Latvijas balzams gatavs paaudžu maiņai 

Galvenā tehnologa nomaiņai AS Latvijas balzams gatavojas mērķtiecīgi.

Anita Kantāne, 2019. gada 30. septembris plkst. 8:59

Pārtikas tehnologam Latvijā ir jāatbilst pasaules līmenim, jo vietējais tirgus ir mazs, akcentē ilggadējā AS Latvijas balzams galvenā tehnoloģe Aija Zablocka un amata pēctece Dina Aļeņina.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Tradicionālo Latvijas balzama alkoholisko dzērienu ražošanā nepieciešamas specifiskas zināšanas. Tas bija viens no iemesliem, lai ilggadējā galvenā tehnoloģe Aija Zablocka pirms došanās pensijā ikdienā kopīgi pildītu amata pienākumus ar savu pēcteci Dinu Aļeņinu. A. Zablocka par ražošanas procesu un tehnologa pienākumiem saka: «Ja Latvijas balzamu salīdzina ar cilvēka organismu, tad ražošanas procesu var pielīdzināt sirdij, laboratorija ir kā acis, kas tehnologam parāda, kurā virzienā jāskatās, bet tehnologs ir kā kakls, kurš groza galvu vajadzīgajā virzienā.»Tehnologa darbam ir trīs galvenās pienākumu sadaļas – tehnoloģiskās dokumentācijas uzturēšana, jaunu dzērienu izstrāde un operatīvās ikdienas darbības.

Atnāca uz spēcīgu zīmolu

A. Zablocka darbu Latvijas Balzamā uzsāka 1995. gadā, un tāpat kā amata pēctecei D. Aļeņinai abām bija jārēķinās ar uzņēmuma zīmolu un prasībām, ko tas uzliek. «Latvijas balzams visos darbības periodos ir bijis populārs uzņēmums ar spēcīgu zīmolu,» par uzņēmuma reputāciju saka A. Zablocka. Gan viņai, gan tupmāk D. Aļeņinai svarīga amata pienākumu daļa ir sekošana līdzi procesiem, lai saglabātu tradicionālās receptūras un vienlaikus pamanītu, ka prasības pret produktu un tā kvalitāti mainās. Uzskaites sistēma, IT tehnoloģijas, produkcijas pildīšanas tehnoloģija – būtiskās pārmaiņas, kas notikušas alkohola ražošanā vairāk nekā 20 darba gadu laikā, uzskaita A. Zablocka. Lielā konkurence un uzņēmuma mērķis atrasties pasaules tirgū tehnologiem arvien liek sekot līdzi gan garšas, gan tehnoloģiju, gan iesaiņojuma tendencēm.

Izaudzina uz vietas

Pārtikas tehnologam Latvijā ir jāatbilst pasaules līmenim, jo vietējais tirgus ir mazs. Pie profesijas pieder arī eksportvalstu likumdošanas pārzināšana attiecībā uz saražoto produkciju. Stāstot par profesijas specifiku, A. Zablocka vērtē, ka pārtikas tehnologam strādāt alkohola ražotnē ir vienkāršāk nekā citās pārtikas ražotnēs. «Viss tiek ražots uz spirta bāzes. Tas nozīmē, ka produkts nerūgst un nebojājas. Kādā kvalitātē produktu vakarā atstāj, tādā no rīta atrodi. Citās pārtikas ražotnēs, piemēram, piena pārstrādē vai gaļas ražošanā, daudz straujāk ir jāpieņem lēmumi nekā alkohola ražošanā,» skaidro A. Zablocka. Abas tehnoloģes piekrīt, ka Latvijas Lauksaimniecības universitāte dod svarīgas zināšanas tehnologa darbā, taču tikai praksē var iemācīties tās izkopt. Tieši tādēļ uzņēmumā nolemts, ka nepieciešams paredzēt laiku, kurā abas tehnoloģes ikdienā strādā kopā.«No vienas puses, prieks, no otras, – ir uztraukums, jo, neskatoties uz to, ka man ir priekšzināšanas par procesiem, tas ir liels izaicinājums,» jaunos amata pienākumus vērtē D. Aļeņina.

Radīt jaunu dzērienu

Komandas darbs – šādi uzņēmuma sasniegumus vērtē A. Zablocka. Ilgu laiku uzņēmums ar pietāti izturējies pret Rīgas Melno Balzamu, nemēģinot atvasināt citas garšas. Rīgas Melnā balzama receptūra joprojām netiek mainīta un tiek uzskatīta par vērtību, taču uzņēmums ir gājis uz priekšu un izveidojis balzamus arī ar citām garšām, un tas noticis tieši A. Zablockas darba laikā. «Jaunie laiki pierādīja, ka alkohola lietošanas tradīcijas mainās. Jaunākās paaudzes labprātāk lieto dzērienus ar zemāku alkohola saturu un ne tik spēcīgu garšu. Rīgas Melnais Balzams ar upeņu garšu bija pirmais uzvaras gājiens tirgū. Tirgus tam bija sagatavots, jo cilvēki paši mājās gatavoja kokteiļus no Rīgas Melnā Balzama un upeņu sulas,» par vienu no savas komandas sasniegumiem stāsta A. Zablocka.

Visu rakstu lasiet 30. septembra laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2018. gada 05. jūlijs plkst. 11:11

«Latvijas balzams» laidis klajā Latvijā destilēto džinu «Cross Keys Gin», kura sastāvā...

2018. gada 31. janvāris plkst. 8:00

DB jau tradicionāli ir apkopojis Ceļu satiksmes drošības direkcijas datus par 25 dārgākajiem luksusa klases automobiļiem, ko pērn savām vai savu saimnieku vajadzībām iegādājušies Latvijas uzņēmumi.

2018. gada 23. janvāris plkst. 12:22

Vairāk nekā 60% no visām Latvijā iegādājamo vīna un grādīgo dzērienu aizmugurējām etiķetēm šogad...

2017. gada 24. marts plkst. 14:39

AS Latvijas balzams iesniegusi Ekonomikas ministrijas izvērtēšanai investīciju projekta pieteikumu,...

2016. gada 20. decembris plkst. 11:18

Ieguldot vairāk nekā 200 000 eiro, Latvijas balzams veikali tīklā šogad modernizēti...

Nepalaid garām

Restorānu nedēļas projekts lielu peļņu nenes, toties izvelk cilvēkus no mājām iepazīt...

Šodien Dienas Bizness rīkotajā preses konferencē par jaunāko izdevumu Miljonārs tika atklāti Latvijas...

No stacionāro fotoradaru sodiem valsts budžetā patlaban tiek iegūts mazāks finansējums nekā...

Vecie dēļi iegūst otro dzīvi SIA AW Latvia ražotajās mēbelēs un sienu...

Reizi mēnesī pie veikala «Preces no Vācijas» vērojama mūsdienām netipiska aina -...

«Mēs pārejam uz iknedēļas drukātā izdevuma formātu. Izmaiņas Dienas Biznesā ir vajadzīgas....

No šīs sadaļas
2019. gada 10. oktobris plkst. 11:47

«Pihtla õleköök» ir Igaunijas senākā amatalus darītava, kas nodarbojas gan ar Sāremā...

2019. gada 02. oktobris plkst. 6:48

Pēc sadarbības ar vairāk nekā desmit citām darītavām SIA Nurme Alus un...

2019. gada 01. oktobris plkst. 6:48

Elizabete Rubene ar Inetu Vozkovu ir radījušas produktu, kas novērš abu un...

2019. gada 30. septembris plkst. 10:08

Nepilnu desmit kilometru attālumā no Sāremā salas lielākās pilsētas Kuresāres, mazā ciematiņā...

2019. gada 30. septembris plkst. 6:54

Jersikas čipsu ražotājs, uzņēmums «Glear» šogad plāno nelielu apgrozījuma pieaugumu salīdzinājumā...

2019. gada 30. septembris plkst. 6:44

Latvijas mēbeļu ražotāji šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir kļuvuši piesardzīgāki...

2019. gada 27. septembris plkst. 16:51

Patlaban tiek izstrādāts elpošanas un drošības ekipējuma ražotāja SIA «Interspiro Production»...

2019. gada 27. septembris plkst. 9:31

Ir mājražotāji, kas iepērk mūsu produkciju un pēc tam to pārdod tālāk...

2019. gada 27. septembris plkst. 8:23

Ģimenes uzņēmums «Gusto» jau teju 10 gadus Bauskā ražo kosmētiku, kuras pamatā...

2019. gada 26. septembris plkst. 17:14

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēmis lēmumu no 2020.gada novembra aizliegt tirgot stipro alkoholu...