Pakalpojumi

Latviešu zobārste plāno revolūciju stomatoloģijā

Guna Gleizde, 15.02.2012

Jaunākais izdevums

«Tas ir sprādziens, nekā līdzīga nav nekur,» par pašas radīto metodi zobārstniecībā saka stomatoloģe Alēna Butkēviča. Inovācija miljardiem vērtajā stomatoloģijas biznesā vēl jāpārbauda un zinātniski jāpamato, tomēr mediķe ir pārliecināta par tās veiksmi.

A. Butkēviča aizrautīgi demonstrē rentgena attēlus citu aiz cita, modelējot problēmsituācijas, ko viņas atklājums spēj atrisināt. «Šis ir mans bērns un manas mājas,» viņa smejas, rādot uz savu privātpraksi.

Viņas radītā ķirurģijas un ārstēšanas metode ievērojami atvieglos periodontozes pacientu dzīvi. Pasaulē vidēji zoba ārstēšanai smagas periodontozes saslimšanas gadījumā ir nepieciešamas četras operācijas, bet kopējais ārstniecības ilgums ir divi gadi. Par veiksmīgiem tiek atzītas divas trešdaļas gadījumu. Katrai no šīm operācijām ir nepieciešama narkoze, ķirurģiska iejaukšanās un atkārtota antibiotiku lietošana. Turpretim A. Butkēvičas izstrādātā ārstniecības tehnoloģija ļauj šo pašu procesu veikt divu stundu laikā. Tehnoloģijas pamatā ir medikamentu kombinācija kaula implantācijas vietas sagatavošanai, kā arī kaula atjaunošana.

«Kad tu kļūsti par ārstu un sāc protezēt, tad izrādās, ka nav jau daudz, ko protezēt, jo zobi ir izrauti,» atzīst ārste. Raušanas rezultātā pazūd ne tikai zobs, bet arī kauls. Šī problēma nodarbināja viņas prātu, jo pēc neatkarības atjaunošanas, parādoties pirmajiem brīvajiem līdzekļiem, cilvēki vēlējās protezēt zobus, bet «tā kaula ir tik maz, ka palikusi tikai tāda olas čaula, un tur neko nevar izdarīt, jo mute nav jau ziemassvētku eglīte, kur var kaut ko ar bantīti piesiet». Galu galā jaunā ārste devās uz ASV, jo Latvijā iespējas nodarboties ar protezēšanu bija ļoti ierobežotas. Sākumā A. Butkēviča šajā valstī tikai mācījās – kas nemaz nebija viegli, viņa atceras. «Lekcijas reizēm sākās pulksten septiņos no rīta, un pēdējā lekcija sākās pulksten septiņos vakarā, un darbiem bija jābūt gataviem, jo citādāk tevi ātri izmestu. Tolaik mācību maksa bija 36 tūkstoši dolāru gadā, kas bija milzīga nauda. Protams, būtu arī kauns zaudēt tādu iespēju. Es turp aizbraucu ar augstiem papēžiem, bet mani ātri nolika zempapēžu kurpītēs,» viņa smejas. Trīs mācību gados A. Butkēviča novēroja, ka ļoti bieži implantēšana bija neveiksmīga, jo «kronīši» dažkārt tika likti uz zoba saknes, kas kustējās, un galu galā pēc pāris gadiem zobs izkrita ar visu «kroni». Tādēļ mediķe sāka pētīt, kā nostiprināt balstu, uz kura varētu veikt protezēšanu, kas ļautu protēzei kalpot 20 gadus.

Pēc mācību beigšanas, A. Butkēviča saņēma uzaicinājumu pasniegt lekcijas Bostonas universitātē. Tur viņa sapratusi, ka problēmu ar implantiem ir daudz: tie mēdz neieaugt un neizturēt slodzi, smagana atkāpjas un parādās implantu malas. «Ir septiņi implantu pamatveidi un tiem ir dažādas variācijas: tad, kad es rakstīju disertāciju, bija vairāk nekā 50 patentētas variācijas, bet tagad to jau ir vairāk. Es sāku salīdzināt implantus un pētīt, kas tad ir tas, kas traucē.» Šie pētījumi rezultējās vairākās publikācijās, un A. Butkēviča sāka pārstāvēt Bostonas universitāti starptautiskās konferencēs un kongresos. Vismaz reizi vai divas gadā viņa varēja starptautiskas ekspertu publikas priekšā prezentēt savus atklājumus. «Protams, tie nebija Nobela prēmijas vērti atklājumi, bet trīs no pieciem tika novērtēti kā labākie attiecīgā gada atklājumi. Te nu es iegrimu zinātnē, kas no maģistra grāda pārplūda doktora grādā, es sāku pasniegt arī studentiem, kas mācījās doktorantūrā.»

Neraugoties uz veiksmīgo karjeru ASV, viņa nolēma atgriezties Latvijā. «Amerikā ir drausmīgs ēdiens, cilvēki ģērbjas šausmīgi, tur pat nav, kur pastaigāties. Es nevarēju savu dzīvi tur iedomāties. Un, ārstējot zobus, es nekad neguvu tādu gandarījumu kā šeit,» pamato A. Butkēviča.

Strādājot ar pacientiem, stomatoloģe konstatējusi, ka strupceļā jānonāk tajos gadījumos, kad kaulu ap zobiem skārusi periodontoze – iekaisums noārda kaulu. «Pacienti vēlas divas lietas: viņi grib saglabāt savus zobus un viņi vēlas smaidīt,» saka A. Butkēviča. «Bet, lai nezaudētu zobu, ir jāatgūst kauls. Jautājums ir, kā ataudzēt kaulu?»

Atbildes uz šo jautājumu tiekot meklētas visā pasaulē un ir panākts zināms progress. Līdzīgi kā kauli saaug lūzuma gadījumā, arī liekot breketes kādā punktā kauls noārdās, bet citā – uzaug, organisma procesus ilustrē stomatoloģe. Tajā mutes dobuma daļā, kur kauls pieaug, organisms pats rada pilnīgi jaunus audus – cementu jeb zoba saknes, ligamentu jeb saitītes un kaulu. Šie procesi, gan nedarbojas, ja zobs ir izrauts un kaula tik pat kā vairs nav, tādēļ radītas metodes, kā «apmānīt» organismu un likt nepieciešamajā vietā radīt trūkstošos audus.

Pašlaik šim mērķim tiek izmantots materiāls kaulu reģenerācijai, kura lietošana 74% gadījumu ir veiksmīga, tomēr visu trīs audu grupu «ataudzēšanas» process aizņem gadu, turklāt to var izmantot tad, kad «caurums» ir ķīļveidīgs un to no divām pusēm ieskauj kauls. Bet, ko darīt, ja kaula apkārt nav? Ir nepieciešama matrica, uz kuras trūkstošos audus audzēt. A. Butkēvičas izstrādātajai metodei vēl nepieciešama izpēte, tomēr jau tagad skaidrs, ka interese par to pasaulē ir milzīga. Sadarbībā ar Latvijas Universitātes Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūtu uzsākta šīs metodes zinātniskā pētniecība. «Viņiem zināšanas par cilmes šūnām ir ļoti spēcīgas, un kopā mēs varētu izstrādāt šo produktu,» cer A. Butkēviča. «Šis ir pasaules līmeņa projekts, tāpēc te ir iespējas arī starptautiskai sadarbībai.»

Pasaulē trešdaļa iedzīvotāju cieš no periodontozes. Savukārt tirgū esošā kaulu reģenerācijas materiāla – vielas, kurai alternatīvu ārstniecības metodi šobrīd izstrādā A. Butkēviča, – ražotājs, tikai no šī preparāta pārdošanas vien pērnā gada pirmajos deviņos mēnešos nopelnīja 518 miljonus eiro. Turklāt šī viela palīdz pieaudzēt tikai līdz diviem milimetriem kaula, kad dažkārt nepieciešami pieci vai septiņi milimetri. Šobrīd, izmantojot šo metodi, jau ir veiktas vairāk nekā simts veiksmīgas operācijas. «Šo metodi nevar pārdot, ja citi ārsti to nevar atkārtot,» norāda ārste. «Turklāt jābūt zinātniskiem pierādījumiem un pamatojumam. Jāpārbauda, vai nav blakus parādības. Jāveic histoloģisks – šūnu līmeņa – pamatojums. Un, protams, ietekmei jābūt tikai pozitīvai.» Tāpat ir jānovēro arī pacienti kādu periodu pēc procedūras, kā arī jānovērtē tas, cik vērts varētu būt šis patents jeb, precīzāk, virkne savstarpēji saistītu patentu. Jautājums ir arī par to, kur un kā šis produkts tiks ražots. A. Butkēviča atklāj, ka ļoti priecātos, ja to varētu ražot tepat Latvijā, tomēr par to varēs domāt tad, kad būs nostiprināta zinātniskā bāze. Nāksies risināt arī dažādus juridiskus jautājumus, kā arī lemt par to, vai metodes pielietošanas apmācībai būs jāatklāj skola.

«Cilvēki ļoti labi zina par iespējām, viņi liek keramiku, kronīšus, plāksnītes. Tomēr tas ir nulle, ja to visu nav, uz kā likt. Šis izgudrojums atrisina problēmas pamatu. Turklāt tas arī nozīmē, ka zinot, ka tāda iespēja pastāv, cilvēki pārstās bezjēgā raut zobus ārā,» skaidro A. Butkēviča.

Metodes pilnveidošanai un zinātniskajam darbam A. Butkēviča un LU Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūts vēlas piesaistīt Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu 2,6 miljonu latu apmērā. Tā noslēgums plānots 2015. gadā.

Vairāk lasiet jaunākajā biznesa žurnāla LD numurā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zobu stāvokļa uzlabošanai jāatvēl no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro.

Pieprasījums pēc estētiskās zobārstniecības palielinās gan vietējo iedzīvotāju, gan ārvalstnieku vidū, turklāt ārsti no citām valstīm brauc uz Latviju smelties pieredzi zobu izskata uzlabošanā.

Metodes, ar kuru palīdzību zobus iespējams padarīt skaistākus, regulāri tiek uzlabotas, tāpat zobārstniecībā tiek ieviestas inovācijas, tādēļ zobu izskats būs atkarīgs tikai no tā, cik daudz cilvēks ir gatavs atvēlēt zobu skaistuma uzlabošanai. Kā liecina zobārstniecību klīniku sniegtā informācija, atkarībā no izmantotās tehnoloģijas izdevumi var svārstīties no 90 eiro par vienu zobu vienkāršākai metodei, pārsniedzot pat tūkstoti eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "EHR Mediju grupa" investējusi vairākus simtus tūkstošus eiro radiostacijas "Latviešu hiti" FM apraides izveidē, informē "EHR Mediju grupa" līdzīpašnieks un attīstības vadītājs Guntars Traubergs.

Būtiskākās investīcijas veiktas "Latviešu hiti" FM apraides tīkla iegādei septiņās Latvijas pilsētās - Rīgā, Valmierā, Cēsīs, Smiltenē, Limbažos, Liepājā un Jēkabpilī. Radio "Latviešu Hiti" ir dzirdami Rīgā (101.0 FM), Valmierā (103.4 FM), Cēsīs (104.7 FM), Smiltenē (103.1 FM), Limbažos (103.0 FM), Liepājā (93.5 FM) un Jēkabpilī (93.4 FM).

Kopējais veikto investīciju apjoms, atbalstot vietējos mūziķus un pandēmijā cietušo izklaides industriju, ir vairāki simti tūkstoši eiro, bet noslēgto līgumu nosacījumi liedz atklāt precīzas darījumu summas. G.Traubergs pauda pārliecību, ka investīcijas atmaksāsies, jo šādā veidā tiks sniegta atbilde uz sabiedrībā augošo pieprasījumu klausīties dziesmas dzimtajā valodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Izveido mašīntulkošanas rīku igauņu un latviešu valodai

Db.lv, 27.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valodu tehnoloģiju uzņēmums Tilde un Igaunijas tulkošanas aģentūra Avatar svinīgā tiešsaistes pasākumā laida klajā EstLat tulkotāju — pirmo mākonī izvietoto mašīntulkošanas rīku igauņu un latviešu valodai.

Rīks izveidots, lai abu valstu iedzīvotājiem, uzņēmumiem un organizācijām būtu uzticams un mūsdienīgs automatizētās tulkošanas rīks.

EstLat publiski pieejamā tulkošanas platforma sniedz lietotājiem iespēju saņemt automatizētus tulkojumus, piekļūt pirmajai digitālajai igauņu-latviešu, latviešu-igauņu vārdnīcai, meklēt terminus lielākajā Eiropas terminoloģijas krātuvē un pasūtīt profesionālu tulkotāju veiktus tulkojumus tikai ar vienu pogas klikšķi, savukārt reģistrētie lietotāji var izmantot arī datorizēto tulkošanas palīgu, kas ļauj viegli rediģēt tulkojumus, izmantojot personalizētu tulkošanas atmiņu.

“Ideja par EstLat tulkotāju radās kā atbilde uz nepieciešamību uzlabot saziņu starp abiem ģeogrāfiski tuvajiem tirdzniecības partneriem. Līdz šim automatizētiem tulkojumiem starp nelielām un strukturāli sarežģītām valodām, kā igauņu un latviešu valoda, tika izmantota trešā valoda. Tas nozīmē, ka teksts vispirms tika iztulkots no igauņu valodas angļu valodā un tikai pēc tam pārtulkots latviešu valodā. Tomēr šādi tulkojumi pārrobežu saziņā nav uzticami. Tāpēc mēs izveidojām EstLat. Tā ir pirmā mašīntulkošanas sistēma, kas tulko tieši no igauņu uz latviešu valodu un pretēji, nodrošinot precīzu un labskanīgu tulkojumu,” stāsta Tildes mašīntulkošanas vadītājs Artūrs Vasiļevskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Prezidents izsludinājis likuma grozījumus pakāpeniskai pārejai uz mācībām latviešu valodā

LETA, 02.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Raimonds Vējonis svētdien izsludinājis grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā. Attiecīgā publikācija atrodama oficiālā izdevuma Latvijas Vēstnesis 2.aprīļa laidienā.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta preses padomnieka pienākumu izpildītāja Kristīne Kļaveniece, Vējoņa skatījumā mācības vidusskolā latviešu valodā nodrošinās vienlīdzīgas iespējas visiem jauniešiem iegūt kvalitatīvu izglītību un veidot savu dzīvi Latvijā, lai šeit studētu un strādātu. «Tas veidos saliedētāku sabiedrību un stiprāku valsti,» pārliecināts Valsts prezidents.

Vējonis atzīmē, ka arī turpmāk bērniem aizvien būs iespēja apgūt ar mazākumtautību identitāti un kultūru saistītus mācību priekšmetus, izkopt savas saknes un daudzveidīgi attīstīt personību, kā arī nozīmīgu mācību priekšmetu daļu pamatskolā un sākumskolā apgūt dzimtajā valodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Čakša: Zinātne Latvijai – mūsu potenciāls pasaules līmeņa zināšanu radīšanā

Db.lv, 28.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

V Pasaules latviešu zinātnieku kongress “Zinātne Latvijai” norisinās no 27. līdz 29. jūnijam. Šogad galvenās tēmas ir digitālā transformācija, zaļā pārveide un zinātnes ietekme.

Kongresa svinīgajā atklāšanā izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša uzsvēra kongresa nozīmību - iespēju atgādināt sev un parādīt citiem zinātnes milzīgo vērtību un lomu sabiedrībā.

Uzrunājot “Zinātne Latvijai” kongresa dalībniekus ministre akcentēja, ka pateicoties zinātnei un tās sasniegumiem, mēs dzīvojam labāk nekā iepriekšējās paaudzes: lielākam skaitam iedzīvotāju pasaulē ir pieeja tīram ūdenim un pārtikai, veselības aprūpei un enerģijai. “Zinātne ir cilvēku kolektīvās rīcības augstākais sasniegums,” pauž Anda Čakša.

Runājot par zinātnes finansējumu ministre uzsvēra: “Zinātne patiešām nav lieka greznība, kurai naudu drīkst tērēt tikai visvairāk pārtikušās valstis. Arī mums ir ārkārtīgi nepieciešami augsti izglītoti iedzīvotāji, kas var palīdzēt plaukt Latvijai! Un tikai mūsu pašu rokās ir noteikt to, kāda izskatīties Latvijas sabiedrība rītdien – cik daudz skolēnu pārtaps par mērķtiecīgiem un zinātkāriem studentiem, kas meklēs jaunus un revolucionārus risinājumus esošajiem izaicinājumiem. Tādēļ turpināsim nesavtīgi ieguldīt gan izglītībā, gan zinātnē un tās attīstībā!”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) apkopojusi pērnā gada lielākos sasniegumus zinātnē Latvijā, kopumā izceļot 12 pētījumus par dažādām tēmām, piemēram, vēža ārstēšanu, Latvijas vēstures dažādiem aspektiem un efektīvāku ūdeņraža iegūšanas veidu.

Teorētiskās zinātnes jomā izcelta jaunas pieejas radīšana personalizētu pretvēža līdzekļu izstrādē, kuru veicis akadēmiķis Ivars Kalviņš kopā ar pētniekiem Viktoru Andrianovu, Ilonu Domračevu, Ivetu Kaņepi, Dianu Zeļencovu-Gopejenko un Irēnu Leiti.

LZA pārstāvji informē, ka Latvijas Organiskās sintēzes institūts šajā kontekstā veicis padziļinātu izpratni par mehānismu, ar kura palīdzību ļaundabīgie audzēji organismā veido metastāzes un izvairās no imūnsistēmas uzbrukuma. Iegūtie rezultāti var tikt izmantoti personalizētas terapijas pretvēža zāļu izstrādē, skaidro zinātnieki. Pētījumā konstruētas, sintezētas, pētītas un patentētas specifiskas molekulas, kas samazina vēža augšanu un kas noder personalizētu pretvēža zāļu izstrādes procesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Nokļūstot pirktāko grāmatu topu augšgalā, romāns Saplēstās mežģīnes sabiedrībā raisīja plašu ažiotāžu.

Nokļūstot pirktāko grāmatu topu augšgalā, romāns Saplēstās mežģīnes sabiedrībā raisīja plašu ažiotāžu. Lai gan diskusijas par pērnā gada bestselleru vēl nav rimušās, šonedēļ grāmatnīcu plauktos nonācis jau otrais Karīnas Račko erotiskais mīlas stāsts – Debesis pelnos

Zobārste, pasniedzēja un rakstniece intervijā DB atklāj, ka prognozēt, kādi būs šīs grāmatas panākumi, ir ļoti grūti, taču liela tirāža nekad nav bijis viņas pašmērķis – viņa turpinātu rakstīt arī tad, ja manuskripti netiktu izdoti.

Fragments no intervijas, kas publicēta 16. februāra laikrakstā Dienas Bizness:

Ar ko, jūsuprāt, skaidrojama romāna Saplēstās mežģīnes pārsteidzošā popularitāte?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Plānošanas reģioni: ja valsts nepiešķirs papildu finansējumu, reģionu darbība apdraudēta

Gunta Kursiša, 21.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānošanas reģioni ceļ trauksmi, norādot – ja valsts nepiešķirs papildus finansējumu 2014. gadam, Latvijas plānošanas reģionu tālāka darbība un funkciju izpilde ir apdraudēta. Katrs no plānošanas reģioniem vēlas saņemt papildu 60 tūkstošus latu.

«Visi pieci plānošanas reģioni ieņem nozīmīgu lomu Latvijas attīstībā, kas nozīmē, ka to darbības apdraudējums tikai negatīvi ietekmēs reģionu tālāku attīstību, vēl vairāk palielinās izaugsmes plaisu starp dažādām pašvaldībām un ilgtermiņā pasliktinās dzīves kvalitāti iedzīvotājiem,» teikts plānošanas reģionu izplatītajā paziņojumā.

«Lai plānošanas reģioni spētu pilnvērtīgi pildīt normatīvajos aktos noteiktās funkcijas, katram no tiem ir nepieciešami papildus līdzekļi vismaz 60 000 latu apmērā. Jāmin, ka kopš 2008.gada valsts finansējums plānošanas reģioniem ir samazināts par 60%,» norādīts reģionu paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionu slimnīcām rezidenti ir jāuzrunā jau pašā studiju sākumā. Ārstu un medmāsu piesaistē ļoti svarīga ir nemateriālā motivācija – cik sakārtota ir darba vide un darba procesi ārstniecības iestādē

To DB rīkotajā apaļā galda diskusijā par personālvadību veselības aprūpē, kas notiek sadarbībā ar holdingu Repharm, uzsvēra tā dalībnieki: Veselības ministrijas valsts sekretāres vietniece un Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egita Pole, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Arta Biruma, Liepājas reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Egons Striks, holdinga Repharm personāla vadības direktore Baiba Pedraudze, Rīgas Stradiņa universitātes Tālākizglītības fakultātes dekāne Ilze Grope un personāla vadītāja farmācijas uzņēmumos Edīte Kalniņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Tartu, Igaunijā tiks atklāta latviešu kultūrtelpa «Just Läti» jeb «Tieši Latvija», informē Tartu latviešu biedrība.

Jaunizveidotā latviešu kultūrtelpa «Just Läti» atradīsies radošo industriju centrā – Aparaaditehas jeb Aprātu cehā. Šobrīd kultūrtelpas izveidē investēti aptuveni 3000 eiro. Lai arī «Just Läti» ir izveidojies no biedrības, tomēr juridiski tas ir pilnīgi neatkarīgs uzņēmums ar savu pamatkapitālu un ilgtermiņa investīcijām no trīs partneru privātajiem ietaupījumiem.

«Šobrīd neesam izmantojuši nekādas citas investīcijas, bet nākotnē plānojam piesaistīt arī projektu finansējumu. Partnerus veikalam mājražotāju vidū daļēji esam atraduši, piemēram, Igaunijas - Latvijas pārrobežu sadarbības projekta «Livonijas garša» ietvaros, piedaloties projekta partnerību veidošanas aktivitātēs,» stāsta Ilze Salnāja - Värv, «Just Läti» vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Dziesmu svētku virsdiriģents: Mēs paši esam palikuši bez biļetēm

Laura Mazbērziņa, 16.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv viesojas Langstiņos pie maestro un viena no XXV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģentiem - Edgara Račevska. Maestro sagaida ar smaidu sejā, uz klavierēm spēlējot «Mūžu mūžos būs dziesma». Simtgades Dziesmu svētkos virsdiriģenta tribīnē viņš kāps jau vienpadsmito reizi.

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku noslēguma koncertā izskanēs plašs repertuārs četru stundu garumā, kuru diriģēs 20 galvenie Dziesmu svētku virsdiriģenti.

«Es nebiju iedomājies, ka tik ātri tiks izpirktas visas biļetes gan uz noslēguma lielkoncertu, gan uz ģenerālmēģinājumu. Nodomāju - nu ko, mēs paši esam palikuši bez biļetēm,» Edgars Račevskis kopā ar kolēģiem spriedis. Diriģenti Vispārējo latviešu Dziesmu svētku organizatoriem lūguši biļetes, lai varētu atvest savas ģimenes uz konceru, taču šobrīd pastāv maza iespēja tās iegūt, lai gan parasti problēmas nav bijušas.

Lai gan gribētēju uz šiem koncertiem ir daudz, organizatori nav plānojuši citus koncertus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastiprinoties migrantu vēlmei kļūt «neredzamiem», latviešu valoda Lielbritānijā izskan aizvien retāk, veicot pētījumu, secinājis Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks Mārtiņš Kaprāns.

M. Kaprāns 2018.gada sākumā uzsāka pētījumu «Gaidot Brexit: Baltijas migranti Lielbritānijā: adaptācijas stratēģijas un nākotnes scenāriji», kura ietvaros pētnieks tikās ar vairāk nekā 3000 respondentiem - migrantiem Lielbritānijā no Latvijas un Lietuvas, lai noskaidrotu, kā Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) varētu ietekmēt latviešu dzīvi.

Latvieši vidū valdot sajūta, ka Lielbritānija ir ekonomiski atkarīga no migrantu darbaspēka. Cilvēki jūtas nepieciešami un apzinās, ka tikpat, cik viņi paļaujas uz Lielbritānijas ekonomisko situāciju, tās pilsoņi paļaujas uz migrantiem.

Pētījuma dati liecina, ka 48% latviešu un 57% lietuviešu neatbalsta Lielbritānijas izstāšanos no ES, 44% Latvijas un 48% Lietuvas valstspiederīgo sagaida, ka Brexit varētu veicināt negatīvas sekas viņu ikdienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Reģistrējoties Taksometru vadītāju reģistrā, jāiesniedz dokuments, kas apliecina valodas zināšanas

Db.lv, 11.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 17. augusta autovadītājiem, reģistrējoties Taksometru vadītāju reģistrā, būs jāiesniedz arī dokuments, kas apliecina valsts valodas zināšanas ne zemāk kā B līmeņa 1. pakāpē.

Savukārt tiem, kuri jau šobrīd ir reģistrējušies, šāds dokuments būs jāiesniedz tad, kad būs jāveic atkārtota reģistrācija (Taksometru vadītāju reģistrā jāreģistrējas reizi trīs gados). Līdz šim valodas nezināšanas dēļ no reģistra izslēgti 20 autovadītāji un vairākiem vadītājiem reģistrācija tikusi atteikta.

"Lēmums pastiprināt valsts valodas pārbaudi pieņemts, balstoties uz saņemtajām sūdzībām no pasažieriem par to, ka bijuši vairāki gadījumi, kad autovadītāji, kuri veic pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, nesaprot, ko pasažieris viņam saka, un nespēj sniegt atbildi latviešu valodā. Līdz šim autovadītājiem, reģistrējoties Taksometru vadītāju reģistrā, bija jāapliecina, ka valsts valodas zināšanas ir atbilstošas vismaz B līmeņa 1. pakāpei, tomēr, izvērtējot situāciju, konstatēts, ka vairāki vadītāji rīkojušies negodprātīgi, tādēļ nepieciešama papildu kontrole," komentē Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notiks Eiropas mēroga tīklošanās pasākums uzņēmējiem

Db.lv, 28.09.2021

Ar praktiskiem padomiem un dzīvās pieredzes stāstiem dalīsies #esiLV valdes pārstāve, Eiropas latviešu priekšsēdētāja Elīna Pinto.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diasporas kopiena #esiLV aicina Latvijas un citu Eiropas valstu latviešu uzņēmējus 30. septembrī piedalīties jau ceturtajā tīklošanās pasākumā.

Iepriekšējie trīs virtuālie saieti radīja lielu interesi, un, pateicoties tiem, jau vairākiem simtiem uzņēmēju bijusi iespēja iegūt jaunas zināšanas, izveidot sadarbības tīklus un kontaktus ar citu valstu partneriem un klientiem.

Latvijas izcelsmes Eiropas uzņēmēju un uzņēmīgo ceturto tīklošanās pasākumsu, tāpat kā iepriekšējos, organizē diasporas biedrība “Ekonomiskā sadarbība un investīcijas Latvijai” jeb kustība #esiLV kopā ar latviešu uzņēmēju klubiem un kustībām no Vācijas, Anglijas, Zviedrijas, Luksemburgas.

Katrā pasākumā ir lekcija vai vērtīga informācija par to, kas var noderēt diasporas un arī Latvijas uzņēmējiem, pēc tam katram dalībniekam ir iespēja iepazīstināt ar sevi un iepazīt citus, apmainīties ar kontaktiem un informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz izsludināto ārkārtas situāciju valstī un ierobežotām iespējām klātienē konsultēt un pieņemt pacientus, RSU Stomatoloģijas institūta speciālisti piedāvā attālinātas konsultācijas.

No 27.marta RSU Stomatoloģijas institūtā pacientiem tiek sniegta tikai akūtā palīdzība. Tomēr, atsaucoties uz pacientu interesi, jautājumiem par nepieciešamo turpmāko ārstēšanu, izmeklēšanas taktiku, rekomendācijām u.c. jautājumiem, vairāki speciālisti šobrīd piedāvā attālinātās maksas konsultācijas. Šī ir iespēja pacientiem konsultēties ar nozares speciālistiem, kuru pieraksts uz plānveida pieņemšanu parasti ir pāris mēnešu garumā.

Konsultācijām pacienti var pieteikties portālā www.piearsta.lv. Atbilstoši pieteiktajam pieraksta laikam, ārsts sazinās ar pacientu izmantojot mobilo telefonu, datoru vai e-pastu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Implantu ievietošanu trūkstošu zobu vietā var atļauties vien pāris vai varbūt daži procenti pasaules iedzīvotāju. Diezin vai proporcija ir būtiski atšķirīga arī Latvijā, šodien raksta laikraksts Dienas bizness.

Tomēr tas ir gana populārs un pieprasīts risinājums arī mūsu valstī. Pie tā pilnveidošanas strādā pasaules «gaišie prāti» un ražotāji. Nenoliedzami aktualitāti nav zaudējuši arī tradicionāli risinājumi - izņemamās un tiltveida protēzes, kas cenas ziņā ir pieejamākas.

«Ņemot vērā pašreizējo maksātspēju valstī, daļa cilvēku tiešām ir spiesta izvēlēties nedarīt neko. Taču samērā daudz cilvēku izvēlas arī implantus,» stāsta zobārstniecības klīnikas Sirowa vadītājs Dr. Armands Ozoliņš.

«Cilvēki taupa naudu arī uz zobu rēķina, un ne tikai krīzē tā tas ir bijis. Ja salīdzina, piemēram, ar Rietumeiropu, mums noteikti ir sarežģītāki gadījumi, jo cilvēki laikus nav vērsušies pie ārsta,» piekrīt Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Stomatoloģijas institūta zobārste, zobu protēziste Anda Slaidiņa. Cilvēku loks, kas var atļauties šos pakalpojumus, ir ierobežots. Taču šāda problēma pastāv visur - protezēšana visur ir dārga. Pēc viņas domām, drīzāk būtu jārunā par to, ka cilvēki meklē iespējami lētākus risinājumus, bieži viļas kvalitātē. «Ir bijuši gadījumi, ka pēc tam cilvēki nākuši pie mums, bet faktiski neko vairs nevar izdarīt.» Protezēšanu piedāvā jebkurš sevi cienošs zobārstniecības kabinets, bet implantus piedāvā salīdzinoši mazāk - zobārstniecības klīnikas, teic A. Slaidiņa. Pie tām varētu nosaukt RSU zobārstniecības klīniku, klīnikas Adenta, Sirowa, Dr. Butkēvičas zobārstniecības praksi, arī ARS un citi piedāvā implantus. «Manuprāt, kādi 5% zobārstniecības pakalpojumu sniedzēju nodarbojas ar implantu ievietošanu, tās ir lielās klīnikas,» piekrīt A. Ozoliņš. Liela daļa šādu pakalpojumu ir koncentrēta Rīgā, taču arī lielajās pilsētās ir pieejama zobu implantēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi Latvijas iedzīvotāji nespēj samaksāt par zobu labošanu un protezēšanu, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

«Augšžoklī līdz pat acu zobam ir pilnīgs tukšums. Cenšos uz tās puses barību nekošļāt, bet tāpat bieži vien uz smaganām rodas tulzna. Ar savu 350 eiro pārdevējas algu zobu plati vai protēzi šobrīd nevaru atļauties. Pirms dažiem mēnešiem man sāka sāpēt zobs – par kanāla ārstēšanu un plombēšanu vien samaksāju gandrīz simt eiro,» laikrakstam stāstījusi rīdziniece Maija (57).

Arī Centrālās statistikas pārvaldes pērn veiktais pētījums apliecina, ka galvenais iemesls, kādēļ Latvijas iedzīvotāji nevēršas pie zobārsta, ir naudas trūkums – to minēja 86% aptaujāto, kam pēdējā gada laikā bijušas kādas problēmas ar zobu veselību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RSU rektors: Šogad augstākās izglītības tirgus vēl spilgtāk parādīs, kuras augstskolas ir dzīvotspējīgākās

Dienas Bizness, 13.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja skatāmies prognozes, vēl dažus gadus kritums turpināsies, turklāt mūsu universitātes veiktie tirgus pētījumi liecina, ka arvien pieaug to jauniešu skaits, kuri plāno studēt ārvalstīs, bet tādas tendences skar visu Eiropu. Šogad augstākās izglītības tirgus vēl spilgtāk nekā pērn parādīs, kuras augstskolas ir dzīvotspējīgākās,» tā intervijā laikrakstam Diena, jautāts par sarūkošo studētgribētāju skaitu Latvijā, atbildējis Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors profesors Jānis Gardovskis.

«Ātri atrisināt demogrāfiskās bedres radītās sekas augstākajā izglītībā nav iespējams, tam bija jāgatavojas ļoti savlaicīgi - jāstrādā pie programmu kvalitātes. Tas nozīmē darba tirgum un mūsdienu pasaules problēmām atbilstošu studiju programmu saturu, modernas apmācību tehnoloģijas, starptautisko sadarbību, vieslektorus, modernas studiju telpas. Arī jāveido ciešāka sadarbība un komunikācija starp augstskolām - starpdisciplināras un starpnozaru programmas - un, protams, jāturpina specializācija. Vismaz ar tādiem valsts finanšu resursiem, kādi pašreiz pieejami, tas ir racionālākais risinājums. Par RSU esmu drošs, ka mums studenti būs, jo atšķirībā no citiem šajos gados mums regulāri ir izdevies aizpildīt visas valsts budžeta vietas, turklāt sociālajās zinātnēs, kurās RSU nav neviena valsts budžeta vieta, pieprasījums ir augsts. Protams, būtisks atsvars demogrāfiskajam kritumam ir ārvalstu studenti. Tātad - kvalitāte, sadarbība, starptautiskums,» skaidrojis Gardovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības centra “Minska” nomnieks un attīstītājs SIA “APEX INVESTMENT” Rīgas domes vicemēram Edvardam Ratniekam apstiprinājis, ka no 14. marta sāksies centra galvenās izkārtnes “Minska” demontāžas darbi, kas varētu ilgt līdz šā gada 18. martam, informē Rīgas domē.

Pēc rīdzinieku saņemtajiem ierosinājumiem un plašsaziņas līdzekļu izrādītās intereses E.Ratnieks vērsās pie viena no tirdzniecības centra “Minska” nomniekiem- SIA “APEX INVESTMENTS” ar aicinājumu mainīt šā centra galveno izkārtni, atbilstoši šā brīža ģeopolitiskajai situācijai un stiprināt Rīgas pilsētvidi nacionālajās vērtībās.

“Baltkrievija jau vairāku gadu garumā atbalsta Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu un ņemot vērā to, ka Latvija pēc šī notikuma atbrīvojas no vietvārdiem, simboliem un pieminekļiem, kuri simbolizē padomju varu, agresorvalsti un to sabiedrotos, tad arī Rīgas pilsētvidē nebūtu vēlami šāda veida nosaukumi, kas popularizē un rada šķietamu atbalstu Baltkrievijas ģeopolitiskajai nostājai. Rīgas pašvaldībai ir konsekventa un stingra nostāja pret Krievijas pilna mēroga militāro agresiju pret Ukrainu. Augsti novērtējam, ka uzņēmums ir vērsts uz sadarbību un apstiprinājis, ka demontēs tirdzniecības centra galveno izkārtni “Minska” un jau plāno darbības, lai šim centram piešķirt jaunu nosaukumu. “Minska” ir nozīmīga iepirkšanās vieta, kuru apmeklē daudz rīdzinieku, tāpēc būtiski ir mainīt šo nosaukumu,” atzīst Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zobārstniecības mobilā lietotne derec palīdz veikt klīniskos pierakstus par pacienta mutes veselības stāvokli; izstrādātāji mērķē uz Rietumeiropas tirgu

Zobārstiem darbā palīdz asistents, kurš parasti pēc ārsta norādēm aizpilda dokumentus. «Medmāsas pilda arī mākslinieka pienākumus un vienā dienā pacienta kartiņā zīmē zilus riņķīšus, bet nākamajā dienā, kad ir slikts garastāvoklis, velk melnus, kas it kā apzīmē to pašu, bet tas nav skaidri nolasāms. Laikmetā, kad šaujam raķetes uz Marsu, stomatoloģijā pacienta veselības stāvoklis tiek aprakstīts uz papīra lapiņām, un katrs, kā pagadās, var zīmēt tur visādus ķiņķēziņus,» brīnās Pēteris Studens, IT kompānijas SIA CUBE Systems veselības tehnoloģiju produkta vadītājs. Sadarbībā ar uzņēmumu Medio-Ingeno Šveicē izstrādāta mobilā lietotne zobārstiem derec, kas dentālos pierakstus ļauj veikt digitāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Atspēriens cilvēka "rezerves daļu" rūpniecībai

Kristīne Stepiņa, 28.01.2020

Dalies ar šo rakstu

BBCE vadītājs,RTU profesors Jānis Ločs.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Investējot 30 miljonus eiro, Latvijā tuvākajos gados taps Baltijas Biomateriālu ekselences centrs.

Rīgā 29. janvārī svinīgi tiks atklāts Baltijas Biomateriālu ekselences centra (Baltic Biomaterials Centreof Excellence, BBCE) projekts,kas tiks īstenots Eiropas Savienības(ES) programmas Apvārsnis 2020 ietvaros.

BBCE nodrošinās pilnu biomateriālu attīstības ciklu, sākot no idejas laboratorijā līdz pat klīniskam pielietojumam,īpašu uzmanību veltot jauniem materiāliem kaulaudu atjaunošanai,mutes, sejas un žokļu ķirurģijai, ortopēdijai u.c. jomām. Kopējās investīcijas BBCE projektā ir 30 miljoni eiro, no tiem teju astoņi miljoni eiro zinātniskajam aprīkojumam un BBCE ēkas būvniecībai Rīgas Tehniskās universitātes (RTU)studentu pilsētiņā Ķīpsalā.

BBCE mērķis ir zinātniskā ekselence, kā arī Latvijā radīt kritisko masu ar izglītotiem cilvēkiem medicīnas ierīču izstrādes un ražošanas nozarē, tādējādi attīstot biomateriālu rūpniecību, saka BBCE vadītājs,RTU profesors Jānis Ločs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

Kā top?: Pretniezes gels uzņēmumā LMP

Žanete Hāka, 25.07.2014

Uzņēmums orientējas uz patentbrīvajiem jeb ģeneriskajiem medikamentiem. Jauna produkta ieviešana ir ilgs process, jo tam nepieciešami dažādi pētījumi, stāsta K. Pleiko. Lai ieviestu patentbrīvo produktu ražošanu, ko iespējams izdarīt visātrāk, kā minimums nepieciešami 2-3 gadi.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasarā visvairāk pieprasīts ir pretniezes gels, jo tad cilvēkiem lielas problēmas sagādā alerģijas un insektu kodumu izraisītā nieze, stāsta farmaceitisko produktu ražošanas uzņēmuma LMP farmaceits Kārlis Pleiko.

Savukārt ziemā lielākais pieprasījums ir pēc Mentosila gela un Virogela 3 mg/10 mg/g gela, kuri paredzēti elpošanas ceļu aizsardzībai pret deguna vīrusu un gripas vīrusu infekcijām.

Uzņēmums dibināts 1992. gadā un patlaban ražo gatavās zāļu formas ārīgai lietošanai – šķīdumus, krēmus, gelus un ziedes.

Pašlaik SIA LMP strādā 17 darbinieki, uzņēmumā veicot zāļu ražošanu, kvalitātes kontroli, zāļu reģistrāciju, kā arī jaunu produktu izstrādi. Pērn pirmo reizi kopš uzņēmuma dibināšanas tam ir izdevies pārsniegt viena miljona eiro apgrozījumu gadā.

Daļa no uzņēmuma produktiem tiek realizēta Latvijā, bet vairāk nekā 70% no ražotās produkcijas tiek eksportēta kopumā uz 13 valstīm – Lietuvu, Baltkrieviju, Armēniju, Azerbaidžānu, Čehiju, Slovākiju, Gruziju, Kazahstānu, Tadžikistānu, Turkmenistānu, Ukrainu, Turciju un Uzbekistānu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

CastPrint sāk plašāku sadarbību ar medicīnas iestādēm

Anda Asere, 01.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fiksācijas līdzekļu drukāšanas uzņēmums «CastPrint» uzsācis sadarbību ar vairākām privātām veselības aprūpes iestādēm Latvijā

«Pieaugot pacientu interesei par «CastPrint», «Veselības centrs 4» un arī veselības centru apvienības poliklīnika «Pļavnieki» ir būtisks mūsu sadarbības partneru papildinājums, kas ievērojami paplašina mūsu risinājuma pieejamību. Šīs divas veselības aprūpes iestādes ir tikai sākums, kam drīzumā pievienosies vēl citas, kuru speciālisti atbalsta inovāciju ienākšanu veselības aprūpē,» teic Jānis Oliņš, SIA «CastPrint» līdzīpašnieks.

«Pirms kāda laika tikos ar jauniem censoņiem, kam bija ideja par 3D printētu ģipšu un ortožu ražošanu tepat Latvijā. Nesen žurnālā izlasīju «CastPrint» veiksmes stāstu. Šie sasniegumi mani uzrunāja un es uzaicināju uzņēmuma pārstāvjus uz tikšanos. Jau nākamajā dienā mums bija noslēgts līgums un pirmais laimīgais klients, kuram klasiskais ģipsis tika aizstāts ar mūsdienīgu 3D printētu ģipsi,» stāsta Zane Rēvalde, SIA «Veselības centrs 4» filiāles «Baltijas Vēnu klīnika» vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ķīlis: augstskolas biedē patstāvība

Didzis Meļķis, 15.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autonomijas «nepanesamais vieglums», kad augstskolām ar noteiktiem naudas resursiem pašām jākontrolē kvalitāti, vājākās programmas atmetot, pēc izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa domām, ir iemesls pašreizējiem protestiem pret Augstākās izglītības padomes veikto mācību programmu kvalitātes izvērtējumu un ministrijas politiku.

Novērojumi liecina, ka ar bērnu dārzu un sākumskolu Latvijā viss ir lieliski. Bet tad jo tālāk, jo neskaidrāk – tas sākotnējais uzrāviens un dzirksts izgaist. Vai piekrītat?

Tā ir. Tas gan ir drusku amizants piemērs, bet pirms kāda mēneša, viesojoties pie attāla radinieka Ziemeļanglijā, kur viņš strādā par lielas lauksaimniecības firmas menedžeri, viņš teica, ka salīdzinoši mūsu vidējās izglītības standarti mēdz būt pārsteidzoši. Piemēram, viņam kvalitātes kontrolierim ir grūtības ar reizināšanu, tāpēc viņš ābolu kastu skaitu rēķina nevis kā laukumu, bet skaita katru atsevišķi. Un ja tu proti vēl procentus aprēķināt, tad vispār esi pusdievs. Bet izglītības pakāpes mums it kā ir līdzīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Zinātnē un pētniecībā beidzot ienāk jauni motivēti cilvēki

Rolands Pētersons, Diena, 28.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) panākumiem starptautiskajā augstskolu reitingā, zinātnes un pētniecības attīstību Latvijā, kā arī jauno augstskolu pārvaldības sistēmu laikrakstā Diena Rolanda Pētersona saruna ar RSU rektoru Aigaru Pētersonu.

Kā Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) šobrīd ir ar vakcināciju – cik liels procents studentu un mācībspēku ir vakcinējušies? Vai tiešām no 11. oktobra iespējams pilnīgi droši atjaunot klātienes studijas?

RSU šobrīd mācās ap 9300 studentiem deviņās fakultātēs. Sešas no tām ir saistītas ar veselības aprūpi un medicīnu – tur Covid droši (pārslimojuši vai vakcinēti un saņēmuši QR kodu) ir vairāk nekā 98% studējošo. Pārējās trīs fakultātēs šobrīd notiek uzskaite. Tā kā mums visaktuālākie bija topošie mediķi, jo viņiem jādodas praksēs ārstniecības iestādēs, kur ir ļoti stingri noteikumi, viņi savas anketas aizpildīja pirmie. Tas attiecas arī uz pirmajiem kursiem un ārvalstu studentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru