Pasaules biržas

Korejas un Indijas autoražotāju pārdošanas apjomi traucas augšup

Jānis Šķupelis, 01.11.2010

Jaunākais izdevums

Vairums Dienvidkorejas un Indijas autoražotāju oktobrī paziņojuši par ievērojamu tirdzniecības apjomu pieaugumu, tikmēr, piemēram, Japānā, autoražotājiem iet grūti, raksta Reuters.

Tā, piemēram, Hyundai Motors un Kia Motors paziņojuši, ka oktobrī to pārdošanas apjomi salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn palielinājušies par attiecīgi 10,4% un 29%. Kopumā tas tikai apstiprina pieņēmumu, ka Dienvidkorejas autoražotājiem iet labi un tie turpinās ziņot par saimnieciskas darbības rezultātiem, kas pārspēj prognozes. «Pašlaik lietas nevar būt labākas arī Korejas autoražotāju akcijām. No tiem salīdzinot ar Japānas autoražotājiem tiek gaidīta austāka peļņa, turklāt to akciju novērtējumi ir zemāki,» norāda Macquarie Securities analītiķi.

Arī Indijas autoražotāji nevarētu sūdzēties. Valsts lielākie atoražotāji Maruti Suzuki, Tata Motors un Mahindra & Mahindra's pārdošanas apjomi oktobrī pieauguši par attiecīgi 39%, 21% un 34%. Kopumā Indijas autoražotāji (Society of Indian Automobile Manufacturers) paredz, ka automobiļu rūpniecība līdz fiskālā gada beigām (kas noslēdzas martā) augs par 18 līdz 20%.

Tajā pašā laikā, piemēram, Japānā autoražotāji turpina pārdzīvot grūtības. Jaunu mašīnu tirdzniecība oktobrī salīdzinājumā ar attiecīgo laika posmu pērn sarukusi par 23,2% (oktobris bija pirmais mēnesis, kad vairs nedarbojās Japānas valdības atlaides jaunu mašīnu iegādei, lai aizvietotu mašīnas, kas ir vecākas par 13 gadiem). Strauju pārdošanas apjomu kritumu piedzīvojuši praktiski visi vadošie Japānas autoražotāji. Tā Nissan pārdošanas apjomi oktobrī sarukuši par 30,6%, Honda – par 29,9%, Mazda – par 52,5, Toyota - par 24,7.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pakistāna savā gaisa telpā virs tās kontrolētās Kašmiras daļas trešdien notriekusi divas Indijas gaisa spēku lidmašīnas, paziņojis armijas pārstāvis, piebilstot, ka viens indiešu lidotājs ir sagūstīts.

Tikmēr Indijas mediji vēsta, ka Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā lidostas slēgtas civilajai satiksmei.

«PAF (Pakistānas gaisa spēki) Pakistānas gaisa telpā notrieca divas indiešu lidmašīnas,» tviterī paziņojis ģenerālmajors Asifs Ghafūrs.

Viņš piebildis, ka viena no notriektajām lidmašīnām nogāzusies Pakistānas kontrolētās Kašmiras daļas teritorijā, bet otra - robežas Indijas pusē.

Ghafūrs arī apstiprināja, ka Pakistānas karavīri sagūstījuši Pakistānas kontrolētās Kašmiras daļā notriektās lidmašīnas pilotu.

Tikmēr Kāda augsta ranga amatpersonas Indijas pārvaldītās Kašmiras daļas administrācijā aģentūrai AFP pavēstījusi, ka Pakistānas iznīcinātāji virs Kašmiras trešdien pārkāpuši Indijas gaisa telpu, taču tikuši atspiesti atpakaļ pār «de facto» robežu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Latvija un Indija ir ieinteresētas paplašināt sadarbību IKT, transporta, pārtikas ražošanas un farmācijas jomā

Lelde Petrāne, 14.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens šodien, 14.septembrī ticies ar Indijas elektronikas, informācijas tehnoloģiju un tieslietu ministru Ravi Šankaru Prasadu, lai pārrunātu Latvijas un Indijas divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumus.

«Latvijas un Indijas ekonomiskajam dialogam ir ielikts labs pamats. To apliecina fakts, ka Latvijas un Indijas uzņēmēju sadarbība gadu no gada kļūst arvien aktīvāka un vairāki Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmumi jau ir atvēruši filiāles Indijā,» tiekoties ar Indijas elektronikas, informācijas tehnoloģiju un tieslietu ministru, atzina Ašeradens.

«Tomēr mēs saredzam vēl lielākas divpusējās sadarbības paplašināšanas iespējas tādās jomās kā informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, elektronika, pārtikas ražošana, transports un loģistika, farmācija u.c.,» norāda A. Ašeradens.

Indijas elektronikas, informācijas tehnoloģiju un tieslietu ministrs tikšanās laikā atzina, ka Indija ir ieinteresēta paplašināt divpusējo ekonomisko sadarbību ar Latviju un aicināja Latvijas uzņēmējus piedalīties Indijas – Eiropas biznesa forumā, kas notiks šā gada decembrī New Deli Indijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija Indijas un Āzijas biznesam ir labs tramplīns uz plašāku Eiropu

Didzis Meļķis, 17.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indijas uzņēmēju grupa ar abu valdību atbalstu iniciē tirdzniecības kameras izveidi; pirmais birojs atvērts Rīgā

Latvija Indijas un Āzijas biznesam ir labs tramplīns uz plašāku Eiropu, uzskata nesen dibinātās Latvijas-Āzijas tirdzniecības kameras priekšsēdētājs Dīpaks Vohra.

Vai Āzija nav pārāk plašs uzstādījums jaunajai jūsu vadītajai tirdzniecības kamerai?

Nē, tas nav pārāk plašs, jo izriet no konkrēta pieprasījuma un iespējām. Bet sākotnējais mūsu tirdzniecības kameras uzsvars un iniciatīva ir Indija. Latvijas un Indijas attiecības ir senas, un ir pētnieki, kas pieļauj saiknes pat vēl no pirmskristietības laika. Krietni jaunākos laikos labs izejas punkts ir tas, ka mums par jebkādiem jautājumiem pašlaik praktiski nav nekādu divpusējo nesaskaņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētīs ājurvēdas preparātus un digitalizēs sanskritu

Kristīne Stepiņa, 04.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienojot Komplementārās medicīnas un Indijas studiju un kultūras centrus, Latvijas Universitātē izveidots Starptautiskais Indijas studiju institūts.

Tā mērķis ir vairot Latvijas sabiedrības zināšanas par mūsdienu Indijas kultūru, zinātni, uzņēmējdarbību un politiku, organizēt pētnieciskās un izglītības aktivitātes, izveidot un uzturēt datu bāzi par aktivitātēm Latvijā, kas saistītas ar Indijas zinātni un kultūru. Latvijas Universitātes (LU) paspārnē jau darbojas Ķīnas valdības atbalstītais Konfūcija institūts, Jūdaikas centrs, bet LU Humanitāro zinātņu fakultātē ir plaša un daudzveidīga Āzijas studiju nodaļa. Starptautiskais Indijas studiju institūts piedāvās Ājurvēdas profesionālās pilnveides programmu un vairākas tālākizglītības programmas – Austrumu kultūras vēsturē un filozofijā, dažāda līmeņa jogas apmācības, valodu studijas (bengāļu, hindi, sanskrita, persiešu), kā arī Indijas klasiskās mūzikas un dejas kursus. Mācības sāksies februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas importētāji grib izvērstāku sadarbību ar Latvijas eksportētājiem; to sekmētu arī attiecību normalizēšanās ar Ziemeļkoreju.

Maija beigās notikušajā Latvijas-Korejas biznesa forumā, ko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra rīkoja kopā ar Korejas Importa asociāciju (KIOMA), ir vairota Korejas puses interese par Latvijas ražojumiem un nostiprināta sadarbība starp abām institūcijām. Tās savā vidū saprašanās memorandu parakstīja šogad februārī Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un uzņēmēju delegācijas vizītē Seulā, un forums ir KIOMA atbildes vizīte. Šai tirdzniecības misijā sinerģijas potenciāla apzināšanai korejieši ir ietvēruši arī Krieviju un Baltkrieviju.

«Tā kā KOIMA ir tieši importa asociācija,tā ir būtisks sadarbības partneris,attīstot Latvijas eksportu Korejas tirgū,» saka LIAA Ārējās tirdzniecības veicināšanas departamenta direktore Aija Jaunzeme. «LIAA arī turpmāk plāno sadarboties ar to, gan izmantojot KOIMA datubāzes Latvijas ražotāju produktu virzīšanai Korejas tirgū, gan apmainoties ar informāciju un sniedzot atbalstu abu valstu uzņēmējiem, tiem piedaloties mārketinga pasākumos Korejā un Latvijā,kā arī sniedzot abu valstu uzņēmējiem informatīvo atbalstu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Putins: kodolkarš Korejā Černobiļai liks izskatīties pēc «bērnu pasakām»

Jānis Rancāns, 08.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja apturējusi darbu ar Dienvidkoreju kopīgajā Kesongas industriālajā kompleksā, kurā tā jau pagājušajā nedēļā aizliedza ierasties kaimiņvalsts pilsoņiem. Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēstījis, ka jebkurš kodolkoflikts Korejas pussalā Černobiļas katastrofai liks izskatīties kā «bērnu pasakām».

Ziemeļkoreja jau pagājušajā nedēļā aizliedza Kesongas industriālajā kompleksā ierasties Dienvidkorejas strādniekiem, bet atļāva tur esošajiem doties mājup. Komunistiskā režīma oficiālā ziņu aģentūra KCNA informē, ka varasiestādes nolēmušas no Kesongas industriālā kompleksa atsaukt savus strādniekus, bet pēc tam izlemt objekta nākotni. Ziemeļkoreja arī pavēstījusi, ka tās dienvidu kaimiņi izmantojot kompleksu kā vietu konfrontāciju organizēšanai un īstenošanai.

Pirmdien Dienvidkoreja informēja, ka esot novērotas pazīmes, ka komunistiskais režīms gatavojoties veikt kodolizmēģinājumu. Vēlāk gan valsts aizsardzības ministrija nāca klajā ar paziņojumu, kurā pauda, ka militārās tehnikas kustība poligonā esot ikdienas apmēros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis Seulā atklāj Latvijas uzņēmēju stendu

Sanita Igaune, 09.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis Korejas galvaspilsētā Seulā piedalījās Korejas importētāju organizācijas (KOIMA) organizētajā ikgadējā starptautiskajā izstādē «Import Goods Fair 2011», kur atklāja Latvijas uzņēmumu stendu.

«Latvijas uzņēmumi šogad pirmo reizi piedalās šajā izstādē, kas pulcē Korejas uzņēmējus, kuri meklē jaunus produktus un pakalpojumus, ko piedāvāt Korejas iedzīvotājiem. Latvijā strādā daudzi inovatīvi uzņēmumi, kas rada konkurētspējīgus produktus, turklāt, arī Latvija kā ES dalībvalsts no nākamā mēneša pievienosies brīvās tirdzniecības līgumam ar Koreju. Šis ir ļoti piemērots laiks, lai paplašinātu ekonomisko sadarbību starp abām valstīm,» izstādes atklāšanā sacīja V. Dombrovskis.

Izstādē ir pārstāvēti uzņēmumi Latvijas Finieris, Dores Fabrika, Dendrolight Latvia, Rietumu banka, AirBaltic, tūrisma kompānijas TAS Baltics, Baltic Travel Group un Rīgas Tūrisma attīstības birojs, kā arī Rīgas un Ventspils brīvostu pārvaldes, informē premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indijas valdība gatavo likumprojektu visu privāto kriptovalodu aizliegumam, pieļaujot tikai dažus izņēmumus, kā arī plāno izveidot regulējumu valsts centrālās bankas emitētai digitālajai valūtai.

Likumprojekts par kriptovalūtu un oficiālās digitālās valūtas regulējumu iekļauts 29.novembra parlamenta sēdes darba kārtība, vēstīja Indijas valsts raidsabiedrība "Prasar Bharati".

Likumprojekts paredz "radīt atvieglotu regulējumu oficiālas digitālas valūtas, kuru emitētu Indijas Rezervju banka, izveidei. Tas arī paredz Indijā aizliegt visas privātās kriptovalūtas, tomēr pieļauj noteiktus izņēmumus, lai veicinātu kriptovalūtas pamata tehnoloģijas attīstību".

Saistībā ar valdības plāniem Indijas kriptovalūtu biržās trešdien kritās "Bitcoin", "Ethereum", "Tether" un citu digitālo valūtu vērtība, vēstīja raidsabiedŗība NDTV.

Pagājušajā nedēļā Indijas premjerministrs Narendra Modi aicināja demokrātiskās valstis sadarboties kriptovalūtu regulējumā, uzsverot, ka tādas valūtas kā "Bitcoin" apdraud jaunākas paaudzes un "var samaitāt mūsu jauniešus", ja tās nonāktu "nepareizajās rokās".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunu automašīnu tirgus Baltijas valstīs šī gada pirmajos mēnešos pēc pērnā gada krīzes pamazām atgūstas. Visstraujāk jaunu auto tirgus audzis Igaunijā, kur šī gada pirmos piecos mēnešos pārdots par 37,2% vairāk auto nekā tajā pašā periodā pērn. Pieaugums bijis arī Latvijā (+17,3%) un Lietuvā (+7,2%), liecina Igaunijas uzņēmuma "RIA.com Marketplaces" apkopotā informācija.

Īpaši strauji Baltijā aug pārdoto hibrīdauto un elektroauto skaits: Latvijā pārdoto hibrīdauto skaits šī gada pirmajā ceturksnī pieaudzis pat par 213,1%, elektroauto skaits – par 47,7%, savukārt ar tradicionālajiem benzīna un dīzeļdegvielas dzinējiem darbināmie auto zaudē popularitāti, un to pārdošanas apjomi strauji kritušies.

2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, jaunu automašīnu pārdošanas apjomi Eiropā samazinājās par kopumā 23,7%. Lielākais kritums reģistrēts Kiprā - 42,8%, mazākais Dānijā - 12,5%. Igaunija 2020. gadu noslēdza ar pārdošanas apjoma kritumu par 29,3%, Latvija par 25,8% un Lietuva par 12,9%. Taču šī gada pirmajos piecos mēnešos situācija stabilizējusies: Eiropas Savienības no janvāra līdz maijam pārdoto jauno automašīnu skaits pieauga par vidēji 29,5% (Eiropas autoražotāju asociācijas (ACEA) dati). Igaunijā šī gada pirmajos piecos mēnešos pārdotas kopumā 10 329 jaunas automašīnas (kāpums par 37,2%), Latvijā – 6215 automašīnas (+17,3%) un Lietuvā 15 160 automašīnas (+7,2%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igaunijas kompānijas raugās Indijas virzienā

Gunta Kursiša, 17.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā pieaug to Igaunijas uzņēmēju skaits, kas sākuši raudzīties Indijas tirgus virzienā. Uzņēmējdarbībai Indijā ir līdzīgas priekšrocības kā potenciāli ienesīgākajam Ķīnas tirgum, bet Indijas tirgū ielauzties ir vieglāk, citējot Postimees, raksta BBN.

Saskaņā ar ekspertu teikto, ap 2025. gadu Indija būs kļuvusi par piekto lielāko pasaules ekonomiku, apsteidzot Vāciju. Savukārt ap 2050. gadu Indija varētu kļūt par pasaules lielāko ekonomiku.

Patlaban arī Indijas uzņēmēji ir ieinteresēti sadarbībā ar igauņiem. «Mūsu uzņēmēji vēl aizvien pēta sadarbības iespējas, savukārt indieši jau ir gatavi uzsākt biznesu,» norāda Attīstības fonda, kas atbildīgs par Igaunijas un Indijas attiecībām, pārstāvis Sīms Sikuts (Siim Sikkut).

Saskaņā ar viņa teikto, Indijas uzņēmēji ar Igaunijas kompānijām nevēlas tikai tirgoties, nākotnē tiek plānota sadarbība arī informācijas tehnoloģiju (IT) un pētniecības un attīstības (R&D) jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins paziņojis, ka, neskatoties uz lielo spriedzi reģionā, ko izraisījuši Phenjanas kodoldraudi, kara Korejas pussalā nebūs.

«Visi dienvidkorejieši kopīgi smagi strādājuši, lai pēc Korejas kara valsti atjaunotu no drupām,» preses konferencē saistībā ar savas prezidentūras 100.dienu, norādīja Muns. «Es karu novērsīšu par jebkuru cenu. Tāpēc vēlos, lai visi dienvidkorejieši ar pārliecību ticētu, ka kara nebūs.»

ASV plaukst un zeļ bumbu patvertņu bizness

Spriedzi reģionā saasinājuši Ziemeļkorejas draudi raidīt raķetes ASV valdījumā esošās Guamas virzienā, lai gan šķiet, ka Phenjana pagaidām no šīs ieceres atteikusies.

Reaģējot uz ziemeļkorejiešu draudiem, ASV prezidents Donalds Tramps brīdinājis par iespējamu militāru reakciju, un abu pušu kareivīgā retorika izsaukusi bažas par katastrofiskām sekām, jo Phenjanas rīcībā ir milzīgi artilērijas spēki, kuru sniedzamības rādiusā atrodas Seula, kur mīt miljoniem cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā konkursa Tea Masters Cup International 2016 Latvijas posma uzvarētāji uzrāda labus rezultātus arī konkursa finālā, iegūstot zelta un sudraba medaļu

Tea Masters Cup International 2016 notika Dienvidkorejas pilsērā Seulā Tea World Festival ietvaros, kas ir viena no lielākajām dzērienu izstādēm reģionā. Konkursā piedalījās pārstāvji no vienpadsmit valstīm – Latvijas, Polijas, Čehijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Itālijas, Gruzijas, Korejas, Vjetnamas un Austrālijas. Latviju pārstāvēja Kunti Horsta no tējnīcas Materia tējas un sarunas, Viviana Petrovska no tējnīcas Kama un Andrejs Ivanovs, kā arī Latvijas Tējas biedrības vadītāji Gundega Silniece no tējnīcas Illuseum un Jurijs Podusovs no X-Chai Riga.

Tējas pagatavošanas kategorijā pirmo vietu ieguva Soohyun Park no Korejas Republikas, otro vietu ieguva Viviana Petrovska no Rīgas tējas nama Kama un trešo – Tatjana Deinega no Krievijas. Paralēli uzvarētājiem tika izcelti vairāki tējas gatavotāji, tostarp Viviana Petrovska par labāko prezentāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja pārvietojusi divas vidējas darbības raķetes prom no palaišanas platformas savā piekrastē, tādējādi signalizējot par saspīlējuma mazināšanos Korejas pussalā.

Musudan klases raķetes bijušas sagatavotas, lai tiktu palaistas jebkurā brīdī, tomēr patlaban Ziemeļkoreja tās pārvietojusi, aģentūrai AFP sacīja anonīma ASV amatpersona. To apstiprinājuši arī Dienvidkorejas valdības pārstāvji, kas arī norādījuši, ka komunistiskais režīms samazinājis militārās gatavības pakāpi. Pagaidām gan vēl nav skaidrs, uz kurieni Ziemeļkoreja raķetes pārcēlusi.

Tomēr ASV amatpersonas aicina būt piesardzīgiem un paudušas, ka šobrīd ir vēl pāragri «svinēt labās ziņas», vienlaikus norādot, ka šāds solis var arī izrādīties tikai par īsu pauzi.

Iepriekšējos mēnešos no jauna uzvirmoja sasprindzinājums Korejas pussalā, kad Ziemeļkoreja nāca klajā ar draudiem saviem dienvidu kaimiņiem un ASV. Komunistiskais režīms tāpat apturēja Kesongas industriālā kompleksa darbību un vienpusēji anulēja 1953. gada pamieru, ar kuru Korejas pussalā tika pārtraukts karš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins piektdien sarokojās pāri Militārās demarkācijas līnijai, kas šķir abas valstis, veicot šo simbolisko un vēsturisko žestu pirms viņu samita.

«Es priecājos jūs satikt,» Muns sacīja Kimam pirms tam, kad Kims pārkāpa šo līniju, kļūdams par pirmo Ziemeļkorejas vadītāju, kurš spēris kāju Dienvidkorejā kopš 1953.gada pamiera, ar kuru beidzās Korejas karš.

Kims un Muns pēc tam uz īsu brīdi iegāja Ziemeļkorejas teritorijā, bet vēlāk devās uz samita norises vietu – Miera namu Panmundžomas pamiera ciema dienvidu pusē. Šis būs trešais samits starp Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas vadītājiem kopš Korejas kara beigām 1953. gadā.

Abu līderu tikšanās, protams, iepriekš tika rūpīgi izplānota. Abu valstu amatpersonas trīs dienas uz robežas plānoja un izmēģināja teju katru līderu soli. Bet pat ar visu to sastapšanās mirklis bija pārsteidzošs kontrasts atmosfērai, kas abu valstu starpā valdīja pirms gada, kad Ziemeļkoreja izmēģināja tālas darbības raķetes un apmainījās ar apvainojumiem ar Savienotajām Valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums: Indijā viss ir iespējams

Sagatavoja Linda Zalāne, 03.10.2014

Parasti cilvēki, kas pelna naudu, kā vien var, un ir priecīgāki par bagātajiem eiropiešiem.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Indiju braucu apmēram divas reizes gadā, tur pārstāvu Latvijas, kā arī vietējos Indijas māksliniekus

Iesaka Ivonna Veiherte, Galerija 21 direktore

Biznesa attīstības iedīgļi Indijā ir senāki. Pirmo reizi uz Indiju aizbraucu 2007.gadā, kad ļāvos draugu aicinājumam doties uz šo valsti, pat nezinot, ko tur darīsim. Mani interesē joga, taču ne tādā mērā, lai šāda iemesla dēļ turp dotos, par biznesa iespējām šajā valstī nemaz nerunājot. Pavadījām trīs nedēļas, bet brīdī, kad bija jādodas mājup, es saplēsu avio biļeti un teicu, ka Indijā uzkavēšos vēl kādu laiku, tad jau redzēs, cik ilgi. Vēlējos tur pabūt viena, iepazīt vietējo vidi. Toreiz apmetos Rišikešā, kur nodzīvoju sešas nedēļas. Tas bija labs pārbaudījums, un pēc tam man radās iespēja Indijā sākt aktivitātes mākslas jomā. Indieši ir pieraduši pie eiropiešieiem, pratuši sadzīvot ar angļu kolonistiem. Viņi visi runā angliski un kopumā iebraucējiem ir atvērti. Sāku braukt uz mākslas mesēm un pārstāvēt latviešu māksliniekus Indijā, bet tad sapratu, ka būtu interesanti un pat vairāk vērts Indijā sadarboties ar viņu vietējiem māksliniekiem, jo katrā valstī jau vairāk turas pie savējiem. Sākotnēji, lai to darītu (un pat, iespējams, tādēļ, lai būtu iemesls doties profesionāli izaicinošā ceļojumā), viena pati divos mēnešos apmeklēju gandrīz vai visas Indijas pilsētas, kurās kaut kas notiek saistībā ar mūsdienu mākslu. Protams, man bija rekomendācijas un sagatavoti kontakti, lai tiktu tur uzņemta, bet neslinkoju atrast citus. Tas bija vērtīgi! Fiziski tas nebija viegli, jo katrā vietā iznāca uzkavēties ļoti neilgi. Kopumā papildināju priekšstatu par šo sfēru un tagad zinu gandrīz vai visus tirgus spēlētājus, Indijas laikmetīgās mākslas stiprās un vājās puses, jo mana pieredze mākslas jomā ļauj saskatīt arī reālās perspektīvas. Tagad vairākus gadus uz Indiju braucu caurmērā divas reizes gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indijas varas iestādes ir pacēlušas biļešu cenas valsts galvenā tūrisma objekta Tadžmahala apmeklējumam, un Indijas pilsoņiem šīs cenas ir paceltas pieckārt, lai samazinātu apmeklētāju skaitu un reducētu kaitējumu šim tūrisma objektam.

No balta marmora 17.gadsimtā celto mauzoleju Tadžmahalu apmeklē 10 līdz 15 tūkstoši cilvēku dienā, un lielākā daļa no viņiem ir Indijas pilsoņi. 2016.gadā to apmeklēja 6,5 miljoni cilvēku.

Indijas pilsoņiem biļete, kas ietver Tadžmahala apmeklējumu, turpmāk maksās nevis 50 rūpijas (0,61 eiro), bet 250 rūpijas (3,04 eiro). Starptautiskajiem tūristiem biļetes cena ir paaugstināta no apmēram 14 eiro līdz aptuveni 16,7 eiro.

«Mēs gribam, lai cilvēki maksātu vairāk (..) Tas samazinās mauzoleja apmeklētāju skaitu par vismaz 15-20% un dos ieņēmumus tā aizsardzībai,» sacīja Indijas Arheoloģijas iestādes ierēdnis.

Indijas varas iestādes pirms dažiem mēnešiem ierobežoja Tadžmahala apmeklētāju skaitu līdz 40 tūkstošiem dienā. Iepriekš nedēļas nogalēs to apmeklēja līdz 70 tūkstošiem cilvēku dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik Indijā faktiski visi atspirdzinošie dzērieni, kas tiek ievesti no ārzemēm tiek saukti par «Pepsi», kas apgrūtina Coca Cola vēlmi palielināt savu Indijas tirgus daļu, raksta businessweek.com.

Dati atklājuši, ka pašlaik kompānijas Pepsi tirgus daļā Indijā ir par 73% lielāka par Coca Cola tirgus daļu un pat veikalos, kur Coca Cola nopirkusi ledusskapjus (kuros tiek pārdota tikai kola), pārdevēji minēto dzērienu sauc par «Pepsi».

Jāpiebilst, ka Coca Cola Indijas tirgu pameta 1977. gadā, kad Indijas valdība lika kompānijai sadarboties ar vietējiem ražotājiem un atklāt kolas ražošanas slepeno recepti. Tikmēr Pepsi 1988. gadā veiksmīgi īstenoja apvienošanos ar diviem vietējiem Indijas ražotājiem un pārdeva savu dzērienu zem nosaukuma Lehar Pepsi. Pēc tam Coca Cola no jauna tirgū ienāca tikai 1993. gadā, kad Indijas valdība bija atļāvusi ārzemju preču zīmju īpašniekiem valstī darboties bez vietējo Indijas uzņēmumu piesaistīšanas. Pa šo laiku Pepsi Indijā bez jebkādas konkurences bija kļuvis par simbolu atspirdzinošam, bezalkoholiskam dzērienam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Tesla kļūst par visu laiku vērtīgāko ASV autoražotāju

Lelde Petrāne, 13.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Volstrītas pašreizējā mīlestība pret "Teslu" ir paaugstinājusi tās akcijas cenu līdz līmenim, kādu neviens ASV autoražotājs nekad nav sasniedzis, ziņo "CNN".

Līdz ar to "Teslas" tirgus vērtība palielinājusies līdz 86,5 miljardiem ASV dolāru. Tas elektromobiļu ražotājam ļāvis kļūt par visvērtīgāko ASV autoražotāju vēsturē.

Iepriekšējais rekords pieder "Ford", kura vērtība 1999. gadā sasniedza 76,1 miljardu ASV dolāru, savukārt nesenāks labs sniegums bija "General Motors", kad tā tirgus vērtība 2017. gada oktobrī sasniedza 67,7 miljardus ASV dolāru.

Tagad abu šo autoražotāju akciju cenas ir krietni sarukušas. "General Motors", kura vērtība ir 50,7 miljardi ASV dolāru, un "Ford", kura vērtība ir 36,9 miljardi ASV dolāru, abi kopā ir vērti vien apmēram 1% vairāk nekā viena pati "Tesla".

Protams, "Tesla" nav "Apple", kuras tirgus vērtība 1,4 triljonu ASV dolāru apmērā padara to par visu laiku visvērtīgāko ASV uzņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Eiropā pirmo reizi septiņu gadu laikā auguši automašīnu pārdošanas apjomi

Žanete Hāka, 16.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn pirmo reizi kopš 2007. gada Eiropā palielinājušies automašīnu pārdošanas apjomi, raksta Bloomberg.

Patlaban patērētāji maina novecojošās automašīnas pret jauniem modeļiem, kas maksā salīdzinoši lēti, piemēram, Renault un Volkswagen zemu cenu automobiļiem. Paredzams, ka arī šajā gadā atgūšanās turpināsies.

Europas Autoražotāju asociācijas dati liecina, ka jaunu automašīnu reģistrācijas apjomi auguši par 5,4% līdz 13 miljoniem.

Kāpumu lielā mērā veicināja Renault zemo cenu zīmola Dacia un Volkswagen zemo cenu zīmolu Seat un Skoda automašīnu pārdošanas apjomu pieaugums. Ņemot vērā ekonomikas izaugsmes bremzēšanos, lai veicinātu pieprasījumu, daļa autoražotāju samazināja cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Indiju aicina atvērt vēstniecību Latvijā

Zane Atlāce - Bistere, 14.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Indijas galvaspilsētā Ņūdeli tikās ar Indijas Republikas ārlietu ministru Subrahmanjamu Džaišankaru (Subrahmanyam Jaishankar), paužot gandarījumu par Latvijas un Indijas sadarbības aktivizēšanu kopš Latvijas vēstniecības atvēršanas Ņūdeli 2014. gadā un pauda cerību, ka Indija tuvākajā laikā Rīgā varētu atvērt savu vēstniecību.

Latvijas ārlietu ministrs vērsa arī uzmanību uz augošo studentu skaitu no Indijas, kuri par augstākās izglītības studiju vietu ir izvēlējušies Latviju. Turklāt Indijas studentu skaits Latvijā pastāvīgi pieaug, piemēram, 2018.-2019. gadā sasniedzot 2070 studentus, kas ir 25% no visiem ārvalstu studentiem.

Ministrs vērsa uzmanību, ka Latviju interesē sadarbības paplašināšana ar Indiju tādās tradicionālās jomās kā transports un loģistika, izglītība, vienlaikus saskatot ievērojamas perspektīvas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) sektorā.

"Kā piemērs tam ir viens no Latvijas vadošajiem telekomunikāciju operatoriem "Latvijas Mobilais Telefons", kas 2019. gada nogalē aizvadīja veiksmīgu izpētes vizīti Ņūdeli un Bangalūrā, kā arī piedalījās Indijas-Eiropas 29 biznesa forumā. Latvijas uzņēmumi ir gatavi piedāvāt plaša spektra IKT pakalpojumus un tehnoloģiskos risinājumus. Veiksmīgi īstenojot 5G tīkla palaišanu Latvijā, 5G jomā redzam neskaitāmas sadarbības iespējas arī starptautiskā mērogā," akcentēja E. Rinkēvičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot pieaugt spriedzei attiecībās ar Indiju, Pakistānas varasiestādes Kašmiras strīdus reģionā sākušas evakuēt robežciemus, pavēstīja amatpersonas.

Pēc intensīvām apšaudēm Indijas un Pakistānas armiju starpā, lietā liekot arī artilēriju, vairāki simti ģimeņu pārcelti uz drošākiem apvidiem, pavēstīja Pakistānas kontrolētās Kašmiras daļas informācijas ministrs Muštaks Minhass.

«Viss reģions atrodas paaugstinātā trauksmes gatavībā. Mums ir bažas, ka jāevakuē būs arī citi apvidi, ja nesāksies deeskalācija,» sacīja ministrs.

Indijas un Pakistānas kara lidmašīnas trešdien otro dienu pēc kārtas ielidoja otras gaisa telpā, pastiprinot bažas par konflikta eskalāciju ar kodolieročiem bruņoto kaimiņvalstu starpā.

Pakistānas premjerministrs Imrans Hans aicinājis sākt sarunas, brīdinot par katastrofālām sekām, ja «veselais saprāts» negūs virsroku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Saindētas pusdienu pārtikas dēļ Indijā miruši jau 22 skolēni

Jānis Šķupelis, 17.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No saindēšanās ar pārtiku Indijā Gandamanas ciemā miruši jau 22 skolēni, tikmēr vēl vairāk kā divi desmiti bērnu smagā stāvoklī atrodas slimnīcā, ziņo The Wall Street Journal.

Bērni, kuriem skolas pusdienu laikā tikusi pasniegta ar insekticīdiem saindēta pārtika, bijuši vecumā no astoņiem līdz 12 gadiem. Indijas varas iestādes norāda, ka upuru skaits varot pieaugt.

Tikmēr maltīte, kuras sastāvā bija kartupeļi un sojas pupiņas, tikusi pasniegta saskaņā ar Indijas valdības īstenoto programmu, kas paredz, ka Indijā skolēniem vienu reizi dienā par brīvu pienākas bezmaksas pagatavota maltīte. Daudziem Indijas bērniem tā ir vienīga iespēja dienā tikt pie pārtikas, raksta The Wall Street Journal. Pagaidām tiek lēsts, ka saindēta bijusi eļļa, ar kuru tikusi pagatavot maltīte. Tā varot būt saturējusi organisko fosforu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā pārdot savu veiksmīgo biznesu

Gints Vilgerts - VILGERTS Partneris, M&A, 05.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai varētu pārdot savu uzņēmumu par iespējami augstāku cenu, jāizdara mājas darbi. Parasti veicamo mājas darbu saraksts ir skaidrs, tomēr tas var kļūt garāks, kad potenciālie pircēji un konsultanti iesūtījuši pirmos komentārus.

Kopumā pārdošanas process aizņem apmēram 12 mēnešus. Svarīgi ir saprast, ka procesu nevajadzētu veikt pašiem procesa dalībniekiem (t.i. valdei vai akcionāriem). Īsumā par Latvijas uzņēmumu pārdošanas procesu varētu izvirzīt šādas tēzes:

1. Process jāvada profesionāļiem. Nav pieļaujams tas, ka vadošo lomu uzņēmuma pārdošanas procesā uzņemas valde vai pats akcionārs. Valdei un akcionāriem jābūt aktīvam dialogam ar padomdevējiem – juristiem un finansistiem. Valdei jārūpējas par biznesa turpināšanu, nevis jābūt daļai no procesa. Valdei agri vai vēlu radīsies interešu konflikts, jo par tās likteni, tostarp arī par motivācijas instrumentiem, lems jaunais kontrolpaketes īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Autoražotāju akcijas šogad augušas pat par 50%

Žanete Hāka, 28.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autoražotājiem gads ir iesācis veiksmīgi, jo lielākā daļa kompāniju šogad ir uzrādījušas labu sniegumu, un to akciju cenas ir piedzīvojušas visai lielu kāpumu, stāsta Swedbank brokeris Juris Jankovskis.

Viņš skaitdro, ka straujo autorūpnieku akciju cenu izaugsmi nedaudz piebremzēja iepriekšējā nedēļā publicētie Ķīnas ražošanas dati, kuri bija sliktāki nekā gaidīts. Tā kā Ķīna ir pasaules lielākais autotirgus, tad izaugsmes pavājināšanās šajā reģionā nepatīkami var atsaukties uz autoražotāju realizācijas apjomiem šajā valstī. Tā kā šogad akciju tirgos turpināja valdīt pozitīvs noskaņojums, daudziem akciju indeksiem uzrādot pat visu laiku augstākās vērtības, tad arī autoražotāju kompāniju akcijām kā cikliskās nozares pārstāvjiem tika pievērsta liela investoru uzmanība.

Tāpat jāatzīmē, ka automobiļu pārdošanas apjomi gada pirmajā ceturksnī kopumā pasaulē ir pieauguši, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, un lielāko devumu pārdošanas apjomu pieaugumam, kā ierasts, ir devis Āzijas reģions, kā arī Ziemeļamerika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apdrošinātāji iesūdzējuši tiesā Toyota saistībā ar paātrināšanās izraisītām avārijām

Lelde Petrāne, 04.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septiņas apdrošināšanas kompānijas iesūdzējušas tiesā autoražotāju Toyota Motor, mēģinot atgūt naudu, kas izmaksāta par sadursmēm, kuras, kā apgalvo apdrošinātāji, izraisījusi pēkšņa automašīnu paātrināšanās, vēsta Associated Press.

Apdrošinātāji atsaucas uz avāriju statistikas datiem un vaino Japānas autoražotāju, ka tas nav aprīkojis savas automašīnas ar sistēmu, kas novērstu šādus gadījumus.

Apdrošinātāji no autoražotāja cer piedzīt vairāk nekā 230 tūkstošus ASV dolāru par 14 negadījumiem, kas notikuši ASV.

Toyota pārstāve Seleste Migliore savukārt sacījusi - jebkurš apgalvojums, ka transportlīdzekļa defekts ir iemesls pēkšņam paātrinājumam šajā vai jebkurā citā apsūdzībā ir pilnīgi nepamatots.

Pret Toyota vērsušās: American Automobile Insurance, Fireman's Fund Insurance, National Surety Corp., Ameriprise Insurance, IDS Property Casualty Insurance, Motorists Mutual Insurance un American Hardware Mutual Insurance.

Komentāri

Pievienot komentāru