Citas ziņas

Smakas strīds

Vēsma Lēvalde, Db, 18.06.2008

Strīds starp Dānijas kapitāla uzņēmumu Nygaard International un Lažas pagasta padomi un iedzīvotājiem sasniedzis Satversmes tiesu. Tiesa līdz 17. jūlijam plāno sagatavot izskatīšanai lietu, kurā pagasts liedzis uzņēmumam būvēt papildus cūku kūtis, atteikumu motivējot ar negatīvu ietekmi uz citām biznesa nozarēm un SIA Nygaard International jau piederošo lopu fermu nekorektu apsaimniekošanu, indējot dabu un smacējot iedzīvotājus ar kūtsmēslu smakām. Savukārt SIA Nygaard International valdes loceklis Nīlsens Braiens Brodsgārds (Nielsen Brian Brodsgaard) intervijā Db uzsver, ka pārkāpumu nav bijis un pagasts traucējot paplašināties, pārkāpj Satversmi.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Satversmes tiesa līdz 17. jūlijam plāno sagatavot izskatīšanai lietu, kurā Dānijas kapitāla uzņēmums apstrīd Lažas pagasta padomes lēmumu liegt lopkopības fermu paplašināšanu.

Šī gada 17. aprīlī Satversmes tiesa ierosinājusi lietu pēc SIA Nygaard International prasības. Iesniedzējs norāda, ka Lažas pagastā veic ar cūku audzēšanu saistītu komercdarbību. Darbību bija iecerēts paplašināt un šim nolūkam nepieciešamais zemes gabals jau bija transformēts par būvniecībā izmantojamo zemi. Taču jaunpieņemtā Lažas pagasta teritorijas plānojuma normas liedz esošo lopkopības fermu paplašināšanu un jaunu fermu būvniecību. Pieteikuma iesniedzējs uzskata, ka šīs normas pārkāpj Satversmes 105. pantā garantētās tiesības uz īpašumu, turklāt normām neesot leģitīma mērķa un tās neatbilstot samērīguma principam. Savukārt pagasta padome atsaucas uz Satversmes 115. pantu, kurā teikts: Valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, sniedzot ziņas par vides stāvokli un rūpējoties par tās saglabāšanu un uzlabošanu, un uzskata, ka kompleksa paplašināšana var būtiski ietekmēt apkārtējo vidi, negatīvi atsaucoties gan uz tūrismu, gan nekustamo īpašumu tirgu, gan citu lauksaimnieku darbību. Vairāki pagastā dzīvojošie lauksaimnieki Db apgalvoja, ka Nygaard International līdzšinējā darbība nav bijusi korekta un kaitējusi arī viņu uzņēmējdarbībai. Pagasta iedzīvotāji un zemju īpašnieki jau pērn uzrakstījuši vēstuli ar 248 parakstiem, kurā prasa nepieļaut jauna kompleksa būvniecību. Kopš sākta tiesvedība, situācija esot jūtami uzlabojusies, smakas samazinājušās, bet saimniekošana kļuvusi korektāka, atzina vietējie iedzīvotāji. Tomēr viņi kategoriski nevēlas jaunas kūtis novadā.

Fermas izvēršas

Sarunā ar Db Lažas pagasta padomes priekšsēdētāja Māra Vētra argumentēja pagasta lēmumu ar iedzīvotāju prasību ierobežot cūkkopības biznesu gan vides tīrības un iedzīvotāju komforta vārdā, gan arī citu uzņēmējdarbības veidu - tūrisma, biškopības, bioloģiskās lauksaimniecības, dīķsaimniecības attīstības vārdā. Viņa norādīja, ka ap Aizputi ir vairāki cūkkopības kompleksi, visi vēlas paplašināties, kā arī ir pieteikti jauni projekti. Šobrīd tiekot izaudzēts ap 85 000 cūku gadā. Bez diviem Nygaard International piederošajiem cūkkopības kompleksiem pagastā ir arī Dānijas kapitāla SIA Ozolāji cūkaudzētava, kur telefonsarunā ar Db nenoliedza, ka firmai ir paplašināšanās plāni, lai gan pagaidām nav sākti realizēt. Kaimiņos - Gudenieku pagastā ar dāņiem saistīts uzņēmums Pro - Lat iecerējis izveidot kompleksu 24 000 cūku nobarošanai. Gudenieku pagasta padomes deputāti jau pieņēmuši lēmumu konceptuāli atbalstīt projekta virzību. Nygaard International mājaslapa vēstī, ka firma pēta cūkgaļas importa iespējas uz Krieviju, iespējams, ar to saistīta aktīvā vēlme paplašināties. Fermas Lažas pagastā atrodas rietumu pusē, kas nozīmē, ka valdošie vēji smakas iznēsā lielā pagasta daļā. Pagasta padome uzsvēra, ka dāņi nav uzskatāmi par investoriem, jo pagasts no abiem cūkkopības kompleksiem iegūst vien aptuveni 300 latu īpašuma nodokli gadā un divas darba vietas - pārējie strādnieki braucot uz fermām no citurienes.

Pārmet kaitējumu

Sarunā ar Lažas pagasta iedzīvotājiem Db pārliecinājās, ka iedzīvotāji ne vienmēr spēj izšķirt, kurš no kompleksiem rada viņiem diskomfortu, taču minētie fakti bija ticami. «Līdz ar cūku fermu darbības uzsākšanu Apriķos un Štakeldangā pagasta iedzīvotāji saskārās ar neciešamu cūku mēslu smārdu, kas regulāri, atkarībā no vēja virziena, ir jūtams visā pagasta teritorijā un pat Aizputes pilsētā. Cūku šķidrmēsli ar cisternām pa pagasta ceļiem tika vadāti visu gadu, arī vasarā, klaji ignorējot sākotnējos solījumus to darīt agrā pavasarī vai vēlā rudenī, veicot tūlītēju iearšanu,» teikts iedzīvotāju parakstītajā vēstulē. 2006. gada jūlijā z/s Penči īpašnieks Valentīns Birznieks novērojis, ka divās nedēļās uz ap fermu esošajiem laukiem izvestas ap 1000 t mēslu, neiestrādājot tos zemē, smaka bijusi neizturama plašā apkārtnē. Pirmo reizi mēsli iestrādāti zemē tikai šogad. «Mēslu smidzinātājs dāņiem parādījās tikai nesen,» Db sacīja dīķu saimniecības īpašnieks Andris Freimanis. Viņš apgalvoja, ka novērojis zivju nosmakšanu un vēžu izzušanu pagasta ūdenskrātuvēs. Nevarot pierādīt, ka vainīgas fermas, jo mēsli iznīcina skābekli ūdenī un zivis iet bojā nosmokot. Vairāki lauksaimnieki novērojuši, ka mēslu vedamās tvertnes bieži braukušas pie Alokstes upes, iespējams, lai tās tur skalotu. Visā upes baseinā pēdējos gados iznīkuši vēži. Vakaros upes ūdens smirdot. «Visās publiskajās sanāksmēs, kurās apspriesta jaunu cūku kompleksu būvniecība, iedzīvotāju attieksme ir bijusi klaji negatīva,» uzsvērts vēstulē. Savukārt dāņu puses rīcībā ir 50 iedzīvotāju anketas, no kurām, kā pārliecinājās Db, pusi aizpildījuši kaimiņi - Cīravas pagasta iedzīvotāji. Lauksaimnieki, ar kuriem tikās Db, apgalvoja, ka tie, kuri pozitīvi atsaukušies par fermas paplašināšanas projektu, saņēmuši dāvanu - maisiņu ar gaļas produkciju. Savukārt kādā sabiedriskajā apspriešanā divas fermas strādnieces, kuras uzstājušās, pēc sapulces saņēmušas no firmas pārstāvja maisiņu ar alkohola pudelei līdzīgu saturu.

Iegūst īpašumus

«Man piedāvāja pārvākties,» Db pastāstīja Māris Krūmiņš, kuram pieder piemājas saimniecība Apriķos, fermas tuvumā. Taču, pēc viņa teiktā, īpašums, kas piedāvāts maiņai, bijis ar krūmāju zemi, kamēr viņa saimniecībā ir gan lauksaimniecības, gan meža zeme. «Gribēja mani apšmaukt,» viņš ir pārliecināts. Z/s Dzintari īpašniekiem lauks atrodas tuvu fermai, smakas dēļ neesot iespējams atvērt traktora logu. Sprāgušo cūku konteineri nolikti blakus viņu laukam. Bijuši gadījumi, kad kritušās cūkas gulējušas zemē. Taču šogad viņiem esot pat apgrūtināta piekļūšana laukam, jo dāņi uzlikuši uz fermas ceļa, kas ved arī uz Dzintaru lauka, zīmi «Privātīpašums» un aizliegumu iebraukt. Saimnieki pieļauj, ka tas ir spiediens pārdot zemi dāņiem. Daudzi īpašumus jau pārdevuši, jo cūkkopības kompleksu dēļ to vērtība krītoties, bet dzīvot fermu tuvumā nevarot. Ar īpašumu atsavināšanu esot saistīti arī krāpšanas gadījumi, ko veikuši starpnieki un kuru rezultātā apkrāpti gan dāņi, gan īpašumu pārdevēji.

Nygaard International vadītājs apgalvo, ka Latvijā ir cūkgaļas deficīts

SIA Nygaard International valdes loceklis Nīlsens Braiens Brodsgārds (Nielsen Brian Brodsgaard) piekrita sniegt informāciju Db tikai tad, ja pirms publikācijas varēs iepazīties ar kontekstu, kurā integrētas viņa atbildes. Db nolēma interviju publicēt bez papildinājumiem.

Cik Latvijā dibinātos uzņēmumos jūs esat dalībnieks vai amatpersona?

Esmu valdes loceklis SIA Nygaard International un vēl dažās sabiedrībās, kuras Latvijā pamatā nodarbojas ar lauksaimniecību. SIA Nygaard International vienīgais īpašnieks ir Dānijas Karalistes AS DK-Latvia Farming.

Cik no šiem uzņēmumiem nodarbojas ar cūkkopību vai realizē ar cūkkopību saistītus projektus?

Tikai viens - SIA Nygaard International.

Cik cūkkopības kompleksu apsaimnieko SIA Nygaard International un kāda ir to kopējā jauda (gadā)?

Mūsu sabiedrība Liepājas rajona Lažas pagastā apsaimnieko divus cūku audzēšanas kompleksus: ApriķiBreeding un Apriķi Bacon, kuru jauda kopumā saskaņā ar vides pārvaldes izsniegto atļauju nedrīkst pārsniegt 500 sivēnmātes un 4800 nobarojamo cūku.

Kur realizējat izaudzēto produkciju?

Produkciju realizējam tikai Latvijā. Diemžēl mums tās nepietiek, lai pat apmierinātu Latvijas iedzīvotāju vajadzības, nemaz nerunājot par eksportu, ko mēs ar laiku arī gribētu veikt. Savukārt Lažas pagasta padomes, pēc mūsu viedokļa, nelikumīga rīcība, aizliedzot jaunu cūku audzēšanas kompleksu izbūvi, kaitē ne tikai Latvijas lauksaimniecības attīstībai, bet arī patērētāju interesēm, kuri augstu administratīvo barjeru dēļ spiesti cūkgaļas produktus pirkt par mākslīgi paaugstinātām cenām. Turklāt uzskatu, ka iepriekšminētais Lažas pagasta aizliegums galvenokārt ir izdevīgs tikai ārvalstīs esošajiem cūku audzētājiem, kā arī tiem, kuri šeit nodarbojas ar cūkgaļas kontrabandu.

Latvijas cūkkopji apgalvo, ka cūkkopība ir nerentabls bizness šobrīd zemo tirgus cenu un zemā pieprasījuma dēļ. Vai jūsu bizness ir rentabls? Kā jums to izdodas panākt?

Mēs darām visu iespējamo, lai ne tikai mūsu bizness būtu rentabls, bet arī lai mēs varētu piedāvāt Latvijas iedzīvotājiem patiešām kvalitatīvu produktu par izdevīgām cenām. Galvenais mūsu panākumu avots ir mūsu darbinieki un viņu godīgs darbs. Bieži vien pats esmu spiests strādāt 14 - 16 stundas diennaktī, lai sasniegtu patiešām optimālākos rādītājus. Tāpat savā uzņēmējdarbībā izmantojam vismodernākās tehnoloģijas un maksimāli automatizējam visus ražošanas procesus.

Vai Nygaard International vai jebkurš no citiem Jūsu uzņēmumiem ir saņēmis ES finansējumu uzņēmuma attīstībai?

Tāpat kā daudzas citas Latvijas komercsabiedrības SIA Nygaard International ir veiksmīgi izmantojusi ES finansējumu uzņēmuma attīstībai. Piemēram, pateicoties arī šim finansējumam, 2003. - 2004.gadā esam uzbūvējuši cūku audzēšanas kompleksu Apriķi Breeding.

Vai eksistē arī kaut kāda veida Dānijas valsts atbalsts Dānijas kapitāla uzņēmumiem Latvijā?

Manā rīcībā šādas informācijas nav. No savas puses varu viennozīmīgi apliecināt, ka SIA NygaardInternational nekādu tiešu vai netiešu Dānijas valsts atbalstu nesaņem un darbojas uz tiem pašiem pamatiem kā jebkurš cits Latvijas uzņēmums.

Vai kādā no jūsu uzņēmumiem Latvijā ir konstatēti pārkāpumi vides aizsardzības vai dzīvnieku labturības jomā?

Esmu lepns par to, ka visos SIA Nygaard International un citu komercsabiedrību, kur es esmu valdes loceklis, pastāvēšanas laikos - šie uzņēmumi ir ievērojuši visaugstākos standartus vides aizsardzības jomā un tāpēc nekādi pārkāpumi nekad netika konstatēti. Kā piemēru gribu nocitēt Valsts vides dienesta 20.05.2008. jau pieminētā cūku audzēšanas kompleksa ApriķiBreeding kārtējās pārbaudes aktu, kurā tajā skaitā ir uzsvērts, ka pārbaudes laikā nekādas smakas netika konstatētas, kā arī kompleksa teritorija ir labiekārtota un sakopta.

Vai laikā, kopš jūsu uzņēmumi darbojas Liepājas rajonā, varat ar tīru sirdsapziņu apgalvot, ka ir ievēroti visi uz cūkkopības nozari attiecināmie likumdošanā nostiprinātie noteikumi?

Viens no galvenajiem mūsu uzņēmējdarbības principiem ir stingra normatīvo tiesību aktu ievērošana, tajā skaitā to, kas specifiski regulē cūkkopības nozari. Tajā skaitā mēs Latvijā maksājam visus nodokļus, ievērojam visas darbinieku sociālās garantijas, neizmantojam neatļautas metodes konkurences cīņā un patiešām darām visu iespējams, lai Latvija būtu tiesiska valsts. Tāpēc ar pilnīgi tīru apziņu varu apliecināt, ka vienmēr esam darījuši visu iespējamo, lai šie noteikumi būtu ievēroti.

Vai SIA Nygaard International ir kāds no ISO sertifikātiem?

Ļoti labs jautājums - tieši tagad mēs strādājam pie tā saņemšanas un ceru, ka tuvākajā laikā varēsim informēt jūsu avīzes lasītājus par kārtējo mūsu sabiedrības panākumu šajā jomā.

Vai ir bijuši krāpšanas gadījumi vai konflikti, kad jūsu vārdā no vietējiem iedzīvotājiem pirkti īpašumi?

Diemžēl SIA Nygaard International ir kļuvusi par atsevišķu negodprātīgu vietējo iedzīvotāju krāpšanas upuri. Īsumā viņu noziedzīgas rīcības shēma izpaudusies sekojoši: nepatiesi apgalvojot, ka ir attiecīgo zemesgabalu īpašnieki un vēlas tos pārdot, viņi ir saņēmuši no sabiedrības daļu no pirkuma maksas un pēc tam neko nedarīja savu saistību izpildei. Šajā sakarā tika uzsākti vairāki kriminālprocesi, sabiedrība atzīta par cietušo un pašreiz saistībā ar dažām epizodēm izmeklēšana jau ir pabeigta un krimināllietu materiāli atrodas tiesā - ceram uz ātru un taisnīgu to izskatīšanu. Taču mēs nekādā veidā neattiecinām iepriekšminēto rīcību uz pārējiem vietējiem iedzīvotājiem, jo tie ir ļoti atsaucīgi un draudzīgi pret mums noskaņoti.

Cik lielas ir jūsu ieguldītās investīcijas Lažas pagastā un cik darba vietu dodat vietējiem iedzīvotājiem?

Dānijas Karalistes AS DK-Latvia Farming, kurai tajā skaitā pieder SIA Nygaard International, ir ieguldījusi Lažas pagastā vairākus miljonus latu un nodrošinājusi darba vietas vairāk nekā 30 vietējiem iedzīvotājiem, jo no visiem akciju sabiedrībai piederošo Latvijas uzņēmumu darbiniekiem - tikai divi valdes locekļi, ieskaitot mani, nav Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

SPRK: Nav pietiekamas komunikācijas starp sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju un lietotāju

Žanete Hāka, 06.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir apkopojusi informāciju par aizvadītajā gadā ārpustiesas kārtībā izskatītajiem strīdiem regulatorā starp sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem un lietotājiem, informē SPRK.

Tie ir strīdi, kas izskatīti padomes sēdē un par kuriem pieņemti lēmumi (nevis atbilžu sniegšana uz sabiedrisko pakalpojumu lietotāju sūdzībām). Kopumā 2016. gadā Regulatora padome izskatīja 10 strīdus. Lielākā daļa tika skatīti enerģētikas nozarē.

Astoņos ierosinātajos strīdos Regulators pieņēma lēmumu pēc būtības, savukārt divos gadījumos izbeidza strīdu izskatīšanas procesu, jo iesniedzēji atsauca savus iesniegumus.

Enerģētikas nozarē dabasgāzes apgādē tika izskatīts viens strīds par sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja atteikumu noslēgt līgumu ar jaunu lietotāju, ja lietotājs nepiekrīt samaksāt pakalpojuma priekšapmaksu. Viens strīds tika izskatīts par sabiedrisko pakalpojumu lietotāja rīcību par konstatēto dabasgāzes lietošanas noteikumu pārkāpumu. Divi strīdi izskatīti saistībā ar sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja atteikumu noslēgt līgumu par dabasgāzes piegādi ar jaunu lietotāju līdz brīdim, kamēr netiks samaksāts parāds par objektā iepriekš patērēto dabasgāzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

VVD pārskatīs uzņēmumu piesārņojošās darbības atļaujas smaku emisijas jomā

Žanete Hāka, 13.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada laikā Valsts vides dienests (VVD) pārskatīs uzņēmumu piesārņojošās darbības atļaujas smaku emisijas jomā un veiks tajās grozījumus, informē VVD.

Kopumā dienests plāno grozīt 97 uzņēmumu A un B kategoriju piesārņojošo darbību atļaujas. Pārmaiņas pamatojamas 2014. gada 25. novembra Ministru kabineta (MK) noteikumos par piesārņojošas darbības izraisīto smaku noteikšanas metodēm, kā arī kārtību, kādā ierobežo šo smaku izplatīšanos, kas paredz jaunus smakas koncentrācijas mērķlielumus vietās, kuras saskaņā ar pašvaldības teritorijas plānojumu ir publiski pieejamas iedzīvotājiem. Tāpat tiks izstrādāta un izmēģināta jauna kārtība, kādā dienests turpmāk pārbaudīs un novērtēs iedzīvotāju sūdzību pamatotību par traucējošu smaku.

Pērn VVD saņēmis sūdzības par 30 pārraudzībā esošajiem uzņēmumiem un kopumā veicis 168 iesniegumu un sūdzību izskatīšanu smaku emisijas jomā visā Latvijā. Grūtības jauno smaku koncentrācijas mērķlielumu sasniegšanā varētu skart 13 uzņēmumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Neļaujiet savai septiskajai tvertnei smirdēt: septiķa iegādes, montāžas un apkopes ceļvedis

Sadarbības materiāls, 25.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attālākos lauku reģionos, kuros nav iespējas pieslēgties centrālajam ūdensvadam, septiķis ir neatņemama privātīpašuma kanalizācijas sistēmas daļa. Tas ir paredzēts notekūdeņu savākšanai un attīrīšanai no mājokļa, atdalot cietās vielas no šķidrumiem un tīru ūdeni novadot atpakaļ vidē. Tomēr bez pienācīgas apkopes septiskās tvertnes var radīt dažādas problēmas, tostarp nepatīkamas smakas, aizsērēšanu, un pat vides piesārņošanu. Šajā rakstā mēs jums pastāstīsim par visu, kas jums jāzina par septiskajām tvertnēm, tostarp par to, kā tās darbojas, kā tās uzturēt, un kādas ir biežāk sastopamās problēmas un kad nepieciešama profesionāļu palīdzība.

Septiķis kā kanalizācijas sistēmas komponente

Septiķi ir pazemes būves, kas izgatavotas no stikla šķiedras vai plastmasas. Tām ir dažādas formas un izmēri atkarībā no īpašuma lieluma un iedzīvotāju skaita. Septiķa pamatkoncepcija ir ļaut notekūdeņiem ieplūst tvernē, kur cietās daļiņas nosēžas uz dibena, bet šķidrumi izplūst notekūdeņu infiltrācijas laukā tālākai attīrīšanai.

Septisko sistēmu veido četras galvenās sastāvdaļas: septiskā tvertne, drenāžas lauks, sadales kārba un augsne. Septiskā tvertne ir pirmais procesa posms, kurā notekūdeņi no jūsu mājas ieplūst tvertnē, un baktērijas noārda cietās vielas. Drenāžas laukā no tvertnes izplūstošie šķidrie notekūdeņi tiek novadīti augsnē tālākai attīrīšanai. Sadalītājcaurulīte ir vieta, kur notekūdeņi tiek vienmērīgi sadalīti pa drenāžas lauka caurulēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdība šogad saņēmusi jau trešo investīciju pretenziju, kurā ārvalstu uzņēmēji norāda uz pastrādātu reiderismu jeb uzņēmuma daļu atņemšanu ar negodprātīgām, rafinētām metodēm.

Uzņēmumu dalībnieku strīdos zaudētāji ceļ investīciju strīda pretenzijas pret Latvijas valsti, jo citus sava īpašuma tiesību aizsardzības instrumentus nesaskata.

Par to liecina pēdējo mēnešu arvien pieaugoša tendence, kad Latvijas valsts ir saņēmusi pretenzijas no trijiem ārvalstu uzņēmējiem par viņu kā konkrētu uzņēmumu dalībnieku interešu aizskaršanu. Proti, Valsts kanceleja pagājušās nedēļas nogalē publiskoja ziņu, ka 14. oktobrī investīciju pretenziju valdībai pieteikuši Uzbekistānas uzņēmēji Akbars Abdulajevs (Akbar Abdullaev) un Eljors Junusovs (Elyor Yunusov), norādot, ka ar viltotiem dokumentiem notikusi viesnīcu Royal Square Hotel & Suites un Garden Palace Hotel prettiesiska atņemšana. Turklāt Uzbekistānas uzņēmēji pauž satraukumu, uzskatot, ka prettiesiskā viesnīcu biznesa atņemšanā ir iesaistītas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra, kā arī tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonas. DB jau rakstīja, ka šovasar– investīciju strīda prasības, ko premjeram un tieslietu ministram iesniegusi SIA Winergy (dalībnieks – Igaunijas Wind One) un Vācijas investors Bertolts Fliks, ir uzskatāmas kā starptautiskās arbitrāžas pirmā fāze, kurā sešu mēnešu laikā valstij ir iespēja vienoties ar strīdnieku vai arī jau laikus sākt gatavoties starptautiskajai arbitrāžai. Nav izslēgts, ka Latvijas valsts līdzīga rakstura investīciju strīdu pieteikumus nesaņems arī turpmāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Brāķis maksātnespējas likumā liek kreditoriem pievērst īpašu uzmanību

Egons Mudulis, 18.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komersantam, kurš saņem kreditora brīdinājumu par tā nodomu iesniegt tiesā maksātnespējas pieteikumu, ir jāizturas augstākā mērā atbildīgi, uzsver zvērināts advokāts un maksātnespējas procesa administrators Jānis Jurkāns.

«Īpaši, ja runa ir par tādu parādu, kurš komersanta ieskatā vispār nepastāv, ir ticis samaksāts vai citādā veidā izpildīts, vai arī ir vērtējams vismaz kā strīdīgs,» tā viņš, piebilstot, ka tādos gadījumos nekavējoties ir jāveic nepieciešamās darbības savu tiesisko interešu aizsardzībai. SIA Palink lieta parāda, ka pēc jaunā Maksātnespējas likuma normām, kurš ir spēkā no 2010. gada 1. novembra, pat uzņēmums ar miljoniem latu apgrozījumu var tik atzīts par maksātnespējīgu.

Komersantam triju nedēļu laikā pēc tā, kā kreditora brīdinājums ir ticis nodots pastā, ir jāceļ pret tajā norādīto prasījumu pamatoti iebildumi vai parāds jāsamaksā, skaidro zvērināts advokāts. Katrs gadījums gan ir individuāls, tomēr jāņem vērā, ka strīdīgā situācijā ar vienkāršu rakstveida iebildumu nosūtīšanu attiecīgajam kreditoram var nepietikt. Tāpat šādā situācijā nav nekādas nozīmes tam, cik labi ir attiecīgā komersanta kopējie finanšu rādītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija bez iepriekšēja brīdinājuma ir atvērusi Pedeles tilta slūžas, kā rezultātā Igaunijas teritorijā ieplūst liels piesārņota ūdens daudzums, raksta Telegraf.

Pašlaik abās upes pusēs notiek mēģinājumi noskaidrot, no kurienes tieši nāk piesārņojums.

Kaimiņvalsts ir sašutusi par piesārņotu notekūdeņu ieplūšanu Igaunijas teritorijā pa Pedeli. Iespējams, slūžas atvērtas aizbildinoties ar tilta remontu, kas tiek veikts minētajā reģionā.

Igaunijas Vides ministrija sola veikt ūdens analīzes un pēc tam sazināties ar Latvijas pusi.

Igaunija ar Eiropas Savienības atbalstu ir veikusi ievērojamas investīcijas Pedeles stāvokļa uzlabošanā, turpretī Latvijas puses ieguldījums šajā projektā bijis ļoti niecīgs. Valgas pilsētas vadība izteikusi bažas, ka Latvijas pusei nav nedz līdzekļu, nedz vēlmes segt tās vainas dēļ Igaunijas pusē radušās piesārņojuma likvidēšanas un analīžu veikšanas izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pēc EXPO vēl viens uzņēmējs nonāk tiesā un uzvar

Jānis Goldbergs, 12.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa 3. decembrī atzina, ka komandītsabiedrība EXPO 2015 ir uzvarējusi Ekonomikas ministriju. Spriedums vairs nav pārsūdzams un pasaka, ka uzņēmums līdzekļus 2015. gada Milānas paviljona iecerei tērējis likumīgi.

Uzņēmums Positivus Event bija EXPO 2015 komandīts, tādēļ arī saruna ar īpašnieku Ģirtu Majoru. Intervijas laikā rodas deja vu sajūta. Dienas Bizness jau publicēja sarunu ar vienu no Aerodium īpašniekiem Ivaru Beitānu, kura stāstā strīda ābols bija Šanhajas EXPO izstādes Latvijas paviljons. Lieta uzvarēta Augstākajā tiesā šā gada oktobrī pret LIAA. I. Beitāna gadījumā strīds bija ar LIAA vadītāju Andri Ozolu, bet Majora gadījumā - ar ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu. Abos gadījumos pēc strīda uzvaras civiltiesiskā kārtībā pret uzņēmējiem sāktas krimināllietas. Ekonomikas ministrija pagaidām lietu nekomentē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Viens no Latvijā lielākajiem šprotu ražotājiem ierauts akcionāru strīdā; apsūdz reiderismā

Sandra Dieziņa, 19.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcionāru strīds ir viens no iemesliem kompānijas dīkstāvei, šobrīd nav iespējams piesaistīt ES fondu finansējumu turpmākai attīstībai.

Strīdus iemesls – SIA Rānda kapitāldaļas, ko tās dibinātājs Oskars Grosmanis pirms vairāk nekā desmit gadiem piešķīra sadarbības partnerim Vladimiram Zļenko, lai viņš iesaistītos uzņēmuma attīstībā.

Strīds par kapitāldaļām

«Tā ir daļēji privāta problēma, bet iezīmējas arī valsts attieksme pret to. Vladimirs Zļenko savā laikā tika pieņemts uzņēmumā kā akcionārs ar nosacījumu, ka strādās uzņēmumam par labu, veicot ieguldījumus un piedaloties produkcijas realizācijā Krievijā. Viņš savulaik darbojies arī tādos uzņēmumos kā a/s Brīvais vilnis un Salacgrīva 95 un tolaik tapa sadarbība arī ar Rāndu. Diemžēl tajā laikā viņam sāka zust interese par produkcijas realizāciju. Bija populāra PVN izkrāpšana un tur viņš saredzēja lielākas biznesa perspektīvas, strādājot kā privātpersona. Viņam bija mazsvarīga ražotne vai cilvēki, vai bizness kā tāds,» stāsta O. Grosmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Izlīgums ar iestādi: vai reāls?

Sandis Bērtaitis, zvērinātu advokātu biroja Liepa, Skopiņa/BORENIUS advokāts, 17.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavisam īsu brīdi atpakaļ masu medijos parādījās ziņa, ka Konkurences padome ir noslēgusi administratīvos līgumus ar SIA Proks un SIA Samsung Electronics Baltics, saskaņā ar kuriem abi uzņēmumi ir atzinuši savu vainu konkurences pārkāpumā un tiem ir ievērojami samazināts naudas sods (vienam uzņēmumam naudas sods no 4,09 milj. Ls samazināts līdz 2,46 milj. Ls). Ar šo līgumu noslēgšanu tiesvedība lietā pēc būtības ir atrisināta.

Kuram gan nav gadījies nonākt konfliktā ar iestādi? Sākot no vienkāršākajiem strīdiem par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, līdz komercdarbībā ievērptiem nozīmīgiem iestādes darbības pavedieniem.

Redzot praksē dažādus strīdus starp privātpersonām un iestādēm, jāatzīst, ka šobrīd izlīguma iespēja nav pietiekami novērtēta. Esmu pārliecināts, ka šo instrumentu varētu izmantot daudz biežāk nekā līdz šim. Lai gan izlīgums ar iestādi nav izplatīta prakse, nopietnākos gadījumos tomēr ir vērts pārdomāt šādu iespēju.

Samsung lietas piemērs labi parāda, ka iestādei un privātpersonai ir tiesiska un faktiska iespēja vienoties par domstarpību atrisināšanu, par to noslēdzot attiecīgu izlīgumu. Ieguvēji ir abas puses un, protams, arī tiesu sistēma, kura nav noslogota ar šādu komplicētu lietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Jānis Lagzdiņš stāsta par nodokļu administrācijas strīdu ar ss.lv: «Tas bija tests»

Māris Ķirsons, 04.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID un ss.lv skaļais strīds bija tests mediācijas procesam Latvijā; jāpilnveido regulējums, jo normatīvie akti pagaidām neparedz mediāciju nodokļu strīdos

To intervijā DB stāsta ZAB Pricewaterhouse Coopers Legal vadošais partneris Jānis Lagzdiņš, kurš pildīja mediatora funkcijas Valsts ieņēmumu dienesta un sludinājumu portāla ss.lv īpašnieka strīdā.

Fragments no intervijas, kas publicēta 4. oktobra laikrakstā Dienas Bizness:

Cik viegli vai grūti bija būt par mediatoru plašu rezonansi ieguvušajā nodokļu administrācijas strīdā ar sludinājuma portāla ss.lv īpašniekiem?

Nenoliedzami, ka šis skaļais strīds bija un ir sava veida tests mediācijas procesam Latvijā. Lai arī mediācija no spēkā esošā normatīvā regulējuma viedokļa pagaidām nav iespējama administratīvo pārkāpumu lietās ar valsts un pašvaldību iestādēm, taču pozitīvs piemērs ir Valsts ieņēmumu dienesta un ss.lv strīda iznākums. Šajā strīdā nebija jautājums par to, ka uzņēmums būtu nodokļu nemaksātājs vai parādnieks. Strīds vai, pareizāk sakot, nesaprašanās bija par informācijas apjomu, kurš ir vai nav jānodod VID rīcībā. Vēl jo vairāk, ja nav skaidra regulējuma normatīvajos aktos – cik tad viena puse var pieprasīt informāciju un cik otra atteikties sniegt šādas ziņas. Minēto iemeslu dēļ arī abas puses nevēlējās turpināt eskalēt situāciju, un tas kalpoja kā motivācija, lai sēstos pie sarunu galda un sarunas vadītu neatkarīga trešā puse – mediators. Ir liels gandarījums, ka faktiski no tā brīža, kad kļuvām par mediatoru šajā strīdā, divu nedēļu laikā mums izdevās palīdzēt abām pusēm rast abpusēji apmierinošu risinājumu. Jāatzīst, ka šāda procesa laikā mediatoram ir nepieciešama arī spēcīga speciālistu komanda, jo runa nav tikai par juridiskiem, bet arī biznesa vadības, IT un datu aizsardzības jautājumiem. Sīkākas detaļas par šo procesu gan paust atturēšos, jo man kā mediatoram ir svarīgi ievērot pilnīgu neitralitāti un konfidencialitāti gan attiecībā pret trešajām personām, gan arī pret mediācijas dalībniekiem par to informāciju, ar kuru tās dalījās individuālajās sarunās, un mediācijas procesu kopumā. Vēlos vēlreiz uzsvērt – strīdu risināšana nav tikai juridiska rakstura pasākums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apturēta ražošana rekonstruētajā Liepājas metalurgā

Vēsma Lēvalde, 06.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Liepājas metalurgs pēc bojājumu atklāšanas iekārtā kopš 4. augusta apturēta elektrotēraudkausēšanas ceha darbība.

Šobrīd personāls un speciālisti turpina remontdarbus, lai atjaunotu iekārtas un kompleksa darbu kopumā, informē uzņēmums.

Pēdējās nedēļas plašu rezonansi Liepājā izraisījušas diskusijas par rekonstruētās rūpnīcas darbību. Pilsēta cieš no smakām, kas rodas lūžņu kausēšanas procesā. Smaku avots ir a/s Liepājas metalurgs, konstatējusi arī Valsts vides dienesta (VVD) Liepājas reģionālā vides pārvalde. Uzņēmums publiski solījis smakas novērst līdz šā gada septembrim, taču Vides aizsardzības klubs (VAK) ir nosūtījis vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ar aicinājumu apturēt Liepājas metalurga darbību, ziņo LETA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Vācijas tiesa: Laukos drīkst smirdēt pēc vistu mēsliem

LETA--THE LOCAL, 02.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļreinas-Vestfālenes Augstākā administratīvā tiesa pirmdien lēmusi, ka izkārnījumu smaka ir neatņemama lauksaimniecības blakusparādība.

Sūdzību Vācijas tiesā iesniedza kāda lopkopja kaimiņi. Viņi sacīja, ka lopkopis iecerējis paplašināt vistu kūti, taču no tās nākošā mēslu smaka piesārņošot gaisu viņu zemes gabalā.

Administratīvā tiesa Diseldorfā sākotnēji lēma par labu prasītājiem. Taču lieta rosināja diskusiju par to, vai nepieciešams kontrolēt, cik spēcīga smaka valda lauku saimniecībās.

Augstākā administratīvā tiesa lēmumā norādīja, ka lauku iedzīvotājiem esot jārēķinās ar iespējamo smirdoņu. Tiesnešu sastāvs uzsvēra, ka sūdzības iesniedzēji paši ir vai kādreiz ir bijuši lauksaimnieki. Vietās, kur nepatīkamas smakas ir neatņemama ikdienas dzīves sastāvdaļa, jāspēj pieņemt arī spēcīgākas un ilgstošākas smakas, nekā ierasts, teica tiesneši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rīgas brīvosta rosina ierobežot uzņēmumus, kas rada smakas

Gunta Kursiša, 20.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Netālu no ostas esošo rajonu iedzīvotājiem sūdzoties par neciešamām naftas produktu smakām, kas nāk no ostas, Rīgas brīvosta piedāvā ierobežot ostā darbojošos uzņēmumus.

Pašlaik normatīvajos aktos nav noteikti vienreizēji pieļaujamie gaisa piesārņojuma limiti vielām vai vielu maisījumiem, kuras rada smakas ostai piegulošos dzīvojamos rajonos, skaidro Rīgas brīvostas pāstāvji. Tādēļ tiek rosināts izstrādāt priekšlikumus izmaiņām normatīvajos aktos, kur šādas pieļaujamā piesārņojuma normas tiktu iestrādātas.

«Tas dotu iespēju apturēt darbību vai sodīt jebkuru uzņēmumu, ja tā saimnieciskās darbības rezultātā arī īslaicīgi tiek pārsniegti noteiktie pieļaujamie normatīvi, izraisot nepatīkamas smakas un pazeminot dzīves kvalitāti ostai pieguļošajos dzīvojamajos rajonos,» norādījuši ostas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Intervija: Sankcijas nav skārušas Rīgas brīvostas darbu

Sandris Točs, speciāli DB, 19.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd varam teikt, ka Eiropas noteiktās sankcijas sadarbībai ar Krievijas uzņēmumiem Rīgas ostu nav skārušas

Rīgas ostas attīstības plāns ir gana ambiciozs. Brīvostai joprojām ir daudz neapgūtu teritoriju, kuru attīstības potenciāls ir ārkārtīgi liels. Nodokļu režīms Rīgas brīvostā ir pievilcīgs, lai veidotu ražotnes. Tā intervijā saka Rīgas brīvostas valdes locekle Baiba Broka.

Vai pielaides trūkums valsts noslēpumam jums netraucē pildīt amata pienākumus Rīgas brīvostā?

Nē, tas man netraucē pildīt amata pienākumus ne Rīgas brīvostā, ne arī kādā citā darbā, ko līdz šim esmu darījusi.

Vai pielaides valsts noslēpumam liegums, jūsuprāt, ir nodarījis kaitējumu jūsu profesionālajai reputācijai?

Profesionālajai reputācijai kaitējums nav nodarīts, uzņēmumi, kuros strādāju, novērtē manu profesionālo kvalifikāciju. Atsevišķos gadījumos intereses dēļ tiek uzdoti precizējoši jautājumi, galvenokārt tāpēc, ka cilvēki visu šo epopeju uzskata par neskaidru, nesaprotamu un vērtē kā politski angažētu procesu. Institūcijās, kurās ir prasība pēc pielaides valsts noslēpumam, es nestrādāju. Lai gan varu teikt, ka virknē kapitālsabiedrību prasība pēc pielaides valsts noslēpumam ir pārspīlēta. Kaut vai Latvijas gaisa satiksmē – nu nav nepieciešams tur visiem valdes locekļiem būt ar pielaidi valsts noslēpumam. Es šajā uzņēmumā nostrādāju sešus gadus, un ne reizi man nav bijusi nepieciešamība to izmantot, lai iepazītos ar kādu dokumentu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nākotne, ja tāda vispār gaidāma, slēpjas inovatīvā uzņēmējdarbībā ar augstu pievienoto vērtību – to jums katrs bērns pateiks. Ko nozīmē inovatīvs uzņēmums un kā dabūt to augsto vērtību, tas gan ir dažās aprindās strīdīgs temats.

Daži, īpaši tie, kam dīvainu sakritību rezultātā gadījies strādāt Ekonomikas ministrijā, par labāko augsto vērtību uzskata augstu nodokli. Citi, piemēram, Ģirts Rungainis, kurš nesenā inovācijas konferencē sevi iedēvējis par latviešu seru Brensonu, praksē vismaz pagaidām turas pie konservatīvām vērtībām – valdības konsultāciju līguma.Varbūt nav baisi inovatīvi, bet toties peļņa faktiski bez ieguldījiem. Un bez problēmām, kas varētu nomocīt citus uzņēmējus, teiksim, konkurences vai vajadzības pēc kaut kādiem tur rezultātiem. «Es esmu lauva,» saka Ģirts Rungainis nu jau pieminētajā konferencē (viņa runu varat noskatīties šeit) Un ar to dažiem pietiek. Arī tas ir savā ziņā inovatīvi, to nu neviens nenoliegs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Highku» vēlas uzsākt zeķu ražošanu ar sudraba diegiem; šobrīd notiek kampaņa pūļa finansējuma vietnē «Indiegogo» pirmā ražošanas pasūtījuma noformēšanai

«Highku» projekta vadītājs Mārtiņš Plēsums stāsta, ka projekta mērķis ir uzlabot cilvēku ikdienas un sporta dzīves apstākļus, kā arī pēdu veselību kopumā ar Latvijā ražotām sudraba diegu zeķēm. «Šie diegi zeķēs padara pēdas drošas no baktērijām un nepatīkamas smakas līdz pat septiņām dienām bez zeķu mazgāšanas! Arī man sākumā tas šķita nereāli gluži kā no kādas reklāmas, solot absolūtas pasakas. Patiesībā tur nav nekādu brīnumu – sudrabs ir antibakteriāls un pasīvi veic nelabvēlīgo baktēriju neitralizāciju,» viņš apgalvo.

Ideja radās pagājušā gada vasaras sākumā. «Lietoju klasiskas melnas kokvilnas zeķes un katru dienu, pārnākot mājās, man oda zeķes. Arī tad, kad pārnācu ap pusdienas laiku un biju bijis kurpēs vien četras piecas stundas. Skaidrs, ka pagājušā vasara bija ļoti karsta, bet birojs man bija cokolstāvā, kur vienmēr ir optimāla temperatūra,» stāsta M. Plēsums. Viņa gadījumā izrādījās, ka pie vainas bija jaunās kurpes, kas, lai arī bija no ādas, tika apstrādātas ar speciālu kopšanas līdzekli, lai varētu valkāt arī sliktos laika apstākļos. «Principā apavi bija padarīti par «plastmasas maisiņu». Jā, tie atgrūda ūdeni un netīrumus, bet apavu līdzeklis vairs neļāva kājām elpot,» teic M. Plēsums. Tomēr laika gaitā, kamēr meklēja problēmas iemeslu un iespējamo risinājumu, viņš uzzināja par zeķēm ar sudraba diegiem. Tās piedāvā vairāki ražotāji, bet pārsvarā šīs zeķes ir paredzētas aktīvam sportam. Tāpēc M. Plēsumam radās ideja par to, ka varētu ražot vienkāršas un klasiskas ikdienas zeķes ar sudraba diegiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Preču zīmju apstrīdēšana kļūst aizvien biežāka, līdz tiesai visi strīdi gan nenonāk

Kā liecina Patentu valdes Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes (Apelācijas padomes) sniegtā informācija, 2016. gadā 4,7 % no reģistrētajām preču zīmēm tika apstrīdētas iebildumu procedūrā, salīdzinājumam – 2012. gadā tie bija 3,1 %. Līdz šā gada 15. novembrim iebildumu procedūrā tika apstrīdēti 4,2% preču reģistrēšanas gadījumu.

Patentu valdes Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte atklāj, ka pēdējā laikā aizvien vairāk starptautiski pazīstamu kompāniju apstrīd reģistrētās preču zīmes. «Tie, kas ir reģistrējuši savas preču zīmes, pārējos grib turēt zināmā attālumā no tās. Jo lielāka ir kompānija, jo vēlme citus turēt zināmā attālumā ir lielāka,» stāsta Dace Liberte. Viņa nosauc vairākus piemērus, kad lielo zīmolu īpašnieki satraucas par līdzīgu preču zīmju izmatošanu. «Kompānija Apple kā ierauga ābolīti, tā viņiem liekas, ka tas viņus traucē. Red Bull, kā ierauga buļļa attēlu vai bulli, satraucas. Arī Orange, kad redz oranžo krāsu vai kaut ko, kas saistīts ar oranžo, liekas, ka viņiem tas traucē. Viņi kļūst uzmanīgi un skatās, kādas ir preces un pakalpojumi. Nav tā, ka preču zīmju aizsardzība darbojas uz jebkurām precēm – tā attiecas tikai uz tām, kurām preču zīme reģistrēta, turklāt ir gadījumi, kad reģistrācija notikusi jau sen, tad apstrīdētās zīmes īpašnieks var pieprasīt reģistrētās preču zīmes izmantošanas pierādījumus,» stāsta D.Liberte. Viens no vērtīgākajiem pasaules uzņēmumiem Apple ir līderis savas preču zīmes sargāšanā. Kā stāsta Dace Liberte, Apple cēlis iebildumus par ābolīša (kopā ar apzīmējumu Plush Apple) izmantošanu uz vingrošanas un sporta precēm, par vārda Apple izmantošanu uz somām un siksnām. Pašlaik Apple visā pasaulē ir strīds ar pulksteņu ražotāju Swatch, kurš reģistrējis divas preču zīmes – saukli, ko savulaik lietojis Stīvs Džobss, prezentējot katru jaunu Apple produktu – One more thing. Faktiski abām pusēm ir strīds par tā saucamajiem gudrajiem pulksteņiem, kur saduras abu kompāniju intereses. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome šajā strīdā ir lēmusi par labu Swatch, taču pretējā puse šo lēmumu pārsūdzējusi tiesā, kas gaidāma nākamā gada pavasarī. Kompānija Red Bull iebilda pret Stargorod preču zīmes reģistrāciju, kuras vizuālais tēls ir līdzīgs - tajā attēloti divi buļļi. Strīda rezultātā Stargorod preču zīmes reģistrācija tika dzēsta un pie restorāna vairs nav redzama izkārtne ar šo preču zīmi. Liberte arī stāsta, ka aktīvi savu preču zīmju sargāšanā ir alkoholisko dzērienu ražotāji. Kāds Latvijas uzņēmums bija reģistrējis uzņēmumu kampari18.lv, pret ko iebilda dzērienu ražotājs Campari, uzskatot, ka tas ir viņu tiesību pārkāpums. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome apmierinājusi Campari iebildumus. Lai aizliegtu savas preču zīmes izmantošanu, tad jāvēršas tiesā. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome var dzēst preču zīmes reģistrāciju, kas nozīmē, ka tiek anulētas uzņēmumam piešķirtās tiesības apkarot viņu preču zīmes atdarinātājus. Vēl viens gadījums – strīds starp Viagra un alkoholiskajiem dzērieniem reģistrētu preču zīmi Viaguara, kur iebildums tika apmierināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zivju pārstrādātājs Kolumbija Ltd parādu nomaksājis, tiesa turpinās

Vēsma Lēvalde, Db, 29.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LSEZ SIA Kolumbija Ltd maksātnespējas pazīmju nav un parāds, kura dēļ iesniegta prasība, nomaksāts. Tomēr strīds starp abām pusēm turpinās, un tiesa savu lēmumu paziņos 2. februārī.

LSEZ SIA Kolumbija Ltd parādu maksātnespējīgajai SIA AB sistēmas nokārtojusi jau 26. janvārī, tiesas sēdē Liepājā atzina SIA AB sistēmas administrators Ēriks Spurelis. Savukārt tiesas ieceltais Kolumbija Ltd administrators Ritvars Auziņš savā ziņojumā konstatējis, ka uzņēmumam maksātnespējas pazīmju nav, jo pieteiktie kreditoru prasījumi un debitoru parādi kopā nepārsniedz uzņēmuma aktīvu vērtību, kas ir 4.2 miljoni latu. Uzņēmuma manta ir ieķīlāta Trasta komercbankā, tomēr maksājumu kavējumu bankai nav. Tā kā abas puses atzina, ka prasījuma iemesls nokārtots, bet citu maksātnespējas pazīmu nav, tiesai jālemj, vai prasījums atzīt zivju pārstrādātāja maksātnespēju bijis pamatots. Kolumbija Ltd. pārstāve tiesā norādīja, ka prasības pieteikums, iespējams, bijis apzināti nepatiess, un norādīja uz apdraudējumu, ko šāda prasība nodarīja uzņēmuma saimnieciskajai darbībai un reputācijai. Tāpat izskanēja arguments, ka strīds ar AB sistēmas par nekvalitatīvi veiktu darbu, kura dēļ Kolumbija Ltd iepriekšs atteicās nokārtot parādu, bijis pamatots, un par to sākta tiesvedība Rīgas apgabaltiesā. Nekvalitatīvo veikumu apstiprina abu uzņēmumu pārstāvju 2006. gadā parakstīts akts. Kolumbija Ltd uzskata, ka prasība bijusi nepamatota, kreditors - negodprātīgs, līdz ar to prasītājam jāapmaksā Kolumbija Ltd administratora darbs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai atkal jau «Dzīvnieku ferma»? Jeb valdes atbildības par nodokļiem ideja ir pārāk plaša

Jānis Taukačs, SORAINEN partneris, 03.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen FM publicēja ziņu (1), ka plānots ieviest valdes solidāru atbildību par uzņēmuma nesamaksātajiem nodokļiem, kas izveidojušies pēc nākamā gada 1. janvāra. Drīz pēc tam publiskots arī pats likumprojekts un tā anotācija (2). Galvenā doma nav peļama – valsts vērsīsies pret negodīgajiem valdēs, kas pamet dēļ nodokļu parādiem grimstošu kuģi un izveido jaunu, ar pēc iespējas līdzīgu nosaukumu, ar no kuģa pārņemtiem aktīviem un bez satīrīšanas aiz sevis.

Piemērs

Likumprojektā paredzēts, ka jāpiepildās visiem trijiem kritērijiem, lai nodokļus varētu piedzīt no valdes. (3) Tomēr, tas var izrādīties nemaz ne tik sarežģīti. Piemēram, VID audita laikā ar informācijas pieprasīšanu ārvalstu nodokļu administrācijām uzņēmumam iespējams ilgstoši neatmaksāt PVN. Alternatīvs variants – biznesa projekts izrādījies neveiksmīgs. Tādēļ uzņēmumam izveidojas nodokļu parāds, kas pārsniedz EUR 16 000. Bankas un citi kreditori tajā pašā laikā novēršas. Arī VID nepiekrīt kavētos maksājumus sadalīt termiņos vai atlikt, jo kritēriji ir subjektīvi – VID var sadalīt vai atlikt, bet tam parasti nepieciešams kāds nodrošinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

LAP: Likums par LAKRS izvirzītajām prasībām streikot neparedz

Leonīds Krongorns, AS «Liepājas Autobusu parks» valdes priekšsēdētājs, 29.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēcīgi vairāku Liepājas Autobusu parka (LAP) darbinieku vēlme streikot ar motivāciju «mēģināts nav zaudēts» ir izprotama. Diemžēl tā ir ļoti neproduktīva un neko neatrisina, turklāt, izvērtējot streika pieteikumu, rodas pārliecība, ka nelikumīga. Tādēļ LAP ir vērsies ar iesniegumu Kurzemes rajona tiesā Liepājā atzīt streika pieteikumu par nelikumīgu.

Aicinām Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un Transporta darbinieku arodbiedrību (LAKRS) atsaukt streika pieteikumu, lai sēstos pie sarunu galda, izveidotu izlīgšanas komisiju un risinātu jautājumus pārrunu ceļā, kas nav līdz šim noticis.

LAKRS PRASĪBAS

LAKRS 2019. gada 30. maijā plāno rīkot streiku, pieprasot izpildīt sešas LAKRS prasības, tostarp 1) autobusu vadītājiem nodrošinātu stundas likmi 7 € apmērā; 2) darbgatavības laika posma samaksu 3.5 €/h; 3) LAP grāmatvedībā veikt biedru naudas ieturējumu no darbinieku algām un pārskatīt to LAKRS; 4) noslēgt Darba koplīgumu jaunā redakcijā; 5) saņemt rakstveidā informāciju un konsultēties ar LAKRS pirms tiek pieņemti kādi lēmumi, kuri var skart darbinieku intereses; 6) atbilstoši Darba likuma 96. pantam nosūtīt darbiniekus uz apmācībām, apmaksājot darba laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Trešo reizi lems par 13 milj. Ls vērto dzelzceļa gulšņu iepirkuma strīdu

LETA Video, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvajai apgabaltiesai jau trešo reizi no jauna būs jāizskata strīds par 13 miljonu latu vērto dzelzceļa gulšņu iepirkumu sliežu ceļu atjaunošanai Austrumu-Rietumu dzelzceļa koridora posmos.

To paredz šodien pieņemtais Augstākās tiesas (AT) Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedums, kas nav pārsūdzams.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, Senāts nospriedis atcelt Administratīvās apgabaltiesas 2011. gada 6. oktobra spriedumu, kas bija labvēlīgs pieteicējam - firmai Stīga Balt, un nodot lietu jaunai izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā.

Senāts atkārtoti izskatīja 2006. gadā aizsākto kompānijas SIA Stīga Balt un Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) strīdu par atļauju Satiksmes ministrijai (SM) slēgt aptuveni 13 miljonus latu vērtu līgumu ar Igaunijas kompāniju Swetrak par gulšņu piegādi sliežu ceļu atjaunošanai Austrumu-Rietumu dzelzceļa koridora posmos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Džo Baidens un Eiropas Savienība (ES) otrdien vienojušies par ilgtermiņa pamieru 17 gadus ilgušajās nesaskaņās par subsīdijām aviobūves nozarei.

Šis pamiers oficiāli apstiprināts Briselē notiekošā samitā, kurā Baidens tikās ar Eiropadomes prezidentu Šarlu Mišelu un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu.

Leiena norādīja, ka šajā samitā gūts panākums ilgstošo nesaskaņu atrisināšanā.

"Tas patiesi paver jaunu nodaļu mūsu attiecībās, jo mēs no tiesāšanās varam pāriet uz sadarbību aviobūves nozarē," sacīja EK priekšsēdētāja.

ASV un ES vienojušās par pamieru uz pieciem gadiem, abām pusēm skaidrojot, ka tādējādi tiks nodrošināts pietiekami daudz laika, lai atrisinātu esošās nesaskaņas.

ES un ASV nesaskaņas aizsākās 2004.gadā, kad Savienotās Valstis izstājās no aviokompāniju subsīdija pakta un vērsās pret ES Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), apgalvojot, ka "Airbus" spējis konkurēt ar "Boeing", daļēji pateicoties subsidētiem valdību aizdevumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrijai (SM) kā aviokompānijas airBaltic un lidostas Rīga akcionāram būtu jāspēj atrisināt strīdi starp lidostu un airBaltic, nevēršoties tiesā vai Konkurences padomē (KP), otrdien intervijā Latvijas Radio atzina KP priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme.

Viņa informēja, ka KP ir ierosinājusi lietu pēc airBaltic iesnieguma par nevienlīdzīgiem tarifiem lidostā, raksta aģentūra BNS.

Jaunzeme stāstīja, ka atšķirībā no iepriekšējās reizes, kad KP vērtēja lidostas tarifus, šobrīd lidosta ļoti aktīvi sadarbojas ar KP lietas izmeklēšanā.

«Atšķirībā no iepriekšējās reizes, šobrīd lidosta ļoti aktīvi sadarbojas, sniedz ekonomiskos pamatojumus un skaidrojumus par savu redzējumu. Iepriekšējā reizē bija tikai paskaidrojums, ka tas ir politisks lēmums,» klāstīja KP vadītāja. Jāatgādina, ka tas notika laikā, kad Satiksmes ministra pienākumus pildīja Ainārs Šlesers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas tiesā iesniegts SIA Kurzemes Gaļsaimnieks maksātnespējas pieteikums, liecina ieraksts Maksātnespējas administrācijas mājaslapā.

Ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsās SIA VEGA 1.

Maksātnespējas procesa lieta ierosināta 29. septembrī.

SIA Kurzemes Gaļsaimnieks dibināta 1997. gadā, atrodas Paplakā, aptuveni 35 km no Liepājas. Uzņēmums nodrošina svaigi sadalītu gaļu, kaušanas blakusproduktus, gaļas izstrādājumus un gaļas produktus.

SIA Kurzemes Gaļsaimnieks līdzīpašniece Aksana Jansone biznesa portālam db.lv sacīja, ka maksātnespējas pieprasījums ir nepamatots, strīds esot par iekārtām. Pēc viņas rīcībā esošās informācijas, SIA VEGA 1 mērķis, šādi rīkojoties, esot pabojāt SIA Kurzemes Gaļsaimnieks reputāciju.

SIA Kurzemes Gaļsaimnieks juriste Argita Jaunsleine notiekošo skaidro šādi: «Uzskatām, ka SIA VEGA 1 iesniegtais maksātnespējas pieteikums ir nepamatots un noraidāms, jo starp pusēm pastāv strīds par pieteikumā norādīto prasījumu, par ko SIA Kurzemes Gaļsaimnieks vairākkārt likumā noteiktā kārtībā ir cēlusi arī pamatotus iebildumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pirmo reizi zaudējumus piedzīs no maksātnespējas administratora

Sergejs Rudāns, zvērinātu advokātu birojs COBALT, 16.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa ir pieņēmusi spriedumu par zaudējumu piedziņu no maksātnespējas administratora sakarā ar nodrošinātā kreditora (bankas) interešu aizskārumu. Tiesas piespriestie zaudējumi sasniedz 1 300 000 eiro. Ciktāl ir zināms ZAB COBALT, tā ir pirmā šāda veida lieta Latvijas vēsturē.

Īsumā lietas būtība ir šāda. Banka izsniedza sabiedrībai aizdevumu, kas bija nodrošināts ar pirmās kārtas hipotēkām un komercķīlu. Faktiski par labu bankai bija ieķīlāta visa aizņēmēja manta. Pusotru gadu aizņēmējs pildīja savas saistības, bet vēlāk tam tika pasludināts maksātnespējas process. Kaut arī aizņēmējs ilgstošu laiku veica ikmēneša maksājumus bankai un aizdevums bija iegrāmatots aizņēmēja bilancē, administrators nav atzinis bankas pieteikto nodrošināto prasījumu. Banka pārsūdzēja šo administratora atteikumu tiesā, kas noraidīja sūdzību. Tāpēc banka cēla prasību par sava prasījuma atzīšanu.

Pirmās instances tiesa atzina bankas nodrošināto prasījumu gandrīz četru miljonu eiro apmērā. Taču dīvainā kārtā pēc šāda bankai labvēlīga sprieduma pasludināšanas administrators panāca to, ka tiesa atcēla piemēroto prasības nodrošinājumu, kā rezultātā administratoram radās iespēja pārdot aizņēmēja aktīvus. Īsā laikā tas arī tika izdarīts. Visa izsolēs iegūtā naudas summa tika izmaksāta citiem kreditoriem. Savukārt banka nesaņēma nevienu centu, kaut arī pārdotā manta bija ieķīlāta par labu bankai. Lielā ātrumā aizņēmējs tika likvidēts, un šī iemesla dēļ tiesas process par bankas prasījuma atzīšanu tika izbeigts.

Komentāri

Pievienot komentāru