Jaunākais izdevums

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Pētījumu kompānijas SKDS direktors Arnis Kaktiņš, vērtējot apkopotos datus, secina, ka partiju lokomotīves ir saimnieciski aktīvi cilvēki, no kuriem liela daļa ir pārtikuši. Tomēr tas pats par sevi nav ne labi, ne slikti - viņaprāt, būtu nepareizi vērtēt cilvēkus pēc mantiskā stāvokļa. «Būtiskākas, domājot par politiku, bet ne tikai, ir morāli ētiskās kategorijas. Diemžēl tās nav iespējams nolasīt no šāda veida īpašumu, ienākumu un kredītsaistību sarakstiem,» uzsver eksperts. Pēc A. Kaktiņa domām, muļķīgi būtu uzskatīt: ja cilvēks ir turīgs, tad ir arī negodīgs, nekrietns, bet, ja nav turīgs, tad varētu būt godīgāks. «Ja kāds tā domā, un ir pamats uzskatīt, ka ir cilvēki, kas tā redz pasauli, manuprāt, viņš maldās - tas ir ļoti neprecīzs apkārtējās realitātes tvērums,» tā viņš.

Saskaņas centrs

Rīga – Jānis Urbanovičs

Skaidrā naudā tur vairāk naudas nekā bankā – kontos Parex bankā kopumā latos un ASV dolāros tur 10,07 tūkst. latu, bet skaidrās naudas uzkrājumi ir 24,796 tūkst. latu. Nav aizņēmies un aizdevis, bet īpašumā ir dzīvoklis Rīgā un pieder septiņus gadus vecs auto Toyota Land Cruiser. Būdams 9. Saeimas deputāts un Saskaņas centra frakcijas priekšsēdētājs, sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa valdes priekšsēdētājs, Saskaņas centra valdes loceklis un izpildinstitūcijas biedrs biedrībā Vienoti Latvijai, darbojas uzņēmējdarbībā. Pieder 40 SIA Tiesisko pētījumu institūts daļas 800 latu vērtībā, bet 600 latu vērtībā pieder 30 daļas SIA Dx-L, kurā ir arī valdes loceklis. Ir SIA Eiro reģions valdes loceklis un šī uzņēmuma līdzīpašnieks (pieder 52 kapitāldaļas 1040 latu vērtībā). Vienlaikus ar darbību politikā un uzņēmējdarbībā iesaistījies dažādu biedrību vadīšanā: ir prezidents biedrībā Baltijas forums, padomes priekšsēdētājs Draudzības un sadarbības fondā, valdes loceklis Latvijas un Kazahstānas draudzības biedrībā un BF Nodibinājums.

Vidzeme – Ivans Klementjevs

Izglītotam sporta pedagogam, kurš šobrīd darbojas ar sporta nozari saistītās sabiedriskajās organizācijās, nav uzkrājumu skaidrā naudā, kas pārsniegtu 500 latu, nedz noguldījumu bankā. Nav nedz aizņēmies, nedz aizdevis, bet īpašumā ir māja un divas garāžas Rīgā, mājas ar zemi piektdaļa Krustpils novadā, divi zemes gabali Krustpils novadā, kā arī zeme Rīgā. Īpašumā ir arī 2007. gada automašīna Hyndai Santa Fe. Pieder DnB NORD bankas akcija 10 latu vērtībā un 50 daļu SIA Brāļi Klementjevi 1300 latu vērtībā. Ieguvis izglītību Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūtā un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā un patlaban, būdams 9. Saeimas deputāts, ieņem viceprezidenta amatu Latvijas Sporta veterānu savienībā un Latvijas Olimpiskajā akadēmijā, ir valdes loceklis Latvijas Sporta un tūrisma arodbiedrībā, nodibinājuma fondā Seoul-88, Latvijas Labdarības fondā sporta atbalstam, Latvijas Datoru sporta federācijā, Latvijas Olimpiešu klubā un Latvijas Krievu kopienu apvienotajā kongresā, kā arī ir valdes priekšsēdētājs biedrībā Olimpiskais forums.

Latgale – Jānis Tutins

Bankā vairāk par 500 latiem konta atlikumos nav, bet skaidrā naudā uzkrāti 4,2 tūkst. latu. Lai gan parādsaistības veido 30,4 tūkst. latu, arī pats aizdevis 22 tūkst. latu. Brauc ar Škoda Octavia, nepieder īpašumi, Rīgā tiek nomāts dzīvoklis. Pieder SIA Saknes plus kapitāldaļas par 200 latiem, kā arī pieci privatizācijas sertifikāti.

Pabeidzis Ņūportas Starptautisko universitāti, iegūstot bakalaura grādu biznesa administrācijā, bet 1985. gadā pabeidzis Rīgas 4. medicīnas skolu, kurā apguvis feldšera specialitāti. Patlaban, būdams 9. Saeimas deputāts, ir Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sekretārs, Saeimas Iepirkumu komisijas loceklis, kā arī sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa domes loceklis.

Kurzeme – Valērijs Agešins

Skaidrā naudā nav par 500 latiem lielāku uzkrājumu, bet SEB bankā kontā glabājas 529,25 lati. Aizdevis nevienam nav, bet pats aizņēmies 69,61 tūkst. eiro (48,92 tūkst. latu). Pieder trīs dzīvokļi Liepājā, bet Rīgā dzīvoklis tiek nomāts. Brauc ar automašīnu Volvo S80. Nepieder daļas uzņēmumos, vērtspapīri. Mācījies par juristu Baltijas Krievu institūtā, ieguvis Pedagoģijas maģistra grādu Latvijas Universitātē, bet Kaļiņingradas Valsts universitātē mācījies par vēsturnieku, vēstures pasniedzēju. Patlaban ir Saeimas deputāts, Saskaņas centra Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs, sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa valdes un domes loceklis. Vienlaikus ar darbu Saeimā pasniedz lekcijas Baltijas Starptautiskajā akadēmijā.

Zemgale – Vitālijs Orlovs

Skaidrā naudā tur vairāk nekā bankā: skaidrā naudā uzkrāti 4554,2 lati, bet Swedbank kontā atrodas 1120,72 lati. Aizdevis nav, bet parādsaistības – 121,79 tūkst. eiro (85,59 tūkst. latu) – lielākās no Saskaņas centra lokomotīvēm. Pieder dzīvoklis un māja Jēkabpilī, kā arī zeme Babītes novadā, bet Rīgā tiek nomāts dzīvoklis. Pieder automašīna Toyota Corolla. Latvijas Medicīnas akadēmijā apguvis ārstniecības specialitāti, bet Latvijas Medicīnas akadēmijā neirologa specialitāti, patlaban ir Saeimas deputāts, komisijas priekšsēdētājs un sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa domes loceklis. Vienlaikus ir valdes priekšsēdētājs aizgādņu biedrībā ASSOR un valdes loceklis DzIK Kreicburgkrasts.

Vienotība

Rīga – Ģirts Valdis Kristovskis

SEB bankas un Danske bankas kontos eiro un latos kopumā glabājas ap 129,5 tūkst. latu, bet skaidrā naudā uzkrāti trīs tūkst. latu. Nav kredītsaistību, bet aizdevis 21,5 tūkst. latu. Naudu ieguldījis 46,5 tūkstošos SEB bankas ieguldījumu apliecību 65,2 tūkst. latu apjomā. Kopīpašumā pieder zeme un māja Apes novadā, Ventspils novadā (tiek iznomāti) un Rīgā, kopīpašumā ir arī dzīvoklis Ventspilī, bet īpašumā ir zeme un māja Ventspilī (tiek iznomāta) un zeme Ventspils novadā, kas arī tiek iznomāta.

Pieder automašīna Jaguar. Latvijas Universitātē ieguvis tiesību bakalauru un maģistru, Aizsardzības resursu vadības institūtā ASV (Kalifornija) ieguvis augstāko izglītību aizsardzības resursu vadībā, bet savulaik pabeidzis arī Rīgas Politehnisko institūtu (inženieris–celtnieks). Būdams politiskās partijas Pilsoniskā savienība valdes priekšsēdētājs un politisko partiju apvienības Vienotība valdes priekšsēdētājs, kā arī Rīgas domes deputāts, ir arī Demokrātiski patriotiskās biedrības, Kalpaka pieminekļa fonda valdes priekšsēdētājs.

Vidzeme – Valdis Dombrovskis

Pašreizējam premjeram nav parādsaistību, bet viņš pats ir aizdevis 178,8 tūkst. eiro (ap 125,7 tūkst. latu). Skaidrā naudā uzkrāti pieci tūkst. eiro (ap 3,5 tūkst. latu), bet banku kontos kopumā glabājas ap 36,6 tūkst. latu, tajā skaitā Hipotēku bankas kontos kopumā (dažādās valūtās, bet pamatā latos) glabājas 12,4 tūkst. latu, bet Beļģijas bankā KBC Bank – 34,4 tūkst. eiro. Pieder dzīvoklis Rīgā un zeme Jūrmalā, kā arī dārza māja ar zemi Carnikavas novadā. Pieder automašīna SAAB 9-3. Lielu ieguldījumu vērtspapīros nav, premjers joprojām deklarē 184 2007. gadā likvidētās a/s OT Grupa akcijas, kā arī piecus privatizācijas sertifikātus. Ieguvis bakalaura un maģistra grādu fizikā Latvijas Universitātē, Rīgas Tehniskajā Universitātē – inženierzinātņu bakalaura grādu ekonomikā un profesionālā maģistra grādu nodokļu un muitas administrēšanā. Ir politiskās partijas Jaunais laiks valdes loceklis, Vienotības valdes loceklis.

Latgale – Aleksejs Loskutovs

Nav auto, nav uzkrājumu nedz skaidrā, nedz bezskaidrā naudā vairāk par 500 latiem, nepieder daļas nevienā uzņēmumā, un nav ieguldījis vērtspapīros, pieder tikai dzīvoklis Rīgā. Nevienam nav aizdevis, bet pats uzņēmies 70,4 tūkst. eiro (ap 49,5 tūkst. latu) saistības. Ieguvis tiesību maģistru Helsinku Universitātē, tiesību doktora grādu Latvijas Universitātē. Pašlaik, būdams politiskās partijas Sabiedrība citai politikai valdes loceklis un Vienotības valdes loceklis, strādā par zvērinātu advokātu, ir Baltijas Starptautiskās akadēmijas asociētais profesors un Baltijas Atjaunojamās enerģijas asociācijas valdes loceklis.

Kurzeme – Solvita Āboltiņa

Nepieder auto, nekustamie īpašumi, uzņēmumu kapitāldaļas, nav kredītsaistību, un nevienam nav aizdots. Skaidrā naudā nav uzkrāts vairāk par 500 latiem, bet Parex bankas kontā glabājas 2,8 tūkst. latu. Pieder tikai 44,3 privatizācijas sertifikāti.

Latvijas Universitātē iegūta jurista izglītība. Pašlaik ir Saeimas priekšsēdētāja biedre, Vienotības līdzpriekšsēdētāja un partijas Jaunais laiks valdes priekšsēdētāja.

Zemgale – Sarmīte Ēlerte

Triju banku kontos uzkrāti 113,39 tūkst. latu – lielākā daļa Parex bankā (109 tūkst. eiro jeb ap 76,7 tūkst. latu un 312,6 lati). Samērā nelieli noguldījumi Nordea bankā (410,6 lati, 445,33 ASV dolāri un 50 tūkst. eiro), kā arī Swedbank kontā noguldīti 1 211 Šveices franki. Caur Parex Asset Management iegādātas valsts parādzīmes 300 tūkst. eiro (ap 210,8 tūkst. latu) apjomā, bet Parex Asset Management pārvaldīto ieguldījumu fondu daļās ieguldīti 327,46 tūkst. latu. Skaidrā naudā uzkrājumu vairāk par 500 latiem nav. Lai gan ir prāvi uzkrājumi, ir arī 50 tūkst. eiro (ap 35,1 tūkst. latu) parādsaistības, bet aizdevusi nav. Pieder zeme un māja Jūrmalā, zeme Talsu novadā un divi dzīvokļi Rīgā, no kuriem viens tiek iznomāts. Pieder automašīna Audi. Ieguvusi augstāko izglītību kinokritikā un teorijā Vissavienības valsts kinematogrāfijas institūtā, augstāko izglītību žurnālistikā Latvijas Universitātē. Ir Baltijas un Melnās jūras alianses valdes priekšsēdētāja, Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētāja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas padomes locekle Meierovica biedrības Par progresīvām pārmaiņām valdes locekle, kā arī Eiropas Ārpolitikas padomes dibinātāja un biedre.

Zaļo un Zemnieku savienība

Rīga – Raimonds Vējonis

Nav uzkrājumu skaidrā naudā, kas pārsniegtu 500 latu, bet bankās uzkrāti 46,38 tūkst. latu, no tiem lielākā daļa noguldīta Parex bankā, bet pārējais SEB bankā un Latvijas krājbankā. Nav aizņēmumu, un nevienam nav aizdevis. Nepieder īpašumi, nav arī īpašumu, ko iznomā. Pieder motorollers Peugeot Speedfight. Lai arī nepieder kapitāldaļas nevienā uzņēmumā, nauda ieguldīta 10,6 tūkstošos SEB bankas ieguldījumu fondu apliecību par 14,87 tūkst. latu. Īpašumā ir nedaudz privatizācijas sertifikātu. Latvijas Universitātē iegūts bioloģijas zinātņu maģistra grāds, Tamperes Tehniskās universitātes Vides un ūdens inženieru institūtā Somijā apgūta ūdens un vides pārvaldība, bet Latvijas Valsts universitātes Bioloģijas fakultātē – biologa, bioloģijas un ķīmijas skolotāja izglītība. Pašreizējais vides ministrs ir Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs, kā arī politisko partiju apvienības Zaļo un Zemnieku savienība valdes priekšsēdētājs.

Vidzeme – Jānis Dūklavs

Uzņēmējam un pašreizējam zemkopības ministram pieder vairāki īpašumi, automašīnas, ir prāvi uzkrājumi un izsniegti aizdevumi. Vienlaikus ar 22,36 tūkst. latu uzkrājumiem skaidrā naudā SEB bankā dažādās valūtās noguldīti kopumā aptuveni 49,1 tūkst. latu, Latvijas Krājbankā – 3 478 Ls. Parādsaistības veido 67,3 tūkst. eiro (ap 47,3 tūkst. latu), aizdoti 278,68 tūkst. latu. Pieder 527 daļas SIA Tondo 10,54 tūkst. latu apjomā, 525 daļas SIA Seldijs 10,5 tūkst. latu apjomā, kā arī 87 742 daļas SIA Piebalgas alus 87,7 tūkst. latu apjomā. Īpašumā ir arī 50 akciju sabiedrības Kimmels Rīga akcijas. Starp piederošajiem astoņiem īpašumiem ir dzīvoklis Rīgā un Jaunjelgavas novadā, kā arī zeme Jaunpiebalgas novadā, Brocēnu novadā un Vecpiebalgas novadā, pārvaldījumā ir zemes gabali Jaunpiebalgas novadā. Automašīnu parku veido smagās automašīnas (UAZ–469, VAZ 21213 un ZIL–4505), trīs piekabes, kā arī traktors MTZ–80L, pašbūvēta motorlaiva, un automašīna Opel Astra Caravan. Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā Mežsaimniecības fakultātē iegūta inženiera–mežkopja izglītība.

Latgale – Staņislavs Šķesters

Nedz skaidras, nedz bezskaidras naudas uzkrājumu nav, bet ir parādsaistības 22,18 tūkst. latu, vienlaikus aizdevis 5,7 tūkst. latu. Pieder divi zemes gabali, mājas ar saimniecības ēkām Rēzeknes novadā, trīs zemes gabali Rēzeknes novadā, dzīvoklis Rēzeknē, telpas Rēzeknes novadā un ēka–pirts Rēzeknes novadā. Pārvaldījumā ir graudu kalte un noliktavas telpas Rēzeknes novadā. Īpašumā ir vairāki transporta līdzekļi, tostarp trīs traktori (T150K, T25A, MTZ 82L), divas traktora piekabes, trīs vieglie auto – Hyndai Sonata, Mitsubishi Pajero un VAZ 2121, kā arī divas koka laivas. Pabeigta Latvijas Lauksaimniecības akadēmija, iegūta inženiera–mehāniķa izglītība. Būdams Saeimas deputāts un Centrālās zemes komisijas priekšsēdētājs, Latvijas Zemnieku savienības valdes loceklis un Rēzeknes rajona Zemnieku apvienības valdes loceklis, ir arī z/s Dzintari īpašnieks, tajā pieder 100 daļu. Vēl pieder divas Piensaimnieku kooperatīva Kaunata daļas 400 latu vērtībā.

Kurzeme – Gundars Daudze

Saeimas priekšsēdētājam vēl bez skaidrā naudā uzkrātajiem 900 eiro jeb 632,5 latiem Swedbank kontos latos un eiro glabājas 18,35 tūkst. latu. Nav parādsaistību, un arī pats nevienam nav aizdevis. Īpašumā ir māja, zeme un saimniecības ēka Ventspilī, pārvaldījumā – dzīvoklis Rīgā. Neviens auto pašam nepieder. Rīgas Medicīnas institūtā iegūta ārsta pediatra izglītība. Ir partijas Latvijai un Ventspilij valdes loceklis un SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca strādā par ārstu anesteziologu, reanimatologu.

Zemgale – Augusts Brigmanis

Swedbank kontos uzkrājis 33 tūkst. latu, bet SEB bankas kontos – 44,5 tūkst. latu. Skaidrā naudā uzkrāti 2000 latu. Pieder divi zemes gabali un arī māja Tukuma novadā, zemnieku saimniecība Priedule Tukuma novadā un zeme – apbūves gabali Jelgavā. Nedz auto, nedz traktori nepieder. Pieder desmit Jelgavas dzirnavnieka akcijas 10 latu vērtībā. Nav nevienam aizdevis, un arī pašam nav kredītsaistību. Iegūta agronoma–ekonomista izglītība Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā. Saeimas deputāts, Centriskās partijas Latvijas Zemnieku savienība priekšsēdētājs un Zaļo un Zemnieku savienības valdes loceklis.

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK

Rīga – Dzintars Rasnačs

Skaidrā naudā uzkrāti 2,6 tūkst. latu, Swedbank izveidots uzkrājums 1,67 tūkst. latu apjomā, atklātajā pensiju fondā uzkrāti 1 686,72 lati. Lai gan ir parādsaistības 2,98 tūkst. latu apjomā, pats aizdevis 10 tūkst. latu. Īpašumā ir divi dzīvokļi Rīgā, automašīna Honda CRV un laiva EGO 270. Pabeigta Latvijas Universitāte, kur iegūts Sociālo zinātņu maģistrs tiesību zinātnē. Saeimas deputāts, Saeimas sekretārs, Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedrs, apvienības Tēvzemei un Brīvībai/LNNK valdes loceklis, domes loceklis, Latvijas Juristu biedrības prezidija loceklis, kā arī Juridiskās koledžas Valsts eksāmenu komisijas priekšsēdētāja vietnieks.

Vidzeme – Raivis Dzintars

Lauku Avīzes žurnālistam un partijas Visu Latvijai! valdes līdzpriekšsēdētājam nav nedz skaidras naudas uzkrājumu, nedz naudas noguldījumu vai kontu atlikumu bankā, kas lielāki par 500 latiem. Nepieder īpašumi, auto, bet ir parādsaistības 6,6 tūkst. latu apjomā. Pieder 900 daļu SIA Vokāls, kurā ieņem arī valdes priekšsēdētāja amatu. Pabeigta Latvijas Universitāte, kurā iegūts bakalaura grāds sociālajās zinātnēs.

Latgale – Pēteris Tabūns

Lielu skaidras naudas uzkrājumu nav, piecās bankās kopumā eiro un latos glabājas 35,6 tūkst. latu, tostarp Swedbank 6 510 latu, SEB bankā 3 718 eiro, Parex bankā 1 344 latu, Hipotēku bankā 15 tūkst. eiro un Latvijas Krājbankā 20,8 tūkst. eiro. Pieder māja Jūrmalā, automašīna Volvo. Nav nevienam aizdevis, un arī pašam nav parādsaistību. Savulaik Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūtā iegūta Fiziskās kultūras pasniedzēja, trenera izglītība, Latvijas Valsts Universitātē – žurnālista izglītība. Saeimas deputāts, Pilsonības likuma izpildes komisijas priekšsēdētājs, Saeimas Sporta apakškomisijas sekretārs, apvienības Tēvzemei un Brīvībai/LNNK valdes loceklis.

Kurzeme – Gaidis Bērziņš

Skaidrā naudā lielu uzkrājumu nav, bet sešās bankās latos, eiro un ASV dolāros kopumā glabājas 260,68 tūkst. latu, tostarp PrivatBank teju 15 tūkst. latu, 15,2 tūkst. dolāru, 161,7 tūkst. eiro, Latvijas Tirdzniecības bankā 3,65 tūkst. latu un 40 tūkst. eiro, Parex bankā 6,18 tūkst. latu un 40,68 tūkst. eiro, Latvijas Krājbankā 16,9 tūkst. latu un 58,5 tūkst eiro. Kredītsaistību nav, bet ir izsniedzis aizdevumu 129,9 tūkst. latu apjomā. Pieder zeme Riebiņu novadā, ēka Ādažu novadā un zeme, ēka Dundagas novadā. Pieder trīs SIA Baltic Law Offices daļas 1 500 latu vērtībā, 41 390 a/s Strēlnieku nams akciju, 2 000 SIA Domīnija daļu un 13,6 tūkst. daļu SIA Tenisa centrs Ādaži. Pieder automašīna Mitsubishi Pajero, piekabe Tiki Treiler un automašīna Chrysler Town. Latvijas Universitātē iegūts sociālo zinātņu maģistra grāds tiesību zinātnē. Būdams apvienības Tēvzemei un Brīvībai/LNNK valdes priekšsēdētāja vietnieks un partiju apvienības Visu Latvijai! Tēvzemei un Brīvībai/LNNK valdes priekšsēdētāja vietnieks, strādā par lektoru Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē un vienlaikus ir individuāli praktizējošs zvērināts advokāts.

Zemgale – Imants Parādnieks

Skaidrā naudā uzkrāti 12,7 tūkst. latu, Swedbank kontā noguldīti 10,5 tūkst. latu. Uzņēmies 621,5 tūkst. latu parādsaistības un aizdevis 543,6 tūkst. latu. Pieder daudzdzīvokļu ēka (tiek iznomāta), zeme Rīgā, automašīna Mercedes Benz S500, motocikls Suzuki VS800, kā arī 1 200 daļu SIA Bērnu radošais centrs Pūcīte. Pabeigta Rīgas 4. medicīnas skola (feldšeris) un Rīgas 72. arodskola (mūrnieks–podnieks, kamīnlicējs). Patlaban ir pašnodarbināta persona namīpašumā Brīvības iela 173, biedrības Hokeja klubs AGNI valdes priekšsēdētājs, partijas Visu Latvijai! valdes līdzpriekšsēdētājs.

Partiju apvienība Par Labu Latviju!

Rīga – Ainārs Šlesers

Politiskās partijas LPP/LC priekšsēdētājs, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks skaidrā naudā uzkrājis 18,3 tūkst. latu, SEB bankā un Parex bankā kopumā latos un ASV dolāros uzkrāti 138,15 tūkst. latu. Nav parādsaistību, pats aizdevis 85 tūkst. latu. Pieder četri zemes gabali Jūrmalā, kā arī zemes gabals Dobeles novadā. Piederošo automašīnu vidū ir Mercedez Benz 600S un Mercedez Benz GL500. Pieder 50 daļu SIA Jūras parks 1000 latu vērtībā, 100 daļu SIA Alter 10 tūkst. latu vērtībā un 10 tūkstoši daļu SIA Avadel viena miljona latu vērtībā. Beidzis Rīgas Industriālo tehnikumu štanču un presformu ražošanas specialitātē, ir tehniķa–tehnologa kvalifikācija. Patlaban ir Rīgas Brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētājs, Latvijas Ostu asociācijas valdes loceklis.

Vidzeme – Guntis Ulmanis

Pirmajam atjaunotās Latvijas prezidentam un partiju apvienības Par Labu Latviju! valdes priekšsēdētājam nav lielu uzkrājumu skaidrā naudā, SEB bankā tiek turēti 137,7 tūkst. latu, 50,65 eiro (35,6 latu) un 1,2 ASV dolāri. SEB bankā izveidots 1 762,75 vērtspapīru portfelis 140,56 tūkst. latu apjomā, kā arī iegādāti 34,8 tūkstoši SEB bankas Latu rezerves fonda ieguldījumu apliecību, kuru vērtība ir 48,8 tūkst. latu. Nav kredītsaistību, un nevienam nav aizdevis. Pieder 100 tūkstoši a/s Dinamo Rīga daļu 100 tūkst. latu apjomā, 40 daļu SIA Rīgas Investīcijas 400 latu apjomā, kā arī 133 Valmieras stikla šķiedras akcijas. Pieder zeme, pirts, māja, saimniecības ēka Engures novadā, automašīna Toyota. Ieņem valdes locekļa amatu SIA Babbord, ir padomes priekšsēdētājs Dinamo Rīga un prezidents tenisa klubam Prezidents. Latvijas Valsts Universitātē iegūta ekonomista izglītība.

Latgale – Rita Strode

Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmajai vietniecei, Finanšu komitejas un Izglītības un kultūras komitejas loceklei skaidrā naudā lielu uzkrājumu nav, bet Parex bankas un SEB bankas kontos kopumā glabājas 8,2 tūkst. latu. Aizdevusi nav, bet pati uzņēmusies parādsaistības 5,1 tūkst. latu apjomā. Pieder dzīvoklis Daugavpilī, automašīna Nissan Primera. Daugavpils Universitātē iegūts maģistra grāds valsts pārvaldē, senāk Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā iegūta krievu un latviešu valodas skolotājas izglītība. Starp ieņemamajiem amatiem ir arī Daugavpils novada Tūrisma un informācijas centra valdes locekle un slimnīcas atbalsta biedrības valdes locekle.

Kurzeme – Ainars Baštiks

Partijas LPP/LC valdes loceklim un Rīgas Mateja baptistu draudzes mācītājam skaidrā naudā uzkrāti trīs tūkstoši latu, bet SEB bankas kontā uzkrāts 2,1 tūkst. latu, vienlaikus ir uzņēmies parādsaistības 2,8 tūkst. latu apjomā. Pieder dzīvoklis Liepājā, nomā dzīvokli Rīgā, pieder automašīna Nissan, kā arī 106 Latvijas Gāzes akcijas. Pabeigta Latvijas Universitāte, iegūts vēstures maģistra grāds. Saeimas deputāts, Saeimas Saimnieciskās komisijas loceklis, Sociālo un darba lietu komisijas loceklis, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas loceklis, Latvijas Bībeles biedrības valdes loceklis.

Zemgale – Andris Šķēle

Tautas partijas priekšsēdētājam, politisko organizāciju apvienības Par Labu Latviju! valdes loceklim skaidras naudas uzkrājumi veido 29 tūkst. latu, piecu Latvijas un ārvalstu banku kontos dažādās valūtās kopumā uzkrāti 561,5 tūkst. latu, tostarp Nordea bankā uzkrāti 205,9 tūkst. latu un 382,58 tūkst. eiro, SEB bankā uzkrāti 9 452 ASV dolāri, Swedbank glabājas 4 797 latu, HSBC bankā uzkrāti 154,36 tūkst. dolāru, National Westminster Bank – 3 816 dolāru. Ir arī parādsaistības 92,18 tūkst. latu apjomā, aizdoti 19,09 milj. latu. Slavenā Bolster Management Limited vekseļa vērtība no 29 milj. sarukusi līdz 600 tūkst. ASV dolāru. Pieder 624 daļas SIA Uzņēmumu vadība un konsultācijas 62,46 latu vērtībā, 2 000 TA sabiedrības daļu 2 000 latu vērtībā, kā arī divas daļas SIA Dārzs un drava 100 latu vērtībā. Īpašumā ir dzīvojamā māja ar zemi Rīgā, tiek nomāts nekustamais īpašums (dzīvojamās un nedzīvojamās telpas) Saulkrastu novadā. Nepieder auto. Pabeigta Latvijas Lauksaimniecības akadēmija (inženieris) un vienlaikus ar darbību politiskajās organizācijas – ir padomes loceklis a/s Valmieras piens un valdes loceklis SIA TA sabiedrība, kā arī ir konsultants SIA Uzņēmumu vadība un konsultācijas.

Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā

Rīga – Juris Sokolovskis

Saeimas deputāts, Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā līdzpriekšsēdētājs skaidrā naudā uzkrājis četrus tūkst. latu, Nordea bankā glabājas 1,7 tūkst. eiro (ap 1,19 tūkst. latu) un Latvijas krājbankā – 15,5 tūkst. latu. Aizdevis nav, bet uzņēmies parādsaistības 98,5 tūkst. latu apjomā. Īpašumā ir dzīvoklis Rīgā, zemes gabals ar ēku (būvju) īpašumu Ciblas novadā, kā arī zemes gabals Ķekavas novadā. Pieder automašīna BMW 316. Latvijas Universitātē iegūts sociālo zinātņu maģistra grāds sabiedrības vadībā. Ir biedrības jaunatnes organizācijas līdzpriekšsēdētājs un fonda 9. Maijs valdes loceklis.

Vidzeme – Andris Tolmačovs

Olaines novada domes deputātam, Eiropas Parlamenta deputāta palīgam un partijas Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā valdes loceklim ir tikai skaidras naudas uzkrājumi trīs tūkst. latu apjomā, bankās lielu uzkrājumu nav. Parādsaistības – seši tūkst. eiro (4,2 tūkst. latu). Pieder dzīvoklis Olaines novadā, automašīna Toyota Avensis. Pabeigta Latvijas Universitāte (sociālās zinātnes). Saeimas deputāta palīgs, SIA Tolan valdes loceklis, direktors un Olaines krievu kopienas valdes loceklis.

Latgale – Miroslavs Mitrofanovs

Saeimas deputātam, partijas Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā valdes loceklim un biedrības Latvijas Krievu kultūras mantojuma institūts valdes loceklim bankā lielu noguldījumu nav, skaidrā naudā uzkrāti četri tūkst. latu, nav arī parādsaistību. Pieder dzīvoklis Daugavpilī, zemes gabals ar ēku (būvju) īpašumu Daugavpils novadā, automašīna Mazda 626. Pabeigta Latvijas Universitāte (bioloģija un ķīmija).

Kurzeme – Andrejs Boboško

Partijas Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā valdes loceklim nav uzkrājumu nedz skaidrā naudā, nedz bankā, kas pārsniegtu 500 latu, bet ir parādsaistības 30 tūkst. latu apjomā. Pieder dzīvojamā māja Liepājā, automašīna Opel Kadett, kā arī 636,3 latu apjomā pieder 30 daļu SIA Remarks namu serviss, kurā ieņem valdes locekļa amatu. Pabeigts Liepājas politehnikums (rūpniecības uzņēmumu elektroiekārtas). Valdes priekšsēdētājs Baltijas kultūras-vēsturiskā mantojuma centrā Patriots.

Zemgale – Valērijs Buhvalovs

Jelgavas krievu kultūras biedrības Veče vicedirektoram, Tatjanas Ždanokas fonda Krievu skolai valdes loceklim, Rīgas privātās vidusskolas Evrika zinātniskajam konsultantam nav uzkrājumu ne skaidrā, ne bezskaidrā naudā, nepieder īpašumi, auto, nav parādsaistību, nevienam nav aizdevis, nepieder daļas nevienā uzņēmumā, nav ieguldījumu vērtspapīros. Pabeigta Daugavpils Pedagoģiskā universitāte, kurā iegūts pedagoģijas doktora zinātniskais grāds.

Piezīme: lata kurss pret valūtām 2010. gada 1. janvārī: EUR 0,702804, USD 0,489, CHF 0,514 – deklarācijās minētais attiecināms uz 2010. gada sākumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan partiju kases strauji pildās, pavasarī notikušās Eiropas Parlamenta vēlēšanas to kabatas krietni patukšojušas, Saeimas vēlēšanu reklāmām atstājot visai ierobežotus līdzekļus

Par to liecina DB pētījums, apkopojot informāciju par partiju saņemtajiem ziedojumiem, biedru naudām un tēriņiem priekšvēlēšanu izdevumiem. Jāņem gan vērā, ka saziedotās summas ik dienu mainās, turklāt, tuvojoties vēlēšanām, tas notiek ļoti strauji. Turklāt atsevišķām partijām ir no dažiem līdz vairākiem desmitiem tūkst. eiro mērāmi naudas uzkrājumi no iepriekšējiem gadiem papildus tam jau šobrīd Saeimā pārstāvētās partijas saņem arī valsts budžeta finansējumu, kas visa starpā arī izmantojams politiskajai aģitācijai, līdz ar to šis pētījums parāda tendenci, nevis absolūti precīzi atspoguļo situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kučinskis: Šobrīd ir vispārēja pašvaldību krīze Saeimā

LETA, 23.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd ir vispārēja pašvaldību krīze Saeimā, jo parlamentā nav deputātu ar iepriekšēju darba pieredzi pašvaldībās, apgalvo Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis.

Divu gadu laikā 11.Saeimas deputāti ir daudz ko iemācījušies, bet, pēc Kučinska domām, «jauno seju» pieprasījums reizēm jau kaitina. Citās jomās tiek pieprasīti profesionāļi, bet politikā - neprofesionāļi bez iepriekšējas pieredzes. Agrāk Saeimā gan pozīcijas, gan opozīcijas deputāti, kuri pirms tam bija vadījuši pašvaldības, neformāli sadarbojās, lemjot par pašvaldību darba reglamentēšanu. Tagad Saeimā ir diezgan liels tukšums. Tas ir tik liels, ka ir visas iespējas to aizpildīt ar reģionālo partiju apvienību.

Kučinskis atzīst, ka viņu pašvaldību vēlēšanu rezultāti nepārsteidza. Taisnība ir tiem, kuri apgalvo, ka priekšvēlēšanu periods ir četri gadi. To var teikt arī par lielo pilsētu mēriem. Vadība ir nomainījusies tikai Daugavpilī, kur mēra amatā atgriezās Jānis Lāčplēsis, kurš reiz jau bija veiksmīgi vadījis šo pašvaldību. Īslaicīgo mēru maiņu mēnesi pirms vēlēšanām Jūrmalā neskaitu. Tas liecina, ka cilvēki vērtē mēru reālos darbus, iestājas par stabilitāti un aizvien mazāk padodas kādiem jauniem riskiem. Visiem lielo pilsētu domju priekšsēdētājiem vairāk vai mazāk ir iepriekšējie darbi, ko parādīt vēlētājiem. Latvijas lielajās pilsētās ir stabilitātes pazīmes. Cits jautājums - kas būs uz Saeimas vēlēšanām, jo tās ir atšķirīgas vēlēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot 12.Saeimā ievēlēto partiju pausto nostāju un rīcību sadarbības veidošanas procesā Saeimas un valdības darbam, kā arī noslēdzot sarunu posmu ar visu Saeimā ievēlēto partiju pārstāvjiem, Valsts prezidents Andris Bērziņš atbalsta partijas Vienotība, Zaļo un zemnieku savienības un Nacionālās apvienības Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK pausto gatavību uzņemties nākamās valdības veidošanu un pieteikt kopīgi izvirzītu kandidāti Laimdotu Straujumu nākamā Ministru prezidenta amatam, informē Valsts prezidenta kanceles Preses dienests.

Valsts prezidents aicina partijas iespējami īsākā laikā vienoties par pamatuzdevumiem jaunajai valdībai, kā arī tās sastāvu, par prioritāru izvirzot ministru kandidātu iepriekšējo profesionālo pieredzi jomās, kas būs vitāli nozīmīgas Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē 2015. gada pirmajā pusgadā.

Tiekoties ar partiju pārstāvjiem, A. Bērziņš ir uzsvēris, ka neatliekami risināmie un Latvijas nākotnei stratēģiski nozīmīgākie jautājumi ir saistīti ar valsts fiskālo un nodokļu politiku, drošību, kā arī enerģētikas politiku ne tikai energodrošības, bet arī visas tautsaimniecības konkurētspējas skatījumā. Tie ir cieši saistīti ar iedzīvotāju dzīves līmeņa izmaiņām un iespēju samazināt joprojām notiekošo emigrāciju, kas ir bīstama tendence Latvijas valsts nākotnei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta vēlēšanās startējošo partiju solījumos dominē sociālās, tiesiskuma un migrācijas tēmas.

Kārtējās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 25. maijā. Latvija šajās vēlēšanās ir viens vēlēšanu apgabals, un EP no Latvijas būs jāievēl astoņi deputāti. Vēlēšanās piedalās 246 deputāti no 16 partijām. Vidējais kandidātu vecums ir 48,3 gadi, jaunākajam kandidātam - 21 gads, bet vecākajam – 79.

DB, iepazīstinot ar partiju programmām, apskata Saeimā ievēlētās partijas un partijas Progresīvie un Latvijas Reģionu apvienība, kam pēc socioloģisko aptauju datiem ir augstākie reitingi no Saeimā neievēlētajām partijām.

Visas partijas EP vēlēšanās pieteikušas pa 16 deputātiem no katra saraksta. Partiju programmas ir gana dažādas. Ir partijas, kas lielu akcentu liek uz sociāliem jautājumiem, solot panākt, ka Eiropas Savienības (ES) līmenī tiek noteikti sociālā nodrošinājuma minimālie standarti, ir partijas, kas uzsver tieši tiesiskuma stiprināšanu, runā par sadarbību naudas atmazgāšanas novēršanā un ES ārējo robežu stiprināšanu. Vairākas partijas min, ka iestāsies par ES budžeta palielināšanu un taisnīgākiem maksājumiem lauksaimniekiem, kā arī aizstāvēs kohēzijas līdzekļu nesamazināšanu. Partiju piedāvājumos ir arī gana lielas atšķirības, piemēram, no ģimenes kā tradicionālas vērtības aizstāvības līdz LGTB tiesību stiprināšanai, no saukļa «par daudz Eiropas» līdz uzsvaram uz nacionālām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Raimonds Vējonis tuvāko dienu laikā neiesaistīties valdības veidošanas procesā, tādējādi respektējot partiju pausto vēlmi turpināt konsultācijas, informē Valsts prezidenta kancelejā.

Šonedēļ Vējonis tikās ar Saeimā ievēlēto partiju frakciju vadītājiem, lai runātu par turpmāko valdības veidošanas procesu.

Kancelejā norādīja, ka tikšanos laikā Rīgas pilī vairāku politisko partiju frakciju vadītāji pauda gatavību savstarpēji vienoties par atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam.

«Vējonis respektēs politisko partiju pausto vēlmi tuvākajās dienās turpināt konsultācijas, lai savstarpēji vienotos par atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam,» uzsvēra kancelejā.

Konkrēts laika rāmis partiju konsultācijām nav dots.

Kā ziņots, partiju apvienības «Attīstībai/Par!» (AP) pārstāvis Artis Pabriks otrdien paziņoja, ka vairs nepretendē uz Ministru prezidenta amatu. AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pauda, ka neuzstās uz premjera amata kandidātu no savas partijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ekonomistu apvienība 2010 vērtēs partiju priekšvēlēšanu programmas

LETA, 21.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomistu apvienība 2010 pirms rudenī gaidāmajām 10.Saeimas vēlēšanām iecerējusi izvērtēt publiski pieejamās partiju programmas un to ietekmi uz Latvijas ilgtermiņa attīstību, liecina apvienības interneta mājaslapā publiskotā informācija.

Pēc "Ekonomistu apvienības 2010" domām, nākamajiem četriem gadiem plānotos darbus iespējams grupēt četrās galvenajās darbības jomās: sabiedrības attīstība, valsts budžets un finanses, tautsaimniecības attīstība un tiesiskas valsts veidošana.

Partiju programmu vērtēšanā piedalīsies apvienības biedri, bet metodisko vadību un galīgo vērtējumu nodrošinās ekspertu grupa, kuras sastāvā ir apvienības biedri - ekonomisti Olga Ertuganova, Mārtiņš Bondars, Juris Cebulis un Ojārs Kehris, kā arī pieaicinātie eksperti - politologs Filips Rajevskis un tieslietu eksperts Lauris Liepa.

Lai vērtēšanas procesu padarītu objektīvāku, partijām dota iespēja sniegt savu viedokli par aktuālākajiem jautājumiem, kuri būs jārisina tuvākajos gados.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmumu reģistrs vērsies tiesā pret trim partijām

Elīna Pankovska, 08.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pavasarī Uzņēmumu reģistrs (UR) brīdinājis 31 politisko partiju par likuma nosacījumu neievērošanu, saistībā ar ziņu nesniegšanu, jo lielākā daļa partiju līdz 1.martam nebija iesniegušas informāciju par savu biedru skaitu un viņu pilsonību.

Lai gan pēc brīdinājumu saņemšanas 28 partijas ir UR iesniegušas prasītās ziņas, 13 partijas iesniegumus nav varējušas noformēt atbilstoši likuma prasībām. Šīm 13 partijām noteikti termiņi konstatēto trūkumu novēršanai.

Ņemot vērā, ka trīs partijas – Rēzeknes Jaunsaimnieks, Latgales tauta un Pēdējā partija – ziņas vispār nav sniegušas un pagājuši jau vairāk nekā trīs mēneši likuma normu izpildei, UR vērsies tiesā ar prasību apturēt partiju darbību.

UR Galvenais valsts notārs Ringolds Balodis atzīst, ka partijām būtu jārāda piemērs likuma normu ievērošanā un šāda attieksme ir ļoti slikts piemērs pilsoņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

3D printera nozīme, visdrīzāk, tikai pieaugs, taču domas par to, vai tas tuvākajā laikā kļūs par tikpat ierastu biroja tehniku kā printeris, dalās

3D printeru ietekme uz dažādām jomām ir milzīga, taču 3D printeru ražotāja SIA Mass Portal līdzīpašnieks Kristers Moisejs uzskata, ka tie nav nepieciešami kā biroja tehnika, ja vien šis uzņēmums nav pilns ar inženieriem, kuriem izstrādei ir nepieciešams 3D printeris. SIA CastPrint līdzīpašnieks Jānis Oliņš spriež, ka 3D printeru loma pieaug ļoti straujos tempos, kas skaidrojams ar drukas iekārtu attīstību un piedāvāto materiālu spektru, tomēr, arī viņa skatījumā, tuvākajā laikā tas diez vai ieņems tādu pašu lomu kā cita biroja tehnika, jo vairumā gadījumu standarta risinājumi, kas tiek ražoti masveidā, tomēr sanāks lētāki par individuāli drukātiem priekšmetiem. «3D drukāšanas ideja man joprojām šķiet perspektīva, tomēr redzu, ka tās aktualitāte ir būtiski mazinājusies patērētāju biznesa nišā. Biznesa jomā arvien vairāk varam lasīt par veiksmīgiem 3D printeru izmantošanas gadījumiem aviācijā, mašīnbūvē, pat medicīnā un rotaslietu ražošanā. Tātad noteiktās jomās 3D printeris ir svarīgs un tā nozīme varētu pieaugt, tomēr nedomāju, ka tuvākajos piecos gados tas birojos kļūs tikpat populārs kā printeris,» spriež Ervins Grīnfelds, programmatūras testēšanas uzņēmuma SIA TestDevLab līdzīpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaidras naudas 500 000 eiro apmērā nodošana bijušajam "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājam Uģim Magonim par viņa privāto kontaktu izmantošanu "Krievijas dzelzceļā", lai atjaunotu līgumu starp "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcu" un "Krievijas dzelzceļu" bija neparasts darījums, taču tas nenozīmē, ka nelegāls, sacīja Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis.

Jautāts, kādēļ šīs naudas nodošana Magonim notika "lauka apstākļos" un kādēļ netika izmantots bankas pārskaitījums, Osinovskis atbildēja, ka Magonim bijis ērtāk šo maksājumu saņemt skaidrā naudā. Osinovskis uzsvēra, ka tā nebija samaksa par pakalpojumiem, bet avanss.

"Pieļauju, ka viņam bija doma, ka pēc tam šo naudu tā būtu vieglāk atdot, ja nekas neizdotos. Es par to uzreiz konsultējos ar saviem Igaunijas juristiem un viņi izstrādāja precīzu metodi, kā nodot naudu par darījumu tā, lai nebūtu risku. Pirmais nosacījums bija, ka tam jānotiek Igaunijā, jo viņi pārzina tikai Igaunijas likumus. Otrais, jābūt lieciniekiem. Trešais, nauda bija jāpārbauda attiecībā uz naudas atmazgāšanas riskiem, tai bija jābūt ar pilnīgi skaidru un caurredzamu izcelsmi," stāstīja Osinovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Bizness analizē potenciālos premjera amata kandidātus.

Atlase: Partiju reitingi augustā, saskaņā ar SKDS pētījumu par partiju popularitāti, pieskaitot neizlēmušo balsis, kas sadalītas proporcionāli izlēmušo balsīm.

Saskaņas premjera kandidāts Dombrovskis

Salīdzinot ar esošo premjeru, ilggadējo politiķi Māri Kučinski, Saskaņas premjera amata kandidātam Vjačeslavam Dombrovskim nav īpaši liela valdības darba pieredze, lai gan viņš ir bijis gan izglītības un zinātnes, gan arī ekonomikas ministrs. Nav tik ilga pieredze politikā, kaut arī Vjačeslavs Dombrovskis ir bijis Zatlera Reformu partijas priekšsēdētājs.

Toties pašreizējam premjeram Mārim Kučinskim nav tāda līmeņa izglītības un arī tik labu valodu zināšanu, kādas ir ekonomikas zinātņu doktoram Vjačeslavam Dombrovskim. Viņš labi runā latviski, krievu valoda viņam ir dzimtā, bet angļu valodā Vjačeslavs Dombrovskis ir ne tikai mācījies, bet arī bijis pasniedzēja palīgs Klarka Universitātē (ASV), kā arī ir dzīvojis Amerikas Savienotajās Valstīs. Trīs valodu un trīs kultūru zināšanas ir vērtīga bagāža iespējamajam nākamajam Latvijas premjeram, kas ļauj potenciāli aktīvi darboties ne tikai vietējā, bet arī reģionālajā un pasaules politikas līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

16:29

16:07

Pašvaldības vēlēšanās Rīgā uzvarējusi un vairākumu domē ar 39 no 60 vietām ieguvusi apvienība Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai.

13:50

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Koalīcijas padome ir leģitīms sadarbības formāts

Rūta Kesnere, DB komentāru nodaļas redaktore, 18.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no topošās valdības zināmiem klupšanas akmeņiem ir tā sauktās Sadarbības padomes, kas aizvietotu Koalīcijas padomi, izveide, pret kuru iebilst KPV LV. Šī partija vienmēr ir uzsvērusi, ka Koalīcijas padome ir visa ļaunuma sakne un antikonstitucionāls veidojums. Tajā pašā laikā konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars jau 2015. gadā tvītoja: «Koalīcijas padome ir gandrīz visās ES valstīs. Ir sanācis papētīt. Un to uzskata par normālu.»

Jāteic, ka Latvijā Koalīcijas padome ir tikusi dēmonizēta, lai gan tas ir normāls partiju sadarbības formāts. KPV LV politiķi vienmēr uzsver, ka visi strīdīgie jautājumi ir jāizdiskutē Ministru kabineta slēgtajās sēdēs. Taču visos gadījumos tas nav iespējams, jo ministriem gluži vienkārši var nebūt mandāta runāt visas partijas vārdā par stratēģiskiem jautājumiem. Piemēram, teritoriālā reforma, par kuru noteikti būs diskusijas. Tā būs politiska izšķiršanās, par kuru jāvienojas partijām, to nevar izdarīt ministri valdības sēdē. Iespējams, būs jautājumi, kuros nepieciešami kompromisi. Atkal – ministriem var nebūt mandāta tos pieņemt. Ir stratēģiskas lietas, par kurām atbild politiķi – partiju līderi. Un ir nepieciešams formāts, kurā tie izrunājas un vienojas par konceptuāliem problēmjautājumiem. Var būt situācija, – kādas partijas ministram ir savs redzējums par nozares attīstību, piemēram, mazo lauku skolu likteni, kas ir pretrunā ar citas partijas programmatiskajiem uzstādījumiem. Šādas domstarpības partiju līmenī nevar atrisināt valdības sēdē. Tam ir nepieciešams cits formāts, kur tiekas partiju līderi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SC/GKR Rīgas domē ieguvusi 39 no 60 deputātu mandātiem; zināmi ievēlētie deputāti

LETA, 02.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības vēlēšanās Rīgā uzvarējusi un vairākumu domē ar 39 no 60 vietām ieguvusi apvienība Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai (SC/GKR), apliecināja Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Vēlēšanās noteikto 5% barjeru pārvarējusi un domē iekļuvusi arī nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemai un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) un partija Vienotība, kas ieguvušas attiecīgi 12 un deviņas vietas.

SC/GKR Rīgā ieguvusi 58,54% vēlētāju atbalstu, VL-TB/LNNK - 17,86% un Vienotība - 14,13%.

Citi politiskie spēki 5% barjeru nav pārvarējuši.

Par Latvijas Zaļo partiju balsojuši 3,99% vēlētāju, par Latvijas Zemnieku savienību - 1,88%, par Reformu partiju - 1,58%, par partiju Vienoti Latvijai - 0,48%, par partiju Par dzimto valodu! - 0,34%, par Rīcības partiju - 0,24%, par Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju - 0,21%, par politisko partiju Alternative - 0,16% un par Vislatvijas sociāldemokrātu kustību Par neatkarīgu Latviju!, Latvijas kustību Solidaritāte - 0,14%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izšķiršanos par partiju valžu deklarēšanos Saeimas komisija pāradresē valdībai

Agnese Margēviča, 12.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politisko partiju valžu locekļiem, kuri nav valsts amatpersonas, vismaz pagaidām nebūs jādeklarē savs mantiskais stāvoklis. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija pirmdien izslēdza no likuma par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā normu, kas uzliek šādu pienākumu. Tas attiektos, piemēram, uz Par labu Latviju valdi, kurā pārstāvēti daudzi uzņēmēji-miljonāri, bet, kuriem nav jādeklarējas, jo viņi nekandidē vēlēšanās un nav valsts amatpersonas.

Par šo Pilsoniskās savienības deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumu Saeima nobalsoja nesen, bet Valsts prezidents Valdis Zatlers šo likumu nodeva otrreizējai caurlūkošanai Saeimā pēc tam, kad pret normu bija iebildis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Iebildumu būtība ir, ka ar šo normu interešu konflikta likumā tomēr netiek paplašināts to personu loks, kuras uzskatāmas par valsts amatpersonām. Tādēļ atbildīgā Saeimas komisija konceptuāli vienojās, ka šī ideja jāiestrādā citos likumos. Izskanēja vairākas versijas, piemēram, ka varētu tikt grozīts vēlēšanu likums, nosakot, ka ienākumu deklarācijas jāiesniedz tikai to politisko partiju valžu locekļiem, kuras iesniedz savus deputātu kandidātu sarakstus vēlēšanām. Otrs priekšlikums paredz grozīt politisko partiju likumu, nosakot, ka ienākumu deklarācijas jāiesniedz visu to politisko partiju valžu locekļiem, kuras iepriekšējās vēlēšanās ieguvušas vismaz 2% vēlētāju atbalstu un, saskaņā ar jauno partiju finansēšanas likuma normu, drīkst pretendēt uz finansējumu no valsts budžeta. Vēl viens priekšlikums ir, ka šādu deklarēšanās pienākumu varētu attiecināt uz to partiju valžu locekļiem, kuras pārstāvētas Saeimā un vismaz vienā vai vairākās pašvaldībās. Deputāti arī vienojās, ka paralēli jāgroza Krimināllikums un Administratīvo pārkāpumu kodekss, nosakot soda sankcijas tiem politisko partiju valžu locekļeim, kuri nepildīs deklarēšanās pienākumu. Par to, ka nevar darboties likuma norma, ja citos likumos nav noteikts sods par tās ievērošanu, bija iebildis KNAB, kuram tas jāuzrauga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas parlaments trešdien nobalsoja par neuzticības izteikšanu premjerministram Tāvi Reivasam.

Par neuzticības izteikšanu Reivasam, kas nozīmē arī valdības demisiju, balsoja 63 parlamenta deputāti un pret balsoja 28.

Opozīcijas partiju, kas rosināja neuzticības izteikšanu Reivasam, līderi norādīja uz stagnāciju valstī kopš pie varas ir Reivasa valdība, kā arī viņa vadītās Reformu partijas nespēju iet līdzi laikam. Tāpat opozīcija apsūdzēja Reivasu un Reformu partiju par mīta, kuram paši noticējuši, radīšanu.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida ir uzaicinājusi visu parlamentā pārstāvēto frakciju vadītājus uz tikšanos trešdienas vakarā, lai ar katru no viņiem atsevišķi pārrunātu pašreizējo politisko situāciju valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

KNAB: Ar lielu ziedojumu starpniecību joprojām var tikt realizēta šauru ekonomisku grupu ietekme uz partijām

LETA, 02.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pastāv iespējamība, ka šauru ekonomisko grupu ietekme uz partiju darbību vēl joprojām tiek realizēta ar lielu ziedojumu starpniecību, kurus veic privātpersonas, kuru ienākumi, iespējams, nav pietiekami, lai to darītu, secinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

KNAB atzīst, ka partijas pēdējo gadu laikā arvien stingrāk ievēro formālās likuma prasības un pārkāpumi to finansēšanā tiek konstatēti retāk vai arī tie ir maznozīmīgāki, teikts aģentūras LETA rīcībā esošajā KNAB darbības stratēģijas 2013.-2015.gadam projektā.

Birojs secinājis, ka par augstākās politiskās korupcijas izplatības tendencēm liecina birojā sāktās krimināllietas, bet nav veikti pētījumi, kas atspoguļotu politiskās korupcijas izplatības tendences. Detalizētas informācijas trūkums mazina cīņas pret politisko korupciju efektivitāti. Vadošo partiju kases līdz šim galvenokārt pildījuši salīdzinoši lieli individuālu privātpersonu ziedojumi, kas var liecināt par šauru ekonomisko grupu ietekmi uz partiju darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Precizēta - Līdz ar Truksni un Krūmiņu aizturēts arī savulaik ar NSL saistītais Jorens Raitums

LETA, 05.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, iespējams, aizturējis arī savulaik ar partiju No sirds Latvijai (NSL) saistīto Jorenu Raitumu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Raitums savulaik sadarbojies ar NSL un esot bijis atbildīgs par jautājumiem, kas saistīti ar partijas budžetu.

NSL līdere Inguna Sudraba aģentūrai LETA uzsvēra, ka Raitums nekad nav bijis partijas biedrs un partijā aktīvi nedarbojas.

Advokāts Pāvels Rebenoks aģentūrai LETA nekomentēja, vai viņš ir aizstāvis Raitumam, taču nenoliedza, ka nodrošinot aizstāvību kādai KNAB aizturētai fiziskai personai lietā, kurā figurē divas publiski nosauktās personas - Jūrmalas mērs Gatis Truksnis un uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš. «Es nodrošinu aizstāvību šajā procesā vienai personai, taču tās vārdu es nevaru nosaukt,» norādīja advokāts un piebilda, ka klients esot vakar aizturēts un aizturētā statusā ir joprojām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielākās reģionālās partijas kopīgi startēs Saeimas vēlēšanās

Dienas Bizness, 22.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs lielākās reģionālās partijas - Reģionu alianse, Latgales partija un Vidzemes partija ir konceptuāli vienojušās par reģionālo partiju apvienības Reģionu apvienība veidošanu. Jaunās apvienības mērķis ir veicināt reģionālo politisko spēku apvienošanos un kopīgu startēt 12.Saeimas vēlēšanās 2014.gadā. Jaunveidojamajai reģionālo partiju apvienībai aicina pievienoties arī citas reģionālās partijas, vēlētāju apvienības un reģionālos līderus.

Par ieceri veidot reģionālo partiju apvienību Reģionu apvienība ir vienojušies visu trīs partiju līderi, tai skaitā Andrejs Ence (Reģionu alianse), Aldis Adamovičs (Latgales partija) un Guntis Gladkins (Vidzemes partija), tiekoties Rīgā, 21.augustā.

Trīs partiju līderi uzskata, ka kopīgi veidojamās Reģionu apvienības svarīgākais uzdevums ir kļūt par galveno Latvijas reģionu interešu aizstāvi LR Saeimā un valdībā, izveidojot pragmatisku dialogu ar pārējiem politiskajiem spēkiem.

«Pašvaldību vēlēšanās reģionālās partijas ieguva ļoti daudz mandātus. Vēlēšanu rezultāti nepārprotami norāda, ka reģionālo partiju popularitāte un ietekme pieaug,»” jau komentējot Reģionu Alianse rezultātus aizvadītājās pašvaldību vēlēšanās, teica partijas Reģionu Alianse priekšsēdētājs un Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence. «Reģionālo partiju panākumi pašvaldību vēlēšanās ir pamudinājuši sasparoties arī citas partijas. Par reģionālajām partijām nu interesējas arī Saeimā pārstāvētās partijas, lai gan iepriekš tās pret reģionālajām partijām izturējās visnotaļ augstprātīgi. Šobrīd situācija ir mainījusies,» sacīja A. Ence.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas kabinetos topošo nosacījumu projektu, kas varētu būtiski ietekmēt koksnes izmantošanu enerģētikā, akceptēšana radītu katastrofālu situāciju siltumapgādē ne tikai Latvijā, bet arī Zviedrijā, tāpēc to pieņemšanu mežiem bagātās valstis nedrīkst pieļaut.

Tādu ainu rāda Dienas Biznesa sadarbībā ar meža un saistīto nozaru portālu Zemeunvalsts.lv rīkotā diskusija par koksni kā būtisku energoresursu, it īpaši pašreizējos apstākļos enerģētikā, kad dabasgāzes cenas ir uzskrējušas debesīs, par šī resursa nākotnes perspektīvām un riskiem, it īpaši saistībā ar Eiropas Savienības kabinetos topošajiem normatīvo aktu projektiem.

Vairāki bīstami signāli

“Eiropā uz visu, kas saistīts ar biomasu, raugās ļoti piesardzīgi, it īpaši ilgtspējas jautājumos — lietojamā resursa atjaunošanas spējās, bioloģiskas daudzveidības saglabāšanas un klimata pārmaiņu mazināšanas kontekstā, turklāt pozīcijas mēdz atšķirties, jo ir dažādas interešu grupas,” situāciju skaidro Latvijas Mežu sertifikācijas padomes enerģijas politikas eksperts Jurģis Miezainis. Viņš atzīst, ka izteikti ES Zaļā kursa, bioloģiskās daudzveidības atbalstītāji virza priekšlikumus par ātrākas kaskādes principa ieviešanu, kas no enerģētikas sektora varētu izņemt būtisku koksnes apmēru. Tāpat tiek virzīts priekšlikums, kas paredz pašreiz atjaunojamo biomasu (koksni) atzīt par neatjaunojamu resursu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijas nodokļu sudoku

Reinis Jansons, Swedbank Finanšu institūta vadītājs, 04.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018.gads iezīmēsies ar būtiskām nodokļu pārmaiņām, kas skars lielu daļu nodokļu. Šāda vērienīga nodokļu reforma, kas apskata nodokļu politiku caur dažādiem nodokļiem un to mijiedarbību, Latvijā nav pieredzēta sen. Kopumā reforma vērtējama pozitīvi un ir uzteicama politiskā drosme šādai kompleksai pieejai.

Nodokļu izmaiņas – platforma dažādu ekonomisko kaišu ārstēšanai

Šīs nodokļu reformas mērķu saraksts ir bijis diezgan garš - mazināt sociālo plaisu, apkarot ēnu ekonomiku, mazināt darbaspēka nodokļu slogu, palielināt darba tirgus konkurētspēju, finansēt medicīnas aprūpi – sarakstu varētu turpināt. Taču uzreiz jāmin, ka nodokļu izmaiņas nav zāles visām problēmām, tomēr tās var kalpot par labu platformu dažādu ekonomisko kaišu ārstēšanai.

Kopumā praktiski lielākā daļa sabiedrības pārmaiņas savos naudas maciņos izjutīs jau janvārī. Protams, izjūtas būs dažādas, tomēr naudas tēriņiem būs vairāk. Galveno ietekmi radīs būtiska minimālās algas celšana, atvieglojumu palielināšana par apgādībā esošām personām, neapliekamā minimuma maksimālā sliekšņa celšana un progresīvā iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) ieviešana, mazinot bāzes likmi. Iedzīvotāji, kuri līdz šim saņēma minimālo algu, ‘uz rokas’ izjutīs teju 58 eiro pieaugumu, kas ienākumus palielina par piektdaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Neatstāsim izglītību un zinātni bāreņos

Rūta Kesnere - DB Komentāru nodaļas vadītāja, 20.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldījumi zinātnē un izglītībā, kā arī pētniecībā un attīstībā (P&A) ir atslēga tam, lai izkļūtu no zemu ienākumu slazda. Tā vietnē makroekonomika.lv raksta Latvijas Bankas ekonomisti Kārlis Muižnieks un Uldis Rutkaste.

Viņi norāda, ka, veicot reformas un palielinot ieguldījumus P&A, šī brīža jaundzimušie varētu uzsākt darba gaitas ar vidējās algas līmeni 50–60% robežās no Vācijas atbilstošā rādītāja, un viņu bērni jau varētu rēķināties ar 80–90%. Ja reformas netiek veiktas un ieguldījumi netiek palielināti, Vācijas ienākumu līmeni, visticamāk, Latvijai neizdosies sasniegt nekad, apgalvo ekonomisti.

Tieši no ieguldījumu līmeņa P&A ir atkarīgs tas, cik augsta būs mūsu ekonomikas produktivitāte, vai tautsaimniecības struktūrā dominēs nozares ar augstu pievienoto vērtību, kas nozīmē labi apmaksātas darba vietas un kopējā dzīves līmeņa paaugstināšanos. Pašlaik, pirms vēlēšanām, klausoties gan Saeimā pārstāvēto, gan nepārstāvēto politiķu runās un solījumos, diemžēl jāsecina, ka Latvijā politiskā līmenī nav stipru lobistu, kas būtu gatavi iestāties par finansējuma palielinājumu P&A.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Uzņēmēji: Pēc nodokļu reformas īstenošanas iedzīvotāju «maciņos» paliks vairāk naudas

LETA, 12.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot vidēja termiņa nodokļu stratēģiju Latvijā, iedzīvotāju «maciņos» paliks vairāk naudas, šodien preses konferencē par nodokļu stratēģiju un tās ilgtermiņa ieguvumiem Latvijas ekonomikai pauda uzņēmēju pārstāvji.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone teica, ka viens no galvenajiem indikatoriem, ko plānots paveikt nodokļu reformas kontekstā, ir 5% iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsme, būtisks ēnu ekonomikas samazinājums un nodokļu iekasējamības pieaugums. Tāpat nodokļu reformas mērķis ir valsts budžeta pieaugums, uzņēmēju izaugsme un konkurētspējas pieaugums. Savukārt iedzīvotājiem tās ietvaros «maciņos» paliks vairāk naudas, jo mazo atalgojumu saņēmējiem alga pēc nodokļu nomaksas būs lielāka.

Viņa uzsvēra, ka nodokļu reformas īstenošanas kontekstā, vajadzīgs sabiedrības atbalsts un izpratne. «Jautājums, pa kādu ceļu mēs iebrauksim Latvijas simtgadē - pa bedrainu vai gludu, skaidru un saprotamu,» pauda Meņģelsone, piebilstot, ka nodokļu reforma palīdzēs īstenot otro scenāriju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vislielākie ieguvēji būs darba ņēmēji bez apgādājamiem

Evija Kropa, Swedbank Finanšu institūta eksperte, 20.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinājumā ar 2018. gadu šogad jaunā budžeta pieņemšanas laiks no darbaspēka nodokļu perspektīvas bijis salīdzinoši rāms – pretstatā vērienīgai reformai pērn, kad mainīts tika teju katrs ienākuma nodokļa aprēķināšanas mainīgais, šoreiz ieviesti vien pāris jauninājumi.

Pamatā tie saistīti ar jau ieplānotām izmaiņām un ir atskaņas no iepriekšējās nodokļu reformas, kuras ietvaros tika nolemts īstenot pakāpenisku atvieglojumu pieaugumu arī turpmākajos gados. Vienlaikus, lai cik nelielas, tomēr izmaiņas līdzšinējā kārtībā jaunais – 2020. gads nodarbinātajiem nesīs un no tām vislielākie ieguvēji būs darba ņēmēji bez apgādājamiem.

Vērtējot jaunā budžeta pieņemšanas procesu, pozitīvi vērtējams fakts, ka iepriekš nospraustie plāni tiek koriģēti atbilstoši situācijai un valsts budžeta iespējām. Ja iepriekšējo gadu lēmumos tika paredzēts palielināt maksimālo ar ienākuma nodokli neapliekamo minimumu līdz 250 eiro, tad šobrīd apstiprinātais ir 300 eiro. Palielināta arī tā algas robeža, pie kuras pienākas maksimālais neapliekamais minimums – no plānotajiem 440 eiro tā palielināta līdz 500 eiro, kas kopumā ir laba ziņa iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem un bez reģistrētiem apgādājamiem. Vienlaikus nemainīga palikusi tā atalgojuma robeža, no kuras neapliekamais minimums vairs netiek piemērots – 2020. gadā tie būs 1200 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan centrālā banka, gan komercbankas un inkasācijas uzņēmumi ir gatavi jaunās 20 eiro banknotes ieviešanai, pārliecināts Latvijas Bankas valdes loceklis un Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

No 25.novembra Latvijā un pārējā eirozonā apgrozībā nonāks Eiropas jeb otrās sērijas 20 eiro banknote. Tā ir līdzīga pirmās sērijas 20 eiro banknotei, bet tai ir uzlabots dizains un drošība. Banknotēs ir caurspīdīgs logs, un šāds drošības elements Latvijas iedzīvotājiem ir pazīstams jau no latu laikiem, jo tāds tika izmantots arī 100 latu un 500 latu banknotēs.

20 eiro banknotes ir visizplatītākās Latvijā - to īpatsvars starp eiro banknotēm ir 29%. Nākamā populārākā ir 50 eiro banknote, kuras īpatsvars ir 26%, un 10 eiro banknote ar 25%.

Jaunās 20 eiro banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski ar komercbanku un inkasācijas kompāniju starpniecību. Latvijas Bankā no komercbankām ienākošās pirmās sērijas banknotes tiks aizstātas ar otrās sērijas banknotēm. Iedzīvotājiem un arī uzņēmējiem nekur nav jāiet speciāli mainīt savu naudu, jo viss notiks automātiski skaidras naudas apstrādes ciklā, un pirmās sērijas banknotes saglabā savu vērtību bez laika ierobežojuma.

Komentāri

Pievienot komentāru