Jaunākais izdevums

Krīzes ķetnas tvērienam atslābstot, uzbango aktivitāte tirdzniecības platību nomas segmentā Rīgas centrā . Tiesa, aptaujātie situācijas raksturošanai nelieto deficīta jēdzienu, nepiesauc strauju cenu kāpumu, tomēr atzīmē, ka pieprasījums pēc labākajām telpām stratēģiski izdevīgās vietās ir lielāks par piedāvājumu, kas attiecīgi raisa nomas cenu pakāpenisku kāpumu atsevišķās vietās.

Kompānija Ober Haus Real Estate šā gada 2. ceturkšņa komercplatību tirgus pārskatā norāda, ka tirdzniecības platību jomā tas ir bijis aktīvāks par 1.ceturksni. Saglabājās pieprasījums pēc telpām no 50 līdz 250 m2 aktīvākajās ielās. «Novērojama tendence, ka pieprasījums pēc telpām aktīvajā centrā ir lielāks par piedāvājumu. Savukārt telpas šķērsielās arī pie salīdzinoši zemas nomas maksas joprojām nav iznomātas,» informē kompānija.

Pēc Newsec Latvia apkopotajiem datiem, Rīgas centrā lielākais pieprasījums ir pēc telpām līdz 200 m2. Tā kā intensīvāka nomnieku rotācija tirdzniecības ielās notikusi jau 2012.gadā, aktīvo nomnieku interese koncentrējās tikai uz dažām potenciāli vēl atbrīvojamām telpām veiksmīgākajās vietās, komentē šī uzņēmuma izpilddirektore Olga Kozina.

«Noteikti var teikt, ka pieprasījums gan pēc biroju, gan tirdzniecības platībām Rīgas centrā pieaug. Šī tendence iezīmējās jau pērn un šogad turpinās – pieprasījums pēc labām telpām stratēģiski nozīmīgās vietās palielinās, līdz ar to arī nomas maksai ir tendence augt,» stāsta Omnium–Properties (Berga bazārs u.c. īpašumi) pārstāvis Aleksis J. Karlsons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA) un nekustamo īpašumu sludinājumu portāls City24.lv pirmo reizi Latvijā organizēja konkursu Nekustamo īpašumu aģents 2016, lai noskaidrotu un godinātu nozares labākos profesionāļus.

Konkurss piedzīvojis necerēti lielu atsaucību: tajā piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieku, no kuriem konkursa 2.kārtā tika 69 cilvēki. Žūrijas vērtēšanai tika nodoti 25 video, savukārt seši no tiem tika izvirzīti konkursa trešajai – fināla kārtai. Par finālistiem kļuva: Uldis Cīrulis (Ober-Haus Real Estate Latvia), Konstantīns Ķiuka (Royal Estate), Līga Kohtanena (Real Estate Jurmala SIA), Edgars Švecs (ImperioEstate), Gunārs Valtenbergs (Telpas biznesam) un Kristīne Dubane (Ober-Haus Real Estate Latvia). Šiem konkursantiem bija jāprezentē sevi un sava darba specifiku, kā arī jāpiedalās interaktīvā lomu spēlē, izspēlējot iespējamo situāciju saskarsmē ar potenciālo klientu, kura lomu spēlēja Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu kompānijas "Ober-Haus" valdes priekšēdētāja pienākumus no līdzšinējās vadītājas Aijas Āboliņas pārņēmis Guntis Kanenbergs, informē uzņēmumā.

"Es esmu daļa no Ober-Haus profesionālās komandas 18 gadus, un pēdējos 11 gadus man ir bijis tas gods un atbildība vadīt šo speciālistu komandu. Mēs koncentrējāmies uz pakalpojumu kvalitāti un konsekventu un pārdomātu attīstību, kas daudzus gadus palīdzēja nodrošināt un saglabāt vienu no TOP pozīcijām tirgū," sacīja A.Āboliņa, kura kopš 2009. gada Latvijā vadīja Ober-Haus.

Jaunais Valdes priekšsēdētājs G.Kanenbergs savu pieredzi nekustamā īpašuma nozarē uzsācis pirms desmit gadiem, vadot uzņēmuma "Arco Real Estate" Komercīpašumu nodaļu. Pirms tam G.Kanenbergs guvis pieredzi korporatīvo klientu apkalpošanā, gandrīz 7 gadus strādājot kā projekta vadītājs biznesa finansēšanā AS "Swedbank".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēkabpilī vispieprasītākie ir divistabu dzīvokļi, cenu amplitūda ir liela un svārstās atkarībā no dzīvojamās mājas projekta, atrašanās vietas un dzīvokļa apdares, situāciju šajā republikas nozīmes pilsētā portālam Db.lv raksturo nekustamā īpašuma eksperti. Arī tirdzniecības sektorā ir gaidāmas pārmaiņas, ko viesīs Lidl veikalu ķēdes ienākšana pilsētas centrā.

Pilsētas pašvaldības īpašumu nodaļas vadītāja Santa Lazare nekustamo īpašumu pieprasījumu Jēkabpilī vērtē kā diezgan augstu. Visbiežāk pircēji iegādājas dzīvokļu īpašumus un zemi. Nekustamā īpašuma tendences irt ādas, ka ar katru gadu pieprasījums par īpašumu atsavināšanu - pirkšana, pārdošana, maiņa - aug.

Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) NĪ portfeļa vadības pārvaldes direktore Vineta Vigupe pastāsta, ka pieprasījums pēc dzīvokļiem pēdējo trīs gadu laikā Jēkabpilī ir stabils un gadā notiek vidēji 250 darījumi. Pēc ekspertes domām, arī zemes īpašumu ar ēkām darījumu skaits neparāda lielas izmaiņu tendences, lai gan 2018.gada pirmajā pusgadā ir vērojams darījumu skaita pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada 1.pusgadu. Vidēji gadā notiek ap 70 darījumiem ar īpašumiem, kuru sastāvā ir ēka un zeme, 70% no šiem darījumiem saistīti ar privātmājām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā Rīgā lielākā daļa darījumu (63%) t.s. jauno projektu tirgū notika ar mājokļiem cenu robežās no 40 līdz 110 tūkst. eiro, secina nekustamā īpašuma uzņēmums Arco Real Estate. Kuplākais jauno dzīvokļu piedāvājums - Purvciemā, Āgenskalnā un Imantā.

Savukārt kompānija Ober Haus Real Estate savā jaunākajā tirgus pārskatā akcentē, ka šā gada 2. ceturksnī jauno projektu segmentā ir novērojams neliels kritums, vidēji mēnesī veikti 120 darījumi. To varot saistīt ar piedāvājuma samazināšanos «lētā gala» dzīvokļiem. Ņemot vērā, ka klientu interese pēc dzīvokļiem jaunajos projektos turpina pieaugt, likumsakarīgi arī pieaug piedāvājumā esošo dzīvokļu cenas, kas, savukārt, uz laiku piebremzē pircējus tos nekavējoties iegādāties, spriež tās speciālisti. Tomēr ilgtermiņā pircēji spēj adaptēties nelieliem cenu pieaugumiem un sagaidāms, ka darījumu būs vairāk.

«Lai arī gada sākumā bija vērojams kritums pirmreizējā tirgū, tomēr pieprasījums ir pietiekami augsts un, pieaugot sērijveida dzīvokļu cenām un palielinoties piedāvājumam ekonomiskajā jauno projektu segmentā, paredzam, ka jauno dzīvokļu tirgus gada otrajā pusē atgūs 2016.gadā novēroto aktivitāti,» līdzīgi spriež kompānijā Latio. Taču tiek norādīts, ka šobrīd nav nepieciešamo priekšnosacījumu, lai notiktu kādas vērā ņemamas cenu izmaiņas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par nekustamā īpašuma pakalpojumu uzņēmuma "Newsec Latvia" izpilddirektoru iecelts Reinis Ignatavičs, informē uzņēmuma pārstāvji.

Ignatavičs uzņēmumā strādā kopš 2022.gada sākuma kā "Newsec Property Asset Management Latvia" biroja vadītājs.

"Newsec" vadītājs Baltijā Ugņus Meiduss norāda, ka uzņēmums attīstās Latvijā un stiprina komandu. "Newsec Latvia" darbojas kā pilnvērtīga nekustamo īpašumu aģentūra - konsultācijas, vērtēšana, īpašuma pārvaldīšana.

"Ar prieku uzņemos jauno lomu un pienākumus un centīšos nodrošināt darba nepārtrauktību, Newsec Grupas uzņēmuma pārvaldības procesu ieviešanu un turpmāku mūsu tirgus daļas un jaunu pakalpojumu attīstību Latvijā," saka R. Ignatavičs.

"Newsec" ir pilna servisa īpašumu birojs Ziemeļeiropā, kas piedāvā nekustamā īpašuma īpašniekiem, investoriem un īrniekiem pilnu pakalpojumu klāstu īpašuma aktīvu pārvaldības un konsultāciju jomās. "Newsec" tika nodibināts 1994.gadā un šobrīd ir partneruzņēmums ar aptuveni 2000 darbiniekiem septiņos tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Koknesē daudz brīvu īpašumu gaida jaunus saimniekus

Monta Glumane, 07.08.2018

Raksta foto galerijā - dažādi īpašumi Koknesē! Fotogrāfijas tapušas, Db.lv viesojoties Koknesē, tāpēc fotogrāfijām ir tikai ilustratīvs raksturs.

Foto: Ritvars Skuja,Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koknesē šobrīd tiek piedāvāts ļoti liels skaits nekustamo īpašumu.

Kā biznesa portālam db.lv stāsta Kokneses novada domes nekustamā īpašuma speciāliste Indra Zilgalve, pašvaldībā konkrēti dati par nekustamā īpašuma tirgu Koknesē netiek uzturēti un cenu izmaiņas netiek pētītas. Pēc I.Zilgalves novērojumiem, no lauku teritorijām un mazākiem ciemiem novadā cilvēki ir ieinteresēti pārcelties uz Koknesi, un ir cilvēki arī no citām vietām, kas interesējas par iespēju dzīvot Koknesē, kas ir tuvāk, piemēram, Rīgai. Ir arī tādi, kas uz Koknesi pārceļas no galvaspilsētas.

«Koknesē pieprasīti ir dzīvokļi un cenas dzīvokļiem ir pieaugušas, kā arī tiek pirktas arī dzīvojamās mājas. Ir īpašumi, kuri ilgu laiku ir pārdošanā. Iespējams, tiem ir pārāk augsta cena,» spriež Kokneses novada domes pārstāve. Pēc I.Zilgalves stāstītā, Koknesē ir laba infrastruktūra, satiksme, iespēja tikt uz blakus pilsētām, uz Rīgu, līdz ar to cilvēki izvēlas dzīvot šeit un iegādāties īpašumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apstiprina VEF Radiotehnika RRR tiesiskās aizsardzības procesa plāna grozījumus

Žanete Hāka, 05.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa ir apstiprinājusi AS VEF Radiotehnika RRR Tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna grozījumu 2015.gada 11.jūnijā redakcijā, liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga.

Komercsabiedrība plāno saņemt papildus ienākumus atsavinot administratīvo ēku ar tai piegulušo zemesgabalu. Šā gada 30. aprīlī tika parakstīts līgums par darījuma struktūru, kurš paredz, ka pirkuma līgums ar potenciālo pircēju SIA Pārupes būmaņi par augstākminētā īpašuma pārdošanu tiks parakstīts sešdesmit darba dienu laikā. Plānotie tīrie ieņēmumi no augstākminētā īpašuma pārdošanas tiek lēsti 945 tūkstošu eiro apmērā un to saņemšana paredzēta ne vēlāk kā plāna 9. mēnesī.

Papildus komercsabiedrība plāno atsavināt vel divus tai piederošos zemesgabalus. Viens no tiem ir zemesgabals pēc Kurzemes pr. B/N. Patlaban zemesgabals tiek iznomāts par 355,72 eiro mēnesī, bet tas atrodas atsevišķi no visiem pārējiem komercsabiedrības nekustamajiem īpašumiem un to nav plānots aktīvi izmantots komercsabiedrības saimnieciskajā darbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pirmā pūļa finansējuma (crowdfunding) platforma nekustamā īpašuma jomā – Bulkestate.com - nepilnu triju darba nedēļu laikā ir savākusi vairākus tūkstošus lielas investīcijas dzīvojamajam namam Rīgā.

12. decembrī Latvijā darbu uzsāka pirmā pūļa finansējuma platforma nekustamā īpašuma jomā – Bulkestate.com. Portāla īpašniece ir firma ar Latvijas kapitālu – LP Private Property. Par inovatīvā projekta partneriem kļuvušas tādas autoritatīvas kompānijas kā BDO Latvia un Ober Haus Real Estate Latvia .

Tēlaini izsakoties, Bulkestate.com varētu dēvēt par platformu, kas apvieno nekustamā īpašuma īpašniekus un potenciālos investorus, kuri ir gatavi finansēt konkrētu projektu un gūt peļņu, kas ievērojami pārsniedz banku piedāvātos noguldījumu procentus. Inovatīvi ir tas, ka investora lomā var iejusties ikviens interesents, jo minimālais ieguldījums var būt 50 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Āgenskalns jeb Jaunais Mežaparks nostiprinās prestižo rajonu sarakstā

Laura Mazbērziņa, 09.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āgenskalns pēdējo gadu laikā ir kļuvis par arvien pieprasītāku vietu dzīvošanai, nereti tiek dēvēts par «Jauno Mežaparku», nostiprinot pozīcijas dārgāko un prestižāko Rīgas rajonu sarakstā, vērtē nekustamā īpašuma eksperti.

Baltic Sotheby’s International Realty pārdošanas konsultante Evija Zālīte pastāstīja, ka Āgenskalna nami laika gaitā būtiski ir mainījušies, jo kara laikos tie tika nodedzināti, vēlāk atjaunoti. Tādēļ mūsdienās redzamā apbūve, galvenokārt, veidojusies, sākot ar 19. gs. pirmo pusi, bet 19.gs. beigās Āgenskalnā sāka celt priekšpilsētu iedzīvotāju pieticīgām prasībām atbilstošus īres namus, kur pārsvarā iekārtoja dzīvokļus apkārtnes fabriku strādniekiem.

«Dažādu laikmetu arhitektūras stili ar mūsdienīgiem dzīvojamo namu projektiem, kapitāli renovētas kultūrvēsturiskās ēkas, parki, moderns darījumu centrs ar augstceltnēm Daugavas kreisajā krastā, kā arī robežošanās ar Ķīpsalu un Klīversalu, sniedz ievērojamu pozitīvu ietekmi uz tuvākās apkārtnes attīstību un vērtību. Āgenskalnu nereti dēvē par «Jauno Mežaparku»,» teic SIA Latio mājokļu tirdzniecības vadītājs Ermīns Sniedze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Potenciālie dzīvokļi pircēji Rīgas centrā lielākoties meklē 2-3 istabu dzīvokļus, kuru platība nepārsniegtu 85 kvadrātmetrus, savukārt cena - 120 tūkst. eiro, šādu informāciju ir apkopojusi nekustamā īpašuma kompānija Ober Haus Real Estate.

Līdz ar to pelielinās interese par dzīvokļu iegādi pilsētas t.s. tālajā centrā, tostarp Grīziņkalnā, Avotu ielas apkaimē, Skanstes ielā, Pētersalā, secina tās eksperti.

Kompānija akcentē, ka vienlaikus ir novērojama tendence, ka pieaug dažādība Rīgas centra dzīvokļu piedāvājumā. Tas paplašinās, agrāk neapgūtās vai degradētās teritorijas pamazām pārtop par pievilcīgākiem rajoniem. Tiek atjaunotas ēkas, kas padara šos rajonus pievilcīgākus, turklāt ceļ apkārtnes dzīvokļu vērtību.

Joprojām pircēju interešu lokā ir mājokļi ar autonomu gāzes apkuri, ar autostāvvietu, būtisks faktors ir lifta esamība, tiesa, lielākoties pirmskara ēkās tādu nav.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta - Populārākajos mikrorajonos vienistabas dzīvoklis maksā 19-29 tūkstoši eiro

Žanete Hāka, 09.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārākajos mikrorajonos, piemēram, Teikā, Purvciemā, Pļavniekos, Ziepniekkalnā, Imantā un Āgenskalnā, vienistabas dzīvokļi aprīlī vidēji maksāja 19-29 tūkstošus eiro, liecina Ober Haus apkopotie dati.

Divistabu dzīvokļi maksāja 25-37 tūkstošus eiro, trīsistabu dzīvokļi - 31-42 tūkstošus eiro, bet četristabu dzīvokļi - 40-46 tūkstošus eiro.

Pēc Ober Haus datiem, aprīlī Rīgā nav notikušas nozīmīgas vidējās cenas izmaiņas neremontētu sērijveida dzīvokļu segmentā, tās ir saglabājušas stabilitāti un sasniedz 584 eiro par vienu kvadrātmetru.

Kā liecina Rīgas pilsētas Zemesgrāmatas nodaļas dati, aprīlī tika reģistrēti 764 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi, kas, salīdzinot ar martu, ir pieaudzis par 9%.

Aprīlī klientu aktivitāte sērijveida dzīvokļu segmentā Rīgas mikrorajonos ir saglabājusies, norāda eksperti, skaidrojot, ka klienti, kas interesējas par sērijveida dzīvokļiem, priekšroku dod īpašumiem ķieģeļu un mūra ēkās, mazāk par dzīvokļiem, kas celtas no bloku paneļiem. Pircēji, izvēloties īpašumu, arvien rūpīgāk un vairāk sāk interesēties ne tikai par dzīvokļa, bet visas ēkas vispārējo stāvokli – kad mainītas mājas komunikācijas, jumts, remontēta kāpņu telpa u.c. pie īpašuma piederošās telpas, kā arī vai mājai pieguļošais zemes gabals ir īpašumā kā domajamā daļa vai tiek nomāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Newsec Latvia ir parakstījis ekskluzīvu īpašuma pārvaldīšanas līgumu par tikko uzcelto biznesa centru Rīgas centrā– Novira Plaza.

Šis septiņu stāvu ēkas komplekss ar kopējo platību 39 000 kvadrātmetri ir lielākais papildinājums Newsec īpašumu pārvaldības portfelī Latvijā, nodrošinot uzņēmumam ievērojamu paplašināšanos un savas darbības pārcelšanu uz Novira Plaza biznesa centru.

A klases biznesa centrs Novira Plaza atrodas jaunākajā darījumu rajonā Rīgā, Marijas ielā 2. Biznesa centrs durvis vērs 2023. gada 4. ceturksnī. Nomnieku vidū jau apstiprināti tādi uzņēmumi kā pārtikas un citu preču ātrās piegādes uzņēmums Wolt, audita un konsultāciju uzņēmums PwC, personāla vadības uzņēmums Zalaris, GoCardless maksājumu risinājumi un, protams, pilna servisa īpašumu pārvadītājs Newsec.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr kaimiņos jaunu darījumu centru būvniecība sākusi mutuļot, Rīgā bizness rotē esošā biroju platību fonda ietvaros, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Ienākot tirgū jaunām organizācijām, uzņēmumiem, tiem būtu samērā grūti atrast mūsdienīgas, plašas darba telpas – piedāvājums ir ierobežots.

2014.gadā tirgus piedāvājumu papildināja vien divi jauni objekti – VID administratīvais komplekss un Latvijas valsts mežu biroju ēkas. 2015.gadā jaunu platību apjoms būs vēl niecīgāks.

Noplukušas negrib

Gada pirmajā ceturksnī nekustamā īpašuma kompānijas, analizējot aizvadīto gadu un prognozējot tendences šim gadam, akcentē lielo atšķirību biroju tirgus attīstībā Rīgā un pārējās Baltijas valstu galvaspilsētās. Arco Real Estate secina, ka līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos valstī vērojams, ka arī uzņēmēji vēlas labākus darba apstākļus. Šī iemesla dēļ tirgū konstatēta divu virzienu attīstība – labā stāvoklī esošo brīvo telpu īpatsvars samazinājās, pakāpeniski palielinoties arī šādu telpu nomas maksai, savukārt sliktā tehniskā stāvoklī esošās telpas, kuru īpašnieki tajās nebija gatavi veikt uzlabojumus, tika atbrīvotas. Nomniekiem nācās saskarties ar ierobežotām izvēles iespējām, meklējot savām prasībām atbilstošas biroju telpas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas Newsec Latvia izpilddirektors Valdis Mitenbergs:

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Newsec ir dibināts Zviedrijā 1994. gadā un pašreiz ir lielākais uzņēmums komercīpašumu jomā Ziemeļeiropā un Baltijas valstīs. Darbs starptautiskā uzņēmumā ļauj uz daudzām lietām skatīties citādāk. Tā ir iespēja pārņemt citu valstu un tautu vērtīgo pieredzi, pielāgojot vietējiem apstākļiem un tradīcijām.

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija LANĪDA, apvienojot savu biedru – nekustamo īpašumu uzņēmumu analītikas nodaļu sniegto informāciju par cenu izmaiņām trijos segmentos: jaunie projekti (dzīvokļi), sekundārais tirgus (dzīvokļi) un mājas, katru mēnesi veido tirgus cenu indikatoru.

Šāda informācija ļauj gūt priekšstatu par cenu dinamiku NĪ tirgū Rīgas centrā, mikrorajonos, Rīgas rajonā un Jūrmalā, kā arī izsekot tirgū notiekošajām izmaiņām un cenu tendencēm.

2016.gada februāra cenu indikators tika izveidots pamatojoties uz monitoringa rezultātiem par reāli notikušiem darījumiem, ko nodrošināja nekustamo īpašumu kompānijas Ober Haus, Latio, Balsts Real Estate, Arco Real Estate. Analizējot analītikas nodaļu sniegto informāciju, tiek noteikts vidējais statistiskais rādītājs katrā segmentā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašmāju pircēji maksātspējas dēļ lielākoties izvēlas sērijveida dzīvokļus, tomēr pakāpeniski palielinās jaunu mājokļu īpatsvars darījumos, turklāt daudzi tiek pirkti vēl būvniecības stadijā

Tomēr tas nenozīmē, ka atgriezušies «vecie» pirmskrīzes laiki, kad cilvēki steidza pirkt faktiski jebko. Tagad potenciālie pircēji ir ļoti pragmatiski, racionāli pieņem lēmumu, apzinās savas iespējas.

Mikrorajoni – nepārspēti

Skaitliski lielākais darījumu skaits ir ar sērijveida dzīvokļiem, un tā būs vēl diezgan ilgu laiku, jauno projektu vienību īpatsvars proporcionāli nav liels. Turklāt arī īpašumi padomju laika mājās lielākajai iedzīvotāju daļai ir pieejamāki, jo ir lētāki nekā dzīvokļi jaunajos projektos, saka Kristaps Jankovskis, SIA Kivi Real Estate Pārdošanas un īres nodaļas vadītājs.

Viņš akcentē, ka šogad novērojama īpaša tendence, kad jaunās ģimenes izskata iespēju iegādāties privātmājas/rindu mājas vai apbūves zemes gabalus. Šajā segmentā, ņemot vērā pieprasījumu, tuvākajā nākotnē būs lielāks darījumu skaits, prognozē K. Jankovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija LANĪDA, apvienojot savu biedru – nekustamo īpašumu (NĪ) uzņēmumu analītikas nodaļu sniegto informāciju par cenu izmaiņām trijos segmentos: jaunie projekti (dzīvokļi), sekundārais tirgus (dzīvokļi) un mājas, turpmāk katru mēnesi veidos tirgus cenu indikatoru.

Šāda informācija ļaušot interesentiem gūt priekšstatu par cenu dinamiku NĪ tirgū Rīgas centrā, mikrorajonos, Rīgas rajonā un Jūrmalā, kā arī izsekot tirgū notiekošajām izmaiņām un cenu tendencēm.

2015.gada decembra cenu indikātors tika izveidots, pamatojoties uz monitoringa rezultātiem, ko nodrošināja nekustamo īpašumu kompānijas Ober Haus, Latio, Balsts Real Estate, Arco Real Estate. Analizējot analītikas nodaļu sniegto informāciju, tiek noteikts vidējais statistiskais rādītājs katrā segmentā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija LANĪDA, apvienojot savu biedru – nekustamo īpašumu (NĪ) uzņēmumu analītikas nodaļu sniegto informāciju par cenu izmaiņām trijos segmentos: jaunie projekti (dzīvokļi), sekundārais tirgus (dzīvokļi) un mājas, katru mēnesi veido tirgus cenu indikatoru.

Šāda informācija ļauj interesentiem gūt priekšstatu par cenu dinamiku NĪ tirgū Rīgas centrā, mikrorajonos, Rīgas rajonā un Jūrmalā, kā arī izsekot tirgū notiekošajām izmaiņām un cenu tendencēm.

2016.gada janvāra cenu indikators tika izveidots, pamatojoties uz monitoringa rezultātiem par reāli notikušiem darījumiem, ko nodrošināja nekustamo īpašumu kompānijas Ober Haus, Latio, Balsts Real Estate, Arco Real Estate. Analizējot analītikas nodaļu sniegto informāciju, tiek noteikts vidējais statistiskais rādītājs katrā segmentā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstu galvaspilsētās tuvāko divu trīs gadu laikā gaidāms mājokļu cenu pieaugums. Īpaši tas ir attiecināms uz luksusa klases mājokļiem, pēc kuriem ir pieaugošs pieprasījums, - Starptautiskās nekustamā īpašuma tirgus dalībnieku federācijas (FIABCI) 5. Eiropas kongresa diskusijā prognozēja Baltijas valstīs strādājošo nekustamā īpašuma kompāniju eksperti.

Visdārgākie luksusa klases īpašumi ir prognozējami Rīgā un Jūrmalā, jo šādu īpašumu tirgus attīstās un pēc tiem ir liels pieprasījums no ārvalstnieku puses. Attiecībā uz Tallinu un Viļņu prognozes ir pieticīgākas, jo šajās pilsētās luksusa klases īpašumu vēl ir pārāk maz.

Nekustamā īpašuma projektu attīstītāja Dekarta Property valdes loceklis Deniss Kims prognozēja, ka jau pēc gada dārgāko luksusa klases īpašumu cena Rīgā vai Jūrmalā var sasniegt 10 tūkst. eiro (7000 latu) par kvadrātmetru, jo jau šogad dārgākais īpašums Rīgā ir pārdots par 8000 eiro (5600 lati) kvadrātmetrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Brīva niša

Ingrīda Drazdovska, 12.06.2018

Salīdzinot ar dzīvokļu tirgu, no mājas noskatīšanas brīža līdz pirkuma lēmuma pieņemšanai ir ilgāks laiks – aptuveni gads. Pircējiem ir svarīga apkārtējā vide un infrastruktūra, nekādas «laimes pļavas» nav cieņā, saka Jānis Glāznieks, Latio nekustamo īpašumu aģents.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik diezgan neaizpildīta niša ir privātmāju ciemati ar nelielām, ekonomiskām ēkām vai zemes gabaliem ar pievadītām komunikācijām

Tā varētu būt iespēja biznesam, uzskata aptaujātie nekustamā īpašuma tirgus eksperti.

Tā, piemēram, Kristīne Dubane, Ober Haus Real Estate Dzīvojamo platību nodaļas vadītāja, stāsta, ka pieprasītas ir 150-200 m2 lielas privātmājas, kam reāla piedāvājuma pretī nav, t.s. ciematus šobrīd attīsta reti kurš. «Šī niša ir diezgan tukša. Pircēju pretī būtu pat gana daudz,» viņa spriež. Piedāvājumā ir lielākas mājas ar plānojumiem, kas neatbilst šī brīža prasībām, tostarp – arī par labu cenu, taču cilvēki nevēlas ēkas pārbūvēt, jo sanāks dārgāk.

Tirgus kļūst aktīvāks, ko ietekmē pirktspējas pieaugums, no vienas puses, un arvien adekvāts piedāvājums, no otras. Lielākā interese ir par jaunuzceltām mājām, tomēr, ja pircējam ļoti patīk vieta, māja ir labi uzturēta un piedāvātā cena adekvāta, viņi izvēlas arī mājas otrreizējā tirgū. Daļa pircēju, tirgū neatrodot sev vēlamu piedāvājumu, tāpēc iegādājas arī zemi, informē Latio.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Informācijai: Būtiskākās tendences mājokļu tirgū

Ingrīda Drazdovska, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentāru par būtiskākajām tendencēm mājokļu tirgū laikrakstam Dienas Bizness sniedz Kristīne Dubane, Ober Haus Real Estate Latvija Dzīvojamo platību nodaļas vadītāja:

«Mājokļu tirgus pašlaik ir aktīvs, to var attiecināt uz visu veidu īpašumiem – cilvēki tos gan pērk, gan pārdod. Nenoliedzami, dārgāku īpašumu, ekskluzīvu mājokļu segmentā, tostarp Rīgas centrā, Jūrmalā, kustība ir lēnāka, tomēr pat kūrortpilsētā darījumi ir. Raitāk tie notiek ar sērijveida dzīvokļiem, jauno projektu mājokļiem galvaspilsētas mikrorajonos, ar privātmājām Pierīgā.

Nav daudz jauno projektu Rīgas mikrorajonos, kuros būvdarbi pašlaik būtu pabeigti un varētu ievākties jau pēc mēneša. Esam novērojuši, ka šobrīd cilvēki dažkārt pērk dzīvokļus vēl celtniecības gaitā, ja uzticas attīstītājam, ir droši par ēku kvalitāti. Kopumā iedzīvotāju maksātspējas robežas īpaši nemainās, līdz ar to arī mājokļu cenas netiek paaugstinātas. Izņēmums ir sērijveida dzīvokļu ēkas, kur dzīvokļu cenām neliela piedāvājuma dēļ ir tendence pieaugt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Realia Group iegādājies uzņēmumu Corbel

Žanete Hāka, 01.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu pārvaldīšanas un starpniecības uzņēmums Ziemeļvalstīs Realia Group iegādājies Somijas nekustamā īpašuma pārvaldīšanas uzņēmumu Corbel, informē uzņēmuma pārstāvji.

Paplašināšanās ir daļa no Realia Group izaugsmes stratēģijas un ieceres kļūt par vadošo nekustamo īpašumu pārvaldīšanas un starpniecības pakalpojumu sniedzēju Ziemeļvalstīs. Ziemeļu privātais kapitāla fonds Valedo Partners Fund I AB pārdeva uzņēmumu Corbel Holding Oy Realia Grupai. Pirkuma-pārdošanas līgums tika parakstīts 2016.gada 31.augustā.

Realia Group pakalpojumus sniedz ar meitas uzņēmumu Realia Isännöinti, Realia Management, Huoneistokeskus, Huoneistomarkkinointi, un SKV Kiinteistönvälitys Somijā, un Ober-Haus Real Estate Advisors Baltijas valstīs starpniecību.

Uzņēmums Corbel, kas dibināts 2008. gadā, sniedz pakalpojumus nekustamo īpašumu apsaimniekošanā un pārvaldīšanā, apkalpojot gan vietējos, gan starptautiskos īpašumu investorus, strādājot gan ar īpašniekiem, gan nomniekiem Somijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Par 2,4 miljoniem eiro plāno pārdot nepabeigtu viesnīcas ēku Daugavas krastmalā blakus Centrāltirgum

LETA, 30.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašuma pārvaldītājs Ober Haus Real Estate par 2,364 miljoniem eiro plāno pārdot nepabeigtu viesnīcu Rīgā, Krasta ielā 3a, blakus Centrāltirgum, liecina informācija portālā city24.lv.

Sludinājumā teikts, ka ēka ir būvēta no monolīta dzelzsbetona un tajā ir izbūvētas inženierkomunikācijas saskaņā ar apstiprinātu projektu. Ēkas pabeigšanai jāatjauno būvatļauja.

Kopējā zemes platība, uz kuras izvietota ēka, ir 1770 kvadrātmetri, bet tās apbūves laukums - 700 kvadrātmetri. Savukārt ēkas kopējā platība 3209 kvadrātmetri, un tajā ir septiņi stāvi. Viesnīcā paredzēti 66 numuri, restorāns cokolstāvā, kā arī 15 autostāvvietas, augšējos stāvos - terases. Ēkas kopējā platība ir 3209 kvadrātmetri, un tās cena kvadrātmetrā ir 736,68 eiro.

Rīgas pilsētas būvvaldes mājaslapā izvietotā informācija liecina, ka ēkas būvatļauja beidzās pagājušā gada 31.augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu īre pēdējos gados ir viens no karstākajiem tirgus segmentiem, ko vēl papildu silda īstermiņa naktsmāju popularitāte.

Spilgtākais un plašāk zināmākais dalīšanās ekonomikas piemērs ir Airbnb, taču tā nebūt nav vienīgā platforma, kas saved kopā cilvēkus, kas vēlas dalīties ar savu mājokli, ļaujot tajā pārnakšņot viesiem. Pārsvarā skaļas diskusijas ir bijušas par šī īstermiņa īres biznesa ietekmi uz globālo viesmīlības industriju, tomēr tas ietekmē arī norises mājokļu tirgū.

Pašlaik precīzu datu par to, cik dzīvojamo vienību Latvijā, Rīgā šādās platformās tiek piedāvātas, nav, bet 2017. gada vidū Swedbank veiktajā pētījumā secināts, ka visā Latvijā varētu būt aptuveni 1400 piedāvājumu, Rīgā – 1000 šādu naktsmītņu. Jaunāka apkopojuma bankai nav, taču tā lēš, ka būtiskas izmaiņas nav notikušas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jaunos dzīvokļus būvēs par grasi vairāk

, 23.04.2013

Biķerziedi

Tālivalža iela

2. kārta

Sākta būvniecība

Projekta autors: SIA Tectum

Attīstītājs un būvnieks: SIA YIT Celtniecība

Paredzēti 80 dzīvokļi

Platība: 33–81 m2

Cena: 1300–1630 eiro/m2

Avots: SIA YIT Celtniecība

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad varētu nedaudz palielināties jauno mājokļu būvniecības apjomi, kuri orientēti ne tikai uz nerezidentiem, bet arī vietējiem pircējiem.

2012. gadā tirgū nonāca ap 800 jaunu mājokļiem Rīgā, – krietni vairāk nekā vēl pirms gada (500) vai 2010. gadā (580), aprēķinājusi kompānija Ober Haus Real Estate. Šogad savukārt varētu tikt pabeigti vismaz 1030 jauni mājokļi, lēs speciālisti, pamatojot attīstītāju aktivitāti ar stabilu pieprasījumu.

Tas, ka vietējie iedzīvotāji pērk jaunus dzīvokļus, iespējams, pat nedaudz vairāk nekā iepriekšējos gadus, atzīst arī attīstītāji. Pašlaik viņu lielākie konkurenti ir banku nekustamā īpašuma uzņēmumi, kas pēdējā gadā ir pabeiguši, uzlabojuši un tirgū «palaiduši» iepriekš banku atsavinātos jauno mājokļu projektus. Jāteic, ka vēl pirms gada (DB 20.02.2012.) attīstītāji izjutuši tikai savstarpēju konkurenci, norādot, ka ir aktivizējušās arī banku nekustamā īpašuma kompānijas, kuras tērējot mārketingam, un to rezultāti uzlabojas.

Komentāri

Pievienot komentāru