Jaunākais izdevums

Sindikāts nav ieinteresēts Parex bankas nogremdēšanā, jo pretējā gadījuma tas neatgūtu savu naudu.

Tā intervijā Db apgalvo jaunieceltais a/s Parex banka valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

Kāpēc piekritāt kļūt par Parex bankas vadītāju? Kādi bija jūsu nosacījumi tam, lai jūs izšķirtos par šādu soli?

Izvērtējot situāciju, kā arī ņemot vērā to pieredzi, kas man ir bijusi banku jomā, darbā, piesaistot investīcijas, es sapratu — jo ātrāk notiks vadības maiņa bankā, jo lielākas ir cerības pagriezt situāciju uz labo pusi. Es piekritu šim piedāvājumam "saliekot kopā" esošo situāciju ar savu pieredzi. Nolēmu mēģināt.

Sanāk, ka darījāt to izaicinājuma pēc?

Nē! Izaicinājumus gan meklē jebkurš cilvēks, bet… Globālā finanšu krīze ir tik liela un situācija tik nopietna, ka ir svarīgi — kas un kā notiek tuvākos 3 līdz 6 mēnešus. Turklāt ne tikai Parex bankā, bet visā mūsu tautsaimniecībā kopumā. Ja akcionāri domā, ka esmu labākais kandidāts šim pienākumam, varu mēģināt to pildīt.

Kādu jūs redzat līdzšinējo Parex bankas pārņemšanas procesu. Vai tajā, jūsuprāt, ir bijušas kļūdas?

Es nebiju iesaistīts bankas pārņemšanas procesā, un par iespēju vadīt Parex banku tiku uzrunāts tikai pagājušajā ceturtdienā. No malas skatoties, noteikti ir bijušas problēmas ar komunikāciju. Bet tieši komunikācijas jautājums var nopietni ietekmēt stāvokli bankā. Gan klientiem, gan arī bankas darbiniekiem ir jābūt skaidrībai par to, kas notiks nākotnē. Jebkurā darījumā ir divas puses un nevar vainot tikai vienu vai otru pusi. Pateikt kaut ko vairāk par šo jautājumu gan man ir grūti.

Kādi īsti ir tie nosacījumi, uz kuriem Parex banka tiek pārņemta no tās līdzšinējiem lielākajiem līdzīpašniekiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka?

Atklāti sakot, es neesmu redzējis šā darījuma dokumentus un neesmu arī lasījis nosacījumus. Bankā ienācu pēc tam, kad darījums jau bija noticis. Šajā amatā tiku iecelts vien piektdienas naktī un visu šo laiku esmu šeit faktiski dzīvojis, cenšoties nodrošināt, lai mēs varētu atgriezties pie normālas likviditātes. Tādējādi tas, kādi ir bijuši bankas pārņemšanas nosacījumi šajā darījumā starp akcionāriem, man, atklāti sakot, nav bijusi prioritāte.

Bet vai var teikt, ka V. Karginam un V. Krasovickim ar šo banku vairs nav nekādu saistības, ka viņi šīs bankas kontekstā vairs ne par ko neatbild?

Viņiem ir salīdzinoši nelielas saistības — noguldījumi un kredīti. Taču nav nekādas būtiskas saistības, kas varētu ietekmēt, piemēram, valdes lēmumus.

Publiskajā telpā ir izskanējušas vairākas summas, kas it kā būtu nepieciešamas, lai šo banku atdzīvinātu. Cik daudz naudas tad īsti vajag?

Nosaukto summu diapazons tiešām ir liels viena iemesla dēļ — ļoti grūti paredzēt, kā rīkosies mūsu klienti. Jautājums ir par to, kā rīkosies gan tie, kam naudu esam aizdevuši, gan arī tie, kam šeit ir noguldījumi. Vienā pusē mums ir kredīti, otrā — depozīti. Un ir ļoti grūti paredzēt, kurā brīdī kāds klients nolems izņemt savu naudu, vai arī nespēs atmaksāt kredītu. Jāteic gan, ka attiecībā uz noguldītāju rīcību pēdējās dienās tendence ir ļoti pozitīva. Cilvēki vairs neņem naudu laukā. Katrā ziņā situācija ir labāka, nekā bija pirms nedēļas, kad tika uzlikti ierobežojumi bankai, bet valdība paziņoja, ka to varētu arī slēgt. Tobrīd cilvēki uztraucās un izņēma savu naudu, bet šobrīd dzīve atkal ir atgriezusies savās robežās. Skatoties uz priekšu, ceru, ka bankai vajadzēs pāris simtus miljonus latu. Varētu būt arī mazāk, ja mums būs iespēja atkal piesaistīt tos klientus, kas pa šo laiku ir aizgājuši. Tas būs ļoti atkarīgs no tā, kā valdībai beigsies sarunas ar SVF, kā arī — cik lielā mērā mums veiksies ar iespējamo investoru piesaisti. Vai nu tā būs ERAB, vai arī kāds cits.

Tātad bankai bez tajā jau iepludinātās naudas būtu nepieciešami vēl 200 miljoni latu?

Jā! Būtu labi, ja mums tāda nauda būtu pieejama. Visi klienti taču skatās uz to, cik lielā mērā mums ir ieejami līdzekļi, kā banku atbalsta tās akcionāri. Pēdējā laikā traucējošs faktors ir neskaidība par Latvijas valdības finansiālo stāvokli.

Uztraukums ir par to, vai maksātspējīgs ir bankas lielākais akcionārs — Latvijas valsts?

Tieši tā! Tāpēc esmu gandarīts, ka ERAB ir gatava izvērtēt situāciju — esam jau sākuši sarunas ar to.

Kāda ir ERAB interese investēt Parex bankā?

Es to raksturotu kā potenciālo finanšu investoru, kam ir stratēģisks mērķis — palīdzēt šādiem uzņēmumiem attīstīties, bet vēlāk — pārdoties vai veiksmīgi piesaistīt citus investorus. Nav noslēpums, ka pirms gada notika pārrunas par šīs bankas pārdošanu par ļoti lielām summām. Tādējādi ir skaidrs, ka normālos apstākļos, strādājot normālā režīmā, Parex banka ir ļoti vērtīgs uzņēmums. ERAB loma būtu palīdzēt stabilizēt mūsu biznesa attīstību un sagaidīt brīdi, kad stratēģiskie investori varētu nākt ar savu naudu.

Bet kādas ir ERAB prasība, kā arī summas, ar kurām tā būtu gatava ienākt Parex bankā?

ERAB parasti kompānijā ienāk kā mazākumakcionārs, bet ar būtiskām tiesībām, piedaloties padomes darbā. Viņus arī interesē, lai šai bankai tiktu atrasti neatkarīgi profesionāli padomes locekļi. ERAB būtu iesaistīts arī pārrunās par to, kā banka tiek pārdota tālāk. Taču šobrīd ir pāragri runāt par konkrētām summām, ar kādām ERAB varētu šeit ienākt — par to varēs runāt pēc diviem mēnešiem, fiksējot bankas finansiālo stāvokli, tās vērtību. Turklāt ERAB var nevis nākt pamatkapitālā, bet vienkārši aizdot naudu. Tas viss tiešām būs atkarīgs no bankas stāvokļa tajā brīdī, kad ERAB te ienāks.

Viens no būtiskākajiem valdības uzstādījumiem Parex bankas sakarā, ir atrast tai pircēju. Vai šobrīd ir zināmas konkrētas kompānijas, kam varētu būt interese iegādāties šo banku?

Ar mani pēdējo divu dienu laikā ir kontaktējušās vairākas bankas, kas ir izteikušas šādu interesi, bet es neesmu vēl ticies ar to pārstāvjiem. Man vēl arī jāvienojas ar Latvijas Hipotēku un zemes banku un valdību par to, kādā veidā mēs šo pārdošanu organizēsim. Jebkurš uzņēmums ir gatavs pārdošanai, un jautājums parasti ir tikai par cenu. Taču mūsu prioritāte šajā gadījumā būs stabilizēt situāciju bankā. Ir skaidrs, ka no pircējiem saņemt labākus nosacījumus mēs varam tad, ja banka ir stabilāka.

Mēģināsiet pieaudzēt tās vērtību?

Jā! Mans mērķis ir darīt visu, lai atgūtu to vērtību, kas ir pazudusi pēdējo divu mēnešu laikā, un tad varētu runāt par pavisam citām summām, nekā tagad. To naudu, ko valsts ieliek bankā, atbilstoši pašreizējam scenārijam, ir paredzēts atgūt, to stabilizējot, attīstot, piesaistot palīdzību un pēc tam realizējot. Mēs rēķinamies ar to, ka valsts atdabūs savu naudu.

Cik liela ir Parex bankas vērtība šodien?

Šobrīd ir ļoti grūti banku novērtēt objektīvi. Es teiktu — kaut kur starp 2 latiem un 600 miljoniem eiro. Banku parasti var pārdot par tādu cenu, cik tā ir stratēģiski interesanta potenciālajam pircējam. Tiek maksāts par tirgus daļu vai esošajiem darbiniekiem utt. Šodien vispār kādu uzņēmumu Latvijā novērtēt ir grūti, jo ir ļoti liela neskaidrība par to, kā tiks atrisināti dažādi jautājumi attiecībā uz valsts budžetu. Nevar paredzēt, kas notiks ar inflāciju, ar bezdarbu, cilvēku maksātspēju, īpašumu vērtību utt. Taču es zinu, kas ir jādara, lai šīs bankas vērtību palielinātu.

Ir izskanējis, ka Parex banka varētu tikt pārdota pa daļām. Cik lielā mērā tas ir iespējams?

Pāragri spriest. Protams, es neko neizslēdzu — tas, ko un kā mēs pārdosim, būs atkarīgs no sarunām ar potenciālajiem pircējiem. Viņi jau noteiks to, par ko viņi ir ar mieru maksāt. Neizslēdzu iespēju, ka daļa aktīvu varētu tikt pārdota, ja būs steidzami jārisina ar likviditāti saistīti jautājumi. Šobrīd pamatstratēģija paredz stabilizēt banku tādu, kāda tā ir. Kamēr neesam izsmēluši iespējas banku attīstīt tādu, kāda tā ir šobrīd, domāju, nekādas drastiskās reorganizācijas nebūs.

Jūs minējāt, ka par Parex bankas iegādi interesi izrādījušas vairākas bankas. Kuras?

To es šobrīd neteikšu. Ja notiks konkrētas sarunas šajā sakarā, tām būs zināmi konfidencialitātes nosacījumi. Taču pozitīvi ir tas, ka šāda interese ir. Tas jau vien nozīmē, ka šis uzņēmums ir kaut ko vērts.

Runa ir par kādu no Latvijā strādājošajām bankām, par bankām no Rietumiem, par bankām no Austrumiem?

Pārsvarā interese ir no rietumvalstu bankām, bet sīkāk šo jautājumu es tomēr nekomentēšu.

Šīs bankas kontekstā bieži ir piesaukti nerezidenti no Krievijas. Vai lieli daļu problēmu neradīja fakts, ka tieši viņi izņēma savu naudu no bankas?

Daļa to izdarīja, bet liela daļa Krievijas nerezidentu naudas te ir palikusi.

Viena no būtiskākajām Parex bankas problēmām ir parādsaistības starptautiskajam sindikātam. Kādas redzat iespējas vienoties ar sindikātu par kredīta pārfinansēšanu?

Tas noteikti ir jāizdara. Vienoties par šo jautājumu ir svarīgi arī sidikātam, taču es nevaru paredzēt, kurā brīdī būs rezultāts un kāds tas būs. Katrs no mums cīnās par savām interesēm, taču mēs esam gribam pēc iespējas ātrāk šo jautājumu atrisināt.

Kādu redzat scenāriju, ja sindikāts nepiekritīs nekādiem pārfinansēšanas variantiem, pieprasot atdot naudu?

Domāju, ka viņiem ir jāvienojas ar mums. Viņiem pašiem ir svarīga skaidrība par to, kāda ir summa, ko viņi no mums var saņemt. Ja viņi ļoti agresīvi izmantos savas tiesības, tas varētu apgrūtināt musu darbību un tādējādi arī spēju naudu atmaksāt. Tādējādi viņiem īsti nav motivācijas gremdēt šo banku. Viņi arī ir norādījuši, ka ir atvērti sarunām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Melngailis uz Parex nācis komplektā ar savu firmu

Vēsma Lēvalde, Db, 03.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas prezidentam Nilam Melngailim piederošās firmas Riga Capital (RC) kļūšana par vienu no bankas konsultantiem bijis viens no N.Melngaiļa nosacījumiem, piekrītot kļūt par bankas vadītāju, raksta laikraksts Diena.

"Tas bija viņa nosacījums, ka viņš nāk ar savu komandu," jautāts, kāpēc N.Melngailim piederošā RC kļuvusi par Parex konsultantu, laikrakstam teicis FM valsts sekretārs, Parex īpašnieces valsts a/s Latvijas Hipotēku un zemes banka valsts pilnvarnieks Mārtiņš Bičevskis. Tas arī esot pamats RC piesaistīšanai, kuras pienākumos ir gan palīdzība bankas stabilizācijas programmas izstrādē, gan bankas sagatavošanā pārdošanai. RC pakalpojumus apmaksās Parex. Līgums ar firmu vēl nav noslēgts, jo neesot panākta vienošanās par samaksu. M.Bičevskis prognozēja, ka tas varētu notikt šonedēļ. Taujāts, vai tas nebūs interešu konflikts, ja N. Melngailis kā bankas prezidents slēgs līgumu ar sev piederošo firmu par konsultāciju pakalpojumu pirkšanu, M. Bičevskis teica, ka par līgumu lemšot Parex padome, "ja vajadzēs, arī Hipotēku banka". Līguma nosacījumus un RC pakalpojuma cenu M. Bičevskis līdz tā noslēgšanai nav atklājis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nav gatavi tāpat atdot akcijas

Ieva Mārtiņa, Db, 19.12.2008

No kreisās: Danske Capital vecākais analītiķis Anti Partanens, Danske Capital direktors Kustā Aima un Firebird management LLC partneris Aians Hags

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas mazākuma akcionāri vēlas virzīt savu pārstāvi bankas padomē, jo nevēlas pārdot bankas akcijas un it īpaši par santīmiem. Pagājušā nedēļā valstij piederošā (ap 85 %) Parex banka uzrunājusi Parex bankas mazākuma akcionārus, vai tie nevēlas pārdot sev piederošās bankas akcijas.

Lai gan valsts pārstāvji nav oficiāli pateikuši, kāds ir iemesls šādam piedāvājumam, publiskā telpā ir izskanējis, ka 100 % Parex bankas valsts īpašumā ir nosacījums, lai Latvija varētu dabūt starptautiskos finansējumus, tostarp no Zviedrijas. Savus piedāvājumus par nosacījumiem pārdot Parex bankas akcijas svētdien gan bankai, gan Finanšu ministrijai nosūtījuši lielie mazākuma akcionāri - ārvalstu fondi: East Capital, Danske Capital Finland, Amber Trust un Firebird Management, kas ir vieni no lielākajiem investoriem Baltijas valstīs. Tomēr atbildi ārvalstu fondi nav saņēmuši ne no viena adresāta. Uzņēmējiem arī nav izdevies sazināties ar atbildīgajām amatpersonām. "Mūs biedē, ka tā vietā, lai valdība konstruktīvi un pa tiešo runātu par šīm akcijām, daži valdības pārstāvji komentē situāciju presē, ka ja ar akcionāriem nepanāks vienošanos, tad akcijas atņems, nacionalizēs. Protams, ir valdībā daudz diskusiju, bankā, ar kreditoriem, un mēs saprotam, ka laikam valdībai ir ar ko nodarboties, bet mēs sagaidām, lai nebūtu tādu paziņojumu presē [par to, ka var atņemt akcijas]," Db skaidroja Parex bankas 4.2 % akciju īpašnieces East Capital partneris Aivars Abramovičus (Aivaras Abromavicius).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Melngailis: Blackstone investīcijas Luminor Bank kapitālā plānotas uz termiņu no pieciem līdz septiņiem gadiem

LETA, 13.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju fonda Blackstone Group L.P. (Blackstone) ieguldījums Baltijā strādājošās Luminor Bank kapitālā plānots uz termiņu no pieciem līdz septiņiem gadiem ar iespējām to pagarināt, intervijā aģentūrai LETA sacīja Luminor Group uzraudzības padomes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

««Blackstone» šobrīd uzskata, ka termiņš ir no pieciem līdz septiņiem gadiem, bet to var arī pagarināt. Tas nav iekalts akmenī. Fondi tomēr atšķiras, un «Blackstone» ir fonds, kurš priekšroku dod ilgtermiņa ieguldījumiem. Tādēļ mēs viņus arī saucam par stratēģisku investoru. Tas nav kāds no hedžfondiem, kuri spekulē un kuru interese ir gadalaikā pārdot tālāk un ātri nopelnīt. Arī tad, kad mēs izietu biržā, es šaubos vai viņi pārdotu visas savas daļas,» teica Melngailis.

Viņš piebilda, ka pagaidām nav apspriests, cik liela daļa bankas akciju varētu nonākt biržā. «To mēs vēl neesam apsprieduši. Tomēr tās nebūs visas akcijas. Tas būs atkarīgs no akcionāru lēmumiem. Varbūt kāds gribēs atstāt «Luminor» pilnībā. Taču es būtu pārsteigts, ja tas notiktu pilnībā ar visām akcijām,» sacīja Melngailis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākotnē bankām būs jāapvienojas, prasības tām kļūs stingrākas, kredīti - pieejamāki uzņēmējiem.

Cītīga kļūdu labošana pēc globālās finanšu krīzes, kā arī Parex bankas iespējamā pārdošana - šie bez šaubām būs galvenie faktori, kas visvairāk ietekmēs Latvijas banku nozari turpmākajos gados. Bet vai tā banka, uz kuru pēc pieciem gadiem iesim pēc kredīta vai maksājuma kartes, būtiski atšķirsies no tās, kuras pakalpojumus izmantojam šodien? Ekspertu vērtējumi par to ir dažādi, taču skaidrs ir viens: spēles noteikumi, kurus bankām izvirzīs uzraugošās iestādes, kļūs daudz stingrāki, kas neizbēgami iespaidos arī klientus.

Jaunā un vecā jeb labā un sliktā

Parex bankas pārdošana mazinās spriedzi gan tās klientu vidū, gan arī pārējos tirgus dalībniekos - tā uzskata Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Irēna Krūmane. Bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis savukārt uzsver, ka Parex sadalīšana jaunajā un vecajā jeb labajā un sliktajā interesi par nacionalizēto banku palielinās. «To sadalot, mēs palielinām aktīvu vērtību - kamēr tie ir samaisīti kopā, tie pircējiem nav interesanti,» skaidro N. Melngailis. Tas ļaus arī uzlabot «labās» daļas bilanci, jo tā tiks atbrīvota no problemātiskākiem kredītiem, kuriem jāveido uzkrājumi, kas palielina bankas zaudējumus. N. Melngailis atgādina, ka «labā» banka pārņems tos kredītus, ar kuru atgūšanu grūtību nav, visu klientu bāzi, līzinga biznesu, kompāniju Parex Asset Management, nerezidentu apkalpošanu utt. Savukārt sliktajā bankā, kas būtībā būs nekustamā īpašuma fonds, nonāks tie īpašumi, kurus banka bija spiesta pārņemt, piemēram, nepabeigtos attīstītāju projektus. Tie gaidīs labākus laikus, bet kapitāla fondam pietikšot vairākiem gadiem, apgalvo bankas prezidents. Pēc N. Melngaiļa teiktā, šādu pieeju izmanto daudzas Eiropas bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Melngailis: Nekas neliecina, ka Parex sindicētais kredīts būtu jāatdod nekavējoties

, 16.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Neuzskatu, ka sindicētā kredīta devēji Parex bankai prasīs uzreiz atdot visu parādu, taču neparedzu arī iespēju, ka Parex banka varētu parādu neatdot,» to intervijā Latvijas Radio norādīja Parex bankas prezidents Nils Melngailis.

«Būtībā jau tajā brīdī, kad valsts pārņēma Parex banku, sindicētā kredīta devēji varēja pieprasīt atdot visu aizdoto summu. Viņi to nedarīja, jo pretējā gadījumā banka būtu kļuvusi maksātnespējīga. Tas nav viņu interesēs, viņiem ir pietiekami liels iegansts vienoties ar mums, jo pretējā gadījumā naudas atgūšana varētu būt problemātiska,» tā N. Melngailis. Viņš piebilda, ka nekas pašlaik arī neliecina par to, ka sindicētais kredīts varētu tikt atprasīts pirms termiņa. N. Melngailis arī paziņoja, ka sarunām ar sindicētā kredīta devējiem ir noslēgts līgums arī ar investīciju fondu Blackstone, lai uzlabotu Parex kredītnosacījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/images/article/2009/02/03/39d6b041-81e0-4510-8fda-7bf2c643982f.jpg

Nils MelngailisSavukārt jautāts par iespēju, ja sindikāts nepiekrīt pārkreditēšanai, N. Melngailis norādīja, ka neredz sindikāta interesi vērsties pret banku agresīvi.

Nekāds lēmums par Parex bankas sadalīšanu labajā un sliktajā bankā pagaidām nav pieņemts, ir vērtēta citu valstu pieredze, sacīja intervijā N. Melngailis. Esot gadījumi, kad šāds lēmums ir nepieciešams, taču tas jālemj valdībai, nevis bankas vadībai.

Jautāts par to, cik lieli valsts līdzekļi būs jāiepludina bankā, lai nodrošinātu sindicētā kredīta atmaksu, bankas vadītājs atzina, ka 3. februāra valdības sēdē tikšot runāts par summām, taču tas, cik lieli valsts līdzekļi būs nepieciešami, atkarīgs no vairākiem faktoriem. Kā pirmo N. Melngailis nosauca noguldītāju uzticību bankai, otrs faktors - cik ātri izdosies atrast bankai pircēju. Jo ātrāk bankai atradīšot investoru, jo lielākas iespējas būšot piesaistīt sindicētā kredīta atmaksai investora līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex banka naudu no valsts vairs neprasīšot

, 16.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balstoties uz esošajām prognozēm Parex banka jaunus līdzekļus šogad no valsts neprasīšot.

To intervijā Latvijas Radio norāda Parex bankas vadītājs Nils Melngailis. N. Melngailis izteica gandarījumu par Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) ienākšanu Parex bankā, uzsverot, ka tā esot viena no retajām Latvijas ekonomikas labajām ziņām kopš krīzes sākuma. ERAB ienākšana stabilizēs banku, ļaus atgūt ieguldītāju uzticību un sākt atdot valsts ieguldījumus, norāda N. Melngailis. Tas varētu notikt jau gada laikā.

Latvijas puses bijusi ieinteresēta, lai ERAB iesaistās pēc iespējas ātrāk, tāpēc ERAB ieguldījumi bankā tikšot aizsargāti ar valsts garantijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Melngailis cer, ka Parex bankai būs nepieciešams mazāk par 200 miljoniem latu

Žanete Hāka, Db, 08.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laiks rādīs, taču cerams, ka Parex bankai būs nepieciešams mazāks finansējums nekā iepriekš minētie 200 miljoni latu, šodien preses konferencē sacīja jaunieceltais bankas vadītājs Nils Melngailis.Melngailis cer, ka emParex bankai /embūs nepieciešams mazāk par 200 miljoniem latu

Tas būs atkarīgs no tā, cik līdzekļu klienti izlems ielikt bankā, svarīgs ir arī iznākums sarunām ar Starptautisko valūtas fondu (SVF) un valdību. Bankai ir jauna vadība, kura intensīvi strādās ar klientiem, tāpēc N. Melngailis uzskata, ka situācija bankā stabilizējas un nepieciešamo summu varētu samazināt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij banka Citadele bija jāpārdod un to pašu vajadzētu darīt ar SIA Lattelecom un SIA Latvijas Mobilais telefons (LMT) valsts daļām, šādu viedokli pauda bijušais Lattelecom vadītājs un savulaik par AS Parex banka sadalīšanu atbildīgais Nils Melngailis.

Viņš atzina, ka patlaban nedzīvo Latvijā un visiem procesiem neseko padziļināti, tāpēc arī par Citadeles pārdošanas procesu viņš nevar spriest objektīvi, taču Melngailis uzsvēra: «Zinu tikai to, ka banka Citadele bija jāpārdod, kā to paredzēja Eiropas nosacījumi.»

Pēc eksperta domām, Citadeles pārdošanas process, iespējams, netika efektīvi skaidrots, kā arī šis jautājums kļuva par Saeimas vēlēšanu laika «politisku futbolu». Tajā pašā laikā Melngailis mudina atcerēties, ka Eiropas Savienības atbalsts bankrotējušajai Parex bankai bija būtisks, jo tolaik neviens Latvijā nebūtu ieguldījis ne centa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Nordea un DNB apvienotās bankas padomes priekšsēdētājs būs Nils Melngailis

Lelde Petrāne, 24.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea un DNB bankas apstiprinājušas plānotās apvienotās bankas Izpilddirektora un Padomes priekšsēdētāja amatus.

Par jaunās bankas Izpilddirektoru iecelts Erkki Raasuke, bet Padomes priekšsēdētāja amata pienākumus pildīs Nils Melngailis.

Darījumu plānots slēgt 2017. gada 2. ceturksnī, tikmēr sasniedzot nākamos būtiskos posmus jaunās bankas izveidē - valdes apstiprināšanu un jauna zīmola izveidi. Mērķis ir radīt vadošu, uz klientiem orientētu banku Baltijas valstīs, vēsta abas kredītiestādes.

«Uzskatu, ka šī nav tikai divu banku apvienošana, bet ir spēcīgs sākuma punkts vēl fokusētākai pieejai un straujāk augošai bankai. Ar nepacietību gaidu tikšanos ar visiem abu banku darbiniekiem, lai uzsāktu darbu pie jaunās bankas izveides,» komentē Erkki Raasuke, plānotās apvienotās bankas Izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdodot Parex banku, valsts jebkurā gadījumā cietīs zaudējumus, jautājums tikai — cik simtu miljonu latu tie būs, uzskata eksperti.

Ilgāk novilcināta lēmuma pieņemšana par bankas sadalīšanu ievilks pārdošanas procesu, un tādējādi, iespējams, lielāki, būšot valsts zaudējumi. Turklāt, ja bankas sadalīšanas procesā tiks stiepta gumija, varot pazust arī potenciālo investoru interese, kas šobrīd vēl ir. Parex bankai patlaban vēl ir zināma vērtība: klientu bāze, filiāļu tīkls, karšu, aktīvu pārvaldes, nerezidentu bizness. «Jārēķinās, ka šodien bankas vērtība samazinās,» brīdina investīciju bankas Prudentia partneris Jānis Lielcepure.

Jāatgādina, ka valsts, pārņemot Parex banku 2008.gada nogalē, pauda apņemšanos banku pārdot pēc iespējas ātrāk, gada laikā, nosakot, ka potenciālajiem investoriem būs jāsedz visi izdevumi, kas valstij radušies saistībā ar bankas pārņemšanu, tai skaitā — divi lati par akciju iegādi, kā arī valsts iepludinātā nauda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Melngailis: Parex banka tuvākajā laikā plāno atjaunot normālu darbību

, 16.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau nākammēnes Parex bankas vadība varētu pabeigt darbu pie bankas darbības stratēģijas izstrādes un lūgt Finanšu un kapitāla komisiju atcelt Parex bankai noteiktos ierobežojumus.

To šodien preses brīfingā, kas bija veltīts Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) kļūšanai par Parex bankas mazākumakcionāru, paziņoja Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

Arī ERAB prezidents Tomass Mirovs (Thomas Mirow) uzsver, ka viens no galvenajiem ERAB mērķiem, iesaistoties Parex bankā, ir nodrošināt tās restrukturizāciju un kredītu pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Iespēja, ka ERAB caur Parex banku varētu iesaistīties Latvijas ekonomikas kreditēšanā šodien pārrunāta arī ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, tomēr, kā atzina T. Mirovs, konkrētāk par to, kādas kreditēšanas programmas varētu tikt piedāvātas Latvijas uzņēmējiem, varēs ne ātrāk kā pēc astoņām nedēļām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas noguldītāji pamazām sāk atgriezties, un, stabilizējoties tās likviditātei, pati banka sāk atgriezties pie normālas darbības. Tā intervijā Latvijas Radio apgalvoja Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

N. Melngailis intervijā pauda cerību, ka Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) lēmums par iesaistīšanos Parex bankā varētu būt pozitīvs, jo tāda ir bijusi arī līdzšinējā komunikācija.

Melngailis arī izteica viedokli, ka nākotnē banku Latvijā kļūs mazāk, ko veicinās to apvienošanās un pārņemšanas darījumi, jo Latvijā uz iedzīvotāju skaitu ir ļoti liels banku skaits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tirgus atgūsies, ja tiks samazinātas izmaksas, uzlabotas valsts budžeta pozīcijas un stabilizēts Parex, uzskata Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

Lielbritānijas Tirdzniecības kameras Latvijā (LTKL) organizētajā apspriedē Ekonomiskā un finanšu krīze Latvijā: izaicinājumi un iespējas viņš norādījis, ka, izmantojot Latvijas ģeogrāfisko novietojumu un veicot ilgtermiņa ieguldījumus, kas to tuvinās eiro zonai, nākošā krīzes viļņa sekas nebūs tik smagas.

„Ekonomiskā krīze var ilgt mēnešiem, gadiem, bet Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais novietojums, kas arī palīdzējis attīstīties un augt Parex, nemainīsies. Paredzams, ka ekonomiskās krīzes rezultātā konsolidēsies Latvija, Lietuva un Igaunija, un, attīstot transportu un loģistiku, Baltijas valstis kļūs par centrālo tirdzniecības ceļu, kas savienos austrumu un rietumu tirgus,” norādīja N. Melngailis. Tā kā ekonomiskā situācija Austrumeiropā nav ievērojami labāka par Latvijas, sagaidāms, ka kvalificētais darba spēks, kas masveidā emigrēja uz Apvienoto Karalisti un Īriju, atgriezīsies Latvijā un ar savām prasmēm un valodu zināšanām vairos valsts labklājību un pievilcību investoru acīs. N.Melngailis arī pauda pārliecību, ka valdībai ir jādeleģē funkcijas citiem resoriem, jāsamazina izmaksas un jāpalielina aktīvi. „Tomēr vislielākā problēma ir komunikācija, lai radītu izpratni sabiedrībā par to, ka ilgtermiņa ieguldījumi netiek pārprasti ar budžeta izmaksām. Ārvalstu investoriem ļoti svarīgi rādītāji ir tieši valsts veiktie ilgtermiņa ieguldījumi infrastruktūrā, izglītībā un veselības aprūpē, jo tas norāda, ka valstiski svarīga ir attīstība,” tā N.Melngailis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Feiferis: Parex bankai vajadzēs vēl vismaz 200 miljonus

Andrejs Vaivars, Db, 13.11.2008

Latvijas Hipotēku un zemes bankas valdes priekšsēdētājs un Parex bankas prezidents Inesis Feiferis

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu Parex bankas darbu, no Valsts Kases bez jau iepludinātajiem 200 miljoniem latu, vajadzēs vēl vismaz tikpat lielu naudas summu.

Tā intervijā Db atzīst Latvijas Hipotēku un zemes bankas valdes priekšsēdētājs, kā arī Parex bankas prezidents Inesis Feiferis.

Kādu jūs redzat savu galveno uzdevumu, kļūstot par šīs bankas prezidentu?

Ir vairāki svarīgi jautājumi. Pirmkārt ir runa par darbu ar klientiem. Kaut kādā veidā ir jānomierina klienti — neviens šeit negatavojas taisīt revolūciju, mēs turpināsim strādāt, nodrošinot nepieciešamās operācijas. Protams, viss tiks darīts likumdošanas robežās — neko nelikumīgu mēs nedarīsim. Otrkārt, ir skaidrs, ka Parex bankas darbinieki ir nervozi, satraukti. Viņus ir jānomierina, jāpanāk viņu konsolidēta darbība. Arī šajā jomā nekādas revolūcijas nebūs, bet loģiski viss būs atkarīgs no tā, cik lielā mērā katrs no viņiem būs gatavs sevi veltīt darbam, lai šo banku sakārtotu, lai situāciju uzlabotu. Treškārt, ir jāsakārto finanšu jautājumi, kas saistīti ar valsts atbalsta sniegšanu, kā arī iekšējo resursu efektīvu izlietojumu. Runa ir arī par spēcīgu kontroli, samazinot visus tos izdevumus, ko vien var samazināt. Tas ir jautājums, kuru risinām kopā ar Finanšu ministriju, ar centrālo banku, ar Valsts Kasi un FKTK. Šajā spēlē ir iesaistījies arī premjers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piesaistot Parex bankai investoru un turpinot valdības mērķtiecīgo politiku, izredzes izrauties ārā no bedres ir lielas, intervijā laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze atzinis bankas vadītājs Nils Melngailis.

Uz jautājumu prognozēt, cik ilgs būs krīzes periods, N. Melngailis norādīja, ka ir optimists. «Ja nebūtu optimists, tad nepiekristu šādam priekšlikumam [vadīt Parex banku]. Parex ir privāta banka, kas strādā tā, kā jāstrādā privātam uzņēmumam, un cilvēki, kas šeit strādā, ir pareizi motivēti. Taču finanšu problēmas ir visā pasaulē. Manuprāt, mums palīdzēs Latvijas ģeogrāfiskais stāvoklis un valsts nelielie izmēri, jo nelieli ieguldījumi Latvijā var dot uzreiz lielu atdevi. Tā vairs nav iespējams Amerikā vai Krievijā. Mēs panāktu attīstību. Taču vispirms ir jāatrod investori bankai. Ja Parex bankā ienāks Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, tas ievērojami uzlabotu situāciju. Turpinot valdības mērķtiecīgo politiku, izredzes izrauties ārā no bedres ir lielas,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Blackstone piedāvājums joprojām spēkā

Sanita Igaune, 67084457, 11.09.2008

«Mēs esam vienojušies ar Blackstone turpināt izskatīt šo jautājumu un ceram, ka kaut brīdī Lattelecom akcionāri gribēs atgriezties pie sarunas,» norāda uzņēmējs Nils Melngailis.

Foto: Edmunds Brencis, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV investīciju kompānijai Blackstone vēl aizvien ir interese piedalīties Latvijas elektronisko sakaru sniedzēja Lattelecom privatizācijā, ziņo laikraksts Dienas bizness.

«Mēs esam vienojušies ar Blackstone turpināt izskatīt šo jautājumu un ceram, ka kādā brīdī Lattelecom akcionāri gribēs atgriezties pie sarunas,» Db pastāstīja bijušais Lattelecom valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis, kurš pieņēmis Blackstone piedāvājumu pārstāvēt investorus darījumos Baltijas reģionā.

Varētu pārdomāt

«Mūsu piedāvājumi un norunas, kas bija gada sākumā, paliek spēkā un, atklāti sakot, viens no iemesliem, kāpēc valdība īpaši negrasījās pieņemt ne mūsu, ne TeliaSonera (TS) piedāvājumu, bija tāds, ka nejuta, ka šie līdzekļi viņiem ir nepieciešami. Man liekas, ka pēc pēdējām ziņām valdība varētu pārdomāt un tomēr atgriezties pie sarunas,» atzīmēja N.Melngailis, paskaidrojot, ka neatkarīgi no tā, kam tiks pārdotas Lattelecom un LMT kapitāldaļas, valdība iegūtos līdzekļus varētu ieguldīt, lai stimulētu valsts ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex pārņemšana notikusi nevis valsts, bet Valērija Kargina un Viktora Krasovicka interesēs, atsaucoties uz Valsts kontroles revīziju, informēja TV3 raidījums Nekā personīga. Kontrole arī secinājusi, ka šobrīd pastāv neefektīvas līdzekļu izmantošanas risks, algojot pašreizējo Parex vadību un viņu konsultantus.

Valsts kontrole (VK) ir pabeigusi pirmo apjomīgo pētījumu par to, kā notika Parex pārņemšana. Tas apstiprinot, ka lielākie ieguvēji no bankas pārņemšanas ir tās bijušie īpašnieki, nevis Latvijas valsts. Un daudz kas no bankas pārņemšanas procesa ticis noslēpts.

2008. gada 31. augusts. Šajā dienā vairs nevar noslēpt, ka Parex ir nopietnas problēmas - no bankas strauji aizplūst nauda. Par to būtu jāsāk uztraukties Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) un Latvijas Bankai. Taču viss ir diezgan mierīgi un nekādi lēmumi neseko. Tikmēr finanšu pasaulē viss notiek daudz straujāk - banku krīze piemeklē ASV un Islandi. Tās atskaņas jūtamas Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Draugiem Group uzņēmuma Printful valdei pievienojies neatkarīgs valdes loceklis Nils Melngailis, tādejādi stiprinot uzņēmuma komandu ar ievērojamu starptautisku pieredzi pārmaiņu vadības un finanšu jomā, informē uzņēmumā.

“Mēs esam gandarīti uzņemt Nilu Melngaili Printful komandā. Esmu pārliecināts, ka viņa starptautiskā pieredze finanšu tirgos un tehnoloģiju nozarē palīdzēs mums turpināt uzņēmuma globālo izaugsmi. Neatkarīga valdes locekļa pievienošanās mūsu komandai palīdzēs vēl vairāk uzlabot korporatīvās pārvaldības principus,” komentē Dāvis Siksnāns, Printful izpilddirektors un līdzdibinātājs.

Turpmāk Printful Inc. valdē darbosies pieci valdes locekļi – uzņēmuma izpilddirektors Dāvis Siksnāns, ražošanas vadītāja Zane Levša, investora Bregal Sagemount pārstāvis Adams Fullers, valdes priekšsēdētājs Lauris Liberts un neatkarīgais valdes loceklis Nils Melngailis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex banka valsts noguldījumus varētu atmaksāt piecu gadu laikā

Madara Fridrihsone, Db, 15.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visus valsts noguldījumus, kas noguldīti Parex bankā, lai nodrošinātu tās stabilitāti, banka varētu atmaksāt piecu gadu laikā.

To šodien Saeimas Publiskās un revīzijas un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas kopsēdē paziņoja Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis, uzsverot, ka ieguldījumus būtu iespējams atmaksāt ātrāk, ja bankai izdosies atrast pircējus, kas ir gatavi aizvietot valsts izvietotos depozītus ar privātu finansējumu.

Arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs uzsver, ka patlaban valdībai kopīgi ar Privatizācijas aģentūras piesaistīto konsultantu Nomura International būtu jāizstrādā Parex bankas cenas noteikšanas metodi un aktīvi jāstrādā pie tā, lai banku pēc iespējas ātrāk pārdotu. «Cena varētu būt simboliska, pats svarīgākais patlaban ir atgūt noguldījumus, kas ir aptuveni 640 milj. Ls, ko varētu novirzīt Latvijas ekonomikas atveseļošanai,» pauda centrālās bankas prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Melngailis: neskatoties uz ilgstošu krīzi Eiropā, Latviju uzņems eirozonā 2014. gadā

Nozare.lv, 22.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz ilgstošu krīzi Eiropā, Latviju uzņems eirozonā, kā iecerēts - 2014.gadā, norāda starptautiskās biznesa konsultāciju firmas Alvarez & Marsal banku un finanšu grupas vadītājs Nils Melngailis, skaidrojot, ka Latvijai un citām Baltijas valstīm ir caurskatāmāka un vieglāk saprotama ekonomika nekā dažam labam eirozonas biedram Dienvideiropā.

«Vācija un citi eirozonas dalībnieki labprāt redzētu šādus veselīgākus biedrus savā starpā,» teica Melngailis, kurš jau gadu strādā Alvarez & Marsal Londonas birojā. Melngailis Latvijā pazīstams kā Parex bankas vadītājs laikā, kad notika bankas sanācija un sadalīšana, kā arī kā telekomunikāciju koncerna Lattelecom bijušais valdes priekšsēdētājs.

Tomēr finanšu un uzņēmumu restrukturizācijas eksperts teica, ka, iekams Latvijai paredzēts iestāties eirozonā, kopējās valūtas valstīm jātiek galā ar Grieķijas un, iespējams, citu Dienvideiropas valstu nopietnām parādu krīzēm. Tomēr Melngailis uzskata, ka tas izdosies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Melngailis: Patlaban nebūtu izdevīgi pārdot banku Citadele

Nozare.lv, 20.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā banku situācija ir slikta, un Latvijas valdībai, visticamāk, neizdosies pārdot Citadele banku bez zaudējumiem, ja tā nav ar mieru gaidīt vairākus gadus un uzņemties sev piederošās komercbankas biznesa risku, norāda Nils Melngailis, kurš vadīja bijušās Parex bankas sadalīšanu no 2008.līdz 2010.gadam.

«Patlaban ir grūti bankas pārdot pat par bilances vērtību. Latvijas valdība Parex bankā ielika kapitālu, un tai būs grūti realizēt zaudējumus. No otras puses, jo ātrāk banka nonāk privātās rokās, jo labāk. Tiešām, ir grūti ko pateikt par Citadeli, jo pirms gada nevarēja prognozēt tik sliktu ekonomisko situāciju, kāda tā ir patlaban,» sacīja Melngailis.

Viņš esot bijis apmierināts ar situāciju, aizejot no toreizējās Parex bankas vadītāja amata, to sadalot Citadele bankā un tā sauktajā «sliktajā bankā» ar daļu Parex bankas aktīvu.

«Lielā mērā viss bija izdarīts pareizi, tomēr ir lietas, ko varēja darīt ātrāk. Jautājumu par bankas sadalīšanu ierosinājām divas nedēļas pēc tam, kad stājos amatā, taču pagāja 18 mēneši, iekams to īstenojam. Viss labi beidzās, bet varējām to izdarīt ātrāk. Grūti teikt, ka tas ietekmēja bankas pārdošanas iespējas. Patlaban situācija ir ļoti slikta visā banku tirgū," viņš sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupas sanāksmēs izteiktajiem viedokļiem un priekšlikumiem, ir izstrādāts darbaspēka izmaksu esošās situācijas novērtējums un 15 potenciālie darbaspēka darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrijā norāda, ka izvērtējumā ir iekļauti 15 darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, kas parāda pieejamās alternatīvas definēto mērķu sasniegšanai, kā arī to potenciālās ietekmes un izmaksas to ieviešanai.

Pirmais scenārijs paredz fiksēta neapliekamā minimuma ieviešanu no pirmā gada un progresīvāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmju piemērošanu. Šim scenārijam pirmā gada izmaiņu ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 4,2% jeb mīnus 114,3 miljoni eiro. Kumulatīvi kopējā ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 9,4% jeb mīnus 255,3 miljoni eiro.

Pirmajā scenārijā neapliekamais minimums pirmajā gadā tiek piedāvāts 620 eiro, otrajā gadā - 670 eiro un trešajā - 720 eiro, kā arī pirmajā gadā ienākumiem līdz 9240 eiro gadā paredzēts noteikt IIN 19% apmērā, ienākumiem no 9240 līdz 20 000 eiro - 26%, ienākumiem no 20 000 līdz 78 100 eiro - 29%, bet ienākumiem virs 78 100 eiro - 37,1%. Nākamajos gados plānots paaugstināt gada ienākumu summas attiecīgajām likmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru