Valūtu kursi

Paredz ASV dolāra cenas kāpumu Japānas jenās

Jānis Šķupelis, 03.11.2010

Jaunākais izdevums

Pašlaik vairums analītiķu paredz, ka tuvākā gada laikā ASV dolāra vērtība Japānas jenās pieaugs, liecina Reuters novembra 60 valūtu analītiķu aptauja.

Jānorāda, ka šobrīd ASV dolāra cena pēc viena, sešiem un 12 mēnešiem tiek prognozēta pie attiecīgi 80,9, 85 un 88 Japānas jenu atzīmēm. Vēl pirms mēneša prognozes paredzēja straujāku šī valūtu kursa došanos augstākos līmeņos. Oktobrī dolāra cenas pēc viena, sešiem un 12 mēnešiem tika prognozēta pie attiecīgi 83,3, 87,8 un 92 Japānas jenu atzīmēm.

Tiesa, tirgus dalībnieki piebilst, ka jaunākās prognozes esot veiktas tieši pirms ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) lemj par jaunu ASV dolāru drukāšanas programmu (šis paziņojums būs šovakar).

Daudzi aptaujātie norāda, ka, ja ASV dolāra vājums turpināsies, tad, visticamāk, dolārs tuvākajā laikā testēs 80 Japānas jenu atzīmi. Lielākā daļa aptaujāto arī norādījuši, ka sagaida to, ka Japānas centrālā banka tirgū veiks intervences (ar mērķi apstādināt jenas cenas kāpumu), ja dolāra cena pakļūs zem 80 jenu atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Paredz dolāra cenas kāpumu Japānas jenās

Jānis Šķupelis, 08.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Analītiķi paredz, ka ASV dolāra cena Japānas jenās tuvākā gada laikā pamazām dosies augstākos līmeņos, liecina Reuters jūnija veiktā valūtu tirgus ekspertu aptaujas rezultāti.

Tiek paredzēts, ka ASV dolāra vērtība pēc viena, trīs, sešiem un 12 mēnešiem atradīsies attiecīgi pie 82 JPY, 83 JPY, 85,3 JPY un 90 JPY atzīmēm (aptaujas rezultātu mediāna). Līdzīgā aptaujā pirms mēneša ASV dolāra cena pēc viena, sešiem un 12 mēnešiem tika prognozēta attiecīgi pie 82 JPY, 86 JPY un 90 JPY atzīmēm. Šodien ASV dolāra cena dzīvojās nedaudz zem 80 Japānas jenu atzīmes.

Jāpiebilst, ka pēdējā gada laikā ASV dolāra cena Japānas jenās ir sarukusi par aptuveni 12% (straujāk pēc tam, kad ASV ziņoja par dolāru drukāšanas otro kārtu). Japānas jenas cenai īpaši krist neļāva pat marta sākuma postošā zemestrīce un pēc tam sekojošā atomkatastrofa Fukušimas reaktoros. Aptaujātie analītiķi norāda, ka jenas cenu balsta pastāvīgais ASV dolāra vājums un jenas drošā patvēruma statuss. Tāpat pēc zemestrīces esot novērojama Japānas investoru līdzekļu repatriācija mājup, kas papildu nodrošinājusi dārgas jenas esamību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Valdot bažām par naftas cenām, vājinās ASV dolāra pozīcijas

BNS, 26.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties nemieriem un vardarbībai Lībijā, kas ir krietni sašūpojis naftas cenas un arī citus pasaules tirgus, investori arvien vairāk pievēršas valūtām, kuras šādos mirkļos tiek uzskatītas par drošu patvērumu, un tādēļ valūtas tirgos ir pieaugusi Šveices franka un Japānas jenas vērtība, bet ASV dolārs piedzīvo kritumu.

Tostarp jena pret dolāru ir piedzīvojusi šogad straujāo nedēļas vērtības kāpumu.

«Toni nosaka naftas cenas. Tirgus dalībnieki ir sadalījušies divās frontēs - agresīvi noskaņotie sola milzīgu cenu kāpumu, piesardzīgie runā, ka Lībijas faktors ir pārvērtēts. Katrā ziņā globālajai ekonomikai ir par ko satraukties, ja krīze Lībijā ieilgs,» uzsvr Nordea Markets analītiķis Andris Lāriņš.

Lībijā jau kopš 15.februāra notiek plaši protesti pret Kadafi režīmu, kuri tiek apspiesti, izmantojot militāru spēku, un gājuši bojā simtiem cilvēku.

Tikmēr arī Eiropas eiro ir pakāpies attiecībā pret ASV dolāru, jo tirgus dalībnieki prognozē, lai mēģinātu iegrožot naftas cenu dēļ augošo inflāciju, Eirpopas Centrālā banka varētu palielināt eiro procentu likmes pirms dolāra likmes palielinās ASV Federālo rezervju sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Japāna brīdina par jaunām intervencēm

Jānis Šķupelis, 22.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Japānas premjerministrs Naoto Kans paziņoja, ka valsts centrālā banka ir gatava veikt jaunas intervences valūtu tirgū, ja būs straujas Japānas jenas cenas izmaiņas.

Vēl pagājušajā nedēļā Japānas CB pirmo reizi pēdējo sešu gadu laikā iejaucās valūtu tirgū (pārdeva jenas) pēc tam, kad dolāra cena jenās sasniedza 82,85 jenu atzīmi, kas ir kursa zemākais līmenis pēdējo 15 gadu laikā. Pēc minētās Japānas CB intervences dolāra cena atkāpās gandrīz līdz 86 jenu atzīmei. Tomēr šonedēļ dolāra cena atkal turpina toties augstākos līmeņos un šobrīd atrodas pie 84,6 jenu atzīmes.

Daudzi tirgus dalībnieki gan norādījuši, ka Japānas CB intervences neveiks, ja dolāra cena atradīsies virs 84 jenu atzīmes. Japānas CB rīkoties varētu pamudināt dolāra cenas došanas 82 jenu virzienā, raksta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Paredz ASV dolāra kāpumu Japānas jenās

Jānis Šķupelis, 06.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd vairums analītiķu paredz, ka tuvākā gada laikā ASV dolāra cena Japānas jenās pamazām dosies arvien augstākos līmeņos, liecina Reuters veiktā 55 valūtu tirgus ekspertu janvāra aptauja.

Analītiķi prognozē, ka dolāra vērtība pēc viena, sešiem un 12 mēnešiem atradīsies pie attiecīgi 82,5, 86, un 89 Japānas jenu atzīmēm (aptaujas rezultātu mediāna). Jāpiebilst, ka līdzīgā aptaujā pirms mēneša dolāra vērtība jenās šādos pašos termiņos tiek paredzēta pie attiecīgi 83,6, 85, un 89,9 jenu atzīmēm (šodien dolāra cena atradās pie 83,1 jenu atzīmes).

Jāatgādina, ka pagājušogad tika novērotas ievērojamas Japānas jenas kursa kāpums, kas ļāva dolāra cenai saukt līdz 80,22 Jenu atzīmei, kas bija zemākā šo divu kursu attiecība 12 gadu laikā. Kopumā dolāra cenas kritums pret jenu 2010. gada bija 13 % apmērā. Dārgā jena nebūt nepatika Japānas centrālajai bankai (drauds ekonomikas atveseļošanās procesam) un, tā, lai ierobežotu jenas cenas kāpumu, pirmo reizi sešu gadu laikā veica intervences tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd milzīga uzmanība pasaulē pievērsta tam, kas notiek Covid-19 vakcīnas frontē. Jo ātrāk tā tiks saražota un izplatīta, jo ātrāk potenciāli gals var pienākt aktuālajam ekonomiskās un sabiedriskās situācijas murgam. Kopumā gan pārsvarā eksperti norāda, ka, neskaitoties uz šādu vakcīnas cerību, priekšā, visticamāk, gaidāma smaga ziema.

Lai nu kā – interesanti, ka vakcīnas uznācienu šobrīd daudzi sasaista ar būtiski vājāku ASV dolāru. Valdot šādam fonam, gandrīz katrs lielais finanšu tendenču prognozētājs šobrīd metas pazemināt savas nākamā gada ASV dolāra vērtības aplēses. Piemēram, ASV "Citigroup" sagaida, ka nākamgad ASV dolāra vērtība uz vakcīnas fona var samazināties pat par 20%, kas būtu ļoti straujš kritums, ziņo "Bloomberg". Spēcīgs dolārs raksturojis faktiski visus iepriekšējos 10 gadus, lai gan nu tie runāts par šādas ēras beigām.

Jau daudzus gadus ierasts, ka pie ASV dolāra tirgus dalībnieki griežas paaugstinātas neskaidrības apstākļos. Proti, ja viss draud brukt un gāzties, tad vienīgais, kam atliek ticēt, ir nekas cits kā ASV dolārs. Jeb - ja investoru pārliecība sašķobās, aug ASV dolāra cena. Pēdējie gadi jau vairākkārt rādījuši, ASV dolārs pasaules ekonomikai neskaidrākos brīžos ir populārāks drošais patvērums nekā, piemēram, zelts. Savukārt šobrīd daži gaida, ka nākamgad, mazinoties Covid-19 neskaidrībai, finanšu tirgus dalībnieki uzmanību atkal varēs pievērst kaut kam citam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Patveras ASV dolāros; eiro šogad gan paredz nelielu pārsvaru

Jānis Šķupelis, 10.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgus dalībniekiem 2019. gada izskaņā apcerot dažādus pozitīvus nākamo atskaites periodu scenārijus, ASV dolāra cena saruka. Tas daļēji saistīts ar to, ka šai valūtai pēdējos gados ir gluži vai drošā patvērums statuss. Tātad – ja dominē cerības, ka dzīve būs labāka, tirgus dalībnieki sāk uzdrošināties pārdot savus ASV dolārus un domāt par lielāka ienesīguma meklēšanu kaut kur citur.

Parasti pēdējā laikā tiek izcelts, ka agrākais ASV dolāra spēks, kas bija balstīts uz makroekonomikas un monetārās politikas diverģences stāstu, gandrīz pilnībā nu ir nogājis savu ceļu. Pagājušā gada beigās sāka izskatīties, ka tā varētu būt taisnība, un Bloomberg Dollar Spot indeksa vērtība decembrī saruka par 2%, kas bija straujākais šī indikatora kritums divu gadu laikā.

Jāteic gan, ka vidējā prognoze par labu vājākam ASV dolāram runā jau ilgi. Tiesa gan, noturīga dolāra cenas samazināšanās tā īsti materializējusies nav (nu jau divus gadus).

Irānas saspīlējums atkal liek patverties ASV dolāros

Brīžos, kad pieaug neskaidrība, daudzi joprojām mēģina raudzīties minētā drošā patvēruma (dolāru) virzienā. To lieliski parādīja arī šā gada sākums. Eiro/ASV dolāram pašā šā mēneša sākuma izdevās paviesoties virs 1,12 ASV dolāru atzīmes, kas bija augstākais līmenis sešos mēnešos. Tomēr, eskalējoties asumiem Tuvajos Austrumos, daudzi tirgus dalībnieki atgriezās pie ASV dolāru uzpirkšanas. Tā rezultātā šīs nedēļas otrajā pusē eiro cena ASV dolāros jau ir par centu zemāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Japānas jenas kurss sasniedz rekordu

Jānis Šķupelis, 17.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dolāra cena Japānas jenās šodien noslīdēja līdz visu laiku zemākajam līmenim un sasniedza 76,25 ASV dolāru atzīmi.

Jāpiebilst, ka dolāra cena šādos līmeņos turējās neilgu laiku un, dienai ejot, atkāpās līdz 79 Japānas jenu atzīmei. Kopumā Japānas jenas cenas pieauguma pamatā ir tas, ka zemestrīce Japānas investorus padarījusi piesardzīgākus un valstī atgriežas ārvalstu investīcijas (tās tiek pārdotas un valstī atgriežas nauda). Tāpat savu lomu ieņēmusi spekulatīvā jenu pirkšana, raksta Reuters.

Japānas jenas cenai pieaugot, pastāv liels risks, ka ar intervencēm valūtu tirgū iesaistīsies Japānas centrālā banka. Spēcīga Japānas jena sarežģī dzīvi jau tā no zemestrīces cietušajiem Japānas ražotājiem (domājams, Japānas CB pārlieku stipri jenu ilgstoši nepieļaus). Daudzi Japānas eksportētāji norādījuši, ka tie var palikt pelnoši, ka dolāra cena atrodas pie 86,3 jenu atzīmes vai augstāk. Valda viedoklis, ka tas ir tikai laika jautājums, kad tirgū tiks veiktas centrālās bankas intervences.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Eksperti paredz jenas vērtības kritumu

Jānis Šķupelis, 02.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākā gada laikā būs novērojamas pakāpenisks Japānas jenas vērtības kritums, jo Japānas centrālā banka cīnīsies pret pārlieku dārgu jenu, kas negatīvi ietekmē valsts eksportu, norādījusi Reuters 60 valūtu stratēģu aptauja.

Analītiķi paredz, ka dolāra cena pēc viena sešiem un 12 mēnešiem atradīsies pie attiecīgi 85, 89,5 un 95 Japānas jenu atzīmēm (aptaujas rezultātu mediāna). Vēl pirms mēneša dolāra cena minētajos termiņos tika pareģota pie 86,8, 92 un 97 jenu atzīmēm.

Jāpiebilst, ka pašlaik dolāra cena atrodas pie 84,3 Japānas jenu atzīmes, kas ir tuvu kursa zemākajam līmenim pēdējo 15 gadu laikā, kas tika sasniegts pagājušonedēļ (dolāra cena atzīmējās pie 83,58 jenām). Jānorāda, ka daudzi aptaujātie eksperti uzvēruši, ka īsākā termiņa ir iespējami jauni jenas cenu rekordi, ja vien Japānas centrālā banka intervenču veidā neiejauksies tirgū. Vēl šo pirmdien Japānas CB, lai ierobežotu jenas cenas kāpumu, ziņoja, ka līdz 30 triljoniem jenu (no 20 triljoniem) palielinās valsts bankām pieejamos fiksēto kredītu apjomus. Tiesa, daudzi tirgus dalībnieki minēto Japānas CB lēmumu uztvēra kā nepietiekoši agresīvu un jena cena turpina atrasties augstos līmeņos. Tirgū spekulē, ka Japānas CB tirgū varētu iejaukties, ja dolāra cena paslīdētu zem 80 jenām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Japānas Banka pirmo reizi sešu gadu laikā iejaucas valūtu tirgū

Jānis Šķupelis, 15.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pirmo reizi kopš 2004. gada Japānas centrālā banka ir tieši iejaukusies valūtu tirgū, liekot savai valūtai – Japānas jenai piedzīvot vērtības kritumu.

Jāpiebilst, ka vēl šorīt ASV dolāra cena atzīmējās zem 83 jenu atzīmes, kas ir jauns zemākais minētā kursa līmenis pēdējo 15 gadu laikā. Japānas valdība jau izsenis izteikusi neapmierinātību ar augstu jenas cenu, kas krietni paplacina Japānas eksportētāju maciņus un apdraud valsts ekonomikas atveseļošanos. Taču šoreiz Japānas CB nolēma rīkoties un pārdot jenas, pērkot ASV dolārus.

Tirgus dalībnieki lēš, ka šajā pirmajā intervencē Japānas CB pārdevusi 300 līdz 500 miljardus jenu (3,6 līdz 6 miljardus USD). Jāsaka, ka minētās Japānas CB intervences palīdzēja un ASV dolāra cena pieauga līdz 85,4 jenām, kas ir kursa augstākais līmenis pēdējo divu nedēļu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

ASV bezdarba līmenis sarūk līdz 7,6%

Jānis Šķupelis, 05.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labi ASV darba tirgus dati ataino ekonomikas atveseļošanos, un tas var nozīmēt, ka dzīres akciju tirgos turpināsies. Darba tirgus dati gan nav viennozīmīgi labi.

Pasaules lielākā ekonomika ir uz atveseļošanās takas, liecina ASV šonedēļ publicētie darba tirgus dati. Tie atklājuši, ka bezdarba līmenis martā sarucis līdz 7,6% (no 7,7% vēl mēnesi iepriekš un 7,9% janvārī), kas ir zemākais līmenis kopš 2008. gada beigām. Sektoros, izņemot lauksaimniecību, pagājušajā mēnesī radītas 88 tūkst. darbvietas, kas gan bija daudz mazāk nekā analītiķu gaidītie 200 tūkstoši.

Jāpiebilst, ka tieši ar darba tirgus veselību ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) stingri sasaistījusi savas monetārās politikas stingrības nākotni. Proti, FRS vadība norādījusi, ka ekonomiku stimulējošie pasākumi turpināsies tik ilgi, kamēr bezdarba līmenis ASV nesamazināsies vismaz līdz 6,5%. Neskatoties uz februāra labajiem ASV darba tirgus datiem, gan jāsecina, ka bezdarbs šajā valstī savas finanšu krīzes laikā iekarotās pozīcijas atdod lēni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vāciju baida Japānas monetārā politika

Jānis Rancāns, 25.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas valdības spertie soļi saistībā ar nacionālās valūtas jenas vērtības samazināšanu, lai uzlabotu valsts ekonomisko izaugsmi, var negatīvi ietekmēt Vācijas ekonomiku, pavēstījis ASV miljardieris Džordžs Soross.

Japānas valdība aizvadītajā decembrī uzsāka pasākumu kopu, kuriem jāsamazina valūtas vērtība, lai tādējādi padarītu lētāku valsts eksportu, kas veicinātu tautsaimniecības izaugsmi. Pasākumu ietvaros Japāna noteikusi augstāku inflācijas mērķi, kā arī uzsākusi papildus jenu drukāšanu.

Japānas lēmumu kritizējusi arī Vācijas centrālā banka, kura uzsvērusi, ka tas varot kropļot konkurenci un izsaukt «valūtu karus», kad Japānas lēmumam var sekot arī citas valstis. Savukārt Eiropas Centrālā banka Japānai pārmetusi vietējās centrālās bankas neatkarības ierobežošanu.

Satraukumu par Japānas spertajiem soļiem paudusi arī Vācijas kanclere Angela Merkele un valsts finanšu ministrs Volfgangs Šoible. Vācijas kanclere norādījusi, ka Japāna var izpelnīties arī sodu par šādām darbībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Paredz dolāra cenas kāpumu jenās

Jānis Šķupelis, 10.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākā gada laikā vairums analītiķu paredz ASV dolāra cenas kāpumu Japānas jenās, liecina Reuters 58 valūtu ekspertu aptauja.

Tiek prognozēts, ka ASV dolāra cena pēc viena, sešiem un 12 mēnešiem atradīsies attiecīgi pie 82, 86 un 90 Japānas jenu atzīmēm (aptaujas rezultātu mediāna).

Jāpiebilst, ka ASV dolāra vērtība Japānas jenās joprojām ir zema un šodien atradās pie 80,6 Japānas jenu atzīmes. Kopumā dolāra cenas noturīgāks kāpums Japānas jenās tiek pareģots tad, kad ASV monetārās politikas noteicēji sāks runāt par stingrākas monetāras politikas ieviešanu. Jāpiebilst, ka formālais ASV dolāru drukāšanas programmas beigu termiņš ir šī vasara, tomēr no ASV dolāra bāzes likmēm izmaiņas vairums finanšu tirgus dalībnieku negaida vēl visu šo gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Toyota «sērfo» uz Japānas jenas vērtības krituma viļņa

Jānis Rancāns, 28.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada trešajā ceturksnī Japānas autobūves kompānija Toyota Motor Corp. pārdevusi 2,5 miljonus automašīnu, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, bijis pieaugums 2,8% apmērā.

Japānas kompānijai pārdošanas rādītāju ziņā izdevies apsteigt ASV autobūves milzi General Motors Co. un citus ražotājus, apliecinot, ka lielajām valsts kompānijām ir izdevīgas Japānas valdības ekonomiskās reformas, vēsta Bloomberg.

Minētajā laika posmā ASV autobūves milzis GM spējis pārdot 2,4 miljonus automašīnu (pieaugums 5,5% apmērā), bet Vācijas Volkswagen – 2,33 miljonus automašīnu. Volkswagen tirdzniecības datos gan nav iekļautas smagās automašīnas.

Analītiķi atzīmē, ka Toyota pēdējo mēnešu veiksmīgā darbība ir cieši saistīta ar Japānas premjera Šinzo Abes (Shinzo Abe) ekonomisko politiku, kuras ietvaros tiek veikta jenas vērtības samazināšana, tādējādi ļaujot valsts eksportētājiem sekmīgāk strādāt. Japānas valdības mērķis ir pārtraukt recesiju, kas periodiski vajājusi valsts ekonomiku pēdējos piecus gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ar quattro pār inflāciju

Andris Lāriņš, SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs, 03.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV FRS vadība 2.novembrī kārtējo reizi paaugstināja ASV dolāra bāzes procentu likmi. Jaunais bāzes procentu likmju koridors ir 3,75%-4,00% (grafikos bieži attēlo koridora augšējo atzīmi).

Vienlaicīgi ASV FRS turpinās savu aktīvu mazināšanu. Vēl martā ASV FRS aktīvi bija pārsnieguši 8,96 triljonus ASV dolāru, bet līdz oktobrim aktīvi jau samazināti par vairāk nekā 242 miljardiem dolāru.

Globālā ietekme

ASV dolāram šobrīd vērojams straujākais procentu likmju kāpums kopš septiņdesmito gadu beigām. Tas nevar neatstāt būtiskas sekas uz globālo finanšu tirgu. Pēc BIS (Bank for International Settlements) šī gada otrā ceturkšņa datiem parāds ASV dolāros ārpus ASV pārsniedz 13 triljonus dolāru, bet ASV iedzīvotāji, uzņēmumi un valdības institūcijas aizņēmušās 66,8 triljonus dolāru. 75 bāzes punktu paaugstinājums šādam dolāru kredītu apjomam procentu izmaksas pasaulē sadārdzina par aptuveni 50 miljardiem dolāru mēnesī (vairāk nekā 8 miljardi ārpus ASV un ap 42 miljardiem dolāru ASV). Protams, viss parāds netiek pārfinansēts vienā dienā un procentu likmju paaugstināšanas ietekme uz tirgu pilnā apmērā būs jūtama tikai vairāku mēnešu laikā. Svarīgi atzīmēt, ka pie parāda apkalpošanas izmaksu pieauguma ārpus ASV vēl jāpieskaita klāt ASV dolāra vērtības kāpums. ASV dolāra indekss šogad kāpis par vairāk nekā 17%. Šo indeksu rēķina kā dolāra vērtības izmaiņas pret valūtu grozu kurā ietilpst eiro (58%), Japānas jena (14%), britu mārciņa (12%), Kanādas dolārs (9%), Zviedrijas krona (4%) un Šveices franks (4%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Japānā spriež par valūtu intervencēm

Jānis Šķupelis, 06.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laika straujais Japānas jenas vērtības pieaugums jau licis ciest Japāna eksporta apjomiem. Ja jenas vērtība turpinās celties, ražošanas apjomi turpinās samazināsies un kompāniju ieņēmumi kritīs. Tas var pamudināt Japānas centrālo banku ierobežot jenas vērtības kāpumu, šodien paziņojis bijušais Japānas CB valdes loceklis Teizo Taja (Teizo Taya).

Jāatgādina, ka pēdējo reizi Japānas CB intervenču veidā ietekmēja jenas cenu 2004. gada martā, kad tā 15 dienu laikā tā pārdeva 35 triljonus jenu, lai bremzētu tās kāpumu un palīdzētu valsts ražotājiem.

Šobrīd dolāra cena atrodas pie 86 Japānas jenu atzīmes, kas ir tuvu kursa zemākajam līmenim pēdējo 15 gadu laikā (84,82 jenu atzīmei).

Jāpiebilst gan, ka daudzi valūtu analītiķi sagaida, ka Japānas jena šobrīd pret ASV dolāru ir tuvu savu spēku izsīkumam. Augusta Reuters 60 valūtu tirgus ekspertu aptauja liecina, ka dolāra cena pēc viena, sešiem un 12 mēnešiem tiek prognozēta pie attiecīgi 86,8 jenu, 92 jenu un 97 jenu atzīmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Dolāra cena jenās sasniedz 15 gadu zemāko līmeni

Jānis Šķupelis, 14.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien ASV dolāra cena noslīdēja līdz 83,08 Japānas jenu atzīmei, kas ir jauna zemākā minētā kursa attiecība pēdējo 15 gadu laikā.

Jenas cenas kāpumu pret lielu daļu pasaules valūtām izraisīja tas, ka Japānas premjerministra amatu pēc vēlēšanām saglabāja Naoto Kan, kas ir skeptiski noskaņots attiecībā uz tiešu Japānas iejaukšanos valūtu tirgū, lai bremzētu jenas cenas kāpumu (otras premjera kandidāts pret jenas cenas kāpumu bija noskaņots daudz agresīvāk).

Daudzi valūtu tirgus eksperti norāda, ka spekulācijas par to, ka Japānas centrālā banka veiks intervences valūtu tirgū, joprojām būs aktuālas. Tiesa, analītiķi norāda, ka intervencēm būtu jābūt saskaņotām valdību līmenī, tomēr, piemēram, ASV šādam solim vēl gatava neesot. «Tirgus, visticamāk, tuvākajā laikā turpinās testēt Japānas valdības apņēmību (jenas cena dosies augstākos līmeņos),» norāda New York Mellon analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Šogad dominējis dolārs; paredz nelielu tā cenas atslābumu

Jānis Šķupelis, 06.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad valūtu frontē dominējis ASV dolārs. Tā vērtība pakāpusies pret lielu daļu no citām pasaulē visvairāk tirgotajām valūtām. Tas noticis, neskatoties uz pagājušā gada beigu un šā gada sākuma prognožu birumu, ka ASV dolāram tomēr vajadzētu sagurt (vairums tirgus dalībnieku eiro/ASV dolāra virzienu kļūdaini min jau gandrīz divus gadus, liecina "Reuters" dati).

Pēdējos gados pierādījies – ja finanšu tirgos aug stress, tirgus dalībnieki patvērumu meklē tieši ASV dolāros. Tādējādi šogad, nostiprinoties pieņēmumiem par pasaules ietekmīgāko tautsaimniecību bremzēšanos un esot aktuāliem vairākiem ASV un Ķīnas tirdzniecības kariņa saasināšanās viļņiem, pieprasījums pēc ASV dolāriem saglabājās liels. Tāpat, ja vērtē lielāko tautsaimniecību izaugsmi, ASV tā saglabājās salīdzinoši veselīgāka. Līdz ar šādu situāciju ASV dolāri – pat, ja ne īpaši glīti – tāpat uz pārējā fona izskatās laba alternatīva.

Valdot šādam fonam, eiro cena ASV dolāros kopš šā gada sākuma sarukusi par 3,3%, un šīs nedēļas otrajā pusē tā atradās pie 1,109 ASV dolāru atzīmes. Dažās pēdējās nedēļās gan tomēr ir vērojams zināms ASV dolāra cenas atslābums, kas eiro cenai ļāvis pakāpties gandrīz par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudziem mēģinot sadzīvot ar jaunajiem riskiem ekonomikai, ko nesusi Ķīnas vīrusa izplatīšanās, drošība tiek meklēta pie ASV dolāriem.

Būtībā daudzi tirgus dalībnieki raugās drošā patvēruma virzienā, kur šajā ziņā pirmais rindā ir neviens cits kā "karalis dolārs" (kurš izgriež pogas pat zeltam).

Arī iepriekšējās finanšu krīzes laikā ASV dolāra cenas izmaiņas lielā mērā bija uzskatāmas par tirgus dalībnieku optimisma vai pesimisma indikatoru. Ja ziņu fons bija drūms, neskatoties uz dažādām runām par pašas ASV ekonomikas un visas finanšu sistēmas (ne)stabilitāti, palielinājās pieprasījums pēc nosacīti drošajiem ASV dolāriem un tā vērtība auga, un otrādāk.

Katrā ziņā tieši šī valūta joprojām ir un paliek viens no pasaules finanšu sistēmas stūrakmeņiem.

Var spekulēt, ka kāda apokaliptiska scenārija gadījumā ticība tam pazudīs gluži vai pēdējā (jeb kam tad vispār atliek ticēt, ja ne ASV dolāram - nav jau dižas alternatīvas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Japāna samazina jēnas vērtību

Gunta Kursiša, 04.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas valdība un centrālā banka samazināja jēnas vērtību ar mērķi pasargāt valsts ekonomisko izaugsmi, vēsta BBC.

Japāna ir samazinājusi valsts nacionālās valūtas vērtību, un tagad dolārs maksā vairāk nekā 79 jēnas, pirms Japānas valdības un centrālās bankas iejaukšanās tā cena bija 77 jēnas.

Valdība jau vairākkārt ir brīdinājusi, ka spēcīgā jēna apdraud Japānas ekonomisko izaugsmi un atlabšanu pēc martā notikušās zemestrīces un cunami.

Pēdējo 12 mēnešu laikā jēnas vērtība salīdzinājumā ar ASV dolāru pieauga par teju 12%.

Japānas ekonomiskā izaugsme stagnē pēc notikušajām dabas katastrofām, tomēr, neraugoties uz šīm problēmām, jēnas vērtība ir pieaugusi. Tam palīdzēja fakts, ka bailēs no aizvien plašākās parādu krīzes daudzi investori atteikušies no ASV dolāra un eiro. Līdzīgi kā jēna, ieguvis ir arī Šveices franks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Prognozē dolāra cenas kritumu pret Japānas jenu

Jānis Šķupelis, 06.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreiz lielākā daļa ekspertu sagaida, ka ASV dolāra cena Japānas jenās tuvākā gada laikā samazināsies, norādījusi Reuters 60 valūtu tirgus analītiķu oktobra aptauja.

Tiek prognozēts, ka dolāra cena pēc viena, sešiem un 12 mēnešiem atradīsies pie attiecīgi 83, 88 un 92 jenu atzīmēm (aptaujas rezultātu mediāna). Jāpiebilst, ka līdzīgā aptaujā pirms mēneša dolāra cena minētajos termiņos tika prognozēta pie attiecīgi 85, 89,5 un 95 jenu atzīmēm.

Jāpiebilst, ka vēl šodien dolāra cena pret Japānas jenu noslīdēja līdz jaunam zemākajam līmenim pēdējo 15 gadu laikā (dolāra cena saruka līdz 82,76 jenu atzīmei) pat neskatoties uz to, ka Japānas vakar paziņoja par jaunu aktīvu pirkšanas (jenu drukāšanas) programmu 5 triljonu (aptuveni 60 miljardi USD) Japānas jenu vērtībā. Japānas CB arī solījusi turpināt veikt intervences valūtu tirgū ar mērķi slāpēt jenas vērtības pieaugumu. Daudzi eksperti uzskata, ka Japānas CB neļaus ASV dolāra cenai nokļūt zem 82 jenu atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Japānas uzņēmējiem liela interese paplašināt sadarbību ar Latviju

Laura Mazbērziņa, 06.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas un Japānas ekonomiskajai sadarbībai ir plašs potenciāls. Ievērojamā Japānas uzņēmēju delegācija, kas šajās dienās viesojas Rīgā, un notikušais biznesa forums apliecina abu pušu interesi, norāda Ēriks Eglītis, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs.

Lai arī Latvijas un Japānas tirdzniecības apjomi ir nelieli, tiem ir tendence palielināties. Japāna ir Latvijas 40.lielākais tirdzniecības partneris un 2017. gadā tirdzniecības apjomi sasniedza 77 miljonus eiro. Šobrīd Japānas investīcijas ir 12 Latvijas uzņēmumos.

Tikšanās laikā puses atzina, ka Latvijai un Japānai ir interese attīstīt sadarbību tūrisma, aviācijas, transporta un loģistikas, kā arī IKT, inovāciju un investīciju jomās.

«Pēdējo piecu gadu laikā Japānas tūristi arvien biežāk viesojas Latvijā un 2017. gadā Japānas tūristu skaits Latvijā pieauga gandrīz par 6% salīdzinājumā ar 2016. gadu, un Latvija aktīvi strādā, lai vēl vairāk paplašinātu sadarbību šajā jomā,» sarunās uzsvēra Ē.Eglītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Japānas Banka valūtu tirgū vairs var arī neiejaukties

Jānis Šķupelis, 26.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki tirgus dalībnieki norādījuši, ka pat neskatoties uz to, ka Japānas jenas vērtība pret ASV dolāru turpina atrasties vairāk nekā desmit gadu augstākajā līmenī, iespējams, Japānas centrālā banka valūtu tirgū intervences vairs neveiks.

Šāds viedoklis tirgū radies pēc tam, kad G20 sanāksmē finanšu ministri piekrita, ka vajadzētu atturēties no apzinātas vietējās valūtas devalvācijas, lai veicinātu savas valsts eksporta apjomu pieaugumu. Japānas amatpersonas gan joprojām norāda, ka turpinās iejaukties valūtu tirgū, lai izvairītos no pārlieku straujas jenas vērtības pieaugšanas. Tiesa, šādi Japānas izteikumi var palikt tikai vārdiskā līmenī, raksta Reuters.

Jāpiebilst, ka ASV dolāra cena Japānas jenās kopš šā gada sākuma ir samazinājusies jau par 13% (par 4% kopš augusta sākuma). Tas noticis pat neskatoties uz to, ka Japānas CB lētākas jenas nodrošināšanas nolūkos intervenču veidā pagājušajā mēneši iztērēja aptuveni 2,1 triljonu jenu (25 miljardi ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Japānas valdībai izdevies samazināt jēnas vērtību par 5%

Gunta Kursiša, 31.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas valdība iejaukusies valūtas tirgū, lai samazinātu jēnas vērtību, kas pirmdien atkal bija uzstādījusi rekordu, vēsta pasaules mediji.

Valdības solis panācis to, ka jēnas vērtība ir samazinājusies par 5%. Šī rīcība bija nepieciešama, jo spēcīgā jēna padarīja Japānas ražojumus dārgākus ārzemju tirgos, kas negatīvi ietekmēja Japānas eksportu.

Japānas finanšu ministrs Juns Azumi (Jun Azumi) norādīja, ka augstā jēnas vērtība neatspoguļo patieso Japānas ekonomikas stāvokli, vēsta BBC. Viņš norādīja, ka spekulācijas ārvalstu valūtu tirgū (Forex) un bažas par ASV un Eiropas valūtu vērtības pieaugšanu aizvedušas «jēnu līdz nereālistiskam līmenim».

«Esmu jau iepriekš vairākkārt norādījis – ja Forex neatspoguļo ekonomikas pamatus, tad Japāna veiks stingrus pasākumus,» pirmdien norādīja J. Azumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi analītiķi steidz paaugstināt savas ASV dolāra cenas prognozes , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pašlaik, runājot par tendencēm finanšu tirgū, viens no galvenajiem tematiem ir ASV dolāra vērtības pieaugums. Līdz ar to, ka tendences ASV tautsaimniecībā ir visai pārliecinošas, bet daudzviet citur pasaulē ekonomiskā aktivitāte bremzējas, arvien vairāk analītiķu samērā krasi maina savas iepriekš izteiktās prognozes attiecībā uz vairākiem valūtu pāriem.

Eiro cena ASV dolāros kopš maijā sasniegtā līmeņa ir samazinājusies jau vairāk nekā par 9% – līdz 1,267 ASV dolāru atzīmei. Jāpiebilst, ka kopējās valūtas cena pagājušās nedēļas sākumā pakavējās arī 1,25 ASV dolāru atzīmes tuvumā, lai gan no tik zema līmeņa eiro/dolāru atbīdīja spekulācijas, ka ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) tomēr vēlāk varētu lemt par savu dolāra likmju paaugstināšanu. Arī eksperti norāda, ka šis īslaicīgais cenas atlēciens nav vis eiro stiprums, bet drīzāk ir īslaicīgs dolāra vājuma brīdis. «ASV FRS iepriekšējās sēdes protokols parādīja uzmanības pievēršanu ASV ekonomikas izaugsmi apdraudošajiem riskiem, kas liecina par ļoti piesardzīgu attieksmi pret procentu likmju celšanu. Tomēr FRS piesardzīgo noskaņojumu kompensē labi ASV ekonomikas dati. Kontrastam – Vācijas eksports mēneša laikā samazinājies par 5,8% un par 4% sarukuši arī šīs valsts ražošanas apjomi,» skaidro SEB bankas Finanšu tirgus pakalpojumu nodaļas vadītājs Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Nedēļas laikā eiro cena ASV dolāros ir sarukusi aptuveni par 2,2%.

ASV dolāra cena pieaugusi; vidēji gan šogad paredz mērenu dolāra vērtības atkāpšanos no šā brīža līmeņa

Kamēr pasaules lielākajiem akciju tirgiem pāri veļas izpārdošanas vilnis, visai strauji palielinājusies ASV dolāra vērtība. Valdot šādam fonam, eiro no vietas virs 1,25 ASV dolāru atzīmes vēl šā mēneša sākumā nu atslīdējis līdz 1,223 ASV dolāru atzīmei. Rezultātā nedēļas laikā eiro cena ASV dolāros ir sarukusi aptuveni par 2,2%.

Jāņem gan vērā, ka ASV dolāra vērtība pēdējā laikā arī bija piedzīvojusi pamatīgu kritumu.

Dolāra cenas pieaugums daļēji tiek skaidrots ar to, ka tirgus dalībnieki sākuši pastiprināti satraukties par straujāku inflācijas atgūšanos. Ja tas tā būs, ASV Federālo rezervju sistēmā (FRS) var lemt par straujāku likmju palielināšanas cikla uzsākšanu. Tāpat tiek skaidrots, ka, akciju tirgū saceļoties putekļiem, daudzi tirgus dalībnieki raugās drošā patvēruma virzienā, kur šajā ziņā pirmais rindā ir neviens cits kā «karalis dolārs» (pēdējo gadu laikā, augot neskaidrībai, bieži augusi arī ASV dolāra cena). ASV dolāram veicies krietni labāk nekā zeltam, kura cena pēdējo tirdzniecības sesiju laikā pat sarukusi. Jāņem gan vērā, ka ASV dolāra vērtība pēdējā laikā arī bija piedzīvojusi pamatīgu kritumu. Rezultātā tā paša eiro cena kopš novembra pirmās puses līdz pagājušai nedēļai ASV dolāros bija pieaugusi gandrīz par 8%. Kopumā ASV dolāra cenas kritums turpinās kopš 2016. gada nogales, kad eiro cena bija paslīdējusi zem 1,05 ASV dolāru līmeņa. Tādējādi zināma korekcija pēc šādas tendences ir saprotama.

Komentāri

Pievienot komentāru