Citas ziņas

Pasaulē pirmie tikai LED diodes saturošie priekšējie lukturi

, 21.08.2007

Jaunākais izdevums

Kopš 1992. gada sarkanās LED gaismas arvien biežāk tika izmantotas bremzēšanas apgaismojumam, kā arī aizmugurējos lukturos. Audi ir pirmais ražotājs, kas ieviesa papildu baltos LED dienas gaismas lukturos - vispirms Audi A8 W12 jau 2004. gadā, pēc tam arī Audi S6, Audi R8 un Audi A5/S5.

Tagad Audi piedāvā pirmos un vienīgos priekšējo gaismu lukturus pasaulē, kuros visu priekšējā apgaismojuma funkciju veikšanai izmantotas LED spuldzes. Papildus dienas apgaismojuma lukturiem šīs funkcijas ietver arī pagrieziena signālus, kā arī priekšējās tuvās un tālās gaismas. Vairākas LED grupas, veido precīzu gaismas starošanu un gaišumu. Katrā priekšējā lukturī ir iestrādāti 54 LED gaismas avoti.

LED tehnoloģiju priekšrocības ir zemais enerģijas patēriņš (50 vati priekšējām tuvajām gaismām, 6 vati priekšējām dienas gaismām), krāsa, kas ir līdzīga dienasgaismai un sniedz lielāku kontrastu un patīkamāku vizuālo izskatu, zemāka voltāža, kompakti izmēri un lielāka dizaina brīvība. Īpaša ES izsniegta atļauja ir ļāvusi ietvert priekšējā apgaismojuma LED tehnoloģiju sērijveida ražošanas procesā ātrāk nekā plānots. Tas ir tāpēc, ka atbilstošā ES regula stāsies spēkā ne ātrāk kā 2008. gadā. Audi ir viens no dalībniekiem darba grupā, kura tika izveidota 2003. gadā, ar mērķi panākt ātrāku atļauju modernizētas un spēcīgas apgaismojuma tehnoloģijas izmantošanai.

Apgaismojuma tehnoloģiju inovācijas bieži tiek balstītas uz jaunu apgaismes avotu izveidi. Halogēna spuldzēm sekoja ksenona priekšējās gaismas, kuras pēc tam tika iestrādātas arī gabarītu un statiskajos pagrieziena lukturos. Pateicoties LED tehnoloģiju straujajai attīstībai, drīz būs iespējams reproducēt tās pašas funkcijas arī šajos pusvadītāja elementos.

Katra apgaismojuma vienību veido korpuss, mikroshēma vai mikroshēmu matrica, plate un radiators. Elektriskie ventilatori nodrošina efektīvu karstuma izkliedēšanu, kā arī atkausē priekšējos lukturus.

LED priekšējie lukturi, kuri nākotnē pēc izvēles būs pieejami Audi R8, ir izveidoti no šādām sastāvdaļām: LED priekšējās tuvās gaismas kā primārā funkcija. To nodrošina divas LED matricas, kuras katra sastāv no četrām LED un brīvas formas reflektoriem. Papildu trīs divu LED matricas, kuras nodrošina apgaismojumu gaismēnu robežzonā un atrodas aiz lēcām. Tām tieši blakus atrodas priekšējās tālās gaismas, kuras veido viena četru LED matrica. 24 baltie dienas apgaismojuma LED ir izvietoti gar priekšējā luktura apakšējo malu.

Pagrieziena signāls ar astoņiem dzeltenas krāsas ļoti spilgtiem LED atrodas priekšējā luktura augšējā stūrī, kur tas savienojas ar dienas gaismas LED un veido rāmi ap priekšējo lukturi.

Audi LED tehnoloģiju koncepcijas pētījumi:

2003. gada sākumā Detriotas autoizstādes laikā Audi pirmo reizi svinīgi prezentēja ekspluatācijai gatavu, plakanas formas LED miglas lukturi Pikes Peak izstādes modelī. Sākotnējā tikai LED tipa spuldzes saturošo priekšējo lukturu koncepcija tika prezentēta Audi Nuvolari quattro modelī Ženēvas autoizstādē tajā pašā gadā, un septembrī Le Mans quattro ar LED priekšējiem lukturiem tika prezentēts Frankfurtes autozistādē. Šajā brīdī priekšējo tuvo lukturu gaismas izkliedēšanas spēja jau atbilda likuma prasībām. Pilnībā funkcionāli LED priekšējie lukturi ar no alumīnija veidotām lēcām tika prezentēti Audi Allroad quattro koncepta automašīnā 2005. gadā. Shooting Brake koncepta automašīna bija aprīkota ar LED tehnoloģijas priekšējiem lukturiem ar bionisku dizainu, kuru forma atgādināja priedes čiekuru. Tā pati sākotnējā ideja šobrīd tiek pārnesta uz jauno Audi R8 sērijveida ražošanas risinājumu. Audi Q7 V12 TDI (Detroita 2007) jau sniedz ieskatu nākošās paaudzes risinājumos.

Audi tehnoloģiju ABC

LED: gaismu izstarojošās diodes. Pusvadītāja gaismas avots, kas izstaro aukstu gaismu ar zemu voltāžu - 3 līdz 4 volti. Revolucionārās, jaunās LED matricas Audi priekšējos lukturos veido 400 lūmenu gaismas plūsmu pie strāvas stipruma 1 A. Šāda gaismas efektivitāte ir tikai LED diodēm.

Lūmens: gaismas plūsmas vienība. Norāda gaismas avota izstarotā gaismas stipruma apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nākošajā desmitgadē dominēs LED tehnoloģijas

Sandris Točs, speciāli DB, 27.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«LED gaismekļi ir tā niša, kur Latvijas uzņēmēji var un spēj iesaistīties lielajā Eiropas tirgū ar šo tehnoloģiju izstrādēm.»

To intervijā DB saka SIA Moduls interjers Projektu nodaļas vadītājs Ingars Ozoliņš.

Nesen tapis atvērts Mārupes Rimi projekts, kas ir lielveikals, kurā izmanto tikai LED apgaismojumu. Vai tā ir tendence?

Tā neapšaubāmi ir tendence. Jā, pilnīgi visur Mārupes Rimi projektā tiek izmantots LED apgaismojums – gan veikala tirdzniecības zālē, gan īrnieku telpās, noliktavās un teritorijā ārpusē. Šis ir pirmais pilnībā ar LED apgaismojumu aprīkotais Rimi veikals Latvijā. Uzņēmums mainīja veikala būvniecības projekta konceptu. Pamatiemesls, kāpēc tas bija jādara, bija uzstādītās jaudas trūkums, taču LED apgaismojuma ieviešana nebija vienīgais energoefektivitātes projektā, kas ļāva ietaupīt jaudu. Bija nepieciešams paveikt ko kardinālu, lai ietaupītu jaudu. Rezultātā tika panākts elektrības ietaupījums, līdz ar to investīcijas pašam Rimi kā attīstītājam atmaksājās. Tomēr jāsaka, ka LED apgaismojumu Rimi veikalos sadarbībā ar Moduls interjers projektu nodaļu sāka ieviest jau 2014. gadā. Taču pilnībā neviens veikals tikai uz LED apgaismojumu vēl līdz šim nebija pārgājis, jo LED tehnoloģijas tam vēl nebija gatavas. Lai gan minētās tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, sākotnēji simtprocentīgas pārliecības nebija. Jo tehnoloģija ir jāpārbauda, pirms varam to pielietot klienta vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kā energoresursu krīzes apstākļos saglabāt Ziemassvētku dekoratīvo apgaismojumu?

Sadarbības materiāls, 24.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nikolā Tesla intervijā žurnālistiem 1889.gadā esot teicis - viss ir Gaisma un viņš vēlas izgaismot visu planētu Zeme, tam šeit esot pietiekami daudz elektrības. Ir pagājuši nedaudz vairāk kā 130 gadi un šobrīd gluži negaidīti esam nonākuši situācijā, kad visā Eiropā tiek apsvērta gan energoražotāju veida maiņa, gan visdažādākie taupības pasākumi patēriņa un izmaksu mazināšanai. Kā privātpersonas, tā uzņēmumi un valsts iestādes nopietni izvērtē iespējas samazināt elektroenerģijas lietošanu, tai skaitā arī ēku un ielu apgaismošanai… Loģiski, rodas jautājums - laikā, kad tik strauji un neparedzami aug energoresursu izmaksas, vai ierastais mākslīgais apgaismojums kļūs par luksuspreci jeb tomēr varēsim arī turpmāk atļauties kvalitatīvu gaismu mājokļos un darbavietās, svētku rotājumus, ielu un fasāžu izgaismošanu?

Vilnis Burtnieks, Adam Decolight Latvia izpilddirektors, uzskata, ka apgaismojumam tiks piešķirta vēl lielāka nozīme un tas iegūs jaunu vērtību, jo, kas bijis pašsaprotams, ne vienmēr ticis pietiekami novērtēts. Pirmkārt, apgaismojums ir praktiska nepieciešamība ekonomikā – nav iespējama daudzu nozaru pastāvēšana bez kvalitatīvas gaismas, otrkārt, augs sabiedrības izpratne par gaismas sniegto drošības un komforta sajūtu. Līdz ar to tiks meklēti energoefektīvāki, individualizētāki risinājumi un tas notiek jau tagad. Vairākas Latvijas pašvaldības paziņojušas, ka pāriet uz ekonomiskajiem LED gaismekļiem, nomainot iepriekšējos, un to dara arī uzņēmumi. Tā ir pozitīva tendence, un tas nozīmē, ka gaisma būs. Jā, būsim taupīgāki, izmantosim modernākas, energoefektīvākas tehnoloģijas, bet gaismu saglabāsim. Jo gaisma – tās nav tikai dekorācijas un skaistāka vide, tā ir drošība un veselība, labsajūta un pozitīvas emocijas. Labs piemērs ir Tallinas pašvaldības tālredzīgais lēmums - pandēmijas laikā pilsēta apzināti investēja daudz vairāk līdzekļu dažādos gaismas objektos un dekoros, veicinot cilvēkus vairāk pavadīt laiku ārā arī gada tumšākajos mēnešos, kamēr Latvijā “baudījām” komandantstundas mājas režīmā… Un sabiedrība arvien vairāk novērtē dekoratīvā apgaismojuma efektus un to pozitīvo ietekmi uz cilvēku noskaņojumu. Gaisma rada prieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

BMW X6 no virsbūves izgriež un nozog LED lukturus; zaudējumi - tūkstošos

Lelde Petrāne, 23.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīļa vidū Rīgā, Purvciemā kādas daudzdzīvokļu ēkas pazemes stāvvietā automašīnai BMW X6 no virsbūves izgriezti un nozagti LED lukturi, pamatīgi sabojājot arī auto virsbūvi, liecina apdrošinātāju sniegtā informācija.

Zagto auto detaļu tirgus Latvijā joprojām ir pietiekami liels, lai auto detaļu zagļiem būtu interese zagt ne tikai auto spoguļus. Arī auto lukturi ir viena no trim zagļu iecienītākajām auto detaļām aiz auto spoguļiem un atpakaļgaitas sensoriem. Tāpat zagļi mēdzot zagt arī dekoratīvās uzlikas (moldingus), auto magnetolas un pat auto stūres.

«Visbiežāk auto lukturi tiek zagti, tos vienkārši noskrūvējot vai noņemot, taču šajā gadījumā zagļi izmantojuši netipisku metodi – lukturi izgriezti no automašīnas virsbūves, sabojājot gan sānu spārnus, gan motora pārsegu. Tas bija iespējams, jo automašīnai ir plastmasas spārni, kurus ir viegli sagriezt, nesabojājot pašus lukturus. Konkrētajā gadījumā automašīnas remonta izmaksas ir gandrīz 9000 eiro apmērā, no kuriem 5000 eiro ir abu LED lukturu nomaiņa,» informēja If Apdrošināšana Transporta atlīdzību daļas vadītājs Pāvels Valainis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Glāsgovas universitātes zinātnieki sola, ka ne pārāk tālā nākotnē enerģiju taupošās spuldzes, kuras pašlaik tiek izmantotas apgaismojumam mājokļos, nomainīs gaismu diodes, kuras līdz šim izmantoja mobilajos telefonos un datoros un kuras līdz šim tika uzskatītas par nepietiekamām mājokļa apgaismojumam, ziņo BBC.

Projektā, kurā bez Glāsgovas universitātes iesaistītas arī divas citas institūcijas, atklāts, ka, izveidojot mikroskopiskus caurumiņus diodes virsmā, ievērojami palielinās tās apgaismošanas spējas.

Projekta vadītājs Faizs Rahmans (Faiz Rahman) skaidro, ka līdz šim diodes netika izmantotas mājokļa apgaismošanā, jo process, kurā tiek izveidoti mikroskopiskie caurumiņi diodes virsmā, līdz šim bija ļoti laikietilpīgs un dārgs.

"Mēs esam atklājuši veidu, kā paātrināt šo procesu un padarīt to lētāku, kas nozīmē, ka pašreizējo elektroenerģijas taupošo spuldžu dienas ir skaitītas," saka F. Rahmans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sekojot idejai: Pievēršas vīrieša reproduktīvajai veselībai

Anda Asere, 04.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ferterex īpašnieks Māris Belte izstrādājis ierīci, ar ko cer uzlabot vīriešu auglību.

«Ir pētījumi gan laboratorijas apstākļos, gan ar dzīvniekiem, kas pierāda, ka lāzera gaisma ietekmē spermatozoīdu kustīgumu. Man šķita, ka tas varētu būt interesanti, impulss atsevišķai ierīcei,» teic Māris Belte, SIA Ferterex īpašnieks.

Šis uzņēmums ir saistīts ar citu viņa projektu – terapeitisko lāzeru Bamboolaser. Sākot darbu pie tā, Māris secināja, – problēma ir tā, ka grūti atrast fokusu. Bamboolaser ir piemērots vispārējai izmantošanai, bet cilvēki kļūst skeptiski, kad redz tik daudz iespējamo izmantošanas veidu. «Taču šajā gadījumā neizmantoju lāzeru, bet gaismu izstarojošas diodes – LED gaismiņas. Arī LED diodēm ir efekts, bet vēl ir diskusijas par to, vai tās ir līdzvērtīgas lāzeram. Lāzerterapija ir senāka – pirmais lāzers tika izgudrots 1960. gadā, un drīz sekoja pirmie pētījumi un publikācijas. Lāzeru diodes ir līdzīgas LED, atšķirīgais ir tas, ka lāzera diodei ir rezonators, kas «sakārto» gaismas viļņus. LED tā nav, bet tāpat izstarotā gaisma ir monohroma, kam arī ir liela nozīme. Un ir aizvien vairāk liecību, ka LED strādā, – ja ne gluži tikpat pilnvērtīgi, tad vismaz ar ļoti pielīdzināmu efektu,» viņš stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad energoresursu cenas pieaugušas vairākas reizes, uzņēmumiem ir pēdējais brīdis atvērt acis un rīkoties – nomainīt veco apgaismoju pret jaunu, ekonomisku LED apgaismojumu, un ik mēnesi samazināt enerģijas izmaksas līdz pat 80%.

SIA “RCG Lighthouse” piedāvā pakalpojumu “apgaismojums kā ārpakalpojums,” kas ir jauns industriālais apgaismojums uz “nomaksu”. Astoņos gados esam realizējuši jau vairāk nekā 400 projektus komerciālā un industriālā sektora klientiem visā Baltijā. Orkla Latvija, Coca-Cola, Jysk – tie ir tikai daži no mūsu klientiem, kas rīkojās krietni pirms energoresursu krīze pieklauvēja pie namdurvīm. Jā, lauvas tiesu tie ir starptautiski uzņēmumi, kuru fokuss uz energoefektivitāti nav pēdējā gada tendence. Tomēr līdz ar krīzi aizvien pieaug pieprasījums arī no vietējā kapitāla uzņēmumiem. Lai gan pieprasījuma kāpums pēc LED apgaismojumiem ir ar strauji pieaugošu tendenci, mēs spējam to apmierināt. Mūsu fokuss ir uzņēmumi, kuru izmantojamo objektu platība ir virs 1000 m2 – biroju ēkas, loģistikas centri, noliktavas, mazumtirdzniecības veikali, ražošanas telpas un tirdzniecības centri, kā arī dažādas āra teritorijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Tehnoloģiju apskats: Telefons mirdz kā Ziemassvētku eglīte

Jānis Vēvers, 03.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alcatel A5 piesaista uzmanību ar aizmugurējā vākā iemontētām krāsainām LED diodēm

Ar ko tik ražotāji nav gatavi eksperimentēt, lai padarītu savus produktus pamanāmākus garlaicīgi līdzīgo viedtelefonu masā. Individualitātes meklējumi attiecas kā uz dārgajiem flagmaņiem, tā uz pavisam lētiem, vienkāršiem budžeta tālruņiem. Mūsu pusē ne pārāk populārais Alcatel patērētāju uzmanību savam modelim A5 cenšas pievērst ar spožām gaismām. Burtiskā nozīmē, jo tālruņa aizmugurējais vāciņš ir piepildīts ar krāsainām LED diodēm.

Dizains

Nebūs pārspīlēti apgalvot, ka Alcatel A5 gadījumā uzmanības vērta ir tikai un vienīgi āriene. Precīzāk – tikai aizmugurējais vāciņš un ar to saistītās iespējas. Pats telefons nav diez ko pievilcīgs. Tas ir diezgan vienkāršs, paliels plastmasas ķieģelītis, ko bez jau pieminētā vāciņa veikalos daudzi pat nepamanītu. Standarta variantā 14,6 cm garš, 7,2 cm plats un 7,7 mm biezs. Uzliekot krāšņāko vāciņu ar iestrādātām 36 LED diodēm, tālrunis «uzbriest» līdz 10,2 mm biezumam un 167 gramiem. Tā diemžēl ir cena, kas jāmaksā par vēlmi turēt pie auss ierīci, kas mirguļo kā Ziemassvētku eglīte. Atšķirībā no vairuma konkurentu Alcatel joprojām pieturas pie prakses iestrādāt SIM kartes pieslēgvietu kaut kur korpusa vidū. Lai tai piekļūtu, jānoņem izdaudzinātais aizmugures vāciņš. Šis nudien izrādījās pamatīgs izaicinājums, kura pārvarēšanu otrreiz negribētos izdzīvot. Vāks ir «ieķīlēts» tik stipri, ka no nagu nolaušanas var paglābt tikai kāda cietāka instrumenta ņemšana talkā. Taču arī tad ir jāuzmanās, lai nenoberztu plastmasas malas šaurajā atvēršanas gropē. Īpaša Light Show lietotne ļauj dot komandas LED diodēm – ar kādas formas un krāsas rotaļām informēt par ienākošajiem zvaniem un ziņojumiem, kā lēkāt līdzi mūzikai un tamlīdzīgi. Izvēle nav pārāk plaša. Var izvēlēties meteorītus, lietu, uguņošanu un tamlīdzīgu parādību atgādinošu gaismiņu skraidīšanu. Mūzikas atskaņošanas laikā tālruni var pakratīt, lai mainītu gaismas efektus. Cita funkcija Color Catcher dod iespēju kaut ko nofotografēt un pašam uzbūvēt uz attēlā redzamajām krāsām balstītu ekrāna motīvu. Abas šīs funkcijas ir interesanti papētīt, taču pēc dažām dienām interese par tām noplok. Gaismiņu šaudīšanās, protams, piesaista apkārtējo uzmanību, taču tas ne vienmēr ir labi. Konservatīvākās publiskās pulcēšanās vietās uzkrītošā gaismu izrāde drīzāk traucē un teātra izrādēs to labāk vispār atslēgt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā 10.martā tika prezentēts jaunais Audi A7 Sportback un uzsākta tā pārdošana Audi dīleru salonos Rīgā.

Bez dizaina, jaunajam Audi A7 ir uzlabota arī vadāmība un komforta līmenis, kā arī automobilis ir aprīkots ar daļējā hibrīda tehnoloģiju.

Jaunais Audi A7 bija apskatāms pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ieejas. , Jaunā četru durvju kupeja iemieso Audi jaunās luksus klases dizaina valodu, kas tika aizsākta ar 2017. gadā prezentēto Audi A8 un turpinās ar nupat, plašākai publikai, Ženēvas autoizstādē prezentēto jauno Audi A6.

Vienlaikus Audi A7 ietver arī plašu jaunāko tehnoloģiju klāstu – jaunā MMI skārienjūtīgā vadības koncepcija, 39 vadītāja asistenta sistēmas, 400 pielāgojami iestatījumi un daļējā hibrīda sistēma ir tikai daļa no tā.

Apskatot no ārpuses un salīdzinot to ar Audi A8, jaunajam modelim priekšpusē ir vienota priekšējā reste, kas ir platāka un zemāka, šauri priekšējie lukturi un izteiksmīgas gaisa ieplūdes atveres. Bagātīgākajā aprīkojuma līmenī ietilpst HD Matrix priekšējie LED lukturi ar Audi lāzera tehnoloģiju. Aizmugurējos lukturus savieno gaismas josla, kas ir raksturīgs dizaina elements visiem Audi augstākās klases modeļiem. Atslēdzot un aizslēdzot durvis, lukturos izgaismojas unikālas gaismas animācijas. Izteiksmīgās kontūras ap arkām izceļ riteņus, kuru diametrs sasniedz līdz pat 21 collai, godinot Audi quattro mantojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunais Audi RS 6 Avant

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais Audi RS 6 Avant pirmo reizi publikai tiks parādīts nākamnedēļ - Frankfurtes autoizstādē.

Ārkārtīgi sportiskos Audi RS modeļus ražo quattro GmbH. Tiem piemīt elegants dizains, ekskluzīvs aprīkojums un izcila kvalitāte. Tajā pašā laikā par labu tradīciju ir kļuvis šo automobiļu sportiskuma un Avant modeļu praktisko īpašību apvienojums: pats pirmais Audi RS2, kurš tika izlaists 1993. gadā, bija Avant modelis. Lai arī Audi RS modeļi tagad ir pieejami gan limuzīna, gan Avant, gan Cabriolet versijās, īpaši augstu tiek vērtēts Avant modeļu piedāvātais dinamikas un daudzpusības apvienojums. Tādēļ jaunais Audi RS 6 sākumā būs pieejams tikai Avant versijā, piedāvājot nepārspējamu 580 ZS jaudas un 1660 litru lielu bagāžas nodalījuma kombināciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktuālais Škoda Superb vairs nav jauneklis, taču, ieviešot jauno Sportline aprīkojuma līniju, Škoda Superb un Superb Combi universālis ir pārvērtušies līdz nepazīšanai

Solīds izskats, iespaidīga tehniskā un komforta daudzveidība, kas nemaksā nogalinoši bargu naudu, ir tas, kas Škoda Superb limuzīnam ir kalpojuši par iedarbīgu mārketinga ieroci. Ar Sportline pakotni tas ir kļuvis acīmredzami saistošāks. Sporta šasija, melnas krāsas priekšējā radiatora reste, melni atpakaļskata spoguļi, tonēti priekšējie lukturi, logu rāmji un sānu durvju līstes, tāpat kā uz bagāžnieka vāka uzsēdinātais elegantais spoileris, arī būs melnā krāsā. Ogļmelnais tonis būs arī Superb Sportline galvenais motīvs salona iekārtojumā, proti, melnas krāsas griesti un melni sporta priekšējie krēsli ar klasiskās un Alkantara ādas pārvalkiem, kas nošūti ar sudraba diegiem. Lai nosliece uz sportiskumu būtu vēl pamanāmāka, Sportline modelī atradīsim alumīnija pedāļu uzlikas un elegantus trokšņu slāpētāja uzgaļus. Visbeidzot, Superb priekšējos sānus rotās jau iztālēm pamanāmi Sportline logotipi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Londonā prezentētais modernā luksusa flagmanis – jaunais Range Rover ir piemērots pat visprasīgākajiem

Sadarbības materiāls, 20.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepazīstinot ar jauno Land Rover flagmaņa Range Rover paaudzi, britu ražotājs pamatoti varēja lepoties, akcentējot, kādai jābūt piecu gadu desmitu ražošanas pieredzes un moderno tehnoloģiju sinerģijai. Jaunais auto pilnībā atspoguļo moderno luksusu, sniedzot autovadītājam un pasažieriem vairāk izsmalcinātības un individualizēšanas nekā jebkad agrāk.

“Jaunais Range Rover ir ideāls piemērs mūsu redzējumam par to, kā radīt pasaulē visiekārojamākos luksusa automobiļus pat visprasīgākajiem klientiem. Tas ir atvēris jaunu nodaļu inovatīvo risinājumu unikālajā vēsturē, kas jau vairāk nekā 50 gadus ir Range Rover īpašā iezīme,” komentē Juste Jaruše, Jaguar Land Rover zīmola vadītāja Baltijas valstīs.

Baltijas tirgū šis modelis būs pieejams no janvāra, un pirmie pasūtītie automobiļi klientiem tiks piegādāti pavasarī. Uzlādējamais hibrīds (PHEV) un SV versijas pasūtījumiem būs pieejamas jau no janvāra.

Jaunās paaudzes sniegtās iespējas

Range Rover izmantotā jaunās paaudzes virsbūves konstrukcija ir kļuvusi par modeļa uzlabojumu pamatu. Modulārās arhitektūras (MLA-Flex) virsbūve izceļas ar savu īpašo stingrību un jauna līmeņa trokšņu izolāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Krievijas uzņēmēji Latvijā ieguldīs 15 miljonus kristālu audzēšanā

Gunta Kursiša, 11.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Baltic Crystal, kas dibināta pērnā gada vasarā, tuvā nākotnē cer sevi pieteikt pusvadītāju monokristālu - leikosafīru - tirgū, Rīgā uzsākot šī materiāla, kas tālāk izmantojams gaismas diodēs, LED televizoros, skalpeļos, lēcās, automašīnu apgaismojumā, logos, iluminatoros, elektronikā un mikročipos, ražošanu.

Uzņēmuma attīstības direktors Aleksejs Zagumenovs Db.lv stāstīja, ka kopumā uzņēmuma attīstībā plānots ieguldīt 15 miljonus ASV dolāru, no kuriem kristālu audzēšanas iekārtu iegādē plānots ieguldīt vairāk nekā 11 miljonus ASV dolāru. Ražošana Rīgā varētu sākties šā gada beigās.

«Materiāla ražošanu mēs varētu uzsākt šā gada beigās, pašlaik mēs vēl veicam sagatavošanās darbus,» uzsver Krievijas uzņēmējs, kurš sava biznesa attīstīšanai lēmis par labu Latvijai. Monokristāls leikosafīrs tiks ražots, izmantojot Kiropolusa metodi.

Latvija Krievijas uzņēmējus ieinteresējusi «sakārtotākās uzņēmējdarbības un politiskās vides dēļ». «Biju patīkami pārsteigts par pozitīvo un cilvēcisko attieksmi no Latvijas lielāko uzņēmumu puses, kā arī no citu sadarbības partneru puses. Šķiet, ka šeit atbildīgie cilvēki uzņēmējdarbību atbalsta, cenšas palīdzēt. Līdz šim šķēršļus mūsu biznesam neviens te nav centies likt,» A. Zagumenovs stāsta par savu pieredzi, darbojoties Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaujas mašīnas formā veidotais "DJI RoboMaster S1" piedāvā savdabīgu veidu, kā ieinteresēt bērnus programmēšanā un robotu konstruēšanā

Robotizācijai aptverot aizvien jaunas dzīves sfēras, tālredzīgākās nacionālās valstis steidz gatavot rītdienas speciālistu maiņu. Cilvēkus, kuri pratīs izgatavot, apmācīt un apieties ar robotiem. Dažviet jau bērnudārzā tiek piedāvātas robotikas un pirmo soļu programmēšanā nodarbības, un arī tehnoloģiju kompānijas dod savu artavu kopīgajā lietā.

Ar bezpilota lidaparātiem pasaules mēroga atpazīstamību ieguvusī kompānija "DJI" pērn savu produktu klāstu papildināja ar neparastu konstruktoru "RoboMaster S1". Tas palīdz dažādu vecumu interesentiem apgūt prasmes robotu būvēšanā un vadīšanā ar ieprogrammētām komandām, un delverīgus zēnus piesaista ar spēju doties tanku kaujās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, ka viens no Parīzes autoizstādes interesantākajiem un apspriestākajiem eksponātiem kļūs BMW 6.sērijas kupejas konceptmodelis.

Pagaidām BMW negribīgi stāsta par gaidāmā modeļa tehniskajiem datiem, atklājot, ka priekšējiem adaptīvajiem lukturiem tuvās, tālās gaismas, kā arī dienas gaitas lampas virzienrādītājos tiks izmantotas LED diodes. Arī aizmugurējos lukturos tiks izmantotas LED diodes. Melomānu rīcībā būšot dāņu kompānijas Bang & Olufsen stereoiekārtas, bet multimediju interfeisa iDrive informāciju varēs aplūkot uz 10,2 collu lielā ekrāna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga svētku noformējuma ziņā cenšas turēties līdzi citām galvaspilsētām, bet, protams, vienmēr ir iespēja pilnveidoties

Rīgā šogad uzstādīta un klasiskā izpratnē rotāta Zvaigžņu egle 11. novembra krastmalā, egle Doma laukumā, Operas skvērā, pie Kongresu nama, Spīķeru kvartālā, pie pašvaldības kultūras iestādēm, Pļavniekos un citur apkaimē, kā arī novietoti vides objekti (Sniegavīri un Bebri) Vērmanes dārzā, Maģiskie brieži un Dāvanas Bastejkalnā, LED dekori Ziemassvētki itāļu stilā Mazajā Smilšu ielā un citviet. Pavisam 2014. gadā Rīgā uzstādīti 2680 LED dekori (zvaigznes, lodes, pilošās lāstekas) un 1690 LED virtenes. Jau pastāvot zināmas tradīciju noteiktas svētku pasākumu norišu vietas pilsētas centrā, kuras svētkos apmeklē lielākais pilsētas iedzīvotāju daudzums un uzturas pilsētas viesi. «Jāņem vērā, ka svētkiem ir izteikts centrtieces raksturs – cilvēki vēlas doties uz centru, tiecas izrauties no ikdienas vides, pulcēties lielākā ļaužu pulkā, lai izjustu svētku kopību, piemēram, Jaungada sagaidīšana un uguņošana 11. novembra krastmalā,» saka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Pilsētas svētku noformējuma nodaļas vadītājs Guntars Kambars. Rīgas pašvaldības aģentūra Rīgas gaisma nodrošina pamatnoformējumu – LED virtenes un dekorus, kas pamatā ir Rīgas krāsās – baltā un zilā –, un dažādās to mākslinieciskās variācijās. Tematisko vides objektu un dekoratīvo noformējumu dizaini tiek veidoti īpaši Rīgai kā autordarbi. Svētku noformējuma budžetu pašvaldība neatklāj. Nosaukt konkrētus skaitļus esot sarežģīti, jo tiek saglabāti arī iepriekšējos gados pirktie materiāli, rotājumi un vides objekti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novērošanas kamera Netatmo Presence brīdina ne vien par cilvēku, bet arī dzīvnieku un automašīnu kustībām pagalmā

Viedo mājas ierīču ražotāji nepaguruši strādā pie aizvien jaunu nišu meklējumiem, laiku pa laikam iepriecinot pircējus ar kādu visnotaļ interesantu produktu. Reizēm pat nevajag neko izgudrot no jauna. Pietiek apvienot divas noderīgas lietas vienā – cerībā, ka patērētājiem šāds hibrīds šķitīs pievilcīgāks un noderīgāks nekā līdzšinējie risinājumi.

Tieši tā izdarījis Francijas uzņēmums Netatmo, savienojot jau labu laiku ražoto mājas novērošanas sistēmu ar lukturi. Rezultātā tapusi pagalma novērošanas sistēma Netatmo Presence, kas, atbilstoši nosaukumam, sniedz privātmāju un nelielu komercobjektu uzraugiem klātbūtnes sajūtu sētā. Proti, tā parāda, kas notiek ārpus telpām.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Cik tālu līdz tuvredzības galam?

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 30.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments šonedēļ atbalstīja ieceri līdz 2022. gadam pilnībā aizliegt glifosātu saturošus herbicīdus lauksaimniecībā, savukārt dalībvalstis ar savu galavārdu pagarināt vai nepagarināt glifosāta tirdzniecības atļauju stiepj gumiju.

Eiropas gaiteņos izšķirošais «jā» vai «nē» glifosātam ir iestrēdzis jau kopš 2015. gada. Glifosāta ēra likumsakarīgi piedzīvo savu norietu. Pieredzes bagāžā šai aktīvajai vielai, pasaulē populārākajam toksiskajam nezāļu apkarotājam, ir vairākus gadu desmitus ilgusi agroķimikāliju ražotāju un industriālās lauksaimniecības sadursme ar vides un veselības riskiem. Ko tur liegties, glifosātu saturošie līdzekļi ir bijuši ārkārtīgi uzticami pavadoņi arī Latvijas lauksaimniecības nozares straujajā izaugsmē, ne tikai palīdzot cīnīties ar nezālēm, bet steidzot talkā uz lauka sausināt graudus pirms novākšanas. Latvijas lauksaimniecības politikas zemais ētikas slieksnis to nekādi neierobežo. Savā ziņā tā lietošana palīdzējusi arī bioloģiskās lauksaimniecības uzplaukumam, jo ķimikāliju lietošanas pieaugums licis izdarīt loģiskus secinājumus patērētājiem, bet, saimniekojot bioloģiski, glifosātu lietot strikti noliegts. Savukārt konvencionālajos laukos glifosātu saturošie pesticīdi, tādi kā raundaps, ir kalpojuši kā brīnumnūjiņa. Aborti, caureja un sapampušas nieres ir starp Latvijas lopkopju novērotajām reakcijām pēc ķīmiski apstrādātu graudu lietošanas barībā (plašāk DB 30.03.2015.). Latvijā glifosāts un citas lauksaimniecības indes tiek maigi dēvētas par augu aizsardzības līdzekļiem, bet tas ir neprecīzs un patērētājus sevišķi maldinošs apzīmējums. Zemkopības ministrijā uzskata, ka, aizliedzot glifosātu saturošos herbicīdus, lauksaimnieki ciestu zaudējumus, īpaši graudkopji, jo tie glifosātu saturošus līdzekļus, «ievērojot termiņus atbilstīgi instrukcijai», izmanto ne tikai nezāļu nokaltēšanai, bet arī graudaugu apžāvēšanai uz lauka. Glifosāts ir pietiekami sensitīvs temats arī pašu lauksaimnieku vidū – graudkopjiem ir savas intereses, bet cūkkopji un piena nozare var līdz mielēm «baudīt» iepriekš minētās glifosāta lietošanas sekas graudkopībā. Tātad – nozarei būs jāpārkārtojas un, iespējams, glifosāta uzvaras gājiena apturēšana – pakāpeniska vai tūlītēja – kaut kādā mērā ietekmētu konkurētspēju. Tomēr konkurētspēja, kas balstās uz vides un veselības risku rēķina, nav ilgtspējīga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzlabotais Volkswagen Jetta sedans turpina sēdēt uz diviem krēsliem. Primāri tas būs darba auto, bet, ja kārtīgi uzcirtīsies, ir spējīgs sacensties arī ar Passat sedanu

Jetta ir viens no svarīgākajiem naudas devējiem Volkswagen koncerna naudas kasē, attiecīgi – globāls modelis, kura panākumi tiek acīgi uzpasēti un vērtēti. Piemēram, 2013. gadā Jetta ar 925 tūkst. pārdotām vienībām bija ne tikai Volkswagen, bet arī Volkswagen koncerna populārākais modelis pasaulē. Līdz ar to uzlabojumu drīzāk ir tik daudz, lai atsvaidzinātu nevis pašu auto, bet gan, lai raisītu pircēju interesi doties uz autosalonu to iegādāties. Kā zināms, Rietumeiropā nav sedanu cienītāju, taču, jo tālāk uz Austrumiem, jo vairāk Golf hečbeka vietā uzmanības tiek veltīta Jetta sedanam. Arī Latvijā VW kompaktklases sedana fanu vēl ir gana daudz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa un tehnoloģiju platformas “BiSMART” organizētajā konferencē “Biznesa forums 2023” plašākai publikai pirmoreiz Latvijā tika prezentēts jaunais BMW iX1 elektroauto, kurš ir pirmais X1 modelis ar pilnībā elektrisku piedziņu.

“Lai attīstītu aprites ekonomiku, BMW jauno automobiļu ražošanas procesā izmanto aptuveni 30 % otrreizēji pārstrādātu un atkārtoti izmantojamu materiālu, kas nāk no iepriekšējo paaudžu lietotajiem automobiļiem. Taču tuvākajā nākotnē BMW grupas mērķis ir palielināt otrreiz pārstrādājamo materiālu izmantošanu jaunu automobiļu ražošanā līdz pat 50 %. BMW arī turpmāk stiprinās savas pozīcijas kā viens no inovatīvākajiem un ilgtspējīgākajiem auto ražotāju zīmoliem, kas jau šogad klientiem piedāvās 13 pilnībā elektriskus BMW modeļus. Savukārt, nupat prezentētais BMW iX1 ir uzskatāms paraugs tam, ka, izvēloties elektroauto, nav jāatsakas no klasiskām automobiļu vērtībām – mūsdienīgs dizains un videi draudzīga jauda ir jaunais mašīnbūves virziens,” prezentācijas laikā norādīja Andris Ustups, BMW autosalona vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apmēram 20 miljoni fanu centušies iegādāties biļetes uz vienīgo leģendārās rokgrupas Led Zeppelin atkalapvienošanās koncertu, kas notiks 26. novembrī Londonas arēnā O2, kurā var ietilpt tikai 20 000 cilvēku, ziņo AFP.

Visi trīs Led Zeppelin dalībnieki ir apvienojušies vienam koncertam, kas veltīts ierakstu kompānijas Atlantic Records dibinātājam Ahmetam Ertegunam (Ahmet Ertegun), kurš 1968. gadā parakstīja līgumu ar Led Zeppelin.

Vidēji 80 000 fanu minūtē cenšas iegādāties biļetes uz koncertu mājaslapā Ahmettribute.com. Milzīgais pieprasījums pēc biļetēm uz koncertu ir arī nogrāvis O2 arēnas mājaslapu.

Biļete uz Led Zeppelin koncertu maksā 125 GBP (128,25 Ls).

Rokgrupa Led Zeppelin izjuka 1980. gadā, kad pēc pamatīgas alkohola lietošanas, aizrijoties ar saviem vēmekļiem, gāja bojā grupas bundzinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ielu apgaismojumā priekšroku iesaka dot diodēm

Vēsma Lēvalde, Db, 16.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par nākotnes ielu apgaismojumu Baltijā varētu kļūt diožu jeb LED gaismekļi, pētījuma rezultātā secinājuši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) eksperti.

RTU pētnieki arī izstrādājuši metodiku, kas ļauj salīdzināt tirgū piedāvātos gaismekļus, nosakot to komerciālo vērtību Rīgas ielu apgaismojuma tīklā.

Pētījumu finansēja LED gaismekļu izplatītājs SIA ArkiLED. Projekta mērķis bija izanalizēt gan esošo normatīvu bāzi, kas nosaka ielas apgaismojuma spilgtumu, vienmērīgumu u.c., gan arī piedāvāto gaismekļu komerciālo izdevīgumu – LED tehnoloģiju iespējas samazināt elektroenerģijas izmaksas, apkalpošanas izmaksas, u.c.

Pētījuma rezultātā konstatēts, ka LED ielas gaismekļi ļauj samazināt enerģijas patēriņu, to apkalpošanas izmaksas ir minimālas, kā arī gaismas kvalitāte ir labāka par esošajām nātrija spuldzēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā 11.novembra krastmalā svinīgi iedegta otrā pilsētas Ziemassvētku egle, un reizē ar to 11.novembra krastmalā iedegās arī svētku apgaismojums.

Rīgas pašvaldība kopumā pilsētā ir izvietojusi 13 lielas un 56 mazākas egles. Tās atrodas apkaimēs, pie kultūras centriem, mākslas un mūzikas skolām, informē pašvaldība.

Kontekstā ar pilsētas svētku noformējumu RD min arī vides objektu festivālu Ziemassvētku egļu ceļš 2012, kas norisināsies no 7. decembra līdz 13 janvārim. Festivāla ekspozīcijā būs skatāmi piecdesmit Egļu stāsti, tajā skaitā iepriekšējo gadu, kā arī daudzi jauni, šogad tapuši vides objekti.

Šogad pilsētas noformējumā ir gaismas dekori, kuros izmantotas LED gaismas. Svētku apgaismojums tiks iedegts pakāpeniski visā pilsētā, un darbus plānots pabeigt līdz nedēļas beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Integrējot koka darinājumos jaunākās LED tehnoloģijas, zīmola AF master ražotās lampas pilda ne tikai gaismekļa funkcijas, tās ir arī ekskluzīvs interjera priekšmets

Galdnieks un zīmola AF master, kas darbojas SIA L Parkets paspārnē, radītājs Aigars Fridrihsons atklāj, ka pagaidām nopelnīt tikai ar lampu ražošanu viņš nevar, tomēr ir cerība, ka nākotnē tas varētu mainīties, jo pircēju interese par lampām aug. Uzņēmējs ir ieguvis arī būvmeistara diplomu un ikdienā paralēli savam biznesam piepelnās kādā būvniecības uzņēmumā.

Pirmo koka lampu A. Fridrihsons radīja apmēram pirms pieciem gadiem. «Pirms sākt skolas gaitas, dēls palūdza, lai viņam uztaisu koka lampu – kaut ko līdzīgu viņš bija redzējis internetā. Tā kā esmu galdnieks, tā nebija pārāk liela problēma,» atminas meistars. Pēc tam pašu lietošanai tapušas arī citas interesantas koka lampas, kas nereti piesaistījušas draugu un paziņu uzmanību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Latvijas ražotāji LED gaismas ķermeņos redz perspektīvu

Māris Ķirsons, 17.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 100 000 eiro, SIA Avart Group uzsākusi LED gaismas ķermeņu sērijveida ražošanu, ceturtdien informē laikraksts Dienas bizness.

«Pašlaik SIA Avart Group izstrādātie un pēc pasūtījuma komplektētie LED (gaismu izstarojošas diodes) gaismas ķermeņi tiek realizēti ne tikai Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, bet arī Baltkrievijā un Krievijā,» stāsta SIA Avart Group valdes priekšsēdētājs un īpašnieks Artūrs Asatrjans.

Viņš uzsver, ka uzņēmums ir speciāli izveidots LED gaismas ķermeņu koncepcijas izstrādei, ražošanai un tirdzniecībai. «Mazam uzņēmumam pašam ir grūti uzreiz investēt ražošanas iekārtās, tāpēc šobrīd pēc mūsu pasūtījuma montāžu veic Latvijas rūpnieks, kuram ir brīvas montāžas iecirkņa jaudas,» skaidro A. Asatrjans. Viņš stāsta, ka daļa ražošanai nepieciešamo komplektējošo materiālu tiek importēti no ārzemēm, bet korpuss tiek ražots Latvijā - vienā no metālapstrādes uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru