Pakalniešu siera saimniece: «Man ir savs bizness, kuru es mīlu»

2018. gada 30. oktobris plkst. 8:48
Dalies ar šo rakstu

Stradu pagasta piemājas saimniecībā Pakalnieši jau vairākus gadus tiek ražots Pakalniešu siers.

Kopš 2012. gada Ineta Dambrova piedāvā dažādus sierus, siera bumbas un sviestu ar kaņepēm. Recepte ģimenē ir nodota no paaudzes paaudzē. Kādreiz piens tika iegūts no pašu saimniecības govīm, bet šobrīd tas tiek ņemts no viņas brāļa lielfermas. «Kādreiz siers tika siets savām vajadzībām, tad ar to padalījāmies, piedāvājot draugiem, kaimiņiem un radiniekiem. Tagad mums jau ir vesela ražotne, kurai šogad nosvinējām sešu gadu jubileju. Viss dzīvē mainās, esmu no tiem cilvēkiem, kuri visur cenšas saskatīt tikai to labāko, tāpēc nebēdājos, ka gotiņu mums vairs nav. Tagad esam reģistrējušies kā piena pircēji un sierus ražojam tikai no iepirkta piena,» skaidro I. Dambrova.

Biznesu viņa sāka kopā ar mammu, bet šobrīd komandā ir seši cilvēki. Sieri tiek gatavoti katru dienu, kā arī katru dienu tie tiek vesti uz tirgu. Produkciju ir iespējams iegādāties arī internetā. «Mūsu biznesā viss notiek lēni, bet stabili. Mēģinām izdzīvot,» teic I. Dambrova.

Saimniece stāsta, ka no konkurentiem Pakalniešu siers atšķiras ar to, ka tas tiek atdzesēts istabas temperatūrā. «Mans bizness un mana dzīve paiet mājās. Kad bērns gāja bērnudārzā un viņam tika jautāts, ar ko vecāki nodarbojas, viņš atbildēja: mana mamma nedara neko, tikai vāra sierus un sēž mājās. Tāda nu ar bērna acīm tā ģimenes dzīve ir. No rīta ir ražošana, pēc tam – organizēšana, plānošana, vakarā – pakošana. Mana diena sākas septiņos no rīta un beidzas vienpadsmitos vakarā,» stāsta I. Dambrova.

Uzņēmums katru gadu ir attīstījies, piedāvājot siera cienītājiem dažāda sortimenta sierus. «Siera siešanas procesā svarīgi ir ievērot atbilstošu karsēšanas temperatūru, jo sieru nedrīkst pārkarsēt, citādi tas būs graudains vai saķepis, vai būs par šķidru,» skaidro I. Dambrova. Pakalniešu sieram ir 24 dažādas garšas – gan tradicionālas, gan nedaudz eksotiskākas, ir sieri ar dažādām piedevām, proti, dillēm, baziliku, papriku, kaltētiem tomātiem utt. No eksotiskākiem sieriem tiek piedāvāti sieri ar aprikozēm, rozīnēm un kanēli, kas ir arī viens no populārākajiem Pakalniešu siera produktiem.

«Ražot var visu ko, bet, kamēr procesā nav ielikta sirds, dvēsele un pozitīvisms, tikmēr nekas no saražotā nebūs pietiekami labs. Es atzīstu, ka mājražotājam tiešām nav viegli, bet kas gan mūsdienās ir viegli? Man ir savs bizness, kuru es mīlu, un tas ir pats galvenais,» teic I. Dambrova.

Pēc Lursoft datiem, SIA Piekalnieši apgrozījums 2017. gadā sasniedza 48,6 tūkst. eiro, uzņēmums ir strādājis ar 3,5 tūkst. eiro lielu peļņu.

Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Dalies ar šo rakstu
Atslēgvārdi