Jaunākais izdevums

Kalifornijas postošie savvaļas ugunsgrēki ir globālās sasilšanas sekas, atzinušas vietējās varasiestādes. Vērienīgs ugunsgrēks Dienvidkalifornijā jau nopostījis lielas platības un licis mājas pamest 1,5 tūkstošiem cilvēku.

Kalifornijas Vides aizsardzības aģentūras sagatavotajā ziņojumā secināts, pēdējo gadu postošie savvaļas ugunsgrēki ir klimata izmaiņu radītās sekas – ziemās sniegs nokūst ātrāk nekā agrāk, bet vasaras paliek karstākas un garākas, tādējādi novedot pie lielāka sausuma, kas veicinot ugunsgrēkus.

Pētījumā arī secināts, ka Kalifornijas piekrastes okeāna ūdeņos pēdējā pusgadsimta laikā palielinājies skābes līmenis, bet Sierra Nevada kalnu grēdā samazinoties skujkoku skaits. Kokus apdraud arī dažādu kukaiņu savairošanās, ko, savukārt, veicina siltāki laikapstākļi.

Pētījums izstrādāts, lai dokumentētu siltāka klimata ietekmi uz iedzīvotājiem, dzīvniekiem un apkārtējo vidi. Varasiestādes cer, ka tādējādi reģionālās pašvaldības varēs labāk sagatavoties karstākai nākotnei. Pētījumā atzīts, ka pēdējos gados Kalifornijā strādājošie uzņēmumi samazinājuši siltumnīcas gāžu izmešus, tomēr, neraugoties uz to, prognozējams, ka nākamajos gados reģiona iedzīvotājiem būs jāpierod pie garākiem sausuma periodiem un to veicinātiem apjomīgiem savvaļas ugunsgrēkiem.

Db.lv jau vēstīja, ka postošs ugunsgrēks sācies Kalifornijas dienvidos esošajā Klīvlendas Nacionālajā mežā un trešdienas pēcpusdienā izlauzies ārpus tā teritorijas. Stundas laikā tas bija paplašinājies jau līdz 300 akru (1 akrs ir apmēram 0,4 ha) teritorijai. Vēlāk platība sasniedza 500 akru, bet piektdien ugunsgrēks bija skāris jau 1100 akru lielu platību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV lielveikalu ķēde Walmart sūdz tiesā kompānijas Tesla enerģijas nodaļu, jo septiņos tās veikalos aizdegušies saules paneļi, ziņo BBC.

Walmart apgalvo, ka notikusi nolaidīga rīcība, uzstādot paneļus uz veikalu jumtiem.

Tiesai iesniegtajos dokumentos minēti vairāki ugunsgrēki laika posmā no 2012. līdz 2018. gadam Walmart īpašumos Ohaio, Merilendā un Kalifornijā.

Tesla šos apgalvojumus medijiem nav komentējusi.

Pirmais ugunsgrēks 2012. gadā izcēlies Walmart veikalā Longbīčā, Kalifornijā.

Citā gadījumā Ohaio štatā 2018. gada martā klienti evakuēti un veikals astoņas dienas bijis slēgts.

Walmart pieprasa Teslai noņemt saules paneļus no visiem veikaliem un atlīdzināt zaudējumus. Mazumtirgotājs sūdzas, ka Tesla nodarbinājusi personas, kurām nav bijis pat pamata zināšanu par saules paneļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Barclays saņem 487,9 miljonu dolāru sodu par enerģētikas cenu manipulēšanu

Žanete Hāka, 17.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālā enerģētikas regulēšanas komisija (FERC) piemērojusi rekordlielu 453 miljonu ASV dolāru sodu Barclays Bank un četriem tās brokeriem par manipulēšanu ar enerģētikas cenām, liecina komisijas paziņojums.

Sods piemērots par to, ka banka manipulējusi ar elektrības cenām Kalifornijā un citos Rietumu tirgos laika periodā no 2006. gada novembra līdz 2008. gada decembrim. Tāpat bankai jāatmaksā 34,9 miljoni dolāri kopā ar procentiem zemu ienākumu mājsaimniecību palīdzības programmām Arizonā, Kalifornijā, Oregonā un Vašingtonā.

FERC uzsver, ka Barclays un brokeri veica darījumus ar fiksētas cenas produktiem, bieži vien ar zaudējumiem, ar nodomu virzīt indeksus, lai banka iegūtu peļņu citos darījumos.

Bankai piemērotais sods ir 435 miljoni dolāru, vienam brokerim piemērots 15 miljonu dolāru sods, bet pārējiem trim – viens miljons dolāru katram.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Kalifornijas štatā 2023.gada 1.janvārī stāsies spēkā aizliegums tirgot un ražot kažokādas un preces no kažokādām.

Kalifornija ir pirmais ASV štats, kas pieņēmis šādu aizliegumu.

Kalifornijas gubernators Gevins Ņūsoms parakstīja likumprojektu 12.oktobrī. Jaunais likums arī aizliedz dzīvnieku izmantošanu cirkos. Izņēmumi ir kaķi, suņi un zirgi. Uz rodeo šoviem šis aizliegums neattieksies.

Kalifornijā arī turpmāk būs atļauts valkāt kažokādas, tikai tās vairs nebūs iespējams iegādāties štata teritorijā. Izņēmums būs govs ādas un veselas briežu, aitu un kazu ādas, ko joprojām varēs tirgot Kalifornijā.

Aizliegums arī neattieksies uz apģērbiem un lietām, kas tiek izmantotas reliģiskās ceremonijās, piemēram, kažokādas cepurēm, ko mēdz valkāt hasīdisma piekritēji, ziņo ASV mediji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā milzīga uzmanība pievērsta klimata pārmaiņu jautājumam. Arī nupat notikušajā Davosas Pasaules Ekonomikas forumā galvenā tēma bez lieliem pārsteigumiem bija saistīta ar klimata izaicinājumiem.

Pietiekami daudzi šajā ziņā, šķiet, gatavi pat sludināt vides krīzi. Ticis spriests, kā mobilizēt pasaules biznesa un politiķu iesaistīšanos atbildēšanā uz klimata pārmaiņām.

Valdot šādam fonam, arī lielāku naudas summu ieguldīšana pārsvarā tiek saistīta ar kādiem šādiem nosacīti ilgtspējīgiem risinājumiem. Proti, sagaidāms, ka nauda arvien lielākā mērā plūdīs tādu shēmu virzienā, kuras izskatās dabai šķietami draudzīgākas.

Piemēram, "Bloomberg" par aktuālo situāciju finanšu pasaulē aptaujājusi vairākus ieguldījumu nozares pārstāvjus, kuri attiecīgi izsaka savas domas par to, kur šobrīd investēt līdzekļus miljona ASV dolāru dolāru vērtībā. Tie visi kā viens izceļ ieguldīšanu tā saucamajā "ilgtspējā".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē veidojas «jauns klimata režīms», kuru raksturos līdz šim nepieredzēti karstuma viļņi, secināts šonedēļ žurnālā «Earth’s Future» publicētajā pētījumā.

Pagājušajā vasarā ziemeļu puslodi vienlaicīgi piemeklēja vairāki karstuma viļņi, kuru dēļ dzīvību zaudēja simtiem cilvēku un tūkstošiem tika hospitalizēti. Karstuma dēļ pastiprinājās arī savvaļas ugunsgrēki.

Pētījumā secināts, ka šī karstuma viļņu epidēmija nebūtu sākusies bez cilvēku izraisītām klimata izmaiņām.

Meteorologu prognozes liecina, ka līdzīga situācija var atkārtoties arī šogad, iespējams, signalizējot, ka intensīvi karstuma viļņi kļūst par jauno normu.

Pēdējās dienās apdullinošs karstums skāris vairākas ziemeļu puslodes daļas.

Indijas galvaspilsētā Deli termometra stabiņš pirmdien pakāpās līdz 48 grādiem pēc Celsija, kas ir augstākā Deli jebkad reģistrētā temperatūra jūnijā. Citviet Indijā karstums sasniedzi pat 50 grādus pēc Celsija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecība ASV mēnesī izmaksās aptuveni 8000 eiro, aģentūrai LETA pastāstīja LIAA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce.

«LIAA pārstāvniecības ASV aptuvenās izmaksas ir 8000 eiro mēnesī, tai skaitā biroja telpu īre 1450 eiro mēnesī,» sacīja Vilistere-Lāce.

Viņa teica, ka LIAA pārstāvniecībā ASV pagaidām strādā viens cilvēks, tās vadītājs Toms Zvidriņš.

Jau ziņots, ka saskaņā ar ekonomikas ministra Arvils Ašeradena (V) ceturtdien konferencē «TechChill» uzsvērto, ir noslēdzies pērn uzsāktais darbs pie Latvijas jaunuzņēmumu pārstāvniecības Silīcija ielejā, ASV un kopš februāra jaunuzņēmumiem pieejama stratēģiska un profesionāla pārstāvniecība Silīcija ielejā. Latvijas pārstāvniecība izveidota kopstrādes biroja ēkā «WeWork», kas ir globāla koprades platforma inovatīviem, strauji augošiem tehnoloģiju jaunuzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google gatava pirkt navigācijas start-up Waze par 1,1 miljardu ASV dolāru

Gunta Kursiša, 10.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju milzis Google piekritis iegādāties karšu un navigācijas start-up uzņēmumu Waze, un tiek paredzēts, ka darījums notiks par 1,1 miljardu ASV dolāru, raksta ārvalstu mediji.

«Google vajag saglabāt savu pārākumu, piedāvājot navigācijas pakalpojumus, » norāda Gartner analītiķis Endrjū Frenks (Andrew Frank), skaidrojot, ka tie ir galvenais elements viņu mobilo pakalpojumu reklamēšanā.

Oficiāls paziņojums par darījumu varētu tiks izplatīts šīs nedēļas sākumā, citējot drošus avotus, pauž Bloomberg News. Zināms, ka arī sociālais medijs Facebook vēlas iegādāties satelītnavigācijas kompāniju Kalifornijā bāzēto Waze, taču Facebook nav izdevies vienoties ar Waze par darījuma cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par Roundup kaitīgo ietekmi uz veselību var nākties izmaksāt miljardiem dolāru kompensācijas

Žanete Hāka, 21.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tiesa secinājusi, ka viens no pasaulē izplatītākajiem nezāļu iznīcinātājiem Roundup vērtējams kā būtisks faktors, kas vīriešiem izraisa vēzi, raksta BBC.

Līdzekļa ražotājs Bayer gan noraidījis šos apvainojumus, tomēr šis gadījums ir tikai otrs no aptuveni 11200 prasībām pret Roundum, kas tiks izskatītas ASV Veicot izpēti, konstatēts, ka līdzeklis kādam Kalifornijas iedzīvotājam Edvīna Hārdmanam izraisījus Hodžina limfomu. Nākamajā tiesas sēdē tiks spriests par Bayer saistībām un radītajiem zaudējumiem. Tiek plānots, ka tajā arī Hārdmana advokāti prezentēs pierādījumus, ka Bayer centies ietekmēt zinātniekus, uzraugus un sabiedrību par to ražoto produktu drošību.

Vācijas kompānija, kas pēc 66 miljardu dolāru vērtā Monsanto iegādes darījuma saņēma arī Roundup, sacīja, ka ir vīlusies par tiesas sākotnējo lēmumu. «Mēs esam pārliecināti, ka otrais etaps parādīs, ka Monsanto pārbaudes ir bijušas atbilstošas, un kompānija nav atbildīga par Hārdmana vēzi,» norāda uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļeiropā tehnoloģiju jaunuzņēmumu jeb startup industrija ir samērā jauna, taču tas nav mīnuss – Silīcija ielejas investori to jau ir noskatījuši kā reģionu ar nākotnes potenciālu

Tā intervijā DB stāsta 500 startups partneris Šons Persivals (Sean Percival). 500 startups ir viens no daudzajiem sēklas jaunuzņēmumu akseleratoriem Silīcija ielejā. Atšķirībā no citiem tas ir sācis lūkoties Ziemeļeiropas virzienā – savlaicīgi sākot darbību šajā reģionā, ir liels potenciāls ieguldīt veiksmīgās nākotnes kompānijās. Paredzams, ka drīzumā reģionu atklās arī citi investori.

Fragments no intervijas:

Kāpēc izvēlējāties būt Ziemeļeiropā?

Silīcija ieleja ir lieliska un interesanta vieta, bet tā arī ir ļoti koncentrēta, tur notiek pārāk daudz dažādu aktivitāšu, kompānijas nereti ir pārvērtētas. Ir iespējams sagaidīt gan uzplaukumu, gan burbuli. Mana interese ir ļoti agrīnas stadijas kompānijas, jaunas ekosistēmas. Pirms gada atbraucu uz Ziemeļeiropu, iemīlējos šajā vietā un cilvēkos, saskatīju iespējas un sapratu, ka šis reģions vēl nav atklāts. Redziet, Silīcija ielejas investori iegulda tikai tās kompānijās. Šajā ziņā esam atšķirīgi – strādājam 18 valstīs visā pasaulē, meklējam jaunas ekosistēmas, kas atrodas attīstības procesā. Ierodamies agri un, kad šīs ekosistēmas attīstās, nobriest, tur jau darbojamies. Protams, uzņemamies risku. Līdzīgi rīkojāmies Brazīlijā un Indijā pirms četriem gadiem, kad visi teica, ka esam neprātīgi, bet tagad visi vēlas tur būt. Guvām panākumus, esam izgājuši no piecām kompānijām, pārdodot savas daļas tajās. Tās bija tiešām veiksmīgas, vairākkārt pavairojām ieguldīto kapitālu. Un Indija nebija zināma kā valsts, kur šādi gadījumi notiek. Redzam ieguvumus no tā, ka toreiz uzņēmāmies risku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pateicoties meliem Ārmstronga autobiogrāfijās, cer iegūt 5 miljonus

Lelde Petrāne, 08.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lasītāji Kalifornijā iesnieguši kolektīvo prasību tiesā, sūdzoties, ka, iegādājoties bijušā ASV profesionālā šosejas riteņbraucēja Lensa Ārmstronga autobiogrāfijas, ir apkrāpti, vēsta Businessweek.

Uzzinājuši, ka Ārmstrongs, neskatoties uz gadiem ilgiem noliegumiem, patiesībā tomēr lietojis neatļautus preparātus, lai uzvarētu Tour de France, prasītāji tagad grib iegūt 5 miljonus ASV dolāru, no kuriem lielākā daļa neapšaubāmi nonāktu pie advokātiem. Lasot grāmatu It’s Not About the Bike: My Journey Back to Life, prasītāji esot rēķinājušies, ka tur rakstīta simtprocentīga taisnība, jo slavenību autobiogrāfijas pazīstamas ar savu faktisko precizitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slava šim kraupjainajam dīvainim nenācās viegli un prasīja miljonus un daudzus gadus

Tur nav daudz, kam patikt. Avokado nav kartupelis vai tomāts, pat ne cukurzirnis. Taču tā slava pārsniedz jebkura cita dārzeņa (kaut avokado tehniski ir auglis) slavu. Nemaz tik ļoti nebūtu pārspīlēts, ja mēs teiktu – visu dārzeņu kopā ņemtu. Tā gan nav bijis vienmēr, kaut šķiet, ka avokado apsēstībai nav gala un malas.

Krokodilbumbieris

Vai vēl atceries sava mūža pirmo avokado? Cilvēces pirmais avokado ēsts kaut kad pirms 10 tūkstošiem gadu. Nu, tās vismaz ir pirmās mums pieejamās liecības, un liecība šajā gadījumā bija avokado kauliņš kādā Meksikas alā. Ļoti, ļoti ilgus gadus tas tā arī palika tikai kā šim reģionam raksturīgs produkts, un, kā Scientific American atceras viens Peru izcelsmes žurnālists, avokado viņa dzimtenē tika ēsts ar visu un visur, un viņam tas galīgi, galīgi negaršoja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Elektroenerģijas tirgū Latvijā pirmo reizi fiksēta "pīles līkne"

Kaspars Cikmačs, AS "Latvenergo" valdes loceklis, 25.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā un arī Baltijā arvien biežāk redzam, ka līdz ar daudziem uzstādītajiem saules parkiem dienas vidū elektrības cenas ir būtiski zemākas. T.s. Pīles līkne* (Solar Power Duck Curve) Latvijā liecina, ka kopš aprīļa jau 20 dienās elektrības cena dienas vidū bija būtiski mazāka nekā pārējā dienas laikā.

Agrāk šādus efektus novērojām tikai tādās valstīs kā Austrālija vai Kalifornija ASV, bet dati liecina, ka arī Baltijā ir pietiekami liela saules intensitāte, lai sekmīgi ražotu elektroenerģiju.

Vēl aizvadītajā ziemā, raugoties uz Kalifornijai un Austrālijai raksturīgo elektroenerģijas patēriņa Pīles līkni, bija grūti noticēt, ka pēc pāris mēnešiem tāda būs arī Latvijā. Kalifornijas saules enerģijas apkopotajos datos redzam, ka elektroenerģija no tīkla aktīvi tiek izmantota no rīta, tad dienas vidū no tīkla elektroenerģija tiek izmantota būtiski mazāk, jo nepieciešamo saražo saules paneļi, bet vakarā cilvēki pievieno tīklam savus elektroauto, un atkal rodas nepieciešamība pēc enerģijas, kas ir sadales tīklā, jo tad saule jau riet, un nākas elektrības patēriņam pieslēgt citus ģenerācijas avotus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Kā izskatās 5 miljardus dolāru vērtā Apple jaunā mītne

Zane Atlāce - Bistere, 05.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Apple darbinieki pamazām sāk pārcelties uz jauno mītni Cupertino, Kalifornijā.

ASV tehnoloģiju giganta Apple darbinieki pamazām sāk pārcelties uz jauno mītni Cupertino, Kalifornijā, kuras būvniecība izmaksāja aptuveni piecus miljardus dolāru, vēsta Business Insider.

Plānots, ka jaunajā mītnē strādās aptuveni 12 000 kompānijas darbinieku. Daži no tiem, kas tur jau pārcēlušies, sociālajā tīklā Instagram publicējuši attēlus, kas ļauj ieskatīties kosmiskās mītnes interjerā un eksterjerā.

Jaunā Apple mītne publiski nav pieejama un arī tās fotogrāfijas pagaidām nav pieejamas. Jau vēstīts, ka Apple savus plānus attiecībā uz šo ēku atklāja jau 2011. gadā, bet pārvākšanās dažādu saskaņojumu dēļ krietni ievilkās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eiropas fondu nauda nevar būt vilcējspēks biznesā

Jānis Goldbergs, 06.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Manuprāt, uzņēmējs nevar gaidīt, kad valsts atvērs zaļo koridoru un nauda birs no gaisa, un tikai tad mēs ražosim," uzskata divu inovatīvu kompāniju – SIA Ogres Servisa centrs un SIA eO – vadītājs, Dakāras rallija braucējs, elektromašīnas, kas uzvarēja Paikspīkas kalnā Kalifornijā visu dzinēju kopvērtējumā, radītājs Andris Dambis.

Viņaprāt, ir jārada labs produkts un tad jāizmanto šīs Eiropas naudas iespējas, un jāpiedāvā labais produkts tieši tajā brīdī, kad valstij to vajag.

Trīs gados no prototipa līdz 30 elektroautobusiem gadā 

Divu inovatīvu kompāniju – SIA Ogres Servisa centrs un SIA eO –...

“Piemēram, kādai pašvaldībai vajag elektromikroautobusus – mums ir, un viņi var izvēlēties. Mums šis produkts būs, un būs iespēja to nopirkt. Eiropas fondu nauda nevar būt vilcējspēks biznesā, lai arī tā var radīt papildu vilkmi. Tāpat ir, raugoties no pircēja viedokļa. Var jau domāt no pozīcijas – būs valsts atbalsts, un tad pirkšu elektromašīnu! Tā būtu ideāli, tikai Latvija nav tik bagāta. Es personīgi uzskatu: ja ir jautājums – samaksāt skolotājiem vai ārstiem vai piemaksāt elektroautomašīnu iegādei, tad labāk ir samaksāt skolotājiem un ārstiem. Tajā pašā laikā, ja valstī ienāk nauda, kas ir tieši mērķēta zaļo tehnoloģiju ieviešanai, tad tā būtu jāizmanto, un, protams, tieši šie ieguldījumi ļaus izpildīt CO2 izmešu jaunos mērķus,” intervijā Dienas Biznesam saka A.Dambis.

Visu interviju lasiet žurnāla "Dienas Bizness" 3.augusta numurā!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pentagons aicina hakerus uzlauzt tā mājaslapas

LETA--AFP, 02.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreiz esi gribējis uzlauzt tēvoci Semu? Ja esi ASV pilsonis un drošības pārbaudēs esi atzīts par derīgu, tev ir tiesības to darīt, trešdien uzrunājot potenciālos interesentus, apliecināja Pentagons.

ASV Aizsardzības ministrija aicina atbilstošu atļauju saņēmušos hakerus federālās valdības pirmās šādas pilotprogrammas ietvaros pārbaudīt Pentagona kiberdrošību.

Programmas Uzlauz Pentagonu dalībniekiem, kas spēs atrast Pentagona publisko mājaslapu vājās vietas, tiek solītas naudas balvas un cita veida atzinība.

«Es vienmēr esmu izaicinājis mūsu cilvēkus domāt ārpus šīs piecstūru kastes, kas ir Pentagons, ietvara,» sacīja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

«Atbildīgu hakeru uzaicināšana pārbaudīt mūsu kiberdrošību pavisam noteikti atbilst šim pārbaudījumam. Esmu pārliecināts, ka šī inovatīvā iniciatīva stiprinās mūsu digitālo aizsardzību un galu galā pilnveidos mūsu nacionālo drošību,» piebilda ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 40 ASV štati sūdz tiesā sociālo mediju platformu "Facebook" un "Instagram" īpašnieku "Meta" par bērnu garīgajai veselībai nodarītu kaitējumu un cilvēku maldināšanu par šo platformu drošumu.

"Cenšoties maksimāli palielināt savus finansiālos ieguvumus, "Meta" ir atkārtoti maldinājis sabiedrību par tā sociālo mediju platformu būtiskajām briesmām," teikts kopīgā prasībā, kas otrdien tika iesniegta federālā tiesā Kalifornijā.

Daži no štatiem, kas sūdz tiesā "Meta", gan ir izvēlējušies iesniegt prasības vietējās tiesās, nevis pievienoties federālajai lietai.

Kopīgajā prasībā teikts, ka "Meta" ir izmantojis gados jaunos lietotājus, radot biznesa modeli ar mērķi maksimāli palielināt laiku, ko viņi pavada platformā, neraugoties uz kaitējumu viņu veselībai.

"Bērni un pusaudži cieš no sliktas garīgās veselības rekordlielos līmeņos, un tajā ir vainojami tādi sociālo mediju uzņēmumi kā "Meta"," paziņojumā par šo lietu sacīja Ņujorkas ģenerālprokurore Letiša Džeimsa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Uz spēles laukuma atkal parādījies bijušais Tesla konkurents

Lelde Petrāne, 05.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autoražotāja Tesla bijušais konkurents Henriks Fiskers atkal pieteicis sevi elektrisko auto tirgū ar diviem jauniem modeļiem, ziņo BBC.

Fiskera iepriekšējā kompānija Fisker Automotive, kas dibināta 2007. gadā, ražoja luksusa automašīnas, kuras bija iecienījušas slavenības, bet 2013. gadā tā bankrotēja.

Tagad Fiskers paziņojis, ka tirgū nonāks gan augstas klases modelis, gan pieejamāks modelis masu tirgum.

Jāatzīmē, ka autoražotāji visā pasaulē arvien vairāk koncentrējas uz elektroauto tirgu.

Piesakot konkurenci Teslai, Fiskers solījis «ievērojami ilgāku akumulatora darbības laiku». «Gan tehnoloģija, gan tirgus tagad ir nobriedušāki nekā tad, kad mēs sākām kā elektrisko transportlīdzekļu nozares pionieri,» viņš sacījis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas autobūves kompānija Toyota Motor Corp. pārtraukusi sadarbību ar ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmumu Tesla Motors un pastiprinājusi pūliņus neatkarīgi attīstīt elektriskās automašīnas, ziņo laikraksts Asahi Shimbun.

2010.gadā abi uzņēmumi vienojās par daudzpusīgu sadarbību, un Toyota par 50 miljoniem dolāru iegādājās 3,15% Tesla akciju.

Pēc diviem gadiem kompānijas kopīgi izstrādāja vieglos apvidus automobiļus ar elektrodzinējiem un pārdeva aptuveni 2500 šādas automašīnas Kalifornijā un citos tirgos.

Taču kopš tā laikā uzņēmumu sadarbība ir samazinājusies un Toyota līdz decembrim bija pārdevusi visas tai piederošās Tesla akcijas, to pamatojot ar savu investīciju pārskatīšanu.

Asahi Shimbun norāda, ka Toyota elektrisko automašīnu attīstīšanā tagad sadarbosies ar savas grupas uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Par 9,5 miljoniem dolāru pārdod īpašumu, kas saņemts dāvanā no Anglijas karaļa

Db.lv, 02.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgū nonācis 250 gadus sens īpašums ASV, kas savulaik saņemts dāvanā no Anglijas karaļa Džordža II, raksta Bloomberg.

Patlaban tas izlikts pārdošanā par 9,5 miljoniem ASV dolāru.

Īpašums pieder Džeimijam Konstancem, kurš Kalifornijā dzīvojis 69 gadus. Kad viņš bija nekustamā īpašuma kompānijas Litchfield partneris, kopā ar sievu Mārsiju nolēmuši, ka šī būtu lieliska vieta, kur apmesties, apmeklējot valdes sanāksmes.

Viņi sāka meklēt īpašumu vietā, kas bija pazīstama ar savām milzīgajām plantācijām. «Cilvēki jautāja, vai mēs vienmēr esam sapņojuši par plantāciju savā īpašumā? Un es atbildēju, ka noteikti nē. Tā lielākoties bija sievas ideja,» viņš uzsvēra.

Rezultātā viņi par aptuveni 1,4 miljoniem dolāru 1984.gadā iegādājās 372 hektāru lielo plantāciju Džordžtaunā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV parādu piedzinēji draud ar bērnu nolaupīšanu un mirušo pakāršanu kokos

Jānis Rancāns, 11.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV varasiestādes apturējušas parādu piedziņas kompānijas Goldman Schwartz darbību, kas izmantojusi melus un iebiedēšanu, lai piedzītu nesamaksātus aizdevumus. Kompānijas parādu piedziņas metodes ietvērušas arī draudus nolaupīt kredītņēmēja bērnus, vēsta ASV plašsaziņas līdzekļi.

ASV Federālā tirdzniecības komisija atklājusi, ka parādu piedziņas kompānijas darbinieki zvanījuši klientiem un teikuši, ka var parūpēties par to nokļūšanu cietumā, kā arī piedraudējuši ar šerifa ierašanos, kas parādniekus nogādās cietumā, lai gan, saskaņā ar ASV likumdošanu, šādu tiesību kompānijai nav. Pie draudiem nogādāt parādniekus cietumā Goldman Schwartz darbinieki neesot apstājušies. Uzņēmums draudējis atņemt parādniekiem bērnus un ievietot tos valdības cietumā. Pati parādu piedziņas kompānija šīs ASV Federālās tirdzniecības komisijas apsūdzības nav komentējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: NBA kluba īpašnieka 19 miljonu dolāru vērtā brīvdienu māja

Zane Atlāce - Bistere, 27.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Dallasas Mavericks īpašnieks, veiksmīgs uzņēmējs un AXS TV vadītājs Marks Kubans par 19 miljoniem dolāru iegādājies brīvdienu īpašumu ar skatu uz Kluso okeānu, vēsta Business Insider.

Īpašums atrodas Lagūnas pludmalē Kalifornijā. Sešu guļamistabu māja īpaši izceļas ar aizbīdāmām sienām, kas pēc vajadzības izzūd, paverot skatu uz okeānu vai izeju uz privāto peldbaseinu.

Galerijā ieskats ekskluzīvajā īpašumā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sanfrancisko kļūst par pirmo pilsētu ASV, kas aizliedz elektronisko cigarešu tirdzniecību līdz kļūs skaidra to ietekme uz cilvēka veselību, ziņo BBC.

Otrdien ierēdņi nobalsoja par aizliegumu veikaliem pārdot e-cigaretes jeb tvaikošanas ierīces un interneta pārdevējiem veikt piegādes pilsētas teritorijā.

Tieši šajā Kalifornijas štata pilsētā atrodas Juul Labs, šobrīd ASV populārāko e-cigarešu ražotājs. Ražotāji norāda, ka šāda rīcība tikai veicinās parasto cigarešu lietošanu un radīs tā saukto melno tirgu elektroniskajām cigaretēm.

Pilsētas «galva» Londona Brīda plāno apstiprināt lēmumu turpmāko 10 dienu laikā, kas nozīmētu, ka pēc 7 mēnešiem tas tiks ieviests, ja vien cigarešu ražotāji necīnīsies pretī ar tiesas palīdzību.

Pret smēķēšanu noskaņoti aktīvisti ziņo, ka tieši plašais garšu klāsts pievilina jaunus cilvēkus e-cigarešu lietošanai, kas tālāk veicina pāreju uz parastajām cigaretēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Māja, kurā jaunietis Stīvs Džobss (Steve Jobs) radīja pirmo Apple datoru, drīzumā varētu kļūt par aizsargātu vēsturisko vietu, ziņo CNN.

Septiņu locekļu Los Altos Vēsturnieku komisija vienstāvīgajai, rančo stila mājai ieplānojusi veikt «vēsturisku īpašuma novērtējumu».

Ja tas tiks apstiprināts, māja Los Altos, Kalifornijā būs jāsaglabā.

Dzobss uz šo māju pārcēlās kopā ar audžuvecākiem un dzīvoja tur vidusskolas laikā. Mājas garāžā viņš un Stīvs Vozniaks, kuru viņš satika vidusskolā, uzmeistaroja pirmos 50 Apple 1 datorus, kas tika pārdoti par 500 ASV dolāriem katrs.

Deviņus mēnešus vēlāk - 1977. gadā - oficiāli tika dibināta Apple Computer Co., un tā pārcēla savu darbību uz tuvējo Kupertino.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV ātrās ēdināšanas giganta McDonald's darbinieki trīs ASV štatos iesūdzējuši tiesā kompāniju, norādot, ka tā ar dažādu līdzekļu palīdzību «sistemātiski zog» viņu algas, ceturtdien pavēstīja strādājošo advokāti.

Precīzi neminēts darbinieku skaits Kalifornijā, Mičiganā un Ņujorkā federālajās un štata tiesās iesniedzis septiņus kolektīvus pieteikumus tiesas procesam, apgalvojot, ka McDonald's liek viņiem strādāt ārpus darba laika un nemaksā par virsstundām.

«Mēs smagi strādājam un mūsu algas jau tā ir ļoti zemas,» norādīja McDonald's darbinieks Detroitā Šarnels Grendberijs, kurš saņem aptuveni 250 dolārus nedēļā un ir viens no prasītājiem Mičiganas štata tiesas prāvā.

Detroitas darbinieki vēsta, ka ātrās ēdināšanas restorāns nesāk maksāt saviem darbiniekiem, kamēr neierodas pietiekams skaits apmeklētāju, neskatoties uz to, cikos viņiem jāsāk sava maiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Digital Freedom Festival startup konkursos uzvar Exonicus un Amplicam no Latvijas

Lelde Petrāne, 16.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digital Freedom Festival ietvaros notikušā pasaules vadošā akceleratora 500 Startups konkursa galvenie uzvarētāji ir Latvijas jaunuzņēmums Exonicus, Nīderlandes akceleratora Rockstart konkursā uzvarēja iLof no Portugāles, bet Latvijas valsts meži GEO konkursā - Latvijas Amplicam.

Digital Freedom Festival līdzdibinātājs un jaunuzņēmumu konkursu žūrijas pārstāvis Uldis Leiterts norāda: «Pēdējā laikā arvien vairāk investoru un fondu Baltiju iekļauj savā interešu zonā, jo te ir daudz nobriedušu startup uzņēmumu, kuri atraduši unikālus un inovatīvus risinājumus nopietnām problēmām. Tajā pašā laikā prieks, ka Digital Freedom Festival jaunuzņēmumu konkursos piesakās arvien vairāk ārvalstu uzņēmumu.»

Exonicus izstrādājis virtuālās realitātes ārkārtas medicīnas apmācības simulatoru, kas palīdz medicīnas studentiem, iedzīvotājiem, veselības aprūpes speciālistiem. Uzņēmums iegūs ceļazīmi uz fināla atlases kārtas interviju Silīcija ielejā iekļūšanai nākamajā akceleratora «iesaukumā», lai cīnītos par iespēju iegūt pasaules klases mentoringu, 150 000 ASV dolāru finansējumu un dalību 4 mēnešu akcelerācijas programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru