Jaunākais izdevums

Šobrīd cilvēki daudz vairāk tiecas meklēt atpūtas iespējas tepat Latvijā, tādēļ jaunatvērtā "Talsu restorāns" vadītājs Guntis Jansons domā, ka viesmīlības biznesam šis laiks ir jauna iespēja.

"Droši varu apgalvot, ka šī gada nenoteiktība ir vienlaikus pluss un arī mīnuss jebkurai jaunai iniciatīvai un iestrādnei. Restorāns sācis darbu nesen un gada pirmajā pusē aktīvie ierobežojošie pasākumi mūs neskāra tādā mērā, lai restorāna projekts tiktu apdraudēts. Tiesa gan – ieviest un realizēt šo "Talsu restorāna" koncepciju mēs būtu varējuši jau pavasarī, bet pandēmija koriģēja laika plānu," teic Guntis Jansons, "Talsu restorāns" un tirdzniecības centra "Talsu centrs" valdes loceklis.

Viņa skatījumā pluss ir apstāklis, ka cilvēki daudz vairāk tiecas meklēt atpūtas iespējas tepat Latvijā, jo ceļošana un jo sevišķi lielāku ceļojumu plānošana ir riskanta, tādēļ domā, ka viesmīlības biznesam Latvijā un arī Talsu novadā šis laiks ir jauna iespēja.

Restorāns pilnvērtīgi strādā no septembra. Šī brīža galvenais secinājums – prognozēt neko nav iespējams. Ir bijušas dienas, kad kafejnīcā un restorānā ir viesu pārpilns, tāpat ir piedzīvotas dienas, kad radies iespaids, ka pilsēta ir devusies prombūtnē un visā tirdzniecības centrā ir neierasti kluss. Tāpat ir dienas, kad ir aktīvāka vakara vai rīta plūsma.

"Man ļoti palīdz apziņa, ka restorāna un kafejnīcas komandu ir piekritis vadīt pieredzējušais šefpavārs Vilnis Lauciņš, kurš ir viens no Pavāru kluba veidotājiem. Veidojam jaunu komandu un mēģinām izglītoties paši un izglītot mūsu apmeklētājus piedāvājot interesantu un izaicinošu ēdienkarti," teic G. Jansons.

Rēķinoties ar vietējo pirktspēju un vienlaikus piedāvājot ēdienkartē arī neikdienišķu ēdienu, restorāna koncepciju G. Jansons raksturo kā garšas piedzīvojumu – maltīti, kas ir pāri ikdienībai. Viņš vēlas, lai pilsētas viesi un vietējie novada iedzīvotāji varētu sevi palutināt ar gardām lietām. "Ēdienkarti mūs restorānā veido Latvijas pavāru kluba valdes loceklis un mūsu šefpavārs Vilnis. Viņa pieredze, pieredzes stāsts un izaugsme kā viesmīlim un vēlāk pavāram ir bagāža, uz kuras balstām mūsu ēdienkarti. Plānojam to regulāri atsvaidzināt un pielāgot sezonalitātei, lai regulāriem apmeklētājiem būtu vienmēr interesanti," viņš norāda.

Viņš atzīst, ka restorāna atvēršana ir lielā mērā nejaušība. Noslēdzās posms, kur tirdzniecības centra izklaides un maltīšu zonā saimniekoja iepriekšējais nomnieks kafejnīca "Arto". Viņš teic, ka liktenis piedāvāja jaunu izaicinājumu un kopā ar ēkas īpašnieku Bjornu Akselu Hjelmtvedtu (Bjorn Aksel Hjelmtvedt) tika nolemts revitalizēt telpas koncepciju, veltot īpašu telpu bērnu ballītēm un kafejnīcas telpai ar kuģi, atsvaidzināt kafejnīcu, saglabājot pazīstamo "Arto" zīmolu un izveidot kaut ko pilnīgi jaunu – restorāna zonu, kurā gardēži var sevi palutināt ar augstas kvalitātes ēdienu. Tam dots "Talsu restorāns" vārds, kas atvasināts no tirdzniecības centra nosaukuma – "Talsu centrs". Šis tirdzniecības centrs pilsētā darbojas jau 20 gadus un G. Jansons restorānu redz kā jaunu lappusi nama vēsturē.

G. Jansons piebilst, ka liela nozīme uzņēmuma attīstībā ir īpašnieka noteiktajai konservatīvajai un ilgtermiņā orientētajai nekustamā īpašuma attīstīšanas politikai un koncepcijai, ka lietām jākalpo ilgu laiku un ka jādveš jauna dzīvība senām lietām un priekšmetiem. "Domāju, ka ilgtermiņa koncepcija iet rokrokā ar šo restorānu – vārds "restorāns" ir cēlies no franču darbības vārda "restaurer", kas nozīmē "atjaunot". Manuprāt, mūsu stāstā iederas vēl viens franču vārds - "revivifier", kuru brīvi tulkojot varam izteikt kā - iedzīvināt no jauna," viņš norāda.

Vaicāts, kā tirdzniecības centru skāris Covid-19, G. Jansons stāsta, ka to ietekmēja kāra drastiskie ierobežojumi, kuri bija noteikti gada sākumā. Vasarā izmaiņu nebija, daudz vairāk tika sastapti tūristi no tuvajām kaimiņvalstīm un ģimenes, kuras apceļoja Latviju. "Augusta un septembra mēnešos ikdiena un darbs bija samērojami ar laiku pirms gada," viņš teic.

Vaicāts par nākotnes plāniem, G. Jansons norāda, ka 2020. gads mums visiem ir pierādījis, ka plānot un prognozēt īstermiņā ir grūti, pat neiespējami. Viņš ir pārliecināts, ka ilgtermiņā novadā uzņēmējdarbība turpināsies ar augšupejošu līkni. Jautājums ir par to, kādas sevišķas un novadam specifiskas vērtības ir iespējams radīt, lai ieinteresētu kā vietējos iedzīvotājus, tā kaimiņus, tā arī tūristus no ārvalstīm. "Domāju, ka viesmīlības biznesam ir potenciāls un tādēļ uz nākamajiem pieciem gadiem raugos pozitīvi," tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Zoltnera drošības spilvens – lauksaimniecība

Monta Glumane, 16.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazināt stresu par finansiālo situāciju viesmīlības biznesā restorāna, viesnīcas un alus darītavas "Zoltners" saimniekam Valteram Brusam ļauj lauksaimniecība.

Šā gada oktobrī "Zoltners" svinēs savu piekto pastāvēšanas jubileju. Pērn pavasarī uzsākti divu ēku rekonstrukcijas darbi, kas šobrīd ir finiša taisnē, un tos plānots pabeigt maija sākumā.

Uzņēmuma filozofija ietver, ka visa sistēma – restorāns, viesnīca un alus darītava – darbojas vienoti. Katra sadaļa viena otru papildina un brīžiem kompensē to, ko cita nespēj. "Nevienam nav noslēpums, ka vissarežģītāk vienmēr ir ar ēdināšanu – restorāna sadaļu, jo tur ir vislielākie ieguldījumi tieši personāla izmaksu, kā arī kvalitatīvu izejvielu ziņā, vajadzību nodrošināšanā, ko pieprasa sabiedriskā ēdināšana," žurnālam "Dienas Bizness" stāsta "Zoltnera" saimnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Izskatām variantu pārcelt pamatdarbību uz Lietuvu

"Baltic Travel Group" vadītājs Vlads Korjagins, 27.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinājumā ar apjomīgu finansiālo atbalstu un iespēju turpināt darbu, ko savu valstu tūrisma nozares uzņēmumiem nodrošina Lietuva un Igaunija, Latvijā tūrisma eksports tiek nogalināts.

Atbalsta trūkums krīzes apstākļos sekmēsies ar lielāko tūrisma kompāniju aiziešanu no Latvijas, atstājot tirgū vien nelielos uzņēmumus, kas iespējams pāries pelēkajā zonā.

Lielākais nozares nodokļu maksātājs paliek bez atbalsta

Aizvadītais gads kompānijai bija veiksmīgs – Latvijā tika sasniegts gandrīz 21 miljona eiro apgrozījums, Lietuvā – 4,6 miljoni eiro, bet Igaunijā – 1,85 miljoni eiro. Mēs pārcēlāmies uz jaunām biroja telpām, kā arī aktīvi ieguldījām līdzekļus jaunu tirgu apguvē un tehnoloģiju izmantošanā. Saskaņā ar 2018. gada datiem tūrisma nozarē mēs bijām viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latvijā. Gada laikā nodokļos Latvijā tika nomaksāts gandrīz 1 miljons eiro, no tiem 300 000 veido PVN maksājumi, savukārt vairāk nekā pusmiljons ir tieši ar nodarbinātību saistītie nodokļi. Esam godprātīgs nodokļu maksātājs, ko Valsts ieņēmumu dienests iekļāvis starp sudraba līmeņa uzņēmumiem. Jāpiezīmē, ka Lietuvā nodokļu maksājumi pagājušajā gadā veidoja 160 000 eiro, bet Igaunijā – 100 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FOTO: Sāpīgs cirtiens banku peļņai

Žanete Hāka, 15.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā strādājošo banku peļņa šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, būtiski sarukusi, liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati.

Asociācijā ietilpstošo banku peļņa sasniegusi 24,97 miljonus eiro, kas ir par 53,2% mazāk nekā pirms gada, savukārt kopējā banku sektora peļņa sasniegusi 24,5 miljonus eiro, kas ir par 42,5 miljoniem eiro jeb 63,4% mazāk nekā pirms gada.

Pirmajā ceturksnī mainījies pelnošāko banku TOP 5, no tā izkrītot "Luminor Bank" filiālei Latvijā, kam dati nav pieejami, savukārt "Citadele banka" zaudējumu dēļ ierindojusies topa apakšgalā.

"Swedbank" peļņas samazinājumu ietekmējusi lielāku kredītuzkrājumu veidošana, kā arī lielāki izdevumi. "Globālās pandēmijas ierobežošanai pieņemtie mēri atstāj negatīvu ietekmi uz Latvijas ekonomiku un tas atspoguļojas arī mūsu darbības rādītājos. Kaut arī kredītportfelis gada laikā ir nozīmīgi palielinājies, tomēr ekonomiskā nenoteiktība likusi mums izveidot kredītuzkrājumus, kas attiecīgi samazina bankas peļņu. Spēcīga kapitalizācija un pēdējā desmitgadē īstenotā ilgtspējīgā kredītpolitika, ļauj mums sniegt atbalstu klientiem un pārējai sabiedrībai laikā, kad visi saskaramies ar neparedzētām grūtībām – kopš ārkārtas situācijas sākuma vairāk nekā 4000 klientu ir izmantojuši iespēju atlikt kredītu pamatsummas maksājumus. Stiprinot Latvijas sabiedrības un ekonomikas spēju sekmīgi pārvarēt krīzi, arī turpmāk nodrošināsim gan kredītu pieejamību un valsts garantiju instrumentu izplatīšanu, gan atbalstu organizācijām, kuras risina akūtās problēmas," uzsver "Swedbank Latvija" vadītājs Reinis Rubenis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Atjaunojot vēsturisku ēku kompleksu, izveido apartamentu viesnīcu

Žanete Hāka, 31.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atjaunojot vēsturisku ēku kompleksu, Saulkrastos izveidota apartamentu viesnīca "Villa Gaida". Tās īpašnieks Sigits Duduris nākotnē iecerējis turpināt ēku atjaunošanas darbus.

Vietā, kur atrodas "Villa Gaida", iepriekš atradās vēsturisku ēku grupa, ko 19.gadsimta vidū uzbūvēja tālbraucējs - kapteinis Sīmanis Skuja, šajā vietā iekārtojot sev divas lielas vasarnīcas un vairākas palīgēkas. Kopš tā laika teritorijas īpašnieki mainījušies daudzas reizes, ēkas pamatīgi izpostītas, taču pamazām S. Duduris īpašumu pa gabaliņiem ir daļēji sakomplektējis atpakaļ.

S. Duduris skaidro, ka ideja radusies pakāpeniski, līdz pēdējais piliens bija arhitekta pamanītās vērtības zem pamatīgā kultūrslāņa. Ēku atjaunošanas darbi sākti pirms 7-8 gadiem, un patlaban restaurētas un viesus uzņem divas no ēkām ar astoņiem apartamentiem.

"Pieprasījums jau bija vērojams pirmajās nedēļās, neskatoties uz to, ka atvēršanas laiks sakrita ar smagāko neziņas periodu. Daudzi no viesiem sekoja "Villa Gaida" stāstam "Facebook", kas regulāri tika publicēts jau pirms atvēršanas. Sezonā aicinām viesus pie mums apmesties uz nedēļu vai ilgāk, taču nesezonas laikā apartamentus piedāvājam arī nedēļas nogalēm un svētku dienām. Mūsu lielā vēlme ir daļā apartamentu sameklēt ilgtermiņa viesus," stāsta S. Duduris.

Komentāri

Pievienot komentāru