izglītības iestādes var sniegt maksas pakalpojumus, ja vien tas netraucē izglītības programmu īstenošanu. Tirgus uzraudzības ietvaros KP secina, ka teju visas dienesta viesnīcas, nosakot izcenojumu, ievēro Ministru kabineta (MK) 2011.gada 3.maija noteikumos Nr. 333 noteikto metodiku maksas pakalpojuma izcenojuma noteikšanai, ka samaksa par pakalpojumu nedrīkst pārsniegt ar pakalpojuma sniegšanu saistītās izmaksas. Tādējādi tūristiem pie samaksas par dienesta viesnīcu netiek pievienots peļņas apmērs. Šāda situācija rada nevienlīdzīgus konkurences apstākļus, publiskām personām konkurējot ar privātajām tūrisma mītnēm par identisku pakalpojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbu pārtraukusi viesnīca "Hotel Ērgļi" un kafejnīca "Kore", kas atradās viesnīcā, liecina viesnīcas direktores paziņojums "Facebook".

"Mums ir no sirds žēl paziņot, ka mūsu viesnīca "Ērgļi" un kafejnīca "Kore" pārtrauc darbu. Paldies par kopā būšanu, atbalstu, labajām atsauksmēm un smaidīgajām sejām. Mēs ceram, ka skaistā viesnīcas ēka nestāvēs tukša un kādam tā būs vajadzīga… uz redzēšanos! Un varbūt kaut kad nākotnē…," teikts paziņojumā.

Kopumā viesnīcā bija pieejami 21 numuriņi, bet vietu kopskaits sasniedza 57 (ar papildvietām līdz 100). Viesnīcā bija arī kafejnīca "Kore", konferenču zāle un SPA.

Viesnīca dibināta 2001.gadā. Tās juridiskā adrese ir Ērgļi, Rīgas iela 31, bet darbības veids: izmitināšana viesnīcās un līdzīgās apmešanās vietās. SIA "Kārlis un partneri", kam pieder "Hotel Ērgļi", apmaksātais pamatkapitāls ir 414,2 tūkstoši eiro, liecina "Lursoft" dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inflācijas un pieprasījuma pieauguma ietekmē pēdējā pusgada laikā īres maksas gan Rīgas centrā, gan apkaimēs būtiski palielinājušās – tas ietekmē gan studentus, kas vēlas īrēt mājokļus galvaspilsētā, gan īres tirgu kopumā, norāda Mārtiņš Grīnbergs, CBRE Baltics vecākais tirgus analītiķis.

Latvijā un Baltijā profesionālais īres tirgus vēl tikai veidojas, atzīmē M. Grīnbergs, uzsverot, ka jau šobrīd ir attīstītāji un investori, kas ir iesaistījušies īres namu būvniecībā un renovācijās, tomēr esošais piedāvājums vēl arvien ir nepietiekams. Varam sagaidīt, ka tuvākajos divos, trīs gados mēs noteikti redzēsim vairākus no jauna būvētus īres namus gan pilsētas centrā, gan arī lielāko universitāšu tuvumā, tāpat turpināsies arī pilsētas centrā esošo namu renovācijas darbi, prognozē CBRE Baltics vecākais tirgus analītiķis.

Problēma pastāv

Ja runājam par specifiskiem studentu akomodācijas projektiem, tad jāsaka, ka arī šādu namu būvniecību tirgū jau varam novērot un, visticamāk, tas turpināsies arī nākotnē, teic M. Grīnbergs. “Tajā pašā laikā jāatceras, ka tas ir nišas produkts, kam ir grūti prognozēt kopējo pieprasījumu. Jāatzīmē, ka studiju gadi paši par sevi ir izaicinājumu pilni, tomēr šobrīd studentiem mēs ieteiktu paskatīties nedaudz plašāk. Kā viens no variantiem ir mājokļu meklēšana pilsētās Rīgas tuvumā – Ādažos, Carnikavā, Salaspilī, Ikšķilē, Ogrē, Jelgavā un citās pilsētās, kur īres maksas ir krietni zemākas nekā galvaspilsētā. Tajā pašā laikā nevajadzētu aizmirst, ka studentam pat būtiskāks par pašu dzīvesvietu ir sociālais burbulis, kas veidojas ap to. Neliels dzīvoklis privātā studentu īres namā izmaksā tikpat, cik īres dzīvoklis mikrorajonā, bet papildus piedāvā plašu pakalpojumu spektru, padarot šos īpašumus pievilcīgus galalietotājam ne tikai finansiāli, bet arī sociāli,” spriež M. Grīnbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien atklāta rekonstruētā sociālā dzīvojamā māja Zandartu ielā 2 A (iepriekšējā adrese – Meldru iela 58), informēja Rīgas domes pārstāvji.

Tādējādi pašvaldības dzīvojamais fonds ir papildināts ar 133 atsevišķiem dzīvokļiem, no kuriem 127 ir vienistabas, to skaitā arī septiņi servisa dzīvokļi personām ar kustību traucējumiem un seši divistabu dzīvokļi.

Pirms renovācijas piecstāvu mājā Meldru ielā 58 bija kopmītnes tipa ēka ar 117 istabām un kopējiem sanitārajiem mezgliem un virtuvēm. Renovācijas gaitā mājai mainījās adrese, jo tika pārvietota ēkas centrālā ieeja.

Jaunos sociālos dzīvokļus saņem rīdzinieki, kas reģistrēti attiecīgajā dzīvokļu rindas reģistrā. Pēc Mājokļu un vides departamenta datiem, šādi mājokļi šobrīd nepieciešami 1817 galvaspilsētas iedzīvotājiem. Patlaban tiek būvētas vēl trīs sociālās dzīvojamās mājas ar 287 dzīvokļiem Imantas 8. līnijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Portrets: KVADRO valdes priekšsēdētājs Andris Madelis

Armanda Vilciņa, 18.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai bizness ilgtermiņā spētu augt un attīstīties, to vajadzētu balstīt tikai uz pašu nopelnīto naudu, nevis neskaitāmiem kredītiem un aizņēmumiem, domā Andris Madelis, SIA KVADRO valdes priekšsēdētājs.

Kad attīstībā un ražošanā iegulda to, ko esi nopelnījis, uzņēmuma darbība ir daudz drošāka, spriež A.Madelis, piebilstot, ka jebkuram biznesam ir jātiecas pēc stabiliem rādītājiem, nevis straujas īstermiņa izaugsmes. Uzņēmumi, kas piedzīvo ļoti būtisku izaugsmi, pāris gadus pēc šī pieauguma nereti vairs nespēj izdzīvot, jo, kad iekustināts jaudīgs motors, atkal samazināt ražošanas apjomus ir teju neiespējami, secina SIA KVADRO valdes priekšsēdētājs, atzīmējot, ka nedrīkst aizmirst arī par produkta kvalitāti. Jebkura biznesa veiksmes pamatā primāri ir kvalitatīvs produkts, kas klientiem pieejams par pieņemamu cenu. Ja šie nosacījumi izpildīti, netrūks arī rezultātu, atzīmē A.Madelis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Papildināta - Eksperiments: Kā es vergoju Latvijas uzņēmumā par 20 eiro dienā

Db.lv, 17.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pievienots uzņēmuma komentārs.

Žurnālista un blogera Denisa Bartecka eksperiments šoreiz aizvedis viņu uz Dreiliņiem.

Ieskats sociālajā tīklā Facebook publicētajā D. Bartecka materiālā:

Ik nedēļu no Latgales autobuss ved cilvēkus uz galvaspilsētu. Uz darbu. Uz lielu Latvijas kompāniju. Kompāniju, kuru zina ikviens. Cilvēki brauc strādāt smagu, fizisku darbu. Sešas dienas nedēļā. Ar nereālu darba grafiku. Ar nožēlojami zemu algu. Cilvēki brauc uz verdzību, turklāt brīvprātīgi. Un ne vienu reizi vien. Brauc ar autobusiem, kuri pastāvīgi kursē vairākas reizes nedēļā. Es solīju izmēģināt šo darbu pats un pastāstīt, kā tas bija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūziķis Igo Bauskas novada Ceplī izveidojis jaunu tūrisma objektu «Igo Mūzikas un mākslas centrs Ceplis».

Šobrīd mūziķis piedāvā apskatīt vēsturisko Kaļķu dedzinātavu - industriālo ēku ar masīvu skursteni centrā var apskatīt divos stāvos, kā arī ielūkoties skurstenī no iekšpuses. Otrajā stāvā izveidota ekspozīcijas telpa, kurā apskatāmi vēsturiskie ķieģeļi, bet bijušās kopmītnes logos ēkā «Ceplis 10» apskatāmi 12 Zibensplenēra mākslinieku darbi.

Ceplī jau hercoga Jēkaba laikā tika gatavoti celtniecības materiāli. Liela nozīme bija Lielupei kā ūdens ceļam. 19.gs. otrajā pusē un 20.gs. sākumā ciematā Ceplis izveidojās rūpniecisks komplekss - kaļķu dedzinātava, ķieģeļu ceplis, dakstiņu ražotne, krāsns podiņu ražotne, glazēšanas cehs u.c.

Līdz 1940. gada nacionalizācijai rūpnīca piederēja un tās darbību vadīja grāfs Anatols Līvens. Padomju laikā rūpnīcas komplekss savu darbību turpināja līdz 90. gadiem un pēc tam tika izsaimniekots, atstājot aiz sevis industriāli degradētu vidi. Dažas no 19.gs. ēkām ir saglabājušās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Steidzamiem Murjāņu Sporta ģimnāzijas rekonstrukcijas darbiem piešķir 350 tūkstošus eiro

LETA, 05.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien nolēma piešķirt 350 tūkstošus eiro Murjāņu Sporta ģimnāzijas (MSĢ) darbības nepārtrauktības nodrošināšanai, kā arī audzēkņu ikdienas sadzīves apstākļu uzlabošanai.

Minētā summa tiks piešķirta no MSĢ esošo būvju rekonstrukcijas un multifunkcionālas slēgtas sporta manēžas būvniecības projekta īstenošanai 2014.gadā paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Izmantojot piešķirto finansējumu, MSĢ steidzami jāīsteno vairāki pasākumi, kas nodrošinātu skolas darbības nepārtrauktību.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) informatīvajā ziņojumā norādīja, ka, lai gan detalizēti būvju tehniskā stāvokļa apsekošanas rezultāti vēl nav pieejami, jau 2012.gada decembrī veikto pārbaužu rezultāti liecināja, ka MSĢ sporta halle ir normatīvo aktu prasībām neatbilstošā tehniskā stāvoklī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēsturē lielākais darījums informācijas un komunikācijas tehnoloģiju industrijā iet pret straumi, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pēc pāris gadu rosīšanās savā nu jau atkal privātajā kompānijā viens no IKT industrijas grandiem Maikls Dells parādījies uz skatuves ar vērienīgu darījumu, pievienojot viņa vārdu nesošajam personālo datoru (PC) ražotājam Dell vadošo datu glabāšanas kompāniju EMC. Pārpirkuma darījuma vērtība būs 67 mljrd. USD, kas ir visu laiku lielākā šāda veida darījuma summa.

No aizkulisēm

Pirms trijām desmitgadēm Teksasas universitātes kopmītnēs M. Dells sāka savu datortehnikas biznesu, kas viņu 90. gados padarīja par vienu no ietekmīgākajiem šīs industrijas globālajiem spēlētājiem, un vienubrīd M. Dells bija arī tādā situācijā, lai dotu tēvišķus padomus citai šīs jomas leģendai Stīvam Džobsam. Tagad viņš atkal ir iznācis nosacīti no aizkulisēm, kopš pāris gadus Dell ir privāti savam dibinātājam piederoša kompānija, kas publikas priekšā ar sīkām atskaitēm negozējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Krievijā spēcīgā sprādzienā desmitstāvu mājā gājuši bojā četri cilvēki

LETA/EHO MOSKVI/AFP, 31.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Magņitogorskas pilsētā pirmdien spēcīgā sprādzienā sagruvuši stāvu pārsegumi vienā desmitstāvu nama sekcijā un gājuši bojā vismaz četri cilvēki, bet saskaņā ar Krievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas informāciju zem ēkas gruvešiem vēl varētu atrasties 36 līdz 40 cilvēki, kuru meklēšanas darbi turpināsies arī naktī.

Slimnīcās ar traumām un apsaldējumiem nogādāti pieci cilvēki, divu cietušo stāvoklis ir smags.

Ēkas gruveši tiek pārmeklēti ļoti piesardzīgi, tāpēc grūti prognozēt, cik ilgs laiks tam būs vajadzīgs. Daudzu stundu laikā nav izdevies atrast nevienu, izņemot četrus bojāgājušos, kas izvilkti no drupām neilgi pēc sprādziena.

Pēcpusdienā Magņitogorskā ieradies Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Sprādziens nograndis plkst.6 no rīta pēc vietējā laika (plkst.3 pēc Latvijas laika). Saskaņā ar galveno versiju, ko izskata Krievijas Izmeklēšanas komiteja, nelaimi izraisījusi gāzes eksplozija.

Iedzīvotāji evakuēti arī no līdzās esošajām ēkas sekcijām, kur arī cietuši vairāki dzīvokļi, izbirušas logu rūtis un sienās parādījušās plaisas. Konstrukciju drošību pārbauda speciālisti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kompānija Amazon apņēmusies izmeklēt apgalvojumus, ka simtiem pusaudžu strādā nelegālas darba stundas Ķīnas rūpnīcā, ražojot tās Echo ierīces, vēsta BBC.

Jaunā ziņojumā par darba apstākļiem Ķīnā ietverts apgalvojums, ka rūpnīcā, kuru vada piegādātājs Foxconn, viedierīces ražo vairāk nekā 1500 «stažieri».

Pusaudži - vecumā no 16 līdz 18 gadiem - esot spiesti strādāt 60 stundas nedēļā un nakts maiņās.

Savukārt, Foxconn vaino vietējos vadītājus un sola uzlabot personālvadību. Tomēr pārmetumi par darba apstākļiem Foxconn virzienā tiek raidīti jau atkārtoti. Pašas kompānijas galvenā mītnes vieta ir Taivāna.

Jaunākais ziņojums par darba apstākļiem Foxconn rūpnīcā Ķīnā liecina, ka no vietējām arodskolām tiek piesaistīti simtiem audzēkņu, lai ražotne spētu izpildīt pasūtījumus. Ziņojumā apgalvots, ka tā sauktajiem stažieriem samaksa ir 1,42 ASV dolāri stundā jeb apmēram 248 ASV dolāri mēnesī. Pusaudži strādā sešas maiņas nedēļā, katras maiņas ilgums ir 10 stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Ānē tiek ražoti moduļi astoņus stāvus augstas studentu kopmītnes būvniecībai Lielbritānijā

Lelde Petrāne, 06.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ, 6.augustā Liverpūles ostu sasniegs kuģis, kurš no Latvijas ved moduļus Liverpūles studentu kopmītņu ēkas projekta būvniecībai. Projekta īstenotājs ir SIA Nordic Homes, koka konstrukciju māju ražotājs, kurš atrodas Ozolnieku novadā, Ānē, stāstīja tā pārstāve Mairita Migliniece.

Šā gada 25.februārī tika uzsākta koka konstrukciju - moduļu ražošana studentu kopmītņu ēkas būvniecības projektam Liverpūlē. Studentu kopmītņu ēka sastāvēs no trijiem, 4; 5 un 8 stāvus augstiem korpusiem. Kopumā projekta laikā tiks saražoti 305 moduļi ar 339 gultas vietām un vairākām koplietošnas telpām. Katrs modulis atgādina nelielu dzīvokli, kura vidējā apdzīvojamā platība ir 20m2. Moduļu transportēšana no Latvijas uz Lielbritāniju norisinās pa jūras ceļu ar kravas kuģi, kur līdz kuģim Latvijas ostā un no kuģa Lielbritānijas ostā līdz būvniecības vietai, moduļus nogādā kravas mašīnas.

Moduļu ražošana notiek kontrolētos mikroklimatiskajos apstākļos rūpnīcā, tāpēc ne lietus, ne sals, nedz arī citi laikapstākļi neietekmējot ražošanas procesu, tādējādi saglabājot vienmērīgu moduļu ražošanas ātrumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele piešķīrusi 11,3 miljonu eiro aizdevumu Lietuvas ieguldījumu fondu pārvaldītājam “I Asset Management”, kas Rīgā un Viļņā cels dzīvojamo ēku kompleksu studentu izmitināšanai.

Projektu attīstīs “I Asset Management” pārvaldītais “European Student Housing Fund”, kas piešķirtos līdzekļus ieguldīs, būvējot 240 istabu dzīvojamo kompleksu Torņakalnā un 200 istabu kopmītnes Viļņā.

Paredzams, ka fonds ieguldījumus veiks piecu gadu garumā.

Privātas studentu viesnīcas izveidē Torņakalnā investēs 12 miljonus eiro 

Lietuvas aktīvu pārvaldīšanas kompānija I Asset Management sākusi Torņakalnā būvēt modernu...

Plānots, ka kopmītņu apdzīvošana Viļņā un Rīgā varētu tikt uzsākta pirms gaidāmā mācību gada sākuma 2022. gada rudenī. Vairums dzīvojamās platības būs aprīkotas kā vienistabas studio tipa dzīvokļi, bet visi kompleksi būvēti un aprīkoti tā, lai tie atbilstu A++ enerģijas līmeņa prasībām. Rezidentiem kompleksā būs pieejami dažādi pakalpojumi, tostarp trenažieru zāle, atpūtas telpas, pašapkalpošanās veļas mazgātava un citas ērtības.

“Šie projekti dos iespēju studentiem dzīvot moderni aprīkotos un drošos studentu dzīvokļos. Mūsu mērķis ir radīt vidi, kurā var attīstīties jauna un dinamiska sabiedrības daļa. Projektos īpaši padomāts par ilgtspējas principu ievērošanu – pašreizējais universitāšu dzīvojamais fonds ir novecojis un zemas kvalitātes, tāpēc esam priecīgi, ka mums būs iespēja sekmēt šīs sociāli svarīgās infrastruktūras atjaunošanu gan Rīgā, gan Viļņā,” atklāj “European Student Housing Fund” pārstāvis Matas Mockeliūnas.

“Kopā ar “I Asset Management” esam realizējuši jau vairākus sadarbības projektus gan Latvijā, gan Lietuvā. Ņemot vērā ārvalstu studentu klātbūtni Baltijas valstu lielpilsētās, ir liels pieprasījums pēc Eiropas standartiem atbilstošām augsta līmeņa studentu kopmītnēm, un šis finansējums ir solis uz priekšu, attīstot jaunu nekustamā īpašuma segmentu,” teic Vaidas Žagūnis, Citadeles korporatīvo klientu pārvaldības vadītājs Baltijā, valdes loceklis.

"I Asset Management" projektu attīsta kopā ar līdzinvestoriem SIA "MBC Capital" un SIA "Bonum Management", kas iegādājās zemes īpašumu un atbild par projekta dizainu un atļaujām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma investīciju tirgus šogad būs aktīvs; interesi un naudas pieplūdumu komercīpašumos sekmē arī zemās procentlikmes

Salīdzinot ar 2014. gadu, pērn par 25 % audzis kopējais investīciju apjoms gan Centrālās un Austrumeiropas reģionā, gan Baltijā. 2015. gads Baltijā bija ļoti aktīvs, vērtējot pēc kopējā komercīpašumos ieguldīto līdzekļu apjoma, kā arī jaunu investoru ienākšanas. Kopējais investīciju apjoms Baltijas valstīs 2015. gadā sasniedza 1,1 miljardu eiro, kas ir lielākais rādītājs kopš 2007. gada. Tas gan veidoja 9% no kopējā investīciju apjoma Centrālās un Austrumeiropas reģionā, šādu informāciju ir apkopojusi kompānija CBRE. Visvairāk naudas starp Baltijas valstīm ieplūda Igaunijas īpašumu tirgū. Savukārt populārākais sektors – tirdzniecības objekti. DB jau ziņoja, ka starp lielākajiem darījumiem Baltijā bija Rīgas tirdzniecības centru Alfa, Mols, Dole nonākšana pasaules lielākā aktīvu pārvaldītāja Blackstone Real Estate Partners IV paspārnē; pēc Colliers International aprēķiniem, darījumu apjoms Baltijā varētu būt bijis pat lielāks – 1,4 miljardi eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražošanas, inženierijas un projektu vadības uzņēmumu grupas Skonto Group deviņu uzņēmumu plānotais kopējais apgrozījums 2018.gadā ir 350 miljoni eiro, trešdien žurnālistiem sacīja Skonto Group īpašnieks Guntis Rāvis.

Savukārt šogad Skonto Group uzņēmumu kopējo apgrozījumu plānots palielināt līdz 200 miljoniem eiro, no tiem vairāk nekā 90 miljoni eiro jeb 46% būs apgrozījums eksporta tirgos.

«Attīstot līdzšinējo tempu darbības paplašināšanai ārvalstīs, prognozēju, ka 2022.gadā grupas kopējais apgrozījums pārsniegs 500 miljonus eiro un 82% no tā veidos apgrozījums ārvalstu tirgos,» sacīja Rāvis.

Viņš informēja, ka Skonto Group ir veidojusies pēdējo piecu gadu laikā un patlaban var teikt, ka tā ir noformējusies. Drīzumā Skonto Group tiks reģistrēta kā juridiska persona - holdinga kompānija, kas pārvalda deviņus grupā ietilpstošos uzņēmumus.

«Pēdējo piecu gadu laikā arvien intensīvāk sākām strādāt ārvalstu tirgos, jo Latvijas tirgus ir pārāk mazs. Grupas kompānijas jau sen ir pāraugušas mūs valsti un pieprasītas citos tirgos. Savukārt ārzemju tirgi vēlās kontaktēt ar struktūru, kurai ir vismaz 100 miljonu eiro apgrozījums. Pie šāda apmēra ārvalstu partneri sāk runāt par nopietnākām lietām, līdz tam ir iespējami tikai nelieli palīgdarbi. Grupas izveide būtībā bija ārzemju partneru pamudinājums, jo grupas uzņēmumi sniedz kompleksu pakalpojumu un ārzemēs jau kādu laiku šīs kompānijas uztvēra kā grupu,» Skonto Group izveides nepieciešamību skaidroja Rāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru