Aizputes vīna darītava - atpazīstama kā rupjmaize un balzams 

Mārtiņa Santa Aizputes vīna darītava gandrīz desmit gadu laikā ieguvusi atpazīstamību visā Latvijā

Ilze Šķietniece, speciāli DB, 2019. gada 10. jūlijs plkst. 13:47

Tomēr viņš aizvien neplāno iekarot lielveikalu plauktus, bet rimti sagaida ciemiņus savā pagrabiņā.

Ļaujas eksperimentiem

Karstajā vasaras dienā Mārtiņa vīna darītava, kas atrodas Aizputes pilsmuižas pagrabā, vienā ēkā ar vietējo muzeju, sniedz veldzējumu. Gan tāpēc, ka te ir patīkami vēsi, gan tāpēc, ka saimnieks uzcienā ar vieglu rabarberu dzirkstošo vīnu. Vēlāk viņš piedāvā degustēt vēl vairākus savus ražojumus. Ķecerīgi glāzē lej aizvien skābākus un skābākus vīnus, bet pretī saņem atbildi, ka katrs nākamais ir aizvien labāks. «Cilvēkiem ļoti atšķiras gaumes un garšas izjūtas,» Mārtiņš secinājis vīna pagrabā organizēto degustāciju laikā. «Visiem neizpatiksi, tāpēc galvenais ir savu darbu darīt pēc iespējas kvalitatīvāk, nepieļaut rupjas kļūdas.»

Aveņu, rabarberu, upeņu, pīlādžu vīns – tie ir tikai daži no veidiem, kas top Aizputes vīna darītavā. Mārtiņam patīk ļauties eksperimentiem un ik pa laikam piedāvājumu pamainīt. Viņš neturas pie stingriem, paša noteiktiem priekšrakstiem. «Man patīk pameklēt dažādas garšas, receptes, lai būtu gan tāds vīns, ko novērtēs tikai viens procents pircēju, jo skābes procents ir ļoti augsts, gan vīns, kuram ir rūgtums, gan arī tāds, kas garšo kā «zapte». Lai degustācijā katrs var piemeklēt savu favorītu.»

Garšu piedāvājums gan atkarīgs ne tikai no vēlmes izmēģināt ko jaunu, bet arī no augļu un ogu ražas konkrētajā gadā. «Likums nosaka, ka augļi un ogas mazajiem vīndariem ir jāaudzē pašiem, jāiegūst no saviem dārziem vai jālasa savvaļā,» skaidro uzņēmējs. «Brīvā dabā var lasīt mežābolus, ap Aizputi aug diezgan daudz ķiršu, melleņu. Kādreiz vairāk audzēju zemenes, tad taisīju vairāk zemeņu vīna.» Savukārt pagājušajā gadā viņš pamēģināja izgatavot vīnu no ķirbjiem ar cidoniju un medus piedevu.

Ikviens eksperiments prasa daudz laika – par rezultātu var spriest tikai aptuveni pēc gada. «Tāpēc arī vīna gatavošana ir process, ko ļoti lēni mācās. Vienā gadā vari izmēģināt vienu ideju,» norāda Mārtiņš. «Ne velti vecajā Eiropā vīndari ir dzimtās, jo no paaudzes paaudzē nodod dārzus, informāciju, prasmes, iestrādnes, mucas.»

Visu rakstu lasiet 10. jūlija laikraksta Dienas Bizness pielikumā Biznesa Plāns, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2019. gada 10. jūlijs plkst. 8:09

Atgriezies dzimtajā Aizputē, Edgars Balodis pirms trim gadiem izveidoja savu galdniecību SIA...

2019. gada 10. jūlijs plkst. 7:01

Agate Gūtmane un Karīna Gūtmane ir vienas no tām uzņēmējām, kam bērna...

2019. gada 19. jūnijs plkst. 12:44

Līdz pat 200 metru – tik daudz auklas nepieciešams, lai izgatavotu zīmola...

2019. gada 19. jūnijs plkst. 10:48

Kalnciema kvartāls, Ludzas novadpētniecības muzejs, Lubānas amatnieku centrs - tās ir tikai...

2019. gada 19. jūnijs plkst. 7:27

Bioloģisko dārzeņu, augļu un ogu pārstrādes uzņēmuma Keefa īpašnieki Cešeiko ģimene produkciju...

Nepalaid garām

Jaunlaicenē ražotās cementēto koka ēveļskaidu plātnes tiek realizētas ne tikai Eiropā, bet...

Asociācija LANĪDA turpina publicēt ikmēneša nekustamā īpašuma tirgus cenu indikatoru....

Jau 22.sezonu Saulkrastos strādā Velosipēdu muzejs, kas ļauj ielūkoties Latvijas velosipēdu ražošanas...

Aktīvā atpūta dabā ir jaunzēlandiešu filozofija un reliģija, ja gribat to izbaudīt...

Vivid Tech rada interaktīvas cenu zīmes, kas rāda ne tikai produkta cenu,...

Ar kokogļu ražošanu Rēzeknes uzņēmums Baibiņa nodarbojas jau vairāk nekā piecus gadus....

No šīs sadaļas
2019. gada 16. jūlijs plkst. 8:01

Biznesa portāls Db.lv bija liecinieks situācijai, kad kāda sieviete SIA «Ilgezeem» tirdzniecības...

2019. gada 15. jūlijs plkst. 8:58

SIA Print Art dibinātājas Jekaterina Romanova un Natalija Jermolajeva radījušas uzņēmumu ar...

2019. gada 10. jūlijs plkst. 13:58

Investējot vairāk nekā 800 000 eiro, olu un olu produktu ražošanas uzņēmums...

2019. gada 10. jūlijs plkst. 10:19

Investējot aptuveni 20 000 eiro, Latvijas bērnu mēbeļu ražošanas un pārdošanas uzņēmums...

2019. gada 10. jūlijs plkst. 8:09

Atgriezies dzimtajā Aizputē, Edgars Balodis pirms trim gadiem izveidoja savu galdniecību SIA...

2019. gada 10. jūlijs plkst. 6:40

92,81% AS Grindeks akciju nonākšana Liplat Holding īpašumā tūlītējas izmaiņas uzņēmuma darbībā...

2019. gada 09. jūlijs plkst. 13:37

Uzņēmums Gizzo ar Latvijā ražotiem, viegli transportējamiem griliem plāno iziet pasaulē....

2019. gada 08. jūlijs plkst. 9:09

Ieguldot gandrīz 10 miljonu eiro,uzņēmums LSEZ «Jensen Metal» SIA atklājis jaunu ražotni...

2019. gada 05. jūlijs plkst. 12:16

Vidzemes un Latgales graudu kooperatīvs LPKS VAKS ir saņēmis no Swedbank finansējumu...

2019. gada 05. jūlijs plkst. 9:10

Ar kokogļu ražošanu Rēzeknes uzņēmums Baibiņa nodarbojas jau vairāk nekā piecus gadus....