Tehnoloģijas

LIKTA aicina radošos entuziastus piedalīties sava logo izstrādē

Gunta Kursiša, 19.10.2012

Jaunākais izdevums

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) aicina radošo nozaru skolēnus, studentus un entuziastus piedalīties konkursā LIKTA logo izstrādei.

Jaunajam asociācijas logotipam jāatspoguļo LIKTA izstrādāto informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares prioritāšu hartu. Rakstiskajā apliecinājumā iezīmēti galvenie virzieni, kuros LIKTA grasās strādāt turpmākos piecus gadus.

Hartā noteiktās prioritātes ir informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā izglītoti un ar e-vides infrastruktūru aprīkoti iedzīvotāji, moderna e-pārvalde, uz informācijas un komunikācijas tehnoloģijām balstīta konkurētspējīga uzņēmējdarbības vide, aktīva labklājība un ērti pieejams kultūras mantojums. mērķiem. Pašlaik LIKTA hartai atbalstu izteikušas aptuveni 20 nevalstiskās organizācijas un darba devēju organizācijas, augstskolas, nozares uzņēmumi un valsts iestādes, norāda asociācijas pārstāvji.

Konkursā LIKTA aicina piedalīties grafiskā dizaina, multimediju mākslas un citu ar datortehnoloģiju un mākslas savstarpēju integrāciju saistīto nozaru skolēni, profesionālo, bakalaura un maģistra programmu studenti un citus ar nozari saistītos interesentus.

Logo izstrādes konkursa uzvarētājs balvā saņems mobilo tālruni Nokia Lumia 800, «varēs izmēģināt zināšanas praksē un papildināt CV ar vērtīgu pieredzi», norāda LIKTa pārstāvji.

Nolikums paredz, ka līdz šā gada 1. novembrim LIKTA jāiesniedz logo skice divos formātos – PDF/HPG un EPS. Tāpat jāiesniedz īss skices apraksts un informācija par autoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) ir vienojusies par sadarbību ar “Microsoft” 90 000 ASV dolāru apmērā, kas arī 2023. gadā ļauj turpināt izglītības un kvalifikācijas uzlabošanas programmu “Virtuālās prakses Baltijā”, informēja LIKTA prezidente profesore Signe Bāliņa.

Šī būs “Virtuālo prakšu Baltijā” programmas trešā kārta. LIKTA šo projektu īsteno kopā ar Latvijas Universitātes Inovāciju centru LUMIC un sadarbības partneriem Lietuvā un Igaunijā.

Pēc LIKTA prezidentes paustā, projektā visiem interesentiem Baltijā tiek piedāvāti bezmaksas kursi par aktuāliem digitālajiem rīkiem un programmām, kas palīdz vienkāršot un uzlabot darbu un ir pielietojamas ikdienā. Dziļākas intereses gadījumā šīs mācības var pavērt ceļu karjerai informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) jomā. Dalībnieki kursos iegūst praktiskas zināšanas, pēc tam piedalās virtuālajās praksēs, kur apgūtās prasmes izmēģina reālai darba videi identiskos apstākļos, apgūstot praktiskas iemaņas dažādās Baltijas organizācijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) biedru kopsapulcē 23.martā par LIKTA prezidenti vienbalsīgi ievēlēta prof. Signe Bāliņa, kura šo amatu pilda jau kopš 2009. gada.

LIKTA valde ievēlēta šādā sastāvā: Signe Bāliņa, Edmunds Beļskis, Ainārs Bemberis, Juris Binde, Jānis Bokta, Jānis Dambergs, Uldis Dzenis, Mārtiņš Gataviņš, Māra Jākobsone un Uldis Tatarčuks.

Kā IT klastera sekcijas deleģēts LIKTA valdes loceklis tika apstiprināts Jānis Čupriks un kā Asociēto biedru sekcijas deleģētā pārstāve – Elīna Rītiņa.

“Jau ilgstoši vadot LIKTA, mani galvenie mērķi ir veidot pozitīvu IKT nozares tēlu, uzlabot visas sabiedrības digitālo pratību, kā arī veicināt sadarbību starp LIKTA biedriem, IKT nozares uzņēmumiem, pētniekiem un publisko sektoru visos līmeņos. Šie ir priekšnoteikumi, lai Latvijā tiktu attīstīta digitālā sabiedrība, un nenoliedzami būtiska nozīme šajā procesā ir LIKTA kā nozares vadošajai asociācijai. Esmu pagodināta, ka man atkārtoti ir uzticēts atbildīgais LIKTA prezidentes amats, un apņemos kopā ar jaunievēlēto valdi turpināt darbu pie IKT nozares attīstības visas sabiedrības un Latvijas tautsaimniecības interesēs,” pēc ievēlēšanas teica Signe Bāliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LIKTA prezidente arī turpmākos divus gadus būs Signe Bāliņa

Sanita Igaune, 25.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidenti ievēlēta Signe Bāliņa. LIKTA prezidentes amatā S. Bāliņa ievēlēta trešo reizi un pienākumus pildīs līdz 2015.gadam.

Savukārt LIKTA valdē nākamos divus gadus darbosies S. Bāliņa, Jānis Bergs (FMS Group), Eva Butāne (RIX Technologies), Juris Gulbis (Lattelecom), Mikus Ozols (Telia Latvija), Uldis Semeiks (Datakom), Māra Jākobsone (LIKTA individuālā biedre) un Armands Magone (LIKTA individuālais biedrs).

Tādējādi LIKTA valdi vairs nepārstāv Ģirts Bērziņš, Juris Binde, Sandis Kolomenskis un Andrejs Vasiļjevs.

LIKTA izveidota 1998. gadā un aptver Latvijas IKT nozari − elektroniku, datoru aparatūru un programmatūru, telekomunikācijas un pakalpojumu sniedzējus. LIKTA mērķi ir veicināt informācijas sabiedrības izveidi un nozares attīstību Latvijā. LIKTA apvieno vairāk nekā 200 biedrus − nozares organizācijas, kā arī individuālos biedrus un asociācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Raksti

Platīna peles balvai šogad iesniegts rekordliels pieteikumu skaits

Gunta Kursiša, 31.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) balvai Platīna pele 2012 iesniegts rekordliels skaits pieteikumu - 51. Vislielākais pieteikumu skaits ir šogad jaunieviestajā nominācijā «Labākais E-skolotājs».

Nominācijā «Labākais E-skolotājs» pieteikti 29 skolotāji, e-prasmju pasniedzēji un citi pretendenti no Latvijas reģioniem, kas snieguši nozīmīgu ieguldījumu e-prasmju veicināšanā un e-vides lietotāju izglītošanā.

Daudz pieteikumu saņemts arī pārējās nominācijās: «E-pārvalde», «E-pakalpojumi» un «E-biznesa risinājumi un pakalpojumi uzņēmumiem», informē LIKTA pārstāvji.

Nominācijām «E-pārvalde» un «E-pakalpojumi» kopā iesniegti 12 projekti, savukārt nominācijai «E-biznesa risinājumi un pakalpojumi uzņēmumiem» saņemti desmit pieteikumi. Finālistus noteiks žurijas komisija šā gada 7. novembrī. Par finālistiem visās nominācijās ikviens varēs balsot vadošajā biznesa portālā www.db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Aicina pieteikties IKT gada balvai Platīna pele 2013

Lelde Petrāne, 16.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) izsludina pieteikšanos Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju balvai Platīna pele 2013. Balvas mērķis ir apzināt un cildināt pēdējo gadu laikā Latvijā radītos labākos e-pakalpojumus, e-biznesa risinājumus un inovācijas, kā arī informēt par tiem biznesa vidi un sabiedrību.

Otro gadu tiks sumināts arī uzvarētājs nominācijā Labākais E-skolotājs. Balvas tiks pasniegtas LIKTA gadskārtējā konferencē 5.decembrī.

«Veicinot IKT nozares attīstību un informācijas sabiedrības veidošanos Latvijā, mums ir svarīgi informēt ikvienu par tehnoloģiju radītajām iespējām un ieguvumiem, tādējādi paplašinot elektronisko pakalpojumu izplatību, kā arī vairot IT speciālistu un e-prasmju skolotāju prestižu. Platīna pele jau vairākus gadus cildina nozīmīgākos projektus un cilvēkus, kas devuši paliekošu labumu sabiedrībai un tautsaimniecībai,» stāsta Signe Bāliņa, Dr. oec., Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākās intrigas – vai arī turpmāk Bāliņa ieņems LIKTA prezidentes amatu, un vai valdē būs abu lielāko telekomunikāciju uzņēmumu vadītāji – Gulbis un Binde, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas asociācija (LIKTA) ir vadošā informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) asociācija Latvijā, kuras viedoklī ieklausās ne tikai IKT nozare, bet arī valdība un valsts augstākās amatpersonas. Šonedēļ, 24.martā ir gaidāmas LIKTA valdes vēlēšanas, kam šoreiz uzmanība tiek pievērsta daudz vairāk nekā iepriekš, galvenokārt, divu iemeslu dēļ. Pirmais aktuālais jautājums ir par asociācijas prezidentes vietu. Proti, vai to arī turpmāk ieņems pašreizējā LIKTA prezidente Signe Bāliņa. Viedokļi par to dalās, ir nozares cilvēki, kuri uzskata, ka nedienas un publiskā informācija par skolas.lv nedienām met ēnu pār S. Bāliņas reputāciju, bet daļa tam nepiekrīt un problēmas šajā jomā nesaskata. Vienlaikus aktuāls ir pieļāvums, ka informācija par konkrētiem projektiem, iespējams, ir izskanējusi medijos tieši šī iemesla dēļ, lai S. Bāliņa neieņemtu LIKTA prezidentes vietu, taču kā tas viss izvērsīsies – būs zināms otrdien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LIKTA: nesēju nodeva neatbilst reālajam datu nesēju izlietojumam darbu kopēšanai

Jānis Rancāns, 15.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrijas (KM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par datu nesēju atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas kārtību neveicina Latvijas informāciju komunikāciju tehnoloģiju (IKT) attīstību un kavē uzņēmēju konkurētspēju. Savukārt datu nesēju un iekārtu atlīdzības apjoms ir neproporcionāls reālajam materiālo nesēju izlietojumam darbu kopēšanai privātām vajadzībām.

To uzsver Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju asociācija (LIKTA). Asociācija norāda, ka KM noteikumu projektā norādītais datu nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzību apmērs ir nepamatots, nesamērīgs un negatīvi ietekmē Latvijas uzņēmēju konkurētspēju, nostādot Latvijas uzņēmējus neizdevīgāk situācijā pret citu Baltijas valstu komersantiem.

LIKTA aplēsusi, ka gadā iekasējamās nesēju nodevas apmērs pārsniegs pusmiljonu latu, kas esot trīs reizes vairāk par Autortiesību un komunicēšanas aģentūras/ Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) pērn iekasēti atlīdzību summu.

Ministru kabineta komitejā šodien tika atbalstīti KM izstrādātie grozījumi, kas paredz, ka autortiesību atlīdzība būs jāmaksā arī par USB atmiņām. Maijā Satversmes tiesa uzdeva valdībai papildināt sarakstu ar datu nesējiem un reproducēšanai izmantojamām iekārtām, par kurām maksājama autoratlīdzība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par LIKTA prezidenti ceturto reizi ievēlēta Signe Bāliņa

Dienas Bizness, 25.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) gadskārtējā kopsapulcē 24.martā noteiktas nākotnes prioritātes un ievēlēta jauna vadība turpmākajiem diviem gadiem – ceturto reizi par LIKTA prezidenti tika ievēlēta Signe Bāliņa, informē LIKTA pārstāvis Toms Kursītis.

LIKTA valdē turpinās darboties līdzšinējie valdes locekļi Eva Butāne, Juris Gulbis, Mikus Ozols, Uldis Semeiks, Māra Jākobsone, Armands Magone, kā arī no jauna ievēlēti valdes locekļi Juris Binde, Uldis Dzenis, Mārtiņš Gataviņš, Toms Meisītis (asociēto biedru sekcijas izvirzīts pārstāvis) un Elmārs Gengers (Latvijas IT Klastera izvirzīts pārstāvis).

LIKTA kopsapulcē tika prezentēts un apstiprināts LIKTA valdes ziņojums par paveikto, kā arī noteiktas piecas galvenās prioritātes turpmākajam asociācijas darbam: IKT izglītības un e-prasmju attīstība, starptautiskā sadarbība, iesaiste jaunā perioda ES fondu aktivitāšu plānošanā un labās prakses vadlīnijas projektu pārvaldībā, kā arī aktivitātes sabiedrisko attiecību jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LIKTA aicina noņemt žņaugu datu nesēju atlīdzības maksāšanas jomā

Sanita Igaune, 18.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepilnības likumdošanā un kopējā datu nesēju un iekārtu atlīdzības sistēmā Latvijā kavē ne tikai dažādu nozaru, tai skaitā IKT attīstību, bet arī uzņēmēju kopējo konkurētspēju valstī. Lai gan 18. aprīlī, Saeimas plenārsēdē trešajā lasījumā tika pieņemti grozījumi Autortiesību likumā, tomēr izmaiņas neattiecas uz datu nesēju nodevas iekasēšanu, norāda Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA).

LIKTA aicina pārskatīt datu nesēju un iekārtu atlīdzības sistēmu kopumā, izvērtējot iespēju atcelt nesēju nodevas vispār, un meklēt jaunus, alternatīvus veidus, kā nodrošināt autoriem iespēju saņemt atlīdzību par savu darbu izmantošanu. Viens no iespējamiem risinājumiem ir tiesību īpašnieku kompensācijas mehānisms no valsts budžeta līdzekļiem (Spānijas piemērs). Šis risinājums, pēc LIKTA novērojumiem, arī atbilst Kultūras ministrijas pētījuma rezultātiem. Proti, kopēšanas nodarītais kaitējums ir minimāls, jo vairums cilvēku neveic kopēšanu, tādējādi kopiju izgatavošanas sasaiste ar datoru tirdzniecību ir mākslīga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju (LIKTA) turpinās vadīt Signe Bāliņa, kura gadskārtējā kopsapulcē atkārtoti ievēlēja par asociācijas prezidenti, informē LIKTA.

Vadību LIKTA ievēl uz diviem gadiem. Valdē turpinās darboties līdzšinējie valdes locekļi Juris Binde, Eva Butāne, Uldis Dzenis, Mārtiņš Gataviņš, Elmārs Gengers, Juris Gulbis, Māra Jākobsone, Armands Magone, Toms Meisītis, Mikus Ozols, kā arī Renāte Strazdiņa, kas LIKTA valdē ievēlēta pirmo reizi.

LIKTA kopsapulcē tika prezentēts un apstiprināts LIKTA valdes ziņojums par paveikto, kā arī noteiktas prioritātes turpmākajam asociācijas darbam. Biedru sapulce vienojās, ka viena no galvenajām prioritātēm būs datos balstītas sabiedrības un valsts attīstība, veicinot digitālo datu pieejamību un izmantošanu un datos balstītas sabiedrības iesaisti publiskās pārvaldības procesos, sekmējot datos un tehnoloģijās balstītu inovāciju attīstību un to komercializāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā IKT nozares apgrozījums pieaudzis līdz 1,5 miljardiem Ls

Gunta Kursiša, 28.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas informāciju un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares apgrozījums 2011. gadā veidoja 1,5 miljardus Ls, kas ir par 146 miljoniem Ls vairāk nekā iepriekšējā gadā, citējot Centrālās statistikas pārvaldes datus, ziņo Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) pārstāvji.

IKT nozares uzņēmumu pievienotā vērtība augusi no 402 miljoniem latu 2010. gadā uz 419 miljoniem 2011. gadā, un veido 3,3% no valsts kopējā IKP.

IKT tirgū ienāk aizvien vairāk jauni dalībnieki - 2011. gadā darbu uzsākuši vairāk nekā 200 IKT nozares uzņēmumi. Jaunpienācēji pārsvarā darbojas datorprogrammēšanas, konsultēšanas un ar to saistītajās darbības jomās, informē LIKTA pārstāvji.

«Pieaugošais pieprasījums pēc IKT pakalpojumiem veicina jaunu spēlētāju ienākšanu tirgū, nodrošina darbavietas augsta līmeņa IT speciālistiem un liecina ne tikai par nozares izaugsmi, bet informācijas sabiedrības attīstību Latvijā,» gandarījumu par IKT nozares apgrozījuma kāpumu pauž LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī šogad portālā db.lv katram lasītājam gandrīz divas nedēļas bija iespēja izteikt savu vērtējumu nominētajiem projektiem un izvēlēties savas Platīna peles 2012. Jāatzīst, ka cīņa starp atsevišķiem projektiem bija visai saspringta, savukārt jaunajā nominācijā Labākais e-skolotājs ir izteikts balsojuma līderis.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas gadskārtējā konferencē Elektroniskā identitāte – iespēju brīvība nule kā pasniegtas balvas Platīna peles laureātiem.

Labākais E-pārvaldes projekts: Universāla darbavieta, kas vairākas pašvaldības sistēmas apvienojis vienotā darba virsmā (pasūtītājs Rīgas pašvaldība, izstrādātājs: ZZ Dats). Šajā nominācijā starp pirmo un otro vietu bija tikai trīs balsu atšķirība, otrajā vietā atstājot projektu Elektronisko iepirkumu sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pasniegtas Platīna pele 2013 balvas

Sanita Igaune, 06.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nominācijā «e-pakalpojumi» IKT balvu Platīna pele 2013 no Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) saņēma datu vizualizācijas aplikācija Infogr.am, kuras izstrādātājs ir Infogram.

Nominācijā «E-biznesa risinājumi un inovācijas» IKT balvu saņēma Jelgavas pilsētas skolēnu un iedzīvotāju personalizēta bezkontaktu karte, ko pasūtīja Jelgavas autobusu parks, bet galvenais izstrādātājs bija SEB banka. Savukārt nominācijā «Labākais e-skolotājs» balvu saņēma Laura Katkeviča, Liepājas Raiņa 6.vidusskolas angļu valodas skolotāja, kreatīvās angļu valodas skolotāja, un Roberts Rožkalns, direktora vietnieks izglītības jomā (multimediju speciālists), kreatīvās angļu valodas skolotājs, informātikas skolotājs.

Kopumā IKT balvas Platīna pele 2013 žūrija bija izraudzījusies deviņus pretendentus, no kuriem trīs tika apbalvoti. Paralēli vadošajā biznesa portālā www.db.lv līdz trešdienai norisinājās balsošana par LIKTA žūrijas izraudzītajiem deviņiem pretendentiem, lai izraudzītos trīs sabiedrības simpātiju specbalvas. Tās LIKTA konferencē pasniedza Dienas Biznesa galvenais redaktors Gatis Madžiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Huawei karstais kartupelis Eiropas šķīvī

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 18.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībā (ES) viens no svarīgākajiem jautājumiem saistībā ar 5G tīkla izbūvi ir saistīts ar to, vai ļaut tajā piedalīties Ķīnas uzņēmumam Huawei.

Lai gan tā tehnoloģijas ir lētākas nekā tā sāncenšiem Eiropā – Ericsson un Nokia – , tomēr bažas rada tas, vai Huawei savas tehnoloģijas, būvējot 5G tīklu, neizmantos spiegošanai. Šā iemesla dēļ Huawei liegts piedalīties 5G infrastruktūras izbūvē tādās valstīs kā ASV, Austrālija, Jaunzēlande un Japāna. Tikmēr ES dalībvalstis, neraugoties uz ASV spiedienu, negatavojas izslēgt Huawei no dalības publiskajos iepirkumos par 5G tīkla izbūvi. Tomēr Eiropas Komisijas drošības komisārs Džulians Kings ir paziņojis, ka drošībai ir jābūt pirmajā vietā un cena nedrīkst dominēt.

Jāatgādina, ka visām dalībvalstīm līdz jūnija beigām bija jāveic ar 5G saistīto kiberrisku izvērtējums, kas rezultēsies plašā ES kopējā risku izvērtējumā, kas nāks klajā 1.oktobrī. Balstoties uz to, dalībvalstīm līdz gada beigām būs jāīsteno pasākumi risku novēršanai. Pašlaik kopējā ES nostāja ir tāda, ka no publiskajiem iepirkumiem netiks izslēgts neviens uzņēmums, taču tā tehnoloģijām būs jāatbilst noteiktiem kritērijiem, piemēram, jābūt sertificētām ES. Tikmēr Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) savu biedru rindās uzņēmusi SIA Huawei Technologies Latvia.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tehnoloģiju eksperts: var runāt nevis par Latvijas Nokia, bet gan Latvijas Angry Birds

Nozare.lv, 13.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izpratne mainās un tagad jautājuma «Kur ir Latvijas Nokia?» vietā var uzdot jautājumu «Kur ir Latvijas Angry Birds?», šodien Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) diskusijā par IKT nozares prioritāšu hartu norādīja tehnoloģiju pārzinātājs, Swedbank valdes loceklis Ģirts Bērziņš.

Pēc viņa skaidrotā, agrāk bija izpratne, ka nepieciešama rūpnīca, taču tagad tā mainījusies. Spēli Angry Birds viņš raksturoja kā spožu ideju, spožu intuitīvu risinājumu, kura lietošanai cilvēki nav ilgstoši jāapmāca, un, piemēram, bērni ātri saprot, kā to spēlēt.

Bērziņš arī norādīja, ka elektroniskās iespējas strādā, ja risinājumi ir savstarpēji integrēti un ja tie ir intuitīvi. Viņš pauda neizpratni, kāpēc cilvēkam jāpārvieto informācija no vienas sistēmas uz otru. «E-pārvalde valstī darbosies, kad iedzīvotājiem pazudīs termins «izziņa»,» teica Bērziņš. Viņš mudināja apzināt situācijas, kurās šāda veida dokumenti vispār ir nepieciešami.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Daži ļausies i-spēlēm, bet maksās visi lietotāji?

Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente, Dr. oec, 06.11.2013

Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Steiga vienmēr rada risku – jo īpaši likumdošanā. Tāpēc informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozare ir neizpratnē, kāpēc Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirms valsts budžeta pieņemšanas nespēja līdz galam ieklausīties sociālo partneru un informācijas tehnoloģiju ekspertu argumentētajos protestos un atlikt malā Elektronisko sakaru likuma grozījumus, kuru jūtamākais un tūlītējais rezultāts var būt nopietns starptautisks kaitējums Latvijas reputācijai.

Neapstrīdami morālie, tiesiskie un fiskālie apsvērumi prasa valstij ierobežot azartspēļu izplatību internetā, tomēr sasteigta rīcība, paredzot elektronisko sakaru komersantam pienākumu ierobežot piekļuvi Latvijā nelicencētu interaktīvo azartspēļu organizētāju interneta mājaslapām, var beigties ar skandālu – gan ārvalstīs, gan mūsu sabiedrībā šāda rīcība tiktu novērtēta kā interneta cenzūra.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) apzinās riskus, ko rada likuma kontrolei nepakļauts azartspēļu bizness. Mēs atbalstām Saeimas deputātu, valdības, kā arī Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas vēlmi sakārtot šo sfēru, lai Latvijā nelicencēti un budžetam nodokļus nemaksājoši uzņēmēji nevarētu piedāvāt valsts iedzīvotājiem iesaistīties to organizētās azartspēlēs. Tieši tāpēc LIKTA uzskata par nepieciešamu atgādināt savus argumentus, kādas problēmas un riskus radītu sasteigti centieni ierobežot piekļuvi tiešsaistes spēļu vietnēm. Mēs vēlamies, lai efektīvi tiktu sasniegts sabiedrībai un valstij vajadzīgais rezultāts, nevis radītas jaunas problēmas. Tāpēc nozarei ir prieks kaut vai par to, ka likumdevēji risinājumam izvēlējās mazāko ļaunumu, kam nozare var ar zināmiem nosacījumiem piekrist, nevis sākotnējā iecere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LIKTA: Pārmērīga komunikāciju tirgus regulācija bremzē attīstību

Gunta Kursiša, 03.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārmērīgs komunikāciju tirgus regulācijas slogs gan Eiropas Savienības (ES), gan dalībvalstu līmenī bremzē tehnoloģiju modernizāciju. Patlaban šie šķēršļi tirgus attīstībai Latvijā ir apzināti, un tie būtu jānovērš, pauž Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) pārstāvji.

LIKTA prezidente Signe Bāliņa tikās ar Eiropas Komisijas viceprezidenti un Digitālās programmas Eiropai komisāri Nelliju Krūsu (Neelie Kroes) un pārrunāja ES informācijas sabiedrības un digitālā vienotā tirgus veidošanas aktivitātes. Sarunā EK pārstāvniecībā Latvijā piedalījās arī LIKTA viceprezidente Māra Jākobsone, LIKTA valdes loceklis Juris Gulbis, kā arī EK CNECT ģenerāldirektorāta pārstāvis Pīrss O'Donahjū (Pearse O'Donohue).

EK priekšlikumos direktīvu grozījumiem ir atbalstāmi jautājumi, piemēram, priekšlikumi harmonizētai radiofrekvenču spektra izmantošanai, bet ir jautājumi, kas nav skaidri, norāda LIKTA. Tādēļ būtu jāvērtē riski īstermiņa operatoru izmaksu palielinājumam un regulēšanas sloga potenciālajam pieaugumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Var pieteikties IKT gada balvai Platīna pele 2014

Dienas Bizness, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) izsludina pieteikšanos Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) balvai Platīna pele 2014, inform'we LIKTA pārstāvis Toms Kursītis.

Latvijas IKT 2014. gada balvai kategorijās Risinājumi pārvaldei un Risinājumi biznesam var pieteikt projektus, kas nodrošina valsts pārvaldes institūciju, publiskā sektora vai biznesa pilnīgu vai daļēju pakalpojumu sniegšanu elektroniski. Tā kā cilvēki ikdienā aizvien vairāk izmanto mobilās ierīces un mobilās lietojumprogrammas, tāpēc šogad sadarbībā ar kategorijas partneri SIA Latvijas Mobilais Telefons pirmo reizi Platīna pele tiks pasniegta jaunā kategorijā - Mobilās lietotnes. Ekspertu žūrija, izvērtējot iesniegtos projektus, pievērsīs uzmanību projekta sociālajai ietekmei (uz cik plašu sabiedrību vērsti), uz to, ko iegūst lietotāji un ieviesēji, uz projekta saturu un unikalitāti, kā arī izstrādātā risinājuma drošības līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Vērtēs, vai uzņēmumu IT sistēmas gatavas pārejai uz eiro

Gunta Kursiša, 11.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) uzsākusi uzņēmēju aptauju, lai noskaidrotu privātā sektora gatavību informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu pielāgošanai darbam ar eiro.

«Šobrīd daudzos Latvijas lielākajos uzņēmumos jau ilgāku laiku norit aktīvs darbs pie IT sistēmu modifikācijām, taču mazāk ir pieejama informācija par situāciju vidējās un mazajās kompānijās, no kurām, iespējams, daudzas tehnisko pāreju ir atstājušas uz pēdējo brīdi. Tas var radīt zināmas problēmas ne tikai pašiem uzņēmumiem, bet arī to klientiem un sadarbības partneriem,» pētījuma nepieciešamību skaidro LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

Tādējādi ikviens uzņēmums, kas ikdienā izmanto IT sistēmas, tiek aicināts piedalīties un izteikt savu viedokli aptaujā «Vai Tava uzņēmuma IT sistēma ir gatava eiro?», kas noritēs divas nedēļas, norāda LIKTA pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IKT nozarei ierēdņi vēlas par 47 milj. eiro samazināt finansējumu, taču šīs jomas pārstāvji uzskata, ka tādējādi e-pārvaldes attīstībā iebrauksim grāvī un zaudēsim konkurētspēju ar igauņiem.

Finanšu ministrija (FM) piedāvā Eiropas Savienības (ES) fondu 2014. – 2020. gada plānošanas periodā par 43 milj. eiro samazināt finansējumu e-pakalpojumu attīstībai, bet IT sistēmu attīstībai novirzīt par 4,5 milj. eiro mazāk, nekā iepriekš plānots. Pret šādu ieceri iebilst IT nozares asociācijas – Latvijas Informācijas un Komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) un Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA), jo tas nesaskan ar valsts plāniem ceļā uz e-pārvaldes ieviešanu. LATA un LIKTA apvieno lielākos IT uzņēmumus Latvijā.

Mazāk nekā Igaunijā

Ņemot vērā to, kāda apjoma ieguldījumi IKT, tāpat pētniecībā un attīstībā tiek veikti citās Eiropas valstīs, nav saprotama Latvijas valdības vēlme būtiski samazināt ES fondu ieguldījumus informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pieejamībā, e-pārvaldē un pakalpojumos, DB uzsver LIKTA prezidente Signe Bāliņa. Igaunijas valdība, piemēram, IKT pavisam plāno ieguldīt ap 233 milj. eiro. Mūsu valstī sākotnēji bija paredzēti 216 milj., bet tagad tiek piedāvāts finansējumu samazināt, skaidroja S. Bāliņa. Pēc LIKTA rīcībā esošās informācijas, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs samazinājumam 47 milj. eiro apmērā nav piekritis un piedāvājis 24 milj. eiro novirzīt e-pārvaldei no citiem mērķiem plānotiem fondiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Drošības dēļ aicina noraidīt Saeimas piedāvāto interneta vēlēšanu koncepciju

Sanita Igaune, 28.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drošības apsvērumu dēļ aicina noraidīt Satiksmes ministrijas piedāvāto interneta vēlēšanu koncepciju. Uz šādu soli vēstulē augstākās valsts amatpersonas aicina gan Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA), gan Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA).

Pirms kāda laika premjers bija izteicies, ka paudīs atbalstu interneta vēlēšanu projektam tādā gadījumā, ja procesu atbalstīs vismaz viena nozares profesionālā asociācija. Jāatgādina, ka iepriekš ir bijuši nozares jautājumi, kuros LATA un LIKTA nevarēja vienoties kopīgā dejā, taču šobrīd asociāciju pozīcijas ir vienotas. Interesanti, ka LIKTA biedru vidū ir arī Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), kas savukārt aktīvi iestājas par interneta vēlēšanu projektu. LIKTA neslēpj, ka drošības aspektu analīzei ir jābūt pirms koncepciju izstrādes, riskiem ir jābūt publiski apspriestiem, tostarp ar akadēmisko vidi, neizslēdzot pat hakerus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Valdības rīcība veicinās Latvijas un IKT nozares konkurētspējas kritumu

Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente, Dr. Oec, 24.04.2014

Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente, Dr. Oec

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgtspējīga tautsaimniecības attīstība mūsdienās nav iedomājama bez mērķtiecīgām investīcijām modernajās tehnoloģijās un augstas pievienotās vērtības risinājumos, kas ir īpaši būtiski Latvijas starptautiskās konkurētspējas paaugstināšanas kontekstā. Tas nozīmē, ka valdībai būtu jārada tādi priekšnosacījumi, kas sekmētu straujāku informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) jomas izaugsmi. Diemžēl pēdējā laika notikumi liecina par pretējo.

Pirmkārt, Finanšu ministrija jau atkārtoti nepilna pusgada laikā samazina ES fondu investīciju apjomu prioritārajam virzienam «IKT pieejamība, e-pārvalde un pakalpojumi». Tādējādi rodas pamatots jautājums – vai varam atļauties ietaupīt tagad un pēc tam maksāt desmitkārtīgi, strādājot ar novecojušām tehnoloģijām, nespējot pilnvērtīgi iekļauties pārrobežu sadarbības ķēdēs un e-biznesa apritē? Igaunija, piemēram, nākamā plānošanas perioda laikā plāno divas reizes lielākas IKT investīcijas uz vienu iedzīvotāju, nekā Latvija.

Otrkārt, nav izprotama valdības iniciatīva uzlikt par pienākumu elektronisko sakaru komersantiem ierobežot piekļuvi Latvijā nelicencētu interaktīvo azartspēļu organizētāju interneta mājaslapām, kas radīs ievērojamas izmaksas IKT uzņēmumiem, rezultātā sadārdzinot e-pakalpojumus galapatērētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LIKTA konferencē diskutēs par e-risinājumu izmantošanu sadzīvē un biznesā

Gunta Kursiša, 27.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (LIKTA) 14. gadskārtējā konferencē, kas norisināsies 30. novembrī, diskutēs par e-risinājumu izmantošanu ērtākai ikdienai un biznesa konkurētspējai.

LIKTA konferences tēma šogad ir «Elektroniskā identitāte – iespēju brīvība». «Konferences ietvaros tiks aplūkoti gan labās prakses piemēri un jau esošie risinājumi šajā jomā, gan diskutēts par izaicinājumiem un nākotnes vīzijām. Viens no konferences mērķiem ir šogad izstrādātās IKT nozares prioritāšu Hartas sadaļas «Aprīkots e-pilsonis» aktivitāšu plāna izveide, kas noteiktu konkrētus veicamos darbus, lai visā Latvijas teritorijā ieviestu un attīstītu katra iedzīvotāja e-identitāti, (eID karte ar e-parakstu, e-pasta adrese), kā arī nodrošinātu plašāku pieejamību digitālajām iekārtām,» stāsta konferences organizatori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Parakstīs IKT prioritāšu hartu

Jānis Rancāns, 30.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas asociācija (LIKTA) un Ekonomikas ministrija (EM) šā gada 30. jūlijā parakstīs Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) prioritāšu hartu.

LIKTA izstrādātā IKT nozares prioritāšu harta ir rakstisks apliecinājums, kas ietver asociācijas apņemšanos palīdzēt sabiedrībai būt inovatīvai, tehnoloģiski izglītotai un attīstītai un ietver būtiskākos virzienus, kuros strādāt turpmākos piecus gadus, veicinot IKT izmantošanu valsts un privātajā sektorā.

LIKTA un Ekonomikas ministrijas tikšanās notiks, lai vienotos par sadarbību un pārrunātu IKT lomu Latvijas tautsaimniecības un konkurētspējas veicināšanā. Tās laikā LIKTA un Ekonomikas ministrija parakstīs IKT nozares prioritāšu hartu un diskutēs, kā izmantot IKT, lai sekmētu Latvijas uzņēmēju konkurētspēju, attīstītu inovatīvu uzņēmējdarbības vidi un veidotu efektīvu valsts pārvaldi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālie un sadarbības partneri, uzņēmumi un nozaru organizācijas parakstījušas memorandu, apņemoties veidot Latvijā efektīvu un ilgtspējīgu publisko iepirkumu sistēmu, kas nodrošina godīgas konkurences apstākļus un taisnīgas iespējas ikvienam komersantam.

Memorandu kopumā parakstīja 16 organizācijas un uzņēmumi: Latvijas darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), Latvijas būvuzņēmēju partnerība, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA), Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA), “Autopārvadātāju asociācija “Latvijas auto”, Latvijas Autoinženieru asociācija (LAIA), Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācija (LRGA), Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA), Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija (LZRA), Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF), Drošības Nozares Kompāniju Asociācija (DNKA), SIA “Golin Riga”, AS „Latvijas valsts meži” un AS BAO.

Komentāri

Pievienot komentāru