Atpūta

No dabas varenības līdz džungļu dziedniekiem

Iesaka: Daina Pečate, SIA Dekolserviss, SIA Arkolat un veikalu tīkla Rito dibinātāja un līdzīpašniece; rakstu speciāli DB sagatavojusi: Linda Zalāne, 06.08.2019

Jaunākais izdevums

Ekvadorā es atgriezos otro reizi, jo pirmoreiz tur viesojos pirms aptuveni 15 gadiem, kad devāmies braucienā uz Galapagu salām, kas joprojām starp daudziem citiem ceļojumiem, kas pēc tam vēl piedzīvoti, ir viens no spilgtākajiem iespaidiem.

Galapagu salas ļauj cilvēkam nokļūt dzīvnieku pasaulē, un es joprojām atceros, kā pludmalē sauļojās jūras lauvas ar kuplām ģimenēm, nevis cilvēki. Šoreiz ceļojuma mērķis nebija vēlreiz nokļūt starp dzīvniekiem, bet bija vilinājums doties maģiskā braucienā ar seniem un mistiskiem ceremoniju piedzīvojumiem. Bija vairākas sakritības, un acīmredzot, ja cilvēks ir kaut kam nobriedis, tad tas dzīves ceļā nāk. Es pavisam nejauši saņēmu uzaicinājumu šī gada februārī piedalīties ceļojumā uz Ekvadoru un Kolumbiju pie senajiem džungļu dziedniekiem. Man tas šķita tieši laikā, un es pieteicos braucienam, kura programmu veidoja puisis no Igaunijas, kurš pirms četriem gadiem ar visu ģimeni pārcēlās uz dzīvi Ekvadorā. Grupā bija 12 pieredzējuši cilvēki, daudzi no viņiem bija ciguna praktizētāji.

Kad turp labāk braukt?

Man šķiet, ka pie ekvatora laika apstākļi visu cauru gadu ir samērā nemainīgi. Visu laiku ir saulains un silts. Protams, gaisa temperatūru ietekmē tas, vai esi kalnos vai nē. Piemēram, februārī pilsētās, kas atrodas kalnos, bija vēsāks – ap 25 grādiem, bet, jo zemāk nokļuvām, jo siltāk kļuva. Pie okeāna bija 30–32 grādi. Tur valda tropu klimats – lietiņš uzlīst, bet no tā nekļūst auksti, drīzāk tas ir patīkams. Daba tur bija zaļa, džungļi – sulīgi, un pie okeāna viss ziedēja.

Ko tur redzēt?

Viss brauciens tika sadalīts divās lielās, skaistās daļās – viena bija tradīciju un dziedniecības daļa, bet otra bija veltīta dabas skaistuma un varenības sajušanai. Dabas daļā man ne reizi vien elpa no redzētā aizrāvās. Man ļoti patīk Andu kalni. Tie ir ļoti seni, pilni vieduma, tie nav šerpi, bet gudri. Brauciena ilgums bija trīs nedēļas, un sākumā mēs devāmies uz Ekvadoras galvaspilsētu Kito, kas atrodas kalnos. Aizlidojuši uz pašu ekvatoru, tur izstaigājām parku, kur redzama ekvatora līnija un var pastāvēt ziemeļu un dienvidu puslodē, kā arī uzkāpt uz nulles latitūdes. Ģeogrāfi uzskata, ka precīza ekvatora līnija ir grūti nosakāma, jo tā ir piecu kilometru robežās. Pamanīju, ka parks ir labi apmeklēts un, esot tur, cilvēkiem ir iespēja padomāt, ka pasaulē ir tāda vieta, kur satiekas ziemeļu un dienvidu puslodes. Varētu šķist, ka uz ekvatora ir karsti, bet, tā kā tas atrodas vairāk nekā 3000 m augstu kalnos esošajā Kito, tad tur nemaz tik karsti nav. Ievēroju, ka pilsētas ir ar spāņu arhitektūru un tās visas, it īpaši mazā izmēra, bija organizētas pēc līdzīga šablona – centrālais laukums, kurā ir liels parks ar varoņa vai valdnieka monumentu, valdības māja un baznīca.

Pirmajā ceļojuma dienā mēs kāpām Kotopaksi (Cotopaxi) vulkānā (5897 m). Kalns būtībā paceļas virs Kito pilsētas, un, jo augstāk kāpām, jo plašāka bija pilsēta mums pie kājām. Jau iesākumā, uzbraucot ar pacēlāju, acīm pavērās grandiozs skats. Mani pārsteidza, ka šajos kalnos sastapām ļoti maz tūristu. Ņemot vērā, ka pilsētas ir lielas un cilvēku ir daudz, nevienu brīdi nebija sajūtas, ka dabas klusums jādala ar atpūtnieku pūļiem, kā tas mēdz būt Austrumu zemēs. Šeit bija ļoti mierīgi, kalnos varēju būt pati ar sevi, dabu, vēju un dažiem ziedošiem augiem, kas tur ir sastopami. Tas bija ļoti skaisti. Jāatzīst, ka kāpiens bija fiziski grūts un iesākumā bija plakāts, kurā bija instrukcija un paskaidrojumi, kas notiek ar cilvēku, kad viņš paceļas augstāk un augstāk. Tas liek būt apdomīgam, sajust sevi un nedarīt sev pāri. Es atzīstos, ka līdz vulkānam neuzkāpu, jo man nebija sportiskā mērķa. Drīzāk es vēlējos izbaudīt un sajust savas robežas – cik es varu un spēju. Esot kalnos, man patika sajūta, ka varēju būt ar sevi un padomāt, kur es esmu plašajā pasaulē. Tas mani piepildīja ar sajūsmu, prieku un dzīvotspēku.

Ceļojuma noslēguma daļā kalnos devāmies atkal, to ieskāvumā atrodas ezers, un tam varējām pa kalna korīti apiet apkārt. Tā ir Kuikoča (Cuicocha) vulkāniskā lagūna ar pastaigu taku piecu stundu garumā. Tur infrastruktūra ir fantastiski sakārtota – taka iezīmēta, izvietoti soliņi, kur piesēst un atpūsties, un atkal mani pārsteidza fakts, ka nebija cilvēku. Baudi taku, kura iet pa kalna kori, un veries plašumā. Sirdī radās tāds prieks, ka vari būt ar sevi un ar dabas varenību, un krāšņumu.

Šamaņus braucām sastapt uz Kolumbiju, kur ceļojuma laikā iebraucām mazu līkumiņu džungļu ciematā. Kolumbijas robežas šķērsošana bija interesanta – pat pasi nepaprasīja, bet sarakstā ierakstīja, jau izbraucot. Un tad vēl nesaprata, kā ierakstīt, jo viņiem mūsu vārdi šķita nesaprotami. Tāds neliels haoss – it kā sargā, bet ne līdz galam. Kolumbijā viesojāmies džungļu ciematā Ipiales Nariņo (Ipiales Narinjo), kas pazīstams ar to, ka tur dzīvo dziednieki, kurus sauc par Taitām, tostarp viedais Taita Kerubins Keta (Querubin Queta), kurš ir jau 105 gadus vecs. Viņu sauc par skolotāju skolotāju, un joprojām viņš aktīvi darbojas starptautiskā veselības kustībā un ir vietējās pašvaldības vadītājs. Teju visi ciema iedzīvotāji apgūst dziedniecību, kā arī mācās izgatavot un pielietot augu novārījumus. Tas notiek no paaudzes paaudzē, un Taita Kerubins Keta jau 80 gadus veic ceremonijas ar jage. Visi ciema bērni piedalās ceremonijās, un pamanīju, ka viņu vidū bija arī aptuveni astoņus gadus vecs puisītis ar zvēru zobu krellēm ap kaklu, kas apliecina, ka viņam ir spējas dziedināt, – jo spēcīgākas spējas un ilgāka pieredze, jo iespaidīgākas zvēru zobu krelles tiek nēsātas un greznāks tērps tiek uzvilkts ceremonijās. Tumši zils krekls un sarkans lakatiņš norāda uz piederību ceremonijas rīkošanā. Acīmredzot ir zināms, kuram lielākas spējas un kuram mazākas, un tur tiek audzināti dziednieki. Viņi spēj palīdzēt daudziem cilvēkiem. Par spīti saviem gadiem vecais Taita jeb dziednieks brauc, kur viņu aicina daudzviet pasaulē, un arī pie viņa brauc cilvēki. Kopā ar mums rituālos piedalījās meksikāņu jauniešu grupa, kas bagātināja pasākumu ar dziesmām un mūziku. Senie augi spēj dziedināt pat ļoti smagas slimības, bet tiem, kuriem šādu kaišu nav, augu novārījuma izdzeršana palīdz iepazīt sevi, jo uz katru cilvēku augi darbojas savādāk un nekad nevar iepriekš paredzēt un pateikt, kāds garīgais un fiziskais ceļojums izvērsīsies. Ceremonijas tiek rīkotas mistiskā koka šķūnī, kura sienas rotā dzīvnieku zīmējumi. Tas notiek naktī, un ceremonijas dalībnieki guļ krāsainos šūpuļtīklos. Dziednieki spēlē mutes ermoņikas, un tur valda īpaša atmosfēra. Dzērienu iedzer pirms nakts iestāšanās, un tad tas ved ceļojumā, palīdzot katram sevi atklāt, iespējams, risināt akūtos jautājumus, ieraudzīt savu ēnas pusi, kā arī atjauno organismu. Prāts un ķermenis tiek atslābināts – tas uzlabo sevis un pasaules uztveri. Grūti to nosaukt par reibumu, un augu uzlējums nerada atkarību, drīzāk tā ir viegla saindēšanās, kura ļauj atklāt savas zemapziņas dzīles. Lai to izdarītu ar meditācijas palīdzību, ir nepieciešami daudzi gadi. Ceremonija var arī atvērt dažādus talantus. Ir neskaitāmi gadījumi, kad pēc ceremonijas pie dziedniekiem cilvēki ir sākuši radoši izpausties – dziedāt, gleznot. Tas paver arī durvis uz vispārēju mīlestību, kad saproti, ka patīk šī pasaule un patīk tajā būt, un patīk sajust sevi tajā. Dziedinošā ceremonija palīdz arī noņemt raizes, dzīves uzliktos smagumus.

Ceļojuma turpinājumā mēs apmeklējām nacionālo ciematu pilsētā Otavalo ar nosaukumu Sanklemente (San Clemente), kurā dzīvo Ekvadoras pamatiedzīvotāji. Viņi ir zema auguma, toties ļoti koši ģērbjas. Acīmredzot viņiem ir ļoti košas un spilgtas dvēseles, jo visi nacionālie Ekvadoras izstrādājumi – gan segas un galdauti, gan audumi un somas – ir ļoti krāsaini.

Pēdējo nedēļu pavadījām pie Klusā okeāna pludmalē Jampa (Iyamp) – tas ir lielisks. Mums ļoti paveicās, jo vieta bija maz apdzīvota un tas ļāva pilnībā izjust dabas varenību. Kad okeāna vilnis nāca, tad varēja tikai glābties. Tāds varenums un spēks, silts un tīrs ūdens un putas pie kājām! Mēs daudz pārvietojāmies ar satiksmes autobusiem. Lai arī no punkta A līdz okeānam bija jāmēro apmēram 300 km, tas nebija grūti, jo autobuss kursēja ik stundu. Satiksme bija labi organizēta, biļete nebija dārga – ap trīs, četriem USD, un autobuss bija ļoti ērts. Arī braucot uz Kolumbiju, kad izmantojām nakts autobusu, jāteic, ka komforta līmenis bija augsts.

Ko tur apēst?

Dažādi pagatavota kukurūza ir viņu ēdienkartes vizītkarte – viņi ēd gan dažādi apstrādātus kukurūzas graudus, gan izmanto to miltus, cep plācenīšus un maizi, veido putru u.c. Tā kā man ļoti garšo jūras veltes, tad tās tur varēju baudīt pēc sirds patikas. Kopumā ēdienkartē jūtama spāņu noskaņa.

Ko tur iedzert?

Svaigi spiestas sulas no augļiem, kas turpat izauguši.

No kā uzmanīties?

Protams, acis un ausis jātur vaļā vienmēr un visur, bet man nešķita, ka mani kāds apdraud. Arī zādzības faktors nešķita aktuāls. Protams, savas mantas, kā jau visur, vajag pieskatīt. Tomēr nebija sajūtas, ka kāds aiz nabadzības plāno apzagt tūristus. Arī ciemos mājas bija dažādas – viena nebija sakopta, bet tai pašā laikā kaimiņa mājā bija viss jaunākais. Nevar teikt, ka zeme ir nabadzīga, bet arī pārbagātībā cilvēki tur nedzīvo. Drīzāk tā ir pieticīga zeme, nav izšķērdīga, un cilvēki ir taupīgi. Rūpju rieva viņiem ir sejā, bet tas neliek kaut ko sliktu darīt. Arī dabā apdraudējumu nejutu. Tiesa, mums džungļos piekodināja, lai staigājam ar slēgtiem apaviem, jo tur var būt lieli zirnekļi un citi mošķi, bet tos pastaigas laikā nemaz nemanīju.

Vietējā biznesa īpatnības?

Cilvēki ir piezemēti, nav skaļi un ārišķīgi. Vietējie cilvēki bieži ģērbjas nacionālos tērpos un regulāri apmeklē svētkus. Dāmas valkā baltas blūzes, bet kungi galvā liek melnu hūtīti. Ceļot tur ir ļoti viegli, jo viss ir saprotams. Jāņem vērā, ka vietējie runā spāniski, bet arī bez spāņu valodas varēja iztikt. Infrastruktūra ļoti attīstīta – bankomāti ir, autobusu satiksme perfekta. Es neredzēju lielveikalus un iepirkšanās centrus, bet pilsētās bija modes preču veikali. Bija arī tirdziņi, kas vairāk orientēti uz tūristiem, un mans novērojums, ka tie bija gana labi organizēti, – man pat šķiet, ka viņiem ir kaut kāda tūrisma ministrija, kas nosaka vispārējos standartus kādiem suvenīriem vajadzētu būt. Brīžiem man šķita, ka suvenīru sortimentā varēja būt vēl lielāka dažādība. Kopumā viņi iztiek no tā, ko daba dod, – redzēju banānu audzes, augļu koku laukus un kukurūzas klajumus. Viņi ir arī lieli rokdarbnieki, un it īpaši ciemos teju katrā mājā klabēja kādas stelles. Pašu veikumu viņi pēc tam tirgo tirdziņos un audumus arī eksportē. Viņi ir ļoti strādīgi un organizēti, kā arī ļoti draudzīgi, tūristiem neuzbāžas. Lai gan tirgū bija andelēšanās un pierunāšana, tā bija ļoti pieklājīga. Ļoti patīkama zeme. Pamanīju, ka Ekvadorā dzīvo daudz iebraucēju, arī no Eiropas. Iebraucēji tur attīsta savu biznesu, tostarp tūrisma jomā. Mēs arī reiz nakšņojām kādas dāņu kundzes viesnīcā. Ceļošanai tā ir pateicīga zeme, un cenas tur ir pieņemamas gan pārtikai, gan naktsmītnēm, gan sabiedriskajam transportam.

Ko atvest kā suvenīru?

Krāsas, kuras ir ieaustas audumos. Es ieteiktu atvest arī košu šūpuļtīklu vai siltu un vieglu lamas vilnas segu. Garšai – žāvētos augļus un riekstus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki, kuru ikdiena saistīta ar darbu birojā, laiku pa laikam vēlas «restartēties», nereti tam izvēloties ceļojumus bez komforta, izaicinot sevi piedzīvot kaut ko nebijušu un atmiņā paliekošu.

Adventure traveling šobrīd ir Nr 1 globālā tendence tūkstošgades paaudzes vidū, attiecīgi aizvien vairāk cilvēku vecumā no 20 līdz 40 izvēlas ceļot un iepazīt pasauli šādā veidā, liekot uzsvaru tieši uz pasaules iepazīšanu, jaunu kultūru atklāšanu un piedzīvojumu, kāds nav iespējams tad, kad ir iegādāts pilnībā noorganizēts ceļojums ar muzeju un baznīcu apmeklēšanu (kas, protams, arī nav slikti), komentē digitālā mārketinga speciālists Arturs Mednis. Arī viņš izmantojis šādu ceļojumu veidu un bijis, piemēram, Arktikā, bet rudenī dosies uz Peru. Viņš norāda, ka šādi ceļojumi devuši skaistas atmiņas, iespēju iepazīties ar interesantiem cilvēkiem, ar kuriem tagad kļuvis par draugiem, satiekas laiku pa laikam un dodas kopā nākamajos piedzīvojumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Lielbritānijas policija aizturējusi Džūljenu Asanžu

LETA--AFP/BBC/DPA, 11.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas policija ceturtdien aizturējusi vietnes «WikiLeaks» dibinātāju Džūljenu Asanžu, kurš pēdējos septiņus gadus pavadījis Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Kā pavēstīja Asanža advokāts, viņš aizturēts, pamatojoties uz ASV izdošanas lūgumu un par Lielbritānijas nosacījumu atbrīvošanai no ieslodzījuma pārkāpšanu.

Asanžs aizturēts pēc tam, kad Ekvadora atsaukusi viņam piešķirto politisko patvērumu.

Kā paziņoja Ekvadoras prezidents Lenins Moreno, Ekvadora atsaukusi patvērumu Asanžam tāpēc, ka viņš atkārtoti pārkāpis starptautiskās konvencijas.

«Džūljena Asanža rupjā un agresīvā uzvedība», kā arī vārdā neminētas organizācijas «naidīgie un draudīgie paziņojumi» attiecībā uz Ekvadoru, patvērumu Asanžam padarīja par neiespējamu, paziņoja Moreno. «Viņš īpaši pārkāpa normu par neiejaukšanos citu valstu iekšējās lietās.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Ceļojums uz Austriju Covid-19 laikā - ar sejas masku smaržu

Ilze Žaime, "Dienas Bizness" žurnāliste, 17.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārzemju ceļojums pēc šogad piedzīvotās globālās pandēmijas šķita maz ticama iespēja, kas tomēr piepildījās īstajā brīdī. Esmu atgriezusies un vesela, piedzīvojuma izjūtas noķēru, taču atmiņā spēcīgi guļ sajūta, kad visu dienu esi pavadījis ar masku uz sejas.

Vasaru biju gatavojusies pavadīt, apceļojot Latviju, tieši tā, kā to aicināja darīt vietējie uzņēmēji un politiķi. Tomēr, savstarpējām robežām lielākajai daļai Eiropas Savienības valstu vidū atveroties, šie plāni mainījās, un 1.jūlijā es devos nedēļu garā ceļojumā uz Austriju. Ceļojuma mērķis bija ģimenes atkalredzēšanās.

Prieks par ceļojumu sākās līdz ar avio biļešu iegādi. Diemžēl smieklīga pārpratuma dēļ rezervējām lidojumu nepareizajos datumos. Pēc zvana "airBaltic" tika saņemta tūlītēja, laipna atbilde, ka ne par ko nav jāuztraucas. Pēc tam lidojuma datums tika mainīts dažu minūšu laikā. Arī biļešu cenas vasaras vidū labākas būt nevarēja - 108 eiro turp un atpakaļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākusies ilgi gaidītā vasara un, līdz ar to, daudziem sācies atvaļinājumu laiks. Kādam tuvāka būs atpūta laukos, pie dabas vai darbojoties piemājas dārziņā, kādam – apceļojot mūsu Latvijas skaistākās vietas, taču liela daļa izvēlās doties kādā sen kārotā, tuvākā vai tālākā ceļojumā ārpus Latvijas.

Plānot ceļojumu var būt ļoti aizraujošs un patīkams process, tomēr vienlaikus tas prasa gan laiku, gan enerģiju, turklāt, lai ceļojums atbilstu noteiktajam budžetam, tas jāplāno jau savlaicīgi, citādi paša plānots pēdējā brīža ceļojums var izrādīties ļoti dārgs prieks.

Ja ceļojumu plānošana tev sagādā vairāk raižu kā prieka, turklāt vēlies, lai atpūtas laikā tev vairs ne par ko nebūtu jāuztraucas, vērts apskatīt ceļojumu aģentūru piedāvājumus. Uzticama un droša ceļojumu aģentūra nāks talkā gan tad, ja vēlēsies doties spontānā piedzīvojumā, gan tad, ja vēlies jau laikus ieplānot ceļojumu ar ģimeni, draugu kompānijā vai pat vienatnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojuma pieredzes stāsts: Uz Maldīvu salām!

Sintija Kristapsone, 04.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maldīvu salas ir viena no vietām, kur noteikti kādreiz gribēju doties. Novembrī ieraudzīju treneres Lauras Timoško galeriju sociālajā tīklā Facebook - viņa ar grupu bija devusies uz Maldīvu salām. Redzot bildes, ļoti gribējās būt daļai no šāda piedzīvojuma. Zināju, ka viņa šādu pasākumu rīkos vēlreiz un, tiklīdz Laura izsludināja nākamo braucienu, sazinājos ar viņu, lai noskaidrotu, kā pieteikties.

Lai dotos šādā braucienā, pirmais solis, kas jāveic, ir aviobiļešu iegāde un, kad tas ir izdarīts, tu tiec pievienots dalībnieku sarakstam.

Biļetes vari iegādāties pats vai ir iespēja iegādāties biļetes ar Lauras palīdzību.

Pirms biļešu iegādes bija satraukums, jo Lauru nepazinu personīgi. Vienmēr esmu ceļojusi ar kādu kopā, bet šī bija pirmā reize, kad devos ceļojumā viena pati ar pilnīgi nezināmiem cilvēkiem.

Es izvēlējos biļešu iegādi caur Lauras piedāvāto kontaktpersonu, lai būtu iespēja doties kopīgi.

Biļetes iegādājos laicīgi decembra sākumā, kad bija laba cena - 712 EUR. Tiem, kas biļetes iegādājās vēlāk, tās bija kļuvušas dārgākas, bet kādam sanāca iegādāties arī par izdevīgāku cenu. Viena padoma, kurā brīdī veikt biļešu iegādi, man nebūs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Kruīza kuģis, kurā ceļojums maksās līdz 175 tūkstošiem dolāru

Žanete Hāka, 09.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija SeaDream Yacht Club paziņojusi, ka veidos jaunu luksusa kruīza kuģi, kas sāks kursēt 2021.gadā, raksta Business Insider.Šis ir pirmais kompānijas kruīza kuģis kopš tās dibināšanas 2001.gadā. Kompānijai ir divas luksusa jahtas SeaDream I un SeaDream II.

Kuģa nosaukums būs «Innovation» un tas apceļos septiņus kontinentus; kuģis aprīkots tā, lai varētu doties gan uz tropiem, gan polāro apgabalu. Jaunajā kuģī būs 110 kajītes – salīdzinoši mazas. Garākais ceļojums būs «Global Yachting», kas ilgst 92 dienas no Honkongas līdz Sidnejai, un kajīte ceļojumam maksās no 65 tūkstošiem dolāru līdz 175 tūkstošiem dolāru plus vēl papildus izmaksas. Savukārt īsākais ceļojums – 11 dienu kruīzs uz un no Antarktiku, maksās sākot no 13 tūkstošiem dolāru.

Rezervēt ceļojumu iespējams sākot no aprīļa. Tiek prognozēts, ka pirmajā gadā kuģis apstāsies vairāk nekā 200 ostās 49 valstīs.

Kuģi veidojusi kompānija Damen Shipyards un tas būs 155 metrus garš. Kopumā tam būs deviņi klāji, kuru kopējā platība ir 3500 m2. Uz klājiem būs baseins, džakuzi, kā arī āra gultas, kur viesi varēs gulēt naktīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis gads būs pēdējais, kad ceļotāji var ceļot par tik zemām cenām. Prognozes liecina, ka ceļojumu dārdzība noteikti pieaugs, tas manāms būs jau nākamgad, secināts notikušajā Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes rīkotajā sarunu cikla "Pēcpusdiena ar koferi" pirmajā diskusijā "Mīti un realitāte šī brīža tūrismā".

Eksperti uzsvēra arī, ka pandēmijas ietekmē ceļotāji vairāk izvēlas sava brauciena plānošanu uzticēt profesionāļiem nevis paļauties uz saviem spēkiem, garantējot sev, ka ceļojums būs drošs, komfortabls un bez starpgadījumiem. Ja iepriekš ceļojot uz Eiropu varējām paļauties uz saviem spēkiem, tad šobrīd plānojot drošu ceļojumu jāņem vērā vairāki nosacījumi, kuriem regulāri seko līdzi tūrisma pakalpojumu sniedzēji.

BalticTravelnews.com direktors Aivars Mackevičs norādīja, ka "uzticot savu ceļojuma plānošanu aģentūrām, tiek nodrošināts daudz drošāks ceļojums, jo izmaiņu gadījumā, kas saistīti ar Covid-19 pandēmiju saistītajiem ierobežojumiem, aģentūras, to partneri informāciju saņem daudz ātrāk."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ogres novada uzņēmēju forums Ceļojums uz Ogri un konkursa Ogres novada Uzņēmēju gada balva 2019 apbalvošana notiks 2019. gada 17. decembrī Ogres novada Kultūras centra Mazajā zālē, Brīvības ielā 15, Ogrē.

Šī gada foruma tēma – Ceļojums uz Ogri, lai pastāstītu, kāpēc vērts ir doties uz Ogri kā tūrisma galamērķi, kā vietu, kas nemitīgi aug un attīstās, kas ir atvērta dažāda veida sadarbības iespējām un uzņēmējdarbības vides attīstībai.

Forumā piedalīsies Ogres novada uzņēmēji, uzņēmēji no Ukrainas, Ogres novada pašvaldības pārstāvji, kā arī vēstnieki (Ukrainas vēstnieks Latvijā un Latvijas vēstnieks Ukrainā).

Pieteikties dalībai forumā var šeit www.ogresnovads.lv

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūrisma operators SIA "Impro ceļojumi" iekļauta Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) "melnajā sarakstā", liecina PTAC Patērētāju strīdu risināšanas komisijas lēmums.

Attiecīgajā sarakstā uzņēmums iekļauts, jo nav izpildījis PTAC Patērētāju strīdu risināšanas komisijas lēmumu par naudas atmaksu patērētājai 400 eiro apmērā par atceltu ceļojumu.

Komisijas lēmumā norādīts, ka 2020.gada 19.februārī patērētāja iegādājās pie tūrisma aģenta tūroperatora "Impro ceļojumi" organizētu ceļojumu uz Toskānu un Elbas salu no 2020.gada 29.marta līdz 5.arpīlim. Patērētāja samaksāja tūrisma aģentam 400 eiro avansu. Tā kā ceļojums tika atcelts, patērētāja vēlējās atgūt samaksāto naudu. Ņemot vērā, ka nauda netika atmaksāta, patērētāja vērsās PTAC.

Patērētāju tiesību uzraugi pieprasīja skaidrojumu no aģenta, kurš PTAC informēja, ka ir panākta vienošanās ar patērētāju, ka nauda tiks atmaksāta pa daļām. Tomēr tūrisma aģents nepildīja savu solījumu, tādējādi tika iesniegts iesniegums PTAC Patērētāju strīdu risināšanas komisijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne visiem Valentīndiena ir pāru svētki. Neatkarīgi no tā, vai šogad jums nav sava pārīša vai arī vienkārši šī gada romantiskāko dienu jāpavada atšķirti no sava partnera, jums noteikti ir jāizmanto iespēja sajusties mīlētam un aprūpētam. Kā tas izskatītos? Iespējams, tas būtu filmu maratons visas dienas garumā, ierokoties spilvenu kaudzē ar grēcīgām uzkodām. Bet varbūt jums ir zināmi kādi lieliski spa piedāvājumi, kurus jau sen kārojās izmēģināt? Solo-Valentīndienā var rezervēt galdiņu tikai sev tajā restorānā, uz kuru jau kādu laiku metāt acis. Valentīndienas dāvanas sev var būt ļoti egoistiskas un personīgas.

Valentīndiena ir sen zināmi kā komerciāli svētki, kas lielā mērā koncentrējas uz romantisku mīlestību starp pāriem, taču patiesībā mīlestība izpaužas citos neskaitāmos veidos. Ja esat viens un jums nav plānu, ko darīt Valentīndienā, uztveriet 14. februāri kā dienu, kad izrādīt īpašas rūpes un mīlestību tikai sev!

Tuvojoties Valentīndienai, smelieties no 10 lieliskām idejām, ko Valentīndienā darīt vienatnē un uzburt sev visu laiku labāko 14. februārī. Jūs esat to pelnījuši!

Kulinārijas meistarklases

Aplūkojiet kulinārijas meistarklašu pieejamību netālu no jums un iegūstiet jautru un interaktīvu pieredzi, ko var baudīt vienatnē. Spodriniet savas virtuves prasmes, mācoties gatavot gardus ēdienus prasmīgu pavāru vai šefpavāru uzraudzībā. Online kulinārijas apmācības arī ir lieliska iespēja apgūt kādu jaunu recepti savās mājās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februāra sākumā ar ģimeni aizbraucām noķert vasaras sajūtu brīnišķīgajā Marokā. Brīnišķīga un krāsaina valsts, kurā aizbēgt no pelēkās un drūmās ziemas.

«Daudz laimes dzimšanas dienā,» es pasniedzu tētim aploksni, iedodu buču un nepacietīgi dīdos, kamēr gaidu reakciju no vecākiem, kad tētis būs atvēris aploksni. Iekšā ir lidmašīnas biļešu dāvanu kartes.

Lielāko dzīves daļu mani vecāki ir pavadījuši, lai izaudzinātu mani un māsu par labiem cilvēkiem un nav aizrāvušies ar ceļošanu. Igaunija, Lietuva, Vācija - tāds standartiņš. Tagad, kad, cerams, esmu izaugusi par labu cilvēku un varu pateikt vecākiem paldies par visu, ko man devuši, kā vienu no variantiem sava «paldies» pateikšanai izvēlējos uzdāvināt tēva apaļajā jubilejā vecākiem iespēju kaut kur aizlidot. Atpūsties. Tajā brīdī vecāki vēl nenojauš, ka deviņus mēnešus vēlāk lidos uz Maroku, bet smejoties saka, ka aizlidos kaut kur tepat, kur viss pazīstams – Ukrainu, Baltkrieviju..

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Meklē labāko fotoattēlu par zvejniecības mantojumu Latvijā

Lelde Petrāne, 26.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar mērķi saglabāt dzīvas zvejniecības kultūras tradīcijas Rīgas plānošanas reģions aicina līdz 30. augustam piedalīties starptautiskā konkursā par labāko fotoattēlu par zvejniecības mantojumu Rīgas jūras piekrastē (no Engures līdz Ainažiem). Konkursa galvenajā balvā – ceļojums uz Maljorku Spānijā, kur notiks apbalvošanas ceremonija.

Konkursam paredzēto uzņemto fotoattēlu mērķis ir sniegt ieskatu par zvejnieku kopienu kultūras mantojuma bagātību, daudzveidību un nozīmi. Plašāka informācija par fotoattēlu ievietošanu – http://ejuz.lv/tzp.

Fotokonkurss notiek starptautiska projekta «CHERISH» ietvaros.

Fotoattēla iespējamās tēmas – kultūras mantojums, zvejniecības tradīcijas, zvejnieki, zvejas laivas, zvejas aprīkojums, zivju loms, kulinārais mantojums, amatniecība, kultūras festivāli un tradicionālie pasākumi.

Fotokonkursa darbus vērtēs starptautiska žūrija, kas sastāvēs no viena žūrijas locekļa no katras konkursā pārstāvētās valsts (Grieķija, Portugāle, Spānija, Latvija, Itālija, Kipra, Nīderlande un Vācija). Latviju žūrijā pārstāvēs mākslinieks Mārtiņš Krūmiņš, Latvijas Mākslas akadēmijas un Šauļu Universitātes (Lietuva) absolvents, šobrīd Liepājas Universitātes lektors, kopš 1998.gada Mākslinieku savienības biedrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Mana ceļošanas pieredze: Digital Freedom Festival līdzdibinātāja Dagnija Lejiņa

Lelde Petrāne, 22.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulei atgūstoties no Covid-19 šoka, reālāki atkal kļūst sapņi par ceļojumiem uz dažādām pasaules vietām.

Par savu līdzšinējo ceļošanas pieredzi - līdz Covid-19 uzliesmojumam - biznesa portālam db.lv stāsta "Digital Freedom Festival" un kompānijas "Lejiņa & Šleiers" līdzdibinātāja, publiskās runas kustības "Oratore" vadītāja Dagnija Lejiņa.

Jaunajā dzīves realitātē pirms jebkuru ceļošanas plānu īstenošanas gan nepieciešams ņemt vērā noteiktos ierobežojumus un Covid-19 statistiku.

Spilgtākais gadījums ceļošanas pieredzē, kas vienmēr paliks atmiņā?

Mani fascinē Himalaju kalni, tādēļ ik pa laikam esmu mēģinājusi izrauties uz kādu garāku kalnu pārgājienu Nepālā vai Indiju. Jau daudzus gadus esmu praktizējusi lēno ceļošanu, pavadot līdz pat diviem mēnešiem gadā kādā no Āzijas valstīm. Īpaši decembrī un janvārī kā, tā saucamais, "klimata bēglis", izvēlos Latvijas ziemas tumsu un aukstumu nomainīt pret siltākiem un saulainākiem laika apstākļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ieguldījumu kultūras attīstīšana ir garš ceļojums

Jānis Šķupelis, 21.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldījumu kultūras attīstīšana ir garš ceļojums, lai gan tas nav nekas neizdarāms. Ko mēs vēl gribētu redzēt Latvijas gadījumā? Domāju, ka tā ir tā pati investoru izglītošana. Tas būtu arī labāks investoru mikss, runājot par vietējā kapitāla tirgus attīstību.

To intervijā Dienas Biznesam saka Nasdaq Eiropas tirgu prezidents Bjorns Sibberns.

Fragments no intervijas

Ko domājat par šā brīža situāciju pasaules finanšu tirgū? Interesanti laiki.

Jāsaka, ka visupirms Nasdaq ir spēcīgs modelis, kā pārvaldīt biržas. Jau daudzus jo daudzus gadus esam redzējuši to, ka arī svārstīgos un neskaidros laikos biržas un tirgi strādā. Covid laikā redzējām to, kā akciju tirgū cenas sarūk vairāk nekā par 30%. Tomēr arī tad tirgi turpināja funkcionēt - investori varēja gan tos pamest, gan nākt iekšā. Jā, akciju cena lidoja zemē, lai gan tirgū saglabājās likviditāte, un investori – arī institucionālie investori - varēja akcijas tirgot bez problēmām. Ar šo es vēlreiz gribu uzvērt, ka tirgi funkcionē arī šādos laikos. Covid laikā arī varējām redzēt, ka dažām kompānijām ir vajadzīgs vairāk kapitāla. Tādēļ pat neskaidros laikos biržā listētiem uzņēmumiem bija iespēja ar tās starpniecību to piesaistīt, lai, piemēram, stiprinātu bilanci, vai to izmantot, lai iegādātos citus uzņēmumus. Jā, ir svārstīgi laiki, un tagad vairs pēc pagājušā gada rekordiem neredzam tik daudz IPO. Tomēr modelis ar biržām un tirgus likviditāti strādā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pašizolācija jāievēro pēc viesošanās arī Beļģijā, Čehijā, Austrijā un Šveicē

LETA, 24.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugot Covid-19 saslimstībai, turpmāk pašizolācija Latvijā būs jāievēro iedzīvotājiem, kas atgriežas vai ceļojuši tranzītā arī caur Beļģiju, Čehiju, Austriju un Šveici, turpretī pašizolācijā vairs nav jādodas, atgriežoties no Islandes un Sanmarīno, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) jaunākie apkopotie dati.

Vērtējot 14 dienu kumulatīvo Covid-19 gadījumu skaitu uz 100 000 iedzīvotāju, Latvijā joprojām būs jāievēro 14 dienu pašizolācija, atgriežoties vai tranzītā izbraucot caur Šveici, Austriju, Čehiju, Beļģiju, Horvātiju, Spāniju, Portugāli, Zviedriju, Andoru, Bulgāriju, Rumāniju, Luksemburgu.

SPKC nerekomendē doties uz minētajām valstīm.

Atgriežoties no trešajām valstīm, pašizolācija nav jāievēro pēc pārbraukšanas tikai no 10 valstīm: Kanādas, Gruzijas, Japānas, Marokas, Jaunzēlandes, Ruandas, Dienvidkorejas, Taizemes, Tunisijas un Urugvajas. Savukārt 14 dienu pašizolācija ir jāievēro, atgriežoties no Krievijas, Baltkrievijas un visām citām trešajām valstīm, kuras SPKC sarakstā nav īpaši izdalītas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Termiņnoguldījumu veiksmes pamats – izpratne par savām vajadzībām

Iļja Arefjevs, AS “Vairo” Valdes priekšsēdētājs, 16.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības sašutums par zemajām termiņnoguldījumu likmēm Latvijā ir pilnīgi saprotams. Teju ikviens izjutis pieaugošos kredītmaksājumus, ko veicināja īstermiņa procentu likmes eiro valūtā (ko dēvē par Euribor) pārliecinošā pietuvošanās četriem procentiem, neizslēdzot iespēju tuvākajos mēnešus sasniegt pat 4.5% un vairāk.

Krājobligācijas, ko izlaiž Valsts Kase, sola ienesīgumu ap 4% gadā atkarībā no šo obligāciju dzēšanas termiņa. Taču vēsturiski populārie banku termiņnoguldījumi ienesīguma ziņā būtiski atpaliek no krājobligācijām, to likmēm arvien atrodoties 2% – 4% robežās.

Vai tiešām pie vainas ir tikai bieži pieminētā nepietiekamā konkurence starp bankām? Nebūt nē - ikviena iedzīvotāja rokās ir iespēja izvēlēties sev atbilstošāko ilgtermiņa noguldījumu veidu, lai tas būtu ienesīgs un atbilstu individuālajai vajadzībai. Taču, lai izdarītu pareizās izvēles, vispirms būtiski ir saprast savas vajadzības un atrast tām atbilstošākos risinājumus.

Uzkrājumu veidošanas ceļojums

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas ostā sagaidīts jaunākais no ASV kruīzu kompānijas “Silversea” flotes kuģiem “Silver Dawn”, informē Rīgas brīvostas pārvalde.

Šis ultra luksusa klases kuģis ir vien gadu vecs, tas uzbūvēts 2022. gadā Dženovas kuģu būvētavā Itālijā. Pirmā “Silver Dawn” vizīte Rīgas ostā tika atzīmēta ar īpašu ceremoniju, kurā kuģa kapteinis un Rīgas ostas pārstāvji apmainījās ar piemiņas zīmēm. Uz Rīgu kuģis atveda 530 kruīza tūristus, pārsvarā no ASV, bet arī no Lielbritānijas, Austrālijas, Kanādas un citām valstīm.

“Silver Dawn” ir ultra luksusa klases kruīza laineris ar 11 klājiem un 298 plašām, pasažieru ērtībām un komfortam pilnībā pielāgotām kajītēm. Uz kuģa ir 8 restorāni, kas piedāvā 26 dažādus ēdināšanas konceptus, un 6 bāri. Kā uzsver kompānija “Silversea”, ceļojums ar “Silver Dawn” piedāvā autentisku un aizraujošu pieredzi. Pasažierus uz klāja sagaida jaunas paaudzes luksusa pieredze - ar grezniem apartamentiem un izciliem maršrutiem, progresīvu dizainu un tehnoloģijām, kā arī īpaši izstrādātu labsajūtas koncepciju. Kruīza kuģis “Silver Dawn” ir 212,8 metrus garš, un tā bruto tonnāža ir 40 855 GT. Ceļojuma laikā par pasažieru ērtībām rūpējas 408 kuģa apkalpes darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Luminor padome par finanšu direktoru un valdes locekli iecēlusi Jonasu Eriksonu (Jonas Eriksson).

Jonas Eriksons darbu jaunajā amatā uzsācis šī gada 1. maijā.

«Viņa spēcīgās zināšanas un kompetence daudzās būtiskās finanšu jomās, kā arī izpratne par stratēģiju, normatīvo regulējumu un kapitāla tirgiem būs vērtīgs pienesums mūsu vadības komandai,» atzīst Luminor valdes priekšsēdētājs Erki Rāsuke.

«Mūsu darbība tuvākajos gados būs kā ārkārtīgi interesants ceļojums,» saka Jonas Eriksons.

Pirms pievienošanās Luminor komandai Jonas Eriksons bija Londonā reģistrēta finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmuma «Procensus» vadītājs. Iepriekš viņš septiņus gadus darbojās «Swedbank», kur ieņēma dažādus vadošos amatus, tostarp bijis Finanšu pārvaldes vadītājs un Grupas produktu pārvaldes vadītājs. Pirms tam Jonas Eriksons gandrīz 10 gadus darbojās kapitāla tirgu nozarē, galvenokārt pašu kapitāla izpētes jomā, strādājot tādos uzņēmumos kā «JP Morgan» un «Credit Suisse».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tīmekļa tirdzniecības lieluzņēmuma "Amazon" dibinātājs Džefs Bezoss pirmdien pavēstīja, ka nākammēnes kopā ar brāli dosies lidojumā kosmosā, un tas būs pirmais lidojums, kad Bezosa raķešu firma "Blue Origin" sūta izplatījumā cilvēkus.

"Kopš es biju piecus gadus vecs, es sapņoju par ceļošanu kosmosā. 20.jūlijā es došos šādā ceļojumā kopā ar brāli," sociālajā tīklā "Instagram" pavēstīja Bezoss.

Uzņēmums "Blue Origin" pavēstīja, ka Džefs Bezoss un viņa brālis Marks lidos uzņēmuma jaunajā kosmosa kuģī "New Shepard".

Uzņēmums šobrīd izsola trešo vietu. Izsolē piedalās teju 6000 dalībnieku no 143 valstīm, un par iespēju doties lidojumā jau šobrīd tiek solīti teju 2,8 miljoni dolāru.

Izsole noslēgsies 12.jūnijā, tviterī pavēstīja "Blue Origin".

Ceļojums kopumā ilgs desmit minūtes un četras no tām ceļotāji pavadīs virs Kārmāna līnijas - robežas starp Zemes atmosfēru un kosmisko telpu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

95% no iespējamiem klientiem pašlaik nav gatavi pirkt

Sadarbības materiāls, 03.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar prestižā Ehrenberg-Bass institūta (Adelaida, Austrālija), pētījumu, 95% pircēju pašlaik nav gatavi pirkt jūsu produktus vai pakalpojumus. Viņu pētījums aptvēra plašu B2B (business to business) pakalpojumu klāstu, piemēram, bankas, juridiskās konsultācijas, IT u.c.

Klienti ir gatavi mainīt savu finanšu vai IT partneri vidēji reizi piecos gados. Tas nozīmē, ka tikai 20% klientu ir "pieejami" katru gadu, un šodien tikai 5% potenciālo klientu meklē jaunu partneri.

Tātad, tas nozīmē, ka 95% klientu šodien nav pieejami.

Pētījums arī atklāja, ka reklāma B2B nozarē galvenokārt darbojas kā informācijas avots un atgādinājuma funkcija, nevis kā tūlītējas pārdošanas veicinātāja.

Profesors Džons Dovs no Ehrenberg-Bass institūta uzskata, ka nav daudz biznesa klientu, kuri sadarbotos ar uzņēmumu, par kuru nekad nav dzirdējuši.

Citiem vārdiem sakot, ja klients ir gatavs mainīt pakalpojumu sniedzēju pēc vienas redzētas reklāmas, viņš varētu jūs apsvērt. Tomēr, ja jūsu iepriekšējā reklāmas kampaņa nenesa tūlītējus rezultātus, iespējams, jūs bijāt pārāk nepacietīgi un nevarējāt gaidīt rezultātus?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

EcoFlow DELTA Akumulators: 8 neapšaubāmi iemesli, kāpēc tas ir nepieciešams Jūsu nākamajā ceļojumā

Katrs ceļojums nes sev līdzi piedzīvojumus un izaicinājumus, bet ar EcoFlow DELTA akumulatoru Jūs varat būt gatavi visam. Parnēsājamās elektrostacijas mūsdienās kļūst arvien populārākas. EcoFlow DELTA enerģijas krātuve piedāvā daudz vairāk nekā parastie rezerves barošanas avoti. Šajā rakstā apskatīsim astoņus iemeslus, kāpēc EcoFlow DELTA akumulators noderēs Jūsu nākamajā ceļojumā.

Kāpēc EcoFlow DELTA akumulators ir nepieciešams Jūsu nākamajā ceļojumā?

Pārnēsājamā spēkstacija var būt noderīgs pirkums dažādos gadījumos, šīs ierīces piedāvā vairākas funkcijas, kas nodrošina komfortu un drošību jebkuros apstākļos, un šeit ir 8 iemesli, kāpēc Jums to ir vērts iegadāties savam nākamajam ceļojumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ziemassvētku tirdziņi Rīgā atzīti par izdevīgākajiem Eiropā

Ilze Žaime, 19.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku tirdziņi Rīgā jau trešo gadu atzīti par ekonomiski izdevīgākajiem Eiropā, liecina Lielbritānijas kompānijas Post Office barometra pētījums par izmaksām Ziemassvētku tirdziņos, informē Rīgas Tūrisma attīstības birojā (RTAB).

Pētījumā aptaujātas 13 Eiropas pilsētas - Berlīne, Budapešta, Kopenhāgena, Krakova, Lille, Minhene, Prāga, Rīga, Stokholma, Strasbūra, Tallina, Vīne un Zagreba.

Barometra pētījumā tika apkopotas šādas izmaksas: pakešu piedāvājums divām personām divas naktis, kur iekļauts tiešais lidojums turp un atpakaļ no Londonas uz konkrēto pilsētu un B&B naktsmītne, transporta biļetes no lidostas uz centru, tirdziņos pieejamo dzērienu un uzkodu cenas, divas trīs kārtu vakariņas ar vīnu un kafijas cena.

«Post Office» Eiropas Ziemassvētku tirdziņu barometrs tika veikts, izmantojot nacionālo un reģionālo tūrisma biroju sniegto informāciju. Kopējās izmaksas divām personām nedēļas nogalē Rīgā Lielbritānijas tūristam izmaksātu 497,00 mārciņas jeb 580,32 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji pērn devās 2,4 milj. ārvalstu ceļojumos - par 9,6 % vairāk nekā gadu iepriekš un iztērēja 799,5 milj. eiro, kas ir par 41,8 % vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Latvijas iedzīvotāji pērn devās 0,9 milj. vienas dienas ārvalstu ceļojumos, par 12 % vairāk nekā 2018. gadā, bet to izdevumi palielinājās par 36 %, sasniedzot 57,7. milj. eiro. Visbiežāk iedzīvotāji vienas dienas ceļojumā apmeklēja Lietuvu (68,2 %) un Igauniju (20 %). Vidējie viena ceļojuma izdevumi palielinājās par 11,3 eiro, sasniedzot 63,8 eiro.

Pērn iedzīvotāji devās 1,5 milj. vairākdienu ceļojumos uz ārvalstīm, par 8,1 % vairāk nekā gadu iepriekš. Populārākie ārvalstu vairākdienu ceļojumu galamērķi 2019. gadā bija kaimiņvalstis Lietuva (11,2 %), Igaunija (10,9 %), Krievija (6,9 %) un Baltkrievija (5,3 %). Vēl Latvijas iedzīvotāji bieži brauca uz Zviedriju (6,8 %), Vāciju (6,6 %) un Apvienoto Karalisti (4,7 %).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijas iedzīvotāju ārzemju ceļojumu skaits pietuvojies laikam pirms pandēmijas

Db.lv, 06.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gadā Latvijas iedzīvotāji devās 1,7 milj. vienas dienas un vairākdienu ceļojumos uz ārvalstīm, kas ir 2,7 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, tomēr par 27,5 % mazāk nekā pirms pandēmijas 2019. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Latvijas iedzīvotāji pērn devās 425,8 tūkst. vienas dienas ārvalstu braucienos, par 3,6 reizēm vairāk nekā 2021. gadā, tomēr par 52,9 % mazāk nekā pirms pandēmijas 2019. gadā. Vienas dienas ārvalstu braucienu izdevumi palielinājās 3,3 reizes, sasniedzot 34,2 milj. eiro. Visbiežāk iedzīvotāji vienas dienas braucienos apmeklēja Lietuvu (57,7 %) un Igauniju (33,8 %). Vidējie viena brauciena izdevumi bija par 7,8 eiro mazāki, samazinoties līdz 80,4 eiro.

Pērn iedzīvotāji devās 1,3 milj. vairākdienu braucienos uz ārvalstīm, par 2,5 reizēm vairāk nekā gadu iepriekš, tomēr par 11,9 % mazāk nekā pirms pandēmijas 2019. gadā.

Populārākie ārvalstu vairākdienu braucienu galamērķi 2022. gadā bija kaimiņvalstis Igaunija (18,1 %) un Lietuva (11,8 %), kam sekoja Itālija (7,4 %) un Spānija (6,2 %). Vēl Latvijas iedzīvotāji bieži brauca uz Apvienoto Karalisti (4,4 %), Poliju (4,3 %), Baltkrieviju (3,7 %) un Turciju (3,3 %).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien ieradies Ķīnā, lai tiktos ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu un stiprinātu saites samitā, ko, tiesa, aizēnojis Izraēlas un grupējuma "Hamas" karš.

Ķīna šonedēļ rīko Jostas un ceļa iniciatīvas projekta, ko Pekina izmanto, lai vairotu globālo ietekmi, forumu, un tajā tiks uzņemti 130 valstu vadītāji.

Putins ir ielūguma saraksta galvgalī, un Krievijas līderim šis ir pirmais ceļojums uz kādu no pasaules lielvalstīm kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un tam sekojušās Maskavas nonākšanas starptautiskajā izolācijā.

Putina un Sji tikšanās paredzēta trešdien, pavēstīja Kremlis.

Krievijas līdera misijas uzdevumu vidū ir saišu stiprināšana ar Pekinu, kas arī šobrīd jau ir spēcīgas.

Eksperti sagaida maz pārsteigumu no vizītes un norāda, ka tikšanās lielā mērā ir simbolisks Maskavas atbalstīšanas žests.

Komentāri

Pievienot komentāru