Tehnoloģijas

Nokia plāno pārdēvēt par Microsoft Mobile

Žanete Hāka, 22.04.2014

Jaunākais izdevums

Microsoft, noslēdzoties Nokia Oyj mobilo sakaru biznesa un licenču patentu daļas pārpirkšanas darījumam, plāno pārdēvēt uzņēmumu par Microsoft Mobile Oy, raksta CNBC.

Plānus par Nokia iegādi Microsoft paziņoja pērnā gada septembrī, un Nokia akcionāri darījumu apstiprināja novembrī. Darījuma kopējā summa ir 7,2 miljardi ASV dolāru.

Paziņojumā presei, ko Nokia izplatīja svētdien, uzņēmums norāda, ka darījums ar Microsoft tiks noslēgts 25. aprīlī.

Db.lv jau rakstīja, ka Pagājušā gada ceturtajā ceturksnī Nokia Oyj neto zaudējumi sasnieguši 25 miljonus eiro, salīdzinot ar 193 miljonu eiro lielu peļņu gadu iepriekš, paziņojumā norādījis uzņēmums.

Kompānijas pārdošanas apjomi ir sarukuši par 21% līdz 3,48 miljardiem eiro. Šie skaitļi neiekļauj kompānijas mobilo telefonu daļu, kas tagad ir Microsoft īpašumā. Tikmēr arī tīkla Nokia infrastruktūras struktūrvienības pārdošanas apjomi sarukuši.

Pēc mobilo telefonu daļas pārdošanas Nokia nespēj palielināt ienākumus, un darbavietu skaitu ir samazinājusi par vairāk nekā 21 tūkstoti darbinieku tīkla infrastruktūras daļā, ko tā pērn pārņēma no Siemens AG.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft plāno vērienīgāko darbinieku atlaišanu piecu gadu laikā

Žanete Hāka, 15.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmums Microsoft Corp plāno atlaist lielāko skaitu darbinieku pēdējo piecu gadu laikā, integrējot pirms neilga laika iegādāto Nokia mobilo telefonu ražošanas biznesu, raksta Bloomberg.

Pagaidām pats uzņēmums šo informāciju nekomentē, un paredzams, ka kompānija par to paziņos šonedēļ. Darbinieki tiks atlaisti gan Nokia, gan tajās Microsoft daļās, kuras pārklājas ar Nokia biznesu, kā arī mārketingā un inženieru nodaļā. Visdrīzāk, tiks atlaists lielākais darbinieku skaits kopš 2009. gada, kad darbu zaudēja 5800 cilvēku vai pat pārspēs to. Tā bija lielākā darbinieku atlaišana uzņēmuma vēsturē.

Pēc tam, kad Microsoft iegādājās Nokia, darbinieku skaits uzņēmumā sasniedzis 127 tūkstošus, kas ir ievērojami vairāk nekā konkurentiem Apple un Google.

Db.lv jau rakstīja, ka 25.aprīlī Microsoft paziņoja, ka Nokia ierīču un pakalpojumu biznesa iegādes process ir noslēdzies. Iegādi ir apstiprinājuši Nokia akcionāri un atļauju devušas atbildīgās publiskā sektora organizācijas dažādās pasaules valstīs. Iegādes procesa noslēgšana iezīmējot pirmo soli abu uzņēmumu apvienošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreiz populārais zīmols ceļu uz zaudētās spozmes atgūšanu sāk ar vidējās klases tālruni Nokia 6

Par gadsimta sākumā Latvijā ārkārtīgi iecienītajiem Nokia telefoniem dažs labs lietotājs joprojām runā kā par pirmo mīlestību – ar siltām, pat jūsmīgām atmiņām. Taču, ko nesīs tikšanās ar «nokiju» pēc ilgu gadu neredzēšanās, kuru laikā tā pabijusi laulībā ar Microsoft, bet tagad nonākusi Ķīnas uzņēmuma HMD paspārnē un atjaunojusi sākotnējo nosaukumu, taču vairs īsti nav Somijas eksportprece?

Pirmais atjaunotā zīmola modelis Nokia 6 tika prezentēts gada sākumā un vasarā kopā ar Nokia 3 un Nokia 5 nonāca arī mūsu tirgū, kur piesaistīja uzmanību ar salīdzinoši zemu cenu. Un, protams, atklāsmi, ka ierasto Symbian vai Windows operētājsistēmu aizstājis savulaik somu noraidītais Android. Lūkosim uzzināt, ar ko vēl dārgākais no visiem trim ir ievērības cienīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas kompānija Nokia mobilo tehnoloģiju konferencē Barselonā prezentējusi savu pirmo tālruni, kas darbojas ar Android operētājsistēmu.

Viedtālruņa cena atkarībā no telefona modeļa variē no 89 līdz 109 eiro. Nokia piedāvā modeli X, X+ un XL.

Līdz šim Nokia viedtelefoni tika darbināti ar Windows operētājsistēmu. Taču, kā vēsta BBC, Nokia paziņojums pāriet uz Android operētājsistēmas izmantošanu bija jau paredzams, neņemot vērā to, ka Microsoft 2013. gada beigās paziņoja par Nokia mobilo tehnoloģiju iegādes plāniem.

Nokia X modelim ir četru collu (10,2 centimetru) ekrāns, 512 megabaitu (MB) operatīvā (RAM) atmiņa un trīs megapikseļu kamera. Savukārt X+ modeļa viedtālrunim ir 768 MB operatīvā atmiņa un 4 gigabaitu (GB) MicroSD karte. Tikmēr XL modelim ir četru collu ekrāns, divu megapikseļu kamera telefona priekšpusē un piecu megapikseļu kamera ierīces aizmugurē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī pēc Nokia norieta Somijai aizvien ir labas pozīcijas ekonomikas izrāvienam; izaicinājums ir iemācīt uzņēmību

Divpusējām ekonomikas un biznesa attiecībām ar Latviju ir labas iestrādes, ieskaitot izglītību un tehnoloģiju sākumuzņēmumus, intervijā Dienas Biznesam saka Somijas vēstnieks Latvijā Olli Kantanens.

Pirms pārrunājam Somijas jauno valdību un ekonomikas politiku, svarīgi būtu ieskicēt pašreizējo situāciju. No negatīvās puses tā acīmredzot ir divkāršs digitālais satricinājums – digitālās tehnoloģijas vispirms negatīvi ietekmējušas jums svarīgo papīrrūpniecību, un tad jau Apple nogremdējusi jūsu ekonomikai tik svarīgo Nokia.

Daļēji jums taisnība, bet tikai daļēji. Ja raugāmies uz Somijas ekonomikas attīstību XX gadsimtā, tad pirms 100 gadiem tā bija trūcīga agrārā ekonomika, bet tagad tā ir veiksmes stāsts pēc visiem parametriem, kā tas aprakstīts daudzos globālos akadēmiskos pētījumos. Kopš 90. gadiem tas tiešām ir bijis Nokia brīnuma laikmets, kad somu kompānijas izrādījās īstajā laikā un īstajā vietā, lai kļūtu par globālajiem līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Nokia viedtālrunis ar 41 megapikseļa kameru Latvijā maksā 500 latus

Gunta Kursiša, 30.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas mobilo sakaru operatoru veikalos kopš trešdienas ir pieejami jaunākie viedtelefoni Nokia Lumia ar Windows Phone 8 operātājsistēmu – Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 925 un Nokia Lumia 625, informē uzņēmuma pārstāvji.

Nokia Lumia 1020, kura mazumtirdzniecības cena Latvijā noteikta 500 latu apmērā, ir aprīkots ar 41 megapikseļu kameru, un tās sensorā izmantota Zeiss optika, Xenon un LED zibspuldzes, informē uzņēmuma pārstāvji. Viedtālrunim ir 4,5 collu Clear Black Amoled displejs, un skārienjutīguma funkcija darbojas arī, piemēram, ar cimdiem rokās. Nokia Lumia 1020 pieejams trīs krāsās – baltā, dzeltenā un melnā. Db.lv jau rakstīja, ka šo viedtelefonu kompānija prezentēja šā gada jūlija sākumā.

Otrs viedālrunis ir Nokia Lumia 925 – Lumia 920 «sekotājs». Ierīcei ir 4,5 collu Clear Black Amoled displejs un metāla

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija Nokia ceturtdien paziņoja, ka atgriešanos viedtelefonu tirgū piedzīvos 2017.gada pirmajā pusē.

Nokia licencējusi savu zīmolu Somijas uzņēmumam HMD Global Ltd., kas pirmos Nokia viedtelefonu produktus izlaidīs nākamā gada sākumā.

Nokia norāda, ka HMD Global saņēmusi atļauju ražošanai pēc tam, kad tika pabeigti visi nepieciešamie darījumi ar Taivānas ražošanas partneri FIH Mobile of FoxConn Technology Group un ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmumu Microsoft, kas 2014.gadā iegādājās nerentablo mobilo telefonu ražošanas biznesu no Nokia.

«HMD Global var sākt darbību kā jaunās Nokia tālruņu mājas, saņemot ekskluzīvu globālā zīmola licenci nākamajiem desmit gadiem,» vēsta Nokia.

Microsoft pērn maijā paziņoja, ka par 350 miljoniem dolāru (329,4 miljoniem eiro) HMD Global pārdos mobilo telefonu biznesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Microsoft: «Šodien mēs uzņemam Nokia mūsu ģimenē»

Lelde Petrāne, 25.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 25.aprīlī Microsoft paziņojis, ka Nokia ierīču un pakalpojumu biznesa iegādes process ir noslēdzies. Iegādi ir apstiprinājuši Nokia akcionāri un atļauju devušas atbildīgās publiskā sektora organizācijas dažādās pasaules valstīs. Iegādes procesa noslēgšana iezīmējot pirmo soli abu uzņēmumu apvienošanā.

«Šodien mēs uzņemam Nokia ierīču un pakalpojumu biznesu mūsu ģimenē. Nokia mobilās tehnoloģijas dos lielu ieguldījumu mūsu kopējā biznesa attīstībā,» norāda Microsoft izpilddirektors Satja Nadela (Satya Nadella).

Satjas Nadelas tiešā pakļautībā būs bijušais Nokia prezidents un izpilddirektors Stefans Elops (Stephen Elop), kurš ir iecelts par Microsoft ierīču grupas viceprezidentu. Elops pārraudzīs ierīču biznesu, kas ietver Lumia viedtālruņus un planšetdatorus, Nokia mobilos telefonus, Xbox ierīces, Surface un Perceptive Pixel iekārtas un aksesuārus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lumia 930 ir pirmais Nokia izdotais flagmanis kopš pāriešanas Microsoft īpašumā

Vairākums mobilo telefonu ražotāju sliecas savus flagmaņus padarīt aizvien plānākus un noapaļotākus savukārt, Nokia atjaunotā 9. sērijas lūmija pārsteidz ar valdošajām tendencēm neatbilstošu un līdz ar to pamanāmu izskatu. Lumia 930 ir izteikti kantaina, platām malām un, kas biznesa klases modeļiem pavisam netipiski, pieejama uzkrītoši «indīgās» krāsās. DB rīcībā ir modelis ar spilgti oranžu aizmuguri, ko uz ielas nudien grūti nepamanīt. Košums Nokia izpildījumā gan vairs nav nekas neparasts, jo arī iepriekšējos gados bija pieejami dzelteni un sarkani aparāti. Ir padomāts arī par konservatīvajiem lietotājiem, jo ierīce pieejama arī klasiskajās krāsās – baltā un melnā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija Nokia panākusi vienošanos, lai iegādātos Francijas un ASV telekomunikāciju iekārtu ražošanas uzņēmumu Alcatel-Lucent, tādējādi radot pasaulē lielāko mobilo telefonu tīkla iekārtu piegādātāju, trešdien paziņoja abas kompānijas.

Darījuma summa veidos 15,6 miljardus eiro.

Vienošanās paredz, ka Nokia saviem konkurentiem par vienu savu akciju sniegs 0,55 akcijas apvienotajā uzņēmumā.

Jaunā uzņēmuma nosaukums būs Nokia, tas tiks bāzēts Somijā un to pārvaldīs Nokia pašreizējā vadības komanda.

Jaunā grupa pēc restrukturizācijas īstenošanos cer līdz 2019.gada beigām panākt 900 miljonu eiro ietaupījumu bez nepieciešamības likvidēt papildu darba vietas, bet apvienošanās varētu ietaupīt vēl papildu 200 miljonus eiro finanšu izdevumos, norāda abi uzņēmumi.

Alcatel-Lucent vadītājs Mišels Sombs intervijā franču televīzijas kanālam BFM Business pavēstīja, ka jaunā grupa plāno Francijā par 25% palielināt izpētes un izstrādes aktivitātes, noalgojot papildu 500 pētniekus, tādējādi kopējo izpētes un izstrādes darbinieku skaitu valstī palielinot līdz 2500.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija Nokia trešdien paziņoja, ka plāno atgriezties globālajā mobilo telefonu un planšetdatoru tirgū, licencējot savu zīmolu nesen izveidotam Somijas uzņēmumam.

«Nokia piešķirs HMD Global Ltd. ekskluzīvu globālu licenci, lai nākamajos desmit gados radītu Nokia zīmola mobilos telefonus un planšetdatorus,» norāda uzņēmums.

Šī procesa ietvaros HMD Global un Taivānas partneris FIH Mobile of FoxConn Technology Group par 350 miljoniem dolāru (310,5 miljoniem eiro) iegādāsies ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmuma Microsoft mobilo telefonu biznesu, kuru tas no Nokia iegādājās 2014.gadā.

Sagaidāms, ka darījums starp Microsoft un Nokia jaunajiem zīmola licencēšanas partneriem tiks pabeigts 2016.gada otrajā pusē.

Nokia pavēstīja, ka jaunā Somijas kompānija HMD Global ir privāts uzņēmums, kurā "Nokia" akciju daļa nepiederēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija Nokia paziņojusi, ka tā neplāno atgriezties viedtelefonu tirgū, neskatoties uz iepriekš izskanējušo informāciju, vēsta portāls ZDnet.

Uzņēmums norāda, ka tas neplāno ražot vai pārdot jebkāda veida plaša patēriņa elektronikas preces.

Iepriekš izskanēja informācija, ka Nokia mobilo telefonu ražošanas bizness, kas tagad pieder ASV informācijas tehnoloģiju gigantam Microsoft, plāno atgriezties viedtelefonu tirgū 2016.gadā.

Kad Nokia mobilo ierīču ražošanas biznesu 2013.gadā iegādājās Microsoft, tas kļuva par Microsoft struktūrvienību ar nosaukumu Microsoft Mobile Oy, kas paredzēja pakāpenisku Nokia zīmola izmantošanas pārtraukšanu.

Vienīgo klātbūtni viedtelefonu tirgū Nokia saglabājis ar navigācijas platformu Here, taču uzņēmums jau apstiprinājis, ka plāno to pārdot un pircējs arī varētu būt Microsoft.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nokia ceturto ceturksni noslēdz ar zaudējumiem

Žanete Hāka, 23.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada ceturtajā ceturksnī Nokia Oyj neto zaudējumi sasnieguši 25 miljonus eiro, salīdzinot ar 193 miljonu eiro lielu peļņu gadu iepriekš, paziņojumā norādījis uzņēmums.

Kompānijas pārdošanas apjomi ir sarukuši par 21% līdz 3,48 miljardiem eiro. Šie skaitļi neiekļauj kompānijas mobilo telefonu daļu, kas tagad ir Microsoft īpašumā. Tikmēr arī tīkla Nokia infrastruktūras struktūrvienības pārdošanas apjomi sarukuši.

Pēc mobilo telefonu daļas pārdošanas Nokia nespēj palielināt ienākumus, un darbavietu skaitu ir samazinājusi par vairāk nekā 21 tūkstoti darbinieku tīkla infrastruktūras daļā, ko tā pērn pārņēma no Siemens AG. Tāpat Nokia tīklu infrastruktūras struktūrvienība ir arī pārdevusi aktīvus, lai atjaunot

Nokia Solutions and Networks apgrozījums saruka par 22% līdz aptuveni 3,1 miljardam eiro. Savukārt šīs daļas peļņa veidoja 11,2% no pārdošanas apjomiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazāk nekā gadu pēc Somijas mobilo tālruņu uzņēmuma pārņemšanas Microsoft nolēmis atteikties no Nokia zīmola, vēsta BBC.

Jaunie Nokia Lumia viedtālruņi turpmāk tiks tirgoti kā Microsoft Lumia.

Nokia mobilo tālruņu biznesu Microsoft iegādājās aprīlī, samaksājot 7,2 miljardus ASV dolāru. Jau kopš tā laika Microsoft klusām sākusi atteikties no Nokia zīmola.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

HMD Global, kas ražo Nokia ierīces, piesaista 100 miljonus, kļūstot par vienradzi

Laura Mazbērziņa, 22.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijā bāzētais uzņēmums HMD Global, kas izstrādā viedierīces ar Nokia zīmolu, paziņojis, ka ir piesaistījis papildu 100 miljonus ASV dolāru no vairākiem investoriem, lai palielinātu uzņēmējdarbības apmērus un finansētu uzņēmuma izaugsmi tā darbības otrajā gadā.

Jaunie investori ir DMJ Asia Investment Opportunity un Foxconn meitasuzņēmums FIH Mobile. Investīciju piesaisti vadīja fonds Ginko Ventures. Jāatzīmē, ka FIH Mobile ražo HMD Global produktus.

Pēc finansējuma piešķiršanas HMD Global pašreizējais tirgus novērtējums pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru, piešķirot tam tā saucamo «vienradža» statusu jeb unicorn status (uzņēmums, kura vērtība pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru). 2018. gadā uzņēmums apņēmies agresīvi paplašināt Nokia viedtālruņu portfeli.

Savā pirmajā darbības gadā HMD Global pārdevis aptuveni 70 miljonus Nokia tālruņu. 2017. gadā HMD Global kopējie ieņēmumi veidoja 1,8 miljardus eiro (2,13 miljardi ASV dolāru), bet darbības zaudējumi bija 65 miljoni eiro (77 miljoni ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Akcionāri piekrīt Nokia pārdošanai Microsoft

Lelde Petrāne, 20.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tālruņu ražotāja Nokia akcionāri piekrituši pārdot savu mobilo tālruņu biznesu tehnoloģiju gigantam Microsoft par 5,4 miljardiem eiro, ziņo BBC.

Darījums virzās uz priekšu, neskatoties uz dažu investoru iebildumiem.

Darījums vēl jāapstiprina regulatoriem, bet paredzams, ka tas noslēgsies jau nākamā gada sākumā.

Septembrī Microsoft piekrita iegādāties mobilo tālruņu biznesu un licenču patentus no Nokia. Jāatgādina, ka Nokia daļa viedtālruņu tirgū ir sarukusi, jo tā nespēj pilnvērtīgi konkrēt ar tādiem ražotājiem kā Apple un Samsung.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Microsoft likvidēs 7800 darba vietas; reorganizēs mobilo telefonu ražošanas struktūrvienību

LETA, 08.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju gigants Microsoft trešdien paziņoja par plāniem likvidēt 7800 darba vietas un reorganizēt mobilo telefonu ražošanas struktūrvienību Windows Phone, kas saskārusies ar grūtībām mobilo tālruņu tirgū.

Tādējādi šī jau ir otrā reize pēdējā gada laikā, kad uzņēmums likvidējis ievērojamu darba vietu skaitu.

Pirms gada Microsoft strādājošo skaitu samazināja par aptuveni 18 000 saistībā ar pūliņiem integrēt Nokia mobilo tālruņu ražošanas struktūrvienību.

Jaunākais paziņojums paredz, ka vairums darba vietu tiks likvidēts mobilo telefonu ražošanas struktūrvienībā, un uzņēmums norakstīs no Nokia iegādātā telefonu biznesa vērtību par aptuveni 7,6 miljardiem dolāru.

Analītiķi skaidro, ka "Microsoft" nav spējis gūt būtiskus panākumus ar savu Windows Phone platformu pat pēc Nokia iegādes.

Mēs novirzāmies no stratēģijas izveidot atsevišķu telefonu biznesu uz stratēģiju attīstīt un radīt dzīvotspējīgu Windows ekosistēmu, norāda Microsoft vadītājs Satja Nadella.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien plašākai publikai tiek prezentēts pirmais Microsoft Lumia viedtālrunis - budžeta klases Microsoft Lumia 535, kura nosaukumā vairs nav iekļauts Nokia zīmols.

Telefons ir budžeta klases viedtālruņa Nokia Lumia 530 turpinājums. Viedtālrunis būs pieejams arī Dual SIM versijā.

Ierīce aprīkota ar Windows Phone 8,1 Lumia Denim operētājsistēmu, Snapdragon™ 200 četrkodolu procesoru un 1905 mAh akumulatoru. Iebūvētās atmiņas apjoms ir 8 Gb, ko ir iespējams palielināt līdz 128 Gb, izmantojot microSD karti. Tāpat pieejami arī 15 Gb OneDrive mākoņkrātuvē bezmaksas.

Microsoft Lumia 535 aprīkota ar 5 megapikseļu aizmugurējo kameru ar LED zibspuldzi un 5 megapikseļu platleņķa priekšējo kameru. Microsoft Lumia 535 aprīkots ar tādām lietotnēm, kā Bing vision, Creative Studio, Lumia Camera un Lumia Selfie.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft pārtraukšot viedtelefonu ražošanu

LETA, 25.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmums Microsoft trešdien paziņoja, ka likvidēs līdz 1850 darba vietām un Somijas arodbiedrība šīs nodēvēja par kompānijas viedtelefonu ražošanas biznesa beigām.

Microsoft trešdien paziņoja par plāniem restrukturizēt kompānijas viedtelefonu biznesu, kas ietekmēs līdz 1850 darba vietām, pavēstīja uzņēmums, norādot, ka 1350 no šīm darba vietām tiks likvidētas Somijā, kur tie izstrādāti tā viedtelefoni.

Pārējās 500 darba vietas paredzēts likvidēt citās valstīs.

Tikmēr Microsoft rūpnīcas vadītājs Somijā Kalle Kīli ziņu aģentūrai AFP pavēstīja, ka šis lēmums nozīmē, ka "Microsoft" vairs neizstrādās vai neražos telefonus.

Microsoft neražos telefonus, vismaz pagaidām. Taču uzņēmums izstrādās programmatūru, sacīja Kīli.

Somijas Nokia pārdeva mobilo ierīču ražošanas biznesu Microsoft 2014.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pēdējiem viedtelefoniem ar Nokia Lumia vārdu uzskatāmi atgādina Somijas uzņēmuma misiju – savienot cilvēkus , piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Iecerēts kā kompromiss starp jaunākajām un dažkārt arī labākajām tehnoloģijām un saprātīgu cenu, Nokia Lumia 830 vēsturē paliks kā Somijas lepnuma mirstošā gulbja dziesma. Līdz ar rudens metienu Nokia viedtālruņus vairs neredzēsim, un to vietu ieņems Microsoft Lumia.

Uzņēmums, kas savulaik nelielu ziemeļvalsti Somiju padarīja par ietekmīgu spēlētāju tehnoloģiju pasaulē, centies, cik nu spējis, lai aiziešana būtu cieņpilna. Lumia 830 gan nav flagmanis un nav arī īpašs inovāciju uzplaiksnījumu iemiesojums, ar kādiem kaimiņi laiku pa laikam palutinājuši pasauli. Atcerēsimies kaut PureView 41 megapikseļa superkameru. Šis modelis drīzāk ir atgriešanās pie saknēm, jo Nokia atbilstoši savai devīzei «Connecting People» vēsturiski centusies radīt optimālas ierīces plašam lietotāju lokam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Bijušie Nokia darbinieki pirmajiem pircējiem sāks piegādāt savu jauno viedtālruni

Gunta Kursiša, 28.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušo Nokia darbinieku komanda trešdienas vakarā laida apritē savu pirmo viedtālruni Jolla, kas izmanto pašu radīto jauno operētājsistēmu Sailfish, vēsta BBC.

Platforma Sailfish ir savietojama ar lielāko daļu Google Android platformai paredzēto lietojumprogrammu.

Trešdienas vakarā kļuva pieejami vien 450 jaunie Jolla viedtālruņi, un lielākā daļa no tiem nonāca to cilvēku rokās, kas to pasūtījuši jau iepriekš. Uzņēmuma vadība norāda, ka pašlaik strādā pie tā, lai palielinātu ražošanas jaudas.

Patlaban Jolla sadarbojas ar Somijas lielāko mobilo sakaru tīkla operatoru un cer veidot līdzīgu sadarbību arī Lielbritānijā, vēsta BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmums Microsoft atlaidīs 18 tūkstošus darbinieku, kas ir lielākais skaits kompānijas vēsturē, ceturtdien paziņoja tās pārstāvji.

Tādējādi kompānija darbinieku skaitu samazinās par aptuveni 14%, no kuriem 12,5 tūkstoši ir rūpnīcu darbinieki un profesionāļi. Paredzams, ka process tiks noslēgts nākamā gada jūnija beigās un tā rezultātā tiks ietaupīti 1,1-1,6 miljardi ASV dolāru.

Uzņēmuma vadītājs Satja Nadela cenšas mainīt uzņēmuma struktūru, cīnoties ar konkurentiem, kuri piedāvā mobilo un interneta programmatūru un pakalpojumus.

Darbinieku skaitu uzņēmumā ievērojami palielināja darījums, kurā Microsoft iegādājās Nokia, tādējādi tas sasniedza 127,1 tūkstoti, kas ir par 30 tūkstošiem vairāk nekā iepriekš.

Microsoft investori gan, visticamāk, darbinieku skaita samazināšanu uzskatīs par labu zīmi, kas liecina, ka S. Nadela mēģina samazināt izmaksas un darbinieku skaitu kontrolēt, un viņš saprot izaicinājumus, ar kuriem sastopas Microsoft, uzskata FBR Capital Markets&Co analītiķis Daniels Īvs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Lielisko klubs» sarūk

Didzis Meļķis, 15.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu kompānija Standard & Poor’s (S&P) samazinājusi Somijas kredītreitingu uz AA+, lasāms kompānijas vietnē, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Visaugstākajā līmenī S&P patur Somijas pārvedumu un konvertējamības (T&C) novērtējumu, bet tam ir maza saistība ar lietu stāvokli pašā ekonomikā. Šāds novērtējums ir visām eirozonas valstīm, un tas atspoguļo tirgus uzticību ne tik daudz tām, cik Eiropas Centrālajai bankai, proti, ka ir ārkārtīgi maz ticams, ka tā varētu ierobežot pieeju ārvalstu valūtām maksājumu veikšanai. Piemēram, par Krieviju aģentūrai šādas pārliecības nav gandrīz nemaz, un tās T&C novērtējums ir BBB- jeb t.s. miskastes statusā.

Līdz ar to ir vēl vairāk sarucis AAA reitinga «klubs». Kaut Eiropa tajā aizvien ir pārstāvēta visplašāk, konkrēti no eirozonas gan nevainojams S&P reitings ir tikai Vācijai un Luksemburgai, un Vācijas ekonomikai nemaz tik labi vairs neklājas, kā to aprakstījis arī DB (Pasaulei drudzis no Vācijas datiem, 13.10.2014. u.c.). Augstākais kredītreitings ir arī Dānijai, Vācijai, Lihtenšteinai, Norvēģijai, Zviedrijai, Šveicei un Lielbritānijai. Citviet pasaulē tāds ir Austrālijai, Kanādai, Honkongas īpašajam administratīvajam reģionam un Singapūrai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft peļņa pieaugusi par 17%; rekordliels apgrozījums

Gunta Kursiša, 25.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft pārspējusi plānotos peļņas rādītājus un finanšu gada ceturksnī, kas noslēdzās septembra beigās, nopelnīja 5,2 miljardus ASV dolāru, kas ir par 17% vairāk nekā tādā pašā laika posmā pērn.

Uzņēmuma apgrozījums minētajā laika posmā uzrādīja rekordu - 18,53 miljardus ASV dolāru, teikts uzņēmuma paziņojumā.

«Mūsu ierīces un pakalpojumu transformācija uzlabojas,» paziņojumā norādīja Microsoft vadītājs Sīvs Balmers (Steve Balmer). Viņš pauda, ka kompānija arī nākamajā ceturksnī turpinās laist klajā jaunus produktus.

Ceturksnī līdz septembra beigām, piemēram, ienākumus 113 miljonu ASV dolāru apjomā nodrošināja Windows 8.1 iepriekšpārdošana. Tāpat minētajā periodā uzņēmums iegādājās arī Somijas kompānijas Nokia mobilo telefonu biznesu. Savukārt ieņēmumi no planšetdatora Surface pārdošanas ir pieauguši līdz 400 miljoniem ASV dolāru. Iepriekšējā ceturksnī Microsoft bija spiesta norakstīt 900 miljonus ASV dolāru sliktu pārdošanas rezultātu dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Intervija: Mēs neapzināmies digitalizācijas riskus

Didzis Meļķis, 27.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju industrija klientiem lielākoties ļauj gulēt uz lauriem, pieļaujot ilūziju par digitālo drošību.

«Būs daži nejauki, tiešām nejauki datu drošības pārkāpumi,» par globālās digitalizācijas paredzamo trauksmes zvanu saka IT infrastruktūras un pakalpojumu grupas ATEA vadītājs Steinars Sonstebijs.

Kādi ir jūsu attīstības plāni Latvijā – programmizstrāde vai IT infrastruktūra un biznesa atbalsta pakalpojumi?

Mūsu biznesa kodolam ir jābūt tādam pašam ikvienā valstī, kurā strādājam, tāpēc Latvijā mums nav citu ambīciju kā Norvēģijā vai Dānijā, un ilgtermiņa mērķis ir visās zemēs sasniegt vienādi augstu veiktspēju, un tas nozīmē IT infrastruktūru. Tas gan nenozīmē, ka mēs nepiestrādātu pie programmām kā šīs infrastruktūras daļas. Proti, tā ir specifiskas, mūsu infrastruktūrai atbilstīgas programmatūras attīstīšana. Tāda ir tendence industrijā vispār – mūsu problēmu risinājums vairs nav aizvien ātrākos datoros, bet gudrākā programmatūrā. Interesantā kārtā lielākā daļa mūsu programmēšanas notiek tieši Baltijā un visvairāk – Latvijā un ne, piemēram, Norvēģijā. Tāpēc tagad mēs gribam šīs jūsu zināšanas eksportēt uz Ziemeļvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Brīvā tirgus vīģes lapa nosedz arvien mazāk

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 20.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules politiķi arvien vairāk zaudē pietāti pret brīvā tirgus jēdzienu un atbalsta savus vietējos ražotājus – t.i. iejaucas privātā biznesā.

Par to liecina Eiropā pašlaik notiekošie megadarījumi – Francijas uzņēmuma Alstom un zviedru - britu farmācijas uzņēmuma AstraZeneca tirgošana. Par abu šo uzņēmumu kapitāldaļu iegādi interesi citu starpā izrādījušas ASV kompānijas – Alstom gadījumā General Electric (GE) un AstraZeneca gadījumā – Pfizer. Nobīstoties no pasaulē lielākā farmācijas uzņēmuma radīšanas, kas britiem varētu nozīmēt daudzu darbavietu zaudēšanu, AstraZeneca tomēr galu galā noraidījusi Pfizer izteikto pirkšanas piedāvājumu. Savukārt Alstom gadījumā, kur cīņa starp potenciālajiem investoriem GE un Siemens pieņēmusi teju jau biznesa kriminālromāna cienīgus apgriezienus, Francijas valdība vispār izdarīja gājienu ar zirdziņu, izdodot dekrētu, kas ļauj valdībai bloķēt ārvalstu investoru tīkojumus pēc stratēģiski svarīgiem franču uzņēmumiem. Jēdziens «stratēģiski svarīgs» gan ir no gumijas un ļauj sevī vajadzības gadījumā satilpināt praktiski jebko.

Komentāri

Pievienot komentāru