Atpūta

Ceļojuma pieredzes stāsts: Paviesoties dabas brīnumu «Disnejlendā»

Līva Melbārzde, 05.07.2019

Pārējās fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Foto: Līva Melbārzde

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

Pievienot komentāru

Aktīvā atpūta dabā ir jaunzēlandiešu filozofija un reliģija, ja gribat to izbaudīt visplašākajā spektrā viena ceļojuma laikā- brauciet uz Jaunzēlandi

Jaunzēlandes smilšu pludmales un līči atgādina Algarvi, kalnainie apvidi- Skotiju, ledāji un klintis – Alpus, vulkāni un geizeri- Islandi, bet Jaunzēlandes dienvidsalas fjordi- Norvēģiju un Zviedriju.

Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka otrā pasaules malā esošajās divās Jaunzēlandes salās ir apkopots viss, kas redzams, apceļojot visu Eiropas kontinentu. Taču Jaunzēlandē ir vēl daudz kas vairāk- mūža meži līdzinās Malaizijas džungļiem, dažām Jaunzēlandē augošām retām koku sugām radniecīgus var atrast Čīlē, ziemeļu salas piekrastes veģetācija ir tipiska Indonēzijai utt. Varētu teikt, ka Jaunzēlande ir dabas brīnumu «Disnejlenda». No divām lielām un ap 600 mazākām saliņām sastāvošo Jaunzēlandi ieskauj nekas cits kā ūdens un no tuvākā kontinenta – Austrālijas- to šķir trīs lidojuma stundas. Kopējais lidojums no mūsu platuma grādiem līdz Jaunzēlandei ir iespējams vairākkārt pārsēžoties un aizņem vairāk nekā 24 stundas. Taču dabas un aktīvās atpūtas mīļotājiem šī unikālā zeme noteikti ir redzēšanas vērta. Lai mazliet atvieglotu garās lidojuma stundas, ir vērts ieplānot dienu ilgu atpūtu pēc pirmā aptuveni 12 stundu ilgā pārlidojuma, piemēram, Singapūrā, jo no turienes līdz Jaunzēlandei būs jālido vēl ap 12 stundām, lai gan, skatoties uz kartes, attālums nemaz vairs nešķiet tik liels. Jūlijā Jaunzēlande mēdz pārsteigt ar sniega vētrām tās kalnainākajos apvidos, ap Ziemassvētkiem gatavojas zemenes, ķirši zied oktobrī, bet vīnogas tiek ievāktas martā. Taču atkarībā no ceļotāju prioritātēm, Jaunzēlande ir lielisks galamērķis cauru gadu.

Jaunzēlandē noteikti ir jāpagaršo tradicionālais maoru ēdiens- hangi, kas tiek gatavots zemē uz sakarsētiem akmeņiem un sastāv no vistas un cūkgaļas, ko papildina tādi dārzeņi kā kartupeļi un ķirbji. Jaunzēlande ir lieliska vieta, kur baudīt svaigas jūras veltes- klasika ir sulīgas austeres, kuras var baudīt arī ceptas, bet īpašs gardums ir tā sauktās zaļo lūpu gliemenes- tās ir milzīgas! Tā kā jaunzēlandieši ir «aptrakuši» ar kivi- tas ir ne tikai viņu nacionālais putns, bet arī savu valodu un sevi pašus viņi mēdz saukt par kivi, tad Jaunzēlandē ir noteikti jāpagaršo arī auglis- kivi. Tie ir lēti, ļoti saldi un sulīgi, ar patiešām plānu miziņu, ja salīdzina ar pie mums lielveikalā nopērkamajiem. Kā to var prognozēt, Jaunzēlandē ir patiešām ļoti garšīga jērgaļa, bet no desertiem obligāti jānomēģina pavlovas kūka, kas neticamā kārtā ir izgudrota tieši Jaunzēlandē, manukas medus, kas radies no Jaunzēlandē augošiem manukas kokiem un skaitās no visveselīgākajiem pasaulē, kā arī hokey pokey vaniļas saldējums ar karameļu garšu.

Runājot par suvenīriem, tradicionālas ir nefrīta, kaula un gliemežvāku maoru stila rotaslietas, ļoti siltie posuma vilnas cimdi, šalles un džemperi, dārgās, bet vērtīgās merīnvilnas izstrādājumi un, protams, vīns. 12 no 16 Jaunzēlandes reģioniem tiek audzētas vīnogas un vīns tur ir salīdzinoši lēts- bez problēmām var nopirkt visnotaļ baudāmu vīnu par 7 Jaunzēlandes dolāriem. No saldumiem izvēlieties vietējā ražojuma Whittaker’s šokolādi, Cookie time oriģinālos cepumus ar šokolādes gabaliņiem un ananasu konfektes šokolādē- Pineapple lumps. Jaunzēlandē arī noteikti atradīsies kas eko kosmētikas cienītājiem- produkti no jau minētā manukas medus vai Rotorua ārstnieciskajām dūņām.

Informācija:

Valoda: angļu

Vīza: Latvijas pilsoņiem nav nepieciešama, ja uzturās līdz 3 mēnešiem

Valūta: Jaunzēlandes dolārs (aptuveni 1,5 NZZ= 1 EUR)

Kad doties: decembris- februāris pīķa sezona, marts-maijs un septembris- novembris mazāk apmeklētāju, maijs- septembris ziemas sporta veida cienītājiem

Ko darīt: visa veida aktīvā atpūta un sporta veidi, pārgājieni kalnos un mežos, fjordi, pludmales, geizeri, ledāji, roņu un vaļu vērošanas iespējasKo pagaršot: jērgaļa, marmite mērce, austeres, vietējais siers, hokey-pokey saldējums, vietējais vīns