Tirdzniecība un pakalpojumi

CSDD atņem mācību karti autoskolai Ieva Auto

Žanete Hāka, 04.09.2015

Jaunākais izdevums

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) atņēmusi mācību karti autoskolai IK Ieva Auto, informē CSDD.

Tas nozīmē, ka minētā autoskola vismaz vienu gadu nedrīkstēs apmācīt topošos autovadītājus. Autoskolai IK Ieva Auto mācību karte atņemta, jo topošo šoferu nodarbības nenotika saskaņā ar reģistrēto apmācības grafiku, kā arī konstatēti labojumi mācību žurnālā. Piemēram, žurnālā ierakstīts, ka nodarbībā piedalās visi pieci konkrētās grupas apmācāmie, taču CSDD pārbaudes laikā klātienē konstatēts, ka bija tikai divi; žurnālā konstatētas ierakstītās informācijas par iepriekšējām nodarbībām dzēšanas pēdas; nav notikušas nodarbības, bet nodarbībām paredzētajā laikā uz pasniedzēja galda bijusi cigarešu paciņa, bet papīrgrozā – tukša stiprā alkohola pudele. Turklāt šajā autoskolā jau iepriekš konstatēti līdzīga rakstura pārkāpumi.

CSDD pārrauga autoskolu darbu un īsteno pasākumus, lai topošo autovadītāju apmācība autoskolās noritētu kvalitatīvi un atbilstoši noteiktajai kārtībai. Savukārt konstatētie pārkāpumi tiek izskatīti īpašās CSDD Transportlīdzekļu vadītāju apmācības komisijas sēdēs. Pēdējiebūtiskākie komisijas lēmumi bija par apliecības anulēšanu instruktoram un mācību kartes atņemšanu autoskolai.

Sakarā ar konstatētajiem pārkāpumiem topošo autovadītāju apmācībā, instruktoram Ruslanam Poluškinam atņemta braukšanas mācību instruktora apliecība (kvalifikācija), kas nozīmē, ka viņam turpmāk nav atļauts nodarboties ar topošo šoferu sagatavošanu. Arī autoskola, kurā R.Poluškins strādāja par instruktoru, viņa darbībā konstatējusi pārkāpumus un pārtraukusi darba attiecības.

Pamatojumi šim komisijas lēmumam ir vairāki. Proti, R.Poluškins kursantu apmācībai ilgstoši izmantojis apmācības prasībām neatbilstošu transportlīdzekli. Papildus tam, instruktors autoskolai sniedza nepatiesu informāciju par apmācībā izmantoto braucamo, norādot citai autoskolai piederoša mācību automobiļa valsts numuru. Tāpat instruktors izdarījis pārkāpumus, par kuriem piemēroti administratīvie sodi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, Krasta ielā oficiāli atklāts jaunais Škoda zīmola autorizētā pārstāvja Green Motors auto tirdzniecības un pilna servisa centrs, informē Green Motors mārketinga vadītāja Ieva Siugale.

Jaunais Škoda auto tirdzniecības un pilna servisa centrs tapis nepilna gada laikā, tā pamatakmens tika iemūrēts 2017.gada 19. jūlijā. Autosalons būvēts atbilstoši Škoda augstākajiem standartiem un ir viens no modernākajiem Eiropā.

Green Motors autosalonā 700 m2 atvēlēti auto ekspozīcijai un klientu apkalpošanai, savukārt aptuveni 1300 m2 paredzēti automašīnu apkopju un servisa vajadzībām.

Pasākuma laikā tika izrādīts arī jaunākais no modeļiem, krosovers – Škoda Karoq, kas izpelnījies Latvijas Gada Pilsētas apvidus auto 2018 titulu.

Kopā ar Green Motors izpilddirektoru Andri Sivicki atklāšanas lenti grieza arī Škoda Auto a.s. reģionālās pārdošanas vadītāja Lucie Kuhn, reģionālais pēcpārdošanas vadītājs - Tomaš Duchon un Auto 100 Latvijas filiāles vadītājs Māris Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

TOP vietas Latvijā, kur fotoradari fiksējuši visvairāk pārkāpumu

Dienas Bizness, 17.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fotoradaru tēma jau gadiem ilgi bijusi diskutabla, un nereti izskanējuši pārmetumi, ka tie tiek izvietoti nevis vietās, kuras ir bīstamas, bet vietās, kur iespējams iekasēt vairāk naudas, tomēr atbildīgo institūciju pārstāvji uzsver – bojāgājušo skaita samazināšanās liecina, ka fotoradaru izvietošana ir palīdzējusi uzlabot satiksmes drošību, taču nevar apstāties tikai pie esošajām funkcijām, nemitīgi jādomā par jauniem risinājumiem, raksta laikraksta Dienas Bizness izdotais Auto žurnāls.

Šobrīd uz Latvijas ceļiem darbojas 60 stacionāro fotoradaru, bet policistu rīcībā ir 12 pārvietojamie radari, un plānots, ka fotoradaru skaits šajā gadā sasniegs 100.

(Žurnāls Auto nopērkams: https://www.dbhub.lv/auto-2018 )

Pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) datiem, ceļu satiksmes negadījumu kopskaits pagājušajā gadā samazinājies par 47%, smago ceļu satiksmes negadījumu skaits samazinājies par 45%, kā arī vispār nav bojā gājušo dēļ ātruma pārsniegšanas, informē CSDD Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Ieva Bērziņa.

Komentējot statistiku, arī Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis uzskata, ka nešaubīgi var teikt, ka situācija uz ceļiem uzlabojas, taču ir skaidrs, ka vēl daudz darāms, lai sasniegtu noteikto mērķi – līdz 2020. gadam uz pusi samazināt bojāgājušo skaitu, salīdzinot ar 2010. gadu, un turpināt proporcionālu bojāgājušo skaita samazinājumu, lai 2050. gadā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo nebūtu vispār.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Latvenergo administratīvās ēkas Rīgā, Brieža ielā 12, darbu sācis Baltijas valstīs jaudīgākais elektroauto uzlādes laukums, informē uzņēmums.

Elektrum Drive stacijā ir 11 publisko uzlādes pieslēgvietu, no kurām četras ir t.s. īpaši ātrās pieslēgvietas ar uzlādes jaudu līdz 150 kW (kilovati).

Eiropas Savienības izaicinājums līdz 2030. gadam ir nodrošināt adekvātu uzlādes tīklu strauji augošā elektroauto tirgū. Pēdējos gados tas ir īpaši palielinājies, ņemot vērā arī mērķtiecīgo virzību uz klimata neitralitāti. Eiropas Parlamentā tiek virzīts priekšlikums par jaunu iekšdedzes auto tirdzniecības izbeigšanu 2035. gadā – tātad jau drīz jaunu auto tirgū būs tikai elektriskās automašīnas.

Turpinot kvalitatīvi attīstīt Latvijā elektroauto uzlādes tīklu, AS Latvenergo zīmola Elektrum Drive uzlādes stacija pie Latvenergo galvenās ēkas ir kļuvusi arī par galveno Latvijā un jaudīgāko Baltijā. Šobrīd tajā vienlaikus abās ēkas pusēs (iebrauktuves no P.Brieža un Mednieku ielas) var uzlādēt 11 elektroautomobiļu, izmantojot arī četras īpaši ātrās 150 kW uzlādes vietas. Īpaši ātrā uzlādes stacija var veikt pilnu automašīnas uzlādi ar 50 kWh ietilpības bateriju vidēji 15 minūšu laikā ar nosacījumu, ka uzlāde tiek veikta no 5 % līdz 85 %, un auto pārējie parametri spēj uzņemt šādu uzlādes jaudu. Ja ierasti ātrajās uzlādes stacijās uzlādi var veikt tikai viens transporta līdzeklis, tad Elektrum Drive uzlādes stacijās to vienlaicīgi varēs veikt divi auto ar uzlādes ātrumu līdz 75 kWh. Šādas uzlādes vietas ir jauns pakalpojums Latvijas uzlādes tīklos un padara uzlādes pakalpojumus pieejamākus vairākiem lietotājiem. Šis uzlādes laukums tagad nodrošina iespēju uzlādēt 3 pieslēgvietās līdz 150 kW CCS un vienā ar 150 kW Chademo spraudni, vienā vietā 50 kW Chademo/CCS, un 2 pieslēgvietās 22 kW maiņstrāvas uzlādi. Kā arī ēkas otrā pusē, Mednieku ielā, papildus izveidotas vēl četras 22 kW maiņstrāvas pieslēgvietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados Latvijā būtiski audzis kopējais auto degvielu realizācijas apjoms, 2018. gadā sasniedzot 1,3 miljonus tonnu

Laika posmā no 2011. līdz 2018. gadam degvielas patēriņš Latvijā palielinājies par 275,7 tūkstošiem tonnu. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) apkopotie dati liecina, ka straujākais pieaugums pēckrīzes periodā novērojams no 2014. gada līdz 2017. gadam, kad auto degvielu realizācijas apjoms palielinājās par 151,9 tūkstošiem tonnu. Nozares pārstāvji prognozē, ka nākotnē patēriņa pieaugums gan varētu samazināties.

Degvielas patēriņu ietekmē trīs faktori - resursa cena, valsts ekonomiskā situācija un iedzīvotāju pirktspēja, skaidro LDTA izpilddirektore Ieva Ligere. Viņa norāda, ka, lai gan pēdējos gados patēriņš audzis, pērn kopējais auto degvielu realizācijas apjoma pieaugums Latvijā nedaudz samazinājies. «Viens no centrālajiem aspektiem, kas 2018. gadā bremzēja patēriņa pieaugumu, bija akcīzes nodokļa paaugstināšana, kā rezultātā atsevišķas kravu pārvadājumu kompānijas optimizēja degvielas iepirkumus, pārceļot tos no Latvijas uz Lietuvu un Poliju. Ja runājam par patēriņa izmaiņām nākotnē, jāsaka, ka to varētu ietekmēt arī politiskie lēmumi, piemēram, Transporta enerģijas likuma un tam pakārtoto Ministru kabineta noteikumu pieņemšana. Zināms, ka pašlaik Ekonomikas ministrijas sagatavotais likumprojekts paredz, ka 2020. gadā no atjaunojamajiem (AER) saražotajam enerģijas īpatsvaram bruto galapatēriņā transporta sektorā Latvijā jābūt vismaz 10%, šo mērķi galvenokārt plānots sasniegt, slogu liekot uz degvielas tirgotāju pleciem, tas vistiešākajā veidā ietekmēs gan degvielas cenu, gan patēriņu,» domā I.Ligere.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrās ēdināšanas restorāns “Hesburger” Bauskas novadā, Iecavā, ver durvis apmeklētājiem pēc aptuveni mēnesi ilgas rekonstrukcijas. Vērienīgajos atjaunošanas darbos uzņēmums investējis 300 000 eiro.

Restorānā veikta apkures sistēmas renovācija, tādējādi būtiski uzlabojot restorāna darbības energoefektivitāti. Uzstādīti digitālie ekrāni, un iekštelpas atjaunotas saskaņā ar “Hesburger” jauno interjera dizaina konceptu.

Atjaunota arī ēkas fasāde, un autobraucēju ērtībām restorāna teritorijā atjaunots asfalts. Atjaunotā auto kase uzlabos pasūtījumu veikšanas pieredzi tiem auto braucējiem, kas vēlas iegādāties maltīti līdzņemšanai.

Kā norāda Ieva Salmela, “Hesburger” mārketinga un starptautiskās attīstības direktore, katrā restorāna rekonstrukcijā dominē efektivitāte un ilgtspēja: “Energoefektivitāte, digitālie risinājumi, kas palīdz būt ilgtspējīgākiem, atjaunots restorāna interjers un eksterjers – tas viss kopā ar garšīgu un kvalitatīvu maltīti mūsu klientiem Iecavā radīs mūsdienīgu un patīkamu pieredzi.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kurzemes atslēgu 1 vadīs Agris Kārkliņš

Žanete Hāka, 03.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Kurzemes atslēga 1 mainīts valdes sastāvs, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Kompānija saņēmusi valdes priekšsēdētāja Pētera Frīdenberga iesniegumu par amata atstāšanu.

AS Kurzemes atslēga 1 valdes priekšsēdētāja amatā ievēlēts SIA Auto Cardan valdes loceklis Agris Kārkliņš, bet valdes locekles amatā – SIA Auto Cardan ekonomiste Ieva Niedoliņa. Darbu valdē turpina valdes loceklis Aldis Ozols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sešos mēnešos SEB banka piešķīrusi vairāk nekā 7500 aizdevumus par kopējo summu 313 miljoni eiro, kas ir par 63% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, informē SEB banka.

243 miljoni eiro jeb 78% no piešķirtā finansējuma saņēmuši uzņēmumi. Privātpersonām piešķirtā finansējuma apjoms SEB bankā šī gada pirmajos sešos mēnešos veido 70 miljonus eiro. Pirmā pusgada laikā maiju var uzskatīt par rekordu mēnesi, kad piešķirtā finansējuma apjoms mājokļu kredītos sasniedza 11 miljonus mēnesī.

Kopumā gada pirmajos sešos mēnešos SEB grupa Latvijā strādājusi ar 34 miljonu eiro peļņu, kopš gada sākuma palielinot kredītportfeli par 1%.

«Ja salīdzinām šī gada pirmo pusgadu ar pagājušā gada pirmajiem sešiem mēnešiem, tad redzam, ka kreditēšanas ziņā pirmais pusgads bijis ļoti aktīvs - būtiski pieaugusi iedzīvotāju aktivitāte - salīdzinājumā ar 2015. gada pirmo pusi, privātpersonām izsniegtais finansējums pieaudzis par 151%, arī mazo un vidējo uzņēmumu aktivitāte ir palielinājusies – esam piešķīruši par 25% vairāk finansējumu nekā gadu iepriekš. Kopumā pirmajā pusgadā esam piešķīruši finansējumu par 63% vairāk nekā 2015. gada pirmajā pusē,» skaidro SEB bankas vadītāja Ieva Tetere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas daļēji jau izmanto dinamisku autentifikācijas metodi pirkumiem internetā; plāno pārmaiņas

LETA, 09.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā strādājošās bankas daļēji jau izmanto dinamisku autentifikācijas metodi pirkumiem internetā, taču vairākas bankas vēl plāno pārmaiņas šo prasību ieviešanai.

Eiropas Centrālās bankas ieteikumi drošiem pirkumiem internetā un Eiropas Padomes foruma SecuRePay prasības par e-komercijas darījumu apstiprināšanu paredz izmantotās statiskās paroles aizstāšanu ar dinamisku autentifikācijas metodi, proti, galvenais nosacījums ir autentifikācijas metode, kas nepieļauj viena vienīga koda vai paroles izmantošanu. Nordea banka līdz šim klientus, kas veic pirkumus internetā ar kredītkarti, aicinājusi ievadīt kodu kartes lietotāja numuru un ik reizi unikālu kodu no kodu kartes, tādēļ izmaiņas autorizēšanās kārtībā nav plānots ieviest. Domājot par klientu datu drošību, veicot pirkumus internetā, no oktobra Nordea klienti varēs veikt drošus e-pirkumus, izmantojot arī Nordea Maestro norēķinu kartes. Līdzīgi kā gadījumā, kad pirkums tiek veikts ar kredītkarti, lai veiktu pirkumu internetā ar Nordea Maestro norēķinu karti, klients tiks aicināts ievadīt gan Nordea internetbankas lietotāja numuru, gan kodu no bankas kodu kartes vai kodu kalkulatora, tādējādi garantējot vēl lielāku drošību un klientu personīgo datu aizsardzību no trešajām pusēm, aģentūru LETA informēja Nordea bankas sabiedrisko attiecību vadītāja Latvijā Signe Lonerte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB bankas peļņa augusi par 51%

Žanete Hāka, 04.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS SEB banka pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem 2015. gadā sasniegusi 35 miljonus eiro, par 51% vairāk nekā 2014. gadā, informē bankas pārstāvji.

2015. gadā SEB banka piešķīrusi finansējumu 549 miljonu eiro apmērā. No tiem 87 miljoni eiro izsniegti privātpersonām un 462 miljoni eiro – uzņēmumiem. Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem SEB banka 2015. gadā izsniegusi aizdevumus 185 miljonu apmērā jeb par 11% vairāk nekā 2014. gadā.

Ņemot vērā pieprasījuma pieaugumu pēc finansējuma auto iegādei, pērn būtiski - par 41% - palielinājies līzingā izsniegtā finansējuma apjoms, 12 mēnešu laikā piešķirot klientiem 114 miljonus eiro. Lielāko izaugsmi līzinga jomā uzrādīja privātpersonu auto darījumi - automobiļu iegādei privātpersonu vajadzībām tika izsniegti 12 miljoni eiro, kas ir par 71% vairāk nekā iepriekšējā gadā, un noslēgti gandrīz 1200 darījumi, kas ir par 69% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Tāpat aktīvi bijuši mūsu klienti, kas nodarbojas ar lauksaimniecību – 12 mēnešu laikā lauksaimniecības tehnikas finansēšanai izsniegti 20 miljoni eiro, noslēgto darījumu skaits palielinājies par 72% un piešķirtā finansējuma apjoms par 29%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī SEB grupas Latvijā ieņēmumi sasnieguši 23,1 miljonus eiro, kas ir par 2% mazāk nekā 2015. gada 1. ceturksnī, informē bankas pārstāvji.

Bankas izmaksas salīdzinājumā ar 2015. gada 1. ceturksni palielinājušās par 5%, veidojot 13,1 miljonu eiro.

Laika posmā no janvāra līdz marta beigām banka izveidojusi uzkrājumus 2,7 miljonu eiro apmērā – par 63% vairāk nekā 2015. gada attiecīgajā laika posmā.

Rezultātā bankas pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem 1.ceturksnī sasniegusi 6,3 miljonus eiro, par 27% mazāk nekā 2015. gada 1.ceturksnī.

Kopējais noguldījumu apjoms SEB bankā 31. martā bija 2,2 miljardi eiro, kas par 9% pārsniedz noguldījumu apjomu 2015. gada 1. ceturksnī, bet kopējais kredītportfelis 1. ceturkšņa beigās bija 2,4 miljardi eiro jeb par 5% mazāk nekā 2015. gada 1. ceturkšņa noslēgumā;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien piekrita kriminālvajāšanas sākšanai pret 13.Saeimas deputātu Aldi Adamoviču (JV) par, iespējams, veiktu krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Ģenerālprokuratūra lūdza Adamoviču izdot kriminālvajāšanai saistībā ar trim Krimināllikuma pantiem, proti, krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka teica, ka prokurors Ando Skalbe tuvākajā laikā plāno pieņemt lēmumu par apsūdzības celšanu Adamovičam, taču konkrēts termiņš nav noteikts.

Adamovičs debatēs norādīja, ka ir gatavs sadarboties un sniegt skaidrojumus ģenerālprokuratūrai un, ja nepieciešams, aizstāvēt savu viedokli tiesā. Deputāts uzsvēra, ka nav ļaunprātīgi vai ar viltu izmantojis deputātu kompensācijas, ko piešķirt deputātiem, kuri dzīvo ārpus Rīgas. Politiķis norādīja, ka pats balsos par savu izdošanu un aicina arī kolēģus balsot par.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta ar foto: Investējot 1 miljonu eiro, Hesburger atklāj jaunu restorānu Rīgā

Zane Atlāce - Bistere, 17.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrās ēdināšanas restorānu ķēde Hesburger ceturtdien, 16.jūnijā atklāja vēl vienu restorānu Rīgā. Ieguldītās investīcijas restorāna izveidē sasniegušas 1 miljonu eiro, un šis ir pirmais restorāns Latvijas tīklā, kur ieviesti līdz šim nebijuši digitālie risinājumi, teikts paziņojumā medijiem.

Restorānā ieviesti digitālie reklāmas displeji, kuros būs iespējams redzēt cenrādi, attēlus, akcijas piedāvājumus, kā arī video. No kopējām restorānā ieguldītājām investīcijām, digitālo reklāmas displeju īstenošanā ieguldīti 30 tūkstoši eiro.

«Šī restorāna atvēršana ir īpaša ar jauno digitālo risinājumu ieviešanu, kas turpmāk tiks ieviesti arī citos restorānos, kas nākotnē tiks atvērti,» stāsta, Hesburger attīstības direktore Baltijas valstīs Ieva Salmela.

Šis ir jau 22. Hesburger restorāns, kas tiek atvērts Rīgā. Jaunais restorāns atrodas Katoļu ielā līdzās degvielas uzpildes stacijai Neste. Kopumā jaunatvērtā restorāna platība sasniedz 210,5 kvadrātmetrus, un tas radījis 8 jaunas darbavietas rīdziniekiem. Jaunais restorāns ir izvietots vienā stāvā, un tajā ir 60 sēdvietas. Restorānā ir iekārtots bērnu rotaļu laukums, kā arī pircēju ērtībai izveidota auto kase.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizturētā VID amatpersona ir bijušais Muitas lietu izmeklēšanas daļas vadītājs Ābols

LETA, 17.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aizvadītajā nedēļā aizturētā amatpersona ir nu jau bijušais Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Muitas lietu izmeklēšanas daļas vadītājs Andris Ābols, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

VID šorīt preses paziņojumā amatpersonas amatu un vārdu neatklāja, vien norādīja, ka aizturēta augsta līmeņa VID amatpersona.

Dienestā šorīt norādīja, ka, aizturot amatpersonu, VID novērsis mēģinājumu veikt koruptīvas darbības saistībā ar akcīzes preču apriti muitā.

Pēc VID amatpersonas aizturēšanas ar viņu pārtrauktas darba tiesiskās attiecības. VID pārstāvis Andrejs Vaivars aģentūrai LETA apliecināja, ka amatpersona aizturēta piektdien, 13.novembrī. Aizturētajam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

"Viena no VID vērtībām līdzās profesionalitātei ir godīgums. Kolēģis, kuram vienaldzīga VID reputācija, kurš nav sapratis, ka laiki, kad tika piesegti negodīgi darbinieki, ir pagājuši, un kolēģi, kā arī komersanti bez minstināšanās ir gatavi ziņot par šādiem gadījumiem mūsu Iekšējās drošības pārvaldei, bija stipri pārrēķinājies," pauda VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Žurnāla Dienas Bizness izdevums #50

DB, 22.12.2020

Dalies ar šo rakstu

2020. gada nozīmīgākie notikumi pārsvarā nozaru ir bijuši abi ārkārtas stāvokļi, kuri būtiski ietekmējuši uzņēmējdarbību.

Covid-19 krīze, saspīlējums, kas saistīts ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības – šie ir daži no faktoriem, kas ietekmēja 2020. gada finanšu datus Latvijai nozīmīgās tautsaimniecības nozarēs.

Lasi žurnāla #DienasBizness 22. decembra numurā:

  • viedokļi - 2020. gada sasniegumi uz 2019. gada fona
  • gada griezumā - bezprecedenta gads arī biznesam
  • izejvielas - rēķins pandēmijā pat lielāks
  • finanses - dažiem šogad arī rekordpeļņas
  • Altero.lv statistika - kreditēšana stabilizējas
  • Mogo Finance - auto finansēšana liecina par cilvēku cerībām
  • dzīvesstils - garšu un sajūtu simfonijas diriģents Līgatnes vīna darītavā
  • sadarbībā ar DB Konferences - zem viena jumta elektrība, gāze, ūdeņradis un degviela
  • brīvdienu ceļvedis - Ieva Plaude, finanšu investīciju fonda Lawrence Asset Management izpilddirektore

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav daudz tādu, kas zinās, ka mūsu pilsētas lepnums un īpašā iezīme – Rīgā plaši pārstāvētais jūgendstils atrodams arī Ķīpsalā. Elegantā ēka Ogļu ielā 30 ir viena no interesantākajām un ekskluzīvākajām, taču retajām pēdējos gados atjaunotajām jūgendstila ēkām Daugavas kreisajā krastā.

Tā ir vienīgā jūgendstila mūra ēka Ķīpsalā, turklāt ar autentiski atjaunotu galvenās fasādes veidolu. Jūgendstila ziedu laiku lakoniskā, taču piemīlīgā celtne ir saglabājusi vēsturisko ielas fasādes arhitektūru un interjera dekoratīvos elementus – rozetes, kāpņu margu rakstus, slīpētos logu stiklus un griestu rotājumus. Atjaunotā mūra ēka celta pagājušā gadsimta sākumā pēc izcilā latviešu arhitekta Mārtiņa Ņukšas projekta, kurš bijis gan galvenais arhitekts Sevastopolē, gan strādājis kā Marseļas galvenā arhitekta palīgs, pēcāk bijis arī Latvijas diplomātiskais sūtnis daudzās Eiropas valstīs. Traģiski gājis bojā padomju represiju laikā, bet viņa arhitekta veikums arī šodien saglabājies kopumā astoņos jūgendstilā projektētos Rīgas dzīvojamos namos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien Saeimas deputātam Aldim Adamovičam (JV) par transporta un dzīvojamo telpu īres kompensāciju izkrāpšanu piesprieda 6000 eiro sodu.

Tāpat Adamovičam piemērots liegums uz gadu un vienu mēnesi ieņemt Saeimas deputāta amatu. Tiesa arī apmierināja prokurora pieteikto materiālā kaitējuma kompensāciju un nolēma piedzīt no Adamoviča par labu valstij kompensāciju 3550 eiro apmērā.

Adamovičs žurnālistiem īsi paziņoja, ka viņš spriedumu pārsūdzēs. Par spriedumu pārsteigts parlamentārietis neesot, taču, pēc viņa teiktā, "tas liek dziļāk aizdomāties". "Es nepiekrītu tam visam," piebilda Adamovičs.

Arī prokurors debatēs bija lūdzis Adamovičam piespriest 6000 eiro naudas sodu.

Spriedumu iesaistītajām pusēm būs iespējams pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pērn rudenī lūdza pret deputātu sākt kriminālvajāšanu pēc trīs Krimināllikuma pantiem - par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrās ēdināšanas restorānu ķēdes "Hesburger" pārdošanas apjoms Baltijā 2021. gada pirmajos septiņos mēnešos sasniedzis 54,4 miljonus, veidojot stabilu pieaugumu visās Baltijas valstīs, liecina uzņēmuma apkopotie finanšu dati.

Stabilu pārdošanas apjoma kāpumu gada pirmajos septiņos mēnešos piedzīvojušas visas Baltijas valstis, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2020. gadā. No tām straujāko kāpumu sasniegusi Lietuva, pārdošanas apjomam palielinoties par 11,8% jeb 19,3 miljoniem eiro, kam seko Latvija ar 10% jeb 18,8 miljonu eiro pieaugumu. Igaunijā pārdošanas apjoms kāpis par 8% jeb 16,3 miljoniem eiro.

Pārdošanas apjomi galvenokārt pieauguši pandēmijas ietekmē, kur līdzās pirkumu biežākai veikšanai “Hesburger” mobilajā lietotnē, palielinājās arī auto kasu (drive-in) pakalpojuma apjomi, tiem kļūstot par galvenajiem pārdošanas kanāliem šajā laikā. Pandēmijas laikā gūtā pieredze par digitālās vides aktīvāku izmantošanu ātrās ēdināšanas sektorā ir devusi būtiskas atziņas, kā uzņēmumam turpināt investēt digitālo risinājumu attīstībā visā restorānu tīklā, norāda “Hesburger” Starptautiskās attīstības un mārketinga direktore Ieva Salmela.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Krišjāņa Barona ielu – gājējiem un uzņēmējdarbībai

Ruslans Vengers, SIA Latio Komercīpašumu tirdzniecības nodaļas darījumu vadītājs, 01.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja ir uzdevusi Satiksmes departamentam līdz 2022. gada 1. aprīlim izstrādāt risinājumus, lai Krišjāņa Barona ielu pārveidotu par gājēju un velosipēdistu ielu, vienlaikus tramvajam piešķirot kustības prioritāti.

Rīgas domes deputāte Ieva Siliņa informē, ka šis projekts varētu tikt īstenots jau 2022. gada vasarā. Izvērtējot Rīgas un citu Eiropas pilsētu īstermiņa vai ilgtermiņa pieredzi, tas būtu liels ieguvums pilsētas iedzīvotājiem, tūristiem, bet jo īpaši - uzņēmējiem.

Ar mērķi atdzīvināt pilsētas centru, veicinot iedzīvotāju mobilitāti un pilsētvides attīstību, līdz šim ir veikti trīs eksperimenti – uz laiku atvēlot gājējiem Tērbatas, Ģertrūdes un Blaumaņa ielas. Rīgas domes aptaujas dati liecina, ka vietējo kafejnīcu un tirdzniecības vietu apmeklējums un peļņa tajā laikā pieauga līdz pat 30%. Turklāt vairākas privātpersonas, uzzinot, ka Tērbatas iela varētu kļūt par gājēju ielu, tur ir iegādājušās nekustamo īpašumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums: Savvaļā kopā ar dzīvniekiem

Linda Zalāne, 18.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesaka Ieva Irbina, mūzikas festivāla Positivus direktore

Ar vīru sen spriedām, ka Namībija un Botsvāna ir vietas, kur ļoti gribētos nokļūt dabas skaistuma dēļ, tur dzīvnieki ir sastopami biežk nekā cilvēki. Abas valstis teritorijas ziņā ir daudz plašākas nekā Latvija, taču iedzīvotāju skaits ir tikai nedaudz lielāks. Namībija ir valsts, kurā ir mazākais iedzīvotāju skaits uz vienu kvadrātkilometru pasaulē. Abu valstu iepazīšanai veltījām mēnesi.

Namībijā un Botsvānā bijām pagājušā gada decembrī, kad vēl nebija sākusies aktīvā tūrisma sezona. Mēs piedzīvojām dažus negaisus, turklāt tas nebija parasts, bet gan masīvs lietus, kad negribas būt ārā. Janvārī un februārī tur ir lietus sezona, tad šīs zemes neiesaka apceļot, jo tajā laikā vietējie ceļi ir grūti izbraucami. Katrā valstī ir viena divas lielās šosejas ar asfaltu, bet pārējie ceļi ir ar grants vai smilts segumu. Ja sāk līt, pa lielāko daļu šo ceļu pārvietošanās bez 4x4 automašīnas ir gandrīz vai pilnībā neiespējama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atklājis vairāk nekā 400 gadījumus, kad tiek mēģināts pārkāpt pret Krieviju un Baltkrieviju noteiktās sankcijas, sacīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Viņa atzīmēja, ka patlaban par šiem gadījumiem ir ierosināti vairāk nekā 10 kriminālprocesi.

Kā skaidroja Jaunzeme, pārsvarā tas ir par precēm, kuras ir iekļautas sankciju sarakstā un kuras ievest nedrīkst. Tas attiecas, piemēram, arī uz sadzīves tehniku vērtībā virs 300 eiro.

VID ģenerāldirektore stāstīja, ka pārkāpumi galvenokārt ir saistīti ar līgumu falsifikāciju, jo ir izņēmumi, kas ļauj ievest preces, ja spēkā ir pirms sankciju noteikšanas noslēgts līgums. Tādēļ ir mēģinājumi falsificēt līgumus, mainot to darbības termiņus.

Vēl viena lieta, uz ko norādījuši visi Eiropas Savienības muitas dienesti, ir saistīta ar to, ka muitas kontrole balstās uz preču kodiem, bet pirmajā sankciju paketē bija preču apraksti, nevis kodi. Tad VID speciālisti kopā ar Ārlietu ministriju piemeklēja šīm precēm kodus. Jaunzeme uzsvēra, ka tas bijis ļoti liels darba apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas SEZ uzņēmums Jensen Metal būvēs jaunu ražotni un attīstīsies Liepājā, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Mājokļu trūkums speciālistiem un reti avioreisi – šādus divus būtiskus papildu mīnusus no investora skatu punkta Liepājai min SIA Jensen Metal prokūriste Ieva Līmeža.

Uzņēmums bijis dažu soļu attālumā no lēmuma par jaunas ražotnes būvniecību valstī, kur investēt būtu izdevīgāk. Pašvaldībai tā būtu garām palaista iespēja, taču Liepājas SEZ un Jensen Metal izdevās vienoties par sadarbību.

Jūnijā Karostas industriālajā parkā tiks uzsākti celtniecības darbi. Dāņu uzņēmums jau pašlaik metālapstrādes ražotnē Liepājā nodarbina vairāk nekā 250 darbiniekus un 2016. gadu noslēdza ar 2,577 miljonu eiro lielu peļņu, sasniedzot 22 219 507 eiro lielu apgrozījumu. Šāda investora pārvilināšana uz citu valsti būtu daudzu kaimiņvalstu interesēs, tomēr šoreiz tas nav izdevies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējais degvielas cenu līmenis 2022. gada jūnijā, salīdzinot ar pērnā gada jūniju, palielinājies par 60,3%, sasniedzot augstākās cenas visā to novērojumu laikā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) sniegtā informācija.

Dīzeļdegviela šajā periodā sadārdzinājusies par 64,9%, benzīns - par 57,5%, bet auto gāze - par 30,4%. Līdzīgas tendences ir novērojamas arī lielā daļā citu Eiropas un pasaules valstu, norāda CSP.

“ES noteiktais embargo Krievijas naftai un tās produktiem netiks atcelts ne šodien, ne rīt. Tas nozīmē, ka tirgus dalībniekiem ir jāpārkārto naftas un to produktu iegāde un loģistika, globāli jāmeklē citi piegādes kanāli un atsevišķos pasaules reģionos jāpalielina naftas ieguves apjomi, lai kompensētu Krievijas naftas un to produktu daļu Eiropā. Daudz kas ir atkarīgs arī no OPEC un Amerikas Savienoto Valstu lēmumiem. Jāsaprot, ka no loģistikas izmaksu viedokļa Krievijas nafta un tās produkti Austrumeiropai bija visizdevīgākie. Piegādājot šos produktus no citiem pasaules reģioniem, loģistikas izmaksas neizbēgami pieaugs, atstājot ietekmi uz galaproduktu cenu,” stāsta Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) izpilddirektore Ieva Ligere, atgādinot, ka degvielas cenu pamatā veido trīs komponenti – naftas produkta cena jeb iepirkuma cena, nodokļi un mazumtirdzniecības izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītie objekti tuvplānā – biroju ēka Mūkusalas ielā

Zane Atlāce - Bistere, 10.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv piedāvā tuvplānā aplūkot Gada balvai Rīgas arhitektūrā 2018 izvirzītos objektus - šoreiz ieskats biroju ēkas jaunbūvē un pārbūvē Mūkusalas ielā 42.

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas pārstāvis, Annas Koku skolas biedrības pārstāvis Edgars Neilands objektā saskatījis vairākus pārsteigumus. «Pirmkārt – projekta autori spējuši atteikties no ievērojama skaita auto stāvvietu par labu ārtelpai vietā, kur tās vienmēr trūkušas. Otrs pārsteigums – apstādījumi projektēti ambiciozi un tikpat kvalitatīvi arī ierīkoti un uzturēti. Šie trīs ārtelpas veidošanas posmi – projektēšana, realizācija un kopšana – ir vitāli svarīgi ainavas kvalitātes rādītāji, un šeit tie ir ievēroti. Projekts realizēts profesionāli, tādējādi ieguvējs ir gan pasūtītājs, gan ārtelpas lietotāji. Mans vērtējums šim projektam 10 baļļu skalā ir starp deviņi un desmit,» savā vērtējumā norāda E.Neilands.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas ātrās ēdināšanas restorānu ķēde Hesburger, turpinot mērķtiecīgu tīkla paplašināšanu Rīgā, atvērusi 23. restorānu Latvijas galvaspilsētā.

Jaunais restorāns atrodas Juglā, un tajā ieguldītās investīcijas sasniegušas 2,3 miljonus eiro, kas ir šogad lielākais ieguldīto investīciju apjoms restorānu atvēršanā vai modernizēšanā Latvijā.

Ēkai kopumā ir trīs stāvi, no kuriem jaunais restorāns izvietots divos stāvos, un tā kopējā platība ir 217,8 kvadrātmetri, bet ēkas kopējā platība ir 493,2 kvadrātmetri. Ēkas trešajā stāvā izveidotas biroju telpas, savukārt pagrabstāvā ir noliktava.

«Jaunā restorāna atrašanās vieta izvēlēta stratēģiski – izbraucot no pilsētas un dodoties tālākā ceļā, restorāns ir klientam labāk sasniedzams, jo atrodas labajā ceļa pusē. Šajā Rīgas rajonā līdz šim neesam bijuši un jau labu laiku iepriekš klienti izrādījuši interesi par restorāna atvēršanu šajā Rīgas daļā. Priecājamies, ka mūsu ieceres un iespējas tās realizēt sakrīt ar klientu vēlmēm. Jāpiemin, ka jau tuvākā mēneša laikā plānojam atvērt jaunu restorānu arī Kauguros, kas būs otrais «Hesburger» restorāns Jūrmalā,» sacīja Ieva Salmela, Hesburger attīstības direktore.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēju un sabiedrības vidū lietu ažiotāžu sacēla pasūtījuma kriminālprocesa ziņas Finanšu policijā, kā dēļ tika atstādināta no amata Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme un Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Podiņš.

Lai gan I. Jaunzeme apgalvo, ka citi šādi pasūtījumu gadījumi VID vadībai neesot zināmi, tomēr Dienas rīcībā ir ziņas, ka jau iepriekš bijušas citas pasūtījumu lietas VID, par ko uzņēmēji VID vadībai arī ziņojuši. Tomēr, atšķirībā no līdz šim publiskotās lietas pret uzņēmēju Ramoliņu, VID nav veicis aktīvas darbības citu pasūtījumu lietu izmeklēšanas sakarā jau vairākus gadus.

Diena pēta divus gadījumus, kurus cietušie uzņēmēji sauc par pasūtījuma lietām, – abos vērojams pārāk daudz līdzību, lai tās uzskatītu par vienkāršām sakritībām.

Lūgts komentēt šo gadījumu, finanšu ministrs Jānis Reirs Dienai pauda: "Dobeles dzirnavnieka gadījums izskatās pēc kārtējā pasūtījuma audita. Jādara viss iespējamais, lai šādas situācijas – pasūtījumu lietas – VID nebūtu iespējamas. Tā kā augstākminētais raisa aizdomas par iespējamu negodprātīgu un krimināli sodāmu rīcību, par šo lietu kopumā esmu rosinājis pārbaudi".

Komentāri

Pievienot komentāru