Jaunākais izdevums

Šā gada janvārī mājokļu tirgus Rīgas centrā bijis kluss. Tajā pašā laikā pastiprinātu interesi izrādījuši nerezidenti no Krievijas, — apgalvo Ober Haus Real Esate speciālisti.

90 % šo potenciālo pircēju vēlējušies iegādāties 2 – 3 istabu dzīvokli pilsētas centrā renovētā mājā vai jaunceltnē, cenu diapazonā 120 – 200 tūkst. eiro, savukārt atlikušie 10% gribētu iegādāties 150 – 200 m2 lielu dzīvokli pilsētas centrā un cenu amplitūdā no 0.5 – 1 miljoni eiro.

Vietējie pircēji vairāk interesējušies par salīdzinoši lieliem (120 – 150 m2) un kvalitatīvi izremontētiem dzīvokļiem labā mājā ar gāzes emOber Haus/em: par centra dzīvokļiem interesi izrādījuši nerezidentiapkuri, cenu kategorijā 250 – 400 tūkst. eiro.

* centrālā daļa ietver teritoriju starp Čaka - Tallinas - Hanzas ielu un Daugavu

** teritorija ārpus centrālās daļas no Pētersalas ielas, gar Ganību dambja sākumu, Hanzas, Skanstes, Pērnavas, Valmieras un A. Čaka ielu

Avots: Ober Haus Real Estate

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober–Haus būs jauns grupas izpilddirektors

Ingrīda Drazdovska, 12.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par nekustamā īpašuma kompānijas Ober–Haus Real Estate Advisors darbību Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā turpmāk atbildēs Tarmo Kase – viņš ir izvirzīts izpilddirektora pienākumu pildīšanai. Viņš arī turpinās savu darbu Ober–Haus Real Estate Estonia izpilddirektora amatā.

Kopš 1995. gada T. Kase ir strādājis un vadījis tādus uzņēmumus kā Olympic Entertainment Group, Essto Pagar (Igaunijas maiznīcas), Fazer Estonia un Jungent. Pirms darba Ober–Haus viņš bija Olympic Entertainment Group vadītājs, bet viņa pakļautībā bija 2500 darbinieku Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Ukrainā un Baltkrievijā.

«Tarmo piemīt nepieciešamās prasmes un enerģija, ar kuru virzīt uzņēmumu uz priekšu. Tagad, kad nekustamo īpašumu tirgus atkal atkopjas, redzam attīstības iespējas,» izteicies līdzšinējais uzņēmumu grupas izpilddirektors Pīters Morriss (Peter Morris). Sadarbībā ar lielākajiem Ober–Haus klientiem viņš turpmāk līdzinvestēšot jaunu projektu attīstībā, strādās pie citiem projektiem grupas mātes uzņēmumā Realia Group Oy Somijā, kā arī darbosies Ober–Haus uzraudzības padomē,

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī Rīgā ir notikušas nelielas vidējās cenas izmaiņas neremontētu sērijveida dzīvokļu segmentā, un tā sasniegusi 604 eiro par vienu kvadrātmetru, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri ir par 4,3% vairāk, liecina Ober Haus dati.

Neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas populārākajos mikrorajonos, piemēram, Teika, Purvciems, Pļavnieki, Ziepniekkalns, Imanta un Āgenskalns, vienistabas dzīvokļiem oktobrī saglabājās vidēji no 23 tūkstošiem līdz 30 tūkstošiem eiro, divistabu dzīvokļiem - no 32 tūkstošiem līdz 40 tūkstošiem eiro, trīsistabu dzīvokļiem - no 36 tūkstošiem līdz 47 tūkstošiem eiro un četristabu dzīvokļiem - no 45 tūkstošiem līdz 52 tūkstošiem eiro.

Pēc Zemesgrāmatas datiem, Rīgas pilsētā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaits šā gada oktobra mēnesī bija strauji pieaudzis un veido 895 darījumus, kas, salīdzinot ar septembri, ir par 15% vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ober Haus: Cenu samazināšana centra dzīvokļiem pirkšanu vairs neaktivizē

Ingrīda Drazdovska, Db, 06.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar septembri, Rīgas centra dzīvokļu tirgū bija vērojama tirgus aktivitātes samazināšanās. Būtisks cenu kritums netika novērots, jo piedāvājuma cenas samazināšana vairs nedod vēlamo efektu, — apgalvo Ober Haus Real Estate speciālisti.

Tāpat kā septembrī interese bija vērojama: 1) par dzīvokļiem centra perifērijā ar platībām 30 – 50 m2, cenu kategorijā 50 000 – 80 000 eiro, bet šāds piedāvājums ir visai ierobežots; 2) remontētiem dzīvokļiem Klusajā centrā renovētās ēkās ar platībām 45 - 80 m2 un par cenu 3000 – 3600 eiro/m2, ko lielākoties pērk lai tālāku izīrētu; 3) ekskluzīviem dzīvokļiem, par kuriem interese nav mainījusies, cenas — 700 000 eiro un vairāk.

Pēc šīs kompānijas datiem, sērijveida dzīvokļu vidējā cena oktobrī bijusi 1089 eiro/m2 (septembrī — 1162 eiro/m2). Vienu un divu istabu dzīvokļiem tā bija 1125 eiro/m2, bet 3 un vairāk istabu dzīvokļiem – 1053 eiro/m2. Salīdzinot ar septembri, cenas ir samazinājušās par 6.3%, bet, salīdzinot ar 2007. gada oktobri, par 29%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vietējie pērkot mazus dzīvokļus

Ingrīda Drazdovska, 02.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krasas izmaiņas nekustamo īpašumu tirgū maijā nav notikušas, nedaudz ir pieaudzis darījumu skaits, izriet no Ober Haus Real Estate pārskata.

Atsaucoties uz Zemesgrāmatas datiem, kompānija ziņo, ka Rīgā reģistrēto darījumu skaits ar dzīvokļu īpašumiem maijā ir nedaudz pieaudzis. Aprīlī pilsētas Zemesgrāmatas nodaļā reģistrēti 439 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi, bet maijā – 497 šādi darījumi. Līdzīga situācija bijusi arī pagājušajā gadā. Ober Haus speciālisti skaidro, ka noslēgto darījumu skaita palielinājums maijā skaidrojams ar aprīlī iesākto darījumu «pārnešanu» uz maiju, ņemot vērā Lieldienu brīvdienas.

Rīgas mikrorajonos vietējie pircēji izrāda interesi par nelieliem 50 līdz 60 kvadrātmetru lieliem dzīvokļiem ar vidējo cenu 30 – 50 tūkst. eiro. Pircēji izvēlas tos dzīvokļus, kur, viņuprāt, cena atbilst kvalitāte. Pēc kompānijas novērojumiem, pircēju prasībām un maksātspējai atbilstošu piedāvājumu skaits ir niecīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu kompānijas "Ober-Haus" valdes priekšēdētāja pienākumus no līdzšinējās vadītājas Aijas Āboliņas pārņēmis Guntis Kanenbergs, informē uzņēmumā.

"Es esmu daļa no Ober-Haus profesionālās komandas 18 gadus, un pēdējos 11 gadus man ir bijis tas gods un atbildība vadīt šo speciālistu komandu. Mēs koncentrējāmies uz pakalpojumu kvalitāti un konsekventu un pārdomātu attīstību, kas daudzus gadus palīdzēja nodrošināt un saglabāt vienu no TOP pozīcijām tirgū," sacīja A.Āboliņa, kura kopš 2009. gada Latvijā vadīja Ober-Haus.

Jaunais Valdes priekšsēdētājs G.Kanenbergs savu pieredzi nekustamā īpašuma nozarē uzsācis pirms desmit gadiem, vadot uzņēmuma "Arco Real Estate" Komercīpašumu nodaļu. Pirms tam G.Kanenbergs guvis pieredzi korporatīvo klientu apkalpošanā, gandrīz 7 gadus strādājot kā projekta vadītājs biznesa finansēšanā AS "Swedbank".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ober Haus: Decembrī novērots lielākais cenu samazinājums pērn

Ingrīda Drazdovska, Db, 15.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gada decembrī neremontētu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 945 eiro/m2 (novembrī — 1 035 eiro/m2), ziņo nekustamo īpašumu kompānija Ober Haus. Decembrī dzīvokļu cenu kritums mēneša laikā bijis lielākais 2008. gadā — 8.6 %.

Dārgākie dzīvokļi sērijveida ēkās Rīgā joprojām ir Teikā — 1 100 eiro/m2, Āgenskalnā – 1 032 eiro/m2, bet zemākās ir Bolderājā – 830 eiro/m2 un Vecmīlgrāvī – 878 eiro/m2.

Raksturojot situāciju pilsētas centrā, Ober Haus norāda, ka aktivitāte joprojām ir ļoti zema. Piedāvājums decembrī palicis nemainīgs, bet atsevišķos segmentos tas pat esot samazinājies. Labu īpašumu piedāvājumā esot maz.

Dzīvokļu īpašnieki izvēlas nogaidīt un īpašumus nepārdod, jo arī ar atlaidēm īpašumus lielākoties neizdodas realizēt. Daļa īpašumu tiek piedāvāti īrei.

Pieprasīti dzīvokļi ir cenu kategorijā līdz 80 000 eiro, vidēji dārgo mājokļu segmentā pieprasīti ir dzīvokļi ar platību līdz 100 m2, renovētās mājās – cenu robežās no 150 000 – 250 000 eiro. Ekskluzīvo dzīvokļu tirgus segmentā ir mazinājusies interese par īpašumiem. Decembrī bija vērojama Krievijas pilsoņu interese par īpašumiem Rīgas centrā, – informē Ober Haus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvārī Rīgā vidējās cenas neremontētu sērijveida dzīvokļu segmentā palikušas nemainīgas un vidēji ir 650,7 eiro par vienu kvadrātmetru, liecina Ober Haus dati.

Salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena par vienu kvadrātmetru ir pieaugusi par 4,1%.

Pēc Zemesgrāmatas datiem Rīgas pilsētā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaits šā gada janvāra mēnesī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir samazinājies par 33,4%. Taču, kā secina Ober Haus speciālisti, to pagaidām vēl nevar atzīmēt kā tendenci, kas būtu saistīta ar plānotajām izmaiņām Maksātnespējas likumā, jo klientu aktivitāte ir liela. Drīzāk tas saistīts ar faktu, ka daudzi pircēji gaida krasu cenu samazinājumu, līdz ar ko nesteidz pirkt īpašumu, pagaidām to tikai noskatot.

Janvārī interese par dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos bija gada sākumam netipiski augsta. Pircēji interesējās gan par nelieliem vienas līdz divu istabu dzīvokļiem, gan lielākiem trīs līdz četru istabu dzīvokļiem. Lielākā interese tika izrādīta par dzīvokļiem ar nelielām platībām cenu kategorijā līdz 30 tūkstošiem eiro, taču pietiekami liela interese bija arī par dzīvokļiem cenu kategorijā līdz pat 50 tūkstošiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzīgi kā šā gada jūnijā arī jūlijā sērijveida dzīvokļu cenu kritums Rīgas mikrorajonos ir bijis neliels — ap 0.5 %, rēķina kompānija Ober Haus Real Estate.

Vidējā cena jūlijā bijusi 458 eiro/m2. Cenas faktiski saglabājušās iepriekšējā mēneša līmenī. Iepriekšējā līmenī saglabājies arī zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits ar dzīvokļiem Rīgas pilsētā.

Db.lv jau ziņoja, ka arī citi tirgus dalībnieki jūlijā konstatējuši nelielu cenu kritumu vai tāda neesamību. Tā pēc Latio ziņām, jūlijā vidējā sērijveida dzīvokļu cena Rīgā pirmo reizi pēdējos divos gados nav mainījusies, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi. Tā arvien esot 490 eiro/m2. Savukārt pēc Arco Real Estate datiem, šā gada jūlijā, salīdzinājumā ar jūniju, cenas sērijveida dzīvokļiem samazinājās par 2.8 %. Cenu samazinājums esot vērtējams kā neliels. Šīs kompānijas aprēķini liecina, ka vidējā sērijveida dzīvokļu cena jūlijā samazinājās līdz 494 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu tirgū parādoties īpašumi, ko investori ir izpirkuši no bankām, apgalvo Ober Haus Real Estate savā novembra tirgus pārskatā.

Kā piemēru kompānija nosauc projektu Dienvidu pakavs 2. Par jauno projektu dzīvokļiem interesējoties gan vietējie, gan ārvalstu klienti, bet noslēgto darījumu skaita ziņā dominējot vietējie.

Dzīvokļu cenas gan jauno projektu segmentā, gan citos, nav novembrī mainījušās. Pēc Ober Haus datiem, galvaspilsētas centrā jauni dzīvokļi maksā 1200 – 2000 eiro/m2, bet mikrorajonos 800 – 1200 eiro/m2.

Gājusi mazumā tāda parādība kā atlaides. Jauno projektu pārdevēji ir izskatījuši cenu paaugstināšanas iespēju, apzinoties, ka jau nākamgad piedāvājums varētu samazināties. Pēc Ober Haus novērojumiem, lielākā interese esot bijusi par 3 – 4 istabu dzīvokļiem tuvajā centrā. Iegādājoties dzīvokļus, pircēji vairāk sākuši izmantot hipotekāros kredītus. Joprojām lielāka interesē ir par dzīvokļiem cenu kategorijā 40 – 75 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pārdod sešus lielveikalus Igaunijā

Ingrīda Drazdovska, 14.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs, kompānijas Ober Haus izveidotājs Pols Oberšnaiders (Paul Oberschneider) ir pārdevis atlikušās daļas sešos tirdzniecības centros Igaunijā, informē Ober Haus Real Estate Advisors.

Darījums paredz, ka uzņēmējs daļas pārdod savam investīciju partnerim – Satnam Europe. Īpašumu portfeli veido seši tirdzniecības objekti, kuru kopējā platība ir nedaudz virs 75 tūkst m2, bet to t.s. enkurnomnieki ir labi pazīstami starptautiski mazumtirgotāji kā Rimi un Bauhaus. Informācija par darījumu apjomu netiek sniegta.

P. Oberšnaiders ir dibinājis un vadījis kompāniju Hauser–Oberschneider, kas attīstījis šos sešus tirdzniecības objektus. Sākumā – kopā ar finanšu partneri Apollo Real Estate Advisors, bet vēlāk, pēc 2004. gada turpināja to attīstību ar pieminēto Satnam Europe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Gada nogalē samazinājies mājokļu piedāvājums; augusi dzīvokļu cena Rīgas centrā

Ingrīda Drazdovska, 04.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010. gads mājokļu tirgū beidzies bez būtiskām pārmaiņām, vidējā sērijveida dzīvokļu cena decembrī nav mainījusies, toties nedaudz tā ir palielinājusies Rīgas centrā, informē Ober Haus Real Estate.

Pēc kompānijas datiem, vidējā neremontētu sērijveida dzīvokļu cena Rīgas mikrorajonos 2010. gada decembrī bija 565 eiro/m2.

Decembrī visos mikrorajonos novērojams dzīvokļu piedāvājuma samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi. Straujākais piedāvājuma skaita kritums decembra beigās, salīdzinot ar novembra beigām, novērots Purvciemā – aptuveni par piektdaļu.

Savukārt palielinājies dzīvokļu piedāvājums Sarkandaugavā. Ober Haus izmaiņas piedāvājumā skaidro ar to, ka gada beigās pārdevēji gaida, kā mainīsies nekustamo īpašumu cenas jaunā gada sākumā, cerot uz to pieaugumu.

Centra dzīvokļu segmentā pircēju aktivitāte bija salīdzinoši lielāka. Šo atšķirību varot pamatot ar lielo ārvalstu pircēju īpatsvaru. Tāpat kā mikrorajonos, centrā nav pieprasījuma pēc neremontētiem dzīvokļiem pirmajos un pēdējos stāvos. Pircēji vēlas labas kvalitātes īpašumu ar autostāvvietu. Centrā šādu piedāvājumu nav daudz. Centra segmentā pieprasījums joprojām pārsniedz piedāvājumu un objektu skaits turpina samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īres tirgū nostrādā «studentu faktors»

Ingrīda Drazdovska, 12.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā allaž, tuvojoties mācību gadam, ir palielinājies pieprasījums pēc īres dzīvokļiem. Augustā atkal bija vērojams labu, īrnieku prasībām un vajadzībām atbilstošu īres dzīvokļu deficīts gan Rīgas centrā, gan ārpus tā.

«Beidzoties atvaļinājumu sezonai un tuvojoties jaunā mācību gada sākumam, aktivitāte Rīgas dzīvokļu īres tirgū augustā būtiski pieauga. Pieprasījumu palielinājuši gan vietējie, gan arī ārvalstu studenti, kas vēlas īrēt dzīvokļus augstskolu tuvumā, kā arī pilsētas centrā. Par labu dzīvokļu īri interesējas arī ģimenes, kas nevar atrast savām vēlmēm vai finansiālajām iespējām atbilstošus mājokļus, vai arī viņu ienākumi neatbilst kritērijiem, lai saņemtu aizdevumu bankā,» skaidroja Latio Īres nodaļas vadītājs Ģirts Krūmiņš. Pēc viņa teiktā, īrnieku rotācija ir samērā neliela, bet jauns piedāvājums tirgu nepapildinot. Joprojām īres segmentā klientu prasībām atbilstošu īpašumu ir ļoti maz, līdz ar to pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, piebalso Ober Haus Real Estate speciālisti. Īres tirgū aktīvs bijis gan jūlijs, gan augusts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēkabpilī vispieprasītākie ir divistabu dzīvokļi, cenu amplitūda ir liela un svārstās atkarībā no dzīvojamās mājas projekta, atrašanās vietas un dzīvokļa apdares, situāciju šajā republikas nozīmes pilsētā portālam Db.lv raksturo nekustamā īpašuma eksperti. Arī tirdzniecības sektorā ir gaidāmas pārmaiņas, ko viesīs Lidl veikalu ķēdes ienākšana pilsētas centrā.

Pilsētas pašvaldības īpašumu nodaļas vadītāja Santa Lazare nekustamo īpašumu pieprasījumu Jēkabpilī vērtē kā diezgan augstu. Visbiežāk pircēji iegādājas dzīvokļu īpašumus un zemi. Nekustamā īpašuma tendences irt ādas, ka ar katru gadu pieprasījums par īpašumu atsavināšanu - pirkšana, pārdošana, maiņa - aug.

Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) NĪ portfeļa vadības pārvaldes direktore Vineta Vigupe pastāsta, ka pieprasījums pēc dzīvokļiem pēdējo trīs gadu laikā Jēkabpilī ir stabils un gadā notiek vidēji 250 darījumi. Pēc ekspertes domām, arī zemes īpašumu ar ēkām darījumu skaits neparāda lielas izmaiņu tendences, lai gan 2018.gada pirmajā pusgadā ir vērojams darījumu skaita pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada 1.pusgadu. Vidēji gadā notiek ap 70 darījumiem ar īpašumiem, kuru sastāvā ir ēka un zeme, 70% no šiem darījumiem saistīti ar privātmājām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka nelielu — 50 – 70 m2 — dzīvokļu piedāvājums Rīgas centrā, tostarp klusajā centrā, ir samazinājies, bet jauni dzīvokļu piedāvājumi gandrīz neparādās, pircēji apskata arī lielāku platību dzīvokļus ar platību virs 100 m2, informē Ober Haus Real Estate.

Rīgas centra perifērijā mājokļi maksā sākot no 800 eiro/m2 — tas gan attiecas uz neremontētiem dzīvokļiem, bet remontētu dzīvokļu cena ir 900 – 1200 eiro/m2. Vecrīgā un klusajā centrā mājokļu cena ir sākot no 1500 – 2000 eiro/m2. Potenciālo pircēju interese palielinās, apgalvo Ober Haus Real Estate.

Centrā mazu mājokļu piedāvājumā gandrīz nav Pārdevēji arvien retāk samazina dzīvokļu cenas, parasti pirmajam pircēja piedāvājumam nepiekrītot.

Joprojām interesi par dzīvokļiem centrā izrāda ārvalstu pircēji. Reāli darījumi notiek ar pircējiem no Krievijas, kuri izvēlas dzīvokļus renovētās mājās centrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju telpu nomas tirgū 2017.gada ceturtajā ceturksnī pieprasījums joprojām pārsniedza piedāvājumu, šī tendence bija vērojama visa gada garumā, tāpēc kopējā aktivitāte šajā segmentā bija salīdzinoši zema, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Ober Haus» komercplatību tirgus pārskatā.

Daudzi potenciālie nomnieki joprojām nevar atrast telpas atbilstoši savām prasībām un tāpēc bieži vien lēmums jāatliek vai nākas samazināt prasības, norāda «Ober Haus». Kopējais brīvo telpu īpatsvars A un B klases ēkās 2017.gadā samazinājies un pietuvojies 4% rādītājam un daži iznomātāji jau ir nedaudz paaugstinājuši nomas maksas 0,5 eiro līdz viena eiro robežās vai plāno to darīt.

«Ober Haus» norāda, ka aizvadītā gada notikums bija jaunas biroju ēkas «Place Eleven» Sporta ielā 11 nodošana ekspluatācijā un līdz ar to brīdi bija iznomāti jau 90% tās telpu. Pārskatā norādīts, ka A un B klases biroju ēku segmentā situācija varētu nedaudz mainīties tikai līdz ar jauno biroju ēku nodošanai ekspluatācijā - tuvākie noslēgumam projekti ir biroju ēka Jaunajā Teikā un Z torņi Pārdaugavā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ober Haus: Prieki beigušies arī projektu attīstītājiem Lietuvā

, 18.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvojamo projektu attīstītājiem Viļņā prieki ir beigušies. Mājokļu cenas mikrorajonos pērn ir samazinājās par 21 %, līdz pat 1070 eiro/m2, ziņo Ober Haus Real Estate Advisers.

Jauno dzīvokļu cena 2009. gada sākumā Viļņā bijusi no 1070 līdz 1950 eiro/m2. Sekundārajā tirgū dzīvokļa cenas pilsētas centrā nokritušas par 15%, un 2009. gada sākumā bija 1600 – 3200 eiro/m2.

2008. gadā jauno projektu skaits pirmo reizi samazinājies, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Ekspluatācijā tika nodoti 5809 dzīvokļi, bet 2007. gadā — 6289 dzīvokļi. Ober Haus prognozē, ka 2009. gadā tiks uzbūvēti vien 2000 – 3000 jaunu dzīvokļu. Tas būs zemākais rādītājs pēdējos sešos gados. Aptuveni tāds pats līmenis gaidāms arī 2010. gadā.

Ober Haus akcentē, ka Lietuva nav izņēmums vispasaules krīzē, un 2009. gadā tiek prognozēts, ka valsts IKP samazināsies par 4.8 %. Vēl 2008. gadā tas pieaudzis apr 3.2 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nira fonds: privātmājas Jūrmalā nerezidenti pērk ļoti reti, nesmādē sērijveida dzīvokļus

Ingrīda Drazdovska, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai 8% no dzīvokļu pirkumu darījumiem Rīgā 2012. gada 4. cetursknī bija saistīti ar nerezidentu aktivitāti, atsaucoties uz Zemesgrāmatas datiem, informē kompānija Nira fonds.

Nerezidenti reģistrējuši īpašuma tiesības uz 55 Jūrmalas dzīvokļiem un vairāk nekā 170 dzīvokļiem Rīgā, turklāt vairāk nekā puse darījumu Rīgā noslēgti par dzīvokļu iegādi tālajā centrā vai mikrorajonos. Jūrmalā lielākā ārzemju pircēju daļa izvēlas nekustamo īpašumu, kas paredzēts atpūtai, daudzi pirmkārt apskata privātmājas un zemes gabalus apbūvei, tomēr pērk tos reti.

«Runas par nerezidentu dominanci prestižākajos galvaspilsētas un Jūrmalas dzīvojamo platību segmentos ir nedaudz pārspīlētas,» piesaucot Zemesgrāmatas statistiku, secina Nira fonda valdes locekle Jevgēnija Markova. Piemēram, izpētot piecus lielākos dzīvokļu pirkuma darījumus ik mēnesi no oktobra līdz decembrim, varot secināt, ka nerezidenti vai tiem piederošie uzņēmumi bijuši iesaisīti septiņos darījumos Rīgā un sešos – Jūrmalā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī neremontētu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 1035 eiro par kv.m (oktobrī 1 089 eiro par kv.m). 1 un 2 - istabu dzīvokļiem tā bija 1 067 eiro par kv.m, bet 3 un vairāk istabu dzīvokļiem – 1 005 eiro par kv.m. Salīdzinot ar oktobri, cenas ir samazinājušās par 4.9%, bet, salīdzinot ar 2007. gada novembri – par 32%, liecina Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus pārskats.

Salīdzinot savstarpēji mikrorajonu cenas, dārgākie dzīvokļi joprojām ir Teikā – 1 205 eiro par kv.m un Āgenskalnā – 1 132 eiro par kv.m. Zemākās ir Bolderājā – 878 eiro par kv.m un Vecmīlgrāvī – 957 eiro par kv.m. Aptuveni trešdaļai mikrorajonu dzīvokļiem vidējā cena ir zem 1 000 eiro par kv.m.

Kopumā nekustamo īpašumu piedāvājums tirgū ir sācis samazināties. Ir pārdevēji, kuri savu īpašumu nevēlas pārdot šobrīd un labprāt nogaida, kad dzīvokļu cenas atkal atradīsies pieaugošā pozīcijā, un ir pārdevēji, kas savu dzīvokli piedāvā tirgū par ļoti zemu cenu. Šādu pārdošanas situāciju varētu nosaukt par izmisuma cenu. Tas galvenokārt izskaidrojams ar iedzīvotāju kredītu slogu un vājo finansiālo stāvokli. Savukārt cilvēki, kam ir savs finansiālais uzkrājums, kā vienu no variantiem izvēlas to ieguldīt nekustamā īpašuma iegādē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Decembrī pierimusi īres tirgus aktivitāte

Ingrīda Drazdovska, 04.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centrs īres tirgū ir cieņā: klusajā centrā vairāk «bāzējas» ārvalstnieki, bet vietējie var atļauties t.s. centra perifēriju, izriet no Ober Haus Real Estate pārskata.

Kopumā 2010. gada nogale dzīvokļu īres tirgū nav izcēlusies ar pārlieku aktivitāti – decembrī tā bijusi vidēja, informē kompānija. Pēc tās sniegtajām ziņām, centrā pieprasītākais rajons ir klusais centrs, ko iecienījuši ārvalstnieki. Pieprasījumu pēc īres dzīvokļiem Vecrīgā tāpat veido ārvalstu pārstāvji, taču tur tie meklē dzīvokli īstermiņa īrei. Vietējie iedzīvotāji pārsvarā izvēlas tālo centru, jo tur īres cenas ir salīdzinoši zemākas nekā aktīvajā centrā.

Lielāks dzīvokļu pieprasījums centrā ir pēc labiekārtotiem, mēbelētiem vienas līdz trīs istabu lieliem dzīvokļiem.

Uzņēmums ziņo, ka īres cenas jauno projektu dzīvokļiem centrā ir 400 – 450 eiro/mēnesī par vienistabas dzīvokļiem, 450 – 500 eiro/mēnesī par divistabu dzīvokļiem un 600 – 700 eiro/mēnesī par trīsistabu dzīvokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centra dzīvokļu īpašnieki 2014. gada 2. ceturksnī, cerot uz nerezidentu pieaugošo interesi par nekustamiem īpašumiem vēl pirms Imigrācijas likuma grozījumu stāšanās spēkā, mākslīgi paaugstinājuši cenas. Šī iemesla dēļ piedāvājums bija piesātināts ar dzīvokļiem, kuru pārdošanas cena neatbilda to faktiskajam stāvoklim un atrašanās vietai, liecina Arco Real Estate valdes locekļa Māra Laukalēja novērojumi.

Kā norādīts Arco Real Estate Rīgas centra dzīvokļu pārskatā, 2014. gada jūlijā vidējā Rīgas centra dzīvokļu cena sasniedza 2079 EUR/m², ko ievērojami ietekmēja tieši nerezidentu darījumi. No visiem 2014.gada 2.ceturksnī notikušajiem darījumiem 57% pārsniedza 142 300 EUR slieksni, bet tikai 10% sasniedza 250 000 EUR, kas no šā gada 1.septembra kļūs par minimālo slieksni nerezidentu termiņuzturēšanās atļauju saņemšanai.

Rīgas centra rajons (t. s. tuvais centrs) 2014.gada 2.ceturksnī veidoja 32% no darījumu kopskaita ar Rīgas centra dzīvokļiem. Vidējās cenas šajā centra daļā bija ap 1400 EUR/m² dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī, ap 2000 EUR/m² dzīvokļiem labā stāvoklī un ap 2900 EUR/m² dzīvokļiem ļoti labā stāvoklī. Augstākas cenas bija raksturīgas dzīvokļiem ar augstvērtīgu apdari, kuri atrodas Vecrīgas vai parku tuvumā. Tuvais centrs, visticamāk, būs tā centra daļa, kuru visvairāk ietekmēs izmaiņas Imigrācijas likumā, jo šai pilsētas daļai ir vislielākā darījumu skaita proporcija, kas atrodas pašreizējā un gaidāmā termiņuzturēšanās atļauju saņemšanas minimālā sliekšņa robežās, uzsver M. Laukalējs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr dzīvokļu tirdzniecības «frontē» bez lielām pārmaiņām, mājokļu īres tirgus Rīgā pēdējos mēnešos ir ievērojami aktivizējies, izriet no Ober Haus Real Estate otrā ceturkšņa dzīvojamo platību tirgus pārskata.

Pēc kompānijas sniegtās informācijas, ārvalstu klientu vidū pieprasītākie bija divu līdz četru istabu dzīvokļi – gan mēbelēti, gan bez mēbelēm. Savukārt vietējie klienti biežāk interesējušies par salīdzinoši mazākiem – vienas, divu istabu dzīvokļiem. Salīdzinoši liela interese ir par īres dzīvokļiem jaunajos projektos, bet to skaits ir ļoti ierobežots.

Piedāvājumā ir gana daudz vidējas kvalitātes divu un trīs istabu dzīvokļi, kas atrodas pilsētas aktīvajā centrā. Šiem dzīvokļiem ir īss ekspozīcijas laiks, proti, ar atbilstošu cenu šādi dzīvokļi tiek izīrēti vienas nedēļas laikā.

Tikmēr īres cenas nav būtiski mainījušās, ziņo Ober Haus Real Estate. Otrā ceturkšņa beigās īres cena t.s. jaunajos projektos bija no 400 līdz 460 eiro par vienas istabas dzīvokļiem, 450 līdz 650 eiro par divu istabu dzīvokļiem un 700 līdz 900 eiro par trīs istabu dzīvokļiem. Mikrorajonos vienas istabas dzīvokļi vidēji tiek piedāvāti par 130 eiro mēnesī, 180 eiro mēnesī tiek prasīti par divu istabu dzīvokļiem un 220 eiro mēnesī – par trīs istabu dzīvokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaidāms, ka jaunu projektu attīstība turpināsies, tomēr dzīvokļu piedāvājums tirgū turpmākajos gados varētu mazināties, jo banku meitu sabiedrību portfelī esošais dzīvokļu skaits sarūk, paredz Swedbank eksperti.

Rīgas mājokļu tirgū šogad vērojama pakāpeniska izaugsme, dzīvokļu cenas lēni pieaug un aktivitāte kļuvusi mundrāka. Šī gada deviņos mēnešos darījumu skaits pieauga par 22% salīdzinājumā ar pērnā gada atbilstošo periodu, tiesa, no salīdzinoši zemas bāzes. Dzīvokļu cenas pieaugušas par 1,6%. Tomēr izaugsme nav bijusi vienmērīga un plaša, Rīgas mājokļu tirgus dinamika joprojām ir ļoti segmentēta, norāda eksperti.

Dārgāko dzīvokļu segmentā dominē nerezidenti, kas iegādājas aptuveni divas trešdaļas no dzīvokļiem, kuru cena ir virs 100 tūkstošiem eiro. Likumsakarīgi, augsts pieprasījums nozīmē arī cenu kāpumu, tomēr svarīgi atzīmēt, ka nerezidenti galvenokārt ir koncentrējušies uz dārgajiem dzīvokļiem Rīgas centrā un pievilcīgākajos jaunajos projektos, savukārt citos segmentos to ietekme ir maza. Kopējā dzīvokļu tirgū Rīgā nerezidenti veido nedaudz vairāk kā trešdaļu no kopējās darījumu vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Āgenskalns jeb Jaunais Mežaparks nostiprinās prestižo rajonu sarakstā

Laura Mazbērziņa, 09.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āgenskalns pēdējo gadu laikā ir kļuvis par arvien pieprasītāku vietu dzīvošanai, nereti tiek dēvēts par «Jauno Mežaparku», nostiprinot pozīcijas dārgāko un prestižāko Rīgas rajonu sarakstā, vērtē nekustamā īpašuma eksperti.

Baltic Sotheby’s International Realty pārdošanas konsultante Evija Zālīte pastāstīja, ka Āgenskalna nami laika gaitā būtiski ir mainījušies, jo kara laikos tie tika nodedzināti, vēlāk atjaunoti. Tādēļ mūsdienās redzamā apbūve, galvenokārt, veidojusies, sākot ar 19. gs. pirmo pusi, bet 19.gs. beigās Āgenskalnā sāka celt priekšpilsētu iedzīvotāju pieticīgām prasībām atbilstošus īres namus, kur pārsvarā iekārtoja dzīvokļus apkārtnes fabriku strādniekiem.

«Dažādu laikmetu arhitektūras stili ar mūsdienīgiem dzīvojamo namu projektiem, kapitāli renovētas kultūrvēsturiskās ēkas, parki, moderns darījumu centrs ar augstceltnēm Daugavas kreisajā krastā, kā arī robežošanās ar Ķīpsalu un Klīversalu, sniedz ievērojamu pozitīvu ietekmi uz tuvākās apkārtnes attīstību un vērtību. Āgenskalnu nereti dēvē par «Jauno Mežaparku»,» teic SIA Latio mājokļu tirdzniecības vadītājs Ermīns Sniedze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nerezidenti turpina izrādīt interesi par labiem dzīvokļiem, taču pirkt nesteidzas

, 10.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada februārī Rīgas centra dzīvokļu piedāvājums īpaši nepalielinājās, dominējis jau esošais piedāvājums, — informē Ober Haus Real Estate.

Nerezidenti turpinājuši izrādīt interesi par labiem dzīvokļiem ar kvalitatīvu remontu Rīgas centrā, ļoti labās vietās. Svarīgi, lai dzīvoklis atrastos renovētā vai pirmskara ēkā, kas ir labā stāvoklī.

Parasti interese ir par 2 – 3 istabu dzīvokļiem, kuru platībām ir 50 – 100 m2, bet cena būtu diapazonā no 100 līdz 200 tūkstošiem eiro. Taču interesējot arī lieli, vismaz 4 istabu dzīvokļi, sākot no 120 – 180 m2, cenu diapazonā no 200 līdz 400 tūkstošiem eiro. Vēlama arī autonomā apkure dzīvokļos un vismaz 1 bezmaksas autostāvvieta pagalmā.

Arī vietējie iedzīvotāji pārsvarā interesējas par divistabu dzīvokļiem, kuru platību būtu ap 50 m2, bet to cena būtu 45 – 85 tūkstoši eiro, kā arī lielajiem 4 – 5 istabu dzīvokļiem cenu diapazonā no 250 līdz 450 tūkstošiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Augstākā vidējā mājokļu cena joprojām ir Viļņā, zemākā – Rīgā

Ingrīda Drazdovska, 17.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējās mājokļu cenas šā gada septembrī Rīgā un Viļņā tikpat kā nav mainījušās, bet Tallinā fiksēts ievērojams «lēciens». Šobrīd zemākā vidējā cena joprojām ir Rīgā, bet augstākā – Viļņā, izriet no Ober Haus veidotā Baltijas mājokļu cenu indeksa.

Kompānija sarēķinājusi, ka augustā Viļņā vidējā dzīvokļu cena bija pieaugusi par 0.1%, bet septembrī tā nav mainījusies, un pašlaik tā ir 1209 eiro/m2. Izmaiņas gada laikā ir bijušas nelielas – cenas ir par 2,4% augstākas nekā pagājušā gada septembrī.

Lai gan parasti rudens pusē dzīvokļu tirgus aktivizējoties, šogad nav būtisku izmaiņu darījumu skaita ziņā, salīdzinot ar vasaru. Salīdzinot ar augstāko tirgus punktu 2007. gada decembrī, vidējā cena Viņā septembrī bijusi par 39,1% zemāka.

Septembrī nav novērotas arī vidējās cenas izmaiņas Rīgā, informē kompānija. Pēdējos 12 mēnešos vidējā cena ir pakāpusies par 3.6%. Savukārt, salīdzinot ar tirgus «pīķi» 2007. gada maijā, vidējā cena ir par 59,6% zemāka. Ober Haus cenu indekss liecina, ka septembrī vidējā dzīvokļu cena Rīgā bijusi 939 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru