Citas ziņas

Rādīs Džilindžera Punktiņu un Antonu

, 11.05.2009

Jaunākais izdevums

Dailes teātrī 29. maijā būs pirmizrāde – ar skatītājiem pirmoreiz tiksies Ēriha Kestnera izrādes bērniem Punktiņa un Antons varoņi. Dž.Dž.Džilindžera veidotais jauniestudējums būs pēdējā šīs sezonas pirmizrāde Lielajā zālē.

Daži domā, ka Punktiņa ir briesmīgs bērns. Citiem liekas, ka viņa ir pirmklasīga. Viņa kniksē sienai un pārdod tai sērkociņus, viņa gribētu būt dvīne un labprāt spēlē smieklus, viņa skuj sunim bārdu un beidzot pat izgudro, ka viņai iekšā dīgst maza eglīte.

Savukārt Antons ir varens zellis, kurš nomokās un vāra, pelna naudu, maksā par ēdienu un īri un rūpējas par savu slimo māti, kura zina tikai bēdas, slimības un rūpes.

Kad vecāki pelna daudz naudas un viņiem nav laika saviem bērniem, mājās sāk zust sērkociņi. Punktiņa melo saviem vecākiem, un tas ir ļoti neglīti. Tas ir šausmīgi, bet ārkārtīgi interesanti. Šajā mājā visiem ir noslēpumi. Kaut kas te vairs nav kārtībā. Kad spēlē iesaistās kārnās guvernantes Andahtas jaunkundzes līgavainis Velna Roberts, viss sāk iet pa galvu pa kaklu. Kad tas nāks gaismā, tad tik būs tracis!

Punktiņas lomu režisors uzticējis Ilzei Ķuzulei un Elīnai Dzelmei. Antonu pārmaiņus spēlēs Lauris Dzelzītis vai Lauris Subatnieks. Citās lomās - Dainis Gaidelis (Poges kungs), Sarmīte Rubule (Poges kundze), Ilze Vazdika (Berta), Marīna Janaus (Antona māte), Ieva Pļavniece (Andahtas jaunkundze), Aldis Siliņš (Velna Roberts), Gints Grāvelis (Gotfrīds Kleperbeins), Juris Gornavs (Hābekusa kungs), Āris Rozentāls (Bremzera kungs), Pēteris Gaudiņš (Pirmais policists), Ivars Auziņš (Otrais policists), Ilze Ķuzule vai Elīna Dzelme, Lauris Subatnieks vai Lauris Dzelzītis, Juris Gornavs, Pēteris Gaudiņš (Garāmgājēji). Uz skatuves darbosies arī jau komēdijā Lodes pār Brodveju iepazītā atraktīvā sunīte Poga.

Režisors Dž.Dž.Džilindžers, veidojot jauniestudējumu, atkal strādā kopā ar uzticamo radošo komandu – scenogrāfu Mārtiņu Vilkārsi, kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu un kustību konsultanti Ingu Krasovsku. Izrādes gaismu mākslinieks ir Romāns Medvedevs. Pats Dž.Dž.Džilindžers veidojis arī tulkojumu un dramatizējumu.

Šosezon gaidāmas četras jauniestudējuma izrādes – 29. maijā plkst. 19.00 (pirmizrāde), 30. maijā plkst. 13.00 (papildizrāde) un 18.00, kā arī 31. maijā plkst. 15.00.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ķegumā uz goda pjedestāla stājas divas Latvijas blakusvāģa ekipāžas

LETA, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes braucēja Etjēna Baksa un latvieša Kaspara Stupeļa ekipāža svētdien izcīnīja uzvaru Zelta zirga trasē Ķegumā notikušajā pasaules čempionāta motokrosā blakusvāģiem desmitajā posmā, savukārt trešie bija brāļi Jānis un Lauris Daideri.

Pirmajā finālbraucienā Bakss/Stupelis 16 apļus veica 35 minūtēs un 40,446 sekundēs, par 20,259 sekundēm apsteidzot beļģa Bena Adriansena ekipāžu.

Trešajā vietā pirmo braucienu noslēdza brāļi Daideri, piektajā pozīcijā ierindojās Māris Rupeiks un Haralds Kurpnieks, bet desmitie ātrākie bija igaunis Tanels Rēsna un latvietis Ilvars Skūltāns.

Tāpat pirmajā braucienā pie 18.vietas tika Modris Štelle un Artūrs Linters, 23.pozīcijā ierindojās Mārtiņš un Kaspars Krievi, vienu vietu zemāk finišēja lietuvietis Litauris Varjokojs ar latviešu kantētāju Mārtiņu Antonu, bet neveiksmīgi startēja beļģa Jana Hendriksa un latviešu kantētāja Elvija Mucenieka ekipāža, kas veica tikai 12 apļus un tika klasificēta 25.vietā starp 30 ekipāžām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Džilindžers iestudējis izrādi Maskavā

, 24.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

6. martā uz Maskavas Puškina teātra Lielās skatuves notiks pirmizrāde režisora Dž.Dž.Džilindžera iestudētajai vācu dramaturga Tankrēda Dorsta melodrāmai Laimes vēstule („Письмо счастья”).

Dž.Dž.Džilindžera mākslinieciskās prioritātes Maskavā nav mainījušās: epatāža, fantāzija, iztēle, citas skatuviskās realitātes radīšana. Tādēļ kopā ar režisoru Dž.Dž.Džilindžeru izrādes Laimes vēstule veidošanā piedalās viņa Latvijas iestudējumos pārbaudītais radošais ansamblis - scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un horeogrāfe Inga Krasovska.

Izrāde ir stāsts par kādu nabadzīgu meiteni, kas saņem vēstuli, kurā savu roku viņai piedāvā pazīstams jauns miljonārs. Viņš ne reizi nav viņu redzējis, bet zina, ka viņa ir visskaistākā meitene pilsētā un tādēļ viņai jākļūst par viņa sievu.

Izrādē Laimes vēstule spēlē aktieri Aleksandrs Arsentjevs, Anastasija Paņina, Aleksandra Ursuļaka, Vladimirs Žerebcovs, Aleksejs Frandeti un Viktors Vasiļjevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Strautiņš: «gudrākā» nauda no Kipras jau sen aizbēgusi

Nozare.lv, 20.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noguldījumi no Kipras uz Latviju jau sāka plūst pirms diviem, trim gadiem, kad kļuva skaidri nojaušams, ka Grieķijas maksātnespēja radīs Kipras bankās lielu «caurumu». Tātad «gudrākā» nauda no Kipras jau sen ir aizbēgusi, atzīst DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Tomēr ļoti iespējams, ka pēc pēdējiem notikumiem Kiprā nauda uz mūsu pusi plūdīs pastiprināti, vērtēja eksperts.

«Kiprai izvirzītie nosacījumi ir skaidrs signāls no Vācijas un citām eirozonas kreditorvalstīm, ka tās neuzņemsies zaudējumus, kurus rada neveiksmīgs finanšu pakalpojumu eksporta bizness. Tātad Latvijai būs īpaši jāparūpējas, lai šis bizness mūsu valstī strādājošu banku izpildījumā būtu veiksmīgs vai vismaz skaidri nodalīts no pārējās valsts ekonomikas,» komentēja eksperts.

Vienlaikus viņš atzina, ka citu valstu iedzīvotāju naudas ieplūde Kiprā nebija krīzes galvenais cēlonis, tas bija vairāk nekā 100% Kipras iekšzemes kopproduktam atbilstošas summas aizdošana Grieķijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Prokuratūrai nosūta lietu par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu

Elīna Pankovska, 19.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai Daugavpils prokuratūrai ir nosūtījusi kriminālprocesu pret bijušo VID darbinieci – Aļonu Dubicu, kuri izpaudusi ierobežotas pieejamības informāciju.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka viņa nodevusi trešajai personai neizpaužamu informāciju par SIA Pilsētas EKO Serviss. Vēlāk šī informācija tikusi publicēta interneta portālā www.kompromat.lv.

A.Dubica, vēl būdama VID Daugavpils nodaļas nodokļu inspektore, datu bāzē skatījusies datus par nodokļu maksātāju Antonu O. un viņa uzņēmumiem, kā arī veikusi informācijas izdruku par minēto nodokļu maksātāju.

Tajā pašā dienā portālā www.kompromat.lv tika publicēts raksts par to, ka Antona O. uzņēmums SIA Pilsētas EKO Serviss 2009.gada septembrī bija iesaistīta nelikumīgos darījumos. Raksta pielikumā tika publicēts arī izdrukas fragments, kas saturēja neizpaužamas ziņas, kuru no datu bāzes izdrukāja VID darbiniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiktas izmaiņas LPB Bank vadības sastāvā, liecina bankas paziņojums.

No šā gada 3. oktobra LPB Bank valdes sastāvā ir četri valdes locekļi – sastāvs ir papildināts ar jaunu valdes locekli - Antonu Kononovu.

Mainītas valdes locekļu pārstāvības tiesības un turpmāk LPB Bank uz statūtu pamata var pārstāvēt vismaz divi valdes locekļi kopā.

Mainījies arī LPB Bank padomes sastāvs, kas sastāvēs no četriem padomes locekļiem, Jūlijai Kozlovai ar šā gada 3. oktobri papildinot padomes sastāvu.

Bankas valdes priekšsēdētājs ir Boriss Ulmans, bet valdes locekļi – Arnis Kalveršs, Jurijs Svirčenkovs un Antonts Kononovs.

Bankas padomes priekšsēdētājs ir Biomins Kajems, padomes priekšsēdētāja vietnieks – Mihails Uļmans, bet padomes locekļi – Aleksandrs Plotkins un Jūlija Kozlova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Finanšu ministrija patlaban izskata iespēju rubļa kursa vājināšanai, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi un papildinātu budžetu, atsaucoties uz valsts finanšu ministru Antonu Siluanovu, raksta Bloomberg.

«Pēdējo desmit gadu laikā rubļa kursa nomināls praktiski nav mainījies, bet cenas ir ievērojami augušas,» sacījis ministrs. Tas ļāvis rublim reālā izteiksmē nostiprināties, kas negatīvi ietekmē eksportētājus.

Tiesa gan, vērtību plānots samazināt ar tirgus spēkiem, nevis administratīvām metodēm.

Lai šo soli īstenotu, augusta sākumā ministrija sāks iegādāties valūtas rezerves fondam, nevis Krievijas Bankā, bet tirgū. Šādu pirkumu rezultātā kurss var sarukt par 1-2 rubļiem. Sagaidāms, ka kursa vājināšanās varētu budžetam dot 190 miljardus rubļu jeb 6 miljardus ASV dolāru.

Šo soli Krievija varētu apsvērt kā alternatīvu priekšlikumam stimulēt ekonomiku ar kvantitatīvās mīkstināšanas metodi (naudas emisiju), kā to dara ASV. Tomēr šī metode Krievijā tika noraidīta, jo tāpat jau valstī ir augsts inflācijas līmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes māktās Kipras valdība un centrālā banka pēc tam, kad valsts parlaments noraidīja starptautisko aizdevumu, uzsākušas darbu pie alternatīva pasākumu izstrādes, kas palīdzētu izvairīties no draudošās maksātnespējas.

«Tehnisko ekspertu komanda ir devusies uz centrālo banku, lai izvērtētu veidus, kādā īstenot plānu B – atrast veidus, kādos iegūt daļu no nepieciešamajiem 5,8 miljardiem eiro,» Kipras valdības runasvīru Kristu Stilianidu (Christos Stylianides) citē aģentūra AP. Iespējamā nauda varētu tikt iegūta no Kipras sociālo apdrošināšanas fondu rezervēm, kas ir aptuveni piecu miljardu eiro apmērā. Papildus līdzekļus varētu iegūt arī veicot banku apvienošanos, kā arī izsniedzot parādzīmes, kuras piesaistītas Kipras dabasgāzes atradnēm.

Tāpat salas glābšanā varētu piedalīties arī Krievija, kuras galvaspilsētā Maskavā ieradies Kipras finanšu ministrs Mihails Saris (Michalis Sarris), lai pārrunātu iepriekš izsniegtā aizdevuma 2,5 miljardu eiro apmērā pagarināšanu. Pēc sarunām ar Krievijas finanšu ministru Antonu Silunovu nekas konkrēts neesot panākts, tomēr abas puses palikušas apmierinātas ar «labo sākumu». Iepriekš izskanēja, ka Krievijas, kura ir neapmierināta ar iespējamo nodevu noguldījumiem, energokompānija Gazprom varētu palīdzēt glābt Kipru apmaiņā pret tiesībām veikt izpēti iespējamajās valsts dabasgāzes atradnēs jūras ekonomiskajā zonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apstiprina izmaiņas Ventspils brīvostas valdē

Vēsma Lēvalde, Db, 01.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1.jūnijā Ventspils dome apstiprinājusi satiksmes ministra un ekonomikas ministra izvirzīto pārstāvju pieņemšanu Ventspils brīvostas valdē.

Par Ventspils brīvostas valdes locekļiem pieņēma satiksmes ministra izvirzīto Emīlu Jakrinu un ekonomikas ministra izvirzīto Antonu Vjateru.

Brīvostas valdes sastāvā ar domes lēmumu pieņem 4 satiksmes un ekonomikas ministru izvirzītos pārstāvjus un ieceļ 4 pašvaldības pārstāvjus. Saskaņā ar Ventspils brīvostas pārvaldes nolikumu Likumu par ostām brīvostas valdē ir 8 locekļi ar pilnvaru laiku uz 5 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krima Krievijai varētu izmaksāt trīs miljardus gadā

Didzis Meļķis, 11.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidentam tik dārgā Krima par tādu varētu kļūt ļoti burtiski kā finansiāli, tā politiski .

Kopš militārās ofensīvas sākuma Krimas pussalā ar acīmredzamu mērķi to pārņemt un izolēt no pārējās Ukrainas Krievija nav darījusi zināmas oficiālas aplēses, cik smagi to uz leju vilks šis kārtējais reģionālais dzirnakmens tās kaklā. Krievijas ekonomikas eksperti spriež, ka Krimas paturēšana savā pakļautībā Krievijai varētu izmaksāt ap trijiem miljardiem dolāru gadā, raksta Kommersant.

ES palīdzībai Ukrainai pašlaik ir iezīmējusi kopumā 11 miljardus eiro, kas vērtības ziņā jau tuvinās pērn par Ukrainas lojalitāti Krievijas solītajiem 15 miljardiem dolāru. ES fondi nāktu no septiņu gadu laikā piešķiramiem grantiem 1,4 miljardu eiro apmērā, Eiropas Investīciju bankas trīs miljardu vērtiem kredītiem līdz 2016. gadam un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas piecu miljardu eiro vērtās līdzdalības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Obamas un Merkeles telefonsaruna: Sankcijas pret Krieviju draud pastiprināties

LETA, 11.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama telefonsarunā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli ceturtdien norādījis, ka Vašingtonai un tās sabiedrotajiem jāgatavo pret Krieviju jaunas sankcijas, ja tā turpinās saasināt krīzi Ukrainā.

«Prezidents uzsvēra nepieciešamību Savienotajām Valstīm, Eiropas Savienībai (ES) un citiem globālajiem partneriem būt gataviem stāties pretī ar jaunām sankcijām tālāki eskalācijai no Krievijas puses,» teikts Baltā nama izplatītajā paziņojumā.

Prokrieviski noskaņotie separātisti Austrumukrainā «acīmredzot ar Maskavas atbalstu turpina koordinētu musināšanas un sabotāžas kampaņu, lai grautu un destabilizētu Ukrainas valsti,» sarunas laikā norādījis B. Obama.

Abu valstu vadītāji «atkārtoti aicinājuši Krieviju atvilkt savu karaspēku no robežas reģiona,» teikts paziņojumā.

Iepriekš trešdien Pasaules Bankas (PB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) sanāksmes laikā Vašingtonā arī ASV finanšu ministrs Džeikobs Lū brīdināja savu krievu kolēģi Antonu Siluanovu, ka pret Maskavu tiek gatavotas jaunas sankcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvijas gāze" akcionāru ārkārtas sapulcē šodien plānots lemt par uzņēmuma padomes sastāvu, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Ārkārtas akcionāru sapulces darba kārtībā iekļauts jautājums par "Latvijas gāzes" statūtiem jaunā redakcijā un par centrālā vērtspapīru depozitārija, kurā iegrāmatot uzņēmuma akcijas, izvēli.

Tāpat darba kārtībā iekļautas padomes vēlēšanas un atlīdzības noteikšana padomei, kā arī revīzijas komitejas vēlēšanas un atlīdzības noteikšana revīzijas komitejai.

Padomes vēlēšanas nepieciešamas, ņemot vērā iepriekšējo padomes locekļu Nikolasa Merigo Kuka, Ērika Atvara un Hansa Pētera Florena paziņojumus par padomes locekļa amata atstāšanu līdz ar uzņēmumam "Marguerite Gas II" piederošo 28,97% akciju pārdošanu trīs "Latvijas gāzes" valdes locekļiem - Aigaram Kalvītim, Elitai Dreimanei un Egīlam Lapsalim piederošai speciāla mērķa kompānijai SIA "Energy Investments".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas teātris pazemina abonementu cenu

Vēsma Lēvalde, 08.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas teātris nākamās sezonas abonementu cenu pazeminājis par aptuveni 10% - agrāko 40 latu vietā dārgākais abonements maksās 36 latus.

Par to DB informēja Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga. Līdz 22. jūnijam abonementu cenas būs no 18 līdz 36 latiem (skolēniem, studentiem un pensionāriem no 12 līdz 23 latiem). Pazeminātā cena iecerēta kā akcija, un no jūlija abonementu cenas sasniegs pērno līmeni. Nākamā sezona Liepājas teātrī sāksies šī gada 10. septembrī ar režisora Rolanda Augustīna (Atkočūna) iestudēto Blaumaņa lugu Ugunī. Decembrī sekos L. Bernsteina mūzikls Vestsaidas stāsts, ko iestudēs Valdis Lūriņš; februārī - M. Mamedova Eņģeļi krustcelēs, kuras saturs ir variācijas par tēmu Vai viegli būt jaunam?, tās režisors būs lugas autors Mihails Mamedovs. Martā Liepājas teātrī pirmizrāde paredzēta R. Havdona komēdijai Šikās kāzas Dž.Dž.Džilindžera režijā, bet sezonu noslēgs atkal režisors R. Augustīns (Atkočūns) ar V. Šekspīra Sapni vasaras naktī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas teātra apmeklētāju skaits pārsniedz iedzīvotāju skaitu pilsētā

Vēsma Lēvalde, 02.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas teātris 2012. gadā nospēlējis 205 izrādes, pulcējot 81,7 tūkstošus skatītāju.

Tas nozīmē, ka teātra izrādes noskatījies vairāk cilvēku, nekā Liepājā ir iedzīvotāju - saskaņā ar pēdējās tautas skaitīšanas datiem pilsētā ir aptuveni 75 tūkstoši iedzīvotāju.

No kopējā izrāžu skaita 54 izrādes nospēlētas izbraukumā, skatītāju skaits viesizrādēs sasniedzis gandrīz 27,8 tūkstošus, informē teātra mārketinga daļa.

Gadu iepriekš - 2011.gadā - apmeklētāju kopskaits bija nepilni 60 tūkstoši.

2012.gadā teātra 106.sezonai tika pārdoti 238 abonementi (2011.gadā - 140). Maijā Liepājas teātris sācis abonementu tirdzniecību nākamajai - 107.sezonai. Pirmo reizi abonementa īpašnieki uz teātri tiks aicināti 13. septembrī uz sezonas atklāšanu, kad pirmizrādi piedzīvos P. Džemsas lugas Piafa muzikālais iestudējums Lauras Grozas režijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tas trakais, trakais Harijs būs pēdējo reizi

, 08.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dailes teātra Mazajā zālē 17. maijā skatītājiem pēdējo reizi būs iespēja tikties ar Henrija Millera muzikāli drastiskās izrādes Tas trakais, trakais Harijs varoņiem.

Izrāde Tas trakais, trakais Harijs, kas pirmizrādi piedzīvoja 2007. gada 25. septembrī, ir režisora Dž.Dž.Džilindžera cieņas reveranss un mīlestības veltījums Henrijam Milleram.

Šī ir pirmā un vienīgā H. Millera luga – cenzūras vajāts stāsts par trakulīgo Hariju, nepiederīgo, nepieradināmo, dzīvespriecīgo jeņķi, kurš allaž meklējas un allaž atrodas meklējumos.

Iestudējumā galveno lomu atveido Lauris Subatnieks, citās lomās - Ilze Ķuzule (Dženija), Ilona Balode (Bāra meitene), Aldis Siliņš (Jauneklis), Pēteris Gaudiņš (Dakteris un Aklais), Harijs Spanovskis (Gangsteris) un Aleksandrs Radzēvičs (Mazais cilvēks). Izrādē piedalās arī bārmenis Gvido Elksnis un grupas Dzelzs Vilks mūziķi Juris Kaukulis un Kaspars Tobis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas teātris paceļ abonementu cenas

Vēsma Lēvalde, 05.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas teātris sācis abonementu tirdzniecību uz nākamās - 105. sezonas izrādēm. Piecu iestudējumu abonements būs nedaudz dārgāks nekā šajā seszonā.

Starp abonentiem piedāvātajām izrādēm būs divi dārgāki iestudējumi - Kārļa Lāča un Jāņa Elsberga mūzikls Pūt, vējiņi! pēc Raiņa lugas motīviem. (režisors Dž.Dž.Džilindžers) un Mārtiņa Zīverta muzikālā leģenda Minhauzena precības Valda Lūriņa režijā, Db.lv informēja teātra literārā padomniece Zanda Borga. Līdz 20. jūnijam abonementu cenas būs no 25 līdz 41 latam (skolēniem, studentiem un pensionāriem no 16 līdz 27 latiem), bet no 20. jūnija tie kļūs vēl dārgāki. Šajā sezonā dārgākā abonementa cena bija 36 lati. Papildus jau minētajām izrādē Liepājas teātris nākamsezon abonentiem piedāvās R. Kūnija komēdiju Ģimenes lietas (režisors Rolands Augustins); L. Gundara drāmu Advents Silmačos Ģirta Ēcža režijā. Bet viena režisora Dž.Dž. Džilindžera iestudējuma nosaukums vēl netiek atklāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai radot plašu ažiotāžu izraisījušu apakšveļas kolekciju, vēlāk ieturot pauzi, ir iespējams gan pazust, gan atgriezties?

Par to pārdomās dalās zīmola Kūsiņš radītājas un īpašnieces Irbe Šmite un Dana Stuce.

Nupat septembrī abu dāmu uzņēmums (SIA Kūsiņš) nosvinējis divu gadu pastāvēšanu. Kūsiņš sākotnēji bija divu radošu personību joks bez jebkāda priekšstata par biznesa organizāciju. Tagad ir pieredze un arī iegūtas teorētiskas zināšanas.

Zīmola grafiskais dizains novērtēts arī Latvijas gada preču zīmes konkursā un 2016. gadā saņēmis ievērojamā grafikas dizainera un mākslinieka V. Celma speciālbalvu par latvju zīmju lietošanu. «Tas mūs arī paceļ spārnos,» saka Dana, «sajutāmies ārkārtīgi īpatni, esot blakus magnātiem, starp visiem tiem lielajiem uzņēmumiem, kas balvas ceremonijā bija klāt.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nokia 8 fotokamera piedāvā retu iespēju fotografēt vienlaikus uz abām pusēm un savienot bildes vienā attēlā

Vasarā iepazīstinājuši ar trīs viduvējiem viedtālruņiem, savulaik varenā zīmola Nokia jaunie saimnieki HMD Global no Ķīnas rudens pusē parādīja pasaulei arī savu nu jau pērnā gada flagmani Nokia 8. Par vasaras «metienu» galvenokārt runāja pievilcīgās cenas un solīto ātro Android operētājsistēmas atjauninājumu dēļ, bet «astotnieku» jau apvija triecienmodelim raksturīgā noslēpumainība un solījumi pārsteigt ar kaut ko interesantāku, piemēram, duālo kameru un īpašu fotografēšanas režīmu.

2017. gada nogalē tālrunis beidzot sasniedza arī mūsu veikalus un ar Nokia oficiālā izplatītāja Evelatus gādību nonāca līdz DB. Lūkosim noskaidrot, vai reiz Latvijā tik iecienītā «nokija» šobrīd spēj spēkoties ar šā brīža tirgus līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Logitech izstrādājusi jaunu tehnoloģiju Darkfield Laser Tracking, kas ļauj peli, izmantot uz caurspīdīga stikla, kā arī uz pulētām virsmām

Pagaidām šī tehnoloģija ir ieviesta divās pelēs Logitech Performance Mouse MX un Logitech Anywhere Mouse MX.

Parastā lāzera sekošanas tehnoloģija paļaujas uz peles sensora spēju uztvert virsmas struktūras detaļas. Jo virsma ir nevienmērīgāka, jo sensoram ir vieglāk noteikt orientierus, ko var izmantot precīzai kustību mērīšanai. Tā kā pulētas virsmas, piemēram, stikls, gandrīz vienmēr ir plakanas, tām nav pietiekami daudz detaļu, kas nepieciešamas parastās lāzera peles uztveršanas sensoram.

Lai sekotu uz stikla (vismaz 4 mm bieza), tehnoloģija Logitech Darkfield izmanto tumšo lauku mikroskopiju, lai uz šādām virsmām uztvertu mikroskopiskas daļiņas un mikroskrāpējumus, nevis sekotu virsmai. Līdzīgi kā mūsu acis redz skaidras nakts debesis, arī peles sensors redz tīros stikla apgabalus kā melnu pamatni ar spilgtiem punktiņiem — putekļiem. Sensors interpretē šo punktiņu kustību, lai sekotu tam, kur tieši ir novietota pele.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno iPhone XS Max vizuāli atšķirīgu no pagājušā gada modeļa padara vien lielākais ekrāns, kāds jebkad bijis Apple telefonos

Jauns rudens un jauns iekosto ābolu ražas metiens – šis tas šajā pasaulē ir tikpat nesatricināms kā fizikas likumi. Jau astoto gadu pēc kārtas lapkritis ierodas reizē ar kārtējo Apple iPhone viedtelefonu un šoreiz pat ar veseliem trim – XS, XS Max un XR. Un, kā ierasts, tirdzniecības uzsākšanas dienā cilvēki turpina «šturmēt» veikalus, lai vieni no pirmajiem iegūtu kāroto «aifonu». Tāda aina 28. septembra rītā bija vērojama arī iPhone XS atklāšanas pasākumā Euronics veikalā, no kurienes atceļoja arī DB piešķirtais XS Max testa modelis. Tomēr šogad Apple fanu entuziasms ir grūtāk saprotams, jo tālruņos ievērības cienīgu izmaiņu ir pavisam maz un tās pilnīgi noteikti nav unikālas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaisti trauki nav jātur skapī īpašām reizēm, bet gan jālieto ikdienā, lai krāšņa būtu katra diena, uzskata Katrīna Kalniņa, Katrīnas keramikas dizainere.

«Kopš sevi atceros, man vienmēr ir bijis svarīgi, lai viss ir estētiski, – skaists galda klājums, mājas iekārtojums,» saka Katrīna. Tāpēc viņa nonāca Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā (RDMV), tobrīd vēl īsti nezinot, kas būs tas, ar ko nodarbosies, bet viņai bija vēlme radīt. Katrīna izvēlējās keramiku, bet tā bija visai pēkšņa ideja, jo bērnībā māls un veidošana patiesi nepatika. «Trešajā kursā, kad sākās darbs ar porcelānu, es sapratu – tas ir mans! Mani piesaista šī materiāla cimperlīgums un iespēja to savaldīt. No porcelāna var izveidot jebko – var uztaisīt jebkādu formu un izliet to porcelānā. Man patīk porcelāna smalkums. Neviens cits keramikas materiāls nav tik eleganti viegls,» raksturo Katrīna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamo četru gadu laikā informācijas tehnoloģiju (IT) nozare radīs 5.8 miljonus jaunu darbavietu, atsaucoties uz IDC veikto pētījumu, ziņo AFP.

IDC prognozē, ka IT nozare būs galvenais dzinulis, kas palīdzēs vairākām valstīm izkļūt no ekonomiskās lejupslīdes. Pētījums parāda, ka nākamo četru gadu laikā IT nozare radīs vairāk nekā 75 000 jaunu uzņēmumu un darba vietu skaitu pasaulē palielinās par 3% gadā.

«Inovāciju tehnoloģijām būs nozīmīga loma, lai veicinātu produktivitāti un nodrošinātu jaunu iekšzemes uzņēmumu un augsti kvalificētu darba vietu izveidi, kas stimulēs ekonomikas atveseļošanos un atbalstīs ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi,» norāda S. Balmers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija (LSSA), Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija (LKKA) nosūtījusi vēstuli tiesībsargam Jurim Jansonam, norādot uz valdības nevienlīdzīgo attieksmi pret nozari, kā arī nabadzības risku, kam ārkārtas lēmuma dēļ būs pakļautas nozarē strādājošās sievietes.

Asociācijas aicināja Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un veselības ministri Ilzi Viņķeli steidzamības kārtā sēsties pie sarunu galda ar nozari, tādā veidā izrādot cieņu un empātiju pret nozarē strādājošajiem un meklējot risinājumus nozares krīzei. Neskatoties uz nozarē lielo darbinieku skaitu, uz sarunu piekrita tikai veselības ministre, ar kuru neizveidojās dialogs.

Valdības lēmums ietekmē tūkstošiem nozarē strādājošo cilvēku, kas paliek bez iztikas līdzekļiem, kā arī tas mērķtiecīgi iedzen nozari atpakaļ ēnu ekonomikā, pret ko pašregulācijas ceļā asociācijas pēdējos gados bija iestājušas. “Tā ir nevienlīdzīga un netaisnīga attieksme pret nozari, salīdzinot ar citiem valdības pieņemtajiem ierobežojumiem. Nozarē strādā tūkstošiem sievietes no dažādiem reģioniem, tostarp daļa vientuļās mātes, kuras ilgstoši lēmuma dēļ paliek bez iztikas līdzekļiem un sociālā atbalsta, jo galvenokārt ir patentmaksātājas, kas nozīmē, ka varēs saņemt tikai 330 eiro dīkstāves pabalstā, savukārt uz bezdarbnieka pabalstu nemaz nevar pretendēt. Līdz ar to viņas ir pakļautas nabadzības riskam. Tie nav ierobežojumi, bet ir profesionālās darbības aizliegums. Mūsuprāt, ir skartas cilvēktiesības - liegta iespēja gūt ienākumus, lai izdzīvotu,” norāda Sabīne Ulberte, Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas prezidente.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rail Baltica Global Forum 2017 ietvaros šodien prezentētajā Rail Baltica Globālā projekta izmaksu un ieguvumu analīzē secināts, ka ieguvumi sabiedrībai no projekta būtiski pārsniedz projektam nepieciešamos investīciju un ekspluatācijas izdevumus, tāpēc projekts uzskatāms par finansiāli un ekonomiski pamatots, informē projekta pārstāvji.

EY (Ernst & Young Baltic) veiktais pētījums liecina, ka projekta kopējās plānotās izmaksas ir 5,8 miljardi eiro visās trīs valstīs. Igaunijā – 1,346 miljardi eiro (nacionālā līdzfinansējuma daļa ~268 miljoni eiro); Latvijā – 1,968 miljardi eiro (nacionālā līdzfinansējuma daļa ~393 miljoni eiro); Lietuvā – 2,473 miljardi eiro (nacionālā līdzfinansējuma daļa ~493 miljoni eiro).

Projekta izmērāmie sociāli ekonomiskie ieguvumi paredzami 16,2 miljardu eiro apmērā, tādējādi daudzkārt pārsniedz valstu finansiālo ieguldījumu apmēru.

Tiek paredzēts, ka projekts radīs IKP multiplicējošo efektu vēl papildu 2 miljardu eiro vērtībā. Projekts radīs arī būtisku, skaitliskā ziņā neizmērāmu, galvenokārt katalītiska rakstura, ieguvumu apjomu, piemēram, no vēl ciešākas Baltijas valstu uzņēmējdarbības integrācijas līdz pat plašākai piekļuvei reģionā sniegtajiem izklaides, kultūras un citiem pakalpojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gaismas pilij vēl par 5 miljoniem mazāk

Katrīna Iļjinska, Db, 14.10.2009

«Lēnāka būvniecība valstij ir neizdevīgāka un radīs zaudējumus,» norāda LNB būvnieku Nacionālās Būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lēnāka būvniecība valstij ir neizdevīgāka un radīs zaudējumus. Šāds samazinājums ir gandrīz divreiz mazāks, nekā plānots sākotnēji, līdz ar to var radīt valstij zaudējumus. ,» norāda LNB būvnieku Nacionālās Būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns.

«Lēnāka būvniecība valstij ir neizdevīgāka. To ir viegli izskaidrot: ir ražošanas izmaksas un plānotais kalendārais grafiks (racionāls resursa izlietojums, slodze) un ir būves pieskaitāmās izmaksas, tai skaitā laiks. Jo neracionālāks resursa izlietojums laikā, jo ilgtermiņā tas sanāk dārgāk,» norāda LNB ēkas būvnieku Nacionālās Būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns. Viņš gan piebilst, ka nezina, cik liels būs zaudējums, jo vēl nav skaidrs, kas būs turpmākajos gados.

Nākamā gada budžetā Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecībai atvēlēts tikai 21 miljons latu, lai gan iepriekš tika prognozēti 26 milj. Ls, bet līgumā ar būvniekiem - 38.5 milj. Ls, Db pastāstīja finanšu ministrs Einars Repše.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes ieviestās izmaiņas iedzīvotāju paradumos ne tikai sašaurina atsevišķas aktivitātes, bet arī rada jaunas iespējas un vajadzības darba tirgū, teikts Ekonomikas ministrijas sagatavotajās vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozēs, kas aptver nozaru nodarbinātības vajadzības profesiju un izglītības griezumā līdz 2040. gadam.

Prognozes izstrādātas, balstoties uz tautsaimniecības izaugsmes mērķa scenāriju un tam atbilstošām demogrāfijas prognozēm. Darba tirgus prognozēs ņemti vērā aktuālie globālās ekonomikas attīstības procesi, tai skaitā arī Covid-19 pandēmijas ietekme uz Latvijas ekonomiku un darba tirgu turpmākajos gados.

Sagaidāms, ka Covid-19 mazāk skartās nozares atgūsies ātrāk un būs galvenais ekonomikas dzinulis tuvākajos gados.

"Latvijas attīstības un labklājības izrāvienu varam panākt ar strauju preču un pakalpojuma attīstību, un te svarīgi priekšnosacījumi būs cilvēkresursu un darba vietu pieejamība, bezdarba un mazkvalificēto darbinieku īpatsvara samazināšana, inovācijas un pētniecības kapacitātes paaugstināšana, digitalizācijas risinājumu un produktivitātes veicināšana,” uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru